צ'רנוביל, 1986 (צילום: AP Photo)
כולם מדברים על הסדרה, אבל לאף אחד לא אכפת מהניצולים שחיים בישראל

האסון שלא נגמר

צ׳רנוביל

בישראל חיים כיום 1,500 מנטרלי אסון צ׳רנוביל שעלו ממדינות בריה״מ, וזכאים כבר 18 שנים לדיור ציבורי, למענק כספי ולטיפולים רפואיים ייעודיים ● בפועל כלום לא זז ● הניצולים חולים מדי בשביל חברות הביטוח, ובריאים מדי בשביל משרד הבריאות ● "חשוב לי שישמעו לא רק את הסיפורים על מה שהיה אז, אלא גם את זעקתנו היום"

סדרת הטלוויזיה המדוברת "צ'רנוביל", שמספרת על האסון הגרעיני הנורא ביותר במאה ה-20, גרמה לעולם להיזכר במה שאירע בכור הגרעיני מספר 4 לפני 33 שנים.

למרות הסכנה הממשית לבריאות, לא מעט תיירים סקרניים מכתתים את רגליהם לעיירה האוקראינית הרחוקה, שהחיים בה עצרו מלכת אז, באפריל 1986, ועיתונאים מחפשים בנרות את האנשי שנאבקו באש הנוראית, ובנו מעל הכור ההרוס את הסרקופג.

רוב רובם של מנטרלי האסון בצר'נוביל, חיים במדינות חבר העמים. אבל כ-5,000 מהם עלו לישראל בתחילת שנות ה-90, מתוכם חיים בארץ כיום כ-1,500. למצער, מצבם הבריאותי של הליקווידטורים (המנטרלים) עגום, הם מבוגרים וחולים. מן הסתם, העובדות האלה מעניינות פחות מאשר הזכרונות הכואבים שלהם מאותם ימים טרופים. החברים שנספו, השיער שנשר, המחלות שהתפרצו.

צ'רנוביל (צילום: קסניה סבטלובה)
מאבק מנטרלי אסון צ'רנוביל בישראל (צילום: קסניה סבטלובה)

"כל היבשת הייתה בסכנה"

התוודעתי לקבוצת האנשים הייחודית הזאת לפני כארבע שנים, במהלך מערכת הבחירות לכנסת ה-20. ראש ההתאחדות של מנטרלי האסון מצ'רנוביל, אלכסנדר קלנטירסקי, פנה אלי עוד לפני שנבחרתי לכנסת, וביקש את עזרתי. כשהתחלנו לשוחח, התברר לי שהוא למד הנדסת בניין יחד עם אמי באותה אוניברסיטה במוסקבה.

בהיותו גבר בשנות ה-40 לחייו, בעל משפחה ואב לילדים, נשלח קלנטירסקי לעבוד בצ'רנוביל, שם היה צריך להקים סרקופג חד מעל הכור ההרוס.

האם הוא ידע מה מצפה לו שם, ושבריאותו עלולה להיפגע לעד? ידע גם ידע, אך לרגע לא חשב להימנע מהשליחות הזאת.

"ידענו שאם הקרינה תמשיך להתפשט, לא רק אוקראינה, בלארוס, ליטה ורוסיה ייפגעו, אלא אירופה כולה, כולל אגן הים התיכון. חשבנו רק על זה, קיווינו שנוכל לנטרל את הסכנה הגדולה", סיפר לי אז, בשיחתנו הראשונה.

להתמודד עם חולי ומחסור

הזכויות של מנטרלי האסון בצ'רנוביל מעוגנות בכמה אמנות בינלאומיות שישראל אינה חתומה עליהן. אבל כשהמנטרלים עלו ארצה, הם ביקשו סיוע שיאפשר להם להתמודד עם החולי והמחסור.

יעקב ליצמן: "המחקר לא הוכיח שמנטרלי האסון בצ'רנוביל סובלים מתחלואה בגין עבודתם בכור. מדובר לרוב במעשנים, וייתכן שהתחלואה בסרטן נגרמת דווקא מעישון"

ואכן, בשנת 2001 העביר הח"כ המנוח יורי שטרן, הצעת חוק שהכיר בפועלם של המנטרלים ונתן להם מעמד ייחודי. החוק מסדיר את זכאותם לדיור הציבורי, למענק כספי חד-פעמי ולטיפול במרכז רפואי ייעודי שיוקם לצורך זה.

אבל מאז שעברה הצעת החוק, לפני 18 שנים, המדינה טרם יישמה אותו ולא הקציבה ליישומו את הסכומים הדרושים. במשך ארבע שנות כהונתי כח"כית בכנסת דרשתי תשובות ממשרדי הממשלה האמונים על כך. כמה מהתשובות שקיבלתי מרתקות.

משרד העלייה והקליטה, וכן משרד השיכון, למשל, התנערו כליל מהמנטרלים. חברות הביטוח מסרבות לבטח את המנטרלים, בגלל רמת התחלואה הגבוהה אליה הם חשופים, וניסיון לערב את משרד האוצר בסוגיה נבלם, בנימוק שהאוצר אינו יכול להורות לחברות הפרטיות לבטח או לא לבטח אדם כלשהו.

אבל התגובה המקוממת מכל היתה של סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, שמסר כי "המחקר לא הוכיח שמנטרלי האסון בצ'רנוביל סובלים מתחלואה בגין עבודתם בכור. מדובר לרוב במעשנים, וייתכן שהתחלואה בסרטן נגרמת דווקא מעישון".

בג"ץ אמר את דברו

מרגע קבלת התשובה המזלזלת והפוגענית של משרד הבריאות, הדרך לבג"ץ הייתה סלולה, שכן החוק הקיים מורה למשרדי הממשלה להקים מרכז רפואי ייעודי ולטפל במנטרלי צ'רנוביל. את העתירה הגיש עו"ד גלעד שר שפועל למען המנטרלים שנים רבות.

מנטרלי האסון בצ'רנוביל בביקור בכנסת (צילום: קסניה סבטלובה)
מנטרלי האסון בצ'רנוביל בביקור בכנסת (צילום: קסניה סבטלובה)

בדיון שהתקיים ב-17 בדצמבר 2018 קיבל בג"צ את רוב הדרישות המהותיות של המנטרלים. בית המשפט הבהיר שלמדינה אין שום זכות לא להעניק את מלוא הזכויות למנטרלים, בטענה שמצבם הרפואי לא הובהר. המדינה קיבלה 120 יום לתיקון המצב הקיים, אך כמובן שמחול השדים של הבחירות – והבחירות החוזרות עתה – הקפיא את עבודת הממשלה והכנסת והעניין לא זז.

"אז איך זה היה בצ'רנוביל? דומה לסדרה?"

מעטים הם אנשי התקשורת שהתעניינו בפרטים של הסאגה המתמשכת הזאת ובמצבם העגום של "הליקווידטורים". הרוב העדיף להתמקד בסיפורי הזוועה ולראיין את האנשים המבוגרים והחולים על מה שקרה אז. עבור רובם, מדובר בחוויה טראוומטית ביותר.

לדברי קלנטירסקי, "הסדרה הזאת החזירה אותי לסיוט. ככל שאני מרבה לדבר על החוויות שלי משם, אני נהיה חולה יותר". הוא וחבריו לא הבינו מדוע המראיינים התעלמו מהסיפורים שלהם על שלושת העשורים האחרונים בישראל, על המאבק העיקש שלהם נגד משרדי הממשלה שמגלגלים את האחריות מאחד לשני, על המצב הכלכלי הקשה.

"18 שנים עברו מאז שעבר החוק של יורי שטרן, אבל כמה שנים עוד יעברו עד שיתחילו לטפל בעניינינו?" שואל קלנטירסקי, איש צלול, אינטליגנטי וחכם. הוא נדהם ממספר הפניות הגבוה שקיבל מהתקשורת, והתאכזב מהשאלות הרדודות ששמע.

צ'רנוביל (צילום: קסניה סבטלובה)
מאבק מנטרלי אסון צ'רנוביל בישראל (צילום: קסניה סבטלובה)

"אין לי בעיה לדבר על מה שהיה בצ'רנוביל, למרות שזה לא קל עבורי. צפיתי בסדרה של נטפליקס, היא מדויקת להפליא, למעט כמה פרטים זניחים. אבל חשוב לי שישמעו לא רק את הסיפורים על מה שהיה אז, אלא גם את זעקתנו היום", הוא אומר בצער. להבדיל מהדמויות של הסדרה ההוליוודית, מנטרלי האסון בצ'רנוביל הם אנשים אמיתיים, בשר ודם.

"צפיתי בסדרה של נטפליקס, היא מדויקת להפליא, למעט כמה פרטים זניחים. אבל חשוב לי שישמעו לא רק את הסיפורים על מה שהיה אז, אלא גם את זעקתנו היום"

יש לקוות שההתעניינות באסון האקולוגי הגדול והנורא ביותר במאה ה-20 יוביל בסופו של דבר לכך שבתקשורת יתמקדו לא רק בסיפורי הזוועה על תרנגולות עם שני ראשים והשיניים שנשרו, אלא גם במציאות, בחיים עצמם, ב-1,500 ישראלים וישראליות שזקוקים לדיור, טיפול וכבוד, שמגיעים להם בזכות ולא בחסד.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
קסניה, פעלת מכל ליבך והיית הקול היחיד שלהם ועבורם בכנסת. לא יאומן מול מה עומדים האנשים הללו. מדהימה אטימות הסמכויות הממשלתיות שלנו, בושה וחרפה שזהו שר הבריאות-ליצמן, שפעל להתקין בידה עב... המשך קריאה

קסניה, פעלת מכל ליבך והיית הקול היחיד שלהם ועבורם בכנסת. לא יאומן מול מה עומדים האנשים הללו. מדהימה אטימות הסמכויות הממשלתיות שלנו, בושה וחרפה שזהו שר הבריאות-ליצמן, שפעל להתקין בידה עבור אשת האדמור מגור בשהותה בבית חולים המנוטרל לטובתה, אך מזלזל באנשים יקרים שאנו חייבים להם המון

עוד 761 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום ראשון, 28 באפריל 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־205 ללחימה ● 133 חטופים עדיין בעזה

מועמדת הירוקים לנשיאות ארה"ב נעצרה בהפגנה נגד התמיכה בישראל

כ-200 איש נעצרו הלילה בהפגנות פרו-פלסטיניות רבות ברחבי ארה"ב, בקמפוסים וליד הבית הלבן ● חזבאללה ירה הלילה לגליל, פגיעות רבות באזור מירון, אין נפגעים; צה"ל תקף בלבנון ● שר החוץ הצרפתי מגיע למזרח התיכון לסבב ביקורים כדי למנוע הסלמה ● החות'ים: יירטנו כתב"ם אמריקאי בתימן" ● רוסיה: "יירטנו מתקפת כטב"מים אוקראינית"

עוד 6 עדכונים

נתניהו לא יכול לדחות יותר את ההכרעות המונחות לפניו

סנוואר, כמו הציבור הישראלי, מבין שנתניהו מתמרן כרגע בין עסקה לבין הישרדות פוליטית ● ראש הממשלה נמצא בשדה מוקשים פוליטי ומדיני - ומרחב הפעולה שלו בכל אחד מהם הולך ומצטצמם ● פרשנות

עוד 639 מילים
אמיר בן-דוד

מתחרטים על הברקזיט, אבל כרגע זה מה יש

בעין בלתי מזוינת, לונדון נראית זהה לעיר שהתגוררתי בה בשנות ה-2000. עדיין סוגרים את הפאבים מוקדם, חנויות הספרים מצוינות, האוכל יחסית בינוני וחלקים מהעיר כל כך מרהיבים שכמעט כואב בעיניים. אבל יש אי שקט חדש באוויר, ונראה שזה נובע מברקזיט.

כתוצאה מכך קיים מצב נדיר, שישראל חוותה לאחרונה אולי רק ב-2001: הסכמה כמעט אוניברסלית שהאופוזיציה תנצח בענק בבחירות שחייבות להתקיים עד סוף השנה. מנהיג הלייבור סר קיר סטארמר, תובע לשעבר אמין ומשעמם, נתפס כראש הממשלה "ממתין".

דן פרי שירת כעורך ראשי של סוכנות איי-פי במזה"ת (מבסיסו בקהיר) לאחר תפקידים דומים באירופה, אפריקה והאיים הקריביים. שימש כיו"ר התאחדות עתונאי החוץ בישראל. איש היי טק ויזמות בעבר ובהווה. עקבו אחריו ב: https://danperry.substack.com

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,072 מילים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

הלב השבור של חוף זיקים

ביקור עצוב בחוף זיקים: ב-7 באוקטובר החוף הצמוד לגדר רצועת עזה הוגדר כשטח צבאי סגור. מאז הוא עומד ריק, מוזנח ומלוכלך, תזכורת לטבח הנורא שהתחולל בו. כעת מתחילות עבודות השיקום ● המפונים זועמים: המלחמה נמשכת אבל הכניסה חינם לשמורות הטבע בוטלה ● בהיעדר שירותים במסלולי טיול, הטבע מתמלא נייר טואלט ● וביטחון תזונתי וביטחון אנרגטי בתמונה אחת

עוד 1,149 מילים

למקרה שפיספסת

האם ממשלת ישראל שכחה מה זה להיות יהודים?

בהרצאה מעניינת שנשא לאחרונה פרופ' משה הלברטל, הוא דן בנושא האמון. הוא מנה מספר תנאים הנדרשים למתן אמון: מקצועיות, אמפתיה, קשב. לשם המחשה שוו בנפשכם בחירת מומחה רפואי שיזכה באמון החולה.

קיימת קטגוריה רביעית המתייחסת למצבים החורגים מהאינטרסים האישיים של הפרט.

ד״ר אלדד שידלובסקי הוא מרצה לכלכלה במכללת אשקלון, לשעבר ראש אגף כלכלה ומחקר במשרד האוצר. פרסם לאחרונה ספר ״שיחות על לוינס עם הרב דניאל אפשטיין״.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
ד״ר שידלובסקי - בהחלט נשכחה. כל סקרי דעת הקהל שנערכו מאז שואת ה-7 באוקטובר מוכיחים שרוב מוחלט בקרב המגזרים החרדי והציוני דתי מתנגדים לעסקת לשחרור החטופים. הסיבות הן פשוטות - החטופים והח... המשך קריאה

ד"ר שידלובסקי – בהחלט נשכחה. כל סקרי דעת הקהל שנערכו מאז שואת ה-7 באוקטובר מוכיחים שרוב מוחלט בקרב המגזרים החרדי והציוני דתי מתנגדים לעסקת לשחרור החטופים. הסיבות הן פשוטות – החטופים והחטופות הם עבורם לא יהודים. הקיבוצניקים שביניהם הם "השמאל שכח מה זה להיות יהודים" כלשונו של "הרב" שך ומשתתפי מסיבות הנובה והפיין שביניהם הם עובדי אלילים ועבודה זרה. ועבור פדיונו משבי של מי שאיננו יהודי, אין לסיים את מלחמת המצווה.

עוד 623 מילים ו-1 תגובות
מירוץ 2020
המרוץ לבית הלבן

מחאת הסטודנטים עשויה להחזיר את טראמפ לבית הלבן

אין לזלזל בשנוי התרבותי המשמעותי שהפגנות הסטודנטים בארה"ב יכולות ליצור ● הן הכניסו במהירות למיינסטרים אמירות אנטי-ישראליות ואפילו אנטישמיות שלא היו עולות על הדעת לפני מספר חודשים ● הן גם יוצרות בעיה פוליטית לנשיא ביידן, ומערערות את הקואליציה הדמוקרטית ● פרשנות

עוד 934 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

היום ה־204 ללחימה ● 133 חטופים עדיין בעזה

דני מירן מתחנן בפני מקבלי ההחלטות לאחר פרסום סרטון בנו: רק פעם אחת גלו מנהיגות

אילן סיגל, בתו של קית' סיגל פונה אליו לאחר פרסום הסרטון: מאמינים בך ● דיווחים: ישראל נתנה אור ירוק לעסקה דו שלבית, חמאס בוחן אותה, גורם מדיני מכחיש את הדברים ● לפיד: נתניהו, תעיף את בן גביר וסמוטריץ' ויש לך 24 אצבעות לעסקה ● בכיר בצה״ל לוול סטריט ג׳ורנל: הדרך להביא לרגיעה בלבנון - הסלמה ● הסוקר של נתניהו: ביצעתי עבורו סקר שבועיים לאחר פרוץ המלחמה

עוד 25 עדכונים

לא מעט פלסטינים מתונים מאשימים את הסטודנטים בכך שהם תופסים טרמפ על האג'נדה הפלסטינית וגורמים לנזק עצום לסוגיה הפלסטינית ● איראן מגבירה לחץ על נשים וצעירים ● סערה בדלי של עוף ● רוח הסולידריות מגיעה גם למצרים, והיא לא תמיד לרוחן של השלטונות ● והשבוע לפני 28 שנה: כינון יחסים בין ישראל לתוניסיה ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

עוד 1,447 מילים

מה עוד תבקשי ממני מכורה

הארכיון של רוןזמן ישראל נובר בארכיון של העיתונאי הוותיק רון מיברג ומפרסם מחדש מבחר מכתבותיו, שקריאה בהן היום מספקת פרספקטיבה איך הגענו עד הלום ● והשבוע: מיברג נאלץ לחזור לישראל כדי לצלם סרט על אדם ברוך ומגלה שאין דבר נורא יותר מאשר לשוב למקום שהיה ביתך רוב חייך ולהביט בו דרך זכוכית של אקווריום

עוד 2,380 מילים

ההיסטוריה כבר שפטה את פטן, הצרפתים עדיין סלחניים כלפיו

המרשל פיליפ פטן עמד בראש משטר וישי שסייע לגרש 75,000 יהודים למחנות המוות הנאציים, אבל כפי שמפרט הספר "צרפת במשפט" – הספר הטוב של השנה על פי התקשורת הבריטית – הדבר בקושי זכה לאזכור במשפטו ● מחבר הספר מסביר בריאיון לזמן ישראל כי גם כיום ממעיטים בחלקו של פטן ברציחתם של אלפי יהודים צרפתים

עוד 2,121 מילים ו-1 תגובות
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
רָדִיקָל שִׁיק 214

צעירים וחדורי מוטיבציה שהיו מוכשרים מספיק להתקבל לאוניברסיטת קולומביה, דורשים עכשיו לשרוף לי את הבית, להרוג אותי ואת ילדיי ואת חבריי וילדיהם, ולהרוס עד היסוד את עירי האהובה תל אביב. והם גם איכשהו משוכנעים שככה יושג "צדק". באנגלית זה אפילו מתחרז להם

עוד 1,330 מילים ו-4 תגובות
היום ה־203 ללחימה ● 133 חטופים עדיין בעזה

צה"ל: הרגנו גורם בכיר בארגון הטרור הג'מאעה האסלאמית בלבנון; כ־30 רקטות נורו לגולן

הרקטות כוונו למוצבים של הצבא בחרמון ובהר דב ● עוברת אורח נדקרה בגבה ונפצעה באורח קשה ברמלה; אזרח חמוש ירה בתוקף, שמת מפצעיו ● בן גביר נפגע באורח קל בתאונת דרכים שבה רכבו התהפך, כשביקש לעזוב את זירת הפיגוע ברמלה; לפי עדויות, מכוניתו נסעה באור אדום ● שר ההגנה של רוסיה: מוסקבה מוכנה להרחיב את שיתוף הפעולה הצבאי בינה לבין טהראן

עוד 51 עדכונים

הרמטכ"ל צריך להתפטר עכשיו

עיתוי התפטרותו של ראש אמ"ן נושא עמו משמעות כבדת משקל: חליוה מצהיר למעשה כי המאמץ המלחמתי העיקרי הסתיים, והגיעה העת לשאת בתוצאות הכישלון ● למעשה, הגם שאיש לא הכריז וכנראה גם לא יכריז לעולם על סיום המלחמה – כל ישראלי יודע שמה שמתרחש כעת ברצועת עזה איננו מלחמה ● אי לכך, צריך גם הרמטכ"ל הלוי להודיע כעת על התפטרותו - ואין כל סיבה שימתין ● דעה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 1,000 מילים ו-1 תגובות

היהודי הלא נודד

לארי דיוויד, הדמות והישות, הוא ממש כמו חג הפסח: נודניק בלתי נסבל ● וממש כמו החג, אי אפשר להימלט מפניו ● בינג' של הסדרה "תרגיע" הוא לפיכך הבריחה האולטימטיבית לסופ"ש הארוך - התבוססות בסבלם של אחרים ● לרגל סיומה של הסדרה, אבנר הופשטיין מגיש: מצעד עשרת הפרקים הטובים של הלא-סיטקום הטוב בכל הזמנים

עוד 1,268 מילים ו-4 תגובות

הצד השני של הביטקוין

עליית מחיר הביטקוין לאחרונה גרמה לא רק להתרגשות בקרב משקיעים, היא הביאה איתה גם עלייה של פי-3 במקרים בהם ישראלים גילו שכל כספם נעלם ● מומחים מספרים לזמן ישראל על המקרים הכואבים ועל משפחות שנקרעו ● וגם: ממה להיזהר, איך להתגונן - ולמה קריטי להגיש תלונה במשטרה במצב של גניבה

עוד 2,802 מילים ו-1 תגובות

גל האנטישמיות ברחבי ארה"ב יוצא משליטה

כשנבחר לנשיא, ביידן חרט על דגלו להילחם באנטישמיות ואף מינה מומחית שואה עולמית לשליחת הבית הלבן למאבק באנטישמיות ● אולם מאז השבעה באוקטובר גילויי השנאה כלפי יהודים וישראל ברחבי ארצות הברית מגיעים לשיאים חדשים ● על רקע התפשטות ההפגנות בקמפוסים בימים האחרונים, רצוי שהממשל האמריקאי ימקד את הפעולות שלו בתגובות ספציפיות יותר, ולא רק בתוכניות כלליות ● פרשנות

עוד 566 מילים ו-2 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה