קולן של צעירות העדה האתיופית

"הוונדליזם והאלימות הם הוצאת המוגלה"

שוטרים עצרו את ירוס בתחנת אוטובוס צפופה כדי לשאול רק אותה מה יש לה בשקית. סוואעלם אולצה להשאיר את אחיה לבד באתיופיה, מבלי שיורשה לעלות אפילו לרגל חתונת אחותו. למה המחאה היא רק של האתיופים? שואלת אדיסעלם. למה מצקצקים על כאבנו? שואלת גלית. ארבע צעירות יוצאות אתיופיה מדברות על הסבל שהודחק ונפל על אזניים ערלות עד שהתפרץ בלי שליטה

איור: אבי כ"ץ
איור: אבי כ״ץ

ירוס קסיה

ירוס קסיה תמונה
ירוס קסיה תמונה

אני רוצה לספר קצת על הרגשות שלי בתקופה האחרונה. באופן אישי, אני לא נתקלתי בילדות שלי במצבים לא נעים מול שוטרים וכוחות הביטחון. אבל המון מחברי כן. ככל שאני גדלה אני שומעת על יותר ויותר מקרים של התנכלויות שוטרים לצעירי הקהילה האתיופית, מבלי שנבין מה הסיבה.

כשאת רואה מקרה כזה, שוטר ניגש לאזרח ומבקש ממנו תעודת זהות, סתם בגלל שהותו בפארק שעשועים או ברחוב, והמקרה חוזר על עצמו פעם אחר פעם, את מבינה שמשהו פה לא בסדר.

גם אני חוויתי מקרה דומה פעם אחת. שוטר עצר לידי בתחנת אוטובוס, שהייתי בה האתיופית היחידה בין הרבה נשים עם ילדים ותינוקות, ושאל אותי מה יש לי בשקית. אמרתי לו מה יש בשקית והמשכתי בחיי. רק בתקופה הבוערת הזו אני יותר מבינה שגם אלי הגיע השוטר – ממש ללא סיבה מוצדקת.

אחרי תקופה ארוכה שבני הקהילה סובלים מהתנכלויות של שוטרים הגענו עכשיו למצב הרבה יותר קשה.

שוטר יורה באזרח. איך זה יכול להיות? איך שוטר מוציא אקדח ומכוון אותו כלפי אזרח? זאת לא הפעם הראשונה שהקהילה שלנו מאבדת סבלנות, אבל עכשיו יוצא כל הזעם

שוטר יורה באזרח. איך זה יכול להיות? איך שוטר מוציא אקדח ומכוון אותו כלפי אזרח? זאת לא הפעם הראשונה שהקהילה שלנו מאבדת סבלנות, אבל עכשיו יוצא כל הזעם.

המקרה האחרון של ירי על ידי שוטר עבר כל גבול. בצבא ובמשטרה ברור לכל חייל ושוטר שאם יש סכנה כלשהי – מנטרלים את הסכנה ולא הורגים את האדם מולך. הרי ראינו מה קרה לחייל שהרג מחבל, הוא נכנס לכלא. איך יכול להיות ששוטר רגיל יורה באזרח רגיל במקום לנטרל אותו?

יש המון שאלות שלא נקבל עליהם תשובות אבל אני מקווה מאוד שהמצב הזה ישתנה לטובה. שמשהו יקרה כאן.

כואב לי שחלק מבני הקהילה האתיופית, אם לא רובה, כבר לא סומכים על המשטרה שאמורה להגן עלינו, ובמקום זה קורה אחרת. יקח הרבה זמן עד שהאמון הזה יבנה. המון תפילות.

ירוס קסיה, 21, מתגוררת באשדוד. בוגרת שירות לאומי של שנתיים כקומונרית בתנועת הנוער "עזרא" ובבית ספר יסודי בבית שמש. השנה (תשע"ט) למדה תורה במדרשת "נשמת", בתוכנית מעין.

סאוועלם וורקנך

סאוועלם וורקנך
סאוועלם וורקנך

אני בת 22 וגרה בבאר יעקב. עליתי לארץ בשנת 2003, כשהייתי בת שש, יחד עם שני אחיי, אחותי ואמי. אבי ואחי הבכור נשארו באתיופיה. לאחר 4 שנים של פרידה אבי נפטר ואחי נשאר לבד באתיופיה.

ביקשתי להביע את דעתי בעניין ההפגנות שהיו בשבוע האחרון ברחבי הארץ. כולם מדברים על עד כמה המחאה היתה אלימה ולא על הסיבה שבגללה הנוער שהיה אלים פעל בצורה הזו.

ההפגנות לא היו רק על הרצח של סולומון טקה, אלא על כל היחס הלא צודק והלא שוויוני שאנחנו מקבלים פה בארץ, מהממשלה ומהרשויות שאמורות להגן עלינו.

שורש הבעיה לדעתי מתחיל כבר עם עלייתם של ביתא ישראל. לאחר הסבל הרב שספגנו באתיופיה בגלל יהדותנו, הדרישה שנתגייר כאבה עמוקות. היחס המזלזל והפוגע מצד השלטונות והרשויות התבטא במתן כדורים לאמהות שלנו כדי להפחית את הילודה בקהילה, בשפיכת תרומות הדם שלנו, והדוגמאות עוד רבות.

האלימות שהיתה בהפגנות מביעה כאב עמוק שנשמר בבטן והתפרץ כי הכאב נפל על אזניים ערלות. אני אישית חווה את האפליה מצד משרד הפנים שמסרב להעלות את אחי הגדול לארץ בטענה שהוא לא יהודי.

איך יכול להיות שאחי מאותם אבא ואמא לא זכאי לעלות כי הוא לא יהודי? אז איך אני יהודיה ולמה אני פה?

איך יכול להיות שאחי מאותם אבא ואמא לא זכאי לעלות כי הוא לא יהודי? אז איך אני יהודיה ולמה אני פה? באין ספור טלפונים למשרד הפנים לא הצלחתי לקבל מענה הולם שיניח את דעתי.

כשאחותי הגדולה התחתנה רצינו שאחי יהיה נוכח בשמחה שלנו, שהיא גם השמחה שלו, אבל משרד הפנים סירב לתת לו אשרת כניסה, כי ערערו על כך שהוא בנה של אמי. אני כותבת את זה בשברון לב גדול ובכאב עצום. איך אפשר לשנות את המציאות הלא מתוקנת?

לדעתי הכל מתחיל ונגמר בחינוך. צריך להשקיע בחינוך כבר מהגיל הרך ורק ככה אפשר יהיה לשנות את המציאות ולהפחית את הגזענות. בנוסף לזה אני חושבת שעלינו, הדור הצעיר של הקהילה, ללמוד ולהצליח בחיים, להגיע לתפקידים בכירים שיש להם כוח השפעה, ומשם לנסות ולשנות דברים. בתפילה לשלום בעם ישראל ולגאולה שלמה בעזרת ה'.

סאוועלם וורקנך גדלה באתיופיה בכפר שנקרא וואגרה (קרוב לגונדר) עד גיל 6. היא עלתה לארץ וגרה 4.5 שנים במרכז קליטה במבשרת, עד שעברה לדיור קבע בבאר יעקב. בשירות הלאומי שירתה במשך שנתיים באולפנת אבן שמואל, והדריכה קבוצת בנות בכיתה י"א וי"ב. היום היא לומדת במדרשת "נשמת", תוכנית "מעיין" (שנת מדרשה בשילוב הכנה ללימודי תואר אקדמי), עובדת במדרשת "מסע" של "נשמת" (מסע של זהות עצמית וליווי והכוונת בני נוער למצוא את דרכם). בשנה הבאה מתכננת להתחיל לימודי ביואינפורמטיקה לתואר ראשון.

גלית דג'ון

גלית דג'ון
גלית דג'ון

בעיקר כואב לי לראות את מה שקורה עכשיו. זו זעקה לצדק, זו קריאה של אנשים שיראו אותם. 'אל תראוני שאני שחרחורת'. זו זעקה של קהילה שלמה להיות חלק, לקבל חלק בצורה שווה.

אני מזועזעת בעיקר משיפוט היתר של אנשים סביב הנושא. צקצוק הלשון והדרישה של אנשים להפסיק להתבכיין: "עשיתם לנו מספיק צרות – תחליטו מה אתם רוצים ותשתקו".

אנשים לא קולטים שזה לא רק מקרה חריג בין אחים. זה לא רק נושא בין הקהילה למשטרה. זה קשור למשהו הרבה יותר שורשי ועמוק שמתגלה בדיוק כאן.

כל הוונדליזם והאלימות הן הוצאת המוגלה שכולם מנסים לאטום בפלסטר. אני יושבת קרועה כי אני ממש רוצה להיות חלק, אך מאמינה שאלימות היא לא הדרך. אני בעיקר מתפללת ומחפשת להוסיף טוב לקהילה. מכינה דברים שיקרבו לבבות ויאחו את הקרע.

אני מקווה שההפגנות האלה יסתיימו בשלום וללא פגיעה באף אחד מהצדדים. שהכאב ירפא ושהקרע יתאחה. שנזכה להוציא ממקרים כאלה מעשים טובים ומאחדים ביננו ולא נטיח ונזלזל אחד בשני. עושה שלום במרומיו, הוא יעשה שלום עלינו ועל כל עמו ישראל. אמן.

גלית דג'ון, בת 23, היא תלמידה במדרשת "נשמת" תוכנית "מעיין". בשנה הבא תתחיל את שנתה האחרונה בלימודי חינוך מיוחד במכללה האקדמית הרצוג. היא גרה עם משפחתה ביבנה.

אדיסעלם קמפלה

אדיסעלם קמפלה
אדיסעלם קמפלה

לדעתי מטרת ההפגנות של בני העדה האתיופית בשבוע שעבר היא להעביר את החקירה ממשטרת ישראל לועדת חקירה ממלכתית. לבני העדה נמאס לסבול יחס משפיל מהמדינה. בני העדה יצאו להפגין בעבר מספר פעמים וזעקו את כאבם ללא אלימות וכלום לא השתנה. הממשלה הקימה וועדות, שלא פעלו לשינוי אלא רק להרגעת המצב הקיים.

ההפגנות בשבוע שעבר יצאו משליטה משום שהעדה ספגה פגיעות ואובדן של מספר נערים במהלך שנה אחת. הטענה שחוזרת על עצמה היא שהשוטרים נתונים בסכנה ואינם יכולים להשתמש באמצעים אחרים כדי לנטרל את האדם שעומד מולם. אך השאלה שנשאלת היא האם זאת שזאת הדרך היחידה?

למה המחאה היא של בני העדה האתיופית ולא המחאה של כולם?

הרי חייל לא יכול להרוג מחבל גם אם הוא נתון בסכנה וזורקים עליו אבנים, ראינו לא מעט מקרים כאלה. אז למה כאשר רוצחים אזרח זה בסדר? השאלה היא למה שוטרים יכולים לפגוע ולהרוג אזרח אתיופי וזה עובר בשתיקה מצד האזרחים והממשלה? למה המחאה היא של בני העדה האתיופית ולא המחאה של כולם?

כמה עוד אפשר להתעלם? תרומות דם של אתיופים נזרקות לפח. יוסף סלמסה – נרצח על ידי שוטר. סלמון טקה – נרצח על ידי שוטר. חייל אתיופי שנפגע על ידי שוטר. אנשים שמסרבים לקבל טיפול מאחיות אתיופיות במחלקות רפואיות. אברה מנגיסטו – בחור אתיופי לוקה בנפשו, שעבר את הגבול לעזה והממשלה עושה מעט מאוד כדי לחלצו. העדה חווה גזענות סמויה וגלויה במשך שנים. די. לא עוד.

אדיסעלם קמפלה היא מדריכה במדרשת מסע מבית נשמת, מפעילה סדנאות חוויתיות וסמינרים על זהות אישית. למניעת גזענות לילדים בתיכון ובית ספר יסודי ברחבי הארץ. סיימה שנתיים שרות בהתנדבות בבית ספר וגם עם נוער בסיכון ברמת ‏אליהו. בשנה הבאה היא מתחילה ללמוד ‏עבודה סוציאלית.

עוד 1,154 מילים
כל הזמן // יום רביעי, 22 בינואר 2025
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־474 ללחימה ● 94 חטופים עדיין בעזה

דיווח: ישראל מסכימה שמעבר רפיח ינוהל על ידי הרשות

שר החוץ הסעודי: באחריות כל האומות באזור לשמור על הפסקת האש בעזה ● אמסלם: הכישלון באוקטובר 2023 לא קשור לממשלה ● רומי גונן: יש חיים אחרי המוות, יש 94 חטופים להציל ● כ״ץ: ׳חומת ברזל' יהיה שינוי בתפיסת הביטחון של צה"ל ביהודה ושומרון ● אוסטרליה חוקרת האם גורמים זרים מממנים פשעי אנטישמיות במדינה ● טראמפ: אם לא הייתי כאן, החטופים לא היו חוזרים

עוד 10 עדכונים

לא כך חשב הלוי לסיים את התפקיד שאליו כיוון כבר בשלב מוקדם של הקריירה הצבאית שלו ● למעשה, לא הייתה לו שעה אחת של שקט בשנתיים מאז נכנס לתפקיד הרמטכ"ל ● אבל הכישלון של הלוי מתחיל עוד קודם למינויו לרמטכ"ל, כראש אמ"ן ואחר כך כמפקד פיקוד דרום - והכישלון הקשה ביותר היה בליל השבעה באוקטובר ● את הלילה הזה, הלוי ייקח איתו לשארית חייו ● פרשנות

עוד 786 מילים
אמיר בן-דוד

דברים שצריכים להיחקר בוועדת החקירה הממלכתית

כשנקים ועדת חקירה ממלכתית לחקר מכלול הפשעים העצומים שבוצעו ועדיין מבוצעים, חשוב שהיא תחקור גם את אלו:

כיצד פעל ארגון הפשע בראשות פושע לכאורה כדי למנוע הקמת ועדת חקירה ממלכתית זו (ובינתיים ניסה להשמיד ראיות).

עו"ד דניאל חקלאי הוא בעל משרד עריכת דין שמתמחה בייצוג בתחומי המשפט הפלילי, עבירות הצווארון הלבן, ועדות החקירה, הדין המשמעתי ולשון הרע. יליד שנת 73', נשוי ואב לשני בנים. פרסם מאמרים וכן סיפורים קצרים בכתבי עת דיגיטליים. אוהב מאד ספרות, קולנוע ומוזיקה. מוטרד מאד מהסכנות העצומות למשטר הדמוקרטי ולזכויות האדם והאזרח. מנסה לחשוב כיצד למקם את המשפט החוקתי ואת המשפט הפלילי בהקשרים סוציולוגיים, תרבותיים, פוליטיים, היסטוריים ופסיכולוגיים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 580 מילים ו-1 תגובות

כ"ץ עמד במשימה הראשונה

כשנתניהו פיטר את גלנט ומינה את ישראל כ"ץ לשר הביטחון הוא העמיד בפניו שתי משימות ● אתמול, כ"ץ השלים בהצלחה את המשימה הראשונה: לזרז את פרישתו של הרמטכ"ל הרצי הלוי ● אולם במקביל, בדיון בוועדת החוץ והביטחון, ניכר היה שכ"ץ מתקשה לעמוד במשימה השנייה: העברת חוק האי-גיוס לחרדים ● פרשנות

עוד 850 מילים

למקרה שפיספסת

שקרים רבותיי, שקרים

לפני שבוע פורסם ריאיון שערכו טובה צימוקי ויובל קרני עם חבר הכנסת שמחה רוטמן במוסף ידיעות אחרונות. מאז כבר הספיקה המציאות להתהפך במהירות והריאיון כמעט נשכח.

עם זאת, אני מקדיש לריאיון עם רוטמן את הפוסט הזה, כדי לבחון כמה מהאמירות שהועלו בו מול העובדות בשטח. במיוחד כעת, כשהעסקה לשחרור החטופים נחתמה רק שבוע לאחר פרסום אותו ריאיון.

פרופ׳ אלון קורנגרין הוא ביופיזיקאי. ראש המרכז לחקר המוח של אוניברסיטת בר-אילן. אב מודאג, בעל צייתן, מדען משוטט, רץ איטי, צלם חובב, קורא נלהב, חצי-חנון, אנטרופאי ראשי, עצלן כושל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,116 מילים ו-1 תגובות

העזתים חוזרים לבתיהם ומתמודדים לראשונה עם ממדי ההרס

הפלסטינים מתמודדים עם נוף של הרס ב"ערי הרפאים" של רצועת עזה: שמחת התושבים מהפסקת האש מתעמעמת כשהם רואים לראשונה את בתיהם ההרוסים ומחפשים את המתים

עוד 742 מילים ו-3 תגובות

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

סערה עזה שפקדה את חופי חיפה לפני כמה עשורים גרמה למישהו בעירייה לחשוב שהפתרון הוא להפוך את החופים ליעד מבוצר ולכסות אותם בבטון ● מעבר לפגיעה האסתטית, הבטון גרם לנזקים סביבתיים משמעותיים, בהם בריחת החול והצרת רצועת החוף ● בניסיון לתקן את הטעויות ההיסטוריות, הוצאו מהחופים כאלף טון בטון, והתוצאות החיוביות כבר מורגשות

עוד 940 מילים ו-4 תגובות

"התשתית שהציגה העירייה הייתה ועודנה רעועה"

מעקב זמן ישראל ניצחון משמעותי לחילונים ברחובות במאבק מול עמותת חב"ד, בפרשת בית הכנסת שנחשפה בזמן ישראל: ביהמ"ש המחוזי בלוד ביטל את ההקצאה הזמנית שהעניקה העירייה לחב"ד בשכונת "רחובות ההולנדית" ● השופט מתח ביקורת חריפה על התנהלות העירייה, שלא בדקה את הנתונים, לא קיימה דיון ראוי בצרכי התושבים וחרגה מהפרוגרמה, ללא הנמקה ראויה

עוד 850 מילים

טראמפ רוצה להיזכר כמשכין השלום מוושינגטון

נאום ההשבעה של טראמפ הציג חזון של שלום ואחדות, לצד התחייבות לקידום הפסקת האש והחזרת החטופים ● בישראל, לעומת זאת, השר סמוטריץ' דוחף לחידוש הלחימה בעזה – מהלך שעומד בניגוד לעמדה האמריקאית ● פרשנות

עוד 899 מילים

בשב"כ מתלבטים לאן ישוחררו האסירים הכבדים

האסירים הכבדים הכלולים בעסקה בין ישראל וחמאס צפויים להשתחרר רק בשלב השלישי של ההסכם, ומדובר ברוצחים השפוטים למספר מאסרי עולם ● ישראל דורשת הגליה של הבולטים בהם, אלה שמסומנים כמי שיחזרו בוודאות לפעילות טרור, אולם בשב"כ הדעות חלוקות ● יש מי שגורס כי מוטב שישהו בגדה - שם לישראל יש חופש פעולה מבצעי מלא - מאשר במדינה כמו טורקיה או קטאר, שבה ישראל לא תוכל לפעול נגדם ● פרשנות

עוד 996 מילים
היום ה־473 ללחימה ● 94 חטופים עדיין בעזה

פיגוע דקירה בתל אביב: ארבעה נפצעו, המחבל חוסל

דיווח: בנתב"ג סירבו להכניס את המחבל לארץ - אך בשב"כ אישרו; שר הפנים: קורא לראש השב״כ לתחקר את האירוע החמור ולהפיק ממנו לקחים בהקדם ● הרמטכ"ל לאחר שהודיע על התפטרותו: "כשלנו במניעה ובהגנה, אשא את האחריות בשארית חיי"; גם מפקד פיקוד הדרום הודיע כי יסיים את תפקידו ● סמוטריץ': "התקופה הקרובה תהיה בסימן החלפת הפיקוד הצבאי הבכיר"

עוד 54 עדכונים

טראמפ מכניס את העולם לעידן עסקי יותר

הערב יושבע דונלד טראמפ לנשיא ה-47 של ארצות הברית וייכנס בפעם השנייה לבית הלבן ● הפעם, מנהיגי העולם מוכנים לכך יותר מאשר ב-2016 ● הם הפיקו לקחים מהקדנציה הראשונה שלו, למדו את גישתו המבוססת על "מה יצא לי מזה", ואת הסתמכותו על בני משפחתו לניהול עסקאות ● כעת, העולם יתמודד עם גישת משחק סכום אפס של טראמפ בדרכים שונות ● פרשנות

עוד 1,909 מילים ו-1 תגובות

שני כפרים ושלוש שכונות בנגב נמחו מעל פני האדמה

יותר מאלף תושבים בדואים נותרו ללא קורת גג, לאחר שפונו מבתיהם ● לטענתם, השוטרים לא אפשרו להם זמן לארוז והריסות הבתים השמידו את כל רכושם ● חלקם טוענים כי היישובים שיועדו להם אינם מוכנים, בעוד אחרים חוששים מסכסוכים בכפרים אליהם הם נדרשים לעבור ● רשות הבדואים: "המגרשים החדשים מוכנים וממתינים למשפחות"

עוד 2,748 מילים ו-5 תגובות

בג"ץ העלים עין מהפרת החוק של המדינה בעסקת האסירים

שמו של ראיד חליל, שהורשע ברצח שני ישראלים בנסיבות שנקבעו כ"חריגות בחומרתן", נכלל בניגוד לחוק ברשימת האסירים המיועדים לשחרור במסגרת עסקת החטופים ● רק שעות לפני ביצוע העסקה נמחק שמו, אך בג"ץ סירב להתערב בזמן אמת והוסיף נימוקים מקוממים, למרות הפרת החוק הבוטה ● פרשנות

עוד 935 מילים

מה שסמוטריץ' לא מבין ונתניהו כן

ראש הממשלה קנה לעצמו זמן יקר: חודש וחצי של ימים דרמטיים, שאותם הוא רוצה לצלוח עם ממשלה שנשענת עדיין על רוב בכנסת ● מה יקרה אחר כך? מי יודע ● הנשיא הרצוג, למשל, מאמין שהמלחמה לא תתחדש: "אם השלב הראשון יצא לפועל וכל החטופים יחזרו, התמונה תהיה שונה לחלוטין. מצב הרוח הלאומי יהיה אחר, השאיפה תהיה לראות את כולם בבית ולא לחדש שוב את המלחמה" ● פרשנות

עוד 716 מילים ו-2 תגובות
היום ה־472 ללחימה ● 94 חטופים עדיין בעזה

במקביל להפרות סדר של מתנחלים בפונדוק: שני ישראלים נפצעו אנוש וקשה מירי

דיווח: נבדק חשד שהפצועים בפונדוק נפגעו מירי שוטר לאחר שריססו לעברו גז פלפל ● חמאס: הפעימה הבאה של שחרור חטופות תתקיים ביום שבת כמתוכנן ● דונלד טראמפ הושבע לתפקיד נשיא ארה"ב ה-47: "תור הזהב של אמריקה מתחיל עכשיו" ● נתניהו פרסם ברכה מצולמת לטראמפ: "בעבודה משותפת, נוביל את הברית בין ארה"ב לישראל לגבהים חדשים אף יותר"

עוד 50 עדכונים
סגירה
בחזרה לכתבה