JavaScript is required for our website accessibility to work properly. אוצר המילים של השבוע: הוֹדוּ | זמן ישראל
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
הוֹדוּ 301

בישראל הופנתה תשומת לב רבה להונגריה, למודל של אורבן שקסם לנתניהו ולנאמניו. אולי בגלל שהודו רחוקה ושונה כל כך, לא הקדשנו מספיק תשומת לב למודל ההודי של מודי, בן בריתו של נתניהו

אי אפשר היום לברוח מישראל. אפילו לא לעומק היערות שבמרכז הודו, במסע הרפתקאות מסוכן ומפחיד לצד חברי ארגון הגרילה החמושה "חזית השחרור המאואיסטית", שנמלטים על חייהם מאימת הדין והמשטר ההודי שרודף אותם עד מוות. יריות מגיעות מכל פינה ביער. הגופות נערמות.

זה לא שיצאתי לשם בעצמי השבוע. רק טיילתי על כנפי הדמיון, עם הממואר הנהדר של ארונדהטי רוי "אימא מרי באה אליי", שבו היא מתארת בין היתר את השבועות שבילתה בחברת חברי המחתרת המאואיסטית, שמגינים על הכפריים ההודים העניים. אלה נרדפים על ידי משטר מושחת, שעשה יד אחת עם תאגידי פיתוח בינלאומיים, על מנת להשתלט על אדמותיהם.

את המסע הזה במלואו רוי כבר תיארה לפני שנים, במסה "לצעוד עם הקומראדים". היא פורסמה בשעתו בגיליון שלם של המגזין ההודי "אאוטלוק", בהחלטה מערכתית שמזכירה את ההחלטה של "כותרת ראשית" להקדיש גיליון שלם למאמר "הזמן הצהוב" של דויד גרוסמן.

בעצם, קראתי כמעט כל מה שרוי פרסמה מאז שספרה הראשון "אלוהי הדברים הקטנים" גרם לי להתאהב בה ב-1997, כשקראתי אותו בקרלה, מדינת הילדות של רוי, שהיא גם התפאורה והנשמה הפועמת של ספרה

קראתי את המסה של רוי כבר אז. בעצם, קראתי כמעט כל מה שרוי פרסמה מאז שספרה הראשון "אלוהי הדברים הקטנים" גרם לי להתאהב בה ב-1997, כשקראתי אותו בקרלה, מדינת הילדות של רוי, שהיא גם התפאורה והנשמה הפועמת של ספרה.

הסופרת ההודית ארונדהטי רוי מובילה צעדה נגד נשק גרעיני ב-6 באוגוסט 1998, ביום השנה ה-53 להפצצת יפן בידי ארצות הברית, במחאה על הניסויים הגרעיניים האחרונים של הודו (צילום: RAVI RAVEENDRAN / AFP)
הסופרת ההודית ארונדהטי רוי מובילה צעדה נגד נשק גרעיני ב-6 באוגוסט 1998, ביום השנה ה-53 להפצצת יפן בידי ארצות הברית, במחאה על הניסויים הגרעיניים האחרונים של הודו (צילום: RAVI RAVEENDRAN / AFP)

רוי כתבה מאז בעיקר מסות תיעודיות, שמשייטות בין ספרות, עיתונות ואקטיביזם. צלילות בעיניים פעורות לרווחה אל עומק האלימות, השחיתות, המניפולציות הפוליטיות, רדיפת הבצע, ההתנשאות, הלאומנות והציניות האכזרית, שבעיני רוי הפכו למאפייני הזהות הבולטים של הודו המודרנית.

כשקראתי את המסות האקטיביסטיות של רוי בסוף שנות התשעים, הן נראו לי דוחות מעולם רחוק, מסקרן ומוזר, אבל כזה שיש לו מעט מאוד קשר לחיינו שלנו, כאן בישראל.

ב-2026 זה כבר לא אפשרי.

כוח הכבידה של אימא

קשה לא לחשוב על ישראל כשקוראים היום על האקטיביסטים הנרדפים של הודו – אלה שרוי התייצבה לצידם, תוך ויתור על התהילה, העושר, הנוחות והזוהר שהובטחו לה אחרי ש"אלוהי הדברים הקטנים" זכה בפרס "בוקר" והפך אותה כמעט בן לילה לסנסציה ספרותית בינלאומית.

הכול שם: פירוק מערכת המשפט, שנאת הזרים (בעיקר אם הם מוסלמים), הסתת ההמון בעזרת פנטזיות דתיות, האלימות הרצחנית וחסרת העכבות, השחיתות בכל פינה, הכפפת הצבא והמשטרה למשטר

הכול שם: פירוק מערכת המשפט, שנאת הזרים (בעיקר אם הם מוסלמים), הסתת ההמון בעזרת פנטזיות דתיות, האלימות הרצחנית וחסרת העכבות, השחיתות בכל פינה, הכפפת הצבא והמשטרה לשירות המשטר נגד "בוגדים" משתנים – חלקם חבריה הקרובים של רוי – שנעצרו, עונו, נכלאו לתקופות ממושכות וגם הוצאו להורג.

הודו מקדימה אותנו מהבחינה הזאת. לא רק אופים שם עוגות. ממש תולים שם בוגדים.

הסופרת והפעילה ארונדהטי רוי, מימין, משוחחת עם סטודנט במהלך צעדה אל בניין הפרלמנט ההודי בניו דלהי, הודו, 15 במרץ 2016 (צילום: AP Photo/Manish Swarup)
הסופרת והפעילה ארונדהטי רוי, מימין, משוחחת עם סטודנט במהלך צעדה אל בניין הפרלמנט ההודי בניו דלהי, הודו, 15 במרץ 2016 (צילום: AP Photo/Manish Swarup)

אני עושה כאן עוול ל"אימא מרי באה אליי". המאבקים הפוליטיים של רוי ב"אימא הודו", נמצאים בממואר שלה רק כרקע למאבק האישי שלה להשתחרר מצלה של אימה האמיתית, מרי רוי, שמתה ב-2022.

מרי, אימה של ארונדהטי – להבדיל ממרי, אימא של פול מקרטני ב"לט איט בי" של הביטלס, שנתן לספר את שמו – לא באה אל בתה כשהיא נקלעה לצרות. לא פעם היא עצמה גילמה את הצרות הגדולות ביותר של בתה. היא גם לא דיברה אליה דברי תבונה ולא ניחמה אותה שיהיה בסדר. היא העדיפה לבקר אותה בארסיות, לפעמים ממש באכזריות, לצעוק עליה ולהשפיל אותה מול זרים.

שתי הנשים ההודיות הללו – האם ובתה – בנו לעצמן בעשר אצבעות חיים מעוררי השראה. מרי רוי עזבה את בעלה השיכור "האפס", התגלגלה לבד עם שני ילדים קטנים בהודו של שנות השישים, ובלי תמיכה משפחתית וגם בלי סיוע חוללה לבדה מהפיכה חינוכית, שמורגשת עד היום במדינת קרלה. היא גם הובילה מאבק משפטי שהגיע עד בית המשפט העליון בדלהי – ושינה את זכויות הירושה של נשים בהודו.

ארונדהטי רוי, שברחה מהבית בגיל 17 כדי להשתחרר מכוח הכבידה של אימה הכריזמטית והשתלטנית, התגלגלה בהודו לבדה, חסרת כול, ומהתחתית של התחתית בדלהי, הצליחה להמריא לצמרת

ארונדהטי רוי, שברחה מהבית בגיל 17 כדי להשתחרר מכוח הכבידה של אימה הכריזמטית והשתלטנית, התגלגלה בהודו לבדה, חסרת כול, ומהתחתית של התחתית בדלהי, הצליחה להמריא לצמרת הקולנוע ההודי ואז לצמרת הטלוויזיה ההודית ואז לצמרת הספרות העולמית ואז אל החזית של המאבקים החברתיים המסובכים והמסוכנים ביותר של דורה.

הסופרת והאקטיביסטית ארונדהטי רוי, במרכז, חוגגת לאחר שחרורה מכלא טיהאר בניו דלהי. 7 במרץ 2002 (צילום: AP Photo/Manish Swarup)
הסופרת והאקטיביסטית ארונדהטי רוי, במרכז, חוגגת לאחר שחרורה מכלא טיהאר בניו דלהי. 7 במרץ 2002 (צילום: AP Photo/Manish Swarup)

את המסע הכפול יוצא הדופן הזה רוי מתארת בכנות נטולת רחמים והנחות – כדרכה תמיד – ביחס לאימה, ביחס לבני משפחתה, לאהוביה, לחבריה, ביחס להודו וגם ביחס לעצמה. היא מודעת לחולשות ולפגמים – לא רק של אחרים, גם שלה. ולכן זה מסע מעורר השתאות, אפילו הערצה.     

"אימא מרי באה אליי" נבחר על ידי "הניו יורק טיימס" לאחד מעשרת הספרים הטובים של 2025 וזכה לשלל פרסים ולשובל ארוך של ביקורות מתפעמות בכל העולם. אני מנחש שארונדהטי רוי תאסור לתרגם אותו לעברית; היא כבר שנים אחת המבקרות הגדולות של ישראל בעולם.

"אימא מרי באה אליי" נבחר לאחד מעשרת הספרים הטובים של 2025 וזכה לשלל פרסים. אני מנחש שארונדהטי רוי תאסור לתרגם אותו לעברית; היא כבר שנים אחת המבקרות הגדולות של ישראל בעולם

מודי וביבי לנצח

באירוע שנערך לכבוד ספרה בהודו בתחילת חודש מרץ, ימים אחדים אחרי תחילת מבצע "שאגת הארי", אמרה ארונדהטי רוי:

"אני יודעת שהתאספנו כאן היום לדבר על 'אימא מרי באה אליי'. אבל איך נוכל לעשות את זה בלי לדבר על הערים היפות – טהרן, אספהאן וביירות – שעולות כעת בלהבות?

"ברוחה הלא מנומסת של אימי מרי, אני רוצה לדבר על ההתקפות הלא חוקיות של ארה"ב וישראל באיראן. שהן כמובן המשך של רצח העם האמריקאי-ישראלי ברצועת עזה. אותה רצחנות שמשתמשת באותו ספר הוראות. רצח של נשים וילדים. הפצצת בתי חולים. הפצצות שטיח על ערים. ואז לשחק אותה הקורבנות של האירוע…

"אני רוצה לומר רק את זה: אני ניצבת לצד איראן. בלי היסוס. כל משטר שצריך להחליף אותו – כולל המשטרים בארה"ב ובישראל, כולל המשטר שלנו – צריך להיות מוחלף על ידי העם. לא על ידי בריונים שקרנים, רודפי בצע, חומדי משאבים, מפילי פצצות מטעם כוחות אימפריאליסטים ובעלי בריתם…

"איראן עומדת מולם בזמן שהודו משתפנת. אני מתביישת לראות את הפחדנות חסרת עמוד השדרה של הממשלה שלנו. היינו פעם מדינה ענייה של אנשים מאוד עניים. היום אנחנו אומה עשירה עם אזרחים עניים שמוזנים כל היום בדיאטה רעילה של שנאה ושקרים במקום במזון אמיתי. איבדנו את הגאווה שלנו. איבדנו את הכבוד שלנו. איבדנו את האומץ שלנו. חוץ מאשר בסרטים".

את ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, רוי תקפה על החברות הקרובה והמתוקשרת שלו עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ועל כך שממשלתו של מודי החליטה "בשיא רצח העם בעזה, לשלוח (לישראל) אלפי פועלים הודיים עניים להחליף את הפועלים הפלסטיניים". היא מתייחסת לעובדה שמאז טבח השבעה באוקטובר, אכן הגיעו לישראל כ-25 אלף פועלי דחק הודיים.

את מודי, רוי תקפה על החברות הקרובה והמתוקשרת שלו עם נתניהו, ועל כך שממשלתו של מודי החליטה "בשיא רצח העם בעזה, לשלוח (לישראל) אלפי פועלים הודיים עניים להחליף את הפועלים הפלסטיניים"

לא קל לקרוא את הדברים האלה, שבוודאי יוגדרו על ידי הפטריוטים של ערוץ 14 וכנראה לא רק על ידם כאנטישמיות ושנאת ישראל. ומוצדק בהחלט להתפלא איך אישה עצמאית, הומניסטית, חילונית וליברלית כמו ארונדהטי רוי רותמת את תהילתה העולמית להגנת משטרים שובינסטיים, דתיים ואכזריים כמו שלטון האיתוללות באיראן, חזבאללה בלבנון וחמאס בעזה – מקומות שבהם נשים חופשיות ובוטות כמוה נרצחות בלי למצמץ.

הסופרת והפעילה ההודית ארונדהטי רוי נושאת דברים במסיבת עיתונאים בניו דלהי ב-22 באוקטובר 2020 (צילום: Prakash SINGH / AFP)
הסופרת והפעילה ההודית ארונדהטי רוי נושאת דברים במסיבת עיתונאים בניו דלהי ב-22 באוקטובר 2020 (צילום: Prakash SINGH / AFP)

אבל בהקשר הזה לא מיותר להזכיר שרוי מתנגדת בעקביות גם למה שנעשה במולדתה – כן, בחסות חופש הביטוי היחסי, שעדיין מתקיים תחת דגל "הדמוקרטיה הגדולה בעולם" שהיא הודו.

רוי כתבה ונאבקת נגד רדיפת המוסלמים בקשמיר, נגד מכירת עניי הודו לתאגידי הפיתוח הבינלאומיים, נגד הפופוליזם הדתי הלאומני והרעיל של מפלגת השלטון. נגד ההסתה. נגד מכונת הרעל והפייק ניוז.

רוי כתבה ונאבקת נגד רדיפת המוסלמים בקשמיר, נגד מכירת עניי הודו לתאגידי הפיתוח הבינלאומיים, נגד הפופוליזם הדתי הלאומני והרעיל של מפלגת השלטון. נגד ההסתה. נגד מכונת הרעל והפייק ניוז

ובשנים האחרונות גם נגד הפיכת הודו למדינה של מנהיג אחד, שבשורה ארוכה של מהלכים ציניים ומניפולציות נטולות עכבות, הצליח לבסס את עצמו בעיני רוב ההודים כאדם היחיד שיכול להנהיג את מדינתם; כמי שהמדינה זה הוא והוא זה המדינה; כמי שהוא מנהיג "מליגה אחרת", קוסם שבחסותו כל הפוליטיקה ההודית של העשור האחרון – פוליטיקה של מיליארד אזרחים! – נהפכה לזירת התגוששות בין מעריציו לבין מבקריו, שהולכים ונדחקים לשוליים.

בישראל הופנתה בשנתיים האחרונות תשומת לב רבה להונגריה. למודל של ויקטור אורבן שקסם לנתניהו ולנאמניו. אולי בגלל שהודו רחוקה ושונה כל כך, לא הקדשנו מספיק תשומת לב למודל ההודי של מודי, בן בריתו של נתניהו, שמצטלם איתו יחף, כששניהם טובלים את רגליהם בים התיכון, כמו שני חברי ילדות.  

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בביקור במפעל ההתפלה בחוף אולגה, 6 ביולי 2017 (צילום: קובי גדעון/לע"מ)
ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בביקור במפעל ההתפלה בחוף אולגה, 6 ביולי 2017 (צילום: קובי גדעון/לע"מ)

המודל ההודי של מודי כולל עידוד פטריוטיות הינדית לאומנית אנטי-מוסלמית ואנטי-ליברלית, שימוש מניפולטיבי בתקשורת בכלל וברשתות החברתיות בפרט, הפעלת לחץ על העיתונות החופשית וצמצום תחום המחייה שלה, ריסון בתי המשפט, השחתת המנגנון הציבורי, חסימת ביקורת ועידוד תומכי משטר לאלימות נגד מתנגדי משטר, ייחוס כל הישגיה של הודו לעצמו והאשמת מתנגדיו בכל כישלון.

זה הצליח למודי מעל ומעבר למשוער, וההצלחה הזו לא חמקה מעיניו של ראש ממשלת ישראל.

מודי יזם הפעלת כלים משפטיים דרקוניים, שמאפשרים לממשלת הודו לפקח, לחסום ולהעניש את מי שמותחים ביקורת "לא פטריוטית" על המדינה. רוי עצמה נרדפה שנים על ידי ממשלת מודי, נעצרה, נכלאה, ונדרשה לעשרות מאבקים משפטיים יקרים. במקרה שלה, תהילתה הבינלאומית כנראה הגנה עליה עד כה מהגורל שהמתין לחבריה המפורסמים פחות. חלקם הוצאו להורג; חלקם מתו אחרי שנים בתנאים ירודים בבתי סוהר הודיים.

אז אורבן הובס בהונגריה. אבל בהודו מודי הולך מחיל אל חיל. השבוע מפלגת השלטון שמודי מנהיג כבר 12 שנה זכתה לניצחונות היסטוריים בבחירות האזוריות במדינת בנגל המערבית, ובמדינת טאמיל נאדו הדרומית

אז אורבן הובס בהונגריה. אבל בהודו מודי הולך מחיל אל חיל. השבוע מפלגת השלטון שמודי מנהיג כבר 12 שנה זכתה לניצחונות היסטוריים בבחירות האזוריות במדינת בנגל המערבית, ובמדינת טאמיל נאדו הדרומית. הבחירות הללו הביאו את מודי – על פי ניתוח שפורסם ב"ניו יורק טיימס" תחת הכותרת "הודו תחת מפלגה אחת" – למצב שבו אין לו יותר מתנגדים רציניים בהודו. שליט יחיד.

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, במרכז, מנופף לתומכיו עם הגעתו למטה מפלגת בהרטיה ג'נאטה (BJP) כדי לחגוג את הניצחון בבחירות האחרונות לאספות המדינתיות בניו דלהי, הודו, 4 במאי 2026 (צילום: AP Photo/Manish Swarup)
ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, במרכז, מנופף לתומכיו עם הגעתו למטה מפלגת בהרטיה ג'נאטה (BJP) כדי לחגוג את הניצחון בבחירות האחרונות לאספות המדינתיות בניו דלהי, הודו, 4 במאי 2026 (צילום: AP Photo/Manish Swarup)

"הרעיון של הודו כפי שנוסח על ידי ג'ווהרלל נהרו, ראש הממשלה הראשון אחרי העצמאות (מבריטניה, ב-1947), היה האידיאל של פלורליזם פוליטי שישקף את המגוון האנושי העצום של דתות, שפות ותרבויות", כותבים שליחי "הניו יורק טיימס" לניו דלהי וקולקטה, "הוא מוחלף עכשיו בחזון של ה-BJP (מפלגתו של מודי) על אומה הינדואית שמרנית".

את מודי הם מתארים במאמר כמנהיג ש"היה נמר פצוע ב-2024 ויוצא עכשיו להגיש את נקמתו קרה".

תחליפו את הודו בישראל, את המודל הפלורליסטי של נהרו בזה של דוד בן-גוריון ואת השיטות הפוליטיות של מודי באלה של נתניהו, ותגלו שיכול להיות שארנודהטי רוי מגזימה, אבל ייתכן שהיא גם מיטיבה לראות.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
"מוצדק בהחלט להתפלא איך אישה עצמאית, הומניסטית, חילונית וליברלית כמו ארונדהטי רוי רותמת את תהילתה העולמית להגנת משטרים שובינסטיים, דתיים ואכזריים כמו שלטון האיתוללות באיראן, חזבאללה בלב... המשך קריאה

"מוצדק בהחלט להתפלא איך אישה עצמאית, הומניסטית, חילונית וליברלית כמו ארונדהטי רוי רותמת את תהילתה העולמית להגנת משטרים שובינסטיים, דתיים ואכזריים כמו שלטון האיתוללות באיראן, חזבאללה בלבנון וחמאס בעזה – מקומות שבהם נשים חופשיות ובוטות כמוה נרצחות בלי למצמץ."

ואין אבל אחרי זה. האישה לא אפויה וזהו.

לכתבה המלאה עוד 1,594 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום שישי, 8 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

לוחם נפצע קשה ושניים נפצעו בינוני מפגיעת רחפני נפץ של חזבאללה

שניים מהפצועים נפגעו בצפון הארץ ואחד נפגע בדרום לבנון ● הכוחות המזוינים של ארצות הברית הודיעו שיירטו מתקפות איראניות על שלוש ספינות של הצי ותקפו מתקנים צבאיים שהיו אחראיים לתקיפה; טראמפ הודיע אחר כך שהפסקת האש עודנה בתוקף ● איחוד האמירויות: מערכות ההגנה האווירית שלנו התמודדו עם מתקפה איראנית של טילים וכלי טיס לא מאוישים

לכל העדכונים עוד 18 עדכונים

לברית האחים בנט-לפיד יש קונים רבים בציונות החילונית והדתית ב-2026

כשהגעתי לחמ"ל אוגדת עזה בשמונה באוקטובר 23' כבר היו שם עזיז ואביגדור. עזיז היה הרופא הערבי שייצג את מערך הרפואה של האוגנדה ואביגדור היה נציג הדרג הלוגיסטי. שניהם קצינים מעולים. אבל, הם היו המוסלמי והחרדי היחידים בחמ"ל.

מלבד עזיז ואביגדור היו בחמ"ל עוד כשישים חיילות וחיילים. דתיים וחילונים. עירוניים וכפריים. ימנים ושמאלנים. כל חלקי האוכלוסייה הישראלית מלבד חרדים וערבים היו שם, דתיים וחילונים – שני השבטים הציוניים העוסקים בעיקר הנשיאה בנטל הבטחוני של ישראל.

חבר הכנסת משה (קינלי) טור-פז הוא חבר בוועדות החוץ והבטחון וועדת החינוך, סא"ל במיל', שירת במילואים כקצין אג"מ של אוגדת עזה במלחמת "חרבות ברזל". איש חינוך 25 שנה, כמורה, מחנך, מנהל וראש מנח"י. אביר איכות השלטון ממגישי הבג"צ ומובילי המאבק בשחיתות המפלגות החרדיות.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 567 מילים

תגובת היועמ"שית בעתירות נגד החוק לבחירת נציב תלונות הציבור אינה מסתפקת בהתנגדות נקודתית ● על ידי כריכת העתירה עם העתירות הנפיצות נגד הרכב הוועדה לבחירת שופטים, היא מסבירה לשופטים שהם לא יכולים לפרק את חקיקת ההפיכה המשטרית לחתיכות קטנות, וחייבים להבין איך פסיקה אחת תשפיע ישירות על השנייה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 983 מילים ו-1 תגובות
אמיר בן-דוד

מחדל רחפני נפץ - עוד אחד בשורה ארוכה

אחרי מחדל ה-7 באוקטובר, כל מחדל אחר נראה זניח. אבל זה לא כך. מאז האסון התגלו מחדלים שונים שגרמו לאובדן חיי אדם. מחדל רחפני הנפץ הוא האחרון שבהם (נכון לרגע כתיבת המילים האלה לפחות) וגם כאן מערכת הביטחון גילתה אוזלת יד וחוסר הבנה של האיום. 

האיום הזה נחשף לראשונה בממדים גדולים במלחמה באוקראינה, אבל במערכת הביטחון לא הבינו את חומרתו. וכך המחדל הזה פוגע כמעט מדי יום בחיילי צה"ל בלבנון וגם באזרחים המועסקים שם על ידי מערכת הביטחון.

אריה אגוזי הוא כתב לענייני ביטחון. עבד בעבר בידיעות אחרונות. מתמחה בדיווח על טכנולוגיות ביטחוניות ישראליות ועל האתגרים עימן צריכות טכנולוגיות להתמודד, בעיקר מול האיומים החדשים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 582 מילים

אביגדור ליברמן לקה בתסמונת בנט - ומאיים לשתק גם את גוש השינוי

יו"ר ישראל ביתנו דורש את ראשות הממשלה כשהוא נשען על תשעה מנדטים בלבד בסקרים ● המהלך הזה מאותת למתנגדי נתניהו שליברמן מוכן לעשות להם בדיוק את מה שעשה לליכוד ב-2019 ● המגעים לאיחוד עם גדי איזנקוט כבר נתקלים בחומה, כשהרמטכ"ל לשעבר מבהיר שאין לו שום כוונה לוותר על הבכורה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 675 מילים

למקרה שפיספסת

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

איחוד בין איזנקוט לליברמן ייצר מרוץ תלת-ראשי אבל לא ישנה את מפת הגושים

ריצה משותפת של ישר! וישראל ביתנו עוקפת את הליכוד ואת ביחד בראשות בנט בסקר מנדטים חדש שערך יוסי טאטיקה ● אלא שגם האיחודים הללו לא מצליחים לשבור את תקרת הזכוכית של הקואליציה, שנותרת יציבה על 50 מנדטים ● במקביל, רוב מוחץ מהמשיבים מאותת לגנץ לחשב מסלול מחדש

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 324 מילים

תגובות אחרונות

קפה שפירא נסגר, ובשכונה חוששים: הפשיעה תמלא את הוואקום

עם סגירת קפה שפירא בסוף החודש, תושבי השכונה חוששים שהרחבה שהפכה למוקד קהילתי ותרבותי תהפוך למוקד פשיעה והזנחה ● הם מציעים לעירייה להפעיל במקום פוד־טראק, גן יער או פעילות מתנ"סית, כדי לשמר את אחת מזירות התרבות העצמאיות הבולטות שפעלו בעיר בעשור האחרון ● במקביל, הם טוענים לאוזלת יד של המשטרה בטיפול בפשיעה ובתחושת חוסר הביטחון האישי ● עיריית ת"א: "בוחנים אפשרויות שונות"

לכתבה המלאה עוד 1,510 מילים

בלי לפגוע בכסף של חזבאללה, המלחמה לא תיגמר באמת

הפגיעה במוכסי חזבאללה בשדה התעופה של ביירות היא רק קצה הקרחון: הארגון אומנם ספג מכות צבאיות קשות, אבל מערך הכספים שלו בלבנון ובעולם ממשיך להזרים לו חמצן לשיקום ● בישראל מחזיקים, לפי גורמים המעורים בנושא, תמונה מפורטת של רשת החברות, הבנקים ואנשי הכספים של חזבאללה ● בלי מערכה כלכלית בינלאומית שתפגע בתשתית הזו, ההישגים הצבאיים עלולים להתמסמס ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 916 מילים

נתניהו רוצה פחות ליכוד ויותר נתניהו

הכוונה של נתניהו לשריין עשרה מועמדים מטעמו ברשימת הליכוד לכנסת ה־26 מסעירה את המפלגה ● אנשי נתניהו מנסים לעכב את כינוס ועידת הליכוד, מחשש שדוד ביטן ייבחר ליו"ר הוועידה ויקשה על נתניהו להשיג את השריונים ● המטרה, ככל הנראה: לדחות את כינוס הוועידה עד אחרי הפריימריז, ולאפשר לנתניהו לאשרר את השריונים בהרכב הוועידה הקודם ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 884 מילים ו-1 תגובות
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

הכדורים בידיים של בנט

בנט הגיב באופן רפה ומגחיך לפרסום המכפיש בערוץ 14, שלפיו סילמן "סיפרה בהקלטות" כי הוא מבולבל, מגמגם ונוטל כדורים "מקופסאות אדומות" ● נדמה שהוא לא למד דבר מסיבובים קודמים: מה שמתחיל כהלצה, תופס תאוצה והופך לשיח רעיל ● אם בנט לא ידע להגיב ברצינות להכפשות, הוא ימצא את עצמו באותו אגם עכור גם במערכת הבחירות הבאה ● וכן, הוא יכול ללמוד אפילו מנתניהו ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
בנט הלך לישון עם כלבים (וכלבות) וקם עם פרעושים (וקרציות). בואו נקווה שלמד מזה משהו, למרות שעם כיסוי הראש המגוחך שלו והאמונה בחבר דמיוני אני לגמרי בספק. ולראיה התקרית שלו עם הזרביב המטומ... המשך קריאה

בנט הלך לישון עם כלבים (וכלבות) וקם עם פרעושים (וקרציות). בואו נקווה שלמד מזה משהו, למרות שעם כיסוי הראש המגוחך שלו והאמונה בחבר דמיוני אני לגמרי בספק. ולראיה התקרית שלו עם הזרביב המטומטם בזה.

לכתבה המלאה עוד 1,089 מילים ו-2 תגובות

ל"ג בעומר כבר לא מדליק את ישראל

השבוע נרשם עוד שלב משמעותי בהצטמקות ל"ג בעומר, אולי בדרך להיעלמותו מלוח השנה הישראלי ● לפי נתוני הניטור, ברוב הערים האוויר בליל המדורות היה נקי בהרבה מבשנים קודמות ● אם בעבר ההתנגדות לחג נבעה בעיקר מזיהום האוויר, עכשיו החשש משרפות בשל הקצנת האקלים והמלחמה דוחפים את גורמי הכיבוי ושמירת הטבע לעשות למדורות כיבוי צופי

לכתבה המלאה עוד 1,105 מילים

דעת המיעוט של גרוניס עשויה להפוך לעמדת הרוב בבג"ץ

גרוניס ניצב בפני דילמה: האם לקבל את דין התנועה בוועדה המייעצת למינויים לתפקידים בכירים, או להשמיע בבג"ץ קול צלול וברור נגד מינויו של רומן גופמן לראש המוסד ● אם נשיא העליון בדימוס יגיש עמדה עצמאית, דווקא בשל היותו נצר מובהק לז'אנר השופטים השמרנים, היא עשויה להיות הגורם המכריע בשאלה אם בג"ץ יתערב במינוי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 864 מילים ו-3 תגובות

תורת היחסות של סמוטריץ'

שר האוצר מסרב לקחת אחריות על האסון הגדול בתולדות המדינה ומעדיף למסגר אותו כאירוע טקטי שמתגמד לעומת "האסון" של ישיבה בקואליציה עם מנסור עבאס ● זו אינה פליטת פה אלא אידיאולוגיה סדורה שנועדה לנקות את הימין מאחריות, להאשים את גוש השינוי, ולייצר פרובוקציה שתמשוך תשומת לב ציבורית ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 588 מילים ו-2 תגובות

המצור בהורמוז החיה את העבודה מהבית

משבר האנרגיה המתהווה בעקבות סגירת מצר הורמוז עלול לאלץ מדינות להטיל מגבלות שונות על המשק ועל האזרחים כדי לחסוך באנרגיה ● לא מעט מדינות, בעיקר באסיה, כבר החלו ליישם מגבלות, מעבודה מהבית ועד מכסת תדלוק שבועית לכל מכונית ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 615 מילים ו-1 תגובות

מהפכת הכטב"מים שינתה מזמן את שדה הקרב העולמי, אך צה"ל נתפס כעת לא מוכן מול השימוש הקטלני והמדויק שעושה בהם חזבאללה ● בזמן שמערכת הביטחון מנהלת מרוץ נגד הזמן כדי לסגור את הפער הטכנולוגי, סכסוכים פומביים מיותרים מול אוקראינה מונעים מישראל ללמוד מניסיון בינלאומי עשיר שעשוי להציל את חיי הלוחמים בשטח

לכתבה המלאה עוד 2,383 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.