JavaScript is required for our website accessibility to work properly. ד"ר כרמית ולנסי: סוריה החדשה אינה ידידת ישראל - אך גם אינה אותה סוריה | זמן ישראל

סוריה החדשה אינה ידידת ישראל - אך גם אינה אותה סוריה

נשיא סוריה אחמד א־שרע בברלין, 30 במרץ 2026 (צילום: AP Photo/Markus Schreiber)
AP Photo/Markus Schreiber
נשיא סוריה אחמד א־שרע בברלין, 30 במרץ 2026

סוריה של הרבעון הראשון בשנת 2026 אינה עוד אותה סוריה של בשאר אל־אסד, גם אם השיח הציבורי והפוליטי כלפי ישראל נותר חשדני ועוין. ניתוח ההנהגה הסורית מצביע על שינוי עומק: דמשק מבקשת לעצב את עצמה מחדש כמדינה ריבונית, מתפקדת, ממלכתית ולגיטימית, בתוך הבית ומחוץ לו.

זהו שינוי שאינו רק סמנטי. הוא נוגע למבנה הכוח הפנימי, לבריתות האזוריות, ליחס לאיראן, למעמד הסוגייה הפלסטינית – ולבסוף גם לאופן שבו סוריה תופסת את ישראל.

ממשלת המעבר בראשות אחמד א־שרע פועלת לייצר נרטיב של "סוריה חדשה": מדינה המבקשת סדר, יציבות, מוסדות, רפורמות, הכלה של מיעוטים ושיתוף פעולה עם מוסדות בינלאומיים.

ממשלת המעבר בראשות אחמד א־שרע פועלת לייצר נרטיב של "סוריה חדשה": מדינה המבקשת סדר, יציבות, מוסדות, רפורמות, הכלה של מיעוטים ושיתוף פעולה עם מוסדות בינלאומיים

ניתוח הצהרות בכירים בתקופה זו מצביע על שני צירים מרכזיים: חיזוק הלגיטימציה הפנימית באמצעות בניית מוסדות, רפורמות ותהליכי צדק מעבר; ולצידו חיזוק הלגיטימציה הבינלאומית באמצעות שיתופי פעולה עם האו"ם ומדינות האזור, והבלטת ההכרה בצעדי הממשלה. אף שסוריה עדיין סובלת מחוסר יציבות ומאתגרים פנימיים משמעותיים, לרבות סביב זהות המשטר וכוונותיו, מדובר בהתקדמות מסוימת.

השינוי המשמעותי ביותר הוא מיצובה המחודש של סוריה במערכת האזורית. על רקע המלחמה באיראן, דמשק מתרחקת מהציר האיראני ומנסה להשתלב במחנה הערבי סוני הפרגמטי. שורת המגעים עם ערב הסעודית, איחוד האמירויות, קטאר, ירדן, לבנון ואזרבייג'ן אינה מקרית: היא נועדה להציג את סוריה כנכס אזורי – לא כנטל – מדינה היכולה לתרום ליציבות, לביטחון, לשיתוף פעולה כלכלי ולבלימת השפעות חתרניות. סוריה אמנם לא הייתה צד ישיר במלחמה באיראן, אך הנשיא א־שרע זיהה הזדמנות ופצח בקמפיין דיפלומטי אינטנסיבי לביסוס מחדש של מעמדה של דמשק.

במובן זה, סוריה מאותתת כי העידן שבו שימשה שלוחה איראנית או חוליה בציר "ההתנגדות" – הסתיים. היא מבקשת להיתפס כשחקן ערבי סוני מתון יחסית, שאינו מהפכני ואינו אידיאולוגי באופן רדיקלי. זהו שינוי משמעותי מבחינת ישראל. במשך שנים, האיום הסורי הובן דרך החיבור לדמשק־טהרן־חזבאללה. אם דמשק אכן מתרחקת מטהרן, נפתח מרחב אפשרויות חדש, גם אם לא בהכרח של פיוס או נורמליזציה.

עם זאת, אין לטעות: היחס הסורי לישראל נותר שלילי ביסודו. ישראל מוצגת כגורם המרכזי המערער את הריבונות הסורית, בעיקר בשל נוכחותה הצבאית בדרום המדינה, תקיפותיה האוויריות והפשיטות הקרקעיות, הנתפסות כהפרה של הסכם הפרדת הכוחות מ־1974.

סוריה מאותתת כי העידן בו שימשה שלוחה איראנית או חוליה בציר "ההתנגדות" – הסתיים. היא מבקשת להיתפס כשחקן ערבי סוני מתון יחסית, לא מהפכני או אידיאולוגי רדיקלי – שינוי משמעותי מבחינת ישראל

בהצהרת משרד החוץ הסורי מ־20 במרץ, בעקבות תקיפה ישראלית נגד תשתיות צבאיות בדרום סוריה, נטען כי מדובר ב"התקפה גלויה על ריבונותה ושלמותה הטריטוריאלית של הרפובליקה הערבית הסורית ובהמשך מדיניות ההסלמה של ישראל". אין זו שפה של נורמליזציה (מהלך ששתי המדינות ממילא אינן בשלות לו), אלא שפה של מדינה המבקשת לבסס מחדש את סמכותה באמצעות הגנה על ריבונותה.

דווקא כאן טמון השינוי: ישראל אינה ממוסגרת עוד דרך הסוגייה הפלסטינית, כפי שהיה בתקופתו של אסד, אלא דרך סוגיית הריבונות הסורית. בדוח מודגש כי הסוגייה הפלסטינית, שבעבר שימשה מסגרת מארגנת מרכזית של השיח הסורי בתקופת אסד, נשחקה לשוליים ומופיעה בעיקר בהקשרים סמליים או דתיים, ולא כעמוד תווך אידיאולוגי של מדיניות החוץ.

במילים אחרות, סוריה החדשה אינה מוותרת על שיח אנטי־ישראלי, אך היא משנה את מרכז הכובד שלו: פחות "פלסטין" ו"התנגדות", יותר ריבונות, גבולות, יציבות והכרה בינלאומית (בחודש אפריל נרשם שינוי מסוים, עם גל מחאות פרו-פלסטיניות רחב יחסית, על רקע אישור חוק עונש המוות למחבלים).

השינויים המתחוללים בסוריה, כמו גם העובדה שמהשטר עודנו בתהליך עיצוב ולכן ניתן להשפיע עליו – מחייבים את ישראל לחשיבה מחודשת, החורגת מהתגובה האוטומטית שאפיינה את השנים האחרונות – להפציץ ואז להסביר שהמציאות מורכבת.

אם סוריה מבקשת להתרחק מאיראן, להשתלב במחנה הערבי הפרגמטי ולבסס לגיטימציה בינלאומית, על ישראל לבחון כיצד לשמר את טהרן מחוץ למשחק ובעיקר כיצד לעודד את דמשק להתבסס כשחקן אחראי ומתון שאינו רואה בישראל אויב הכרחי.

סוריה החדשה אינה מוותרת על שיח אנטי־ישראלי, אך היא משנה את מרכז הכובד שלו: פחות "פלסטין" ו"התנגדות", יותר ריבונות, גבולות, יציבות והכרה בינלאומית. שינויים אלה מחייבים את ישראל לחשיבה מחודשת

תקיפות טקטיות עשויות להיות מוצדקות במקרים מסוימים, אך אם הן נתפסות בדמשק ובעולם הערבי כפגיעה מתמשכת בריבונות הסורית, הן עלולות לחזק דווקא את הכוחות שישראל מבקשת להחליש.

סוריה של 2026 אינה ידידה, אינה שותפה טבעית, ואינה מדינה יציבה במלוא מובן המילה. אבל היא גם אינה סוריה של אתמול. היא מחפשת לגיטימציה, סדר ומקום חדש באזור. השאלה היא האם ישראל תדע לזהות שינוי אסטרטגי כשהוא מתרחש – או שתמשיך לנהל את ההווה באמצעות מפות האיום של העבר.

ד"ר כרמית ולנסי היא חוקרת בכירה וראש תחום סוריה במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS וחוקרת בקבוצת המחקר תמרור-פוליטוגרפיה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 691 מילים
כל הזמן // יום ראשון, 10 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

פרשת ימנו זלקה: החשוד המרכזי הואשם ברצח באדישות ו-15 בחבלה בנסיבות מחמירות

היועמ"שית לבג"ץ: לבטל את מינויו של רומן גופמן לראש המוסד עקב פגמים מהותיים בעבודת ועדת גרוניס ● מיקי זוהר: ה-7 באוקטובר נרקם במשמרת של בנט ולפיד, יכול להיות שהוויכוחים בתוך העם על הרפורמה היו טריגר; לפיד: תתבייש; בנט: זה שלך נתניהו, לא תצליחו לברוח ● דובר צבא איראן: מדינות שמצייתות לסנקציות של ארה״ב ייתקלו בקשיים במעבר במצר הורמוז

לכל העדכונים עוד 12 עדכונים

המצור על הורמוז הופך לנשק המרכזי של טראמפ מול איראן

הירי האיראני לעבר ספינות המלחמה האמריקאיות במצר הורמוז כמעט פירק את הפסקת האש, אבל טראמפ בחר להתעלם ממנו ● מבחינת וושינגטון, הסגר הימי על איראן עשוי להיות יעיל יותר מעוד תקיפה נקודתית: הוא חונק את סקטור הנפט, מערער את הכלכלה ומפעיל על טהרן לחץ שהזמן רק מחריף ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 541 מילים

גם כשעסוקים באיראן, אסור לשכוח את ירדן

הרבעון הראשון של שנת 2026 עמד בסימן טלטלות אזוריות עזות, כאשר במוקד ניצבה מלחמת "שאגת הארי" מול איראן בחודש מרץ.

אך בעוד תשומת הלב הישראלית והאמריקאית הופנתה מזרחה לעבר מאות הטילים והכטב"מים של הרפובליקה האסלאמית, סקירת המגמות ביחסה של ירדן לישראל, שנערכה בקבוצת המחקר "תמרור-פוליטוגרפיה", חושפת אמת מטרידה: ישראל נקלעת למשבר עם השכנה החשובה ביותר שלה.

ד"ר אופיר וינטר הוא חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי ליד אוניברסיטת תל אביב ומרצה בחוג ללימודי הערבית והאסלאם באוניברסיטת תל אביב. ספרו Peace in the Name of Allah, העוסק במאמציהם של המשטרים במצרים, בירדן ובאיחוד האמירויות להקנות לגיטימיות דתית-אסלאמית להסכמי השלום עם ישראל, ראה אור בהוצאת דה-גרויטר. עמית מחקר בקבוצת "תמרור- פוליטוגרפיה" (צילום: חן גלילי)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 555 מילים
אמיר בן-דוד
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

אוצר על הגג

פוטנציאל האנרגיה הסולארית בישראל מגיע לשמיים, קצת מתחת לשמש; עכשיו רק צריך לממש ● טוב שעיריית תל אביב מבצעת אכיפה כלפי רוכבי הקורקינטים, אבל יש בעיה עם הדרך ● למה ח"כים לשעבר זכאים לנסוע בתחבורה הציבורית חינם כל החיים? ● וגם: האם ההומור של עיריית קריית מוצקין ישנה את הגישה של הצעירים לסביבה?

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,512 מילים

המבצר האחרון - על הסמכת הרבניות

המאבק האחרון סביב מינוין של שלוש נשים מהציונות הדתית לתפקידים בכירים במערך הרבנות אינו עוד סיפור על תקרת זכוכית דתית שנסדקה, ובוודאי שאינו מסתכם בשאלת "הלכה מול פמיניזם".

מי שמתבונן באירועים הללו כעל סוגיה פנים-מגזרית של הזרם הליברלי מול הזרם החרד"לי, מחמיץ את התמונה הגדולה והמסוכנת הרבה יותר.

אירית רוזנבלום היא עורכת דין, פילוסופית של המשפט, מייסדת ומנכ"לית הארגון "משפחה חדשה", הפועל להכרה ערכית וחוקתית במשפחה. לרבות כל התאים המשפחתיים בישראל והשוואת זכויותיהן של משפחות מכל הסוגים והמינים. מחברת הספר "בגן של אלוהים – תולדות המהפכה המשפחתית".

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 738 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

לעם האיראני כבר אין מה להפסיד

טראמפ רוצה עסקה – אך מתקשה להשיג אותה, במיוחד כאשר הצד השני מאמין שפשרה פחות משתלמת מאשר המשך הלחימה ● המשטר הסורי מנטרל חוליות של חזבאללה, אך בדרום המדינה שוב לא שקט ● לבנון נעה בין הכנות לעונת הרחצה לבין איום התרחבות המלחמה ● והשבוע ב-1980: המבצע לשחרור בני הערובה משגרירות איראן בלונדון ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

לכתבה המלאה עוד 1,104 מילים

תגובות אחרונות

"החומות המוסריות סביב ברגן בלזן ואושוויץ הולכות וקורסות, וזה מפחיד"

גיבור ספרו החדש של הסופר הבריטי המוערך הווארד ג'ייקובסון הוא מורה יהודי ששפיותו הולכת ומתערערת כשהוא צופה בתגובת העולם לטבח השבעה באוקטובר ● בריאיון לקראת צאת הספר, ג'ייקובסון מסביר כיצד הומור שחור עוזר לו להתמודד עם המציאות, תוקף את השמאל הרדיקלי בבריטניה, ונזכר בשיחה מפתיעה עם נהג מונית לונדוני שהעניקה לו מעט תקווה

לכתבה המלאה עוד 1,877 מילים ו-3 תגובות
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
הוֹדוּ 301

בישראל הופנתה תשומת לב רבה להונגריה, למודל של אורבן שקסם לנתניהו ולנאמניו. אולי בגלל שהודו רחוקה ושונה כל כך, לא הקדשנו מספיק תשומת לב למודל ההודי של מודי, בן בריתו של נתניהו

לכתבה המלאה עוד 1,594 מילים ו-2 תגובות

תגובת היועמ"שית בעתירות נגד החוק לבחירת נציב תלונות הציבור אינה מסתפקת בהתנגדות נקודתית ● על ידי כריכת העתירה עם העתירות הנפיצות נגד הרכב הוועדה לבחירת שופטים, היא מסבירה לשופטים שהם לא יכולים לפרק את חקיקת ההפיכה המשטרית לחתיכות קטנות, וחייבים להבין איך פסיקה אחת תשפיע ישירות על השנייה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 983 מילים ו-1 תגובות

אביגדור ליברמן לקה בתסמונת בנט - ומאיים לשתק גם את גוש השינוי

יו"ר ישראל ביתנו דורש את ראשות הממשלה כשהוא נשען על תשעה מנדטים בלבד בסקרים ● המהלך הזה מאותת למתנגדי נתניהו שליברמן מוכן לעשות להם בדיוק את מה שעשה לליכוד ב-2019 ● המגעים לאיחוד עם גדי איזנקוט כבר נתקלים בחומה, כשהרמטכ"ל לשעבר מבהיר שאין לו שום כוונה לוותר על הבכורה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 675 מילים ו-1 תגובות
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

איחוד בין איזנקוט לליברמן ייצר מרוץ תלת-ראשי אבל לא ישנה את מפת הגושים

ריצה משותפת של ישר! וישראל ביתנו עוקפת את הליכוד ואת ביחד בראשות בנט בסקר מנדטים חדש שערך יוסי טאטיקה ● אלא שגם האיחודים הללו לא מצליחים לשבור את תקרת הזכוכית של הקואליציה, שנותרת יציבה על 50 מנדטים ● במקביל, רוב מוחץ מהמשיבים מאותת לגנץ לחשב מסלול מחדש

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 324 מילים

קפה שפירא נסגר, ובשכונה חוששים: הפשיעה תמלא את הוואקום

עם סגירת קפה שפירא בסוף החודש, תושבי השכונה חוששים שהרחבה שהפכה למוקד קהילתי ותרבותי תהפוך למוקד פשיעה והזנחה ● הם מציעים לעירייה להפעיל במקום פוד־טראק, גן יער או פעילות מתנ"סית, כדי לשמר את אחת מזירות התרבות העצמאיות הבולטות שפעלו בעיר בעשור האחרון ● במקביל, הם טוענים לאוזלת יד של המשטרה בטיפול בפשיעה ובתחושת חוסר הביטחון האישי ● עיריית ת"א: "בוחנים אפשרויות שונות"

לכתבה המלאה עוד 1,510 מילים

בלי לפגוע בכסף של חזבאללה, המלחמה לא תיגמר באמת

הפגיעה במוכסי חזבאללה בשדה התעופה של ביירות היא רק קצה הקרחון: הארגון אומנם ספג מכות צבאיות קשות, אבל מערך הכספים שלו בלבנון ובעולם ממשיך להזרים לו חמצן לשיקום ● בישראל מחזיקים, לפי גורמים המעורים בנושא, תמונה מפורטת של רשת החברות, הבנקים ואנשי הכספים של חזבאללה ● בלי מערכה כלכלית בינלאומית שתפגע בתשתית הזו, ההישגים הצבאיים עלולים להתמסמס ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 916 מילים

נתניהו רוצה פחות ליכוד ויותר נתניהו

הכוונה של נתניהו לשריין עשרה מועמדים מטעמו ברשימת הליכוד לכנסת ה־26 מסעירה את המפלגה ● אנשי נתניהו מנסים לעכב את כינוס ועידת הליכוד, מחשש שדוד ביטן ייבחר ליו"ר הוועידה ויקשה על נתניהו להשיג את השריונים ● המטרה, ככל הנראה: לדחות את כינוס הוועידה עד אחרי הפריימריז, ולאפשר לנתניהו לאשרר את השריונים בהרכב הוועידה הקודם ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 884 מילים ו-1 תגובות
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

הכדורים בידיים של בנט

בנט הגיב באופן רפה ומגחיך לפרסום המכפיש בערוץ 14, שלפיו סילמן "סיפרה בהקלטות" כי הוא מבולבל, מגמגם ונוטל כדורים "מקופסאות אדומות" ● נדמה שהוא לא למד דבר מסיבובים קודמים: מה שמתחיל כהלצה, תופס תאוצה והופך לשיח רעיל ● אם בנט לא ידע להגיב ברצינות להכפשות, הוא ימצא את עצמו באותו אגם עכור גם במערכת הבחירות הבאה ● וכן, הוא יכול ללמוד אפילו מנתניהו ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
בנט הלך לישון עם כלבים (וכלבות) וקם עם פרעושים (וקרציות). בואו נקווה שלמד מזה משהו, למרות שעם כיסוי הראש המגוחך שלו והאמונה בחבר דמיוני אני לגמרי בספק. ולראיה התקרית שלו עם הזרביב המטומ... המשך קריאה

בנט הלך לישון עם כלבים (וכלבות) וקם עם פרעושים (וקרציות). בואו נקווה שלמד מזה משהו, למרות שעם כיסוי הראש המגוחך שלו והאמונה בחבר דמיוני אני לגמרי בספק. ולראיה התקרית שלו עם הזרביב המטומטם בזה.

לכתבה המלאה עוד 1,089 מילים ו-2 תגובות
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.