האם מותר לח"כ להיות מושחת במסגרת מילוי תפקידו? לפי הכנסת, מסתבר שכן
הפרקליטות ביקשה מבג"ץ דחייה נוספת בעתירות שהוגשו נגד החלטת הכנסת הקודמת להעניק לחיים כץ חסינות נגד העמדתו לדין על מרמה והפרת אמונים - הצדדים במו"מ על עסקת טיעון, מה שעשוי לייתר את הדיון ● אולם תשובת הלשכה המשפטית של הכנסת בתגובה לאותן עתירות כבר ניתנה, והיא לא פחות ממדהימה ● פרשנות
ח"כ נעמה לזימי ממפלגת העבודה הגישה לאחרונה הצעת חוק להורדת המע"מ, וכן לחלוקה בחינם של מוצרי היגיינה לנשים, כדי למנוע תופעה המכונה "עוני מחזור", של נשים שתפקודן נפגע בשל קושי לרכוש את המוצרים הללו.
לזימי פרסמה הבוקר את הצעות החוק שהגישה בציוץ תזכורת שצייצה בטוויטר בתגובה לציוץ של טל שניידר, הכתבת הפוליטית של זמן ישראל, על העובדה שסקוטלנד, בריטניה, הפכה למקום הראשון בעולם שבו מחולקים מוצרים היגייניים לנשים בחינם.
הגשתי יחד עם מכון @ZulatEquality שתי הצעות חוק בנושא, האחת למוצרי היגיינה במוסדות ציבור (כמו בתי ספר) והשניה להורדת המע"ם. גם בישראל יש נערות ונשים שחופש התנועה שלהן, הבריאות והתפקוד נפגע בגלל 'עוני מחזור' – אי נגישות כלכלית למוצרי היגיינה. https://t.co/gbWm3x7kbK
— Naama Lazimi – נעמה לזימי???? (@naamalazimi) August 16, 2022
לוחם צה"ל נהרג אמש מירי חברו בנפת טול כרם בצפון השומרון, קרוב לקו הירוק. כך הותר הלילה לפרסום. הודעה נמסרה למשפחתו של הלוחם שנהרג, צה"ל פתח בבדיקת נסיבות האירוע החריג.
מהתחקיר הראשוני עולה כי הלוחם עזב את העמדה שבה שהה למשך זמן קצר, וכששב זוהה בטעות כחשוד על ידי חברו, שירה שני כדורים. הלוחם שנפגע פונה לבית החולים מאיר בכפר סבא, שם נקבע מותו.
בתחילה דיווחו בצה"ל כי מדובר בפיגוע ירי. כוחות צה"ל פתחו תחילה במצוד ובסריקות נרחבות באזור טול כרם, ולגזרה הוקפצו כוחות נוספים – אבל עד מהרה התברר שאין מדובר בפיגוע, ושהחייל נפגע מירי כוחותינו.
גורמים בצה"ל אמרו כי "מדובר באירוע קשה מאוד עם תוצאות קשות".
סמוך ל-22:30 דיווחו לוחמים שפרוסים בעמדות בקו התפר ליד טול כרם על שמיעת ירי בסמוך להם. תחילה עלה חשד שמדובר בירי לעבר החיילים מהצד הפלסטיני, ולכן הוקפצו כוחות רבים.
מפקדים שהגיעו לאחת מעמדות החיילים, שבה שמרו שני לוחמים, הבינו שאחד מהם ירה בטעות על חברו שני כדורים, שאחד מהם היה קטלני. הרמטכ"ל צפוי להגיע בבוקר לזירה, במטרה לתחקר אישית את נסיבות האירוע הטרגי.
מבט על העיר הפלסטינית טול-כרם, בצפון הגדה המערבית (צילום: Gili Yaari/Flash90)
ועדת החינוך של הכנסת תקיים היום דיון פגרה מיוחד במחסור במורים במערכת החינוך, שיזם ח"כ עופר כסיף מהרשימה המשותפת.
בדיון יציג מרכז המחקר של הכנסת דו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שנכתב לבקשתו של כסיף. הדו"ח בחן לעומק את הדיווחים על מחסור במורים ובמורות ומצא כי קיים מחסור אקוטי במורים שעשוי לפגוע בפתיחת שנת הלימודים הבאה.
בדו"ח, שהוכן ביולי במסגרתו פנו חוקרי המרכז בשאלונים אל 4,000 מנהלים ומנהלות בתי ספר ברחבי הארץ, התקבלו 583 תשובות בסה"כ המייצגות בתי ספר ממגזרים, שלבי חינוך וסוגי חינוך שונים.
מהתשובות עולה כי בלמעלה מ- 85% מבתי הספר בחינוך העברי, שמנהליהם השיבו לסקר, דווח על מחסור במורים לקראת שנת הלימודים תשפ"ג.
עם זאת, ייתכן כי מנהלים שאצלם שורר מחסור ענו לדו"ח בשיעור גבוה בהרבה ממנהלים שלא ענו לו, כך ששיעור בתי הספר שיש בהם מחסור במורים אינו 85% כפי שעולה לכאורה מהדו"ח, אלא הרבה פחות.
לפי הדו"ח, במחוזות תל-אביב והמרכז שיעורים גבוהים ביותר של בתי ספר בחינוך העברי שדיווחו על מחסור במורים (96% מבתי ספר במחוז תל-אביב ו-94% מבתי ספר במחוז המרכז). במחוזות חיפה, ירושלים והצפון שיעורים נמוכים יותר, ובכל זאת גבוהים.
בבתי ספר שבהם לומדת אוכלוסייה ברמת חברתית-כלכלית גבוהה דווח יותר על מחסור במורים, ביחס לבתי ספר בהם לומדים תלמידים מאוכלוסייה ברמה חברתית-כלכלית נמוכה.
בחלק גדול מבתי הספר שדיווחו על מחסור במורים, במיוחד בחינוך הערבי ובחינוך העל-יסודי חסרים פחות מ-10% מן המורים. לעומת זאת, בבתי הספר שהשיבו לדו"ח חינוך העברי בכלל, ובחינוך היסודי בפרט, בכ-40% מבתי הספר חסרים בין 10% ל-25% מן המורים.
כ-77.5% מן המנהלים העריכו כי המחסור השנה גדול או גדול במידה ניכרת משנים קודמות. רק מנהלים בודדים חשבו כי המחסור הצטמצם ביחס לשנים קודמות.
רוב מנהלי בתי הספר דיווחו על שימוש באסטרטגיות וכלים מנהליים לפתרון הבעיה שיש להם השלכות שליליות על הלמידה ובהן: שיבוץ מורים ללא הכשרה מתאימה להוראה בכיתה (58% מהמשיבים); גיוס מורים בפרופיל שאינו מתאים לבית הספר (52% מהמשיבים) והטלת תפקידים נוספים על מורים וחברי הנהלה, כולל שיבוץ מחנכת אחת לשתי כיתות, (51% מן המשיבים).
מספר בתי ספר דיווחו על ויתור על הוראת מקצועות, צמצום בפעילויות ובפרויקטים של בית הספר שאינם הוראה והגדלת כיתות.
לדברי כסיף: "דו"ח הממ"מ על המחסור במורים מוכיח את שאנו זועקים כבר שנים: ייבוש המערכת הציבורית ועימה הפקרת רוב הציבור למען מיעוט העשירים עולה לנו בעתיד ילדינו ועתיד החברה כולה".
"תנאי ההעסקה הירודים של המורים, יחד עם יוקר המחייה המשתולל מביאים לנטישת המקצוע ולמחסור בכח אדם איכותי. לעומת זאת כ-13,000 מורים ערבים איכותיים מובטלים ולמערכת אין משאבים או רצון לנצל את כישוריהם.
הדו"ח הזה הוא תמרור אזהרה לכולנו ומוטב שנתעורר, ומהר. דרושה השקעה מיידית בחינוך ובתנאי ההעסקה של המורים".
כיתה עם חלונות סגורים. אילוסטרציה (צילום: דוד כהן/פלאש90)
הפוליטיקה הישראלית רוויה דמויות שטניות ודמויות סתמיות. יש סיכוי לא רע שגדי איזנקוט אינו כזה. טוב שהרמטכ"ל בדימוס החביב לכאורה מצטרף לפוליטיקה, כי כל קול בולט נגד הימין מגדיל את הסיכוי להציל את המדינה.
האם טוב שהצטרף לבני גנץ ולא ליאיר לפיד? זה כבר יותר מסובך.
טוב שהרמטכ"ל בדימוס החביב לכאורה מצטרף לפוליטיקה, כי כל קול בולט נגד הימין מגדיל את הסיכוי להציל את המדינה. האם טוב שהצטרף לגנץ ולא ללפיד? זה כבר יותר מסובך
לגנץ שאיפות להיות ראש ממשלה, ואלה מפריעות מאוד ליצירת מומנטום מאחורי ראש הממשלה לפיד. היעדר מומנטום מאחורי מועמד של הגוש עלול להשאיר אנשים בבית ביום הבחירות. על אף דמיונו הפיזי המסוים ליצחק רבין, גנץ מלהק עצמו כאן כחתרן סטייל שמעון פרס דווקא. זה לא עושה חסד עם הזיכרון של אף אחד מהם.
מצד שני, יש לגנץ (ושותפו גדעון סער) כרגע יותר סיכויים למשוך קולות מהימין השפוי. רק אלוהים יודע מדוע שפויים אלה רואים עצמם כימין (לא רוצים מדינה דו-לאומית; לא רוצים תאוקרטיה; לא רוצים אוטוקרטיה; אבל ימין, רק ימין – כוחו של מיתוג, אולי). אופטימלית שלישיית ה"מחנה הממלכתי" תוכל להביא מספר משמעותי של קולות ימין מבלי לגרוע מלפיד, ובזאת להגדיל את הגוש.
ההתפתחות גם עשוייה להזיק לאיילת שקד – סליחה, ל"רוח הציונית" – ולהורידה שאולה אל מתחת לאחוז החסימה. זה כמעט חשוב כמו שמרצ כן תעבור, כי הרי ברור שאם שקד בפנים היא חוברת לבנימין נתניהו ולפי הסקרים דהיום מביאה אותו לרוב. הכחשותיה זוכות בצדק לאפס התייחסות.
איילת שקד אומרת כי הרוח הציונית בעד הקמת ממשלת אחדות רחבה אבל בשיחות שניהלה עם חבר מפלגתה מתן כהנא היא סרבה להתחייב שלא תהיה חלק בממשלה צרה בראשות נתניהו ותשלים לו ל-61 מנדטים, אם יידרש לכך. כעת הפרטים במלואם באתר וואלהhttps://t.co/9qYLconYmp
לקינוח – וזה ממש סופלה שוקולד – אם שקד תיעלם היא תיקח אתה גם את כייס הבחירות המיוסר, שותפה יועז הנדל, האיש שמנע מגנץ להקים ממשלה ב-2020. יהיה בזה צדק פואטי.
לגנץ שאיפות להיות רה"מ, שמפריעות ליצירת מומנטום מאחורי רה"מ לפיד. היעדר מומנטום מאחורי מועמד הגוש עלול להשאיר אנשים בבית בבחירות. על אף דמיונו הפיזי המסוים לרבין, גנץ מלהק עצמו כחתרן סטייל פרס
עם זאת, יש כאן עניין גדול אפילו יותר מחסימת נתניהו והחזרת הפוליטיקה למידת זוהמה נסבלת.
בראיון ל"מעריב" מינואר הבהיר איזנקוט כי הוא מבין את ההתאבדות הדמוגרפית הגלומה בהמשך התמזגות ישראל עם הפלסטינים בגדה המערבית. הוא חזר על זה השבוע כאשר הודיע על הצטרפותו לגנץ. עוד כרמטכ"ל בזמן אינתיפאדת הסכינים הוא התריע נגד אצבע קלה על ההדק והפגין את הגועל הראוי מפסטיבל אלאור אזריה (החייל שהוציא להורג תוקף פלסטיני פצוע, והוריו זכו לטלפונים פופוליסטיים מנתניהו).
נראה ש"שמאלנות" זו היא המניע העיקרי של איזנקוט לכניסה לפוליטיקה.
חשוב שזה מגיע מגנרל, ועוד אחד שנראה יותר מיושב מיאיר גולן. תמיד הרגשתי שהציבור לא מבין באמת את המידה המדהימה שבה האנשים המופקדים על ביטחונו אינם אוהבים את הכיבוש. עמדתם זו נובעת בעיקר מהנימוקים האסטרטגיים-דמוגרפיים לעיל – וגם, לפעמים, כסוגיה משנית, במודל של אהוד ברק, גם על רקע מוסרי.
הייתם חושבים שהנקודה הזו הובהרה היטב כבר ב-2012 על ידי הסרט "שומרי הסף", שבו כל ששת (!) ראשי השב"כ החיים – כולל אחד מבולבל שכעת הוא בליכוד – חשפו את עמדתם שהכיבוש מהווה סכנה לישראל. ריבונו של עולם – ראשי השב"כ, הממונה על שמירת אותו כיבוש!
הדבר חל במידה רבה, כמובן, על רוב ה"ביטחוניסטים" הבכירים, גם כמוסד ואפילו במשטרה.
הייתם חושבים שהנקודה הובהרה כבר ב-2012 בסרט "שומרי הסף", שבו כל ששת (!) ראשי השב"כ החיים – כולל אחד מבולבל שכעת הוא בליכוד – חשפו את עמדתם שהכיבוש מהווה סכנה לישראל
זה שהמרכז-שמאל לא עשה מזה שימוש יעיל, מול ציבור די מיליטריסטי, זה פשוט מטורף. מדובר במקרה קלאסי של בזבוז משאב יקר. זה צריך להופיע בכל ספר לימוד על פוליטיקה שלומיאלית.
זה נבע מפחד לומר דברים ברורים, מחלה של המרכז-שמאל ברוב העולם. כיוון שעמדותיו לרוב דורשות תחכום והעמקה, הבנת היסטוריה, וראיה קדימה, הוא מפחד מהציבור (ודי לקורא ברמיזא). גם ה"בטחוניסטים" עצמם כאלה (מלבד אולי אהוד ברק ואותו יאיר גולן). גם גיבורים גדולים בורחים מהמונח "שמאלני".
זה מביא אותנו לניסוי 2019 עם מפלגת "כחול לבן", ששיקפה באור זרקורים את האמת הנסתרת של היורים והבוכים עם הפלאפלים. אבל במקום להיות מה שהיא, כחול לבן פחדה לומר דבר מחשש השמאלנות. גנץ ניסה אף להדוף את הסכנה באמצאות תשדירים המתהדרים בכלל בהרג מחבלים, משל היה רפול איתן או אפי איתם. כך כחול לבן גם לא הציגה חזון, וגם ספגה בוז על היותה "מפלגת גנרלים" מהגוורדיה של המופת האזרחי בימין.
זה עבד בערך כמו שהקמפיין של בוז'י הרצוג הלא-גנרל עבד ב-2015. רק באמצאות עריקת אביגדור ליברמן לשמאל (כי נזכר שאינו רוצה תאוקרטיה) השיג גנץ תיקו, וההמשך ידוע. איכשהו החבורה הזאת חושבת שהגיעה להישגים אדירים בכך שירשה את האלקטורט השבוי של מפלגת העבודה, ולא הרבה יותר. אנשים הרי אוהבים להתהדר.
בניסוי 2019 מפלגת "כחול לבן" שיקפה באור זרקורים את האמת הנסתרת של היורים והבוכים עם הפלאפלים. אבל במקום להיות מה שהיא, כחול לבן פחדה לומר דבר מחשש השמאלנות
אפשר לקוות שאיזנקוט רציני מעט יותר. אם כך, אולי סוף סוף היתרון הבטחוניסטי – שפשוט חייב להיות קיים פוטנציאלית – יתממש.
אני מבין שכרגע הוא מרוכז כמו קרן לייזר בסילוק נתניהו, ולכן גם הוא יהסס להתבטא בכל נושא אחר. זה לא חכם לדעתי, אבל גם לא מופרך לחלוטין.
השאלה היא מה יהיה אחר כך. נאמר שביבי נכשל בפעם החמישית ברציפות, אולי עושה עסקת טיעון, אולי זוכה בחבילת חינון, ואז נחזה בליכוד נטול נתניהו, מראה אחרית הימים. האם הליכוד הזה יהיה פרטנר לממשלה הרחבה שאיזנקוט מנסה לקדם, אולי כדי לעשות שלום?
פעם הייתה תקווה שליכוד שפוי יותר יכול להיות חלק ממהלך להציל את ישראל – בגדה המערבית, ביחס לחרדים, כל הסיפור. התקווה הזו תמיד הייתה קלושה – אבל היא הייתה קיימת. הרי היו שם פעם דן תיכון ומשה ניסים ודומיהם – אלה לא משוגעים. היו לליכוד כמה בעיות (הקבעון בלבנון, אינפלציה של 400 אחוזים, מניעת הסכם לונדון שהיה מעביר את הבעיה הפלסטינית לירדן, ועוד) – אבל זו לא היתה מפלגה אוטוריטרית לפחות. היא ידעה שיש שופטים בירושלים.
רשימת הכנסת שנבחרה לאחרונה בפריימריז בליכוד היא סימן רע מאוד, תאום סיאמי לרפובליקאים של דונלד טראמפ. אם לשפוט לפי העשיריה הראשונה, אין זכר לליכוד הישן והבינוני הזה, שאולי לא היה גאון גדול אבל גם לא היה מטורף.
הכנופיה החדשה – אפשר לקרוא לה אולי "הליכודניקים החדשים" – תלך עם הראש בקיר ותשמח לשרוף את המועדון. היא גם לא תנטוש את נתניהו כל כך מהר. היא אינה שותפה סבירה לקואליציה "ממלכתית" עתידית. היא גם לא שותפה לגדי איזנקוט כפי שהוא מציג את עצמו.
היא לא ממלכתית.
רשימת הכנסת שנבחרה בפריימריז בליכוד היא סימן רע מאוד, תאום סיאמי לרפובליקאים של טראמפ. אם לשפוט לפי העשיריה הראשונה, אין זכר לליכוד הישן והבינוני, שאולי לא היה גאון גדול אבל גם לא מטורף
האם איזנקוט מתעתע, כמו חלק מקודמיו? העת עת צרה. אין זמן לבזבז. איזנקוט יצטרך להחליט בהקדם מי הוא באמת.
דן פרי שירת כעורך ראשי של סוכנות אי-פי במזה"ת (מבסיסו בקהיר) לאחר תפקידים דומים באירופה, אפריקה והאיים הקריביים. שימש כיו"ר התאחדות עתונאי החוץ בישראל. איש היי טק ויזמות בעבר ובהווה. עקבו אחריו ב: https://twitter.com/perry_dan
פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם