גורמים מדיניים בכירים: ידענו שחמאס לא יצטרף לעימות

רקטות שנורו מהעיר עזה לעבר ישראל, 6 באוגוסט 2022 (צילום: AP Photo/Fatima Shbair)
AP Photo/Fatima Shbair
רקטות שנורו מהעיר עזה לעבר ישראל, 6 באוגוסט 2022

בתדרוך שקיימו הבוקר (ב') גורמים מדיניים בכירים לכתבים מדיניים נאמר שלפני מבצע עלות השחר היה בידיהם מידע שהחמאס לא יכנסו לסבב ולפיכך ההנחה היתה שמדובר יהיה במבצע קצר. הגורמים המדיניים הבכירים ציינו כי העובדה שהחמאס לא היה חלק, היתה מרכיב חשוב בקבלת ההחלטות. "ידענו ברמת שטח גבוהה שחמאס רוצה להישאר בחוץ. הם לא מימשו את השליטה שלהם בשטח בימים טרום המבצע". מצד שני היה ברור גם שחמאס לא פועלו לחדול את הג'יהאד בימים של לפני המבצע.

לדברי אותם גורמים מדיניים בכירים, התפיסה היא שהתמריצים הכלכליים בשנה האחרונה מאוד חשובים לאוכלוסיה בעזה, וניתן היה לראות את זה בצורה ברורה בימים האחרונים, כאשר האוכלוסיה בעזה ידע עד כמה הכל יכול להתדרדר. "המדיניות של הממשלה תחת בנט בנושא הכלכלי מול עזה היתה עקבית וזה המשיך עם לפיד. מבחינתנו, זו מביא לנו תועלת גדולה בפעולות שלנו. הכניסה של פועלים לישראל מהווה פוטנציאל לעצירה של התלקחות. זה הביא את הלחץ למקום שרצינו" אמרו הגורמים המדיניים הבכירים. לדברי אותם הגורמים, גם התוצאות של מבצע שומר חומות (במאי 2021) עדיין מחזיקות את החמאס מורתע.

ההריסות בעזה בעקבות תקיפות חיל האוויר במהלך מבצע "שומר החומות", 22 במאי 2021 (צילום: AP Photo/Khalil Hamra)
ההריסות בעזה בעקבות תקיפות חיל האוויר במהלך מבצע "שומר החומות", 22 במאי 2021 (צילום: AP Photo/Khalil Hamra)

באשר להתקדמות כלשהי בנושא השבויים והנעדרים, אמרו הגורמים המדיניים הבכירים ש"כדאי לא לפספס את ההזדמנות ביום שאחרי. זה נושא סבוך, אי אפשר להסתפק רק בשקט אל מול הג'יהאד הפלסטיני".

עוד ציינו אותם הגורמים הבכירים, כי למן הרגע הראשון אחת המטרות היתה למנוע אסקלציה ולפיכך כבר מיום שבת קודמו תהליכים מדיניים שהובילו לסגירת המבצע. "בימים של לפני התקיפה, הכוונה היתה שהג'יהאד יגיב ללחץ של החמאס, וזה יוריד את מפלס החיכוך והאיום עלינו. זה לא קרה וכאשר הבנו שהם ממשיכים לתכנן תקיפות, יצרנו כמה ימים מצב שבו אין קו ראייה ישיר לירי. אך אי אפשר היה להמשיך ולהחזיק את העוטף כך וכשראינו שאנחנו לא מצליחים למנוע את כוונות הירי שלהם, הבנו שיוצאים לפעולה".

עוד ציינו הגורמים המדינים הבכירים כי העובדה שמזכ"ל הג'יהאד זיאד נח'אלה היה בטהרן בימי המבצע, הקשתה עליו לתת הנחיה לסיום המבצע. אך לדבריהם "התיווך המצרי היה מאוד הדוק ואינטנסיבי ובשלב כלשהו במוצאי שבת היתה דרישה להפסקת אש הומניטרית, אך ראש הממשלה לפיד ושר הבטחון גנץ לא הסכימו לכך. הם רצו הפסקת אש מלאה". הגורמים ציינו כי לקטארים היה תפקיד משמעותי כשחקן שמייצר יציבות כלכלית באיזור.

עוד אמרו הגורמים המדיניים הבכירים שהתיאום בדרג המדיני היה הדוק. ראש הממשלה לפיד ושר הבטחון גנץ דיברו בטלפון ביניהם מספר רב של פעמים ביום ולא הסתפקו בשיחות, אלא דאגו למפגשים פיסיים. בנוסף ציינו כי גם לראש הממשלה החליפי בנט היתה תרומה משמעותית במהלך הדיונים.

ראש הממשלה יאיר לפיד ושר הביטחון בני גנץ, 7 באוגוסט 2022 (צילום: חיים צח/לע"מ)
ראש הממשלה יאיר לפיד ושר הביטחון בני גנץ, 7 באוגוסט 2022 (צילום: חיים צח/לע"מ)

באשר לנושא שחרור שני העצירים הבכירים מן הג'יהאד האיסלמי – בסאם א-סעדי, וחליל עוואודה (עציר השובת רעב), אין לישראל כוונה לשחרר אותם. המצרים ביקשו שיתאפשר דיאלוג בנושא הזה (מול המצרים), וישראל הסכימה לשוחח על כך, אך אין הדבר אומר שישראל תסכים לשחררם בהווה או בעתיד.

כל הזמן // יום שישי, 17 בינואר 2025
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־469 ללחימה ● 98 חטופים עדיין בעזה

ישראל וחמאס חתמו על ההסכם; הקבינט יתכנס בבוקר

משלחות חמאס וישראל הצליחו ליישר את כל המחלוקות של הרגע האחרון וחתמו בשעות הלילה על ההסכם ● משפחות החטופים עודכנו על ידי מנהלת החטופים במשרד ראש הממשלה ● טראמפ מזהיר: "העסקה לשחרור החטופים חייבת להיסגר לפני שאשבע אמונים ביום שני" ● שר החוץ המצרי מפציר בישראל ובחמאס ליישם את הפסקת האש "ללא כל דיחוי"

עוד 6 עדכונים

בג"ץ התקפל אל מול הבריונות של יריב לוין

אחרי שהמשטרה והיועמ"שית קבעו כי אין כל היבטים פליליים בטענות שהועלו נגד יצחק עמית, לא הייתה כל עילה לעכב את הליך בחירתו לנשיא ● אלא ששר המשפטים פשוט "הודיע" בבוטות לבית המשפט כי הוא אינו מכנס את הוועדה לבחירת נשיא לעליון ● שופטי בג"ץ רצו למנוע מלוין פתחון פה נגד בית המשפט העליון ונתנו לו ארכה של עשרה ימים ● זו לא הייתה החלטה משפטית אלא כניעה של השופטים לבריונות ● פרשנות

עוד 881 מילים
אמיר בן-דוד

כבדהו וחשדהו - מצרים והמשטר החדש בסוריה

עלייתו של משטר חדש בסוריה על חורבות משטרו של בשאר אסד זוכה ליחס קריר למדי במצרים. נכון לכתיבת שורות אלו, לא הגיעה לדמשק אף משלחת מצרית רשמית כדי לפגוש את נציגי המשטר הסורי החדש.

אמנם המשטר המצרי נוקט שפה דיפלומטית, המתאפיינת בהבעת רצון להבטיח את יציבותה של סוריה ובתמיכה באחדותה, אך מאידך גיסא, הוא מגלה חשש מהותי מפני צמיחת ישות אסלאמיסטית טרוריסטית פרו-טורקית על אדמת סוריה.

ד״ר מיכאל ברק הוא חוקר בכיר במכון הבינלאומי למדיניות נגד טרור ICT, מרצה באוניברסיטת רייכמן וחוקר מצרים במרכז משה דיין לחקר המזה״ת ואפריקה. תחומי מחקרו הם: אסלאם פונדמנטליסטי, טרור אסלאמי, מצרים המודרנית, אסלאם פוליטי - האחים המוסלמים, הזרם הסלפי והסופי בעולם הערבי ורשתות חברתיות בעולם הערבי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,202 מילים

ישראל לא ערוכה להתמודד עם שרפות ענק בסגנון קליפורניה

בכירים במערך הכיבוי מתריעים כי הכבאים "מתוחים מקצה לקצה" בצל המלחמה וחוששים ששרפות ענק כמו אלו המשתוללות בקליפורניה בימים האחרונים עלולות להתרחש גם באזור הים התיכון המתחמם

עוד 770 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

מה אתם רוצים מהנשיא הרצוג?

מה אתם רוצים מיצחק הרצוג? למה ציפיתם? לנשיא אמיץ? דעתן? יוזם? מוביל? נשיא עם ביצים, שלא פוחד לומר את מה שהוא חושב? נשיא אקטיבי, שנלחם, למשל, בשחיתות השלטונית?

למה ציפיתם? לנשיא עם עמוד שדרה? עם חזון? למנהיג בעל השראה? לדמות כריזמטית, שתאחד את העם? למה ציפיתם מהאזרח מספר 1? לאישיות שהיא מעל הפוליטיקה?

ירמי עמיר הוא עיתונאי, יוצר וחיית תרבות. עורך תרבות וכתב בכיר לשעבר ב"ידיעות אחרונות", כתב את דרמת הטלוויזיה הבועטת "סקס, שקרים וארוחת ערב", ערך את הסדרה "מי מפחד מצופית גרנט", הגיש תוכניות ברשת ב' וברדיו FM 103, הופיע בתיאטרון הקאמרי, כתב שלושה ספרים: "ירמיהו כוס קקאו" (לילדים), "השליפות של המדינה" ו"יש לי בלעדיות". אין דמוקרטיה בלי עיתונות חופשית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
חיים הרצוג, אביו של בוז, היה קצין מודיעין כושל (ליל הברווזים) שהפך לעוכר דין של העשירון העליון (הרצוג-פוקס-נאמן) ועשה חוקית המון כסף. את השלב הפוליטי בחייו הוא החל לאחר שזכה במדיה למעמד... המשך קריאה

חיים הרצוג, אביו של בוז, היה קצין מודיעין כושל (ליל הברווזים) שהפך לעוכר דין של העשירון העליון (הרצוג-פוקס-נאמן) ועשה חוקית המון כסף. את השלב הפוליטי בחייו הוא החל לאחר שזכה במדיה למעמד על, כפרשן צבאי של מחדל מלחמת יום הכיפורים, עד שנבחר לנשיא והוכיח שהוא עוכר דין מעולה בקומבינות (חנינת ראשי ואנשי השב"כ בפרשת קו 300 אבל לא רק). בוז קיבל ממנו את הנכלוליות הקומבינטורית העוכר דינית. הוא שתק בחקירת העמותות של אהוד ברק, ובכך הציל אותו ואת ברק מהעמדה לדין פלילי. אחר כך טיפס במעלה הפוליטיקה, עד שנתקל באיסוף החומרים הדקדקני של ראש ארגון המחבלים ביבים שקרניהו וצוות חוקריו הפרטיים. מה הם גילו ומהי מהותה של עסקת הסחיטה רק שניהם יודעים, והם לא יגלו לנו. הפרק הראשון בעסקה, הפסדו של בוז בבחירות 2015 לשקרניהו ("אשמור על שקרניהו מאוחדת). הפרק השני בעסקה – מינוי הבוז ליו"ר הסוכנות, הפרק השלישי בעסקה – הבטחת בחירתו של בוז לנשיא בידי הכנסת. הבוז בסך הכל ממלא בארבע השנים האחרונות את חלקו בעסקת הסחיטה עם השטן שקרניהו, לפניו עוד שלוש שנים של מילוי, כך שיש למה לצפות!

עוד 772 מילים ו-2 תגובות

קצב הצפירות בפ"ת ירד מאז החלה האכיפה באמצעות מצלמות אקוסטיות, וכעת המשרד להגנת הסביבה מבקש להרחיב את בשורת השקט לתשע ערים נוספות ● בין אלה שידם קלה על הצופר: נהגי אוטובוס עצבניים ונהגי משאיות, שצופרי האוויר שלהם שוברים את מד הדציבלים ● "בהתחלה היה מבול תלונות על הקנסות, עכשיו תושבים מבקשים מצלמות מתחת לבית שלהם"

עוד 1,109 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

"הזינוק בפשיעה הוא לא צירוף מקרים – זו תוצאה של מדיניות"

שהירה שלבי, מנכ"לית משותפת בארגון "יוזמות אברהם", מצביעה על מדיניות הממשלה והשר בן גביר כגורם מרכזי לעלייה החדה בפשיעה בחברה הערבית ("מתייחס אלינו כאויבים") ● בריאיון לזמן ישראל היא מתארת את הפחד מנקמה יהודית בעקבות אירועי 7 באוקטובר ואת הייאוש הגובר בקרב צעירים ערבים, אך שומרת על תקווה: "היחסים היום־יומיים בין יהודים לערבים עדיין תקינים"

עוד 2,498 מילים

מאבק פוליטי אכזרי מאיים להטביע את השלמת עסקת החטופים

בעוד הציבור הישראלי מתמלא תקווה לנוכח הדרמה האנושית של שחרור החטופים, בזירה הפוליטית סמוטריץ' ובן גביר מציבים דרישות שעשויות לסכן את השלמת העסקה ● הרשות הפלסטינית ניצבת במוקד חילוקי הדעות, כשנתניהו מנסה לנווט בין הלחצים הפנימיים לקואליציה שברירית ● פרשנות

עוד 761 מילים ו-2 תגובות
היום ה־468 ללחימה ● 98 חטופים עדיין בעזה

בן גביר: "אם העסקה תצא לפועל נפרוש מהממשלה"; יישום ההסכם צפוי להידחות ליום שני

הליכוד בתגובה לבן גביר: מי שיפרק ממשלת ימין יזכר לדיראון עולם; לפיד: "נתניהו אל תירא, תקבל כל רשת ביטחון שתזדקק לה בשביל העסקה" ● דיווח: הקבינט צפוי להתכנס מחר, הממשלה רק במוצ"ש; ממשל ביידן "המום" מדחיית יישום העסקה מצד ישראל ● גורם מדיני: "עד שלא יהיו סיכומים מלאים, הקבינט לא יכונס" ● דיווח: דיכטר מיועד להחליף את בן גביר במשרד לביטחון לאומי

עוד 45 עדכונים

צה"ל טרם קיבל פקודת התקפלות מרצועת עזה

נכון לשעות הלילה, צה"ל לא קיבל שום פקודת התקפלות ● בבדיקה מול גורמים ביטחוניים נמסר לזמן ישראל כי לא תהיה שום תזוזה של כוחות ללא חתימה על ההסכם, והבנה מה זה אומר בשטח מבחינת הפריסה מחדש ● בכל מקרה, צה"ל טוען כי ניתן לקפל את כל התשתיות שנפרסו ברצועת עזה - וידע לעשות את זה בטווח הזמנים הקצר ביותר ● פרשנות

עוד 665 מילים

עד שהמוות יפריד ביניהם

הקרע בישיבת פוניבז' עמוק כל כך שהוא אף עיכב את הלוויית ראש הישיבה הרב אשר דויטש בחודש שעבר, כאשר תומכיו ומתנגדיו התווכחו על מקום קבורתו ● למעשה, הישיבה התפצלה לשני מוסדות לימוד נפרדים תחת קורת גג אחת, ובין הצדדים כמעט שאין אינטראקציה יומיומית ● עם זאת, כשמדובר בצה"ל, השאלה היא לא "אם" אלא "איך" להתחמק מהגיוס

עוד 1,308 מילים ו-3 תגובות

תקנות חומרי הנפץ תקועות בעבר – ועוד עובד נהרג מפיצוץ במחצבה

בתחילת השבוע נהרג גיל ארובס מפיצוץ מבוקר במחצבה בדרום ● רק לפני חודש דחה בג"ץ עתירה שדרשה לעדכן את התקנות, שנכתבו לפני כ־30 שנה ● העותר טען כי התקנות אינן תואמות את המציאות הנוכחית, לא עודכנו למרות התאונות בשנים האחרונות, ואינן כוללות קריטריונים לקביעת אזור הסכנה בפיצוצים ● במנהל הבטיחות טענו מנגד כי אין דחיפות בתיקון הליקויים הקיימים

עוד 794 מילים

חוק ההשתמטות של כ"ץ הוא אותה הגברת בשינוי אדרת

הצעת "חוק הגיוס" של שר הביטחון ממשיכה ליישם מערכות נורמטיביות נפרדות לציבורים שונים, תוך פגיעה בעקרון השוויון ● בג"ץ כבר קבע בעבר כי הסדרים דומים אינם עומדים במבחני המידתיות, וכי חוק חסר שיניים פוגע בזכות לשוויון באופן לא מידתי ● גם ההצעה הנוכחית אינה מרפאת את הפגם, אלא חוזרת על טעויות העבר ● פרשנות

עוד 1,054 מילים ו-2 תגובות

איראן ניסתה לשדר עוצמה במצעד הבסיג', אך ההיענות הדלה חשפה את עומק המשבר הפנימי – ואת המתח הגובר לקראת אפשרות של תקיפה צבאית של מתקני הגרעין ● ניסיונות המשטר לשדר עוצמה נראים כמאמץ נואש לבלום התפרצות מחודשת של מחאה עממית ● פרשנות

עוד 752 מילים
היום ה־467 ללחימה ● 98 חטופים עדיין בעזה

הושג הסכם בין ישראל לחמאס; שחרור החטופים יחל בראשון

הרצוג קרא לממשלה לאשר את ההסכם: "אחיותינו ואחינו מעונים בידי מחבלים, אחרי שמדינת ישראל לא הגנה עליהם ולא מנעה את חטיפתם" ● סמוטריץ' התנה את הישארותו בממשלה ב"וודאות מוחלטת" בכך שישראל תשוב למלחמה בהיקף מלא ● נתניהו שוחח עם ביידן וטראמפ והודה להם על עזרתם בעסקה ● לוין ביקש מבג"ץ לדחות את בחירת נשיא בית המשפט העליון בשל המידע שפורסם לגבי יצחק עמית

עוד 65 עדכונים

"ברוכים הבאים לארץ הקודש, אתם תמותו על זה"

הפארק Holy Land USA יושב בסמוך לכביש המהיר בקונטיקט, משם ניתן לראות את הצלב הענק הממוקם במרכזו ● האתר, שסגר את שעריו ב-1984, הוא ערבוביה מתפוררת של תפאורות מקראיות וגם המקום שבו אירע רצח מזעזע ב-2010 ● כעת כומר מקומי פועל להחייאתו מחדש ● קתרין ג'יי פרינס חוזרת לביקור באחת מנקודות הציון של ילדותה

עוד 1,030 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה