למה יהודים לא לומדים ערבית

תמונת המחשה, המילה "תפוח" בערבית (צילום: iStock)
iStock
תמונת המחשה, המילה "תפוח" בערבית

ברגעים אלו אני נרשמת לקורסי הסתיו באוניברסיטת ישיבה בניו יורק ונזכרת כמה שמחה הייתי כשהגעתי לתיכון וסוף סוף יכולתי לבחור חלק ממה שלמדתי. אני בחרתי ערבית. לצערי, לא היו עוד הרבה תלמידים כמוני שבחרו ללמוד את השפה היפיפייה הזאת.

באופן מפתיע, כל התלמידים הערבים הישראלים לומדים עברית מכיתה ג' עד לתיכון, ומחויבים להיבחן בשפה על מנת לקבל תעודת בגרות מלאה. מדוע לא כך המקרה כשזה מגיע לתלמידים יהודיים והשפה הערבית? מדוע רק 2,936 תלמידים יהודיים נבחנו בבגרות בערבית בשנת 2018 וזאת בעוד לערבית ישנו סטטוס מיוחד במדינת ישראל?

אנגלית היא לא אחת מהשפות הרשמיות של מדינת ישראל, ומבלי לזלזל בחשיבות העצומה שבלימוד אנגלית בקרב כל התלמידים הישראלים, הרי שזאת תעלומה מדוע לכל התלמידים היהודים יש בחינות בגרות באנגלית בעוד שמעט תלמידים יהודים שנבחנים בערבית?

חשוב לציין כי בבתי ספר דתיים, בבתי ספר לחינוך מיוחד ובבתי ספר טכנולוגיים הם פטורים מללמוד ערבית. מדוע כך המקרה בעוד שהמיעוט הגדול ביותר בישראל שהינו כ-20% מהאוכלוסייה שמכילה נוצרים ערבים, דרוזים, בהאיים, מוסלמים ערביים ובדואים דוברי ערבית?

בנוסף, ערבית היא שפת שכנינו. ישנן דעות שונות באשר לתוצאות החיוביות שתצמחנה מכך שתלמידים יהודיים ילמדו ערבית ואת התרבות הערבית. אך לתוצאות הללו קיים מחנה משותף: ידע זה יכול לעזור להתגבר על חלק מהאתגרים הפנימיים והחיצוניים שהיא חשופה אליהם מפאת היותה מדינה שהיא רב תרבותית, רב אתנית ורב דתית.

חלק רואים את לימוד השפה הערבית כהשקעה בביטחון העתידי של ישראל כי תלמידים יודעי ערבית ישרתו בחיל המודיעין וידע השפה ישמש לטובת ביון. בעוד שיש דעות האומרים שלימוד הערבית הוא אמצעי לגשר על פערים בין ערבים ליהודים בכך שהילדים ילמדו את תרבותו של המיעוט הערבי במדינתנו מעבר לשיח הפוליטי-מדיני.

ערבית יכולה לשמש כאמצעי ללימוד על מדינות שונות ועל תרבויות שמהם באו יהודים מזרחיים. ערבית הינה השפה של הרבה סבים וסבתות של יהודים מזרחיים שבאו למדינת ישראל ממדינות דוברות ערבית כמו מצרים, סוריה ועיראק. ערבית יכולה לתת לילדים  מזרחיים הזדמנות להבין מאיפה האם באו ולהרגיש גאווה על מורשתם המפוארת. בנוסף, לימוד הערבית יכול לתת לתלמידים האשכנזים הזדמנות להכיר את שורשיהם של התלמידים המזרחיים ואולי אף להפחית את הגזענות.

יתר על כן, לצד כך שהתלמידים ילמדו ערבית ספרותית שמשתמשים בה לכתיבה וקריאה ובמדיה השונה וערבית קלאסית שמופיעה בקוראן. חשוב שהתלמידים ילמדו ערבית מדוברת בעגה הפלסטינית. הדבר יאפשר להם לבוא במגע עם האזרחים הערבים על בסיס יום יומי ולא רק להבין את החדשות ולקרוא ספרים. יתרה מזאת, צריך לשים דגש לא רק על לימוד ההיסטוריה והתרבות של עולם ערב, אלא גם על תרבות ערבית עכשווית כולל קולנוע, מוזיקה ואוכל. ערבית היא לא רק שפתה של הקוראן והתפילה האסלאמית.

אהרון דויד גורדון (1856-1922) שהיה אידאולוג ציוני והכוח הרוחני שמאחורי הציונות המעשית וציונות העבודה אמר: "החינוך הוא הדרך האדם המטרה".

התלמידים של ישראל כיום והחינוך שהם מקבלים יעצב את האופן שבו יהיו האזרחים הישראלים העתידיים. אכן, אמנם ישראל אינה יודעת מתי השלום יגיע אבל היא יכולה לעזור לתלמידיה היהודים, שביום מן הימים יהפכו לאזרחים מצביעים, לקבל עתיד יותר רגוע וטולרנטי בכך שהם יעודדו אותם להכיר יותר טוב את האזרחים הערבים.

כאשר האזרח הקטן משלם מסים הוא באופן עקיף משלם על מערכת החינוך. כך שאם יהיה מספר גדול של אזרחים שישים כמויות גדולות של לחץ על משרד החינוך והספורט לשנות את המדיניות שלה בנוגע לשפה הערבית, אז אולי נראה שינוי במצב הנוכחי ואולי אולי אף שינוי גדול יותר בעתיד של מדינת ישראל.

אינשאללה תהיה חברה הישראלית יותר מכבדת כלפי כל חלקיה השונים שהינם חלק מהמוזאיקה שהינה ישראל.

סטודנטית לכתיבה יוצרת באוניברסיטת "ישיבה" בניו יורק ושחקנית. בימים אלו עובדת על ספר שירה ראשון

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
8
בתקופה מורכבת ומדאיגה חושבת שהיום יותר מתמיד מזדהה ומצדדת בנקודות שעולות בפסקה המופיעה במאמר: "חלק רואים את לימוד השפה הערבית כהשקעה בביטחון העתידי של ישראל כי תלמידים יודעי ערבית ישרתו... המשך קריאה

בתקופה מורכבת ומדאיגה חושבת שהיום יותר מתמיד
מזדהה ומצדדת בנקודות שעולות בפסקה המופיעה במאמר: "חלק רואים את לימוד השפה הערבית כהשקעה בביטחון העתידי של ישראל כי תלמידים יודעי ערבית ישרתו בחיל המודיעין וידע השפה ישמש לטובת ביון. בעוד שיש דעות האומרים שלימוד הערבית הוא אמצעי לגשר על פערים בין ערבים ליהודים בכך שהילדים ילמדו את תרבותו של המיעוט הערבי במדינתנו מעבר לשיח הפוליטי-מדיני."

הלוואי שנצליח לגשר על הפערים. ידיעת השפה תהיה "גשר" מחבר .

חלום חיי היה ללמוד לדעת לדבר ערבית. אני גם תוהה מדוע השפה הערבית אינה חובה בישראל ומדוע אינה חשובה כמו אנגלית. זה מטריד אותי מאוד כי אם לא יודעים את השפה אחד של השני מאוד קשה לתקשר. כר... המשך קריאה

חלום חיי היה ללמוד לדעת לדבר ערבית. אני גם תוהה מדוע השפה הערבית אינה חובה בישראל ומדוע אינה חשובה כמו אנגלית. זה מטריד אותי מאוד כי אם לא יודעים את השפה אחד של השני מאוד קשה לתקשר. כרגע המציאות מוטרפת. ולצערי יש לשער כי זה יצור עוד יותר אנטי ללימודי ערבית.
הייתי צריכה לצאת לשבתון כדי להתחיל להגשים חלומות.. אני מקווה שאצליח להתגבר על מחסום הבושה ואוכל לדבר שיחות פשוטות ויומיומיות. ואולי אף יותר. מקווה ללמוד את התרבות באמצעות השפה

מסכימה לגמרי. אנחנו מוקפים במדינות דוברות ערבית, חשוב שנדע את השפה של שכנינו, אם אי פעם נרצה לחיות איתם בשלום. בנוסף, עברית וערבית הן שפות שמיות, יש ביניהן חפיפה רבה, ולמידת השפה הערבי... המשך קריאה

מסכימה לגמרי. אנחנו מוקפים במדינות דוברות ערבית, חשוב שנדע את השפה של שכנינו, אם אי פעם נרצה לחיות איתם בשלום.
בנוסף, עברית וערבית הן שפות שמיות, יש ביניהן חפיפה רבה, ולמידת השפה הערבית יכולה להעשיר את הבנת השפה העברית ומקורותיה.

כל מילה שנאמרת בכתבה היא נכונה. לצערינו השפה שמלמדים בבתי הספר כשפה שניה היא אנגלית. אין אפשרויות למידה של השפה הערבית כמעט. מאוד רציתי ללמוד בתיכון ערבית, אך בדקה ה90 זה בוטל בעקבות ... המשך קריאה

כל מילה שנאמרת בכתבה היא נכונה.
לצערינו השפה שמלמדים בבתי הספר כשפה שניה היא אנגלית.
אין אפשרויות למידה של השפה הערבית כמעט. מאוד רציתי ללמוד בתיכון ערבית, אך בדקה ה90 זה בוטל בעקבות חוסר בנרשמים.
והיום יותר מתמיד השפה הערבית נדרשת.

אני מסכימה עם כל מילה שנכתבה במאמר. גם אני הרגשתי כל השנים שזה חיסרון גדול שלי, שאיני יודעת את השפה הערבית. יש לי תלמידים ערבים ולפעמים התקשורת עם ההורים קשה בשל המחסום השפתי. אני חושבת... המשך קריאה

אני מסכימה עם כל מילה שנכתבה במאמר. גם אני הרגשתי כל השנים שזה חיסרון גדול שלי, שאיני יודעת את השפה הערבית. יש לי תלמידים ערבים ולפעמים התקשורת עם ההורים קשה בשל המחסום השפתי. אני חושבת שיש לתת את הדעת על למידה מדוברת בבתי הספר (פחות ערבית קלאסית או ספרותית, כי זה מה שגורם לתלמידים "להישבר" ולא להמשיך ללמוד בחט"ב ולמגמות הערבית). מקווה שאכן יהיה שינוי ויינתן דגש על למידת השפה החשובה הזו.

אני מסכימה איתך,הערבית באמת שפה יפה ומיוחדת. אני זוכרת כילדה,כול יום שישי הייתי יושבת ורואה את הסרט בערבית וממררת בבכי על גורלה של "הרקדנית" האומללה. הצרה שפה בארץ רוב הערבים מדברים עיב... המשך קריאה

אני מסכימה איתך,הערבית באמת שפה יפה ומיוחדת. אני זוכרת כילדה,כול יום שישי הייתי יושבת ורואה את הסרט בערבית וממררת בבכי על גורלה של "הרקדנית" האומללה. הצרה שפה בארץ רוב הערבים מדברים עיברית מצויין ולנסות לדבר איתם בערבית עילגת מרגיש כמו מישחק ואילוץ. אני באמת מקווה שאצליח הפעם הזאת לעבור סף שעדיין לא עברתי

עוד 531 מילים ו-8 תגובות
כל הזמן // יום רביעי, 1 במאי 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־208 ללחימה ● 133 חטופים עדיין בעזה

נתניהו לבלינקן: "לא אסכים לעסקה שתסיים את המלחמה"

בלינקן לנתניהו: מתנגדים למבצע ברפיח ללא תוכנית להגנה על האזרחים ● דיווח: ההצעה המצרית כוללת 3 שלבים, אין בה התחייבות ישראלית שלא לשוב לרצועה; בלינקן למשפחות חטופים: "נחושים להגיע לעסקה" ● מבקר המדינה יחל בבדיקת צה"ל ב-7 באוקטובר: "קורא לרה"מ ולרמטכ"ל לשתף פעולה" ● שר החוץ של טורקיה: החלטנו להצטרף לתביעה נגד ישראל בהאג

עוד 28 עדכונים

התקפות מתנחלים תורמות להחלשת הרשות הפלסטינית

הרשות הפלסטינית שמרה על שקט ועל אי-מעורבות של העם הפלסטיני בגדה המערבית בהתנגדות ובמעשי אלימות נגד מתנחלים במשך 19 שנים, לאורך כהונתו של הנשיא אבו מאזן. הוא עדיין מקפיד על מדיניות זו ועל הפילוסופיה של "ללא אלימות וללא פעולות מזוינות נגד ישראל" אלא תמיכה "בהתנגדות בדרכי שלום על מנת לסיים את הכיבוש ולהקים המדינה הפלסטינית".

שירותי הביטחון הפלסטינים, המיוצגים על ידי שירות המודיעין הכללי, תרמו לשמירה על השקט בגדה המערבית לאורך מעל 200 ימי המלחמה בעזה, וזאת מבלי לבצע פעולות מזוינות שתומכות בעזה או בתנועת חמאס.

ד"ר עלי אל-אעור הוא המנהל הכללי של מכון אל קודס ללימודי ישראל. מומחה לקשר עם החברה הישראלית, בעל דוקטורט מהמחלקה לאסלאם והמזרח התיכון באוניברסיטה העברית בירושלים ועמית מחקר בפורום לחשיבה אזורית. הוא גם פרשן פוליטי לענייני ישראל בתקשורת הפלסטינית ומתמקד ביחסים בין הפלסטינים לישראלים בתקשורת הישראלית. מנהל ברשות הפלסטינית בתחום ירושלים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 531 מילים
אמיר בן-דוד

זינוק חד בסך ההוצאות הצבאיות הגלובליות

שתי מלחמות קשות שפרצו בשנים האחרונות וגרמו להגברת ההוצאות הצבאיות: הפלישה של רוסיה לאוקראינה בראשית שנת 2022, ומתקפת חמאס על ישראל בשבעה באוקטובר 2023 - יחד עם המלחמה בדרום ובצפון שנפתחה בעקבותיה ● התוצאה היא שיא הוצאות צבאיות בסך 2.4 טריליון דולר ברחבי העולם ב-2023 ● וזה עוד כלום לעומת מה שמחכה לנו ב-2024

עוד 982 מילים

האם הלווייתן יבלע את הדמוקרטיה?

בעולם מוטרדים מהיחלשות הדמוקרטיה ומעליית כוחות פופוליסטיים ופונדמנטליסטיים. קשה לחזות את העתיד. ואולם, האיומים העיקרים לעתיד הדמוקרטיה יכולים להגיע מכיוון מפתיע אחר – מתחומי הבינה המלאכותית שמרעידה את העולם.

חוקרים רבים תמימי דעים כי בעתיד הדמוקרטיה לא בהכרח תשרת את הצרכים השוטפים להם אנו זקוקים, לנוכח שליטת האלגוריתמים שיכתיבו למקבלי ההחלטות ולציבור את הדרך. העולם החדש מייתר בהדרגה את קיומה של הדמוקרטיה, ונראה שמסגרות החיים שבהן אנו מתנהלים משתנות ללא הרף ומערערות את הדמוקרטיה שהכרנו במאה השנים האחרונות.

משה בן עטר הוא פובליציסט, מחבר הספר "המסע לישראל האחרת". עסק שנים בתכנון אסטרטגי והיה מנכ״ל המועצה הציונית בישראל, מנהל כפר הנוער יוענה ז'בוטינסקי, ומנהל המכון למחקר וחינוך בקרן כצנלסון. היה יועצם של כמה שרים ויועץ ליצחק הרצוג.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
הדמוקרטיה היא צורת משטר מתקדמת. אנשים נחשלים לא יכולים לחיות בה כי הם ישברו את כל הגבולות ואת כל החוקים. אנשים נחשלים צריכים גבולות כי הם מנוהלים על ידי הרגשות שלהם ולא על ידי השכל שלהם... המשך קריאה

הדמוקרטיה היא צורת משטר מתקדמת. אנשים נחשלים לא יכולים לחיות בה כי הם ישברו את כל הגבולות ואת כל החוקים. אנשים נחשלים צריכים גבולות כי הם מנוהלים על ידי הרגשות שלהם ולא על ידי השכל שלהם. אדם נאור, מודע לגבולות שלו באופן טבעי (מעצמו). אתה לא יכול לתת לאנשים שצורת החשיבה שלהם הישרדותית (צורת חשיבה של חיה) דמוקרטיה; שהיא רעיון מתקדם ונעלה ששיך לעולם של בני האדם שהם יצורים מתקדמים אבולוציונית. הם לא ידעו מה לעשות איתה. הם יתחילו ללמוד עליה, קרי, להרוס אותה.

עוד 1,043 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

גיוס כשר למהדרין

בצה"ל בוחנים דרכים לאפשר לחרדים לשרת ביחידות נפרדות ולהמשיך ללמוד תורה ● אנשי צבא ורבנים הפעילים למען גיוס סבורים שרעיונות כמו בסיסים נפרדים ירככו את ההתנגדות בחברה החרדית ● הם אינם חוששים מהסתבכותה הנוכחית של המסגרת הקיימת לחרדים, "נצח יהודה" ● אבל גם לחרדים שתומכים בגיוס ברור שאם תהיה התגייסות המונית היא תכלול רק חלק מהם

עוד 2,404 מילים ו-2 תגובות

לחתוך הפסדים

במשחק פוקר, השחקנים מהמרים על סמך שילוב בין הערכת הקלפים שבידיהם ועל השולחן, ובין התנהגות היריבים שלהם במשחק. ככל שהסיבוב מתקדם, כל שחקן או שחקנית יכולים להגדיל את סכום ההימור, וכל שאר השחקנים צריכים להחליט אם להשוות עד לסכום החדש, להמר בסכום גבוה יותר, או להתקפל ולהפסיד את הכסף שהמרו עליו כבר בסיבוב זה.

כל שחקן פוקר נתקל במצב, לפיו כבר ברור לו שבסבירות גבוהה היד שהוא מחזיק אינה היד המנצחת ושהסיכוי להפסיד את הכסף גבוה מאוד, אך מכיוון שכבר הימר על סכום כסף מסוים – הפיתוי לא לוותר גדול מדי והוא ממשיך להמר על הסיכוי הקטן שיתמזל מזלו, ובכך בעצם מגדיל את הפסדיו.

עמרי לביא הוא מנהל מוצר בסטארט-אפ בישראל, ובעל תואר שני במשפטים באוניברסיטת תל אביב. רס״ן במילואים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,517 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

הסיכוי שבית הדין הבינלאומי בהאג יוציא צו מעצר נגד ראש הממשלה בימים הקרובים קלוש ● ולמרות זאת, אין שום סיבה שבית הדין יימנע מהוצאת צווי מעצר אם אכן מתעורר חשד לביצוע פשעי מלחמה ונאספה תשתית ראייתית מספקת לכך ● העולם אינו שותף לתמונה העולה מתיבת התהודה הישראלית - והאסון ההומניטרי המתרחש ברצועת עזה נראה הרבה פחות נסלח בעיניים זרות ● פרשנות

עוד 1,292 מילים

שיאי הקטל בדרכים ושיאי הטמפרטורות בחול המועד מספקים תזכורת: באיצטלה של "שקט, יורים" הממשלה מזניחה ומפקירה את כל מה שלא קשור למלחמה ● הקורבנות בכבישים שקופים, ההיערכות למשבר האקלים לא קיימת, וביום שאחרי - אם הוא יגיע אי פעם - נתעורר למדינת עולם שלישי ● פרשנות

עוד 808 מילים ו-1 תגובות

"סנוואר הצליח לעשות מה שאיש לפניו לא הצליח: לקרוע בין ישראל לארה"ב"

לאן ממשיכים מכאןדן מרידור - מי שניסח את התפיסה הביטחונית של ישראל מאז 2006 - דווקא לא חושב שהקונספציה קרסה ב-7 באוקטובר ("הטעות הייתה שלא שמרו על הגבול") ● בריאיון לזמן ישראל הוא מזהיר ש"ניצחון מוחלט" זה מתכון בטוח להפסד מוחלט - וממליץ לעזוב את עזה ולהתמקד בברית האזורית נגד איראן ● וגם: באיזה מצב היה מסרב פקודה להרוג את סנוואר?

עוד 6,042 מילים ו-2 תגובות

מלחמה שלא נגמרת תוביל לגל התייקרויות לא נגמר

העדר אופק מדיני במלחמה בעזה לא רק ששוחק את ההישגים הביטחוניים, אלא גם יוצר מצב שבו ההתייקרויות הנוכחיות במשק עלולות להיות רק הפרומו לצפוי לנו בהמשך ● פרשנות

עוד 687 מילים

המשמעות של ויתור על ביתור הרצועה לשניים היא הסכמה ישראלית לחזרה מלאה של תושבי צפון הרצועה למה שהיה ביתם, והסיכון שכוחות חמאס ישובו גם הם ● במקביל, ביקורו של בלינקן בערב הסעודית בסוף השבוע היה למעשה הצגת מחיר הפסד לישראל ● הממשל האמריקאי קלע את נתניהו לפינה ומכריח אותו להחליט: המשך ממשלת ימין קיצונית, או עסקת חטופים ומזרח תיכון חדש ● פרשנות

עוד 831 מילים ו-2 תגובות
היום ה־207 ללחימה ● 133 חטופים עדיין בעזה

וול סטריט ג'ורנל: פינוי רפיח מיושביה יארך לפחות 10 ימים

תחקיר צה"ל: שני הלוחמים שנהרגו ביום ראשון במרכז הרצועה נפגעו מפגז שנורה מטנק ישראלי ● בן גביר וסמוטריץ' הודיעו שיפרשו מהקואליציה אם נתניהו יקבל את ההסכם המוצע עם חמאס וידחה את התמרון ברפיח; איזנקוט: לא אהיה שותף בממשלה שמקבלת החלטות משיקולים פוליטיים ● טראמפ: הביקורת שנתניהו ספג על המתקפה שהתחוללה ב־7 באוקטובר – מוצדקת

עוד 46 עדכונים
היום ה־206 ללחימה ● 133 חטופים עדיין בעזה

שני לוחמי מילואים נפלו בקרב במרכז רצועת עזה

עידו אביב, בן 28 מכרמיאל וקאלקידן מהרי, בן 37 מפתח תקווה, נהרגו בפיצוץ בפרוזדור נצרים במהלך קרב עם מחבלים, הנסיבות מתוחקרות ● דיווח: ישראל מוכנה להוריד את מספר החטופים שישוחררו ל-33; משלחת ישראלית צפויה לצאת מחר לקהיר להמשך המגעים ● בלינקן: ההצעה "נדיבה במיוחד" ● ארה"ב: חמש יחידות בצה"ל "אחראיות להפרות גסות של זכויות אדם"

עוד 26 עדכונים

הכול לכדי תמונה

ב-15 באפריל 1874 נפתחה בפריז תערוכה שזכתה בעיקר לביקורות לעגניות ● 150 שנה אחרי, התערוכה "פריז 1874: המצאת האימפרסיוניזם" במוזאון ד'אורסה היא האירוע הגדול של עולם האומנות ● שאול אדר ביקר במוזאון, צעד במורד השדרות ותחנות הרכבת שמככבות בציוריהם של דגה, רנואר, מאנה ואחרים - וביקר בביתו היפהפה של קלוד מונה ● מסע בעקבות לידתה של האומנות המודרנית

עוד 2,103 מילים

המדינה שלא נותר לה מה להפסיד

בחיפושיה אחר כסף, מדינת האי הקטנה נאורו, שמשתרעת על פני 21 קמ"ר בלבד וסובלת ממחסור באדמה פורייה ובמים מתוקים, ניסתה הכול ● התוכנית האחרונה שלה היא אולי המסוכנת ביותר עד כה ● סיפור על מה שאומה אחת מוכנה לעשות כדי לשרוד

עוד 2,523 מילים ו-1 תגובות

הגנרליסימו והנאצים

ההיסטוריון בריטי סר פול פרסטון חושף בספר חדש את השימוש בתעמולה אנטישמית שעשה הרודן הספרדי גנרל פרנקו כדי לבסס את משטרו בשנות השלושים של המאה הקודמת ● בריאיון לזמן ישראל הוא אומר: "אנטישמיות הייתה חלק מרכזי במורשת הדיקטטורה של פרנקו"

עוד 1,329 מילים ו-2 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה