
יושב ראש ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, חבר הכנסת שמחה רוטמן, אמר שהוא רוצה שכתבי האישום הראשונים נגד פלסטינים החשודים שהשתתפו בפלישה ובמעשי הטבח ב־7 באוקטובר 2023 יוגשו במחצית הראשונה של 2027, אך הוסיף שיש להאיץ את קצב ההיערכות משום ש"הציבור הישראלי מחכה, דורש וזכאי" לראות את תחילת המשפטים.
החוק שהקים בית דין צבאי מיוחד לשפיטת פלסטינים החשודים בביצוע מעשי זוועה ב־7 באוקטובר 2023 אושר רק במאי השנה, אף שתובעים מפרקליטות המדינה חוקרים עצורים עזתיים שנתפסו בידי כוחות הביטחון ב־7 באוקטובר ובתקופה שלאחר מכן, ואוספים נגדם ראיות מאז זמן קצר לאחר מתקפת הטרור.
לפי ההערכות, כ־300 פלסטינים החשודים בביצוע מעשי זוועה מוחזקים במתקני כליאה בארץ. המספר המדויק מסווג.
בדיון שהתקיים היום פירטו גורמים ממשרד הביטחון, מפרקליטות המדינה, משירות בתי הסוהר ומגופים נוספים את היערכותם, וכמה מהם ציינו כי מכשולים שונים האטו את ההליך לקראת הגשת כתבי האישום.
לוועדה נמסר שמחלוקת סביב קיצוצים רוחביים בתקציב עיכבה את המימון לתקנים הדרושים בשירות בתי הסוהר. במקביל, היו גם עיכובים באיוש תפקידים בפרקליטות הצבאית, ועדיין לא ברור אם 15 התובעים מפרקליטות מחוז דרום, שניהלו עד כה את החקירות, יעברו לפרקליטות הצבאית כדי להמשיך בעבודתם.
האישורים הנדרשים למתחם שבו יתקיימו המשפטים צפויים להתקבל רק בינואר 2027, ולכן המבנים הפיזיים שבהם ייערכו המשפטים ככל הנראה לא יהיו מוכנים עד סוף אותה שנה.
עוד התברר כי כמה מהחשודים עדיין לא נחקרו בידי התובעים.
"המשימה החשובה מאוד שדמם של אחיותינו ואחינו שנרצחו, היא שהמדינה תוודא שהיא לא נותנת לדבר הזה לעבור", אמר רוטמן, והוסיף כי הוא מקווה שקצב ההליך יואץ.
"המשימה שעם ישראל קיבל על עצמו, באמצעים צבאיים או משפטיים, חשובה למען הצדק, למען הדורות הבאים ולמען הסיפור [של 7 באוקטובר]", אמר רוטמן.
בהודעה היחידה שפרסם היום, בשעה שישראל מציינת שלוש שנים לטבח שהתחולל ב־7 באוקטובר 2023, האשים הליכוד את חדשות 12 בשידור "תעמולה שקרית פוליטית" נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, וניסה להסיר ממנו אחריות לכשלים סביב מתקפת חמאס.
לאחר שאמר בקצרה כי "כולנו מרכינים היום את ראשינו לזכר חללי ונרצחי ה־7 באוקטובר", טען הליכוד שנתניהו לא קיבל כל התרעה מוקדמת על מתקפה, בניגוד לדיווחים רבים, וכי עודכן לראשונה בשעה 06:29 בבוקר 7 באוקטובר.
הליכוד ציטט הערכות מודיעיניות מלפני הטבח שלפיהן חמאס מורתע ומעוניין בשקט, ובמקביל האשים גורמי ביטחון, ששמותיהם לא צוינו, בכך שראו בשעות שקדמו למתקפה סימני אזהרה, אך לא עדכנו את נתניהו, את המשטרה, את היישובים בעוטף, את כיתות הכוננות, את הכוחות בגבול או את המבלים במסיבת הנובה.
"אם ראש הממשלה נתניהו היה מעודכן בזמן אמת – הכול היה נראה אחרת", נמסר מהליכוד.
בהמשך ייחסה ההודעה לנתניהו את ההישגים הצבאיים של ישראל במהלך המלחמה, והאשימה את חדשות 12 בניסיון "להפיל את ממשלת הימין בראשות נתניהו" ו"להמליך ממשלת שמאל-מפלגות ערביות", שתקים מדינה פלסטינית.
נתניהו לא השתתף היום באף אחד מטקסי הזיכרון לציון יום השנה, אך השתתף בטקסים שלשום, במועד העברי הרשמי שנקבע לציון הטבח. הטקסים היום מאורגנים ברובם בידי בני משפחות של קורבנות וניצולי המתקפה.

ערב הסעודית פתחה בחקירת תאונה אווירית בעקבות דקירת הקברניט בתא הטייס של מטוס פליי־דובאי בשבוע שעבר, בשעה שמומחים בוחנים את ההשלכות האפשריות על בטיחות התעופה, לצד חקירה פלילית נפרדת שמובילות איחוד האמירויות, כך אמרו שלושה גורמים הבקיאים בפרטים.
חקירות בטיחות שנועדו למנוע תאונות בעתיד הן הליך מקובל לאחר תאונות, אך אינן מחויבות כאשר מדובר במעשה מכוון, כמו הניסיון, לפי החשד, של טייס המשנה להפיל את מטוס פליי־דובאי שהיה בדרכו ארצה ביום רביעי האחרון.
גורמים המעורים בנושא אמרו שערב הסעודית הודיעה לגופי תעופה מקצועיים בחו"ל שתנהל חקירת בטיחות לפי הכללים הבינלאומיים בנוגע לטיסה FZ1073, שהייתה במרחב האווירי שלה כשטייס המשנה תקף את הקברניט בגרזן.
המרכז הלאומי לבטיחות תחבורה של ערב הסעודית, האחראי על חקירת תאונות, טרם השיב לבקשה למסור את התייחסותו. גם ממשלת ערב הסעודית ורשות התעופה במדינה לא השיבו לבקשות למסור את תגובותיהן.
המועצה הלאומית לבטיחות בתחבורה של ארצות הברית, שאמורה להיות מעורבת מקרוב בכל חקירה משום שמטוס הבואינג 737 MAX, ששרד צלילה חדה, תוכנן ונבנה בארצות הברית, לא הייתה זמינה באופן מיידי כדי למסור את תגובתה.
גורמים באיחוד האמירויות לא השיבו לבקשות למסור תגובה. לפי הכללים הבינלאומיים, איחוד האמירויות תהיה מעורבת אוטומטית בחקירה משום שהמטוס רשום במדינה וחברת התעופה מבוססת בדובאי.
איחוד האמירויות כבר פתחה בחקירה פלילית נפרדת של האירוע, שהתובע הכללי במדינה הגדיר "מתקפת טרור".
ישראל, שאזרחיה היוו כמעט את כל 172 האנשים שהיו על המטוס, הציעה להשתתף בכל חקירת בטיחות שתוביל ערב הסעודית, אך עד כה לא הוזמנה לקחת בה חלק, כך אמר לרויטרס ראש הגוף הישראלי לחקירת תאונות אוויריות.
"אנחנו עדיין ממתינים להודעה מערב הסעודית שתזמין אותנו לקחת חלק בחקירה", אמר עופר וקנין, מנהל הרשות לחקירת בטיחות בתעופה.
לערב הסעודית ולישראל אין יחסים דיפלומטיים, אך מומחים אומרים שהמנגנון רב־השנים לשיתוף פעולה במניעת תאונות – שנחשב לגורם מרכזי בירידה החדה בשיעור התאונות – יכול להתקיים גם חרף מחלוקות פוליטיות.

מספר התקיפות נגד המכליות השטות במצר הורמוז היה בשבוע שעבר הגבוה ביותר שתועד בשבוע אחד מאז תחילת המלחמה עם איראן, כך אמרו גורמים בתחום הביטחון הימי העוקבים אחר הנעשה באזור. העלייה במספר התקיפות התחוללה בשעה שיצרניות הנפט במפרץ מגבירות את היצוא.
מספר התקיפות נגד המכליות השטות במצר הורמוז היה בשבוע שעבר הגבוה ביותר שתועד בשבוע אחד מאז תחילת המלחמה עם איראן, כך לדברי גורמים בתחום הביטחון הימי העוקבים אחר הנעשה באזור, על רקע הגברת היצוא מצד יצרניות הנפט במפרץ.
התקיפות, ניסיונות התקיפה ופעולות ההטרדה ובהן טיסות של כלי טיס לא מאוישים מעל כלי שיט, מעקב ופניות באמצעות קשר רדיו VHF מצד משמרות המהפכה של איראן – נמשכו במצר, כך מסר ביום ראשון המרכז המשותף למידע ימי (JMIC), בהובלת הצי של ארצות הברית.
"הפעולות האלה ממשיכות להמחיש את כוונתה של איראן להפגין נוכחות לאורך נתיבי מעבר מרכזיים ולהמשיך להפעיל לחץ על כלי שיט החולפים באזור", מסר המרכז.
בשבוע שבין 28 בספטמבר ל־5 באוקטובר אירעו לפחות 12 תקיפות נגד מכליות נפט, גז טבעי נוזלי וגז פחמימני מעובה באזור המצר, לפי נתונים משלושה גורמים בתחום הביטחון הימי שניתחו את התקריות על סמך מידע שהתקבל מהאזור.
לדברי אותם גורמים, זה היה מספר התקיפות הגבוה ביותר שנרשם בשבוע אחד מאז פרוץ המלחמה בין ארצות הברית לאיראן ב־28 בפברואר.

חזבאללה קיבל מאיראן מאתיים מיליון דולר כדי לסייע ללבנונים שנעקרו מבתיהם בעקבות המלחמה עם ישראל השנה, כך אמרו שני גורמים שלהם ידע ישיר על העברת הכספים. זהו הסיוע המשמעותי הראשון שהארגון מעניק לתומכיו שנפגעו בצורה הקשה ביותר מהעימות.
לדברי השניים, חזבאללה קיבל את הכסף בחודש שעבר, למרות הידוק הלחץ הכלכלי האמריקאי על איראן והקשיים הגוברים בהעברת כספים לבעלת בריתה הלבנונית של טהרן.
לדבריהם, המתווכים שהעבירו את הכסף גבו עמלה של 20%, המשקפת את הסיכונים הכרוכים בעבודה עם הארגון. אחד מהם אמר שמדובר בעמלה הגבוהה פי ארבעה מהמקובל.
בתגובה לפניית רויטרס אמר גורם בחזבאללה כי הובטח סכום מסוים וכי תוכנית לחלוקתו תפורסם בימים הקרובים, מבלי לפרט מה מקור הכספים.
משרד החוץ האיראני, הנציגות הקבועה של איראן בז'נווה, משרד האוצר של ארצות הברית וממשלת לבנון טרם נענו לבקשות למסור את תגובותיהם.
איראן המשיכה לתמוך בחזבאללה מבחינה כספית לאורך שנים של סנקציות אמריקאיות מכבידות: לפי משרד האוצר האמריקאי, בעשרת החודשים הראשונים של 2025 היא העבירה לארגון מיליארד דולר.
טהרן מעולם לא הודתה כי היא מממנת את חזבאללה. מדיניותה של איראן לממן שלוחות אזוריות עוררה בעבר זעם בקרב מפגינים במדינה נגד השלטון הדתי, ועלולה להיות רגישה במיוחד בתקופה שבה המצוקה הכלכלית באיראן מחמירה.



























































































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו