הפספוס הגדול של מתווה חידוש הלימודים

ילד שותה מברזיה, אילוסטרציה (צילום: iStock / viatlana Lazarenka)
iStock / viatlana Lazarenka
ילד שותה מברזיה, אילוסטרציה

אתחיל בסיפור קטן ששמעתי לאחרונה.

בימי הקיץ החמים של חודש יוני האחרון, א', תלמידת כיתה ב', החלה לחזור מבית הספר צמאה מאוד. בקבוק המים שלה, שהיה מלא בבוקר, חזר מדי יום ריק. האם תהתה על כך והילדה סיפרה שבגלל תקנות הקורונה אסור להם למלא מים מהברזייה.

האם כתבה הודעה זועמת למנהלת בית הספר, שהסבירה כי זאת אכן הייתה הנחיה הגורפת – לאסור שימוש בברזיות. רק אחרי שהורים נוספים פנו והזהירו מפני סכנת התייבשות של הילדים, נמצא הפתרון – נאסרה השתייה הישירה מהברזייה אבל הותר למלא בקבוקים.

בימי החום של יוני האחרון, א', תלמידת כיתה ב', החלה לחזור מביה"ס צמאה מאוד. בקבוק המים שלה, שהיה מלא בבוקר, חזר מדי יום ריק. האם תהתה על כך והילדה סיפרה, שבגלל תקנות הקורונה אסור להם למלא מים מהברזייה

זה היה רגע אחד של כעס ותסכול שהצטרף לרגעים רבים אחרים בהם היה נראה שדרישות המתווים גוברות על ההיגיון הבסיסי שקשור לרווחתם של הילדים. קשה היה להאשים את הנהלת בית הספר והמורות. ההנחיה הגיעה מלמעלה, והייתה מגובה בהצדקה בטיחותית. המנהלת והמורים נתבקשו ליישם אותה באופן מלא.

באף אחד מהמתווים לא הוגדר מרחב לשיקול הדעת של אנשי הצוות שהכירו את הילדים ועבדו איתם. אלו היו הנהלים ופתיחתו של בית הספר הייתה תלויה בקיום מלא שלהם.

לנו ההורים (שנשארו מחוץ לשערי בית הספר), למורים, וגם להנהלה לא היה מקום להשפיע על ההחלטות חשובות שעיצבו את המרחב הבית ספרי. כמו ילדים, נשארנו חסרי אונים מול כוחות גדולים יותר שעיצבו עבורנו את המציאות היומיומית.

מה לברזייה ולמתווה הנוכחי? הברזייה היא סימפטום. לא לבעיות שקיימות בכל מתווה, אלא להיעדרו של מנגנון לפתרון בעיות בתוך כל אחד מהמתווים. להיעדר חשיבה על כך, שעל מנת ליישם מתווים בטיחותיים בסיטואציה מורכבת כל כך של שונות בצרכים, בזמינות ההורים, בזמינות המורים, במשאבים, חייב להיות מרחב לשיקול דעת אוטונומי של בתי הספר. שיקול דעת של האנשים שמכירים את הילדים, את המורים ואת ההורים ויכולים להתאים את המתווה אליהם.

רק מי שמכיר את הילדים ועובד איתם יכול לראות את החורים שבכל מתווה ולמצוא להם פתרונות מתאימים, שישמרו על כללי הבטיחות אבל גם על רווחתם של הילדים, המורים וההורים. אם מי שעובד עם הילדים אינו חושב שיש לו השפעה, אינו מקבל אחריות לחפש ולמצוא פתרונות, הוא יהפוך להיות כוח שיטור ופיקוח בבית הספר. מוציא לפועל של המתווה. הוא לא יהיה פנוי לעסוק ברווחתם הילדים. הוא לא ישים לב לילדים הצמאים.

הברזייה היא סימפטום. לא לבעיות שקיימות בכל מתווה, אלא להיעדר מנגנון לפתרון בעיות בכל אחד מהמתווים. להיעדר חשיבה על כך, שכדי ליישם מתווים בטיחותיים בסיטואציה כה מורכבת חייב להיות מרחב לשיקול דעת אוטונומי של בתיה"ס

אפשר לכתוב מתווים שיגדירו את גבולות הבטיחות אך גם יגדירו מרחב פעולה אוטונומי לבתי הספר. אפשר לכתוב מתווים שיזמינו את צוות בית הספר וההורים להתמודד עם המגבלות ולמצוא להם פתרונות שמתאימים לצרכים וליכולות של בית הספר. במקום מתווה גורף שאוסר על פתיחת כיתות ד' ה', היה אפשר לתת למנהלים ולמנהלות לגבש מתווים מקומיים שיאפשרו מפגשים של התלמידים עם המורים בכפוף לתנאי הבטיחות, ויסייעו לשמור על רווחת הילדים.

כל מתווה שמגביר את תחושת חוסר השליטה וחוסר האונים של צוות בית הספר ושל ההורים פוגע ביכולת של המנהלים, המורים וההורים לפעול יחד כדי ליצור מעטפת קשובה, מרגיעה ומטפחת עבור הילדים. הם זקוקים לכך עתה יותר מתמיד.

הכותבת היא ד"ר נעמה גרשי היא מרצה בבית הספר לחינוך באוניברסיטה העברית.

דר' נעמה גרשי היא מרצה וחוקרת במגמה לפסיכולוגיה קלינית וחינוכית של הילד בבית הספר לחינוך באוניברסיטה העברית. מחקריה עוסקים בהורות לילדים עם הפרעת קשב, במעורבות הורים בשיעורי בית ובקשר בין הורים, מורים ותהליכי למידה. מתחילת משבר הקורונה היא עוסקת באתגרים להורות שיצרה התקופה, בכוחות שמאפשרים להתמודד איתם ובהשפעה של יצירת שותפות בין הורים למורים על הצלחת הלמידה מרחוק. נעמה מתגוררת בירושלים, אמא לשני ילדים צעירים ששוהים בבית מאז חנוכה. כמו הורים רבים, היא מנסה להחזיק את הראש מעל למים ולא לאבד את השפיות. (צילום: דוברות האוניברסיטה העברית)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 511 מילים
כל הזמן // יום חמישי, 7 בנובמבר 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־397 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

ההרוג מירי הרקטה לגליל – תושב כפר מסריק, בן 18

ביידן והאריס התקשרו לטראמפ ובירכו אותו על ניצחונו בבחירות ● ראש המטה לביטחון לאומי נחקר בחשד שקיבל ב־2017 עשרת אלפים שקל תמורת מתן מכתב המלצה; מטעמו של הנגבי נמסר ש"מדובר בטענה שהועלתה במסגרת סכסוך אזרחי בין אנשי עסקים ופורסמה כבר בעבר" ● מזכ"ל חזבאללה: רק התפתחויות בשדה הקרב, ולא מהלכים פוליטיים, יביאו לסיום הלחימה

עוד 57 עדכונים

לקום אתמול בבוקר

בעידן שבו הביטוי "ערכים דמוקרטיים" נשמע כמו משהו כמעט נוסטלגי, ישראל וארצות הברית חוות טלטלה שהיא שילוב בין מערכון גרוע לאפוקליפסה. שתי דמוקרטיות ליברליות משגשגות, שניצבות מול מגמות המערערות את כל מה שתפסנו כיציב ונצחי.

חזרתו של דונלד טראמפ לנשיאות מאיימת על כל ליבת האתוס האמריקאי – ערך החירות, ואילו כאן, ב"דמוקרטיה היחידה במזרח התיכון", בנימין נתניהו מגביר הילוך בתוכנית הרודנות שלו, ומחליט לרענן את מוסדות המדינה משל מדובר בריהוט משרדי. ישראל חשובה, אבל נתניהו ומשפחתו חשובים הרבה יותר.

לימור מויאל היא סופרת, דוקטורנטית לפרשנות ותרבות ואקטיביסטית שמאל. היא הקימה את תנועת "הדמוקרטים" שעוסקת בעיתונות אלטרנטיבית תוך קידום עקרונות סוציו-ליברליים. מויאל נשואה ואם לארבעה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 832 מילים
אמיר בן-דוד
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

שחר של יום קודם

הנוקאאוט שהנחיל טראמפ להאריס בכל החזיתות ובכל המגזרים הוא קודם כל ניצחונה של אמריקה הכפרית, הנושנה והפשוטה, זאת שחשה שהיסודות נשמטים מתחת לרגליה בגלים של הגירה, פשיעה, סובלנות יתר לאחר ואליטיזם מתנשא ● זוהי אצבע משולשת למדיניות הפרוגרסיבית, והמשך הנטישה ההדרגתית של הדמוקרטיה הליברלית כצורת המשטר המועדפת ● פרשנות

עוד 1,237 מילים

כשנתניהו מדבר על אמון

בנימין נתניהו נשבע אמונים למדינת ישראל ולחוקיה. לא פעם אחת. נתניהו נאשם בשוחד מרמה והפרת אמונים.

נתניהו נשבע אמונים, אך במסקנות הביניים של ועדת החקירה הממלכתית לעניין הצוללות הואשם בכך כי "סיכן את ביטחון המדינה ופגע ביחסי החוץ ובאינטרסים כלכליים של מדינת ישראל". כלומר הפר אמונים, לכאורה.

איתי לנדסברג נבו הוא אזרח המודאג מעומק השחיתות השלטונית, חושש לגורל הדמוקרטיה ומזועזע מהגזענות והאלימות בחברה הישראלית. לשעבר עורך "מבט שני" ומנהל מחלקת תעודה בערוץ הראשון (2002-2017). בן קיבוץ תל יוסף וממקימי הפורום למען אנשי המילואים ( 1995-2017) . כיום במאי, עורך תוכן ומפיק עצמאי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 559 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

נתניהו פיטר את גלנט רק כדי לשמור על הקואליציה

נתניהו, תחת לחץ של גורמים פוליטיים וחקירות חדשות, בחר להסיר מהדרך את גלנט, שייצג את אנשי המילואים והציג קו נחוש מול ראש הממשלה בנושאי ביטחון ● לא ברור גם למה שר הביטחון המיועד ישראל כ"ץ, שלא יזכה ל־100 ימי חסד או אפילו ל־100 שעות, לוקח הימור כל כך גדול ● פרשנות

עוד 612 מילים ו-2 תגובות

מלאך חבלה, כאן ושם

השבוע היה יום זיכרון סודי ליצחק רבין, למה לעשות מזה עניין? קורה שרוצחים ראש ממשלה. הסתכלתי על אחת התמונות שלו שצילם משה שי, ובה הוא יושב באיזה מכולת בכפר שלם ושותה סודה. הצילום הזה מספר על הדרך שעברנו מהאיש השפוי הזה שעוצר במכולת בכפר שלם, קונה שתיה ומשלם בעצמו.

תחשבו על בנימין נתניהו, הבובה המאופרת הקמצנית, סכסכנית ומרופדת מאבטחים, ששולט במדינה מאז הרצח כמין עונש תנ"כי. רה"מ יצחק שמיר כינה אותו פעם "מלאך חבלה" ולא הקשבנו. גם רבין הזהיר מפניו, אבל חשבנו שהמדינה חזקה מראש ממשלה כזה או אחר. וטעינו. יש לו כוח להשחית והוא משתמש בו באין מפריע, כי אין מפריע, ואם יש – הוא נזרק לים מהסיפון כמו חבית ריקה.

כרמלה כהן שלומי היא אזרחית מודאגת

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
כרגיל נהניתי עד אין קץ לקרוא. תיקון קטנטן: את "שיר ערש" כתב נתן אלתרמן ולא אברהם חלפי, והלחין להפליא סשה ארגוב. ואוסיף רק: חבל שאת כל כך צודקת וחבל שכל כך עצוב. הורסים לנו את המדינה לנג... המשך קריאה

כרגיל נהניתי עד אין קץ לקרוא.
תיקון קטנטן: את "שיר ערש" כתב נתן אלתרמן ולא אברהם חלפי, והלחין להפליא סשה ארגוב.
ואוסיף רק: חבל שאת כל כך צודקת וחבל שכל כך עצוב. הורסים לנו את המדינה לנגד עינינו ואנו חסרי אונים.

עוד 737 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

הניצחון של טראמפ אינו מבטיח אור ירוק לנתניהו

עבור נתניהו, ניצחון מובהק של טראמפ הוא חגיגה בטווח הקצר, שלא צפויה להימשך זמן רב ● ההבטחות הגדולות בנושא איראן, למשל, עתידות להתמסמס, במיוחד לנוכח הקשר ההדוק של טראמפ עם פוטין ● במקביל, המפלגה הדמוקרטית צפויה להיכנס למשבר ממושך של האשמות הדדיות ● פרשנות

עוד 765 מילים

נתניהו בונה דיקטטורה בעזרת פוליטיקאים בגובה דשא

אחרי ההדחה הדרמטית של יואב גלנט, נתניהו הוא היום בפועל גם שר הביטחון וגם שר החוץ - קבינט מדיני-ביטחוני של איש אחד ● ישראל הפכה אתמול דף, ואנחנו בפרק הטרום-דיקטטורי של המדינה - בחשיכה ערכית מפחידה, אם להשתמש במטבע לשון של גלנט ● פרשנות

עוד 723 מילים

עמק חפר היא אלופת ישראל במיחזור אריזות, ירושלים בתחתית הטבלה ותל אביב בצמרת ● כעשור אחרי שהפחים הכתומים הופיעו לראשונה ברחובות ישראל, רוב הערים הגדולות מתקשות להכיל אותם ואחוזי מיחזור גבוהים נרשמים בעיקר ביישובים קטנים של צמודי קרקע ● רני איידלר, מנכ"ל "תמיר" היוצא: "בכל מקום שבו מנגישים לתושבים את האפשרות למחזר אריזות, הם עושים את זה"

עוד 1,029 מילים ו-2 תגובות

הסודות של טראמפ ברוסיה

אחרי שנים של חקירות ממשלתיות ומחלוקות פנימיות, אנחנו עדיין לא יודעים אם הנשיא לשעבר דונלד טראמפ – ואולי החל ממחר הנשיא הבא – באמת נמצא בכיס של פוטין והאם יחסי הקרבה האלה מסכנים את האינטרסים האמריקאיים

עוד 3,420 מילים

אמריקה בוחרת בין שני עתידים פוליטיים מעורפלים

יום ההצבעה האחרון בארה"ב נפתח אחרי שכ־78 מיליון איש כבר הצביעו בהצבעה המוקדמת ● הדמוקרטים חוששים מהפסד רחב שיפגע בכל מערכות השלטון, בעוד שטראמפ עשוי לערער על תוצאות הבחירות ולעורר מהומות ● העתיד של תנועת MAGA והיכולת לשוב לשיתופי פעולה פוליטיים עומדים בסימן שאלה ● פרשנות

עוד 724 מילים
היום ה־396 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

גלנט: "פוטרתי על רקע גיוס חרדים, השבת החטופים והקמת ועדת חקירה ממלכתית"

נתניהו פיטר את גלנט ומינה במקומו את ישראל כ"ץ; אלפים יצאו להפגין ברחבי הארץ ● מקורב לנתניהו: גלנט "תפקד כחותמת גומי של צה"ל", פוטר משיקולים מקצועיים ● נתניהו לראשי זרועות הביטחון: "מצפה להמשך עבודה משותפת עם כ"ץ" ● גנץ: ״פוליטיקה על חשבון ביטחון המדינה"; לפיד: "מעשה של טירוף" ● הבית הלבן: "ארה"ב תמשיך לעבוד בשיתוף פעולה עם שר הביטחון הבא"

עוד 65 עדכונים

מחכים לנוסע השמיני

שבעה חברים מקרב 68 חברי הקואליציה כבר הודיעו כי יצביעו נגד החוק שמעודד בריחה של החרדים מגיוס לצבא ● עוד צדיק אחד - וחוק המעונות קורס כמגדל קלפים ואולי לא יבוא כלל להצבעה ● גם נתניהו היה מצטרף לשבעת הצדיקים הנ"ל ומצביע בעצמו נגד החוק, אילולא היה חרד כל כך לגורל הקואליציה שלו ● פרשנות

עוד 610 מילים

למרות טענות היועמ"שית נגד החוק לסבסוד מעונות לילדי אברכים, גם העליון מכיר בזכות הכנסת לחוקק חוקים המשנים מצב משפטי ● הטענה האפשרית היחידה נגד החוק היא שהוא סותר חוק יסוד – וזו גם הפריזמה החוקתית שבאמצעותה תיבחן החקיקה בבוא העת ● פרשנות

עוד 964 מילים ו-1 תגובות

לחשוב כמו דה וינצ'י

מיזם החינוך המדעי הישראלי "מחוץ לקופסה" מתחיל להגיש תלמידי תיכון וצעירים ללימודים באוניברסיטת ASU בארה"ב ● פרויקט העשרה מקומי הפך לארגון המלמד כ־2,000 תלמידים במרכז, בצפון ובשש מדינות – ומנסה להקים בית ספר בדרום ● המייסדת סבורה כי שיטת הלימוד שלהם צריכה להחליף את הקיימת: "העולם השתנה ומערכת החינוך כבר לא מתאימה לו"

עוד 2,109 מילים

המרדף אחר הקול הנשי בפנסילבניה נכנס לישורת האחרונה

שרה אטקינס, פעילה בחב"ד, מובילה את מאמצי ההמרצה למען האריס בפנסילבניה, תוך התמקדות בנשים, כולל במגזר האורתודוקסי ● פרסומת חדשה בקמפיין מדגישה את חופש הבחירה של נשים – ומכעיסה את טראמפ ● עם פער מגדרי בולט, פנסילבניה מתגלה כשדה קרב קריטי בבחירות ● טל שניידר מדווחת ממטה ההמרצה בווינווד

עוד 832 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה