תופעת "העלות השקועה" של בני גנץ

בני גנץ בהשבעת הכנסת ה-23. 16 במרץ 2020 (צילום: גדעון שרון, דוברות הכנסת)
גדעון שרון, דוברות הכנסת
בני גנץ בהשבעת הכנסת ה-23. 16 במרץ 2020

תופעת "העלות השקועה", ה-Sunk Cost, היא תופעה פסיכולוגית ידועה. אנחנו מכוונים למטרה מסוימת, ומוכנים לשלם מחיר כדי להגיע אליה. אולם בדרך ישנן מהמורות, שלעתים לא צפינו. או אז נשאלת השאלה – האם להמשיך עד למטרה בכל הכח או להחליט על שינוי? אולי לחזור בחזרה? אולי להמשיך לכיוון אחר?

העלות השקועה באה לידי ביטוי כשאנחנו מחליטים ללכת בכל הכח עד הסוף, מכיוון שכבר השקענו כל כך הרבה עד כה, וויתרנו על המון, אז מה – עכשיו נוותר? מה יהיה עם כל מה שויתרתי עליו עד כה, הכל ילך לפח? ירד לטמיון?

אז אנחנו ממשיכים עד הסוף, למרות שבאותה נקודה – בהסתכלות אובייקטיבית (עד כמה שניתן) – היה עלינו לבחור בדרך שונה, לשים את המחסום הפסיכולוגי הזה בצד ולהתגבר עליו.

מכיוון שכבר השקענו כ"כ הרבה עד כה, אז עכשיו נוותר? מה יהיה עם כל מה שוויתרנו עליו עד כה? הכל ילך לפח? אז אנחנו ממשיכים עד הסוף, למרות שהיה עלינו להתגבר על המחסום הפסיכולוגי הזה ולבחור בדרך שונה

בני גנץ ניצב כעת בצומת דומה.

הוא ויתר על המון כדי להגיע למטרה ששם לעצמו – להחליף את נתניהו ולשמש כראש הממשלה.

לצורך כך הוא נכנס לממשלה שלא האמין בה במקור (אחרת היה נכנס אליה מראש), מתוך כוונה (נראה שהכוונה כנה) להכניס יציבות למערכת הפוליטית באותה נקודת זמן – לאחר שלוש מערכות בחירות והתמודדות קשה עם משבר הקורונה.

גנץ, בהתנסות הפוליטית הראשונה שלו, ניצב מול שחקנים פוליטיים מנוסים וחריפים. את כל מה שהם למדו על נפתולי הפוליטיקה, גנץ עדיין לא הספיק לחוות על בשרו באופן בלתי אמצעי. גנץ האמין שאם יחתום על הסכם קואליציוני, הסכם זה יכובד. אולם המציאות מראה, שההסכם הזה משמש כקלף ניגוח אסטרטגי-פוליטי נגדו כמעט בכל צומת החלטה.

הליכוד מצפה ממנו לדבוק בהסכם, אחרת יפרקו את הממשלה וילכו לבחירות (במיוחד על רקע הסקרים שאנחנו שומעים עליהם כמעט בכל בוקר), אך כשעל הליכוד לכבד את ההסכם, צעד כזה איננו מובן מאליו וגנץ צריך להלחם על כל צעד ושעל.

כנ"ל לגבי תקציב המדינה. ממשלת האחדות-קורונה התכנסה לה יחדיו כדי לתת מענה לאומי למשבר הקורונה על כל צדדיו (כלכלית, בריאותית, יציבות פוליטית). אולם המציאות מראה, שהממשלה מתעסקת יותר בנושאים שהקשר בינם לבין הקורונה מוטל בספק (במקרה הטוב), מאשר בנושא שלשמו התכנסנו (וראו את התבטאותו של השר צחי הנגבי בהקשר זה). אחד ההיבטים הבולטים בכך הוא המאבק הבלתי נתפס סביב תקציב המדינה.

גנץ, בהתנסותו הפוליטית הראשונה, ניצב מול שחקנים פוליטיים מנוסים וחריפים. הוא האמין שאם יחתום על הסכם קואליציוני – ההסכם יכובד. אך המציאות מראה שההסכם משמש קלף ניגוח אסטרטגי-פוליטי נגדו כמעט בכל צומת החלטה

תקציב המדינה הוא הכלי האסטרטגי הראשון במעלה של מדינת ישראל. הדבר הראשון, ואולי היחיד, שהממשלה הזו היתה צריכה לפתור הוא סוגיית התקציב (וראו את הפרת חוק יסוד: הכנסת בהקשר זה). הויכוח הבלתי נגמר סביב כן/לא תקציב, כן/לא תקציב חד/דו שנתי וכו' נסוב סביב סוגיות פוליטיות-מפלגתיות במהותן, ולא סביב מהו התקציב הטוב והנכון ביותר לעם ישראל ולמדינת ישראל בתקופה זו, בה רמת אי הוודאות היא מהגבוהה שידענו. המאבק הבלתי נתפס הזה משפיע גם על ההיערכות האסטרטגית של צה"ל סביב תכנית החומש, "תנופה".

גנץ, ככל הנראה, ממשיך בכל הכח לעבר המטרה, למרות מה שהמציאות מראה לו. למרות שכל מה שחשב שיקרה, אינו קורה. שהדרך לכסא ראש הממשלה רצופת מהמורות שלא צפה. ושבדרך, גם אם יגיע, המחיר למדינת ישראל יהיה כבד מדי ביחס למה שחשב.

דווקא כעת זהו צומת ההחלטה החשוב ביותר בקריירה הפוליטית של גנץ, שיראה ממה הוא עשוי ולאן ילך מכאן. האם יאפשר ל"פסטיבל" הפוליטי להמשך – על חשבונו ועל חשבון טובת האינטרס הלאומי-ממלכתי של מדינת ישראל – או שיחליט שזהו, אין ברירה, חייבים ללכת לדרך אחרת, כי המציאות מוכיחה אחרת, ומי שחשב שיוכל לסמוך עליו, מראה אחרת. האם יוכל להמלט מהעלות השקועה?

סגן ראש התכנית הבינלאומית בממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן ומרצה בתכנית. עוסק בתהליכי קבלת החלטות, מדיניות חוץ, אסטרטגיה וסוגיות מדיניות בישראל ובמזרח התיכון. יליד ראשון לציון, דור שלושה-עשר בארץ, חובב ספורט מושבע.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 569 מילים
כל הזמן // יום שישי, 6 בדצמבר 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־426 ללחימה ● 100 חטופים עדיין בעזה

דיווחים: ישראל העבירה מסר לאיראן, שאם תעביר כוחות לסוריה הם יותקפו על ידה

בית המשפט המחוזי בירושלים דחה את בקשת נתניהו לצמצם את מספר הימים בשבוע שבהם יעיד ● מפקד היחידה המרכזית של מחוז יהודה ושומרון, החשוד בשוחד ובהפרת אמונים, ישוחרר למעצר בית ● עוצמה יהודית פתחה בקמפיין פרסומי נגד בהרב־מיארה: "התופרת המשפטית לממשלה" ● דיווח: משלחת בראשות המזכיר הצבאי של נתניהו דנה אתמול ברוסיה בשחרור החטופים

עוד 39 עדכונים
אמיר בן-דוד

יורם כהן עשוי להצטרף למפלגה של בנט

ראש שב"כ לשעבר נמצא עמוק בתוך קמפיין פוליטי, וההערכה היא שכהן יצטרף לקראת הבחירות הבאות למפלגתו של נפתלי בנט ● ראש הממשלה לשעבר אישר לזמן ישראל כי השניים שוחחו, אך מסר כי השיחות היו "על המצב הביטחוני" ● מה שבטוח, עד הבחירות, כהן עושה עבור בנט והאופוזיציה עבודה פוליטית לא רעה בכלל ● פרשנות

עוד 638 מילים

אין היתכנות לתוכנית הסיפוח ביהודה ושומרון

בשבוע שעבר התכנסו במלון רמדה בירושלים עשרות פעילים, אישי ציבור וראשי רשויות המזוהים עם הימין, במסגרת כנס יוצא דופן שארגנה מועצת יש"ע, בהובלת ח"כ אביחי בוארון, מתוך הבנה שיש להגיע עם תוכנית אופרטיבית לפעולה בשנים הקרובות, כשממשל טראמפ ייכנס לבית הלבן.

המטרה של הכנס: "ניצור את התנאים להפיכת יהודה, שומרון והבקעה לחלק בלתי נפרד ממדינת ישראל".

ד"ר שאול אריאלי, אל"ם במיל', לשעבר מח"ט עזה וראש מנהלת המו"מ במשרד ראש הממשלה, כיום ראש קבוצת המחקר "תמרור- פוליטוגרפיה", מרצה באוניברסיטת רייכמן, פרסם 11 ספרים ואטלסים על הסכסוך, מחקרים שונים ומאמרי דעה רבים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
סיפוח שטח c ברובו ולפי אילוצים הוא חובה. העתיד של האזור הוא טרור. אירן תנסה להזין את השטחים בנשק . רק בידוד שיטחי a+b ימנע מהם להיתחמש . בעתיד הם יהפכו לפדרציה ישראלית. כמובן שלפלסטינים... המשך קריאה

סיפוח שטח c ברובו ולפי אילוצים הוא חובה. העתיד של האזור הוא טרור. אירן תנסה להזין את השטחים בנשק . רק בידוד שיטחי a+b ימנע מהם להיתחמש . בעתיד הם יהפכו לפדרציה ישראלית. כמובן שלפלסטינים בשטח c ינתנו זכויות מלאות כמו לערביי ישראל

איזו היתכנות כלכלית הייתה למדינת ישראל הראשית שנות החמישים? אתה מדבר על התנחלויות רחוקות כמו נחליאלי וכדומה כאילו הן המרחק מאות קילומטרים ממרכזי הערים. הן נמצאות במרחקים כמו דהעיירות בפ... המשך קריאה

איזו היתכנות כלכלית הייתה למדינת ישראל הראשית שנות החמישים?
אתה מדבר על התנחלויות רחוקות כמו נחליאלי וכדומה כאילו הן המרחק מאות קילומטרים ממרכזי הערים. הן נמצאות במרחקים כמו דהעיירות בפרברי לוס אנג'לס נמצאות ממרכז העיר לוס אנג'לס. לגבי האוכלוסייה הערבית יתכבדו רוב התושבים הערבים המקומיים ויהגרו למדינות ערב השכנות או הרחוק. תוך מתן פיצוי רב עבור מכבי הנדלן שלהם.

עוד 806 מילים ו-2 תגובות

המטיילים נעים בהמוניהם לצפון, אבל לא כל אתרי הטבע פתוחים

הפסקת האש נתנה את האות להסתערות של הישראלים על אתרי הטיול בצפון, אבל הטבע - שספג פגיעות קשות במלחמה - עדיין לא ערוך לקלוט אותם בכל מקום ● ברשות הטבע והגנים ובקק"ל מנהלים מרוץ נגד הזמן להסרת מפגעים בטיחותיים, סילוק חלקי טילים ועצים שרופים, אבל לדרכים שחטיבות שלמות של טנקים דהרו עליהן ייקח זמן להשתקם

עוד 1,329 מילים

למקרה שפיספסת

שערוריית האפליה של משרד הבריאות נגד ילדים חסרי מעמד

יונתן (שם בדוי) ילד כבן 3, החל ללמוד בספטמבר האחרון בגן תקשורת המיועד לילדים על הספקטרום האוטיסטי. הוא הופנה לשם לאחר שעבר בשנה שעברה תהליך אבחון ארוך שכלל בדיקות שונות של רופאים ואנשי מקצוע פרא רפואיים.

כל מי שפגשו אותו, היו תמימי דעים: יונתן נמצא על הספקטרום האוטיסטי בתפקוד די נמוך, וזקוק לטיפול של קלינאית תקשורת, מרפאה בעיסוק, טיפול רגשי ומסגרת מיוחדת שתוכל לספק מענים לכל צרכיו.

יעל גאולה היא מנכ"לית יוניטף - הקרן למעורבות חברתית ע"ש יהודה טריביטש, המפעילה זה עשרים שנה מסגרות חינוכיות לילדים חסרי מעמד בגיל הרך.

עו"ס טלי אהרנטל, מנכ"לית א.ס.ף - ארגון סיוע לפליטים ומבקשי מקלט, המעניקה זה 17 שנים שירותים פסיכו-סוציאליים לקהילת הפליטים ומבקשי המקלט ופועלת לקידום זכויותיהם.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 696 מילים ו-1 תגובות

לוחמים ששוחררו לפני המלחמה לא נקראו לשירות

בדיקת זמן ישראל לפני המלחמה שוחררו מצה"ל מאות אלפי חיילי מילואים מתחת לגיל 40, רובם אינם לוחמים או לוחמים שכבר אינם כשירים לשירות ● רוב הלוחמים הכשירים התנדבו לשוב לשירות, אך ההערכה היא כי קרוב ל־20 אלף לוחמים ששוחררו עדיין לא זומנו מחדש ● לוחמי שריון שהתנדבו מדווחים כי סורבו בטענה ש"חסרים טנקים"

עוד 1,427 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

התקדמות המורדים בצפון־מערב סוריה מקרבת אותם למאגרי הנשק הכימי של משטר אסד, שהוסתרו מאז הפירוק ב־2013 ● בישראל עוקבים בדריכות, תוך הערכה שאסד מעולם לא ויתר על היכולת להשתמש בנשק כימי, ורואים במצב פוטנציאל לאיום חמור ● בישראל לא שוללים פעולות מנע להשמדת המאגרים במקרה של איום מיידי ● פרשנות

עוד 715 מילים
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בוועידת הביטחון של "ישראל היום", 1 בדצמבר 2024

דווקא כשישראל זקוקה לתקציב אחראי, הכנסת מוצפת בדיוני סרק

בעוד הכנסת עסוקה בחקיקות שוליות ובמאבקים פוליטיים, תקציב המדינה לשנת 2025 נדחק הצידה, והכלכלה מתנהלת לפי תקציב 2024, שכבר נפרץ שלוש פעמים ● כל זה לא הפריע לשר האוצר סמוטריץ' לעכב את התקציב לשנת 2025, תוך כדי הפרת חוק יסוד ● וגם: לאן נעלמה הרוטציה במשרד האוצר? ● פרשנות

עוד 990 מילים

כמחצית מחברי הוועד המנהל של אמנסטי בישראל התפטרו

פרסום ראשון אמנסטי העולמי יפרסם מחר דוח המאשים את ישראל ברצח עם בעזה ● הדוח אף ממליץ למדינות העולם להטיל אמברגו על מכירת נשק ואמל"ח לישראל ● בסניף הארגון בישראל קיבלו את הדוח ברגשות מעורבים, אך נציגי הסניף ועובדיו מנועים משפטית מלתמוך בדוח או להדהד אותו ● הלילה יפרסם הסניף גילוי דעת המסתייג מהדוח - ובינתיים ארבעה מבין תשעת חברי הוועד המנהל הודיעו על התפטרותם

עוד 1,347 מילים ו-8 תגובות

"הוצאה שלא כדין של מיליוני שקלים"

מעקב זמן ישראל שערוריית ה"אקו־פארק" באשקלון מסתעפת: רוב הכספים ששולמו לחברה המפעילה את הפארק בשנים 2023 ו־2024 הועברו לכאורה ללא אישור ובניגוד לתקציב ● 12 מיליון שקל – כשני שלישים מהסכום – ניתנו ללא כל בקרה ציבורית ● נגד תומר גלאם, שהפארק הוא אחד מיהלומי כהונתו, הוגשה דרישה ל"חיוב אישי"

עוד 1,388 מילים ו-1 תגובות

בדיון על הארכת מעצרם של אלי פלדשטיין והנגד שהדליף לו מסמכים מסווגים, הצביע השופט מסארווה על אחת התעלומות בפרשה ● "המעיין בכתב האישום, לעניין חלקו של אוריך, שלא הוגש נגדו כתב אישום ואף לא נעצר, לא יכול שלא לתהות על היעדר העקביות", כתב השופט והדגיש כי "חלקו של אוריך איננו זניח" ● אולם הפרקליטות תתקשה כעת לסווג מחדש את אוריך כחשוד אחרי שמסר עדות בתיק ● פרשנות

עוד 1,054 מילים ו-1 תגובות
היום ה־425 ללחימה ● 100 חטופים עדיין בעזה

הרמטכ"ל נזף בדובר צה"ל אחרי שזה תקף את "חוק פלדשטיין" ואמר שהוא מסוכן

נתניהו: "טוב שדובר צה"ל הועמד במקומו כדי לוודא שהתבטאות כזו לא תושמע שוב" ● כוחות הביטחון חילצו מהרצועה את גופת החטוף איתי סבירסקי ● צה"ל: החטופים אלכס דנציג, יגב בוכשטב, חיים פרי, יורם מצגר, נדב פופלוול ואברהם מונדר נרצחו בידי שוביהם, כשתקפנו בקרבתם; הצבא לא ידע אז שהחטופים הוחזקו במקום ● בג"ץ דחה את העתירה להוצאת נתניהו לנבצרות בזמן עדותו

עוד 46 עדכונים

לאורך יום אתמול התנהל בן גביר כמו פרקליטם של הקצינים החשודים, ביניהם מפקד ימ"ר יו"ש וקצין נוסף בדרגת רב-פקד ● הוא שחרר כל כמה שעות הודעות תמיכה בחשודים וגינוי כלפי התביעה, וחזר שוב ושוב על דרישתו להדיח את היועמ"שית ● אלא שלסיפור הזה יש עוד היבט: בן גביר עשוי להיחקר בפרשה, ולכן הוא רוצה לזרז את תהליך הדחתה של בהרב-מיארה ● פרשנות

עוד 706 מילים

אם ביקרתם לאחרונה בנמל יפו, ייתכן שפספסתם את המתקן הראשון בישראל להפקת חשמל מאנרגיית גלים ● מדובר באנרגיה מוחמצת, שההיסטוריה שלה רצופה בכישלונות מרשימים ● לאינה ברוורמן, מנכ"לית חברת "אקו וייב פאוור", זה לא מפריע להאמין שהמתקן הצנוע ביפו הוא צעד ראשון בדרך לכיבוש חופי העולם

עוד 1,112 מילים ו-1 תגובות

מפונים רבים מתחילים לחזור לגבול הצפון

מעקב זמן ישראל עקורים מקריית שמונה וקיבוצי הגליל מכינים את ביתם לקראת החזרה בימים ובשבועות הקרובים ● הם לא סומכים על הפסקת האש, אבל רוצים לחזור בכל זאת: "כל ישראל במלחמה" ● החוזרים הם מיעוט בקרב העקורים, רובם בני 55–80 וכבר אינם מטפלים בילדים ● הצעירים יותר מתכוונים לחזור ביולי, אם בכלל ● "אני חוזרת החודש, אבל אמרתי לבנים שלי: אל תחזרו"

עוד 2,042 מילים

בחודשים האחרונים גוברות הקריאות של שרים הקוראים לחדש את ההתיישבות ברצועת עזה ● דיפלומטים ממדינות ערביות ידידותיות אומרים כי בישראל לא מבחינים ולא מבינים שהמדינה צועדת בקצב מהיר לבידוד עולמי ● דיפלומט ערבי מזהיר: "הדברים שנאמרים ונעשים על ידי הממשלה הנוכחית, מרחיקים את ישראל מהעולם. אלה הם דברים שלא יעברו בשקט" ● פרשנות

עוד 879 מילים ו-1 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה