צפיתי בעניין רב ב"ראיון" של יונית לוי בערוץ 12 עם ראש הממשלה. פה ושם היא אמנם ניסתה לזעוף כמו עיתונאית נורמטיבית שמוצאת עצמה מול נאשם פלילי הנאחז בציפורניו בכס ראש הממשלה. אבל בעיקר קיבלנו במה חופשית לשקרים, עיוותים ותעמולה מול צחקוקים של המראיינת.
פה ושם יונית לוי אמנם ניסתה לזעוף כמו עיתונאית נורמטיבית שמוצאת עצמה מול נאשם פלילי הנאחז בציפורניו בכס ראש הממשלה. אבל בעיקר קיבלנו במה חופשית לשקרים, עיוותים ותעמולה מול צחקוקים של המראיינת
פגשתי פה ושם את לוי, אישה חריפה ומקצועית ללא ספק, שכנראה איננה ביביסטית בעצמה. וחוויתי בעבר "ראיונות" כאלה מנוהלים על ידי דומיה ב"עיתונות" הישראלית המשודרת, גם הם מקצוענים שספק אם ניסו במודע להעניק שירותי תעמולה לליכוד.
המסקנה שלי היא שערוצי הטלוויזיה נאנקים תחת עול החובה ליצור שמונה שעות יומיות של חדשות קורונה (בנוסף לתוספת ריאליטי, לא כולל החפיפה בין השניים). כל כך נאנקים, עד אשר לא נותר זמן להתכונן כראוי לראיונות עם ראש ממשלה חמקמק ומתוחכם.
לכן אני מציע את רשימת השאלות הבאה כשירות חינם לכל העיתונאים שימצאו את עצמם בשבועות הקרובים מול הנאשם מספר אחד:
1
בשנות התשעים, רגע לפני שהפכת לראש הממשלה, אמרת במעגל של דן שילון שאתה תקדם הגבלות כהונה לראשי ממשלה. לא קידמת (וגם נהיית שיאן הקדנציות בתולדות ישראל). למה לא? כאשר אתה משנה את דעתך בנושא כל כך חשוב, אתה לא חש חובה להסביר לציבור?
2
זמן קצר לפני אותה הצהרה, רוה"מ יצחק רבין נרצח על ידי קיצוני ימני שהתנגד להסכמי אוסלו. זה בא לאחר תקופה בה הובלת הפגנות המוניות בהן הוצג רבין כערפאת, ממשלתו כונתה יודנרט, ואתה עצמך האשמת אותו בשיתוף פעולה עם אויבי ישראל. בהקשר הזה רבנים הוציאו על רבין דין רודף – כלומר קריאה להורגו. האם אתה מרגיש שההסתה הזו לא תרמה לעידוד המתנקש? האם שקלת אי פעם להביע חרטה וצער על חלקך האישי באווירה המוטרפת של אותם ימים?
3
אמרת בטלוויזיה ב-2009 שאהוד אולמרט אינו יכול למשול בזמן שהוא שקוע עד צוואר בחקירות משטרה. עם זאת אתה נצמד לשלטון כאשר אתה לא רק שקוע בחקירות אלא גם חוטף כתבי אישום ועומד ממש למשפט. מדוע דבריך אינם חלים עליך?
אמרת ב-2009 שאולמרט אינו יכול למשול כשהוא שקוע עד צוואר בחקירות משטרה. אך אתה נצמד לשלטון כאשר אתה לא רק שקוע בחקירות אלא גם חוטף כתבי אישום ועומד ממש למשפט. מדוע דבריך אינם חלים עליך?
4
בהמשך לשאלה הקודמת: ברוב הדמוקרטיות, איש ציבור העומד בפני אישומים פליליים כמו שלך היה מתפטר. לא מתוקף חוק אלא למען ההיגיינה והאתיקה. אתה בחרת להאחז בשלטון בכל כלי העומד לרשותך, לעכב את ההליכים, לתקוף את המשטרה, את הפרקליטות ואת השופטים, וללעוג להאשמות.
אתה מדבר על "תיקים תפורים" כמו אחרון ראשי הפשע. אפילו בהנחה שאתה משוכנע בחפותך, האם אינך חושש שזה לא כל כך תקין? האם אינך סבור שהתנהגות זו עלולה לפגוע בנורמות הדמוקרטיות במדינתנו?
בדיעבד, האם אתה מתחרט שהופעת בבית המשפט כשאתה תוקף את מערכת החוק ולצידך שרים עוטי מסכות, ביניהם שר המשפטים לשעבר? האם זו דוגמה טובה למנהיגות ואחריות בשביל ילדי ואזרחי ישראל?
5
אמרת בכנסת בעשור שעבר שאינך רוצה לשלוט על עם אחר ושישראל לא צריכה להפוך למדינה דו-לאומית. ברור שהפלסטינים לא יסכימו להסכם שלום בתנאיה של ישראל, ורבים מהם מוכנים לתת לישראל להשמיד את עצמה דמוגרפית על ידי המשך הכיבוש.
ממשלתך מקדמת את התוצאה הזו על ידי המשך בנייה בגדה המערבית, בטיעון שליהודים יש זכות הסטורית על שטח זה. בינתיים, יהודים וערבים באותו חבל ארץ חיים תחת מערכות משפט שונות – והביקורת על כך, המשווה את ישראל למשטר האפרטהייד בדרום אפריקה, מתרבה כל הזמן.
באמת אין לך שום חשש שאנו הולכים לקראת אסון דמוגרפי? האם אתה מכיר את נתוני האוכלוסיה? האם לנצח ניתן יהיה לרדות בפלסטינים? האם אתה מקווה בסתר שהם יעזבו?
6
כשהיית שר האוצר בממשלת אריאל שרון קצרת שבחים על הקיצוץ בקצבאות הילדים בטענה שהן מעודדות בטלה וילודה לא מבוקרת. מאז התהפכת לחלוטין על עצמך בעניין זה ואין זכר למדיניות הזו – כיוון שממשלתך תלויה בחרדים.
אם מגמות הילודה ומדיניות החינוך והתקצוב לא ישתנו, ישראל תזכה תוך כמה דורות לרוב חרדי, כאשר הגברים בה לומדים דת כל חייהם על חשבון מיעוט חילוני עובד (פלוס ערבים), וכאשר רוב תלמידי ישראל לא לומדים מדע או אנגלית. מדוע לדעתך ההסדר הנוכחי עם החרדים, שמסלולו הסטטיסטי מוביל לישראל התיאוקרטית החדשה הזו, הוא דבר טוב?
7
אתה נוטל קרדיט אישי על ש"הבאת" את החיסונים – וישראל אכן מספר אחת או שתיים בעולם בחיסונים. אך ישראל גם מובילה בעולם המפותח בימי סגר וכתוצאה מכך באבטלה שנובעת מהמגפה.
אתה נוטל קרדיט אישי על ש"הבאת" את החיסונים – וישראל אכן מספר אחת או שתיים בעולם בחיסונים. אך ישראל גם מובילה בעולם המפותח בימי סגר וכתוצאה מכך באבטלה שנובעת מהמגפה
זה קשור ישירות לסירוב שלך למלא אחר המלצתו של הפרוייקטור רוני גמזו ואחרים לבצע סגרים דיפרנציאלים. כדי שלא תעצבן את החרדים, שאזוריהם לרוב הובילו בטבלאות הערים והשכונות האדומות, כל הציבור ננעל בבית. מדינות אחרות לא נהגו כך. למה זה הוגן? ואני מבקש מראש שתתייחס לשאלה במקום לשבח את עצמך או לרדת על יאיר לפיד.
8
ספגת ביקורת קשה על הניסיון השקוף שלך להרוויח פוליטית ממשבר הקורונה. טענת שאסור להחליף ממשלה בזמן מגפה גם לאחר שגושך זכה ל-58 מנדטים בלבד בבחירות האחרונות;
אתה מדבר כל הזמן בגוף ראשון על הנחיות שנתת ופגישות שקיימת ומשא ומתן שניהלת בעניין הקורונה; אתה רומז כל הזמן שאתה באופן אישי אחראי כמעט בלעדי לחיסונים. מה אתה אומר להאשמות שמדובר בהתנהלות לא אלגנטית? ומה אחראי יותר להצלחת החיסונים – מעשיך או היעילות של קופות החולים?
9
האם נוח לך עם עסקת המניות בה הרווחת מיליוני שקלים רבים ממסחר בחברה הקשורה ליצרנית הצוללות שממשלתך רכשה זמן לא רב לאחר מכן – רכישה שבגללה רבים ממקורביך עומדים למשפט?
10
האם נוח לך עם הצהרותיו המוקלטות של מקורבך נתן אשל שאמר שתומכייך מונעים משנאה וכי מירי רגב היא בהמה שיכולה לתפעל אותם ביעילות?
11
מדוע אזרחי ישראל צריכים לשלם מיליונים במשך השנים עבור הוצאות לא-הבטחתיות במעונך האישי בקיסריה, כולל המים בבריכה? כמו כן, מדוע חשת חייב להתקין מיטה בעלות של יותר ממאה אלף שקל עבור טיסה ללונדון? האם נוח לך עם התחושה הרווחת בציבור שאתה חולב את קופת המדינה?
12
מדוע לדעתך רוב מוחץ מקרב בכירי הבטחון בדימוס מתנגדים לך?
* * *
לפני כארבע שנים זכיתי לשאלה הראשונה בפגישה של העיתונות הזרה עם נתניהו. שאלתי הייתה פחות או יותר זו:
"אדוני ראש הממשלה, רוב המשכילים בישראל מתנגדים לך, והם הסביבה הטבעית שלך כחילוני ובנו של היסטוריון וגם בוגר MIT בעצמך. זה לא רק פוליטי: בחוגים אלה יש תחושה קשה מאוד שהמדיניות שלך בגדה המערבית, כמו גם בנושא החרדי, מובילה ישירות להרס המדינה. האם קיומו של תהום כזו בינך לבין אלה שבאופן טבעי היו חבריך לא מפריעה לך ברמה האישית? האם אתה משוכנע שכולם טועים ורק אתה צודק?"
נתניהו זעף משל היה יונית לוי ביום לא טוב, לא ענה לשאלה, וכך אמר:
"התרצה לעלות לבמה ולהתחלף איתי? כי נשמע שלזה אתה רומז".
אני חייב להודות שזה היה אחד הרגעים המעטים באותו ערב שהאיש דייק. עד כדי כך השכיל נתניהו לגעת בעיקר, שהייתי מציע למראייניו העתידיים לאמץ נוסח של תשובתו זו ממש בפעם הבאה שהוא מסבן אותם ב"תשובה" נוסח: "זו לא השאלה. למה את לא שואלת את יאיר לפיד?". הרי כך הוא עשה ללוי המסכנה, שבמקום להעמיד אותו במקומו, הבטיחה שתשאל כאשר תוכל.
נתניהו ענה לי: "התרצה לעלות לבמה להתחלף איתי? נשמע שלזה אתה רומז". הייתי מציע למראייניו העתידיים לאמץ נוסח זה של תשובתו בפעם הבאה שהוא מסבן אותם ב: "למה את לא שואלת את יאיר לפיד?"
אין שום סיבה להתייחס לנתניהו כמו לבוס שצ'יפר אותנו במעט מזמנו. הציבור הוא הבוס שלו והעתונאים נציגיו.מוטלת על ראש הממשלה הכמעט נצחי הזה החובה להסביר את מעשיו – מעשים אשר חלק ניכר מאותו ציבור מחשיב כביזיון מתמשך, השחתת מידות מזעזעת, וקטסטרופה לאומית לכל דבר.
דן פרי שירת כעורך ראשי של סוכנות אי-פי במזה"ת (מבסיסו בקהיר) לאחר תפקידים דומים באירופה, אפריקה והאיים הקריביים. שימש כיו"ר התאחדות עתונאי החוץ בישראל. איש היי טק ויזמות בעבר ובהווה. עקבו אחריו ב: https://twitter.com/perry_dan
אנחנו כל כך רוצים שתהיה מאחורינו. הקורונה. היא מפחידה, היא לא מוכרת (גם שנה לתוך המגפה), היא עלולה להיות מסוכנת. כבר שנה שלמה שהיא טורפת לכולנו את החיים. אנחנו חולמים על מערכת חינוך מתפקדת, על חזרה לעבודה ולשגרה ה(כבר לא)מוכרת, מפנטזים על בירה בבר או פופקורן שמנוני בקולנוע, מייחלים לאפס חולים חדשים, ומקווים מאוד לא לשמוע יותר את המילה עקומה. אי פעם.
והנה, יש חיסון. והאמפולה הקטנה הזו מעוררת הרבה הדים והרבה שאלות. האם חשוב וכדאי להתחסן? אני לא רופאה אבל מרבית הרופאים אומרים שכן.
אנחנו כ"כ רוצים שתהיה מאחורינו. הקורונה. היא מפחידה, לא מוכרת (גם שנה לתוך המגפה) ועלולה להיות מסוכנת. כבר שנה שהיא טורפת לכולנו את החיים. והנה יש חיסון, והאמפולה הזו מעוררת כ"כ הרבה שאלות
האם הממשלה צריכה לשכנע את הציבור להתחסן? בטח. זה כמעט מובן מאליו – תפקידה של הממשלה, תפקידו של משרד הבריאות, תפקידם של המומחים – לשמור על בריאות הציבור, לשכנע את הציבור, ובתוך כך גם להעניק תמריצים משמעותיים למתחסנים.
יותר מזה, הממשלה חייבת לוודא שכל אחד ואחת הנמצאים במדינה – אזרחים, תושבים, מהגרי עבודה ומבקשי מקלט, לרבות אלה הנתונים לשליטתה הבלעדית של ישראל – למשל הפלסטינים בשטחים – יוכלו להתחסן, ושזכותם לבריאות תישמר. הממשלה חייבת לספק חיסונים, להעביר חיסונים, לתמרץ ולשכנע. היא גם חייבת לוודא שהחיסונים נגישים לכולם, בכל יישוב, בכל מקום, בכל מגזר.
אבל באותה נשימה ממש, הממשלה חייבת להקפיד הקפדה יתרה והדוקה, שזכויות אדם או זכויות עובדים לא יירמסו בדרך. היא חייבת לשמור עליהן מכל משמר, ולזכור כל הזמן שהזכות לבריאות כוללת בתוכה את ההגנה על האוטונומיה והרצון הרפואי החופשי.
בשיח היום לפעמים נדמה שאי אפשר להציג דעה מורכבת. נדמה, שלממשלה נתונה רק אחת מן החובות הללו – או שעליה לשכנע את כולם להתחסן, לקבוע תמריצים מתאימים ולהגן באופן אקטיבי על בריאות הציבור;
או שעליה לשמור על הזכות לפרטיות, על זכויות עובדים וזכויות אזרח שהתפתחו כאן במשך השנים, ועל הזכות לבריאות שכוללת גם שמירה על הרצונות הרפואיים האישיים.
אבל למעשה, על הממשלה מוטלות שתי החובות הללו. הממשלה מחויבת גם לספק חיסונים ולשכנע, וגם להגן על זכויות האדם והעובדים. כולנו חוששים, כולנו רוצים לשים את התקופה הזו מאחורינו, וכולנו רוצים להגיע למצב של "קהילה מחוסנת", ויפה שעה אחת קודם. אבל אסור לרמוס זכויות אדם או זכויות עובדים בדרך. הקורונה מפחידה. באמת. אבל גם בעתות של פחד אסור לאבד אנושיות, לפגוע בזכויות או לפגוע בשלטון החוק.
יותר מזה, הממשלה חייבת לוודא שכל אחד ואחת הנמצאים במדינה – אזרחים, תושבים, מהגרי עבודה ומבקשי מקלט, לרבות אלה הנתונים לשליטתה הבלעדית של ישראל – למשל הפלסטינים בשטחים – יוכלו להתחסן, ושזכותם לבריאות תישמר
שכנוע ומתן תמריצים? בוודאי. פרסום מידע רפואי רלוונטי בדבר החיסון ועידוד התחסנות? כן. כפיית חיסונים או פגיעה בזכויות בסיסיות של עובדים או אנשים שבחרו (בינתיים או בכלל) לא להתחסן – כאן עובר הגבול.
התחסנות חייבת להיות מתוך בחירה אמיתית, מתוך הסכמה מדעת. אסור שנהיה במצב בו הממשלה מחדירה מחטים לאנשים בשנתם, מאלצת אותם להתחסן או מקבלת מידע רפואי פרטי על אזרחיה שלא כדין. יש להבטיח שכולם יוכלו להתחסן, ולשכנע את הציבור כך שכולם ירצו להתחסן, אבל בשום אופן לא לכפות על אנשים להתחסן.
נדמה שמרוב פחד, כולם מנסים לקחת את החוק לידיים. אנחנו מתעוררים חדשות לבקרים לידיעות לפיהן ראש עיר, מנהל במקום עבודה, שר הבריאות או ראש הממשלה – מצהירים בתקשורת על הגבלת חירויות והטלת סנקציות שונות על מי שבחר לא להתחסן בינתיים, או מציעים הצעות הפוגעות פגיעה קשה בפרטיות כמו ההצעה להעביר רשימות של מתחסנים ולא מתחסנים – מידע רפואי שהוא לכל הדעות רגיש, פרטי וחסוי – לראשי הרשויות. אסור שמצב כזה יקרה, ואסור לתת לזה יד.
כפי שראש עירייה לא יכול להחליט על דעת עצמו מי יוכל ללמוד ולהגיע למערכת החינוך, כך הוא גם לא יכול להחליט על דעת עצמו מי יגיע למקום עבודתו ומי לא והוא בטח לא יכול על דעת עצמו להמציא ולהטיל סנקציות על מי שבוחר לא להתחסן.
התו הירוק מסתמן כצו השעה, והוא ככל הנראה פתרון הכרחי ואף ראוי. אבל היישום שלו חייב להיעשות תוך קביעת מדיניות ברורה, שתיקבע בחקיקה ראשית, לאחר בחינה מעמיקה ושקולה.
מדיניות כזו יכולה לכלול גם תמריצים וגם הגבלות, גם פתרונות שכבר הועלו – כמו חיוב להיבדק כל 72 שעות, וגם פתרונות יצירתיים שטרם נבחנו לעומק כמו מתן האפשרות להמשך עבודה מהבית, ככל שניתן. אבל מכל מקום, על המדיניות שתיקבע להתקבל על בסיסה של עמדה משפטית רצינית ומקצועית, תוך איזון בין מכלול הזכויות, האינטרסים והשיקולים, איזון שיבטיח את שמירתן של זכויות היסוד ושיעבור את ביקורת היועמ"ש.
מדיניות בנושא כה רגיש, שמערב אינטרסים וזכויות כה רבים ושישפיע ישירות על בריאות הציבור ועל הבריאות של כולנו, בוודאי לא יכולה להיקבע כמו שנתניהו או אדלשטיין מציעים ומבקשים – בחקיקת בזק מזורזת בקבינט או בהוראות שעה.
שכנוע ומתן תמריצים? בוודאי. פרסום מידע רפואי רלוונטי בדבר החיסון ועידוד התחסנות? כן. כפיית חיסונים או פגיעה בזכויות בסיסיות של עובדים או אנשים שבחרו (בינתיים או בכלל) לא להתחסן – כאן עובר הגבול
אנחנו נתונים בסגר או בחשש מפני סגר כבר שנה. לא יקרה כלום אם נחכה כמה ימים נוספים, עד לגיבושה ולקבלתה של עמדה משפטית מסודרת. ולמעשה, נדמה שגם כל הקופצים בתקשורת ובראש חוצות כבר יודעים זאת. לא במקרה המדינה מתעכבת בקביעת מדיניות. מדובר בסוגיה מורכבת, ראשונית וחדשנית – לא רק בארץ אלא בעולם כולו, ויש להידרש אליה בכובד ראש.
החשיבות כאן היא כפולה – גם רפואית וגם דמוקרטית, וכל החלטה תשפיע על עתידנו כאן עוד שנים ארוכות קדימה.
עו"ד מור הרניק בלום, מנהלת תחום קידום מדיניות במכון "זולת" לשוויון וזכויות אדם. בת 29, בוגרת תואר ראשון במשפטים מהאוניברסיטה העברית בירושלים, וכיום גרה ליד כיכר דיזינגוף בתל אביב. מתמחה בדיני עבודה ומשפט פלילי. פעילה חברתית ופוליטית ביום, צוללת בים בלילה, בין לבין חוקרת דולפינים וחברת ועד מנהל בעמותה למענם (צילום: דן חיימוביץ')
בכיר פת"ח מרוואן ברגותי המרצה עונש של חמישה מאסרי עולם בכלא הישראלי הפך לדמות אשר תכריע את גורל הבחירות הפלסטיניות. יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס חושש שהתמודדות של ברגותי בבחירות תביא לכך שהוא יפסיד את כסאו ותנועת פת"ח תחלש. יתכן שהוא ימצא את הדרך להתחמק מעריכת הבחירות.
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס ותנועת פת"ח נמצאים במצוקה גדולה. מחמוד עבאס הכריז על בחירות בשטחים לפרלמנט, לנשיאות ולמל"פ כדי לקבל את הסיוע הכספי מארה"ב ומהאיחוד האירופי וכדי לשאת חן בעיני הנשיא ביידן. הוא רוצה להראות לביידן כי הוא תומך בתהליכים דמוקרטיים בחברה הפלסטינית, אבל התוכנית שלו נתקלת בקשיים מרובים. אבן הנגף העיקרית בהוצאת תוכניתו אל הפועל הינה בכיר פת"ח מרוואן ברגותי, אדריכל הטרור של האינתיפדה השנייה, שאסור בכלא הישראלי לאחר שנדון ל-5 מאסרי עולם על רצח אזרחים ישראלים.
פת"ח ומחמוד עבאס במצוקה גדולה. הוא הכריז על בחירות בשטחים לפרלמנט, לנשיאות ולמל"פ כדי לקבל את הסיוע הכספי מארה"ב ומהאיחוד האירופי, ולהיראות כתומך בתהליכים דמוקרטיים בחברה הפלסטינית, אבל תכניתו נתקלת בקשיים
מרוואן ברגותי מתעקש על התמודדות בבחירות לנשיאות ב-31 ביולי מול מחמוד עבאס עצמו, סקרי דעת הקהל בשטחים מוכיחים כי הציבור הפלסטיני מאס בהנהגה הנוכחית של הרש"פ הנתפסת כחלשה ומושחתת. מרוואן ברגותי מוביל בסקרים האלה בהפרש ניכר על יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס ועל אסמעיל הניה,מנהיג תנועת חמאס, כמי שהוא הראוי ביותר להיות יו"ר הרש"פ הבא.
ההערכה בשטחים היא כי מרוואן ברגותי יביס בנקל את מחמוד עבאס בבחירות. גם יו"ר הרש"פ יודע זאת.
ברגותי ניסה להציג את מועמדותו לתפקיד יו"ר הרש"פ בבחירות לנשיאות ב-2005, אולם הוא נכנע בסופו של דבר ללחצים אדירים והבטחות שווא של מחמוד עבאס ואיומים מצד הנהגת פת"ח הותיקה, ובסופו של דבר נמנע מלהציג את מועמדותו. היום הוא מצטער על כך והפיק את הלקחים הדרושים.
מאז הוא חש שהוא נרקב בכלא הישראלי. יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס טירפד את שחרורו במסגרת "עסקת שליט" ב-2011 כדי שלא יעמוד בדרכו הפוליטית ואף הכשיל את שביתת הרעב של האסירים הביטחוניים בבתי הכלא בישראל שברגותי עמד בראשה.
גורמים בכירים בפת"ח טוענים כי מחמוד עבאס פעל בשנה האחרונה אצל ישראל ואצל ממשל טראמפ כדי למנוע את שחרור מרוואן ברגותי מהכלא במסגרת עסקת חילופי השבויים החדשה עם ישראל.
ברגותי הגיע למסקנה שהדרך היחידה שלו להשתחרר מן הכלא הישראלי היא להיבחר ליו"ר הרש"פ, לפתוח בשביתת רעב ולגייס את הקהיליה הבינלאומית להפעיל לחץ על ממשלת ישראל לשחררו. המודל שלו הינו נלסון מנדלה, לכן זכה לכינוי בשטחים "נלסון מנדלה הפלסטיני".
ברגותי הבין שהדרך היחידה שלו להשתחרר מהכלא הישראלי היא להיבחר ליו"ר הרש"פ, לפתוח בשביתת רעב ולגייס את הקהיליה הבינלאומית להפעיל לחץ על ממשלת ישראל לשחררו. לכן זכה בשטחים לכינוי "נלסון מנדלה הפלסטיני"
הפיצול בתנועת פת"ח
ישראל שומרת בינתיים על שתיקה ביחס לבחירות בשטחים, אבל מקורביו של מרוואן ברגותי האסור בכלא הישראלי טוענים, כי היא מסייעת ליו"ר הרש"פ מחמוד עבאס לנצח בבחירות. טענה דומה אפשר לשמוע מאנשיו של מוחמד דחלאן. לטענתם, מחמוד עבאס הינו "הקבלן של ישראל לנושא הביטחון בגדה", וכי הוא ממלא אחר הוראות ראש השב"כ הישראלי נדב ארגמן בכל הקשור לפעילות הביטחון בגדה נגד הטרור ולכן ישראל רוצה שהוא ימשיך בתפקידו.
לשם כך ישראל התגייסה לעזור לו להוריד את מרוואן ברגותי מרעיון הריצה העצמאית בבחירות לפרלמנט ולנשיאות.
ברגותי הפך לסיוט של מחמוד עבאס, הוא צבר כוח רב בגדה ונאמניו החלו להצטייד גם בנשק חם. הפופולריות שלו ברחוב הפלסטיני גברה מאז הוכרזו הבחירות. מחמוד עבאס איננו מוכן להסתכן. ריצה נפרדת של ברגותי בבחירות, שלא במסגרת רשימה מאוחדת של תנועת פת"ח, תחליש את התנועה ותחזק את חמאס והוא עלול להפסיד את כיסאו כיו"ר הרש"פ.
לכן, באישורה של ישראל, הוא שיגר בשבוע שעבר את בכיר פת"ח חוסיין א-שיח' לכלא הישראלי עם הצעה למרוואן ברגותי.
על פי גורמים בפת"ח, חוסיין א-שיח' הציע לברגותי בשמו של מחמוד עבאס לוותר על ההשתתפות בבחירות לנשיאות ולרוץ בראש רשימה מאוחדת אחת עם תנועת פת"ח בבחירות לפרלמנט.
בתמורה, מחמוד עבאס ימנה אותו לתפקיד יו"ר הפרלמנט, משפחתו תקבל סיוע כספי והוא יוכל למנות 10 מאנשיו לתפקידים של חברים בפרלמנט.
ברגותי דחה את ההצעה בכעס. הוא לא מאמין לשום הבטחה של מחמוד עבאס אשר רימה אותו פעמים רבות בעבר.
הפיצול בתנועת פת"ח מדאיג מאוד את מצרים וירדן. הן דרשו ממחמוד עבאס להתפייס עם יריביו הפוליטיים מוחמד דחלאן ומרוואן ברגותי אך הוא סירב. הוא משתעשע ברעיון כי תנועת פת"ח תרוץ ברשימה אחת עם תנועת חמאס בבחירות לפרלמנט, כדי להתגבר על יריביו, אך הוא חושש מתגובת ישראל וממשל ביידן מכיוון שחמאס היא תנועת טרור. ממשל ביידן כבר ביקש ממנו לפני כמה ימים הבהרות מדוע הוא רוצה לשתף את תנועת חמאס בבחירות.
כרגע מתגבשות כמה רשימות של בכירי פת"ח, המתנגדים להתמודדות מחמוד עבאס בבחירות לפרלמנט ב-22 במאי. מדובר ברשימות עצמאיות שלא מוכנות להתאחד עם הרשימה של מחמוד עבאס. הרשימות של מוחמד דחלאן, של נאצר אלקידווה, של נביל עמרו ויתכן גם שראשי הממשלות לשעבר ראמי חמדאללה וסלאם פיאד יקימו רשימה משלהם או יצטרפו לאחת הרשימות החדשות שאיננה קשורה למחמוד עבאס. תנועת פת"ח מפוצלת ועלולה שוב להפסיד את הבחירות לפרלמנט לתנועת חמאס כפי שקרה בבחירות בשנת 2006.
כרגע מתגבשות כמה רשימות של בכירי פת"ח, המתנגדים להתמודדות מחמוד עבאס בבחירות לפרלמנט. פת"ח מפוצלת ועלולה שוב להפסיד את הבחירות לפרלמנט לתנועת חמאס כפי שקרה בבחירות בשנת 2006
נכון לשעה זו, מרוואן ברגותי נחוש להתמודד עצמאית בבחירות לפרלמנט ולנשיאות, מחמוד עבאס בלחץ רב, ולהערכת גורמים בכירים בפת"ח אם המצב לא ישתנה באופן דרסטי הוא ימצא את הדרך הטובה ביותר מבחינתו להתחמק מקיום הבחירות ויגלגל את האשמה על ישראל או על חמאס.
יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם