הראיון המדובר של הדיפלומטית והח"כית לשעבר קולט אביטל, בו חשפה פגיעות והטרדות מיניות שבוצעו כלפיה על ידי הנשיא לשעבר שמעון פרס ז"ל, חשף כי למרות ההתקדמות שחלה בשנים האחרונות בהכרה בנפגעות תקיפה מינית, ישנה עוד עבודה רבה.
הראיון עם הדיפלומטית והח"כית לשעבר קולט אביטל, בו חשפה פגיעות מיניות מצד הנשיא לשעבר פרס ז"ל, חשף כי למרות ההתקדמות בהכרה בנפגעות תקיפה מינית, העבודה רבה
הרשמו עכשיו לניוזלטר היומי
כזכור, העידה אביטל, תחילה בראיון ב"הארץ" ולאחר מכן בראיונות נוספים, כי פרס הטריד אותה מינית בשתי הזדמנויות. עדויות נוספות שהגיעו אחר כך נגד הנשיא המנוח לא הנמיכו את הלהבות. אישה נוספת העידה בפני העיתונאית רינה מצליח כי פרס הצמיד אותה אליו והכניס את ידו מתחת לחולצתה. אישה שלישית העידה כי בזמן שכיהן כראש ממשלה הצמיד את שפתיו לשלה.
עוד עדויות הגיעו מעיתונאים לא מופתעים. "האיש היה יצרי" אמר בן כספית. גדעון לוי הודה כי נשים פחדו להיכנס עם פרס לחדר ("היו דברים, התקופה הייתה אחרת. היו נשים שאני מכיר שלא היו מוכנות להישאר איתו לבד בחדר").
העובדה שרבים ידעו ושתקו לאורך שנים, היא לא העובדה המטרידה היחידה שעלתה על פני השטח. יותר מדי גברים ונשים מוכרים שהתבטאו בפרשת אביטל-פרס, התגלו כמי שעדיין לא מבינים את החומרה שבתקיפה והטרדה מינית. רבים מהם הפגינו בורות מוחלטת וחוסר הבנה משווע למה שמתחולל אצל הקורבן. לתחושת ההשפלה והביזוי שריפויה יכול לקחת שנים, אם בכלל.
בקרב המקטרגים על אביטל נכללו גם נשים שמשתייכות לאסכולת "פעם זה היה מקובל" או "שנשים צריכות לדעת מתי להגיד לא". פנינה רוזנבלום סיפרה ש"שמעון פרס היה פלרטטן גדול מאוד כל חייו והיה ידוע בזה. יחד עם זאת, הוא היה גם ג'נטלמן". ריקי גל אמרה כי פרס "בסך הכל היה אנושי".
בקרב המקטרגים על אביטל נכללו נשים מאסכולת "פעם זה היה מקובל" או "נשים צריכות לדעת מתי להגיד לא". פנינה רוזנבלום סיפרה שפרס היה פלרטטן אבל גם ג'נטלמן וריקי גל אמרה כי פרס "בסך הכל היה אנושי"
ועוד לא התחלנו לדבר על מעגלי השתיקה הרועמים מנשים וגברים שהיו בקרבתו של פרס לאורך השנים.
קורבן שלא מגיב מיידית הוא קורבן שנוהג באופן טבעי, מנסה לעכל את שארע, ודאי אם מדובר בתקיפה שארעה תוך ניצול יחסי מרות, וכן, הסיפור יכול לצאת החוצה אחרי שנים, הרבה שנים וגם אחרי מות הפוגען. ולא, לא כל אחד ואחת יודעים לומר "לא". כל זה עדיין לא הופנם.
כל עוד חלק גדול מהציבור, ועל אחת כמה וכמה חלק גדול ממובילי דעה בישראל, לא יקבלו את העובדה שגם אישים אהובים ורמי דרג עם "העמדות הנכונות" יכולים לבצע מעשים בלתי מוסריים, או שימסמסו או יהיו חלק ממעגלי השתקה והאשמת הקורבן – לא נצליח באמת למגר את התופעה בחברה שלנו.
הטרדה מינית היא מגפה. בדומה לנגיף הקורונה היא לא בוררת אנשים, נשים, ילדים וילדות. היא חוצה מעמד, גיל, מגדר ומין, גאוגרפיה, מעמד סוציו-אקונומי, תפקיד ועוד. אין לה פרצוף אחד והיא יכולה להגיע מכל מקום ולכל מקום ולכל אחד/ת.
חשיפת סיפורים דוגמת פרשת אביטל-פרס תורמת לשיח והעלאת המודעות, אבל זה לא מספיק. הגיע הזמן שהנושא יוסבר בצורה מוסדרת והכרחית על פי חוק כבר כחלק מתוכנית הלימודים בבית ספר ובאקדמיה, במקומות העבודה, הפרטי והציבורי, בכוחות הביטחון ובמרחבים נוספים.
קורבן שלא מגיב מיידית הוא קורבן שנוהג באופן טבעי, מנסה לעכל את שארע, ודאי אם מדובר בניצול יחסי מרות, וכן, הסיפור יכול לצאת החוצה אחרי שנים וגם אחרי מות הפוגען. ולא, לא כולם יודעים לומר "לא"
ככל שהנושא ידובר יותר ויוסבר על ידי גורמי מקצוע הוא גם יתקבל יותר וישנה דפוסי חשיבה מקובעים. בסוף הרי כולנו רוצים סביבה נקיה ובטוחה יותר עבורנו ועבור הילדים שלנו.
עו"ד הילה אראל-שמש היא בעלת משרד עורכי דין, מומחית בדיני עבודה ומרצה בנושא הטרדות מיניות ומניעת התעמרות בעבודה (צילום: ינאי יחיאל)
סיסמאות לא מנצחות מלחמות. אבל יש סיסמאות שמביאות לתבוסה.
"ניצחון מוחלט" למשל, היא סיסמה שלעולם לא תביא לניצחון מוחלט, אבל היא מונעת את סיום המלחמה ולכן תביא לתבוסה.
ישראל מאז ומעולם השתדלה למנוע מלחמות, ואם הן פרצו ביוזמתה או בהפתעה, השתדלה לסיים אותן במהירות. מנהיגי ישראל ממפלגות שונות ידעו שמלחמת התשה היא בעיה למשק, בעיה קשה למערך המילואים, ומדינה קטנה ללא אורך נשימה תתקשה להחזיק מעמד במלחמה ארוכה.
איתי לנדסברג נבו הוא אזרח המודאג מעומק השחיתות השלטונית, חושש לגורל הדמוקרטיה ומזועזע מהגזענות והאלימות בחברה הישראלית. לשעבר עורך "מבט שני" ומנהל מחלקת תעודה בערוץ הראשון (2002-2017). בן קיבוץ תל יוסף וממקימי הפורום למען אנשי המילואים ( 1995-2017) . כיום במאי, עורך תוכן ומפיק עצמאי.
החתונה של אבנר נתניהו נדחתה, אך למען האמת – אני מודה שזה לא ממש עניין אותי מלכתחילה.
לא חסרים נושאים שעליהם אפשר וחובה לבקר את נתניהו – הטרי שבהם – הדחת שר הביטחון יואב גלנט. וכמובן הבריחה המבישה מאחריות על אסון ה-7 באוקטובר, הפקרת החטופים בעזה, הצפון המטווח והנטוש, דרדור המעמד הבינלאומי של ישראל, ריסוק הכלכלה, השנאה והפילוג שזרע כאן, הטיפול המחפיר במפונים, ניהול מלחמה ממושכת ללא שום אסטרטגיה או יעדים מדיניים, חוק ההשתמטות הנורא, קידום ההפיכה המשטרית בחסות המלחמה, מתן האשראי לאיתמר בן גביר לפרק את משטרת ישראל, ועוד אלף ואחת נושאים שמטרידים ונוגעים במרבית אזרחי ישראל.
תומר פלג, עוסק בייעוץ תקשורת ויחסי ציבור. שירת בדובר צה"ל. בוגר ביה"ס לעיתונאות "כותרת" ובעל תואר ראשון בהיסטוריה כללית מאוניברסיטת תל אביב. עבד 7 שנים ב"ידיעות תל אביב". שימש כדובר של ח"כ לשעבר איל בן ראובן (המחנה הציוני) ושל חברת הכנסת אמילי מואטי (עבודה).
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
לא תקפו את ביטול החתונה אלא את העןבדה שביבי מנסה לדחות את המשפט וכצעד מקדים הוא מבטל את החתונה כי 'זה לא בטוח': החתונה לא בטוחה, הקבינט לא בטוח, הכנסת לא בטוחה וכך גם בית המשפט.
כל תעלול אפשרי. כל מה שכתוב בספר התירוצים ומה שעדיין לא כתוב. הכל כשר והכל מסריח
זה לא הגיל, זה התרגיל
שחר של יום קודם
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם