ארצות הברית עשויה למכור לאיחוד האמירויות הערביות (או בקיצור: האמירויות) את מטוס הקרב-תקיפה החדיש, ה-F35. ישראל לא מתלהבת מכך, בלשון המעטה, אבל היא השלימה עם זה ויחסית אין זה כה נורא מבחינתה.
ישראל והאמירויות חתמו על הסכם שלום, שהוא גם הסכם נגד האויב המשותף שלהן, איראן. מבחינת האמירויות – הרוצה שלום (עם ישראל) ייכון למלחמה (נגד איראן, לא ישראל). לכן האמירויות רוצה לרכוש את ה-F35. זהו מטוס אמריקאי מתקדם מאד, ובמזרח התיכון הוא נמצא רק בידי ישראל. ישראל היתה מעדיפה שזה ישמר כך, אבל זה כנראה לא יקרה. מטוס זה, המכונה "אדיר" בישראל, לקח את חיל האוויר שלה לגבהים חדשים. יש לו יכולות מדהימות אשר ישראל לא רוצה שאף מדינה ערבית תהנה מהן. זה נכון גם לאמירויות. אך עד כמה על ישראל לחשוש מכך? יש כמה סיבות שמצמצמות את הסיכון.
מטוס ה-F35, המכונה בישראל "אדיר", לקח את חיל האוויר שלה לגבהים חדשים. יש לו יכולות מדהימות שישראל לא רוצה שאף מדינה ערבית, כולל האמירויות, תהנה מהן. אך עד כמה על ישראל לחשוש מכך?
לישראל אין ממש סיבות לחשוש מהאמירויות, בלי קשר להסכם השלום ביניהן. גם אם השלום איתה יתגלה כשלום קר ואף יקרוס, אין לשתי המדינות סיבות ממשיות לסכסוכים. ישראל והאמירויות מאד רחוקות אחת מהשניה (מרחק של יותר מאלפיים ק"מ) אז אין מריבות על שטח, מים וכדומה, כפי שיש בין ישראל לפלסטינים וסוריה למשל. לישראל יש אתגרים בטחוניים רבים. יש גם כאלו שעשויים להתפתח. בתחתית הרשימה הזו קיימת האפשרות של עימות כלשהו עם האמירויות.
מבחינת ישראל עשויה להיות חשיבות רבה לקשר הדוק עם האמירויות, אפילו עד כדי מכירת F35 לאמירויות. שיקול דומה היה לישראל עם מצרים וירדן, עימן יש שלום ותיק, שקלטו מטוסים אמריקאיים מתקדמים מסוג F16. עם מדינות אלו, במיוחד עם מצרים, ישנה סבירות, גם אם נמוכה מאד, שהן עלולות בעתיד לחזור להיות יריבות של ישראל. הסיכון הפוטנציאלי מהן גבוה יותר מזה שנשקף מהאמירויות, שמעולם לא נלחמה נגד ישראל.
ל-F35 יש מספר דגמים. ישראל עשויה לדרוש כי האמירויות תקבל דגם נחות יותר מזה שיש לישראל, למשל בתוכנות המחשב שלו, בהיבטים שונים בסייבר ועוד. כמו כן המרחק הרב בין ישראל לאמירויות יכביד מאד על האמירויות לתקוף את ישראל עם F35. הטווח המבצעי של מטוס זה לא מאפשר לו להגיע לישראל ולחזור לאמירויות. מטוס זה יכול לשאת מיכלי דלק נוספים, נתיקים, כדי להאריך את הטווח שלו, אבל נשיאתם תגרום לו לאבד את אחד מיתרונותיו העיקריים, החמקנות, כלומר הוא יתגלה במכ"ם.
הגעת ה-F35 לאמירויות תיקח שנים. פולין, שגם קנתה את המטוס, תקבל אותו רק בעוד ארבע שנים. ייתכן שייקח כעשור עד שהאמירויות תקבל את המטוס, גם בגלל המורכבות של אישור זה בקונגרס האמריקאי. יש שם חילוקי דעות שנוגעים, למשל, לשימוש בעייתי שעשתה האמירויות בעבר בנשק אמריקאי שיש לה בעת המלחמה בתימן, יחד עם הרצון לשמור על סודות מטוס זה כדי שלא יזלגו ליריביה של ארצות הברית ועוד. באמירויות יש אזרחים זרים רבים, כולל מאיראן.
לקשר הדוק עם האמירויות עשוי להיות חשוב מאוד לישראל, אפילו עד כדי מכירת F35 לאמירויות. שיקול דומה היה לישראל עם מצרים וירדן, עימן יש שלום ותיק, שקלטו מטוסים אמריקאיים מתקדמים מסוג F16
ישראל היתה יכולה להיאבק במכירת המטוס, באופן רשמי או לא, תוך גיוס התומכים הרבים שיש לה בארצות הברית. אבל ישראל לא רוצה לקומם את ארצות הברית. אם הממשל האמריקאי רוצה למכור F35 לאמירויות, כולל בגלל שיקולים כלכליים, ישראל היתה מתקשה לעצרו ואף היתה עשויה לשלם על כך מחיר כבד. ישראל היתה עשויה גם לעצבן את האמירויות וגרוע מכך את הממשל האמריקאי, את חברות הנשק האמריקאיות ועוד, ובסוף היה עליה להשלים עם מציאות שה-F35 נמכר לאמירויות.
אם האמירויות תקבל את ה-F35, מדינות ערב נוספות עשויות לדרוש לקבלו, וחלקן, כקטאר, כבר צועדות בכיוון זה. גם אם אחת מהן תהפוך ליריבה של ישראל היא מן הסתם תהיה גם יריבה של ארצות הברית. אותה מדינה ערבית תאבד נגישות לשוק הנשק האמריקאי, כולל לחלפים, תחמושת, ידע וכדומה. בלעדי תמיכה זו יהיה קשה מאד למדינה ערבית סוררת לתפעל מטוס ועוד כה מורכב כמו ה- F35, שעשוי להיות בעל תועלת מועטה. כך זה קרה באיראן בזמנו.
בסך הכל עדיף שהאמירויות לא תקבל ה-F35, אבל גם אם זה יתבצע – מבחינת ישראל לא יהיה זה כה גרוע. יהיה זה סיכון מחושב, וישראל כבר לקחה בעבר סיכונים גדולים בהרבה. יהיה זה כדאי במיוחד אם היחסים עם האמירויות יתפתחו ויועילו לישראל במידה כזו שהישגים אלו יאפילו אל הסיכון של התחמשות האמירויות בנשק אמריקאי מתקדם.
אהוד עילם, חוקר של בטחון לאומי של ישראל, בעל דוקטרט בתחום. בעבר עבד בתחום עבור צה"ל, כאזרח, במשך מספר שנים. פרסם שבעה ספרים, רובם באנגלית. האחרון, מ-2019, היה על: צה"ל מול גרילה וטרור (הוצאת משרד הבטחון ומודן) https://www.booknet.co.il/prodtxt.asp?id=139278#.XUv3bPJKipo
בשעה טובה הרשתות החברתיות וענקיות האינטרנט נוקטות בצעדים אקטיביים על מנת לעצור את הטירוף שתודלק באמצעותן. חסימת חשבונותיו של טראמפ ברשתות החברתיות, לצד הפסקת שירותי אחסון הענן על ידי אמזון לפרלר שנסגרה כתוצאה מכך, הם בשורה מצוינת. פרלר שימשה כרשת חברתית נטולת צנזורה בה גזעניים, אנשטישמיים ומכורי קונספירציות משתמשים וחולקים את אידיאולוגיית השנאה שלהם.
חסימת טראמפ ברשתות, והפסקת שירותי אחסון הענן של אמזון לפרלר, שנסגרה כתוצאה מכך, הם בשורה מצוינת. פרלר שימשה כרשת חברתית נטולת צנזורה בה גזעניים, אנטישמים ומכורי קונספירציות חלקו אידיאולוגיית שנאה
אבל פרלר איננה הפלטפורמה היחידה בה משמשים כל אותם אנשים, ולמרות שנסגרה והמנכ"ל שלה הודיע כי ייקח יותר זמן מהצפוי להשיב אותה חזרה לפעילות (אם בכלל), ישנן עוד מספיק אלטרנטיבות אחרות.
צמתי השנאה ברחבי הרשת
gab היא רשת חברתית דמויית טוויטר (ללא הגבלת תווים וללא צנזורה) האהודה במיוחד על אותן קבוצות שהוזכרו. הרשת מתקיימת בזכות מימון של חבריה, ובדומה לאתרים שמציעים מוצרים לא חוקיים, אמצעי התשלום הקיימים שם הינם ביטקוין, צ'ק אלקטרוני ושליחת צ'ק בדואר.
העובדה כי ל-gab אין יכולת לעבד תשלומי כרטיסי אשראי, שאין אפשרות לשלם דרך ארנקים דיגיטליים (דוגמת PayPal או Skrill) או לקבל תשלום דרך העברה בנקאית, מעידה על רמת המפוקפקות שלה. אתרים שלא משתמשים באמצעי תשלום לגיטימיים ומסתמכים על אמצעי תשלום אנלוגיים או על ביטקוין, לרוב עושים זאת כיוון שאינם רוצים שחברות האשראי או הארנקים הדיגיטליים יקפיאו את נכסיהם.
אינני מעורה בתזרים התשלומים של gab, אך לא נראה לי מופרך להניח, לנוכח הבחירה באמצעי התשלום, שבעלי gab לא מדווחים על הכנסותיהם ולא משלמים מיסים. דבר שאיננו מעיד על אזרחות טובה, למרות שרבים ממשתמשי הרשת מכריזים על עצמם כ"פטריוטים".
מלבד gab, ישנן עוד פלטפורמות רבות בהן מהודהדים מסרי השנאה וההסתה. לדוגמה, פורום mymilitia שמטרתו לחבר בין חברי המיליציות העצמאיות בארה"ב וליצור שיתופי פעולה ותיאום "בכדי להגן על המדינה". פורום נוסף הידוע לשמצה – 8kun, המוכר יותר כ-4chan ו-8chan בגלגוליו הקודמים. בעבר הפורום נסגר, אך כל פעם שב וקם מחדש עם שם אחר ואוחסן בשרתים אחרים. הפורום הוא כר פורה לחסידי Qanon וניתן למצוא שם תכנים קיצוניים וגזעניים לצד תמונות עירום קשות וסרטוני deepfake. למרות שנסגר בעבר, 8kun ממשיך לפעול וסביר להניח שבדומה ל8kun, זה עניין של זמן עד שמנהלי פרלר ימצאו שירות אחסון ענן אחר ויפעילו את הרשת שלהם בחזרה.
בנוסף לפלטפורמות הללו, קיימים עוד מאות ערוצי טלגרם המחולקים לפי נושאי אידיאולוגיה ושנאה שונים – ערוצים שונאי שחורים, ערוצים לאנטישמיים וניאו נאציים, לחסידי Qanon, Proud Boys (ארגון הימין הפשיסטי-שובינסטי הקיצוני) ועוד כאלה ואחרים שמתאגדים סביב נושא שנאה מרכזי.
קיימים עוד מאות ערוצי טלגרם המחולקים לפי נושאי אידיאולוגיה ושנאה שונים – ערוצים שונאי שחורים, ערוצים לאנטישמיים וניאו נאציים, לחסידי Qanon, Proud Boys (ארגון הימין הפשיסטי-שובינסטי הקיצוני) ועוד
עם זאת, אותם ערוצים מתואמים וניתן למצוא תכנים זהים המשותפים בהם. כל תיאוריית קונספירציה וכל פייק ניוז שברצונם להפיץ (ואמור לעזור לטראמפ) מופץ עם טקסט כמעט זהה ובשעות כמעט חופפות.
רמת תיאום גבוהה
התפיסה שהייתה בעבר כלפי אותן קבוצות היא, כי אמנם הם מציפים את הרשתות החברתיות והאינטרנט בתכני שנאה ושטנה, אך היכולת שלהם להתארגן יחד ולתאם פעולה רחבת היקף, נמוכה עד לא קיימת. האירועים בקפיטול הוכיחו אחרת. ניתן למצוא ראיות רבות להתארגנות המקדימה ולכך שחברי פורומים מובילים נכחו שם בעצמם. מרגע שהחלה הפריצה לקפיטול, בתיאום נרחב בפלטפורמות ובקבוצות השונות, פומפמו נרטיבים שקריים לגבי האירועים. נטען כי תומכי טראמפ הפגינו בשלווה ובשלום מחוץ לקפיטול, ומי שפרצו פנימה הם פעילי אנטיפה ותנועת BLM בהוראת ננסי פלוסי ומייק פנס, שחיפשו תירוץ להדחת טראמפ.
האירועים בקפיטול, טראומתיים ככל שיהיו, משמשים כנורה אזהרה למה שכל אותם חסידי טראמפ ו-Qanon מסוגלים לעשות. ישנם כמה נרטיביים מסוכנים שמופצים ומתודלקים בקרב Qanon. באחד, נטען כי העולם נמצא בשליטת סינדיקטות פשע חוצות דורות וכתות מוות שהתאחדו כדי לכונן ממשלה עולמית אחת, שתמחה 90% מאוכלוסיית העולם, ואילו באחר נטען כי הסינים משתלטים על העולם וכי ישנם 70,000 חיילים סינים בוונקובר שמחכים לפקודה לפלוש לארה"ב מצפון.
אותם נרטיבים, הזויים ככל שיהיו, מצליחים לעורר זעם בקרב אוכלוסיה זאת. גם אם קיימים חורים וסתירות רבות בתכנים המופצים, הם יותר ממספיקים בשביל ששנאת ההמון תתורגם לפעולות מעשיות מחוץ למרחב הוירטואלי.
התפיסה הרווחת בעבר כלפי אותן קבוצות היא, כי אמנם הם מציפים את הרשתות החברתיות והאינטרנט בתכני שנאה ושטנה, אך יכולתם להתארגן יחד ולתאם פעולה רחבת היקף, נמוכה עד לא קיימת. האירועים בקפיטול הוכיחו אחרת
עד לא מזמן העולם סבל מארגון הטרור הרצחני דאע"ש. דאע"ש הצליח ליצור לעצמו שם, לגייס פעילים ולהוציא לפועל מתקפות ברחבי העולם בזכות האינטרנט, רשתות חברתיות ופורומים שונים. מימדי ההרס והאימה זכורים לכל, אך ניכר שהלקח עוד טרם נלמד ויושם. עתה העולם מבין כי לא רק פנאטים דתיים מנצלים את האינטרנט לרעה, אלא גם אזרחי המעצמה הגדולה בעולם.
צעדים מגבילים
ברור לכל אדם שפוי שצריכה להיות הגבלה וצנזורה על התכנים המופצים באינטרנט. זאת משום שהם מובילים לפעולות אלימות ומסוכנות המביאות למוות של אנשים ומערערות את יציבות החברה.
המהלכים האחרונים של ענקיות האינטרנט אכן חשובים, אך נדרשים עוד צעדים מרחיקי לכת. על חברות הטכנולוגיה וענקיות האינטרנט להתאחד, להביא לסגירת כל הערוצים, הקבוצות השונות, האתרים והפורומים בהם משתמשים אותם קיצוניים ולהביאם לעלטה דיגיטלית. פירוק אותן פלטפורמות לא ישים קץ לתופעה אך יביא לדילול בכמות האנשים אליהם מופצים תכנים אלה, לפגיעה אנושה בתיאום, ויגרום לבזבוז משאבים אדיר של אותן קבוצות בכדי להקים פלטפורומות חלופיות.
בימים האחרונים הרשתות החברתיות חוסמות עוד ועוד תומכי טראמפ ו-Qanon, ולצד זה גובר הדיון אודות גבולות חופש הביטוי. לרוב, אותם דיונים מגיעים להתנצחות ללא סוף, בה מחפשים סימטריה בין החופש להגבלות, בין הקבוצה בחברה שנפגעת לבין הקבוצה המוגבלת.
הניסיונות למצוא סימטריה לא מעלים חרס, והאירועים בגבעת הקפיטול, אחד מהסמלים הגדולים ביותר של הדמוקרטיה האמריקאית, הם הדוגמה המוחשית ביותר למה שקורה כשלא מגבילים ונותנים לכל אדם להתבטא כרצונו. כשחופש הביטוי הופך להיות הערך העליון, לתהליך כזה יש רק תוצאה אחת בסוף והיא הרס הדמוקרטיה.
נדרשים עוד צעדים מרחיקי לכת. על חברות הטכנולוגיה וענקיות האינטרנט להתאחד, להביא לסגירת כל הערוצים, הקבוצות השונות, האתרים והפורומים בהם משתמשים אותם קיצוניים, ולהביאם לעלטה דיגיטלית
חברות אנושיות וקהילות ברחבי העולם לא התקיימו ושגשגו בזכות חופש הדיבור אלא בזכות רצון לשתף פעולה, התחשבות בצרכי האחר והכרה בגורל החיים המשותפים וחיזוק האמצעים המאפשרים זאת. הרשתות החברתיות הביאו הרבה טוב לעולם, אך הגיע השלב בו יש לקבוע גבולות ולהבטיח שלא נראה עוד אירועים כאלה המערערים על המשך קיום חברה דמוקרטית.
גיא רוה הוא אנליסט לאיתור הלבנות כספים באינטרנט, קצין במיל', סטודנט לתואר שני במדע המדינה, מתעניין וחוקר יחסים בינלאומיים ואת הקשר בין ספורט לפוליטיקה בפרט. לולא הקורונה היה אמור להתחתן בעוד כמה חודשים, אבל החתונה נדחתה לשנה הבאה.
כך נראה לינץ'
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם