בנפש שלנו אפשר לגלות התנהגויות, הנדמות כלא רציונליות או לא מועילות – כמו הנטייה שלנו לכעוס כשלא מקשיבים לנו, להיעלב אם לועגים לנו בפומבי, או להיות נבוכים כשאנו מקבלים מחמאה. מה מקורן של ההתנהגויות הללו?
* * *
בפוסט הקודם דיברתי על הקשר שלי לעולם הטיפול ולעולם הביולוגיה, ואיך שני העולמות מתקשרים אצלי להבנת נפש האדם.
השאלה לגבי החיבור בין הגוף לנפש מעסיקה חוקרים ופילוסופים מזה מאות שנים. דקארט דיבר על הדואליזם שמתעתע בנו, והאיר את הפיצול בין עולמות הגוף והנפש. הנסיונות להסביר את החיבור ביניהם מבחינה פיזית והכרתית נמשכים מאז.
אחד החוקרים שקידמו מאוד את המדע בנושא החיבור בין גוף לנפש הוא יאק פאנקספ, שאפיין את מערכות המוח העוסקות ברגש, בהן אעסוק בפוסטים הבאים.
יאק פאנקספ היה חוקר מוח שחקר רגשות בבני אדם וחיות. עמדת המוצא שלו היתה שלמרות המוח הנפלא והמורכב שיש לאדם, אותן יכולות מוחיות מקורן בשורשים העתיקים שלנו.
כאשר הוא מדבר על שורשים עתיקים, הוא מתבסס על התפישה המדעית השלטת מאז ימי דארווין ועד היום, לפיה לבני האדם ולחיות שחיות היום יש אב קדמון משותף אי שם בעבר, וכל מערכת מוחית שהיתה לו – משותפת לנו ולחיות.
את התפישה הזו לקח אדם בשם פול מקלין, חוקר מוח משנות ה50-80 ופיתח לתיאוריה בשם המוח המשולש, או במקור – The Triune Brain theory. התיאוריה מסבירה שהמוח האנושי אכן התפתח ממוח של אב קדמון, אך לא איבד את מרבית המערכות שבו על תפקודיהן, למעט שדרוגים כאלו ואחרים שהתפתחו וכמובן התווספו ויצרו את המוח שאנו מכירים היום.
כך שבהתאם לתיאוריית האבולוציה של דארווין, נשארו אצל מוח האדם שרידים מאבותיו הקדמונים שזחלו על גחונם והיו דומים לזוחלים של היום, וכן נשארו מערכות מאבותיו היונקים הקדמונים אשר מהם התפתחו גם לשאר היונקים של היום ואיתם קרובינו הקופים.
שלושת המוחות אם כך הם: המוח הזוחלי הבסיסי, שמערכותיו מצויות בגזע המוח ונשארו אצל היונקים ובתוכם בני האדם. מעליו, ובאזורים נרחבים במוח, התפתחה המערכת הלימבית, וממנה התפתח המוח האנושי, הכולל בעיקר את קליפת המוח הקדמית על אזורי החשיבה האסוציאטיביים שלה ואזורי הדיבור.
כשחושבים על זה, זה הגיוני לחלוטין. אם בתחילת האבולוציה של היצורים החיים הם חיו בסביבה מימית כפי שעדויות המאובנים מראות, הרי שכל חיות היבשה התפתחו מהדג. כאשר הצליחו הדגים לכבוש את היבשה תנועתם הייתה על גחונם. מאפייני הגוף והסנפירים שלהם עברו התאמה להליכה ובהמשך לטיפוס על עצים. המוח החל להתארגן בתוך גולגולת סגורה.
המערכות האחראיות על שמירת תנאי קיום, דופק, נשימה וויסות התנהגותי ורגשי בסיסי – התקפלו לתוך מוח זוחלי. כזה ששרידיו ותפקודיו נמצאים גם במוחות שלנו וגם של יונקים אחרים – בצורת המבנים הנמצאים בגזע המוח.
אני כותב ויסות התנהגותי ורגשי בסיסי, כי מה שנראה כלפי חוץ הוא ההתנהגות במרחב – חיזור, רביה, טריטוריה, טריפה והגנה, שנתפשו בעבר כאינסטינקטים לא מודעים, אך היום יודעים שמקורם במבנים בגזע המוח ומונעים על ידי מערכת תגמול הקשורה בכל הפעילות הרגשית שלנו.
המוח היונקי החל לפתח מערכת תקשורת עשירה. לא רק ג'סטות ותנועות גוף, כפי שניתן לראות אצל זוחלים, אלא מימיקה, קולות, ודינמיקה קבוצתית. היונקים ארגנו קבוצות, בחרו מנהיגים והחל להתפתח אצלם הדיכאון ועמו הטיפול החברתי בדיכאון
במקביל התפתחו צורות שונות להולדת צאצאים, הביצה הזוחלית נשארה ברחם האם כשק עוברי והיונקים התפתחו – בענף נפרד מהדינוזאורים והציפורים. במקביל התפתחו גם מערכות זוגיות שונות המנהלות את ההפריה וההתפתחות של הוולדות, אבל על כך ארחיב בפוסט אחר.
המוח היונקי החל לפתח מערכת תקשורת עשירה. לא רק ג'סטות ותנועות גוף כפי שניתן לראות אצל זוחלים, אלא מימיקה, קולות ודינמיקה קבוצתית עשירה ומגוונת. היונקים ארגנו קבוצות, בחרו מנהיגים והחל להתפתח אצלם הדיכאון ועמו הטיפול החברתי בדיכאון.
המערכות שהתפתחו אצל היונקים על מנת לתווך את הפעילות הבסיסית ולפתח ממנה תקשורת חברתית מורכבת, כוללות בעיקר את המערכת הלימבית שכוללת אברונים המתמחים בתגובת פחד ותקיפה (האמיגדלה), בעיכוב תגובה (אונה קדמית), בזיכרון עבודה (היפוקמפוס) ועוד.
המבנים הללו מקיפים את גזע המוח והתפתחו מעליו, מבחינה טופוגרפית. מבחינה אנטומית נקרא האיזור הזה בעבר rhinencephalon או בתרגום חופשי- המוח האפי (מלשון אף ר.ל.), מכיוון שבתחילה הוא נחקר אצל עכברים, ושם הוא מפותח מאוד. בדיעבד הובן, שהסיבה שהאיזור הזה מפותח מאוד אצל עכברים היא, שחלק גדול מהתקשורת החברתית אצל עכברים מבוסס על הרחה.
מקלין מדבר על המוח היונקי ככזה, שהתפתחו בו מספר תפקודים חשובים, שלא היו אצל הזוחלים: הטיפול האימהי, תקשורת קולית ושמיעתית וכישורי משחק.
המוח האנושי, שהתפתח אצל בני האדם, כולל את החלק הכי מפותח בקרב המוח היונקי: האונה הקדמית. אמנם חלק זה קיים אצל היונקים, אך בבני אדם הוא מפותח ביותר וכולל תפקודים חברתיים החוצים את מסגרת המשפחה הקרובה. למשל, הפנמה והכרה של החברה בכלל, חוקים, כללים ועוד.
ההתפתחות של המינים לא נעשתה בקו ישר, כמובן, אלא בדרך של ברירה טבעית. כך פרטים ממין מסוים מתו עקב לחץ סביבתי, והפרטים ששרדו בזכות מוטציה מסוימת – גרמו לשינוי בכלל המאפיינים של המין. כך, בתמונה הכללית, התפתחו מינים מסוימים ממינים קדומים.
אם ננסה להסביר את ההתנהגויות האלו על ידי היגיון בלבד – נמצא כי הדבר קשה עד בלתי אפשרי. אך אם נכניס רגש לתמונה, סביבה חברתית, ודחף להיות בולטים באותה סביבה – נראה שאנחנו חיות בדיוק כמו היונקים
אך יתכן שאוכלוסיות המין הקדום לא נכחדו באיזורים מסוימים – אלו שלא היו חשופים ללחץ הסביבתי המדובר. כך נשמרו, או כמעט לא השתנו – מינים עתיקים לצד מינים חדשים שהופיעו באבולוציה. למינים האלו, הקדום והחדש – היה אב קדמון משותף. כך הדבר עם בני האדם והשימפנזים.
המשמעות של החלוקה לשלושה רבדים היא קודם כל אבולוציונית. המבנה קושר אותנו אל החיות, כפי שהמבנה של עצמותינו קושר אותנו לבעלי החוליות. אך המשמעות הנפשית היא, כפי שמקלין מספר בתחילת הראיון המצורף, שהנפש שלנו נוכחת בכל החלקים המוחיים שלנו, ויש בה דחפים פרימיטיביים במקביל לחשיבה רציונלית.
אם נחזור להתחלה, כאן מתחיל ההסבר להתנהגויות הבלתי רציונליות או מועילות, לכאורה, בנפש שלנו. הנטייה שלנו לכעוס כשמישהו לא מקשיב לנו, להיעלב אם לועגים לנו בפומבי, או להיות נבוכים כשאנו מקבלים מחמאה.
אם ננסה להסביר את ההתנהגויות האלו על ידי היגיון בלבד – נמצא כי הדבר קשה עד בלתי אפשרי. אך אם נכניס רגש לתמונה, סביבה חברתית, ודחף להיות בולטים באותה סביבה – נראה שאנחנו חיות בדיוק כמו היונקים, כפי שמסביר פול מקלין בוידאו המצורף.
כשננסה להבין מדוע חשובה לנו טריטוריאליות או מדוע גברים מתנהגים שונה בנוכחות נשים וההיפך – נראה שאנו נוהגים בדיוק כמו זוחלים. לפי מקלין – מה שמפעיל את ההתנהגויות האלו הם שרידי המוח הזוחלי במוחות של בני האדם.
הראיון עם פול מקלין:
רפי לוי הוא עובד סוציאלי קליני, פסיכותרפיסט בקליניקה פרטית ובמערך בריאות הנפש ומרצה במסגרות שונות. בעל רקע והשכלה ביולוגית ורפואית ומתעניין בדמיון בין בני אדם לבעלי חיים, משורשי אבולוציה ועד לקליניקה של היום. מעבר לכך הוא בעל משפחה מקסימה, טבח מוסמך, נגר חובב ופעיל לזכויות עובדים סוציאליים.
סיסמאות לא מנצחות מלחמות. אבל יש סיסמאות שמביאות לתבוסה.
"ניצחון מוחלט" למשל, היא סיסמה שלעולם לא תביא לניצחון מוחלט, אבל היא מונעת את סיום המלחמה ולכן תביא לתבוסה.
ישראל מאז ומעולם השתדלה למנוע מלחמות, ואם הן פרצו ביוזמתה או בהפתעה, השתדלה לסיים אותן במהירות. מנהיגי ישראל ממפלגות שונות ידעו שמלחמת התשה היא בעיה למשק, בעיה קשה למערך המילואים, ומדינה קטנה ללא אורך נשימה תתקשה להחזיק מעמד במלחמה ארוכה.
איתי לנדסברג נבו הוא אזרח המודאג מעומק השחיתות השלטונית, חושש לגורל הדמוקרטיה ומזועזע מהגזענות והאלימות בחברה הישראלית. לשעבר עורך "מבט שני" ומנהל מחלקת תעודה בערוץ הראשון (2002-2017). בן קיבוץ תל יוסף וממקימי הפורום למען אנשי המילואים ( 1995-2017) . כיום במאי, עורך תוכן ומפיק עצמאי.
החתונה של אבנר נתניהו נדחתה, אך למען האמת – אני מודה שזה לא ממש עניין אותי מלכתחילה.
לא חסרים נושאים שעליהם אפשר וחובה לבקר את נתניהו – הטרי שבהם – הדחת שר הביטחון יואב גלנט. וכמובן הבריחה המבישה מאחריות על אסון ה-7 באוקטובר, הפקרת החטופים בעזה, הצפון המטווח והנטוש, דרדור המעמד הבינלאומי של ישראל, ריסוק הכלכלה, השנאה והפילוג שזרע כאן, הטיפול המחפיר במפונים, ניהול מלחמה ממושכת ללא שום אסטרטגיה או יעדים מדיניים, חוק ההשתמטות הנורא, קידום ההפיכה המשטרית בחסות המלחמה, מתן האשראי לאיתמר בן גביר לפרק את משטרת ישראל, ועוד אלף ואחת נושאים שמטרידים ונוגעים במרבית אזרחי ישראל.
תומר פלג, עוסק בייעוץ תקשורת ויחסי ציבור. שירת בדובר צה"ל. בוגר ביה"ס לעיתונאות "כותרת" ובעל תואר ראשון בהיסטוריה כללית מאוניברסיטת תל אביב. עבד 7 שנים ב"ידיעות תל אביב". שימש כדובר של ח"כ לשעבר איל בן ראובן (המחנה הציוני) ושל חברת הכנסת אמילי מואטי (עבודה).
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
לא תקפו את ביטול החתונה אלא את העןבדה שביבי מנסה לדחות את המשפט וכצעד מקדים הוא מבטל את החתונה כי 'זה לא בטוח': החתונה לא בטוחה, הקבינט לא בטוח, הכנסת לא בטוחה וכך גם בית המשפט.
כל תעלול אפשרי. כל מה שכתוב בספר התירוצים ומה שעדיין לא כתוב. הכל כשר והכל מסריח
זה לא הגיל, זה התרגיל
שחר של יום קודם
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם