למה אנחנו נבוכים כשאנחנו מקבלים מחמאה?

 (צילום: CC-BY-NC 2.0 Mateo Pizarro/Flickr)
CC-BY-NC 2.0 Mateo Pizarro/Flickr

בנפש שלנו אפשר לגלות התנהגויות, הנדמות כלא רציונליות או לא מועילות – כמו הנטייה שלנו לכעוס כשלא מקשיבים לנו, להיעלב אם לועגים לנו בפומבי, או להיות נבוכים כשאנו מקבלים מחמאה. מה מקורן של ההתנהגויות הללו? 

*  *  *

בפוסט הקודם דיברתי על הקשר שלי לעולם הטיפול ולעולם הביולוגיה, ואיך שני העולמות מתקשרים אצלי להבנת נפש האדם.

השאלה לגבי החיבור בין הגוף לנפש מעסיקה חוקרים ופילוסופים מזה מאות שנים. דקארט דיבר על הדואליזם שמתעתע בנו, והאיר את הפיצול בין עולמות הגוף והנפש. הנסיונות להסביר את החיבור ביניהם מבחינה פיזית והכרתית נמשכים מאז.

אחד החוקרים שקידמו מאוד את המדע בנושא החיבור בין גוף לנפש הוא יאק פאנקספ, שאפיין את מערכות המוח העוסקות ברגש, בהן אעסוק בפוסטים הבאים.

יאק פאנקספ היה חוקר מוח שחקר רגשות בבני אדם וחיות. עמדת המוצא שלו היתה שלמרות המוח הנפלא והמורכב שיש לאדם, אותן יכולות מוחיות מקורן בשורשים העתיקים שלנו.

כאשר הוא מדבר על שורשים עתיקים, הוא מתבסס על התפישה המדעית השלטת מאז ימי דארווין ועד היום, לפיה לבני האדם ולחיות שחיות היום יש אב קדמון משותף אי שם בעבר, וכל מערכת מוחית שהיתה לו – משותפת לנו ולחיות.

את התפישה הזו לקח אדם בשם פול מקלין, חוקר מוח משנות ה50-80 ופיתח לתיאוריה בשם המוח המשולש, או במקור – The Triune Brain theory. התיאוריה מסבירה שהמוח האנושי אכן התפתח ממוח של אב קדמון, אך לא איבד את מרבית המערכות שבו על תפקודיהן, למעט שדרוגים כאלו ואחרים שהתפתחו וכמובן התווספו ויצרו את המוח שאנו מכירים היום.

כך שבהתאם לתיאוריית האבולוציה של דארווין, נשארו אצל מוח האדם שרידים מאבותיו הקדמונים שזחלו על גחונם והיו דומים לזוחלים של היום, וכן נשארו מערכות מאבותיו היונקים הקדמונים אשר מהם התפתחו גם לשאר היונקים של היום ואיתם קרובינו הקופים.

שלושת המוחות אם כך הם: המוח הזוחלי הבסיסי, שמערכותיו מצויות בגזע המוח ונשארו אצל היונקים ובתוכם בני האדם. מעליו, ובאזורים נרחבים במוח, התפתחה המערכת הלימבית, וממנה התפתח המוח האנושי, הכולל בעיקר את קליפת המוח הקדמית על אזורי החשיבה האסוציאטיביים שלה ואזורי הדיבור.

כשחושבים על זה, זה הגיוני לחלוטין. אם בתחילת האבולוציה של היצורים החיים הם חיו בסביבה מימית כפי שעדויות המאובנים מראות, הרי שכל חיות היבשה התפתחו מהדג. כאשר הצליחו הדגים לכבוש את היבשה תנועתם הייתה על גחונם. מאפייני הגוף והסנפירים שלהם עברו התאמה להליכה ובהמשך לטיפוס על עצים. המוח החל להתארגן בתוך גולגולת סגורה.

המערכות האחראיות על שמירת תנאי קיום, דופק, נשימה וויסות התנהגותי ורגשי בסיסי – התקפלו לתוך מוח זוחלי. כזה ששרידיו ותפקודיו נמצאים גם במוחות שלנו וגם של יונקים אחרים – בצורת המבנים הנמצאים בגזע המוח.

אני כותב ויסות התנהגותי ורגשי בסיסי, כי מה שנראה כלפי חוץ הוא ההתנהגות במרחב – חיזור, רביה, טריטוריה, טריפה והגנה, שנתפשו בעבר כאינסטינקטים לא מודעים, אך היום יודעים שמקורם במבנים בגזע המוח ומונעים על ידי מערכת תגמול הקשורה בכל הפעילות הרגשית שלנו.

המוח היונקי החל לפתח מערכת תקשורת עשירה. לא רק ג'סטות ותנועות גוף, כפי שניתן לראות אצל זוחלים, אלא מימיקה, קולות, ודינמיקה קבוצתית. היונקים ארגנו קבוצות, בחרו מנהיגים והחל להתפתח אצלם הדיכאון ועמו הטיפול החברתי בדיכאון

במקביל התפתחו צורות שונות להולדת צאצאים, הביצה הזוחלית נשארה ברחם האם כשק עוברי והיונקים התפתחו – בענף נפרד מהדינוזאורים והציפורים. במקביל התפתחו גם מערכות זוגיות שונות המנהלות את ההפריה וההתפתחות של הוולדות, אבל על כך ארחיב בפוסט אחר.

המוח היונקי החל לפתח מערכת תקשורת עשירה. לא רק ג'סטות ותנועות גוף כפי שניתן לראות אצל זוחלים, אלא מימיקה, קולות ודינמיקה קבוצתית עשירה ומגוונת. היונקים ארגנו קבוצות, בחרו מנהיגים והחל להתפתח אצלם הדיכאון ועמו הטיפול החברתי בדיכאון.

המערכות שהתפתחו אצל היונקים על מנת לתווך את הפעילות הבסיסית ולפתח ממנה תקשורת חברתית מורכבת, כוללות בעיקר את המערכת הלימבית שכוללת אברונים המתמחים בתגובת פחד ותקיפה (האמיגדלה), בעיכוב תגובה (אונה קדמית), בזיכרון עבודה (היפוקמפוס) ועוד.

המבנים הללו מקיפים את גזע המוח והתפתחו מעליו, מבחינה טופוגרפית. מבחינה אנטומית נקרא האיזור הזה בעבר rhinencephalon  או בתרגום חופשי- המוח האפי (מלשון אף ר.ל.), מכיוון שבתחילה הוא נחקר אצל עכברים, ושם הוא מפותח מאוד. בדיעבד הובן, שהסיבה שהאיזור הזה מפותח מאוד אצל עכברים היא, שחלק גדול מהתקשורת החברתית אצל עכברים מבוסס על הרחה.

מקלין מדבר על המוח היונקי ככזה, שהתפתחו בו מספר תפקודים חשובים, שלא היו אצל הזוחלים: הטיפול האימהי, תקשורת קולית ושמיעתית וכישורי משחק.

המוח האנושי, שהתפתח אצל בני האדם, כולל את החלק הכי מפותח בקרב המוח היונקי: האונה הקדמית. אמנם חלק זה קיים אצל היונקים, אך בבני אדם הוא מפותח ביותר וכולל תפקודים חברתיים החוצים את מסגרת המשפחה הקרובה. למשל, הפנמה והכרה של החברה בכלל, חוקים, כללים ועוד.

ההתפתחות של המינים לא נעשתה בקו ישר, כמובן, אלא בדרך של ברירה טבעית. כך פרטים ממין מסוים מתו עקב לחץ סביבתי, והפרטים ששרדו בזכות מוטציה מסוימת – גרמו לשינוי בכלל המאפיינים של המין. כך, בתמונה הכללית, התפתחו מינים מסוימים ממינים קדומים.

אם ננסה להסביר את ההתנהגויות האלו על ידי היגיון בלבד – נמצא כי הדבר קשה עד בלתי אפשרי. אך אם נכניס רגש לתמונה, סביבה חברתית, ודחף להיות בולטים באותה סביבה – נראה שאנחנו חיות בדיוק כמו היונקים

אך יתכן שאוכלוסיות המין הקדום לא נכחדו באיזורים מסוימים – אלו שלא היו חשופים ללחץ הסביבתי המדובר. כך נשמרו, או כמעט לא השתנו – מינים עתיקים לצד מינים חדשים שהופיעו באבולוציה. למינים האלו, הקדום והחדש – היה אב קדמון משותף. כך הדבר עם בני האדם והשימפנזים.

המשמעות של החלוקה לשלושה רבדים היא קודם כל אבולוציונית. המבנה קושר אותנו אל החיות, כפי שהמבנה של עצמותינו קושר אותנו לבעלי החוליות. אך המשמעות הנפשית היא, כפי שמקלין מספר בתחילת הראיון המצורף, שהנפש שלנו נוכחת בכל החלקים המוחיים שלנו, ויש בה דחפים פרימיטיביים במקביל לחשיבה רציונלית.

אם נחזור להתחלה, כאן מתחיל ההסבר להתנהגויות הבלתי רציונליות או מועילות, לכאורה, בנפש שלנו. הנטייה שלנו לכעוס כשמישהו לא מקשיב לנו, להיעלב אם לועגים לנו בפומבי, או להיות נבוכים כשאנו מקבלים מחמאה.

אם ננסה להסביר את ההתנהגויות האלו על ידי היגיון בלבד – נמצא כי הדבר קשה עד בלתי אפשרי. אך אם נכניס רגש לתמונה, סביבה חברתית, ודחף להיות בולטים באותה סביבה – נראה שאנחנו חיות בדיוק כמו היונקים, כפי שמסביר פול מקלין בוידאו המצורף.

כשננסה להבין מדוע חשובה לנו טריטוריאליות או מדוע גברים מתנהגים שונה בנוכחות נשים וההיפך – נראה שאנו נוהגים בדיוק כמו זוחלים. לפי מקלין – מה שמפעיל את ההתנהגויות האלו הם שרידי המוח הזוחלי במוחות של בני האדם.

הראיון עם פול מקלין:

רפי לוי הוא עובד סוציאלי קליני, פסיכותרפיסט בקליניקה פרטית ובמערך בריאות הנפש ומרצה במסגרות שונות. בעל רקע והשכלה ביולוגית ורפואית ומתעניין בדמיון בין בני אדם לבעלי חיים, משורשי אבולוציה ועד לקליניקה של היום. מעבר לכך הוא בעל משפחה מקסימה, טבח מוסמך, נגר חובב ופעיל לזכויות עובדים סוציאליים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 972 מילים
כל הזמן // שבת, 27 ביולי 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו

מותו של החלום האמריקאי

הארכיון של רוןזמן ישראל נובר בארכיון של העיתונאי הוותיק רון מיברג ומפרסם מחדש מבחר מכתבותיו, שקריאה בהן היום מספקת פרספקטיבה איך הגענו עד הלום ● והשבוע: בחזרה להאנטר תומפסון, העיתונאי שחווה על בשרו את התקופה הפוליטית האפלה ביותר בתולדות ארצות הברית - ובפרט שנת 1968 הקודרת והאלימה, שהייתה סופה של התקווה

עוד 2,470 מילים
היום ה־294 ללחימה ● 115 חטופים עדיין בעזה

משלחת ישראל השתתפה בטקס פתיחת האולימפיאדה בפריז

אחרי החבלה שגרמה לכאוס: צרפת תגביר את האבטחה על רשת הרכבות ● דיווח בצרפת: נפתחה חקירה בעקבות איומים על הנשיא הרצוג ● טראמפ בפגישה עם נתניהו: "חייבים להחזיר את החטופים" ● בכיר במו"מ: "נתניהו מוביל ביודעין למשבר ומהמר על חיי החטופים" ● דיווח: ראש המוסד צפוי להיפגש ביום ראשון עם ראש ה-CIA, ראש ממשלת קטאר וראש המודיעין המצרי ברומא

עוד 44 עדכונים
אמיר בן-דוד

הכי אהבתי את הפוזה של מגן העולם החופשי מול הנאצים

הכי אהבתי את הפוזה של מגן העולם החופשי מול הנאצים.

מחולל הפיכה משטרית כדי להחריב את הדמוקרטיה ולהיות דיקטטור, ואז מציג עצמו כמגן הדמוקרטיה והעולם החופשי.

עו"ד דניאל חקלאי הוא בעל משרד עריכת דין שמתמחה בייצוג בתחומי המשפט הפלילי, עבירות הצווארון הלבן, ועדות החקירה, הדין המשמעתי ולשון הרע. יליד שנת 73', נשוי ואב לשני בנים. פרסם מאמרים וכן סיפורים קצרים בכתבי עת דיגיטליים. אוהב מאד ספרות, קולנוע ומוזיקה. מוטרד מאד מהסכנות העצומות למשטר הדמוקרטי ולזכויות האדם והאזרח. מנסה לחשוב כיצד למקם את המשפט החוקתי ואת המשפט הפלילי בהקשרים סוציולוגיים, תרבותיים, פוליטיים, היסטוריים ופסיכולוגיים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 293 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
אוֹלִימְפִּיָּאדָה 223

כולם מדברים על טרור, אף אחד לא מדבר על צדק. האם במקום להתרווח בכורסה, לשתות בירה קרה,  לנשנש ענבים ולעודד מכל הלב את ספורטאינו, נצפה בלב דואב איך ישראל הופכת מוקצת מחמת מיאוס - ברחובות פריז, באצטדיונים, באולמות האתלטיקה ובבריכות השחייה?

עוד 1,115 מילים

למקרה שפיספסת

כלאם פאדי, הכל דיבורים

היה זה המדינאי היהודי הענק הנרי קיסינג'ר שאמר, שלישראלים אין מדיניות חוץ, רק מדיניות פנים. משפט גאוני שלעיתים היה מדויק להפליא ולעיתים מדויק פחות. מה שבטוח, מעולם לא היה הביטוי הזה נכון יותר מאשר בשנות שלטונו האינסופיות של בנימין נתניהו.

האדם שמבחינתו הכל זה מילים, והרבה פחות מכך מעשים, התמחה זה שנות דור בנאומים חוצבי להבות שמשכנעים את הבייס ואך ורק את הבייס. מספיק היה לגלוש שלשום בטוויטר, לאחר נאום האיש החלול הזה, בשביל להבין את גודל התופעה.

יעוז סבר, איש עסקים, סופר, מנכ״ל MyTeam Group, יו"ר לשכת המסחר ישראל-המפרץ, לשעבר עיתונאי, דובר עיריית רעננה וראש יחידת התקשורת במשרד הביטחון. ישראלי שאכפת לו.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,017 מילים

נתניהו מהמר נגד האריס. זה עלול לעלות לו ביוקר

חמישה ימים אחרי פרישתו של ביידן מהמרוץ לנשיאות ארצות הברית, האריס הצליחה לבסס את מועמדותה מטעם המפלגה הדמוקרטית והלכה למעשה להחזיר את המרוץ לבית הלבן לנקודת ההתחלה ● זה לא מפריע לנתניהו לזלזל בה, לצאת נגדה באמצעות תדרוכים של גורם מדיני ולהתחנף לטראמפ, שאומר בדיוק את אותם הדברים כמו האריס: יש לסיים את המלחמה ולהחזיר את החטופים הביתה ● פרשנות

עוד 1,125 מילים ו-3 תגובות

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

משרד השיכון הסתבך עם סקר שהזמין בעצמו

בדרך לאישור תוכנית הבנייה של מאות יחידות דיור על מורדות עמק השלום, קרתה למשרד השיכון תקלה: הדוח האקולוגי שהמשרד עצמו הזמין, קבע שמדובר בשטח טבע ייחודי עם מגוון מסחרר של בעלי חיים וצמחים, והמליץ לצמצם משמעותית את הבנייה ● בקרוב יתקיים הדיון המכריע בוועדת התכנון, ואם הבנייה על אחד המקומות היפים והמטוילים ביותר בישראל תאושר למרות ממצאי הדוח, התושבים מבטיחים להגיע עד בג"ץ

עוד 1,461 מילים ו-2 תגובות

פריז חוששת מפיגועי ענק

במהלך החודשים האחרונים מומחי טרור ברחבי העולם המערבי התריעו מפני העלייה באיומי הטרור לקראת האולימפיאדה ● חלקם אף השוו את המצב לאזהרות שהצטברו לפני 11 בספטמבר ● צרפת זקוקה יותר מתמיד לכוחות העילית שלה, לסיוע מודיעיני בינלאומי ואולי לטיפת מזל בסגנון הישן כדי לצלוח את האולימפיאדה הזאת ללא תקריות ● פרשנות

עוד 1,225 מילים

איום המטענים בגדה המערבית מחייב את צה"ל לפעול אחרת

המציאות הביטחונית מצריכה את ישראל לחשוב אחרת בהיבט הסיכול המוקדם של פעולות טרור בגדה המערבית ● לאחרונה הכריז אלוף פיקוד מרכז על מדיניות חדשה – בידוק והחרמה של חומרים דו־שימושיים ● לא מן הנמנע שבקרוב נתחיל לראות הכבדה משמעותית על מעבר הסחורות הללו לגדה ● פרשנות

עוד 871 מילים
היום ה־293 ללחימה ● 115 חטופים עדיין בעזה

הבית הלבן: צריך לסיים את המלחמה; אנו פועלים להגיע לעסקה

דובר צה"ל הודיע, ככל הנראה בעקבות הביקורת על תחקיר בארי, שהתחקירים הבאים שהצבא יפרסם יעסקו בתפיסת ההגנה ובמודיעין ולא בקרבות ● חייל נספה ושניים מחבריו לגדוד נפגעו באורח קשה ברצועה; לפי החשד, הם נחנקו מגז רעיל שגנרטור פלט בחדרם ● הדיפלומט האמריקאי מרטין אינדיק, מהבולטים שבמתווכים בין ישראל והפלסטינים בעשורים האחרונים, מת בגיל 73

עוד 62 עדכונים

כשהדברים מוגשים בכישרון רטורי ומתובלים בסיפורים הרואיים עם גיבורים ביציע, קשה היה להישאר אדיש לנאומו של ראש הממשלה ● אבל כשנתניהו חדר לעומק, התגלו כל המכשלות - בלי תוכנית מציאותית ליום שאחרי, בלי בשורה לחטופים ● בקונגרס האמריקאי גם לא היה מי שיצעק את הכאב שמלווה אותנו מאז השבעה באוקטובר ויציג לנתניהו את שורת האסונות והמחדלים שהוא אחראי להם ● פרשנות

עוד 730 מילים ו-1 תגובות
מרוץ 2024
המרוץ לבית הלבן

כרונולוגיה של פרישה בלתי נמנעת

בניגוד לתיאוריות הקונספירציה, נראה שעד תחילת 2024 מצבו הקוגניטיבי של ביידן היה שפיר לחלוטין ● כשהחלו הסימנים המעידים הראשונים על הידרדרות, בפברואר, הוא כבר היה עמוק מדי בתוך המרוץ - ואולי גם בהכחשה עצמית - מכדי לפרוש בכבוד ● בינתיים, האריס מתחילה את הקמפיין במצב לא הרבה יותר טוב משל ביידן ● יש לה פוטנציאל לנצח את טראמפ - השאלה אם תצליח לממש אותו

עוד 1,231 מילים

תיעוד מהשטח "מחויבים לארץ הזאת ונילחם כדי להגן עליה"

חיילי הגדס"ר הבדואי הם חלק בלתי נפרד מצה"ל ומשתתפים גם כעת בלחימה בעזה ● היחידה המיוחדת הזאת, בעלת הרוב המוסלמי, מילאה תפקיד מכריע בהגנה על המדינה במשך עשרות שנים ● הצלם גיא פטאל הצטרף לגדס"ר 585 בפעילותו לאורך הגבול הדרומי של הרצועה, וחלק את כאבה של קבוצת הלוחמים והגששים המסורה, שמתאבלת על האבדות שלה במלחמה

עוד 888 מילים ו-6 תגובות

הניהול הכושל וההעדפות הפוליטיות הביאו את הקטל בכבישים לשיאים חדשים ● בזמן שבאירופה הצליחו להוריד את התאונות, בישראל לא אושרה התוכנית הרב־שנתית שהונחה על השולחן לפני חמש שנים, אין יעד לצמצום התאונות והתקציבים לכבישים אדומים קוצצו ● התדרדרות המצב בכבישים ממחישה את הנחשלות שאליה צועדת ישראל

עוד 1,035 מילים ו-2 תגובות

הכנסת צפויה להצביע בעד שינוי אופן בחירת נציב השופטים

ביום העבודה האחרון של הכנסת לפני פגרת הקיץ המליאה אמורה להצביע בקריאה ראשונה על הצעת החוק להפקעת בחירת הנציב מידיה של הוועדה לבחירת שופטים ● הצעת החוק קודמה במהירות שיא – והיא מגיעה להצבעה שנייה במליאה בתוך פחות מחודש ● במקביל נבחנת פשרה לפיה בחירת הנציב תעבור לוועדה מקצועית הכוללת נציגות לשופטים, בלי רוב ● פרשנות

עוד 771 מילים
היום ה־292 ללחימה ● 117 חטופים עדיין בעזה

נתניהו בקונגרס קורא לממשל: "תנו לנו נשק וננצח מהר יותר"

חולצו מעזה גופותיהם של החטופים סמ"ר תומר אחימס מלהבים, אורן גולדין מקיבוץ ניר יצחק, ומיה גורן מקיבוץ ניר עוז ● לקול תשואות, נתניהו נאם בפני מושב משותף של הקונגרס, אך עשרות מחוקקים דמוקרטיים נעדרו מהנאום ● חברת בית הנבחרים רשידה טליב הניפה בזמן הנאום שלט עם הכתובת "אשם ברצח עם" ● שלושה מקרובי החטופים הוצאו מהאולם אחרי שחשפו חולצות, שעליהן קריאה להגיע לעסקה עכשיו

עוד 73 עדכונים
סגירה
בחזרה לכתבה