איגרת מלונדון האם קורבין אנטישמי - או האפשרות הגרועה פחות?

עיניים עצומות, אוזניים אטומות, שמיים קודרים (צילום: דן פרי)
דן פרי
עיניים עצומות, אוזניים אטומות, שמיים קודרים

הבריטים היו פעם מהעמים המפוכחים יותר, גם אם לא במובן המילולי. אבל התנהלותם בימינו ממש פרועה.

ראשית, בשנת 2016 הצביעו על חודו של אחוז לעזוב את האיחוד האירופי בגין הנחות שווא, בניגוד לרצון הצעירים, ותוך הסתכנות בפיצוץ איחוד אנגליה עם סקוטלנד.

לאחר מכן, צצה ההתנגדות המוזרה למשאל עם חוזר – גם לאחר שאופי העסקה הלא אטרקטיבית עם האיחוד התגלה לעיני כל, וגם בקרב רבים מתומכי ההשארות באיחוד. "ברקזיט פרושו ברקזיט," התעקשה תרזה מיי. זו היתה קנאות תמוהה למילה שהומצאה לפני אך שנים כסוג של בדיחה על משקל ה"גרקזיט" הנשכח (כשחשבו שיוון היא זו שתפרוש מהאיחוד).

הכניעה של תומכי ההשארות לא הביאה פיוס לאומי.  מצאתי כאן תיעוב הדדי בין הצדדים (תומכי העזיבה ותומכי ההשארות) שמזכיר את המצב ישראל ובארה"ב לאחרונה.  חיפשתי מכנה משותף ומצאתי ששלושתן דמוקרטיות המקוות  שמצביעים הנתונים לזומביפיקציה של מדיה חברתית וטלוויזיית ריאליטי יבחרו בצורה נבונה בסוגיה מורכבת.

כעת, כאשר השמרנים ככל הנראה עומדים להכתיר את בוריס ג'ונסון כראש ממשלה החודש, המדינה תגיע לרמה חסרת תקדים של הפקרות.

אני לא מתייחס רק לג'ונסון עצמו, למרות שהוא אכן פרובוקטור קרקסי שאומר דברים כמו "המדיניות שלי בנוגע לעוגה היא בעד לאכול וגם בעד לשמור".  אני גם לא מתכוון לעובדה המוזרה שמנהיגה של ציבור מגוון ייבחר בהצבעה בדואר בקרב 160 אלף שמרנים, רובם גברים לבנים לא צעירים שנראה שיתמכו בג'ונסון ויהי מה (המשטרה זומנה לאחרונה לביתו לאחר קטטה שלו עם חברתו).

לא – הדבר המדהים באמת הוא שבריטניה עומדת לחרוג מחוק טבע של דמוקרטיות: קיומו של אל-כשל מובנה העונה לשם "האפשרות הפחות גרועה". זהו דבר שבמדינה זו, כמו בישראל ובארה"ב, תמיד בנו עליו.

הבוחרים נאלצו פעמים רבות לבחור בין ליצנים מכל הסוגים, אך תמיד אחד היה גרוע יותר. לא תמיד ניצח הפחות גרוע, אבל לאנשים ששמו לב (לא תמיד הרוב) היה ברור מה זהותו.

כדי שהכתרתו של ג'ונסון תשיג אבן דרך זו, צריך בצד השני את מנהיג הלייבור ג'רמי קורבין.

ברחובות לונדון החודש לא מצאתי נפש חיה שיכלה להכריז בגאווה על תמיכה באחד מהשניים. רבים אמרו שלראשונה לא יצביעו (כמעשה סטלנים תל אביבים מבולבלים).

ישנן אלטרנטיבות ללייבור ולשמרנים, כמובן, ויש להניח שיתחזקו בבחירות הכלליות הבאות. בבחירות האחרונות, ב-2017, שתי המפלגות הגדולות גרפו ביחד 82.4% מהקולות; זה יירד, אבל אף אחד לא חושב שהדמוקרטים הליברליים, הירוקים, מפלגת הברקזיט או כל אחת אחרת תזכה. זה יהיה בוריס או קורבין.

בדרך כלל במצבים כאלה אני מפציר באנשים לבחור את האפשרות הפחות גרועה, כי מתמטית אי-הצבעה מסתכמת בחצי הצבעה עבור האפשרות הגרועה.  אבל הזוג שלפנינו עשוי באמת להיות גרוע באותה מידה! הבה נבחן כיצד הגיעה בריטניה לאי-סבירות סטטיסטית שכזו.

למרות היותו בעל השכלה גבוהה מאד, ג'ונסון עשה קריירה מלהעמיד פנים שהוא סוג של מלח הארץ. הוא הפך לעיתונאי משפיע בזכות מאמרים שלעגו לאיחוד האירופי, אך גם הסתבך בגסויות, גזענות ואי-דיוקים – ואף ופוטר מהטיימס בשל כך. עם המוניטין שכזה זכה בנקל במושב פרלמנט מטעם השמרנים לפני כעשרים שנה. בכל הנוגע ליחסים מעורערים עם האמת, הוא הקדים מאד את דונאלד טראמפ.

תומכי ההשארות מתעבים את ג'ונסון בתור הדובר הרהוט ביותר של הקמפיין השקרי בעד עזיבה (מי שמעוניין בפרטים המבישים מוזמן לעיין בהם כאן). אחרי המשאל הוא נעלם לתקופה אבל בכל זאת נעשה מזכיר חוץ בממשלת מיי. בתפקיד זה, כמו כשכיהן כראש העיר של לונדון, הוא הצטיין בעיקר בהאצלת סמכויות. עכשיו הוא תומך ביציאה מהאיחוד גם ללא עסקה באוקטובר (אלא אם כן האיחוד האירופי ישפר בצורה בלתי סבירה את תנאי ההסכם שנחתם על-ידי מיי ונדחה על-ידי הפרלמנט). "מומחים" חוזים מחסור במזון ובתרופות, וקטסטרופה בסחר ובמכס. אבל השמרנים לא מתרשמים.

אם זה יקרה, הלאומנים הסקוטיים ירצו לפרוש מהממלכה המאוחדת כדי לחזור לאיחוד האירופי בעצמם. זה לא יהיה קל, אבל זה יכול לקרות. כל מחוזי בסקוטלנד (שלה עשירית אוכלוסיית אנגליה) הצביעו בעד השארות, ומתעבים שם את ג'ונסון, שבסגנונו הוא קריקטורה אנגלית של ממש.

ג'ונסון נראה כלא נרתע מהימור פרוע של עזיבה ללא הסכם, בעוד שהסקרים מראים תמיכה גוברת במשאל עם חדש. בכלל, סקרים לאורך השנים הראו תמיד תמיכה חזקה בהשארות באיחוד; תוצאת משאל עם 2016 היתה אנומליה והצבעת מחאה כללית, ורוב מצביעי הלייבור שונאים אותה. אי לכך, היה נראה שזה הזמן של הלייבור לפרוח.

BREXIT POLLS
BREXIT POLLS

אבל לא כך הדבר, מכמה סיבות. ראשית, מיעוט מתומכי הלייבור הצביע בעצם בעד עזיבה, וזה מסבך את העניין. ויש גרעין בלייבור שזוכר שבאופן משונה, בשנות השבעים הייתה זו דווקא מפלגת הלייבור שהתנגדה להצטרפות לאיחוד, כאשר השמרנים היו בעד. קורבין הוא שריד למנהיגי המפלגה דאז  שתיעבו את האיחוד האירופי כ"מבנה קפיטליסטי ". כמו אנשים רבים בשמאל קשה קורבין הוא שקרן גרוע ופשרן לא מיומן. הלהט המשיחי לחזון הסוציאליסטי לא מאפשר דברים כאלה.

בניגוד לברני סנדרס האמריקאי (שאת משנתו הסבירה בארץ לא מבינים בכלל),  קורבין הוא סוציאליסט אמיתי שרוצה (לא ברור אם יוכל)  להלאים תעשיות ולהטיל מיסוי רצחני על "עשירים" (כשהכוונה לבני המעמד הבינוני-גבוה שמבזבזים כל פרוטה ובזאת תורמים לצמיחת הכלכלה). קורבין מצליח להבהיל את הסקטור הפיננסי בלונדון (שהוא קריטי למדינה וגם דומיננטי בתחומו, עדיין, באירופה) אפילו יותר מאשר הברקזיט. וזה מדהים, כי הם מתעבים את הברקזיט.

קורבין לא יכול לשקר, וזה חבל. כי כאשר הוא דובר אמת מרדנותו האינפנטילית משהו גורמת לו להישבע אמונים לטיפוסים מפוקפקים מהוגו צ'אבז ועד חזבאללה. מנהיגי המפלגה נחרדים מהאסון אך מנועים מפעולה: תקנון המפלגה איפשר לחצי מיליון רדיקליים (שכועסים על המשבר הפיננסי מ-2008) להצטרף למפלגה ולהפוך את קורבין לחסין.

ישבתילארוחת ערב עם טיפוסים פיננסיים בלונדון שלא יודעים במי לתמוך. הנושא היה נראה אבוד עד שאחד מהם הכריז פתאום: "אני אעשה פאקינג בחירה. קורבין הוא היותר גרוע כי קורבין הוא פאקינג אנטישמי."

אנטישמיות היא האשמה קשה, אבל אני לא אחד שבאופן אוטומטי מאמין למאשים. לקורבין יש סיבולת מוזרה לאנטישמים והדבר פגע בצדק במפלגתו, אבל אני לא משוכנע שהוא עצמו כזה. לא שמעתי אמירות שיוכיחו זאת. הוא כנראה לא ציוני גדול, אבל כאשר הכלכלה מספר חמש בעולם עומדת לירות לעצמה בברך, נראה לי מגוחך להתרכז דווקא בזה.

חבר אחר בקבוצה צץ עם רעיון משלו כיצד לפתור את ה"פאקינג כשל הטוטאלי של הדמוקרטיה שנוצר כאן, כמו בישראל" (כך הם מדברים): להצביע בעד הדמוקרטים הליברלים, מפלגה קטנה שרוצה משאל עם שני כדי לבטל את הראשון, מתוך תקווה שהם יהיו לשון מאזניים ויסחטו את זה מאחת המפלגות הגדולות תמורת שלטון.

זה לא רעיון רע. אבל מדובר באדם עם אגו מנופח דיו (אני אישית ראיתי אותו פעם מרצה באריכות על רומניה בפני ראש ממשלת רומניה ההמום). לא תמכתי ברעיון רשמית, ואמשיך להרהר בעניין.

אין ברקזיט בין חברים
אין ברקזיט בין חברים

דן פרי שירת כעורך ראשי של סוכנות איי-פי במזה"ת (מבסיסו בקהיר) לאחר תפקידים דומים באירופה, אפריקה והאיים הקריביים. שימש כיו"ר התאחדות עתונאי החוץ בישראל. איש היי טק ויזמות בעבר ובהווה. עקבו אחריו ב: https://danperry.substack.com

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 973 מילים
כל הזמן // יום שני, 6 במאי 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־213 ללחימה ● 132 חטופים עדיין בעזה

דיווח: צה"ל החל בפינוי השכונות הקרובות לגבול ברפיח

אוסטין שוחח הלילה עם גלנט על תוכנוית הפינוי ● ביידן בהודעה ליום השואה: אנחנו מתאבלים על ששת המיליונים - לעולם לא עוד ● מטוסי חיל האוויר יירטו כלי טיס בלתי מאויש שהגיע לישראל ממזרח - לא הופעלה התרעה ● צה״ל פעל הלילה בטול כרם

עוד 5 עדכונים

הלחץ על נתניהו להרחיב את המלחמה מחלחל גם אל הליכוד

כשליש משרי הממשלה שהיו בדרכם לישיבת הממשלה מצאו לנכון לרדת מרכבם ולהצטרף אל המפגינים מפורום תקווה ופורום גבורה מול לשכת ראש הממשלה אתמול ● המפגינים דרשו להמשיך במלחמה ולהיכנס מייד לרפיח, גם במחיר ויתור על עסקת החטופים ● "חמאס לא יוכל לשלוט יותר בעזה", אמר השר מיקי זוהר למפגינים, "אם זה יקרה, לממשלה הזו אין זכות קיום" ● פרשנות

עוד 671 מילים
אמיר בן-דוד

צבא התקפה, לא הגנה

צה"ל, בשמו המלא, אמור להיות צבא ההגנה לישראל. אבל בחינת משימות ההגנה של צה"ל לאורך שנים, מוכיחה שהוא כשל לחלוטין בהגנה על ישראל.

בשבעה באוקטובר נכשל צה"ל בקרב הגנה על גבולות מדינת ישראל – משימתו העיקרית מאז הקמתו. אירועי השבעה באוקטובר הם הכישלון החמור ביותר מאז הקמת המדינה, אבל הם לא אירועים נדירים.

איתי לנדסברג נבו הוא אזרח המודאג מעומק השחיתות השלטונית, חושש לגורל הדמוקרטיה ומזועזע מהגזענות והאלימות בחברה הישראלית. לשעבר עורך "מבט שני" ומנהל מחלקת תעודה בערוץ הראשון (2002-2017). בן קיבוץ תל יוסף וממקימי הפורום למען אנשי המילואים ( 1995-2017) . כיום במאי, עורך תוכן ומפיק עצמאי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 920 מילים

קרפור חוגגת שנה אך אף הבטחה של נתניהו לא קוימה

לפני שנה ראש הממשלה נתניהו הבטיח כי השקת סניף קרפור בישראל תהיה נקודת מפנה ביוקר המחיה ● אלא שמאז הרשת בישראל נקלעה להפסדים עצומים, המנכ"ל עזב, המחירים טסו למעלה ואת הפתרון האמיתי ליוקר המחיה לא רואים באופק ● כך נראה כישלון ממשלתי ידוע מראש ● פרשנות

עוד 1,101 מילים ו-2 תגובות

למקרה שפיספסת

יום השואה בלתי נתפס השנה

חודש מאי עכשיו. הפרחים פורחים בגנים, השמיים כחולים וצחים, השמש מאירה ברכות. זוהי בלי ספק עונת השנה הנעימה ביותר בישראל.

יש לנו קשר עמוק למקצב של לוח השנה שלנו. החגים והמועדים חוזרים על עצמם כמו עונות השנה, והסדירות הזאת מנחמת ומשרה ביטחון במציאות התזזיתית שבה אנו חיים.

קרין דנה היא ילידת פריז. עלתה לישראל ב-2016. נטורופתית ותרפיסטית הוליסטית, אמא ל-4 ילדים, פעילה למען מספר נושאים בעמותות לזכויות בעלי חיים וטבעונות, זכויות נכים, חינוך, ובריאות. מייסדת שותפה של הפלטפורמה ‘’חשיבה’’ למען ציבור דוברי הצרפתית בישראל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 596 מילים

גם אנו, תושבי עזה, חיים כבני ערובה של חמאס

ריאיון סמי עובייד, ששוהה כעת אצל קרובי משפחה ברפיח, משתוקק לחזור לביתו בצפון הרצועה ומאמין שישראל צריכה לספח את הרצועה ("לעולם לא יהיו שתי מדינות, אז בואו ניצור מדינה אחת") ● בריאיון לזמן ישראל הוא מבהיר שחמאס לא נעלם וכי בלי תוכנית ל"יום שאחרי" הוא יחדש את שלטונו: "אף אחד לא רוצה את חמאס, אבל אנשים גם לא רואים אלטרנטיבה"

עוד 2,192 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

צחי הנגבי עיוות את ההיסטוריה כדי להתחמק משאלת היום שאחרי

ראש המל"ל התפאר כי צה"ל היה קרוב מאוד מלשים יד על סנוואר, אך סילף את ההיסטוריה בדרכו של נתניהו כשטען שגם במלחמה העולם השנייה לא עסקו ביום שאחרי לפני הניצחון על הנאצים ● הטיעון המעגלי מתווסף להודעות התמוהות של נתניהו בשבת, שכבר הכריז על כניסה לרפיח בלי קשר לעסקה ● אולם, רוב הציבור בעד עסקה גם על חשבון רפיח ● פרשנות

עוד 766 מילים ו-1 תגובות

תגובת גנץ להודעה שנתניהו הוציא אתמול הדגישה את העובדה שלא תתקבל שום החלטה על עסקת חטופים בפורום אחר מלבד הקבינט המצומצם ● או כמו שאמר בלינקן: יש דיבורים, ויש מעשים ● גם נתניהו - שימים ספורים לפני 7 באוקטובר נאם באו"ם והדגיש את חשיבותה של ברית אזורית נגד איראן - יודע שמה שעומד על הכף כרגע זה לא רק פעולה ברפיח ● פרשנות

עוד 746 מילים ו-1 תגובות
היום ה־212 ללחימה ● 132 חטופים עדיין בעזה

שלושה לוחמי צה"ל נהרגו בתקרית הקשה בכרם שלום

סמ"ר ראובן מרק מורדכי אסולין, בן 19 מרעננה, סמ"ר עידו טסטה, בן 19 מירושלים וסמ״ר טל שביט, בן 21 מכפר גלעדי נהרגו מירי הפצמ"רים לעבר מעבר כרם שלום ● דיווח: ראש ה-CIA צפוי להגיע מחר לישראל לשיחות בנושא עסקת החטופים; גורם רשמי: "השיחות קרובות לפיצוץ" ● דיווח: החטופה המשוחררת עמית סוסנה סירבה להשיא משואה

עוד 56 עדכונים
היום ה־211 ללחימה ● 132 חטופים עדיין בעזה

קרובי כמה מהחטופים: נתניהו פועל לטרפד את השגת ההסכם עם חמאס

לפיד: על ראש הממשלה לשלוח לקהיר את צוות המשא ומתן ● בן גביר: נתניהו התחייב בפניי שלא תהיה עסקה מופקרת ושישראל תפעל ברפיח; הוא יודע מה מחיר הפרת ההתחייבויות ● לוחם נפצע באורח קשה מאוד בקרב בטולכרם; חמישה מחבלים נהרגו בפעולה ● ראש המטה לביטחון לאומי: היינו קרובים מאוד לסנוואר; הפער בין ישראל למנהיג חמאס היה בן פחות ממספר ימים

עוד 28 עדכונים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

החרם הטורקי זה הדבר הכי טוב שיכול לקרות לחקלאים

ההודעה של טורקיה על ניתוק יחסי המסחר עם ישראל מזכירה: תם העידן שבו אפשר לדרוך על החקלאות ולאיים בייבוא מכאן, משם ומכל מקום בעולם ● הוועידה הלאומית לאנרגיה תתקיים השבוע ללא שום נוכחות של ארגוני הסביבה ● שבעה חודשים אחרי ה-7 באוקטובר, הריסות תחנת משטרת שדרות עדיין לא פונו משטחי הטבע אליהן הושלכו ● ועכשיו הזמן לחוף ניצנים

עוד 1,294 מילים
עקורים

"אחרי האופוריה של החזרה הביתה, האדמה משמיעה את קול הכאב שנספג בה. אנחנו מתקשים להשריש את עצמנו בחזרה. למעשה, הנפש עדיין עקורה"

ד"ר גילי זיוון

בת 68 מקיבוץ סעד. נשואה, אם לחמישה, דוקטור לפילוסופיה יהודית. פונתה למלון בים המלח וחזרה לקיבוץ אחרי חצי שנה

עוד 2,080 מילים ו-5 תגובות
מירוץ 2020
המרוץ לבית הלבן

טראמפ מנמנם בזמן שהמחאה בקמפוסים הגיעה לשיא

פנוי המאהל בקולומביה היה האות לגל פינויים ומעצרים אלימים של מפגינים פרו-פלסטינים בקמפוסים ברחבי ארה"ב - ומה שנשאר הוא התקדים של אוניברסיטת קולומביה שהייתה נכונה לשקול חרם אקדמי על ישראל ● אבל זה פחות מעניין את האמריקאים מאשר התקדים של נשיא לשעבר העומד למשפט פלילי, ונצפה מדי פעם מנמנם באולם המשפט ● ובינתיים באריזונה ביטלו את החוק האוסר הפלות

עוד 1,059 מילים

ריאד או מיגור חמאס: למה לא שניהם? ● אינתיפאדת הקמפוסים זולגת למזרח התיכון ● בכאוס העיראקי גם משפיעניות רשת נמצאות בסכנת מוות ● הסודאנים גוועים ברעב ● והשבוע לפני שלושים שנה: החתימה על הסכם יריחו ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

עוד 1,240 מילים ו-1 תגובות

תקרת הזכוכית נפלה עליה

הארכיון של רוןזמן ישראל נובר בארכיון של העיתונאי הוותיק רון מיברג ומפרסם מחדש מבחר מכתבותיו, שקריאה בהן היום מספקת פרספקטיבה איך הגענו עד הלום ● והשבוע: בחזרה ל-2014 וסיפור פיטוריה המתוקשרים של ג'יל אברמסון, העורכת הראשית של "הניו יורק טיימס" והאישה הראשונה בתפקיד

עוד 2,097 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
הִיפּ הוֹפּ 215

אם יש את נפשכם לשכוח לזמן מה מהסכסוך שקורע את המזרח התיכון - אתם מוזמנים להתחבר לסכסוך שקורע את המערב התיכון, בין קנדריק לאמאר ודרייק, שכבר זכה לכינוי "מלחמת האזרחים של ההיפ הופ"

עוד 1,215 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה