JavaScript is required for our website accessibility to work properly. ד"ר שאול אריאלי: הקיפאון בסכסוך הישראלי-פלסטיני ממשיך ללבות חיכוך בינלאומי | זמן ישראל

הקיפאון בסכסוך הישראלי-פלסטיני ממשיך ללבות חיכוך בינלאומי

מגן דוד ודגל בכניסה לקהילת רועים פלסטינית בבקעת הירדן. 25 באוקטובר 2025 (צילום: עומר שרביט)
עומר שרביט
מגן דוד ודגל בכניסה לקהילת רועים פלסטינית בבקעת הירדן. 25 באוקטובר 2025

במשך שלושה עשורים התקיים סביב הסכסוך הישראלי-פלסטיני קונצנזוס בינלאומי רחב למדי: פתרון שתי המדינות נתפס כדרך היחידה לסיום הסכסוך ולהבטחת יציבות אזורית.

ארצות הברית הובילה את התהליך המדיני, אירופה תמכה בו באמצעות סיוע כלכלי ובניית מוסדות פלסטיניים, ומדינות העולם הערבי העניקו לו לגיטימציה אזורית.

ההנחה הייתה שהזמן פועל לטובת ההסדר: כל עוד נשמר אופק מדיני, ניתן יהיה בסופו של דבר לתרגם את העקרונות הללו להסכם בין הצדדים.

במשך עשורים ארה"ב הובילה את התהליך המדיני, אירופה תמכה בו באמצעות סיוע כלכלי ובניית מוסדות פלסטיניים, ומדינות העולם הערבי העניקו לו לגיטימציה אזורית. ההנחה הייתה שהזמן פועל לטובת ההסדר

אלא שהמציאות התפתחה אחרת. שלושה עשורים לאחר הסכמי אוסלו, הסכסוך הישראלי-פלסטיני אינו מתקדם לעבר פתרון אלא מתנהל בתוך מציאות של קיפאון מדיני מתמשך, מלווה באלימות קשה משני הצדדים. המשא ומתן הפך לזיכרון היסטורי, בעוד שהמונח הרווח בשיח המדיני הוא "ניהול הסכסוך". המערכת הבינלאומית ממשיכה לעסוק בסכסוך ולהצהיר על מחויבותה לפתרון שתי המדינות, אך בפועל היא מתקשה לגבש מדיניות אפקטיבית שתוביל להתקדמות ממשית.

אחת הסיבות המרכזיות לכך היא שינוי במבנה המערכת הבינלאומית. במשך שנים הייתה ארצות הברית הגורם היחיד בעל המשקל המדיני והדיפלומטי הדרוש להובלת תהליך שלום. אולם בשנים האחרונות פחתה המעורבות האמריקאית במזרח התיכון, והסכסוך הישראלי-פלסטיני איבד ממקומו המרכזי בסדר העדיפויות האסטרטגי של וושינגטון. משברים אזוריים אחרים, התחרות הגלובלית עם סין והמלחמות שהתנהלו במזרח התיכון דחקו את הסוגייה הפלסטינית לשוליים יחסיים של סדר היום האמריקאי.

אירופה, מצדה, ממשיכה להיות מעורבת בזירה הפלסטינית בעיקר במישור הכלכלי וההומניטרי. מדינות האיחוד הן התורמות המרכזיות לרשות הפלסטינית ולפרויקטים אזרחיים בגדה המערבית וברצועת עזה.

אולם למרות משקלה הכלכלי, האיחוד האירופי מתקשה לתרגם את עמדותיו המדיניות להשפעה ממשית על כיוון הסכסוך. הפיצול בין מדינות האיחוד והיעדר מדיניות חוץ אחידה מגבילים את יכולתו לפעול ככוח מדיני משמעותי.

שלושה עשורים לאחר אוסלו, הסכסוך הישראלי-פלסטיני לא מתקדם לפתרון אלא מצוי בקיפאון מדיני מתמשך, מלווה באלימות קשה משני הצדדים. המו"מ הפך זיכרון היסטורי והוחלף במונח "ניהול הסכסוך"

גם בעולם הערבי חלו שינויים עמוקים. הסוגייה הפלסטינית ממשיכה להוות מרכיב חשוב בשיח הציבורי והמדיני, אך היא כבר איננה הגורם המרכזי המעצב את מדיניות החוץ של מרבית מדינות האזור. מדינות ערב פועלות כיום בתוך מערכת מורכבת של אינטרסים ביטחוניים, כלכליים ואזוריים. עבור חלק מהן הסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא מרכיב אחד בתוך סדר יום רחב בהרבה הכולל את המאבק בהשפעה האיראנית, את היחסים עם ארצות הברית ואת מאבקי הכוח הפנימיים במזרח התיכון.

לצד תהליכים אלו בולטת גם עלייתם של שחקנים אזוריים המבקשים למלא תפקיד משמעותי יותר בזירה הפלסטינית. טורקיה, למשל, מציגה עצמה כגורם מוביל בעולם המוסלמי בנושא הפלסטיני ומשלבת רטוריקה חריפה כלפי ישראל עם פעילות מדינית והומניטרית בזירה זו. אולם גם כאן מדובר בעיקר בהשפעה פוליטית וסמלית, ולא בכוח דיפלומטי המסוגל להוביל תהליך מדיני ממשי.

התוצאה הכוללת של כל התהליכים הללו היא מערכת בינלאומית מפוצלת. ארצות הברית מחזיקה עדיין בכלים המדיניים הדרושים להובלת תהליך שלום, אך מעורבותה פוחתת. אירופה מחזיקה במשקל כלכלי משמעותי אך מתקשה לפעול כגוש מדיני אחיד. מדינות העולם הערבי מעניקות לסוגיה הפלסטינית לגיטימציה אזורית אך פועלות מתוך אינטרסים לאומיים שונים ולעיתים אף מנוגדים. ושחקנים אזוריים אחרים מבקשים למלא תפקיד פוליטי אך אינם מחזיקים באמצעים הדיפלומטיים הדרושים לכך.

במציאות זו הסכסוך הישראלי=פלסטיני אינו מתקדם לעבר פתרון אך גם אינו נעלם מסדר היום הבינלאומי. במקום זאת הוא מתנהל בתוך מסגרת של ניהול סכסוך מתמשך: הקהילה הבינלאומית מתערבת כאשר מתפרצות מלחמות או משברים הומניטריים, אך אינה מצליחה ליצור מסגרת מדינית שתוביל לסיומו.

הקיפאון הזה אינו רק תוצאה של המציאות האזורית; הוא גם גורם המעצב אותה. כל עוד הסכסוך נותר ללא אופק מדיני, הוא ממשיך להיות מוקד של חיכוך מתמשך בין ישראל לבין חלקים נרחבים מהקהילה הבינלאומית. במקביל, הוא ממשיך להזין מתחים אזוריים ולהקשות על יצירת יציבות פוליטית רחבה יותר במזרח התיכון.

הקיפאון אינו רק תוצאה של המציאות האזורית; הוא גם מעצב אותה. כל עוד הסכסוך נותר ללא אופק מדיני, הוא ממשיך להיות מוקד חיכוך מתמשך בין ישראל לחלקים נרחבים בקהילה הבינלאומית ולהזין מתחים אזוריים

במילים אחרות, הסכסוך הישראלי-פלסטיני אינו עוד מרכז המערכת הבינלאומית כפי שהיה בשנות התשעים, אך הוא גם רחוק מלהיעלם. הוא ממשיך להתקיים במרחב שבין תשומת לב בינלאומית חלקית לבין היעדר יכולת פוליטית לפתור אותו. מצב ביניים זה מאפשר למערכת הבינלאומית להתמודד עם השלכות הסכסוך, אך אינו מציע דרך ממשית לסיומו. כל עוד מציאות זו נמשכת, הסכסוך ימשיך להיות גורם קבוע של חוסר יציבות אזורית ושל מתיחות מתמשכת בין ישראל לבין חלקים גדלים של הקהילה הבינלאומית.

ד"ר שאול אריאלי, אל"ם במיל', לשעבר מח"ט עזה וראש מנהלת המו"מ במשרד ראש הממשלה, כיום ראש קבוצת המחקר "תמרור- פוליטוגרפיה", פרסם 11 ספרים ואטלסים על הסכסוך, מחקרים שונים ומאמרי דעה רבים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 674 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // שבת, 2 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו

איחוד האמירויות הולכת ומתרחקת משכנותיה במפרץ

המלחמה באיראן העמיקה את חילוקי הדעות בקרב מדינות המפרץ, וכעת אבו דאבי עוזבת את קרטל הנפט אופ"ק ● חיי הלילה חוזרים למצרים, אך המשבר הכלכלי עדיין בעיצומו ● דגל ישראל בכיתה גרם לסערה במרוקו ● והשבוע ב-2011: חיסול אוסאמה בן לאדן ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

לכתבה המלאה עוד 1,138 מילים

סיפור לשבת הרוח נושבת קרירה

לאחרונה התחלתי לשיר.

עבור מי שהכיר אותי בילדות, בבית הספר היסודי, בבית הספר התיכון ובתנועת הצופים, זוהי בשורה איומה.

"הזמן של הדי בן-עמר" הוא בלוג אישי בזמן ישראל, הכולל סיפורים ורשמים. הדי בן-עמר הוא סופר וחבר יד חנה, שפרסם ספרים כמו "בשם שמים" ו"הביוגרפיה החולנית של הדי בן-עמר", ומביא בכתביו סיפורים אמיתיים מהחיים המשלבים הומור וביקורת.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,140 מילים
אמיר בן-דוד
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
מְשִׁילוּת 300

רציתם לקדם שוויון? הנה לכם שוויון: כולנו שווים בפני הסכין. כולנו חיים עכשיו במדינת פחד אלוהים שבה אלימות היא תמיד אופציה קרובה וממשית, והיא אורבת לנו ממש מעבר לפינת הרחוב

לכתבה המלאה עוד 1,297 מילים ו-2 תגובות

שיקום הצפון אינו "פרויקט", אלא מבחן להמשכיות המדינה

מאז ה־7 באוקטובר אני נושאת איתי תחושה אחת שקשה להשתחרר ממנה: ישראל כולה השתנתה, אבל לא באותו הקצב ובאותה תשומת הלב בכל מקום.

הדרום היה במרכז. הכאב שם היה מיידי, התגובה הייתה עצומה, והעיניים של כולנו הופנו לשם. בצדק. אבל ככל שעברו השבועות והחודשים, הבנתי משהו נוסף – בזמן שהשיח הציבורי מתרכז במה שנראה לעין, בצפון מתרחש משבר שקט, מתמשך, כזה שלא תמיד נכנס לכותרות.

שרה מאלי היא מנכ"לית מגבית קנדה בישראל - ארגון הגג של הפדרציות היהודיות בקנדה, מנהלת את שיתופי הפעולה מול ישראל ומול שותפים אסטרטגיים. היא מובילה יוזמות פילנתרופיות רחבות היקף ותמיכה בפרויקטים בישראל, כולל השקעות בחינוך ובשיקום קהילות בעקבות משברים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 779 מילים

למקרה שפיספסת

מאוקראינה ועד איראן, הלוויינים של מאסק כבר מזמן לא מספקים רק אינטרנט מסחרי ● מדובר בתשתית אסטרטגית שמעצבת מלחמות, משפיעה על מחאות ומעניקה לחברה פרטית אחת כוח פוליטי וצבאי שמדינות מתקשות להכיל

לכתבה המלאה עוד 2,248 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

הרצוג מנצל את כוחו כדי להתערב במשפט נתניהו ללא סמכות

החלטתו של נשיא המדינה להיכנס בנעלי ה"מגשר הפלילי" בין נתניהו לבהרב-מיארה אינה מעשה ממלכתי הנתון בידי מוסד הנשיאות - אלא מהלך עסקני-פוליטי מסוכן ● כשהוא מנצל את בקשת החנינה התלויה ועומדת כדי ללחוץ על היועמ"שית להתגמש בהסדר טיעון, הרצוג מתערב בהליך משפטי תלוי ועומד, חורג מתפקידו הרשמי, ואף עלול לחשוף את עצמו לביקורת שיפוטית ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 974 מילים ו-1 תגובות

פסטיבל הצביעות והג'ובים השנתי של הליכוד הגיע לאילת

נבחרי הליכוד מתעבים את ההתחככות ההמונית בליכודיאדה אבל נאלצים לזייף חיוכים ולחלק צ'ופרים לקראת הפריימריז ● ובזמן שמירי רגב קוצרת את פירות חלוקת התקציבים, זאב אלקין מגלה שקבלת הפנים לעריק שחזר הביתה רעילה מתמיד ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 623 מילים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

ביחד בראשות בנט מתייצבת בראש הטבלה

איחוד בנט-לפיד מניב תוצאות, והמפלגה מזנקת ל-28 מנדטים ועוקפת את הליכוד ● איזנקוט שומר על כוחו למרות האיחוד - והצטרפותו למפלגת ביחד מקטינה את סך החלקים ● אולם שום תזוזה או איחוד לא משנה את מאזן הכוחות בין הקואליציה לאופוזיציה ● ואפילו פרישה של נתניהו לפני הבחירות - שאמנם תחליש משמעותית את הליכוד - לא מעבירה מצביעים מגוש הקואליציה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 389 מילים ו-2 תגובות

תנופת אנטנות ביו"ש, סכנת חיים בנגב המנותק

בזמן שמשרד התקשורת מקדם פריסת תשתיות מואצת בגדה המערבית בגיבוי ממשלתי, בנגב ובפריפריה ממשיכים להתמודד עם אזורים ללא קליטה, שאף מתקשים לקבל התרעות חירום ● המעבר לדור 4 ו־5 החריף את הבעיה, והמחלוקת על המימון משאירה אותה ללא פתרון ● "זה החמיר בשנה האחרונה והגיע למצב שבו זה כבר נגע לחיי אדם"

לכתבה המלאה עוד 807 מילים

חמאס הפסיד בקלפי לרשימות המזוהות עם הפת"ח ולטכנוקרטים, אך הוכיח שליטה מלאה מאחורי הקלעים ● במקביל, השיחות על פירוק הנשק מקרטעות, ישראל מגבירה בהדרגה את הלחץ הצבאי, והנהגת הארגון מתלבטת בין קו ניצי לפרגמטי ● ברקע מרחפת גם אפשרות לכפיית חזרת הרשות הפלסטינית לעזה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 630 מילים

המאבק על הגיוס עובר לכיס של התורמים

שליחת תלמידים להפגנה מול בית הקמצ"ר שהידרדרה לפריצה לחצר, מציפה את הסתירה בין אכיפת חובת הגיוס לבין הטבות המס למוסדות החרדיים ● עמדת היועמ"שית בעתירת "ישראל חופשית" מאותתת כי בג"ץ עשוי להתערב במנגנון סעיף 46 ● לפי שעה, המערכת הפוליטית החרדית נותרת כמעט לבדה במאבק על מקורות הכוח שלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 821 מילים

השלום כתוכנית עבודה

לקראת ועידת השלום העממית שתתכנס מחר בתל אביב, מומחים, אנשי ביטחון ופעילי שטח משרטטים מפות דרכים מעשיות לשינוי המציאות ● משיתוף פעולה אזורי ופירוז עזה, דרך המאבק בסיפוח והוכחת היתכנות פתרון שתי המדינות, ועד לשימוש בפסולת כמנוע לשותפות ● כי הסטטוס-קוו אינו גזירת גורל

לכתבה המלאה עוד 3,344 מילים ו-1 תגובות

שנה אחרי שרפת הענק שהשתוללה ביום העצמאות, פארק קנדה עדיין סגור לקהל על אף מאמצי השיקום של קק"ל ● המראה אפוקליפטי: מדרונות שלמים של עצים מפוחמים שעלולים ליפול בכל רגע ● במהלך השרפה התפוצצו מוקשים ירדניים בחלקות שבשולי הפארק, ורק השבוע הושגה הסכמה על פינויים ● "אם הייתי יכול לבחור איזה יער יישרף, הייתי בוחר יער אחר"

לכתבה המלאה עוד 1,116 מילים

בג"ץ משנה כיוון ומשרטט את הדרך לוועדת חקירה

חיוב הממשלה לעדכן בתוך חודשיים על מתווה לחקר אירועי 7 באוקטובר מסמן שינוי כיוון זהיר בגישת בג"ץ ● השופטים מכירים בקושי המשפטי שבאי־הקמת ועדת חקירה לצד תקדימיות ההתערבות והקושי בגיבוש סעד אופרטיבי ● המסר: הסמכות להתערב קיימת, אך מתחם ההתערבות מצומצם ונדיר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 902 מילים

ביחד? איזנקוט מטרפד את האיחוד שהוא עצמו יזם

איזנקוט, שדחף במשך חודשים לאיחוד עם בנט ולפיד, מסרב להסתפק במקום השני ודורש להוביל את הרשימה ● הוא וגנץ טוענים שהחיבור דווקא גורע קולות ואינו מקרב את הגוש לשלטון ● מנגד, בנט ולפיד ממשיכים להאמין שהאיחוד יביא למהפך, אך נאלצים להתמודד עם בניית רשימה שתכריע גורלות ותחשוף מתחים פנימיים ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 644 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.