מפ"ם מתה מזמן אך ה-DNA שלה עדיין מכשיל את מרצ

שיחה סביב שולחן במזנון הכנסת בתל אביב בין חברי כנסת מסיעת מפ"ם. מימין לשמאל: מנחם בדר, יעקב חזן, יעקב ריפתין ומאיר יערי (צילום: פין האנס, לע״מ)
פין האנס, לע״מ
שיחה סביב שולחן במזנון הכנסת בתל אביב בין חברי כנסת מסיעת מפ"ם. מימין לשמאל: מנחם בדר, יעקב חזן, יעקב ריפתין ומאיר יערי

הקואליציה הממשלתית שהוקמה על ידי דוד בן-גוריון בעקבות הבחירות לכנסת השלישית, שהתקיימו ביולי 1955, הייתה הראשונה מאז הקמת המדינה שכללה גם את מפ"ם.

מפ"ם, "מפלגת הפועלים המאוחדת" בשמה המלא, נשאה במשך עשרות שנות קיומה את דגליו המרכזיים של השמאל הציוני על כל מורכבויותיהם וסתירותיהם: היא ייצגה את האינטרסים של התנועה הקיבוצית אך גם הטיפה להטבת מצבם של העובדים השכירים בעיר; היא דגלה בהפרדת הדת מהמדינה אך נמנעה מלתמוך בהנהגת נישואין אזרחיים; רבים מהקיבוצים שלה השתלטו על אדמות הכפרים הפלסטינים הנטושים אך בראש עיתונה היומי התנוססה סיסמה שקראה לאחוות-עמים. והיא גם התנגדה לממשל הצבאי.

הממשל הצבאי, שהוקם באוקטובר 1948 ובוטל רק בדצמבר 1966, היה גוף צבאי שבאמצעותו ניהלה מדינת ישראל את חייהם של אזרחיה הערבים – בגליל, במשולש ובנגב.

מושלים צבאיים כל-יכולים קבעו מי מתושבי אום אל-פחם יוכל לעבוד בחדרה ומי לא; מי מתושבי נצרת יכול ללמוד בטכניון בחיפה או באוניברסיטה בירושלים וגם מי מהם יקבל – ומי מהם לא יקבל – טיפול רפואי בבית חולים בחיפה. הממשל הצבאי הפעיל מנגנון שרירותי, ולא פעם גם אכזרי, שיהודים רבים, לא רק ממפ"ם ומהשמאל הציוני, התנגדו לו ודרשו את ביטולו.

שר הקליטה נתן פלד משוחח עם יו"ר מפ"ם יעקב חזן (צילום: משה מילנר, לע
שר הקליטה נתן פלד משוחח עם יו"ר מפ"ם יעקב חזן (צילום: משה מילנר, לע"מ)

בן-גוריון, האיש שהגה את רעיון הממשל הצבאי, התנגד בנחרצות לכל דיבור על אפשרות ביטולו. מפ"ם, שב-1955 מאוד רצתה להצטרף לממשלתו, חיפשה מוצא מילולי שיאפשר לה לכהן בממשלה למרות המשך קיומו של הממשל הצבאי לו התנגדה. המוצא הזה נמצא בהסכמתו של בן-גוריון להקים וועדה שתבחן את חיוניות קיומו של הממשל הצבאי ואת האפשרות לצמצם את תחולתו וסמכויותיו.

הוועדה, בראשותו של יוחנן רטנר, פרופסור לאדריכלות בטכניון שהיה קודם לכן ראש אגף תכנון בצה"ל, קבעה שהמשך קיומו של הממשל הצבאי הוא חיוני לביטחון המדינה וכי אין כל אפשרות לצמצם את תחולתו. מפ"ם נשארה, בכל זאת, בקואליציה.

אך בטרם הורידה סופית את הפרשה המביכה הזאת מעל סדר יומה, החליטו מאיר יערי ויעקב חזן, מנהיגיה הבלתי-מעורערים של מפ"ם, "למחות בחריפות" נגד ועדת רטנר על כי חבריה "סירבו לשמוע את עמדת מפ"ם". הם התכוונו לכך שהוועדה אכן הודיעה למפ"ם כי לוח הזמנים הצפוף שלה אינו מאפשר את הופעתה בפניה של משלחת מטעם הנהגת מפ"ם.

פרופסור יוחנן רטנר וראש הממשלה דוד בן גוריון (צילום: כהן פריץ, לע
פרופסור יוחנן רטנר וראש הממשלה דוד בן גוריון (צילום: כהן פריץ, לע"מ)

אלא שעיון בפרוטוקולים של וועדת רטנר, השמורים בחלקם בארכיון המדינה, מראה כי אחד העדים שכן הופיעו בפני הוועדה היה ח"כ יוסף חמיס, מי שייצג את מפ"ם בכנסת מ-1955 עד 1965.

מחאתם של יערי וחזן על כך שהוועדה סירבה לשמוע את עמדת מפ"ם חשפה את אחת התכונות החשובות ב-DNA שלה – חבריה הערבים, גם אם היו חברי הכנסת, מעולם לא נחשבו לחלק אינטגרלי מהנהגת המפלגה.

השבוע התברר שהסיפור הזה, הקשור באירועים שהתרחשו לפני למעלה משישים שנה, רלבנטי גם למה שמתרחש במערכת הבחירות הנוכחית.

מפ"ם, שחדלה להתקיים כמפלגה עצמאית לפני קרוב לשלושה עשורים, הייתה החשובה, הגדולה והוותיקה מבין שלוש המפלגות שהתמזגו ב-1992 כדי ליצור את מרצ.

מסתבר שאותו רכיב מרכזי בהתנהגות הפוליטית של מפ"ם שאפשר ב-1955 למנהיגיה ההיסטוריים להתעלם מקיומו של חבר-כנסת ערבי המייצג אותם בפרלמנט, הוא גם זה שהניע את חברי וועידת מרצ שהתכנסו השבוע בגני התערוכה בתל-אביב, בחרו בניצן הורוביץ לראשות מפלגתם וקברו בכך את האופציה, שהועלתה על ידי אחדים מיריביו של הורוביץ, להפוך את מרצ למפלגה יהודית-ערבית.

מוסי רז, תמר זנדברג ועיסאווי פריג' במהלך בחירות 2019 (צילום: פלאש90)
מוסי רז, תמר זנדברג ועיסאווי פריג' במהלך בחירות 2019 (צילום: פלאש90)

חייה הקצרים של האופציה הזאת החלו מייד אחרי הבחירות באפריל, כאשר התברר כי מרצ עברה את אחוז החסימה רק בזכותם של כמה עשרות אלפי מצביעים ערבים. ח"כ עיסאווי פריג', שבלעדיו מרצ הייתה נמחקת אז מהמפה הפוליטית, ומוסי רז, שאיבד אז את מקומו בכנסת, העלו את הרעיון להתמודד במשותף על תפקיד היושב-ראש ולהמחיש כך, בצורה הברורה ביותר האפשרית, את המעמד השווה של הערבים והיהודים במפלגה.

הרעיון הנאה הזה, הכמעט מתבקש בכל מפלגה נורמלית, נגדע במרצ באיבו תוך פחות משבועיים. סקר שנערך ביוזמתם של פריג' ורז בקרב מצביעי מרצ בבחירות שהיו באפריל העלה, אולי במפתיע ואולי לא, שכמעט רבע ממצביעיה היהודיים של המפלגה יעברו להצביע עבור כחול לבן אם יוזמתם של פריג' ורז תתממש.

ממצא זה אילץ אותם לוותר על חזונם הדו-לאומי ולחבור לתמר זנדברג, היושבת-ראש המכהנת שאותגרה על ידי הורוביץ.  זה היה צעד נואש וחסר הגיון, הן מצדה של זנדברג והן מצידם של פריג' ורז. זנדברג אמנם התגאתה אחרי הבחירות באפריל בהישג של מפלגתה ברחוב הערבי וניסתה לזקוף אותו לזכותה אך לפני לא הרבה יותר משנתיים, כאשר היא עצמה נבחרה ליושבת-ראש המפלגה, היא שידרה את ההיפך ממה שהיא ניסתה לשדר עכשיו.

בכל נאומיה והופעותיה אז היא נמנעה מלעסוק בשאלות מדיניות, התעלמה מקיומה של אוכלוסייה ערבית בישראל ומקיומם של חברים ערבים במרצ, קראה (בדיוק כמו הורוביץ עכשיו) להחזיר את מרצ לעיסוק בשאלות חברתיות ובסוגיות של דת ומדינה ואף רמזה על נכונות "לשבת עם ליברמן" בממשלה. חבירתה האופורטוניסטית לרז ולפריג' גזרה גם את דינה וגם את דינם של אלה במרצ השואפים, ביושר ובכנות, לכינונה של מפלגה דו-לאומית ושוויונית.

רגע הכרזת נצחונו של ניצן הורוביץ בגני התערוכה בתל אביב (צילום: גילי יערי/פלאש90)
רגע הכרזת נצחונו של ניצן הורוביץ בגני התערוכה בתל אביב (צילום: גילי יערי/פלאש90)

נצחונו של הורוביץ תוביל את מרצ, קרוב לוודאי, לחבירה אלקטורלית למפלגת העבודה תחת מטרייתו החדשה של אהוד ברק. משמעותה המעשית של חבירה כזאת, יהיו תוצאות הבחירות בספטמבר אשר יהיו, היא שמרצ תיבלע בתוך מפלגתו החדשה של ברק ובכך יבוא הקץ לקיומה.

מי שמאמין בהיתכנותם של חיים משותפים ליהודים וערבים בארץ, וכפועל יוצא מכך גם בהיתכנותה של אופציה פוליטית יהודית-ערבית, לא בהכרח צריך להתאבל על היעלמותה של מרצ (ועל היעלמותה המקבילה של מפלגת העבודה).

רק כאשר אותו DNA פסול שמרצ ירשה ממפ"ם ייעלם סופית מהנוף הפוליטי ניתן יהיה להתחיל בבנייתה של מסגרת פוליטית יהודית-ערבית, שהיא היחידה היכולה להבטיח עתיד מכובד לכל תושבי הארץ הזאת.

סופר ועיתונאי, כתב על נושאים פוליטיים במוסף "הארץ" ובשבועונים "כותרת ראשית" ו"כל העיר", והיה כתבו המדיני של "דבר".

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 813 מילים
כל הזמן // שבת, 7 בדצמבר 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
מצב הרוח
שיחה עם הסופרת והציירת אלונה פרנקל

"הזקנה היא הדבר הכי צעיר בחיי"

"בלילות, יאיר ואני יוצאים לסיבוב. לפעמים אנחנו מתיישבים לנוח על ספסל וכל מי שסביבנו יכולים להיות הנכדים שלנו ותמיד מישהו אומר, אוי כמה שאתם חמודים. כאילו זה הישג שאנחנו עוד חיים" ● הסופרת והציירת אלונה פרנקל כבר בת 87, אבל יושבת על הכורסה בישיבה מזרחית, מגלגלת סיגריות ונינוחה וכנועה כלפי המוות ● יש לה רק בקשה אחת: "בהיותי גוועת, אני רוצה שיחזיקו לי את היד כל הזמן"

עוד 2,303 מילים

אני זקנה

בגיל 62 הגעתי למנהלת משאבי אנוש במקום עבודתי והודעתי לה שאני מעוניינת לפרוש. התגובה המיידית שלה הייתה "אבל את לא נראית".

"איך אני אמורה להיראות?", שאלתי בצחוק. "עם מקל ביד?" ככה התחילה ההיכרות האישית שלי עם הגילנות.

דפנה צרויה היא אזרחית ותיקה, תל אביבית. פעילה ויזמית חברתית. נציגת תל אביב במועצת האזרחים הוותיקים הארצית, שהוקמה על ידי הגו"ניט וקרן אלי ודליה הורוביץ. בעלת הפודקאסט "בטל בשישים", שבו יחד עם שני שותפים, מדברים על הגיל השלישי מזווית ייחודית ועם הומור.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 523 מילים
אמיר בן-דוד

מדינת בטא

ב־7 באוקטובר מדינת ישראל מתה, ועל גופתה קמה מדינת בטא – יציר כלאיים המשלב את ההיסטוריה והאמונות החברתיות שאנו מחזיקים על ישראל כפי שהכרנו ● במדינת הבטא חיים ישראלים שעדיין אינם מודעים לכך שהם תושבים חסרי מולדת, המחזיקים באזרחות רק על הנייר. פרסומת לאזרחות בחסות קוקה קולה. אזהרה: המוצר מכיל סוכר ופרופגנדה בכמות גבוהה ● דעה (ופואמה)

עוד 746 מילים

סיפור לשבת לפעמים אדם סוחב תיק

לפעמים אדם סוחב תיק על גבו.
לפעמים הוא נושא אותו על כתפו.
לפעמים משא התיק נסבל,
ולפעמים סחיבתו נדמית קשה מנשוא
– יש רגעים כאלה.
ויש רגעים בהם הוא שואל את עצמו
– מה יהיה אם אניחו מידי?
מה יהיה אם אוריד את התיק מגבי?
אבל לא באמת יש אופציה כזו.
מדובר בסוג של חלומות בהקיץ.
סוג של פנטזיה.

לפעמים אדם סוחב תיק על גבו,
ועל אף שיכול שמדובר
בעניין של כמה שנים,
הוא מרגיש כאילו הוא נושא אותו
על גבו ואיתו חיים שלמים.
הוא מנסה להיזכר מה היה קודם,
אי-אז, בטרם הונח על גבו התיק,
אבל הזיכרון נעשה מעורפל
והתמונה היחידה שעולה במוחו
היא דמותו-שלו עם התיק שאיתו,
התיק שאותו הוא נושא על גבו.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 901 מילים

למקרה שפיספסת

כל החלשה של משטר אסד היא אינטרס ישראלי

סוריה שיחקה תפקיד מרכזי בחימוש חזבאללה בלבנון ● מאמצים לחדש את העסקה בעזה ● החזון של טראמפ למזרח התיכון בעידן החדש ● רשת הברחת דלק בעיראק מעבירה מיליארדים לאיראן ● והשבוע ב־1977: מצרים מתרחקת מחמש מדינות ערביות ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

עוד 1,532 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

הפלישה לנורמנדי

הארכיון של רוןזמן ישראל נובר בארכיון של העיתונאי הוותיק רון מיברג ומפרסם מחדש מבחר מכתבותיו, שקריאה בהן היום מספקת פרספקטיבה איך הגענו עד הלום ● והשבוע: בחזרה ל-1992 ולטיול בלתי נשכח לנורמנדי, שם, במסעדה קטנה עם שני כוכבי מישלן, אכל את הארוחה הטובה בחייו

עוד 1,410 מילים

עקורים

יו"ר הכנסת פנה להנהלת בתי המשפט בתלונה על שמועדי עדותו של נתניהו במשפט האלפים לא תואמו עימו מראש, וזאת על בסיס סעיף 8 לחוק החסינות ● אלא שהחוק מתייחס למצב שבו ח"כ "נדרש להעיד", בעוד שנאשם בפלילים בוחר להעיד ואינו חייב בכך ● בכל מקרה, לפי לשון החוק, האחריות לתאם זאת עם יו"ר הכנסת היא של הצד המזמין את העד ● במקרה של נתניהו - מדובר בסנגוריו שלו ● פרשנות

עוד 789 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
טִיהוּר אֶתְנִי 238

ברוך הבא לקרן הזווית המטורללת שלנו, בוגי. חבל שלא הגעת לפני שנים, כשעוד היית בתפקידי מפתח חורצי גורלות. אז אסרת על "שוברים שתיקה" לפעול בבסיסי צה"ל. מי היה מאמין שיום יבוא ותשבור שתיקה בעצמך

עוד 1,722 מילים ו-1 תגובות

הנאשם מספר אחת במשפט תיקי האלפים דורש מבית המשפט שוב ושוב דחיות והנחות בכל הקשור לעדותו - והוא עושה את זה, לא פחות ולא יותר, בשם ערך השוויון בפני החוק ● בינתיים, הרכב השופטים לא מתרגש מהתרגילים של נתניהו - שהרי הצהיר שלא תהיה לו שום בעיה לנהל מדינה במקביל לניהול משפטו ● פרשנות

עוד 925 מילים ו-1 תגובות
היום ה־427 ללחימה ● 100 חטופים עדיין בעזה

המורדים הסורים: "הגענו לגבולות חומס"; דיווח: "צה"ל תקף מצבור נשק כימי בסוריה"

המורדים הסורים טוענים: השתלטנו על העיר דרעא הקרובה לישראל; שר הביטחון והרמטכ"ל קיימו הערכת מצב ביטחונית בעקבות ההתפתחויות בסוריה ● דיווח: גורם המעורה במו״מ לעסקת חטופים מאשר כי "יש תזוזה" ● חוסל ראש המערך האווירי של חמאס, שתכנן את הפשיטה האווירית ב-7.10 ● דיווח: המשטרה תכיר בשרה נתניהו כנפגעת עבירה בעקבות זריקת נורי התאורה

עוד 39 עדכונים

יורם כהן עשוי להצטרף למפלגה של בנט

ראש שב"כ לשעבר נמצא עמוק בתוך קמפיין פוליטי, וההערכה היא שכהן יצטרף לקראת הבחירות הבאות למפלגתו של נפתלי בנט ● ראש הממשלה לשעבר אישר לזמן ישראל כי השניים שוחחו, אך מסר כי השיחות היו "על המצב הביטחוני" ● מה שבטוח, עד הבחירות, כהן עושה עבור בנט והאופוזיציה עבודה פוליטית לא רעה בכלל ● פרשנות

עוד 638 מילים

המטיילים נעים בהמוניהם לצפון, אבל לא כל אתרי הטבע פתוחים

הפסקת האש נתנה את האות להסתערות של הישראלים על אתרי הטיול בצפון, אבל הטבע - שספג פגיעות קשות במלחמה - עדיין לא ערוך לקלוט אותם בכל מקום ● ברשות הטבע והגנים ובקק"ל מנהלים מרוץ נגד הזמן להסרת מפגעים בטיחותיים, סילוק חלקי טילים ועצים שרופים, אבל לדרכים שחטיבות שלמות של טנקים דהרו עליהן ייקח זמן להשתקם

עוד 1,329 מילים

לוחמים ששוחררו לפני המלחמה לא נקראו לשירות

בדיקת זמן ישראל לפני המלחמה שוחררו מצה"ל מאות אלפי חיילי מילואים מתחת לגיל 40, רובם אינם לוחמים או לוחמים שכבר אינם כשירים לשירות ● רוב הלוחמים הכשירים התנדבו לשוב לשירות, אך ההערכה היא כי קרוב ל־20 אלף לוחמים ששוחררו עדיין לא זומנו מחדש ● לוחמי שריון שהתנדבו מדווחים כי סורבו בטענה ש"חסרים טנקים"

עוד 1,427 מילים

התקדמות המורדים בצפון־מערב סוריה מקרבת אותם למאגרי הנשק הכימי של משטר אסד, שהוסתרו מאז הפירוק ב־2013 ● בישראל עוקבים בדריכות, תוך הערכה שאסד מעולם לא ויתר על היכולת להשתמש בנשק כימי, ורואים במצב פוטנציאל לאיום חמור ● בישראל לא שוללים פעולות מנע להשמדת המאגרים במקרה של איום מיידי ● פרשנות

עוד 715 מילים
היום ה־426 ללחימה ● 100 חטופים עדיין בעזה

דיווחים: ישראל העבירה מסר לאיראן, שאם תעביר כוחות לסוריה הם יותקפו על ידה

בית המשפט המחוזי בירושלים דחה את בקשת נתניהו לצמצם את מספר הימים בשבוע שבהם יעיד ● מפקד היחידה המרכזית של מחוז יהודה ושומרון, החשוד בשוחד ובהפרת אמונים, ישוחרר למעצר בית ● עוצמה יהודית פתחה בקמפיין פרסומי נגד בהרב־מיארה: "התופרת המשפטית לממשלה" ● דיווח: משלחת בראשות המזכיר הצבאי של נתניהו דנה אתמול ברוסיה בשחרור החטופים

עוד 39 עדכונים
סגירה
בחזרה לכתבה