במאבק בקורונה יש להסברה חשיבות עליונה, שכן היא המפתח לשתוף הפעולה עם האוכלוסיה, אשר בלעדיו מאבק זה לא יצליח. לדאבוננו, מערך ההסברה הקיים לוקה מאוד בחסר וישנו צורך דחוף לשקמו. מטרת רשומה זאת היא להצביע על המרכיבים ההכרחיים לשיקום מערך ההסברה הרצוייה, שניתן ליישמם ללא דיחוי.
לדאבוננו, מערך ההסברה הקיים לוקה מאוד בחסר וישנו צורך דחוף לשקמו. מטרת רשומה זאת היא להצביע על המרכיבים ההכרחיים לשיקום מערך ההסברה הרצוייה, שניתן ליישמם ללא דיחוי
הרשמו עכשיו לניוזלטר היומי
הציבור אינו טיפש ורוצה לדעת ולהבין יותר, ובעיקר לדעת מה מצפה לנו. חשוב שהמידע המרכזי ינתן באופן מסודר ושוטף, ע"י אנשי מקצוע מיומנים, המסוגלים להשיב לשאלות, הסביר את כל היבטי המחלה ולהבהיר במהימנות מה אנו יודעים ומה לא.
חשוב להקים מוקדים זמינים ופשוטים במערכת ובאינטרנט לשאלות ותשובות של הציבור הרחב, שדרכם ניתן יהיה לתת תשובות אמינות ומקצועיות. רופאים מכובדים ופרופסורים מלומדים שאין להם ידע או נסיון במחלות זהומיות שלא לדבר על פוליטיקאים, אינם תחליף לאנשי מקצוע.
קשה גם להגזים בחשיבות שישנה לדמות ולאישיות של מי שיהיה מופקד על ההסברה. דוגמה מצויינת לכך הוא ד"ר אנטוני פאוצ'י בארה"ב. פאוצ'י הוא רופא וחוקר, ומומחה במחלות זהומיות ואימונולוגיה, העומד בראש המרכז למחלות זהומיות ואלרגיה של מכוני הבריאות הלאומיים של ארהב. הוא היה שם כבר במהלך מגיפת האיידס, האבולה, והשפעות שקדמו לקורונה. רקע זה בנוסף לאישיותו המיוחדת ויכולת ההסברה שלו – הפכו אותו בחודשים האחרונים למסביר הלאומי של הקורונה בארה"ב.
הוא אינו זורע פחד, הוא מודה בפה מלא מה אינו יודע ומסביר במקצועיות ובבטחון את מה שאנחנו יודעים. מערך ההסברה בישראל זקוק מאוד ל"פאוצ'י" כזה ולחבורת אנשי מקצוע משלו, שישקמו את מערך ההסברה שלנו.
רופאים מכובדים ופרופסורים מלומדים שאין להם ידע או נסיון במחלות זהומיות, שלא לדבר על פוליטיקאים, אינם תחליף לאנשי מקצוע. קשה גם להגזים בחשיבות דמותו ואישיותו של מי שיופקד על ההסברה
יש היום הרבה בלבול ומבוכה בציבור הרחב לגבי המגיפה, ועל כן חשוב שהמידע הבסיסי שיפורסם יהיה עדכני ומאוזן. מעבר לדיווח היומי על מספר האנשים שנמצאו חיוביים לנגיף, חשוב לדווח כמה מהם חולים וכמה ללא סימנים, כמה מאושפזים והעיקר כמה מהם מונשמים.
מספר המונשמים הוא זה שראוי לתשומת הלב, שכן הוא המתאם הטוב ביותר ליכולת מערכת הבריאות לעמוד במעמסה, ולכן הוא זה שלפיו ניתן לשקול הנחיות מחמירות.
לציבור חשוב גם לדעת מה חלוקת הגילים ובאיזה מקומות התגלו נשאים והיכן רכוזי הנדבקים. את המידע הזה יש לפרסם ולהפיץ בכל אמצעי התקשורת והרשתות החברתיות.
ובאשר לתחזיות של פני המגיפה בעתיד הקרוב והרחוק, יש להזהר מאוד מפני השמוש במודלים לחיזוי ובמיוחד לגבי הפצתם לציבור. לכל המודלים יש מגבלות ברורות ואין לשכוח שהשמוש בחלק מהם בתחילת המגיפה היה הבסיס לתחזיות האימה שלא התממשו והוכחו כמוטעות.
חשוב להבהיר שוב ושוב שהמחלה אינה מסוכנת למרבית האוכלוסיה ובודאי שלא לילדים ולצעירים בתוכה. ולגבי סיבוכי המחלה, מן הראוי להדגיש את גבולות הידע שלנו לגביהם, את היותם בעיקר בקבוצות הסיכון, ואת זה שהם ככל הנראה לא שכיחים.
ולבסוף, חשוב מאוד לשתף את הציבור גם במידע חדש המתפרסם כל העת ואשר עשוי להשפיע על התנהגותו וגם על קביעת המדיניות הכללית. דוגמה אחת לכך הוא מחקר שנערך בארה"ב בקרב צוותים של עובדי בריאות שהתפרסם רק השבוע. המחקר הראה באופן ברור שחבישת מסיכה מגנה במידה משמעותית מפני הדבקה והוא מספק בכך תמיכה ברורה לעובדת חשיבותה הבלתי מעורערת של המסיכה למניעת הדבקה.
מספר המונשמים הוא זה שראוי לתשומת הלב, שכן הוא המתאם הטוב ביותר ליכולת מערכת הבריאות לעמוד במעמסה, ולכן הוא זה שלפיו ניתן לשקול הנחיות מחמירות
הארגון מחדש של המאבק בקורונה בהנהגתו של פרופ' רוני גמזו הוא הזדמנות נאותה לשיקום מערך ההסברה שיתרום להחזרת אמון הציבור במערכת וביכולת שלנו להתמודד עם המגיפה.
פרופ' צבי בנטואיץ' הוא רופא, אימונולוג וחוקר. חבר מועצת החירום למשבר הקורונה, פרופ' מן המניין (אמריטוס) ברפואה באוניברסיטה העברית, פרופ' מן המניין נלווה פעיל במיקרוביולוגיה ואימונולוגיה, ראש המרכז למחלות טרופיות ואיידס באוניברסיטת בן גוריון ונשיא עמותת נאלא הפועלת באתיופיה למיגור המחלות הטרופיות המוזנחות. הוא גם חבר הנהלת רופאים לזכויות אדם, והרופא/חוקר הראשון שטיפל באיידס בישראל ומי שהקים את מרכז האיידס הראשון ואת קבוצת המחקר הראשונה לנושא בארץ.
בשבוע שבו מדינת ישראל אמורה לציין את יום הזיכרון לראש הממשלה יצחק רבין ז"ל, פנתה משפחתו בבקשה לדחות את האירועים בשל המלחמה המתחוללת. למרות זאת, המשפחה הדגישה שהעיקר הוא לא רק טקסי ההנצחה אלא המשך העיסוק במורשתו, בעיקר בזמנים סוערים ומורכבים שכאלה.
רבין, כמנהיג שבחייו ובמותו סימל את החתירה לשלום, הטביע מורשת אמיצה, שחשיבותה, גדולתה וצדקתה מקבלות משנה תוקף בייחוד בימים אלה: חתירה לשלום, מחויבות למאבק באלימות המאיימת על הדמוקרטיה, ויושרה ציבורית ללא פשרות.
ד״ר ענת מאור היא חברת כנסת לשעבר, חברת קיבוץ נגבה.
מנהלת אחד מכפרי הנוער הגדולים בישראל פנתה אלינו לאחרונה וביקשה שנסייע בהקמת חדר הנצחה "לכל מלחמות ישראל, ובתוכן חרבות ברזל". מה הקטע, שאלנו אותה, למה דווקא עכשיו? "זה בדיוק הקטע", אמרה, "הילדים חווים את המלחמה לאורך זמן באופן קשה וטראומטי, ואני רוצה להכניס את החוויה שלהם לתוך קונטקסט".
"גם במלחמת יום כיפור", היא הוסיפה, "אנשים חשבו תוך כדי שאנחנו בחורבן הבית השלישי, אפילו שר הביטחון דאז, אבל בסוף 'שברנו להם את העצמות' כמו שהבטיח הרמטכ"ל דדו. אנחנו רק פרק בספר, חלק מהיסטוריה ארוכה של מדינת ישראל ושל העם היהודי".
תומר סמרקנדי הוא מנכ"ל "דרך כפר יוזמות חינוך", הפועלת לשינוי פני החברה באמצעות חינוך מעצים לאוכלוסיות מוחלשות. העמותה מלווה ומנחה עשרות קהילות חינוך ומכינות קד"צ בפריפריה (צילום: ליאת מנדל)
בזמן שהחטופים עדיין ממתינים לגאולה, קרבות וחיסולים בצפון ובדרום המדינה הפכו לדבר שבשגרה, העולם החופשי הופך להיות מועדון סגור בפני ישראלים ושאלות קיום בסיסיות צצות ועולות – הממשלה והעומד בראשה עסוקים בעניינים שונים לחלוטין.
הישרדות – זה שם המשחק. כדי להחזיק את הקואליציה הקיצונית-ימנית שלו, מצליח בנימין נתניהו לגייס את אויבו המר גדעון סער כדי ש"ישכב על הגדר" וישמש כגשר עד למועד הבחירות בעוד שנתיים.
עפר בן-דור, בן מושב באר טוביה, הוא איש תאטרון (בוגר הסטודיו למשחק של ניסן נתיב), יוצר גראפי ואנימציה. גר בקולוראדו, ארה"ב. יצירת קריקטורות פוליטיות חברתיות עוזרת במקצת להתגבר על דאגות וחרדות יומיות במציאת המגוחך והאבסורד במציאות הקודרת סביב.
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
איך אפשר להתנדב או לעבוד במערך ההסברה על מנת לסייע?
מגיפה, מעצם היותה מגיפה, מתנהלת ע"י הציבור עצמו. אלה שמנסים להנהיג נדרשים להאציל סמכויות כלפי מטה, כלפי אנשי השטח. במקרה הזה, הציבור הוא הסמכות האמיתית!! בשטח. כל טלפון שבור בין ההנהגה לבין הציבור יוביל לכשל קשה בהוצאה מהכוח אל הפועל.
במקצועי הראשי מהנדסת כבישים בחברה ממשלתית
אשמח לפרטים
גלית בובליל
0506717116
Galit28586@gmail.com