כאשר מעיינים בהחלטת בג"ץ, לא מוצאים כל התייחסות לאיסור על השמעת מוזיקה עד השעה 23:00 בהפגנות, ובטח שלא להחרמת ציוד מהמפגינים ● אך משטרת ירושלים החליטה כנראה להמציא חוקים משלה, וזה עוד החוק הפחות חמור שהיא אימצה בהפגנה בבלפור ● "הם החליטו לאסור השמעת שירים ללא סיבה, כמו בארגנטינה בימיה האפלים", הסביר לי אחד מהמפגינים ● ערן הילדסהיים מדווח מהשטח
עיתון הארץ מדווח הבוקר, בהתבסס על מקורות עלומים בצה"ל, כי "חמישה קטינים שנהרגו ביום האחרון למבצע בעזה נפגעו מאש צה"ל ולא משיגורי הג'יהאד". מקורותיו של העיתון מייחסים את המידע לתחקיר הצבאי, שלפיהם, הוא זה שמצא כי צה"ל ביצע את הירי.
חמשת הילדים בני 3 עד 16, נהרגו ליד בית הקברות אל-פאלוג'ה שממזרח לג'באליה. יום קודם לכן נהרגו שמונה אזרחים משיגור רקטה כושל של הג'יהאד, ודו"צ הודיע מיד כי "ככל הנראה מדובר בתקרית דומה". אבל עם זאת, לפי מקורותיו של הארץ, "התחקיר הצבאי גילה שלא היו שיגורים במקום ושחיל האוויר תקף שם באותו זמן"
לפי הארץ: "בצה"ל בחרו שלא להתייחס לתקיפה בפומבי ולא פרסמו תיעוד שלה", כנראה בשל המסקנה שאינה תואמת את טענותיו המקוריות של הצבא.
הקטינים – ג'מיל א-דין ניג'ם בן השלוש, ג'מיל איהאב ניג'ם בן ה-13, נזמי כרש בן ה-15, ומוחמד וחאמד ניג'ם בני ה-16 – נהרגו ב-7 באוגוסט בהפצצה של חיל האוויר ליד בית הקברות אל-פאלוג'ה שממזרח לג'באליה.
לפי הדיווח בהארץ, "לפי התחקיר הצבאי, במקום לא זוהה שיגור רקטות של הג'יהאד באותו הזמן. כמו כן, נתוני חיל האוויר מראים שהוא תקף מטרות במקום באותה שעה.
בתגובה שהעביר צה"ל לידיעה הבוקר בהארץ לא הוכחשו הדברים שהודלפו לעיתון, הגם שלא אושרו: "צה"ל פעל במבצע 'עלות השחר' להגנת ביטחון המדינה, ותקף מטרות צבאיות של הג'יהאד האיסלאמי ברצועת עזה. במהלך פעילותו נקט צה"ל כל מאמץ סביר לצמצם, ככל הניתן, את הפגיעה באזרחים וברכוש אזרחי. צה"ל בודק ומתחקר את פעולותיו במהלך המבצע ואת תוצאותיהן. נסיבות האירוע נבדקות".
תקיפה ישראלית ברצועת עזה, 7 באוגוסט 2022 (צילום: Abed Rahim Khatib/Flash90)
האלוף במיל' נעם תיבון, שביצע את תחקיר הירי הדו-צדדי ביחידת אגוז, אמר הבוקר בגלי צה"ל: "צריך לצאת מנקודת הנחה שניתן למנוע ירי דו"צ, זה אירוע שלא צריך לקרות. כשמתחקרים צריך לראות האם היה ביחידה זלזול בפקודות, כפי שיש במקומות נוספים בצבא. אם כן, יש לטפל בכך ביד קשה מאוד".
דובר צה"ל, תא"ל רן כוכב, נשאל באותו שידור בגל"צ האם ניתן למצוא קשר בין שינוי נוהלי הפתיחה באש לבין האירוע הטראגי. כוכבי השיב: "מדובר בלוחמים ותיקים שמכירים את הפקודות ומכירים את המשימה המבצעית, נצטרך להבין מה הסיבה שהתקשורת בין שני הלוחמים כשלה. הוראות הפתיחה באש מעודכנות, טובות וברורות".
לדברי כוכב: ״הלוחם שנורה עדכן את חברו שהוא עוזב את עמדת השמירה לדקות ספורות. חברו ירה בו לאחר נוהל מעצר חשוד – כולל ירי לאוויר ולרגליים. החייל היורה השתתף הלילה בתחקירים של מפקד האוגדה ומפקד הפיקוד, נטפל בו וננסה להבין מה עבר בראשו ומדוע התבצעה השגגה הזו״.
רן כוכב בראשון לציון, 2 בדצמבר 2019 (צילום: פלאש 90)
נערכים לממשלה בראשות נתניהו? הממשלה תכנס לפני הבחירות ועדות לבחירת יועצים משפטיים במוסדות ממשלתיים-ביטחוניים רגישים שהעומדים בראשם עלולים לבצע בהם מהלכים שיסכנו את שלטון החוק והפרדת הרשויות.
ביום ראשון הקרוב תתכנס ועדה לבחירת יועמ"ש למשרד לביטחון פנים. בתחילת אוקטובר תתכנס ועדה לבחירת יועמ"ש למערך הסייבר.
ח"כ נעמה לזימי ממפלגת העבודה הגישה לאחרונה הצעת חוק להורדת המע"מ, וכן לחלוקה בחינם של מוצרי היגיינה לנשים, כדי למנוע תופעה המכונה "עוני מחזור", של נשים שתפקודן נפגע בשל קושי לרכוש את המוצרים הללו.
לזימי פרסמה הבוקר את הצעות החוק שהגישה בציוץ תזכורת שצייצה בטוויטר בתגובה לציוץ של טל שניידר, הכתבת הפוליטית של זמן ישראל, על העובדה שסקוטלנד, בריטניה, הפכה למקום הראשון בעולם שבו מחולקים מוצרים היגייניים לנשים בחינם.
הגשתי יחד עם מכון @ZulatEquality שתי הצעות חוק בנושא, האחת למוצרי היגיינה במוסדות ציבור (כמו בתי ספר) והשניה להורדת המע"ם. גם בישראל יש נערות ונשים שחופש התנועה שלהן, הבריאות והתפקוד נפגע בגלל 'עוני מחזור' – אי נגישות כלכלית למוצרי היגיינה. https://t.co/gbWm3x7kbK
— Naama Lazimi – נעמה לזימי???? (@naamalazimi) August 16, 2022
לוחם צה"ל נהרג אמש מירי חברו בנפת טול כרם בצפון השומרון, קרוב לקו הירוק. כך הותר הלילה לפרסום. הודעה נמסרה למשפחתו של הלוחם שנהרג, צה"ל פתח בבדיקת נסיבות האירוע החריג.
מהתחקיר הראשוני עולה כי הלוחם עזב את העמדה שבה שהה למשך זמן קצר, וכששב זוהה בטעות כחשוד על ידי חברו, שירה שני כדורים. הלוחם שנפגע פונה לבית החולים מאיר בכפר סבא, שם נקבע מותו.
בתחילה דיווחו בצה"ל כי מדובר בפיגוע ירי. כוחות צה"ל פתחו תחילה במצוד ובסריקות נרחבות באזור טול כרם, ולגזרה הוקפצו כוחות נוספים – אבל עד מהרה התברר שאין מדובר בפיגוע, ושהחייל נפגע מירי כוחותינו.
גורמים בצה"ל אמרו כי "מדובר באירוע קשה מאוד עם תוצאות קשות".
סמוך ל-22:30 דיווחו לוחמים שפרוסים בעמדות בקו התפר ליד טול כרם על שמיעת ירי בסמוך להם. תחילה עלה חשד שמדובר בירי לעבר החיילים מהצד הפלסטיני, ולכן הוקפצו כוחות רבים.
מפקדים שהגיעו לאחת מעמדות החיילים, שבה שמרו שני לוחמים, הבינו שאחד מהם ירה בטעות על חברו שני כדורים, שאחד מהם היה קטלני. הרמטכ"ל צפוי להגיע בבוקר לזירה, במטרה לתחקר אישית את נסיבות האירוע הטרגי.
מבט על העיר הפלסטינית טול-כרם, בצפון הגדה המערבית (צילום: Gili Yaari/Flash90)
הפוליטיקה הישראלית רוויה דמויות שטניות ודמויות סתמיות. יש סיכוי לא רע שגדי איזנקוט אינו כזה. טוב שהרמטכ"ל בדימוס החביב לכאורה מצטרף לפוליטיקה, כי כל קול בולט נגד הימין מגדיל את הסיכוי להציל את המדינה.
האם טוב שהצטרף לבני גנץ ולא ליאיר לפיד? זה כבר יותר מסובך.
טוב שהרמטכ"ל בדימוס החביב לכאורה מצטרף לפוליטיקה, כי כל קול בולט נגד הימין מגדיל את הסיכוי להציל את המדינה. האם טוב שהצטרף לגנץ ולא ללפיד? זה כבר יותר מסובך
לגנץ שאיפות להיות ראש ממשלה, ואלה מפריעות מאוד ליצירת מומנטום מאחורי ראש הממשלה לפיד. היעדר מומנטום מאחורי מועמד של הגוש עלול להשאיר אנשים בבית ביום הבחירות. על אף דמיונו הפיזי המסוים ליצחק רבין, גנץ מלהק עצמו כאן כחתרן סטייל שמעון פרס דווקא. זה לא עושה חסד עם הזיכרון של אף אחד מהם.
מצד שני, יש לגנץ (ושותפו גדעון סער) כרגע יותר סיכויים למשוך קולות מהימין השפוי. רק אלוהים יודע מדוע שפויים אלה רואים עצמם כימין (לא רוצים מדינה דו-לאומית; לא רוצים תאוקרטיה; לא רוצים אוטוקרטיה; אבל ימין, רק ימין – כוחו של מיתוג, אולי). אופטימלית שלישיית ה"מחנה הממלכתי" תוכל להביא מספר משמעותי של קולות ימין מבלי לגרוע מלפיד, ובזאת להגדיל את הגוש.
ההתפתחות גם עשוייה להזיק לאיילת שקד – סליחה, ל"רוח הציונית" – ולהורידה שאולה אל מתחת לאחוז החסימה. זה כמעט חשוב כמו שמרצ כן תעבור, כי הרי ברור שאם שקד בפנים היא חוברת לבנימין נתניהו ולפי הסקרים דהיום מביאה אותו לרוב. הכחשותיה זוכות בצדק לאפס התייחסות.
איילת שקד אומרת כי הרוח הציונית בעד הקמת ממשלת אחדות רחבה אבל בשיחות שניהלה עם חבר מפלגתה מתן כהנא היא סרבה להתחייב שלא תהיה חלק בממשלה צרה בראשות נתניהו ותשלים לו ל-61 מנדטים, אם יידרש לכך. כעת הפרטים במלואם באתר וואלהhttps://t.co/9qYLconYmp
לקינוח – וזה ממש סופלה שוקולד – אם שקד תיעלם היא תיקח אתה גם את כייס הבחירות המיוסר, שותפה יועז הנדל, האיש שמנע מגנץ להקים ממשלה ב-2020. יהיה בזה צדק פואטי.
לגנץ שאיפות להיות רה"מ, שמפריעות ליצירת מומנטום מאחורי רה"מ לפיד. היעדר מומנטום מאחורי מועמד הגוש עלול להשאיר אנשים בבית בבחירות. על אף דמיונו הפיזי המסוים לרבין, גנץ מלהק עצמו כחתרן סטייל פרס
עם זאת, יש כאן עניין גדול אפילו יותר מחסימת נתניהו והחזרת הפוליטיקה למידת זוהמה נסבלת.
בראיון ל"מעריב" מינואר הבהיר איזנקוט כי הוא מבין את ההתאבדות הדמוגרפית הגלומה בהמשך התמזגות ישראל עם הפלסטינים בגדה המערבית. הוא חזר על זה השבוע כאשר הודיע על הצטרפותו לגנץ. עוד כרמטכ"ל בזמן אינתיפאדת הסכינים הוא התריע נגד אצבע קלה על ההדק והפגין את הגועל הראוי מפסטיבל אלאור אזריה (החייל שהוציא להורג תוקף פלסטיני פצוע, והוריו זכו לטלפונים פופוליסטיים מנתניהו).
נראה ש"שמאלנות" זו היא המניע העיקרי של איזנקוט לכניסה לפוליטיקה.
חשוב שזה מגיע מגנרל, ועוד אחד שנראה יותר מיושב מיאיר גולן. תמיד הרגשתי שהציבור לא מבין באמת את המידה המדהימה שבה האנשים המופקדים על ביטחונו אינם אוהבים את הכיבוש. עמדתם זו נובעת בעיקר מהנימוקים האסטרטגיים-דמוגרפיים לעיל – וגם, לפעמים, כסוגיה משנית, במודל של אהוד ברק, גם על רקע מוסרי.
הייתם חושבים שהנקודה הזו הובהרה היטב כבר ב-2012 על ידי הסרט "שומרי הסף", שבו כל ששת (!) ראשי השב"כ החיים – כולל אחד מבולבל שכעת הוא בליכוד – חשפו את עמדתם שהכיבוש מהווה סכנה לישראל. ריבונו של עולם – ראשי השב"כ, הממונה על שמירת אותו כיבוש!
הדבר חל במידה רבה, כמובן, על רוב ה"ביטחוניסטים" הבכירים, גם כמוסד ואפילו במשטרה.
הייתם חושבים שהנקודה הובהרה כבר ב-2012 בסרט "שומרי הסף", שבו כל ששת (!) ראשי השב"כ החיים – כולל אחד מבולבל שכעת הוא בליכוד – חשפו את עמדתם שהכיבוש מהווה סכנה לישראל
זה שהמרכז-שמאל לא עשה מזה שימוש יעיל, מול ציבור די מיליטריסטי, זה פשוט מטורף. מדובר במקרה קלאסי של בזבוז משאב יקר. זה צריך להופיע בכל ספר לימוד על פוליטיקה שלומיאלית.
זה נבע מפחד לומר דברים ברורים, מחלה של המרכז-שמאל ברוב העולם. כיוון שעמדותיו לרוב דורשות תחכום והעמקה, הבנת היסטוריה, וראיה קדימה, הוא מפחד מהציבור (ודי לקורא ברמיזא). גם ה"בטחוניסטים" עצמם כאלה (מלבד אולי אהוד ברק ואותו יאיר גולן). גם גיבורים גדולים בורחים מהמונח "שמאלני".
זה מביא אותנו לניסוי 2019 עם מפלגת "כחול לבן", ששיקפה באור זרקורים את האמת הנסתרת של היורים והבוכים עם הפלאפלים. אבל במקום להיות מה שהיא, כחול לבן פחדה לומר דבר מחשש השמאלנות. גנץ ניסה אף להדוף את הסכנה באמצאות תשדירים המתהדרים בכלל בהרג מחבלים, משל היה רפול איתן או אפי איתם. כך כחול לבן גם לא הציגה חזון, וגם ספגה בוז על היותה "מפלגת גנרלים" מהגוורדיה של המופת האזרחי בימין.
זה עבד בערך כמו שהקמפיין של בוז'י הרצוג הלא-גנרל עבד ב-2015. רק באמצאות עריקת אביגדור ליברמן לשמאל (כי נזכר שאינו רוצה תאוקרטיה) השיג גנץ תיקו, וההמשך ידוע. איכשהו החבורה הזאת חושבת שהגיעה להישגים אדירים בכך שירשה את האלקטורט השבוי של מפלגת העבודה, ולא הרבה יותר. אנשים הרי אוהבים להתהדר.
בניסוי 2019 מפלגת "כחול לבן" שיקפה באור זרקורים את האמת הנסתרת של היורים והבוכים עם הפלאפלים. אבל במקום להיות מה שהיא, כחול לבן פחדה לומר דבר מחשש השמאלנות
אפשר לקוות שאיזנקוט רציני מעט יותר. אם כך, אולי סוף סוף היתרון הבטחוניסטי – שפשוט חייב להיות קיים פוטנציאלית – יתממש.
אני מבין שכרגע הוא מרוכז כמו קרן לייזר בסילוק נתניהו, ולכן גם הוא יהסס להתבטא בכל נושא אחר. זה לא חכם לדעתי, אבל גם לא מופרך לחלוטין.
השאלה היא מה יהיה אחר כך. נאמר שביבי נכשל בפעם החמישית ברציפות, אולי עושה עסקת טיעון, אולי זוכה בחבילת חינון, ואז נחזה בליכוד נטול נתניהו, מראה אחרית הימים. האם הליכוד הזה יהיה פרטנר לממשלה הרחבה שאיזנקוט מנסה לקדם, אולי כדי לעשות שלום?
פעם הייתה תקווה שליכוד שפוי יותר יכול להיות חלק ממהלך להציל את ישראל – בגדה המערבית, ביחס לחרדים, כל הסיפור. התקווה הזו תמיד הייתה קלושה – אבל היא הייתה קיימת. הרי היו שם פעם דן תיכון ומשה ניסים ודומיהם – אלה לא משוגעים. היו לליכוד כמה בעיות (הקבעון בלבנון, אינפלציה של 400 אחוזים, מניעת הסכם לונדון שהיה מעביר את הבעיה הפלסטינית לירדן, ועוד) – אבל זו לא היתה מפלגה אוטוריטרית לפחות. היא ידעה שיש שופטים בירושלים.
רשימת הכנסת שנבחרה לאחרונה בפריימריז בליכוד היא סימן רע מאוד, תאום סיאמי לרפובליקאים של דונלד טראמפ. אם לשפוט לפי העשיריה הראשונה, אין זכר לליכוד הישן והבינוני הזה, שאולי לא היה גאון גדול אבל גם לא היה מטורף.
הכנופיה החדשה – אפשר לקרוא לה אולי "הליכודניקים החדשים" – תלך עם הראש בקיר ותשמח לשרוף את המועדון. היא גם לא תנטוש את נתניהו כל כך מהר. היא אינה שותפה סבירה לקואליציה "ממלכתית" עתידית. היא גם לא שותפה לגדי איזנקוט כפי שהוא מציג את עצמו.
היא לא ממלכתית.
רשימת הכנסת שנבחרה בפריימריז בליכוד היא סימן רע מאוד, תאום סיאמי לרפובליקאים של טראמפ. אם לשפוט לפי העשיריה הראשונה, אין זכר לליכוד הישן והבינוני, שאולי לא היה גאון גדול אבל גם לא מטורף
האם איזנקוט מתעתע, כמו חלק מקודמיו? העת עת צרה. אין זמן לבזבז. איזנקוט יצטרך להחליט בהקדם מי הוא באמת.
דן פרי שירת כעורך ראשי של סוכנות אי-פי במזה"ת (מבסיסו בקהיר) לאחר תפקידים דומים באירופה, אפריקה והאיים הקריביים. שימש כיו"ר התאחדות עתונאי החוץ בישראל. איש היי טק ויזמות בעבר ובהווה. עקבו אחריו ב: https://twitter.com/perry_dan
פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם