JavaScript is required for our website accessibility to work properly. מסמך מצביע על כך שחקירת האו"ם לגבי אלימות מתנחלים נפגעת בשל היעדר תקציב | זמן ישראל

מסמך מצביע על כך שחקירת האו"ם לגבי אלימות מתנחלים נפגעת בשל היעדר תקציב

פלסטינים עוזבים את הכפר שלהם במוע'ייר א-דיר מחשש להתקפות מתנחלים. 22 במאי 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
חיים גולדברג/פלאש90
פלסטינים עוזבים את הכפר שלהם במוע'ייר א-דיר מחשש להתקפות מתנחלים. 22 במאי 2025

צוות חוקרים של האו"ם שהוטל עליו לחקור מקרי אלימות של מתנחלים ישראלים והעברת נשק לישראל לשימוש במלחמה ברצועת עזה לא יכול להשלים את עבודתו בשל מגבלות תקציב, כך הראה מסמך.

הדבר ממחיש עד כמה מחסור חמור במימון במערכת האו"ם – הנגרם מעייפות תורמים ומהידוק החגורה – פוגע במאמצים הבינלאומיים להטלת אחריות על הפרות, לאחר שחקירה מוקדמת יותר השנה בנוגע לקונגו נעצרה.

רכב שרוף סמוך לכתובת גרפיטי בעברית, לאחר מתקפה של מתנחלים ישראלים בכפר מאלכ שבגדה המערבית. 26 ביוני 2025 (צילום: Zain JAAFAR / AFP)
רכב שרוף וכתובת גרפיטי בעברית, לאחר מתקפה של מתנחלים ישראלים בכפר מאלכ שבגדה המערבית בחודש יוני (צילום: Zain JAAFAR / AFP)

הוועדה הבינלאומית הבלתי תלויה לחקירת השטח הפלסטיני הכבוש – שהוקמה במאי 2021 על ידי מועצת זכויות האדם שבסיסה בז'נבה – יכולה לספק ראיות לפשעים בינלאומיים המשמשות בחקירות מקדימות בבתי דין כמו בית הדין הפלילי הבינלאומי.

בשנה שעברה אישרה המועצה בקשה מפקיסטן לחקור ראיות נוספות להעברת נשק לישראל בהקשר של מלחמת עזה ואלימות מתנחלים ישראלים – אולם נאווי פילאי, העומדת בראש הוועדה, כתבה לנשיא המועצה במכתב מ־6 באוגוסט כי בשל מחסור בכספים אין באפשרות הוועדה לגייס עובדים.

"הוועדה החלה ליידע את נותני החסות של שתי ההחלטות כי לא תוכל להפיק את הדוחות שנדרשו ולהציגם בפני המועצה במרץ 2026", כתבה פילאי, שכיהנה כשופטת בבית הדין הפלילי הבינלאומי וכנציבת זכויות האדם של האו"ם.

ישראל ביקרה באופן קבוע את הוועדה, אשר גינתה את פעולות צה"ל מאז שפתח במערכה ברצועה בעקבות מתקפת חמאס ב־7 באוקטובר 2023.

נאווי פילאי במסיבת עיתונאים בז'נבה, 18 ביוני 2025 (צילום: Fabrice COFFRINI / AFP)
נאווי פילאי במסיבת עיתונאים בז'נבה בחודש יוני (צילום: Fabrice COFFRINI / AFP)

יתרת חובות של דמי חבר באו"ם, בהם של התורמת הגדולה ביותר – ארצות הברית – החייבת כ־1.5 מיליארד דולר, החריפה את משבר הנזילות המתמשך של הארגון. בתגובה, האו"ם מתכנן לקצץ את תקציבו ב־20%.

בסך הכול, 12 מתוך 47 החברות המצביעות במועצה – שתתכנס בספטמבר לדון במשברים בסודן ובאפגניסטן – טרם שילמו את חובותיהן, לפי רישום של השירות הבינלאומי לזכויות אדם.

נדא א־נאשף, סגנית נציב זכויות האדם, אמרה כי החקירות פועלות כיום בכ־50% מכוח האדם.

פלסטיני מתעמת עם מתנחל בעסירה אל-קבלייה, 18 בספטמבר 2020 (צילום: JAAFAR ASHTIYEH / AFP)
פלסטיני מתעמת עם מתנחל בעסירה אל-קבלייה, 18 בספטמבר 2020 (צילום: JAAFAR ASHTIYEH / AFP)

"בלי זמינות של הכספים במועד, היכולת ליישם נהייתה ותוסיף להיות מוגבלת יותר ויותר, ובמקרים מסוימים פשוט לא תהיה אפשרית", אמרה.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כל הזמן // יום חמישי, 25 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.