תת-אלוף שי טייב, ראש חטיבת תכנון ומנהל כוח אדם באגף כוח האדם בצה"ל, מתח ביקורת חריפה על חקיקת הקואליציה שנועדה להקפיא זמנית את מעצרם והעמדתם לדין פלילי של משתמטים חרדים. דבריו סותרים באופן ישיר את טענת הממשלה כי האכיפה פוגעת במוטיבציה של החרדים להתגייס.
"הוראת השעה, כשלעצמה, לא תעזור לי", אמר טייב. הוא טען כי הצעד "אינו משיג את מטרתו וגם מסכן חלק מההישגים שכבר השגנו".
גורמים בממשלה, בהם יו"ר הוועדה בועז ביסמוט ומזכיר הממשלה יוסי פוקס, טענו כי המהלך נחוץ כדי להפיג את המתיחות מול הציבור החרדי. לשיטתם, מעצרים וצעדי אכיפה אחרים פוגעים במאמצי הגיוס.
הוועדה דנה כעת בהוראת שעה שתשהה ל-90 ימים מעצרים, חקירות וצעדי אכיפה נוספים נגד תלמידי ישיבות במשרה מלאה החייבים בגיוס.
בהופעתו בפני ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, אמר טייב לחברי הכנסת כי צעדי האכיפה, "לרבות מעצרים", הם "חלק מהיכולת שלנו ליישם את חוק שירות ביטחון". לדבריו, צעדים אלה תרמו לעלייה עקבית בשיעור הגיוס במגזר החרדי מאז פרוץ המלחמה.
על פי הנתונים שהציג טייב, מספר המתגייסים החרדים זינק מכ-1,800 בשנת 2024 להערכה של כ-3,500 בשנה החולפת. הוא ייחס את העלייה, בין היתר, למסלולי שירות מותאמים המאפשרים לחיילים חרדים "לשמור על אורח חיים חרדי", דוגמת חטיבת חשמונאים. עם זאת, הוא הדגיש כי גם צעדי האכיפה שיחקו תפקיד משמעותי במגמה.
בהסתמך על מחקר שערך צה"ל, ציין טייב כי כ-60% מהעצורים מתייצבים בסופו של דבר לשירות צבאי. במקביל, עצם האיום באכיפה גרם לרבים אחרים להסדיר את מעמדם מרצון בטרם יוטלו עליהם סנקציות.
"היקף ההשתמטות וחוסר שיתוף הפעולה הוא חסר תקדים", הזהיר טייב. לדבריו, "המספרים עולים בצורה דרמטית, ואנחנו בדרך להגיע ל-90 אלף משתמטים".
בצה"ל שבו והבהירו לאחרונה כי קיים צורך דחוף ב-12 אלף מתגייסים נוספים. במקביל, ההערכה היא כי ישנם כ-80 אלף צעירים חרדים בגילי 18 עד 24 שחייבים בגיוס – אך מעולם לא התייצבו לשירות.
גבר נהרג בפיצוץ רכב בקריית חיים, צפונית לחיפה, כך מסרו גורמי ההצלה.
צוותי הרפואה שהגיעו לזירה מצאו את הנפגע כשהוא מחוסר הכרה וסובל מפגיעות אנושות, וקבעו את מותו במקום.
מהמשטרה נמסר כי הכוחות פועלים בזירת הפיצוץ, וכי נפתחה חקירה כדי לברר אם האירוע נגרם כתוצאה מתאונה או שמדובר בחיסול ממוקד. בהמשך נמסר כי לפי החשד הרקע לפיצוץ הוא פלילי.
ביפו, בחולון ועכשיו בקרית חיים. אני סופר שלושה מטעני חבלה שהתפוצצו במכוניות מתחילת השבוע. משילות? הצחקתם אותי. pic.twitter.com/pI5IDj3gJU
— אור רביד | Or Ravid (@OrRavid) June 30, 2026
נשיא המדינה יצחק הרצוג נאם בכנס הרצליה והזהיר: "הסדקים מפרקים אותנו מבפנים. זו שעת חירום. בחירות הן לא מלחמת אזרחים – אפשר לתמוך או להתנגד לממשלה בלי להפוך לאויב העם".
שר המשפטים יריב לוין האריך את כהונתה של הסניגורית הציבורית הארצית, עורכת הדין ענת מיסד כנען, בחמש שנים נוספות.
בהודעה שפורסמה מטעמו של השר צוין כי תחת הנהגתה בשנים האחרונות, הוכיחה הסניגוריה הציבורית חוסן יוצא דופן ומקצועיות ללא פשרות. לפי ההודעה, הארגון שמר על רציפות תפקודית ומתן ייצוג שוטף, הן בימי שגרה והן בתקופות החירום המורכבות מאז פרוץ המלחמה.
עוד נמסר כי עורכת הדין מיסד כנען הייתה שותפה למהלכי חקיקה רבים והובילה רפורמות ארגוניות וטכנולוגיות משמעותיות בתקופת כהונתה.
לוין התייחס להחלטה ומסר כי מיסד כנען מובילה את הסניגוריה הציבורית במקצועיות ובמסירות. "אני סמוך ובטוח כי בשנים הבאות היא תמשיך להצעיד את הסניגוריה להישגים משמעותיים, לביצור מעמדה המקצועי ולפיתוח מענים חדשניים לאתגרי המחר", הוסיף השר ואיחל לה המשך הצלחה בתפקידה.
בית המשפט העליון של ארצות הברית פסק נגד הצו של הנשיא דונלד טראמפ ששלל מתן אזרחות אוטומטית מלידה לתינוקות שנולדו בארה"ב אם אף אחד מהוריהם אינו אזרח או תושב קבע בארה"ב.


































































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו