בשנה האחרונה מנהל בנימין נתניהו מלחמת הישרדות לשמירת מעמדו כראש הממשלה. המצב הזוי, ראש הממשלה המואשם על ידי המדינה בשלושה כתבי אישום משתמש בשותפיו הפוליטיים כמסלול הימלטות מאימת הדין. הוא מנהל מאבק על שמו הטוב ועל הזיכרון ההיסטורי שישאיר אחריו לדורות הבאים.
מנהיגי הציונות הדתית נשכבים על הגדר להגנת ראש הממשלה. הם עטים על תפקיד "עלה תאנה" בדביקות של "ימים נוראים". נפתלי בנט ואיילת שקד עוברים טוב יותר מאיתמר בן-גביר, רפי פרץ ובצלאל סמוסטריץ׳. הכל שאלה של דעת קהל. אבל, אל תטעו: בנט ופרץ, שקד וסמוטריץ׳ מובילים בפועל תפיסת עולם מאוד דומה.
הפוליטיקאים של הציונות הדתית לא מקבלים החלטות מהותיות על דעת עצמם. בדומה למפלגות החרדיות, גם להנהגה הפוליטית של המגזר יש הנהגה דתית המכתיבה את סדר היום הפוליטי. נבחרי הציבור הסרוגים, מייצגים את חזון הגאולה של "מועצת גדולי התורה של הציונות הדתית".
ביבי ורבני המגזר מחוברים שנים. הם יתמכו, יחבקו ויגנו עליו כל זמן שיאפשר הרחבה וקידום של האידאולוגיה הציונית דתית. שר החינוך הרב רפי פרץ ניסח מיד עם כניסתו לתפקיד את חזון הגאולה של הציונות הדתית:
"אני מאמין בשאיפתה של הציונות הדתית "להתנחל בלבבות"… אין לי שום ספק בגאולת ישראל. אנחנו נמצאים בתוך מציאות שנראית מאוד בלגניסטית, אבל לאט-לאט מתברר מה הסדר, וכשהסדר יתברר באופן מושלם זה שווה גאולה…".
לא פלא שמיד לאחר פרסום תוכנית המאה של נשיא ארה״ב דונלד טראמפ, פרסם פרץ פוסט חגיגי בפייסבוק שנפתח בכותרת "היינו כחולמים" מתהילים פרק קכו', בהתייחס לקץ הגלות וגאולת ישראל.
שר התחבורה בצלאל סמוטריץ הגדיל לעשות ופרסם פוסט ניצחון ארוך וחגיגי – משיחי במיוחד:
"…כך היא גאולתם של ישראל. קמעה קמעה. אור וחושך משמשים בערבוביה… ההכרה אמריקאית בדבר הזכות התנ"כית וההיסטורית של העם היהודי על ארץ ישראל כולה היא התגשמות שלב משמעותי בדברי הנביאים. עם לא יכול להיות כובש בארצו! הלוואי ושם שמים יהיה שגור גם על לשונם של מנהיגינו כפי שהוא שגור על לשונם של הנשיא טראמפ ואנשיו…ניקח בשתי ידיים את המתנה שרבוש"ע נותן לנו דרך שליחו בבית הלבן, ונמשיך לפעול עם א-ל המחזיר שכינתו לציון ברחמים, ולהתאמץ להיות ראויים למתנות הבאות בשאר חלקי ארץ ישראל."
סמוטריץ׳ הצמיד לדבריו את תמונתם של הרב חנן פורת והרב משה לוינגר ז"ל (משנת 1975) נישאים על כפיים בריקודי השמחה מיום העליה לסבסטיה. התמונה האיקונית הפכה לסמל ניצחון בהגשמת האידאולוגיה הציונית משיחית.
ה"התנחלות בלבבות" הובילה בין היתר לצמיחת אליטה חדשה. בני המגזר מחזיקים בתפקידי מפתח בכל מנגנוני הביטחון, במשרדי הממשלה, ברשויות המקומיות, בתפקידים בכירים במשק, שופטים אנשי אקדמיה ואנשי תקשורת. הציונות הדתית נמצאת בכל חלקי העשייה הישראלית. כך חדרו תפיסות אמוניות ורעיונות הגאולה המשיחית מבית מדרשם של הציונים הדתיים לתוככי המיניסטרים הישראלי.
הגאולה מבית מדרשו של פרץ, סמוטריץ׳, בן-גביר וחבריהם מבוססת על עליונות יהודית, כפייה דתית מוסדית הנשענת על תשתית של מדינת הלכה, היא כוללת את המשך הכיבוש, אפרטהייד, סיפוח שטחים (כבושים, משוחררים, שטחים בסכסוך, כל אחד והגדרתו…) ללא מתן זכויות אזרח למסופחים, גזענות, הדרת קהילת הלהט"בק, גירוש ילדי מהגרים (גם למדינות בהן משתוללות מלחמות אזרחים).
בשנת 2006 ארגן סמוטריץ׳, עוד בטרם נכנס לפוליטיקה, את "מצעד הבהמות", והצהיר אך לפני שנה כי: "משפחות חד מיניות הורסות את המדינה, הזמנה לחתונת גייז – עבירה". בפנטזיה המשיחית של סמוטריץ: "…מדינת ישראל צריכה לפעול לפי משפט התורה….".
"ימינה" היא מתיחת פנים מתונה יותר (בכאילו) של הבית היהודי – A.K.A המפד"ל. מיתוג מחדש לאידאולוגיה משיחית הרואה במדינת ישראל ישות המגשימה שלב ראשון בגאולת ישראל. במציאות הפוליטית ההזויה בה אנו חיים, מפלגה המייצגת לכל היותר כ- 10% מהציבוריות הישראלית (לשם השוואה הערביים הישראלים מהווים כ- 20%!) מחזיקה במשרד הביטחון, במשרד התחבורה ובמשרד החינוך.
במציאות הפוליטית ההזויה בה אנו חיים, מפלגה המייצגת לכל היותר כ- 10% מהציבוריות הישראלית מחזיקה במשרד הביטחון, במשרד התחבורה ובמשרד החינוך
בחסות מנהיג המנסה למלט עצמו מאימת הדין, התמקמו מנהיגיה של הימין הדתי/משיחי בלב המערכות הביצועיות החשובות ביותר של מדינת ישראל – והם דוחפים ומקדמים (בקלות יחסית) אג'נדות מגזריות. הם מעבירים בחטף תקציבים, קובעים עובדות בשטח, מדלגים על עבודת מטה, ממנים ומפטרים בעלי תפקידים ועוד.
ימינה מנסה לבלבל מצביעי ימין שאינם שומרי מצוות לתמוך בהם. ביבי מנסה לבלבל את כולנו. אבל אל תטעו: זו מכירת חיסול, והציונות הדתית ראשונה בקופה.
בפגישה משנת 1952 השיב החזון איש לדוד בן גוריון על שאלתו כיצד יחיו במשותף יהודים חילוניים ויהודים דתיים באמצעות "משל העגלה":
"אם שני גמלים נפגשים בדרך במשעול, וגמל אחד טעון משא, והשני איננו טעון משא, זה שאין עליו משא חייב לפנות את הדרך לגמל הטעון משא. אנחנו היהודים הדתיים משולים לגמל הטעון משא – יש עלינו עול של הרבה מאוד מצוות. אתם צריכים לפנות לנו את הדרך".
בנט, פרץ, סמוטריץ ושקד – עגלתכם המשיחית טעונה במשא כבד של אופורטוניזם פוליטי, עליונות דתית, שנאה ופילוג. אינכם מתביישים להגן על ראש ממשלה המואשם בשלושה כתבי אישום של שוחד, מרמה והפרת אמונים בתמורה לשמותיכם על כיסאות עור הצבי של משרדי הממשלה. עליכם לפנות את הדרך לטובת ה"עגלה הטעונה" של הציבוריות היהודית ישראלית ההומניסטית, מקדמת החירות ואהבת האדם, שמירת החוק ורדיפת הצדק.
נשוי ואב לחמישה. איש חינוך – מורה להיסטוריה ואזרחות. מנהל קמפוס ברשת החינוך אנקורי.
אז מה לא מספרים לנו בערוצי ה"חדשות" על ה"סקרים" שהם מפרסמים? בזכות הצייצן ניר קלקשטיין נברתי באתר של ועדת הבחירות המרכזית, שהערוצים מחויבים על פי חוק לדווח לה על הסקרים שלהם. הנה כמה ממצאים מעניינים שמשום מה לא תראו על המסכים שלכם:
אז מה לא מספרים לנו בערוצי ה"חדשות" על ה"סקרים" שהם מפרסמים? נברתי באתר ועדת הבחירות המרכזית, שהערוצים מחויבים עפ"י חוק לדווח לה על סקריהם. הנה כמה ממצאים מעניינים שמשום מה לא יראו לכם
מה לגבי מתלבטים? ומה לגבי מידת הביטחון בהצבעה שהנשאל/ת מוסר לסוקר, אולי אפילו תחת לחץ מסוים לתת תשובה? ובכן, כל אלה "לא נלקחים בחשבון". הבנתם? האם סקר כזה יכול להיחשב מהימן? תענו לעצמכם.
ומה לגבי מי שכאשר מציבים אותם בפני שאלה בינארית – נגיד נתניהו או לפיד – אומרים "נייט" לשניהם? יש הרבה כאלה. אבל גם את זה לא יספרו לנו.
רוב מוחץ של ישראלים טורקים לסוקרים את הטלפון או מסרבים לענות לשאלה באמצעות סמס/מייל/אינטרנט. אילו מין אנשים כן מוכנים לענות? מה מאפיין אותם? האם הם יכולים להיחשב "מדגם מייצג"? תחשבו לבד
לכל השקשוקה הזו יש להוסיף את גודל המדגם. 500 איש זה מדגם קטן. סקרים רציניים דוגמים 1500 איש ומעלה. ואת הישענות מכוני הסקרים על "פאנלים" אינטרנטיים, כלומר אנשים שנרשמים לפאנלים במטרה לענות על סקרים מכל סוג *תמורת תשלום*. ולפי השמועות מפלגות "דואגות" לשלב אנשים שלהם בפאנלים כאלה.
אז עד כמה הסקרים הללו משקפים מציאות, או יוצרים מציאות? כדי לקבל בוחן-מציאות שווה לחזור לסקרים של הסבב הקודם, באותה נקודת זמן.
המספרים והפערים מדברים בעד עצמם.
ברור שככל שהדברים תלויים בכלי התקשורת או בסוקרים – ה"חגיגה" על חשבון הציבור תימשך.
בכנסת הבאה ראוי שהמחוקקים/ות יידרשו לנושא, ויצרו סטנדרט מקצועי ומחייב לסקרים פוליטיים, בפרט בתקופת בחירות.
זוכרים את הפינה השבועית שלי ????️איך נראו הסקרים באותה תקופה לפני הבחירות האחרונות?????️
אז קבלו את סקר אין12 שבוצע 75 יום לפני בחירות 2021 שזה בערך מקביל להיום מול הבחירות הקרובות בנובמבר.
ואם אתם תוהים איפה נעלמה מפלגת "העבודה" אז בשלב הזה היא הייתה במצב של מוות קליני עם 1.3% pic.twitter.com/lltBOXKVzB— ???????????????????????? ???????????????????? ???? (@limor_moyal) August 15, 2022
ערן עציון הוא יזם מדיני ופוליטי, דיפלומט בכיר לשעבר, כיהן כסגן ראש המועצה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה, וכראש התכנון המדיני במשרד החוץ. המוטו שלו הוא: Speak Truth to Power. מאמין שהמפתח לעתיד ישראל, והעולם החופשי, הוא מהפיכה בשיטה הדמוקרטית
הפוליטיקה הישראלית רוויה דמויות שטניות ודמויות סתמיות. יש סיכוי לא רע שגדי איזנקוט אינו כזה. טוב שהרמטכ"ל בדימוס החביב לכאורה מצטרף לפוליטיקה, כי כל קול בולט נגד הימין מגדיל את הסיכוי להציל את המדינה.
האם טוב שהצטרף לבני גנץ ולא ליאיר לפיד? זה כבר יותר מסובך.
טוב שהרמטכ"ל בדימוס החביב לכאורה מצטרף לפוליטיקה, כי כל קול בולט נגד הימין מגדיל את הסיכוי להציל את המדינה. האם טוב שהצטרף לגנץ ולא ללפיד? זה כבר יותר מסובך
לגנץ שאיפות להיות ראש ממשלה, ואלה מפריעות מאוד ליצירת מומנטום מאחורי ראש הממשלה לפיד. היעדר מומנטום מאחורי מועמד של הגוש עלול להשאיר אנשים בבית ביום הבחירות. על אף דמיונו הפיזי המסוים ליצחק רבין, גנץ מלהק עצמו כאן כחתרן סטייל שמעון פרס דווקא. זה לא עושה חסד עם הזיכרון של אף אחד מהם.
מצד שני, יש לגנץ (ושותפו גדעון סער) כרגע יותר סיכויים למשוך קולות מהימין השפוי. רק אלוהים יודע מדוע שפויים אלה רואים עצמם כימין (לא רוצים מדינה דו-לאומית; לא רוצים תאוקרטיה; לא רוצים אוטוקרטיה; אבל ימין, רק ימין – כוחו של מיתוג, אולי). אופטימלית שלישיית ה"מחנה הממלכתי" תוכל להביא מספר משמעותי של קולות ימין מבלי לגרוע מלפיד, ובזאת להגדיל את הגוש.
ההתפתחות גם עשוייה להזיק לאיילת שקד – סליחה, ל"רוח הציונית" – ולהורידה שאולה אל מתחת לאחוז החסימה. זה כמעט חשוב כמו שמרצ כן תעבור, כי הרי ברור שאם שקד בפנים היא חוברת לבנימין נתניהו ולפי הסקרים דהיום מביאה אותו לרוב. הכחשותיה זוכות בצדק לאפס התייחסות.
איילת שקד אומרת כי הרוח הציונית בעד הקמת ממשלת אחדות רחבה אבל בשיחות שניהלה עם חבר מפלגתה מתן כהנא היא סרבה להתחייב שלא תהיה חלק בממשלה צרה בראשות נתניהו ותשלים לו ל-61 מנדטים, אם יידרש לכך. כעת הפרטים במלואם באתר וואלהhttps://t.co/9qYLconYmp
— יקי אדמקר (@YakiAdamker) August 14, 2022
לקינוח – וזה ממש סופלה שוקולד – אם שקד תיעלם היא תיקח אתה גם את כייס הבחירות המיוסר, שותפה יועז הנדל, האיש שמנע מגנץ להקים ממשלה ב-2020. יהיה בזה צדק פואטי.
לגנץ שאיפות להיות רה"מ, שמפריעות ליצירת מומנטום מאחורי רה"מ לפיד. היעדר מומנטום מאחורי מועמד הגוש עלול להשאיר אנשים בבית בבחירות. על אף דמיונו הפיזי המסוים לרבין, גנץ מלהק עצמו כחתרן סטייל פרס
עם זאת, יש כאן עניין גדול אפילו יותר מחסימת נתניהו והחזרת הפוליטיקה למידת זוהמה נסבלת.
בראיון ל"מעריב" מינואר הבהיר איזנקוט כי הוא מבין את ההתאבדות הדמוגרפית הגלומה בהמשך התמזגות ישראל עם הפלסטינים בגדה המערבית. הוא חזר על זה השבוע כאשר הודיע על הצטרפותו לגנץ. עוד כרמטכ"ל בזמן אינתיפאדת הסכינים הוא התריע נגד אצבע קלה על ההדק והפגין את הגועל הראוי מפסטיבל אלאור אזריה (החייל שהוציא להורג תוקף פלסטיני פצוע, והוריו זכו לטלפונים פופוליסטיים מנתניהו).
נראה ש"שמאלנות" זו היא המניע העיקרי של איזנקוט לכניסה לפוליטיקה.
חשוב שזה מגיע מגנרל, ועוד אחד שנראה יותר מיושב מיאיר גולן. תמיד הרגשתי שהציבור לא מבין באמת את המידה המדהימה שבה האנשים המופקדים על ביטחונו אינם אוהבים את הכיבוש. עמדתם זו נובעת בעיקר מהנימוקים האסטרטגיים-דמוגרפיים לעיל – וגם, לפעמים, כסוגיה משנית, במודל של אהוד ברק, גם על רקע מוסרי.
הייתם חושבים שהנקודה הזו הובהרה היטב כבר ב-2012 על ידי הסרט "שומרי הסף", שבו כל ששת (!) ראשי השב"כ החיים – כולל אחד מבולבל שכעת הוא בליכוד – חשפו את עמדתם שהכיבוש מהווה סכנה לישראל. ריבונו של עולם – ראשי השב"כ, הממונה על שמירת אותו כיבוש!
הדבר חל במידה רבה, כמובן, על רוב ה"ביטחוניסטים" הבכירים, גם כמוסד ואפילו במשטרה.
הייתם חושבים שהנקודה הובהרה כבר ב-2012 בסרט "שומרי הסף", שבו כל ששת (!) ראשי השב"כ החיים – כולל אחד מבולבל שכעת הוא בליכוד – חשפו את עמדתם שהכיבוש מהווה סכנה לישראל
זה שהמרכז-שמאל לא עשה מזה שימוש יעיל, מול ציבור די מיליטריסטי, זה פשוט מטורף. מדובר במקרה קלאסי של בזבוז משאב יקר. זה צריך להופיע בכל ספר לימוד על פוליטיקה שלומיאלית.
זה נבע מפחד לומר דברים ברורים, מחלה של המרכז-שמאל ברוב העולם. כיוון שעמדותיו לרוב דורשות תחכום והעמקה, הבנת היסטוריה, וראיה קדימה, הוא מפחד מהציבור (ודי לקורא ברמיזא). גם ה"בטחוניסטים" עצמם כאלה (מלבד אולי אהוד ברק ואותו יאיר גולן). גם גיבורים גדולים בורחים מהמונח "שמאלני".
זה מביא אותנו לניסוי 2019 עם מפלגת "כחול לבן", ששיקפה באור זרקורים את האמת הנסתרת של היורים והבוכים עם הפלאפלים. אבל במקום להיות מה שהיא, כחול לבן פחדה לומר דבר מחשש השמאלנות. גנץ ניסה אף להדוף את הסכנה באמצאות תשדירים המתהדרים בכלל בהרג מחבלים, משל היה רפול איתן או אפי איתם. כך כחול לבן גם לא הציגה חזון, וגם ספגה בוז על היותה "מפלגת גנרלים" מהגוורדיה של המופת האזרחי בימין.
זה עבד בערך כמו שהקמפיין של בוז'י הרצוג הלא-גנרל עבד ב-2015. רק באמצאות עריקת אביגדור ליברמן לשמאל (כי נזכר שאינו רוצה תאוקרטיה) השיג גנץ תיקו, וההמשך ידוע. איכשהו החבורה הזאת חושבת שהגיעה להישגים אדירים בכך שירשה את האלקטורט השבוי של מפלגת העבודה, ולא הרבה יותר. אנשים הרי אוהבים להתהדר.
בניסוי 2019 מפלגת "כחול לבן" שיקפה באור זרקורים את האמת הנסתרת של היורים והבוכים עם הפלאפלים. אבל במקום להיות מה שהיא, כחול לבן פחדה לומר דבר מחשש השמאלנות
אפשר לקוות שאיזנקוט רציני מעט יותר. אם כך, אולי סוף סוף היתרון הבטחוניסטי – שפשוט חייב להיות קיים פוטנציאלית – יתממש.
אני מבין שכרגע הוא מרוכז כמו קרן לייזר בסילוק נתניהו, ולכן גם הוא יהסס להתבטא בכל נושא אחר. זה לא חכם לדעתי, אבל גם לא מופרך לחלוטין.
השאלה היא מה יהיה אחר כך. נאמר שביבי נכשל בפעם החמישית ברציפות, אולי עושה עסקת טיעון, אולי זוכה בחבילת חינון, ואז נחזה בליכוד נטול נתניהו, מראה אחרית הימים. האם הליכוד הזה יהיה פרטנר לממשלה הרחבה שאיזנקוט מנסה לקדם, אולי כדי לעשות שלום?
פעם הייתה תקווה שליכוד שפוי יותר יכול להיות חלק ממהלך להציל את ישראל – בגדה המערבית, ביחס לחרדים, כל הסיפור. התקווה הזו תמיד הייתה קלושה – אבל היא הייתה קיימת. הרי היו שם פעם דן תיכון ומשה ניסים ודומיהם – אלה לא משוגעים. היו לליכוד כמה בעיות (הקבעון בלבנון, אינפלציה של 400 אחוזים, מניעת הסכם לונדון שהיה מעביר את הבעיה הפלסטינית לירדן, ועוד) – אבל זו לא היתה מפלגה אוטוריטרית לפחות. היא ידעה שיש שופטים בירושלים.
רשימת הכנסת שנבחרה לאחרונה בפריימריז בליכוד היא סימן רע מאוד, תאום סיאמי לרפובליקאים של דונלד טראמפ. אם לשפוט לפי העשיריה הראשונה, אין זכר לליכוד הישן והבינוני הזה, שאולי לא היה גאון גדול אבל גם לא היה מטורף.
הכנופיה החדשה – אפשר לקרוא לה אולי "הליכודניקים החדשים" – תלך עם הראש בקיר ותשמח לשרוף את המועדון. היא גם לא תנטוש את נתניהו כל כך מהר. היא אינה שותפה סבירה לקואליציה "ממלכתית" עתידית. היא גם לא שותפה לגדי איזנקוט כפי שהוא מציג את עצמו.
היא לא ממלכתית.
רשימת הכנסת שנבחרה בפריימריז בליכוד היא סימן רע מאוד, תאום סיאמי לרפובליקאים של טראמפ. אם לשפוט לפי העשיריה הראשונה, אין זכר לליכוד הישן והבינוני, שאולי לא היה גאון גדול אבל גם לא מטורף
האם איזנקוט מתעתע, כמו חלק מקודמיו? העת עת צרה. אין זמן לבזבז. איזנקוט יצטרך להחליט בהקדם מי הוא באמת.
דן פרי שירת כעורך ראשי של סוכנות אי-פי במזה"ת (מבסיסו בקהיר) לאחר תפקידים דומים באירופה, אפריקה והאיים הקריביים. שימש כיו"ר התאחדות עתונאי החוץ בישראל. איש היי טק ויזמות בעבר ובהווה. עקבו אחריו ב: https://twitter.com/perry_dan
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
הממד הסמוי בהדתה של בנט ופרץ
שני שרי החינוך האחרונים הם שרים סקטוריאליים שלא מסתפקים בייצוג המחנה הדתי-לאומי. הם שואפים לעצב את תודעת הזרם הממלכתי, נאמנים לאמירה כי נשק ניתן לאכסן ולהשמיד, לא רעיונות
https://www.haaretz.co.il/blogs/sagielbaz/BLOG-1.8485918?utm_source=smartfocus&utm_medium=email&utm_campaign=opinion&utm_content=https%3A%2F%2Fwww.haaretz.co.il%2Fblogs%2Fsagielbaz%2FBLOG-1.8485918&fbclid=IwAR2m4KSzGQ7nYb4uGREqnTTlfmtwZVawMto4zBFmdiI0zYD3CRU74wjudS8