שכפ”צ אוסלו

חיסונים בבית לחם, 2021 (צילום: Wisam Hashlamoun/Flash90)
Wisam Hashlamoun/Flash90
חיסונים בבית לחם, 2021

צדקה עשה הקב"ה עם ממשלת ישראל, והעמיד לה תירוץ קבוע למחדליה וכשלונותיה – הסכמי אוסלו. ההסכמים הללו – שהיו רק הסכמי ביניים – פקעו אמנם במאי 1999, אבל הצל שלהם עדיין משמש את ממשלת ישראל כדי לכסות על מחדליה. הפעם הם משמשים אותה כדי להתחמק מחובתה ההומניטרית לספק חיסונים נגד קורונה לפלסטינים המתגוררים בגדה המערבית וברצועת עזה.

צדקה עשה הקב"ה עם ממשלת ישראל, והעמיד לה תירוץ קבוע למחדליה – הסכמי אוסלו. ההסכמים, שהיו רק הסכמי ביניים, פקעו אמנם במאי 99', אבל צילם עדיין משמש את ממשלת ישראל לכיסוי מחדליה

הגדה המערבית נמצאת בשליטתה המלאה של ישראל. שטחי הגדה נחלקים לשלושה חלקים: שטחי סי, שרשמית ישראל שולטת בהם בכל תחום, בטחוני ואזרחי; שטחי בי, שבהם רשמית ישראל מחזיקה רק בסמכות בטחונית; ושטחי איי, שלכאורה נמצאים תחת שליטתה הבלעדית של הרשות הפלסטינית.

דא עקא, שהשליטה הפלסטינית בשטחי איי ובי היא בדיחה גרועה. השטחים הללו הם מובלעות בין שטחים שנמצאים בשליטה ישראלית, וכל מה שהפלסטינים עושים בהם נתון, לכל דבר ועניין, הוא לרצונה של ישראל. הסיבה לכך פשוטה: פלסטינים אינם יכולים לעבור, או להעביר סחורות, בלי לעבור במחסומים שנשלטים על ידי ישראל.

ברצועת עזה ישראל שולטת מרחוק. היא שולטת במרחב האווירי והימי של הרצועה, בתדרים שלה, ובמיוחד במעברים שלה. ישראל שולטת ברישום האוכלוסין הפלסטיני, ועל כן פלסטינים אינם יכולים לצאת מהרצועה או להכנס אליה אלא באישורה של ישראל. הם יכולים, כמובן, להפוך למבריחי גבול – אבל בכך הם הופכים לעבריינים.

מאז שעלה בנימין נתניהו לשלטון, ב-1996, ממשלות ישראל משתמשות בהסכמי אוסלו כשכפ"ץ: כלפי ימין, הממשלה אומרת שמה לעשות, היא לא יכולה לפרק את הרשות הפלסטינית ולספח שטחים; כלפי חוץ, היא טוענת שישראל איננה אחראית לשטחי בי ואיי משום שהרשות שולטת בהם. במקביל, היא עושה הכל כדי למרר את חייהם של הפלסטינים שחיים בשטחי סי כדי ליישם טרנספר מרצון – בעוד שמתנחלים בונים כאוות נפשם, ישראל איננה לוקחת אחריות לחייהם של אנשים שהיא התחייבה לרווחתם בהסכמי אוסלו.

כל זה לא חדש. מה שחדש הוא השטיק שבמסגרתו ישראל מסרבת להעביר לפלסטינים חיסונים, בתואנה שהסכמי אוסלו מונעים זאת. התואנה הזו שקרית על פניה ביחס לשטחי סי, שם ישראל אחראית גם לצד האזרחי ולא רק הבטחוני, אבל, כאמור, המטרה של ממשלת נתניהו שם היא טרנספר מרצון.

חובתה של ממשלת ישראל לדאוג לחיסונים לפלסטינים:

  1. ראשית בשל הזכות האוניברסלית לבריאות – בדיוק כמו שטענו בנייר "הזכות לחיסון" שפרסמנו במכון "זולת" לשוויון וזכויות אדם יחד עם רופאים לזכויות אדם.
  2. בנוסף, רצועת עזה ישראל והגדה המערבית הם שטח אחד לכל דבר. כשישראל מסרבת לחסן את הפלסטינים, היא מסכנת את הישראלים. כולנו מכירים את התמונות של פלסטינים שחוצים לישראל באין מפריע. ראינו גם איך, כשצה"ל רצה בכך, פלסטינים קיבלו אישור בשתיקה להגיע לחופי הים של ישראל.

בנימין נתניהו כלוא בדמות שהוא משחק: הוא לא יכול להיראות בעיני מצביעיו, שאותם לימד לשנוא פלסטינים, כמי ש"מיטיב" איתם; על כן הוא נמנע מלהעביר חיסונים לפלסטינים – שישראל שולטת בכל המעברים שלהם – ומשתמש באוסלו ככיסוי.

מה שחדש הוא השטיק שבמסגרתו ישראל מסרבת להעביר לפלסטינים חיסונים, בתואנה שהסכמי אוסלו מונעים זאת. התואנה הזו שקרית על פניה ביחס לשטחי סי, שם ישראל אחראית גם לצד האזרחי ולא רק הבטחוני

הסכמי אוסלו הם שכפ"צ נוח, כל זמן שאין זכרון ציבורי. אנשים שירחיקו במחשבתם עד ממשלת שרון – מעבר להרי האופל, אני יודעת – יזכרו שהממשלה הכריזה אז שהסכמי אוסלו בטלים. האיש שהכריז על כך שוב ושוב היה שר האוצר, אחד בנימין נתניהו.

לתושבי הארץ המעונה הזו גורל אחד, פלסטינים כיהודים. אנחנו תלויים זה בזה, ואם ניתן לנתניהו לפעול כרצונו, נהיה תלויים זה לצד זה. ישראל חזקה מספיק כדי לאפשר לפלסטינים להתחסן, גם אם זה יפגע בנתניהו בקלפי.

עינת עובדיה היא מנכ"לית מכון "זולת" לשוויון וזכויות אדם.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 558 מילים
כל הזמן // יום שלישי, 3 בדצמבר 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־424 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

קצין המשטרה הבכיר שנעצר בחשד למתן שוחד הוא מפקד ימ"ר ש"י, אבישי מועלם

שופט: "קיימת חולשה ראייתית בעבירה שמיוחסת לפלדשטיין על כוונה לפגוע בביטחון המדינה" ● נתניהו ביקש מבית המשפט המחוזי בירושלים לקיים דיון, בנוכחותו, בעניין האופן שבו תינתן עדותו ● נציב בתי הסוהר: "יצאתי מהדלת הראשית בראש מורם, בלי להסתתר, כי עשיתי את הדבר הנכון" ● נשיא דרום קוריאה הכריז על משטר צבאי: "להגן מפני הקומוניסטים מצפון"

עוד 26 עדכונים

אם ביקרתם לאחרונה בנמל יפו, ייתכן שפספסתם את המתקן הראשון בישראל להפקת חשמל מאנרגיית גלים ● מדובר באנרגיה מוחמצת, שההיסטוריה שלה רצופה בכישלונות מרשימים ● לאינה ברוורמן, מנכ"לית חברת "אקו וייב פאוור", זה לא מפריע להאמין שהמתקן הצנוע ביפו הוא צעד ראשון בדרך לכיבוש חופי העולם

עוד 1,112 מילים
אמיר בן-דוד

הפסקה בהפסקת האש

הסכם הפסקת האש עם לבנון עורר לרגע את התקווה שאולי-אולי העניינים מתחילים אט-אט להסתדר, אבל התחושה הנעימה והמפתה הזו החזיקה מעמד זמן קצר בלבד ● וגם: תג מחיר מהגיהינום ● מח"ש מתקרבת אל בן גביר ● ביטוי השנה: ריקבון מוח ● דואט מרגש לנונו וגידי גוב ● ועוד...

דרום לבנון נשקפת מבית הרוס בקיבוץ מנרה, 28 בנובמבר 2024 (צילום: AP Photo/Leo Correa)
AP Photo/Leo Correa

למה בלבנון האויב נכון לפשרות, אבל בעזה לא?

מדוע בלבנון נראה שהמכות הצבאיות הביאו את חזבאללה להסכים להפסקת אש ואילו ברצועת עזה, שחטפה מכה הרבה יותר קשה, חמאס כמעט שלא זז מעמדותיו?

יש לכך הרבה סיבות, אך המעניינת שבהן היא הצורך של ארגוני טרור, כמו חזבאללה וחמאס, לשמור על מינימום לגיטימציה ציבורית שמתחתיה לא יוכל עוד הארגון להתקיים, ולא משנה עד כמה דכאני ומפחיד הוא. הלגיטימציה הציבורית של ארגוני טרור תלויה בין היתר בברירות העומדות בפני האוכלוסייה שבקרבה הם פועלים ובאופן בו נתפס הצד השני – כמרושע או רק קשוח.

ד"ר יריב מוהר הינו סוציולוג שעוסק בפעולה קולקטיבית, אלימות פוליטית וטרור, ומשמש כמנהל היוזמה לביטחון וזכויות האדם.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 640 מילים

מפונים רבים מתחילים לחזור לגבול הצפון

מעקב זמן ישראל עקורים מקריית שמונה וקיבוצי הגליל מכינים את ביתם לקראת החזרה בימים ובשבועות הקרובים ● הם לא סומכים על הפסקת האש, אבל רוצים לחזור בכל זאת: "כל ישראל במלחמה" ● החוזרים הם מיעוט בקרב העקורים, רובם בני 55–80 וכבר אינם מטפלים בילדים ● הצעירים יותר מתכוונים לחזור ביולי, אם בכלל ● "אני חוזרת החודש, אבל אמרתי לבנים שלי: אל תחזרו"

עוד 2,040 מילים

למקרה שפיספסת

נשיא המדינה, תתעורר וקח יוזמה!

הנשיא יצחק הרצוג אמנם נבחר בתמיכת בנימין נתניהו, אך אין בכך חובה פוליטית או מוסרית לכסות על מעשיו. הנשיא, המייצג את טובה הציבור כולו, חייב לפעול ולגשר בין רבדי האוכלוסייה השונים.

עם תחילת המחאה נגד ההפיכה המשפטית של הקואליציה הקיצונית ביותר שקמה אי פעם בישראל, הנשיא הרצוג נרתם למשימה העליונה מכל, אחדות העם ושמירה על אופייה הדמוקרטי של המדינה וערכי מגילת העצמאות. אך מאז הוא נרדם ומסתפק בהכרזות חסרות נחישות.

דר׳ מיכאל פריאנטה הוא מו׳׳ל, סופר ופובליציסט שחי בפריז. כותב ומפרסם פרוזה ומאמרי דעות בעברית ובצרפתית. בין ספריו האחרונים: ׳׳פרנסוס האחר׳׳, רומן העוסק בבעיות זהות, ׳׳בצל החומות׳׳, זכרונות ילדות המלח של מקנס, מרוקו, ׳׳מבן גוריון ועד נתניהו׳׳, ספר פוליטי חברתי. הוא חבר אגודת העיתונאים של תל-אביב ומפרסם מאמרי דעה ב-הארץ, מעריב, Ynet Times of Israel ,Libération ,Le Mond.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
עוד 403 מילים ו-2 תגובות

בחודשים האחרונים גוברות הקריאות של שרים הקוראים לחדש את ההתיישבות ברצועת עזה ● דיפלומטים ממדינות ערביות ידידותיות אומרים כי בישראל לא מבחינים ולא מבינים שהמדינה צועדת בקצב מהיר לבידוד עולמי ● דיפלומט ערבי מזהיר: "הדברים שנאמרים ונעשים על ידי הממשלה הנוכחית, מרחיקים את ישראל מהעולם. אלה הם דברים שלא יעברו בשקט" ● פרשנות

עוד 879 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

איראן מרגישה בחסרונו של חזבאללה ומודאגת מהמצב בסוריה

שר החוץ של איראן הגיע לביקור בזק בדמשק כדי לפגוש את הנשיא אסד ולהצטלם אוכל במסעדה כדי לשדר עסקים כרגיל ● אבל העסקים בצפון-מערב סוריה אינם כרגיל, ובטהרן גוברת הדאגה מיציבות המשטר בסוריה ● על חזבאללה כגורם משמעותי בדיכוי המרד אין בשלב הזה על מה לדבר, מה שמסביר את המצוקה האיראנית לנוכח הסכנה לאבד אחיזה בסוריה ● פרשנות

עוד 785 מילים

המלחמה באימפריה הכלכלית של ציר הרשע

חזבאללה, חמאס ושלוחות איראניות אחרות מצליחות לממן את פעילותן באמצעות רשתות גלובליות של סחר בסמים, מטבעות קריפטוגרפיים והלבנת הון ● מהמקורות בדרום אמריקה ובמערב אפריקה ועד לתמיכה הישירה מטהרן, המסלול הכלכלי הזה מציב אתגר גלובלי המחייב שיתוף פעולה בינלאומי

עוד 1,496 מילים ו-1 תגובות

סרטונים מעזה עלולים להפוך לנשק משפטי

בעקבות סרטונים שהפכו לוויראליים ברשתות, ישראלים מוצאים עצמם חשופים לצווי מעצר פוטנציאליים במדינות זרות ● בעוד הסיכון מבית הדין בהאג מתמקד בבכירים, חיילים וקצינים בדרגים נמוכים עלולים להיתקל באכיפה במדינות שלישיות ● מומחים קוראים לחקירה עצמאית שתשדר אמינות ותגן עליהם

עוד 2,760 מילים ו-1 תגובות

היועמ"שית מעבירה את כדור הנבצרות לנתניהו

בניגוד לתגובותיה הקודמות, היועמ"שית נמנעה לקבוע שהעתירה החדשה לנבצרות רה"מ חסרת בסיס משפטי, והסתפקה בקביעה כי נכון לעתה אין תשתית עובדתית המצדיקה הכרזה על נבצרות ● בהרב־מיארה למעשה מסנדלת את נתניהו וקובעת מסגרת שתחייב הכרעה עתידית אם המצב ישתנה ● פרשנות

עוד 844 מילים ו-2 תגובות
היום ה־423 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

צה"ל תקף מטרות בלבנון, בהן המשגר שירה להר דב

הבית הלבן: הפסקת האש בין ישראל לחזבאללה "מחזיקה מעמד ברובה" ● צה"ל: ספינת טילים של חיל הים יירטה בים סוף כטב"ם ששוגר ממזרח ● טראמפ במסר לחמאס: אם החטופים לא ישוחררו עד השבעתי בינואר – יהיה לכך "מחיר מהגיהינום" ● בלינקן ייפגש עם דרמר, ידונו במאמצים להגיע לעסקה ● נציב שב״ס קובי יעקובי הוא הבכיר בארגון שנחקר במח"ש; בן גביר: נותן לו גיבוי מלא

עוד 54 עדכונים

נתניהו הוא הוגה תוכנית ה"הגירה מרצון" בעזה

בן גביר סיפר אתמול כי שוחח עם ראש הממשלה בעניין עתיד הרצועה ולדבריו, "נתניהו מגלה פתיחות לקידום הגירה מעזה" ● אלא שראש הממשלה הוא אבי הפתרון לעידוד הגירה של פלסטינים - רעיון שניסה לקדם כבר לפני שנה, כפי שנחשף אז בזמן ישראל ● בינתיים, למרות שרבים בקואליציה תומכים ביוזמה, אין לה שום היתכנות ● שר בקבינט: "הלוואי שזה יקרה, אבל כרגע אין לתוכנית ההגירה ולהתיישבות בעזה סיכוי ריאלי" ● פרשנות

עוד 647 מילים ו-1 תגובות

"זו עבודתו של עיתונאי לפרסם מידע סודי"

ריאיון "אם מישהו מוסר לך מסמך, הוא תמיד פועל מתוך אג'נדה", אומר קאי דיקמן, מי שהיה העורך הראשי של הטבלואיד הגרמני במשך שנים רבות ● בריאיון לזמן ישראל, הוא מדבר על קשר רב השנים שלו עם נתניהו ומסביר מדוע הוא מחשיב את הסעיף הפרו-ישראלי של "בילד" כ"חשוב מתמיד"

עוד 1,942 מילים ו-1 תגובות

המלחמה הפכה את השוק הישראלי לגן עדן לספקולנטים

ישראל הפכה בשנה וחצי האחרונות ממעצמה כלכלית המושכת השקעות ארוכות טווח, ליעד עבור משקיעים המחפשים רווחים מהירים על חשבון הטלטלות המהירות במדינה ● הבנקים הגדולים בעולם ניצלו את תחושות הייאוש והתקווה בארץ להימורים בשוק ההון ולגריפת רווחים ● פרשנות

עוד 661 מילים

התנהלות גולדקנופף מעיקה על דגל התורה

שר השיכון גולדקנופף עורר סערה בסיור בגבול עזה כשהביע תמיכה בהתנחלויות בתוך הרצועה לצד פעילת הימין דניאלה וייס ● המהלך, שנעשה בניגוד לחוק הבינלאומי ולדעת רוב הציבור הישראלי, מעורר ביקורת פנימית גם במגזר החרדי, במיוחד על רקע דרישותיו לפטור מלא מגיוס לחרדים ● פרשנות

עוד 700 מילים ו-2 תגובות

הדרמה בסוריה עשויה לשרת את האינטרס הישראלי

ברקע היחלשות חזבאללה וההסכם הישראלי עם לבנון, הנשיא הסורי מוצא עצמו תחת איום בלתי צפוי: התקדמות המורדים הסונים בצפון המדינה ● על רקע האינטרסים המורכבים של רוסיה, איראן, וטורקיה – המערכה החדשה בחלב עלולה לשנות את מאזן הכוחות בסוריה, עם השלכות אזוריות גם על ישראל ● פרשנות

עוד 831 מילים ו-1 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה