אבי שמחון ובנימין נתניהו ב-2021 (צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90)
אוליבייה פיטוסי/פלאש90

יועצו של נתניהו אמר שהעניים נפגעו הכי פחות מהמשבר, אבל הסתיר את המכה שבדרך

במסר מרגיע הסביר פרופ' אבי שמחון כי העניים מקבלי הקצבאות נפגעו הכי פחות מהמשבר הכלכלי ● אבל הוא לא סיפר על היום שבו תגיע "החשבונית" שמאפשרת את מימון כל הפעילות הזו, ותכה לא רק בעניים הנוכחיים - אלא תייצר דורות של עניים למשך 100 השנים הקרובות ● ואת כל הטוב הזה עשה שמחון כדי להכשיר את הקרקע עבור הבוס מבלפור לקראת הטלת עוד מגבלות, חמורות עוד יותר ● פרשנות

"העניים נפגעו הכי פחות" במשבר הקורונה, כך אמר אתמול (יום ג') אבי שמחון, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה. כמובן שמדובר באמירה אומללה ומנותקת מהמציאות, אבל ההסבר שנתן לה שמחון מעניין לא פחות.

שמחון טען בראיון ל-ynet שהעניים מקבלים קצבאות, ושהקצבאות לא נפגעו. אבל למעשה שמחון סיפר לנו רק על צדו האחד של המטבע, שהוא שפיכת כסף מצד המדינה על העניים. הוא לא סיפר על היום של אחרי הקורונה, שבו יגיע החשבון למימון כל הפעילות הזו, ושאותם העניים "שהכי פחות נפגעו מהמשבר", עלולים להפוך בבת אחת לקורבנות הכי גדולים שלו.

את כל זה עושה שמחון כדי להכשיר את הקרקע עבור הבוס מבלפור לקראת הטלת עוד הגבלות, חמורות עוד יותר, על המשק והכלכלה בישראל, כל כולן כתוצאה ממחדל מנהיגותי אחד גדול של אותו ראש ממשלה שלו מייעץ שמחון.

אם נביט לרגע על הנתונים היבשים, נגלה ששמחון אכן צודק בהסבר לדבריו. היקף הקצבאות, ובראשן דמי האבטלה, הוגדל והורחב משמעותית בתקופת המשבר. שמחון אף ציין שבזכות האמון שיש בעולם לכלכלה הישראלית, יכול האוצר לממן את כל הקצבאות הללו מהלוואות בריבית נמוכה שהמדינה לקחה ממשקיעים.

החדשות הרעות הן שהקצבאות המורחבות, שחלקן ניתנו על ידי המדינה כדי לכסות על מחדליה, למעשה מורידות את הסיכוי שנוכל להמשיך ולקבל הלוואות בריבית נמוכה גם בעתיד הלא-רחוק. אחרי הכל, האמון של המשקיעים בכלכלה הישראלית מושתת על דירוג האשראי הגבוה שחברות הדירוג הגדולות בעולם העניקו למשק. אבל כתנאי לאי-הורדת הדירוג הזה, הציבה לאחרונה אחת מחברות הדירוג את הדרישה לצמצם את הגירעון האדיר שנוצר ושעוד צפוי לגדול, לרמות יעד נמוכות, שמזכירות יותר את אלו שהיו לפני המשבר. לפי התחזיות של בנק ישראל היקף הגירעון עשוי להגיע ל-150 מיליארד שקל עד סוף השנה.

חלוקת מזון לקשישים עניים (צילום: גילי יערי, פלאש 90)
אילוסטרציה, חלוקת מזון לקשישים עניים (צילום: גילי יערי, פלאש 90)

המדיניות הכושלת של הממשלה, שמחייבת להטיל עוד הגבלות על הכלכלה הקורסת ועוד הוצאות על קופת המדינה, למעשה מפחיתה את הסיכוי שישראל תוכל לעמוד ביעד הדי דמיוני שהציבו לה חברות הדירוג.

הממשלה תהיה חייבת לפגוע באופן קיצוני בשירותים ובקצבאות שאותם היא מספקת כיום לאותם עניים "שלא נפגעו מהמשבר" לדברי שמחון, וזאת כדי לצמצם את חובות העתק או לפחות את חלקם, ביום שאחרי הקורונה.

הממשלה גם תהיה חייבת להגדיל את הכנסותיה על ידי הגדלת מסים. ואולם, מאחר שהעלאת מס לעשירים מנוגדת לאג'נדת השוק החופשי, שנתמכת על ידי נתניהו ושמחון, סביר להניח שהנפגעים הגדולים מפעולה כזו יהיו, איך לא, אנשי המעמד הבינוני והנמוך. למעשה, הקצבאות הללו לא רק שיפגעו בעניים הנוכחיים, אלא ייצרו דורות של עניים, גם למשך 100 השנים הקרובות.

הממשלה תהיה חייבת להגדיל את הכנסותיה על ידי הגדלת מסים. ואולם, מאחר שהעלאת מס לעשירים מנוגדת לאג'נדת השוק החופשי של נתניהו ושמחון, סביר להניח שהנפגעים הגדולים יהיו אנשי המעמד הבינוני והנמוך

מדינת ישראל גייסה הלוואות בעשרות מיליארדי שקלים כדי לממן את כל הטוב הזה. אחת ההלוואות, בגובה מיליארד דולר, נלקחה ל-100 שנה. המשמעות היא שהדורות הבאים ישלמו מהיום ועד יום העצמאות ה-172 של מדינת ישראל סכום של 45 מיליון דולר בשנה כריבית למשקיעים זרים רק על הלוואה זו. כל שנה.

כדי לממן את הקצבאות וחבילות הסיוע לקורונה, גייס האוצר בחודש אחד בלבד, במרץ-אפריל, חוב ממשלתי בהיקף שקרוב לסכום עליית החוב הממשלתי ב-2018 כולה: 10 מיליארד דולר. הסכום הזה מצטרף לכ-39 מיליארד שקל שהמדינה כבר מחזירה – מדי שנה – כריבית למלווים על הלוואות קודמות, ובלי קשר לקורונה.

רגע אחרי שישראל זחלה לסגר שני, נראה שאין לנו אלא להבחין שכבר עתה אנחנו נמצאים רק בתחתיתו של הר חובות שצפוי רק לגדול. עכשיו צריך להמתין לתירוץ הבא שיפיק פרופ' שמחון בעוד כמה שנים, בניסיון להסביר למה העניים הם  הנפגעים העיקריים ממדיניות הצמצומים חסרת התקדים של הממשלה.

מימין: בנימין נתניהו, בני גנץ, אבי שמחון (צילום: Olivier Fitoussi/Flash90)
מימין: בנימין נתניהו, בני גנץ, אבי שמחון (צילום: Olivier Fitoussi/Flash90)

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 543 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // שבת, 14 בדצמבר 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־435 ללחימה ● 100 חטופים עדיין בעזה

נשיא דרום קוריאה יון סוק-יול הודח על ידי הפרלמנט

ראש הממשלה האן דוק-סו, שמונה על ידי יון, הופך לנשיא בפועל בעוד יון נותר בתפקידו אך ללא סמכויות נשיאותיות ● עימותים בין כוחות הביטחון הפלסטיניים עם מחבלים בג'נין ● א-סיסי דן בעסקת חטופים עם מקגורק וסאליבן בקהיר ● רוסיה מפנה את האמל"ח שלה מסוריה ללוב ● איראן מתחייבת לא להערים קשיים על פקחי סבא"א במתקני הגרעין שלה

עוד 7 עדכונים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

החורף לא מגיע

הגרסה האביבית של דצמבר נעימה למדי, אבל בשירות המטאורולגי מזהירים: "קיים סיכוי גבוה שנשבור שיאי יובש היסטוריים" ● ההסכמים הקואליציוניים כללו התחייבות של הממשלה להעביר חוק אקלים משמעותי - אף לא מילה מזה לא קוימה ● פארק חסן ערפה החדש במרכז תל אביב הוא תפארת של התחדשות עירונית ● ולאן זורקים את החד"פים אחרי ששליח "וולט" הלך?

עוד 1,424 מילים
אמיר בן-דוד

ומה עם המצפון?

בשנים האחרונות האקטואליה מציפה את נושא המצפון. אירועי מלחמת אוקטובר ולפניהם אירועי הקורונה מייצרים שפע החלטות שנוגעות לחיי אדם, ותהליכי קבלת ההחלטות והתגובות כלפיהם מעוררים שאלה לגבי קיומו וטיבו של מצפון בקרב רבות מהנפשות הפועלות.

איך מבינה הפסיכולוגיה את מושג המצפון? האם הוא חלק הכרחי מהאישיות הבריאה? האם אנו נולדים אתו או שהוא מתפתח בדומה לפונקציות מנטליות אחרות?

יעלה ורטהיים היא פסיכולוגית קלינית וחינוכית, עובדת בקליניקה פרטית בתל-אביב. בזמנה הפנוי כותבת, קוראת וטווה מחשבות מול נופים בריצה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,487 מילים

על מנת לשלוט בשטח ולמנוע מדאעש, איראנים ואחרים לפעול באזורים שונים בסוריה, המשטר החדש בסוריה יזדקק לנשק ● האם לבנון תבעט בחזבאללה? ● המונדיאל מגיע לסעודיה ● איראן משחררת את טומאג' סאלחי ● והשבוע ב-1983: פיגוע בשגרירות ארה"ב בכווית ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

עוד 1,496 מילים

למקרה שפיספסת

בגידה

מעולם לא בגדתי בחניה אשתי.

אני יודע שזו הצהרה שעשויה להישמע קצת מוזר, אבל במציאות הישראלית בה אני חי ואותה הכרתי במהלך שנות נישואיי לחניה זוגתי-לחיים-ארוכים, יש בהצהרה הזו משהו מתבקש. זאת מאחר שנאמנות בחיי הנישואים מבלי "להתפרפר מהצד", כפי שהדבר קרוי בלשון עממית, אינה דבר מובן מאליו.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,192 מילים

הנוצרים בסוריה תוהים אם יצליחו לשרוד את ההפיכה

הנוצרים מהווים כ-2% מאוכלוסיית סוריה כיום, אחרי שהיוו כ-10% לפני פרוץ מלחמת האזרחים ● הנוצרים שנותרו נחשבו נאמנים למשטר, אך בעקבות נפילתו של משטר אסד הצטרפו לחגיגות הלאומיות על הפלתו ● השאלה היא, האם הם יכולים לבטוח בהבטחות של השליטים האסלאמיסטים החדשים שטוענים כי יגנו על המיעוטים וישמרו על "זכויות כל העם וכל העדות בסוריה"

עוד 1,052 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

דרכה לצמרת של קוני צ'אנג

הארכיון של רוןזמן ישראל נובר בארכיון של העיתונאי הוותיק רון מיברג ומפרסם מחדש מבחר מכתבותיו, שקריאה בהן היום מספקת פרספקטיבה איך הגענו עד הלום ● והשבוע: בעולם שבו ברברה וולטרס נישאת על גלי ההישגים העיתונאיים הגדולים שלה, נותרת קוני צ'אנג עם הישג יחיד: מרלון ברנדו

עוד 1,781 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
סוּרְיָה 239

ההתפתחויות בסוריה השבוע היו כה מהירות שלא הספקנו להיפרד כראוי מבשאר אל-אסד, הנסיך רך הדיבור שלימד אותנו שיעור ברודנות

עוד 1,060 מילים

מיזם הקריפטו של טראמפ חבר לפלטפורמה הקשורה לחמאס, חזבאללה ואיראן

הנשיא הנבחר מינה לאחרונה את המיליארדר סטיב ויטקוף לתפקיד שליחו למזרח התיכון, למרות חוסר ניסיונו הדיפלומטי ● עוד קודם לכן, טראמפ וויטקוף השיקו מיזם קריפטו, וכעת נכנסה למיזם שותפה חדשה - פלטפורמת הקריפטו Tron, המובילה במתן שירותים לארגוני הטרור במזה"ת ונמצאת במרכז חקירות בישראל ובארה"ב ● מומחים מזהירים מפני ניגודי אינטרסים חריפים גם של טראמפ וגם של שליחו

עוד 1,784 מילים

המשבר החוקתי בין לוין לעליון מגיע לנקודת רתיחה

35 ימים: זה הזמן ששופטי בג"ץ העניקו לשר המשפטים כדי לכנס את הוועדה לבחירת שופטים ולבחור את הנשיא העליון הבא ● אם הדבר תלוי בלוין, הקואליציה תנצל את הזמן הזה כדי להשלים את ההשתלטות הפוליטית על הוועדה ● מנגד, ממלא-מקום נשיא העליון יצחק עמית מבטיח: "הרשות השופטת תעמוד איתן מול הניסיונות לפגוע בחוסנה, והיא תוכל להם" ● פרשנות

עוד 1,165 מילים ו-1 תגובות
היום ה־434 ללחימה ● 100 חטופים עדיין בעזה

בלינקן דן עם ארדואן על הפעלת לחץ על חמאס להסכים לעסקה

דיווחים: חיל האוויר תוקף בדמשק וברחבי סוריה ● הליגה הערבית מגנה את פלישת ישראל לסוריה ● טורקיה תפתח מחר שגרירות בסוריה ● אזעקות באשקלון ובעוטף עזה, צה"ל יירט שיגורים מעזה, אין נפגעים, הג'יהאד לקח אחריות ● בריטניה ויפן הורידו את חומרת אזהרת המסע לישראל

עוד 47 עדכונים

תעשיית תווי הנכה משקפת את מחדלי משרד התחבורה

פרשת זיופי תווי הנכה מציירת תמונה עגומה של מצב השירות הממשלתי: מצד אחד, מערכת מצומקת עם רופאים המקבלים 10 שקלים לתיק, ומצד שני כנופיות של רמאים מקצועיים ● בהיעדר תחבורה ציבורית יעילה וכשהמדינה עולה על גדותיה במכוניות פרטיות, ישראלים רבים מוכנים לרדת לשפל מוסרי כדי להשיג מקום חניה

עוד 1,138 מילים ו-3 תגובות

לאן הולכים כשהכול קורס? גל חדש של דרי רחוב

בעמותת "אכפת" מדווחים על עלייה חדה במספר דרי הרחוב, ביניהם אנשים שנקלעו למצוקה נפשית בעקבות המלחמה, תושבים מעוטי יכולת שנאלצו לעזוב את ביתם בדרום ובצפון, וכן אסירים ששוחררו בשחרורים מנהליים ● לעומת זאת, במשרד הרווחה ובעיריות ת"א וירושלים מדווחים על גידול מתון בלבד, אך ההערכה היא כי רוב דרי הרחוב החדשים אינם מוכרים לרשויות

עוד 1,695 מילים

האופוריה על נפילת אסד נמהלת בצללים של עריצות חדשה

לאחר נפילתו של בשאר אל־אסד בידי היאת תחריר א־שאם, סוריה ניצבת בפני פרשת דרכים ● האם היא תחל בבניית מדינה דמוקרטית כפי שחלמו אזרחיה, או שמא תמצא את עצמה תחת שלטון קיצוני נוסף?

עוד 1,204 מילים ו-1 תגובות
היום ה־433 ללחימה ● 100 חטופים עדיין בעזה

אחרי שבג"ץ הורה למנות נשיא לעליון: בקואליציה דנים בחוק לשינוי הוועדה לבחירת שופטים

לוין בתגובה לצו בג"ץ: "בלתי חוקי ומביש" ● חיל האוויר השיג עליונות אווירית מוחלטת בסוריה; עקב ההתפתחויות האחרונות במזרח התיכון, בצה״ל סבורים כי יש הזדמנות לתקוף את מתקני הגרעין באיראן ● סאליבן: "הרגשתי שנתניהו מוכן לעסקה, מקווה לסגור אותה כבר החודש" ● היועמ"שית לנתניהו: "עליך למנות ממלא מקום לנציב שירות המדינה - רק בהתייעצות איתי"

עוד 56 עדכונים

בישראל ובעולם מקווים שטורקיה לא תשתלט על הוואקום בסוריה

ללא ספק, הנשיא ארדואן הוא המנצח הגדול של התהפוכות בסוריה, לפחות לעת עתה ● אולם לא ברור עדיין מה תהיה גישת המשטר החדש שיקום לגבי האוטונומיה שהקימה טורקיה בצפון מזרח המדינה ● השאלה היא האם ארדואן, לנוכח הצלחתו, יסתפק בהמלכת שלטון סוני או ימשיך לנסות לממש את החזון הנאו-עות'מאני שלו ● פרשנות

עוד 711 מילים ו-2 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה