אל תפגעו בקשישים

התעללות בקשישים, אילוסטרציה (צילום: iStock / Hartmut Kosig)
iStock / Hartmut Kosig
התעללות בקשישים, אילוסטרציה

יום המודעות הבין-לאומי למניעת התעללות בזקנים, שיחול בשבוע הבא, ב-15.6, הוא הזדמנות לעשות בדק בית חברתי על תופעה שצריכה להדיר שינה מעינינו.

מעל למיליון קשישים בני 65 ומעלה חיים בישראל והם מהווים כ-12 אחוזים מכלל האוכלוסייה. על פי נתוני משרד הרווחה והשירותים החברתיים, בשנת 2019 הייתה עלייה במקרי הפגיעה בקשישים שטופלו לעומת שנת 2018, ונספרו בה מעל 7,000 מקרים. ונראה שבעקבות שנת הקורונה מגמת העלייה תימשך.

עפ"י נתוני משרד הרווחה והשירותים החברתיים, ב-2019 נספרו מעל 7000 מקרי פגיעה בקשישים שהגיעו לטיפול, עלייה לעומת 2018, ונראה שמגמת העלייה תמשך בעקבות שנת הקורונה

אלימות כלפי קשישים יכולה להתבטא בדרכים שונות: פיזית, נפשית, מילולית, מינית, כלכלית ועוד. על פי משרד הרווחה, ברוב המקרים ישנם סימנים המעידים על התעללות באדם מבוגר כגון: ניצול משאבים כלכליים של הקשיש; הגברת בידוד שלא לצורך; שיתוף הקשיש במידע חלקי על מצבו; מניעת תקשורת עם הסביבה; מניעת גישה לטיפול רפואי; מניעת גישה למזון ועוד. כמו כן ניתן לזהות סימני התעללות גופניים, התנהגותיים ורגשיים אצל הקשישים הנפגעים.

מתוך מחקרים עולה כי רוב הפוגעים הם אנשים המוכרים לקשיש כמו בני משפחה או מטפלים, אשר חלקם לא עושים זאת בזדון ואף יחושו בושה ואשמה בשל הפגיעה, אך חלקם פוגעים בזדון ומנצלים לרעה את חולשתו של הקשיש.

המחויבות למיגור תופעת ההתעללות וההזנחה של קשישים אינה מוטלת רק על אנשי המקצוע: עובדים סוציאליים, רופאים, מטפלים, אנשי סיעוד ועוד – אלא על כולנו. וכאשר נזהה פגיעה כלשהי אנו מחויבים להושיט עזרה ולדווח לרשויות.

חברה המגינה על אזרחיה החלשים מפגינה את החוזק שלה ומתווה את הדרך לדורות הבאים. אנו מחויבים לאפשר לקשישים לחיות בסביבה בטוחה ותומכת בה יוכלו להמשיך לקיים חיים פעילים, לערוך מפגשים חברתיים, לתרום מהידע והניסיון שלהם ולחיות בכבוד.

עד שהשלכות שנת הקורונה ייבחנו גם בהיבט של מקרי האלימות וההזנחה של הקשישים, ניתן לראות, כפי שעולה מהשטח, שחלק מהאוכלוסייה המבוגרת נפגע גם מבחינה בריאותית וגם מבחינה נפשית.

עד שהשלכות שנת הקורונה ייבחנו גם בהיבט של מקרי האלימות וההזנחה של הקשישים, ניתן לראות, כפי שעולה מהשטח, שחלק מהאוכלוסייה המבוגרת נפגע גם מבחינה בריאותית וגם מבחינה נפשית

בתקופת הסגרים, קשישים רבים היו בבידוד בביתם ונמנעה מהם הפעילות השגרתית היום יומית שכללה יציאה מהבית לטיול, מפגש משפחתי וחברתי, קניות ועוד. בהעדר קשרים חברתיים ומגע אנושי, קשישים רבים דיווחו על הרגשת בדידות ועל תחושות דיכאון ומצבם של חלקם הידרדר מבחינה בריאותית, קוגניטיבית ונפשית.

במצב זה רבים מהקשישים נחלשו עוד יותר והפכו לפגיעים יותר. במיוחד בימים אלה, עם החזרה המלאה לשגרה לאחר שנת הקורונה, חשוב לזהות את הקשישים שנפגעו לסייע להם ובד בבד לחזק את ביטחונם האישי.

אחת הדרכים לחיזוק הביטחון העצמי והקשרים החברתיים הוא ביקור במרכזי היום לקשיש הפרוסים ברשויות המקומיות בכל רחבי הארץ. מרכזי היום נותנים מענה חברתי להפגת הבדידות לקשישים בקהילה ומאפשרים להם לשתף את הצוותים המקצועיים ברגשותיהם, חששותיהם ועל ידי שיח לחזק את הביטחון האישי שלהם.

בתקופת הקורונה ובשל הסגרים, כ-50% מהקשישים הפסיקו להגיע למרכזי היום ומצבם הבריאותי והנפשי הדרדר מאוד. בימים אלה, עם החזרה לשגרת פעילות מלאה, חשוב ביותר לעודד את הקשישים לחזור למרכזי היום ולפעילות.

השתייכות למרכז יום מאפשרת מעקב ופיקוח של הצוותים על מצבם הבריאותי והנפשי של הקשישים ויכולת לזהות נורות אזהרה בכל מה שקשור לטיפול או ליחס בלתי הולם כלפיהם ולתת להם מענה וטיפול מיידי.

בתקופת הקורונה, כ-50% מהקשישים הפסיקו להגיע למרכזי היום ומצבם הבריאותי והנפשי הדרדר. השתייכות למרכז יום מאפשרת מעקב של הצוותים וזיהוי נורות אזהרה לגבי טיפול או יחס בלתי הולם כלפיהם

ביום המודעות הבין-לאומי למניעת התעללות בזקנים אני קורא לכולנו לקחת אחריות אישית וחברתית למיגור התופעה. ובתוך כך אני קורא לממשלה ולשלטון המקומי לחזק את התשתיות החברתיות שנבנו לקשישים בקהילה במהלך עשרות שנים: מרכזי היום והמועדונים, לתמוך בהם תקציבית ובכך לאפשר לקשישים לחיות בכבוד ובסביבה מוגנת בקהילה.

שמואל (סמי) קידר הוא מנכ"ל איגוד העמותות לזקן – הל"ב. תושב רמת גן, נשוי לתמר, אב לשניים וסב לשלושה. משמש בתפקיד כ-4 שנים בהתנדבות ומתוך תחושת שליחות. קידר פעיל חברתי, מתנדב ומייעץ בנושא הטיפול בזקנים בארגונים שונים, כמו כן הוא יו"ר מרכז יום בתל השומר ודירקטור בבית החולים הסיעודי – גלעד בתל השומר, במכללת רמת גן ובבית ספר למשחק בית צבי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 557 מילים
כל הזמן // יום שישי, 24 בינואר 2025
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־475 ללחימה ● 94 חטופים עדיין בעזה

טראמפ: "יהיה נחמד אם ניתן יהיה לפתור את הבעיות עם איראן ללא תקיפה ישראלית"

דיווח: נתניהו דחה את עמדת הרמטכ"ל וקיבל את דרישת סמוטריץ' להציב מחסומים בגדה ● לוין ביקש מבג"ץ לדחות את המועד שבו עליו לקיים הצבעה לבחירת נשיא לבית המשפט העליון ● דיווח: שר החוץ העיראקי אמר שהחטופה הישראלית אליזבט צורקוב עודנה בחיים ● חיים כץ התמנה לממלא מקום השר לביטחון לאומי, לממלא מקום שר המורשת ולממלא מקום שר הנגב והגליל

עוד 45 עדכונים

לא חמאס, לא עבאס ולא ביבי

יש הפסקת לחימה. חמאס לא נכנע ונישאר לשלוט ברצועה עד להודעה חדשה. זה רע לישראל וזה רע לילדי עזה. המלחמה הזאת היא טרגדיה של קונספציה שקבעה שחמאס מורתע, שהזרמת כסף לארגון טרור בולמת טרור, ושההפרדה של עזה מיו"ש טובה לעתיד.

הממשלה עשתה כל מהלך שנתן חמצן לחמאס להמשיך את המלחמה בישראל ולשלוט בעזה. חתמנו על הסכם שהנשיא ג'ו ביידן הציע כבר לפני שנה, אבל עד שלא ניסינו את הדרכים האחרות של הרס ושכול לא הלכנו למהלך הנוכחי.

משה בן עטר הוא פובליציסט, מחבר הספר "המסע לישראל האחרת". עסק שנים בתכנון אסטרטגי והיה מנכ״ל המועצה הציונית בישראל, מנהל כפר הנוער יוענה ז'בוטינסקי, ומנהל המכון למחקר וחינוך בקרן כצנלסון. היה יועצם של כמה שרים ויועץ ליצחק הרצוג. כיום יו"ר המועצה הציבורית היהודית דרוזית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 744 מילים
אמיר בן-דוד

בזמן שטראמפ מוציא את ארה"ב מהסכם פריז ומקדם מדיניות של "קדימה, לקדוח" להרחבת קידוחי הנפט והגז, באיחוד האירופי שוברים שיאים של הפקת חשמל מאנרגיה נקייה ● 47% מהחשמל באיחוד מופק כעת מאנרגיה סולארית וממקורות מתחדשים אחרים ולמעשה, כמעט 75% מייצור החשמל באירופה אינו פולט גזי חממה

עוד 662 מילים

בעקבות הרמטכ"ל, ״צ׳רצ׳יל״ הביתה - החתיכה החסרה בפאזל

לאחר אישורי הקבינט והממשלה להסכם המיועד להביא להחזרת 32 חטופים, ועם חזרת שלוש החטופות הראשונות לישראל אחרי 15 חודשים, קשה שלא לצבוט את עצמך ולחוש – "היינו כחולמים".

עם כניסת הפסקת האש לתוקפה, רעם הירי ברצועה וממנה נדם וילדי העוטף והוריהם יכולים לישון סוף סוף בשקט. ויותר מכך: סיום המלחמה בעזה (יש לקוות) והצבת רגלה המהוססת של הרשות הפלסטינית בסדק דלתה – כשברקע טקס ההכתרה לנשיאות של דונלד טראמפ – עשויים להיות צעד ראשון לשינוי דרמטי בהתייחסות ישראל לפלסטינים. ואולי גם חזרתה, בדלת הקדמית, של "עסקת המאה" של טראמפ לבמה המזרח תיכונית. זאת, עם סיכויי הצלחה טובים יותר מהניסיון הראשון, ומאלה של הסכם אוסלו.

ד"ר יוסי בן ארי הוא גמלאי קהילת המודיעין - 50 שנה בתפקידים מרכזיים שונים, ובהם, כתת אלוף בדימוס, היה המדריך הראשי במכללה לביטחון לאומי. הוא מוסמך אוניברסיטת חיפה לדוקטור, מ-2004, ובעברו הוראה אקדמית מרובת שנים. משמש היום כראש מערכת ״מבט מל״מ״, כתב העת של המרכז למורשת התודיעין.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
עוד 962 מילים ו-2 תגובות

למקרה שפיספסת

הקרב האמיתי מתחיל לפני הניצוץ הראשון בשדה הקוצים

במשך שישה ימים עקבה משלחת קטנה של לוחמי אש מישראל אחרי מאמצי הכיבוי של עמיתיהם בלוס אנג'לס ● הישראלים נדהמו מהיקפי הכוחות האדירים, חלקו עם הקולגות את ניסיונם מהשרפות במלחמה, וחזרו עם מסקנות ברורות: חייבים להתמקד במניעה, כי אחרי ששרפה כזו פורצת העסק אבוד ● "זה כמו לנסות לעצור רעידת אדמה או טייפון"

עוד 1,219 מילים

השבוע בקריקטורות מאבקי הגיוס והתקציב, וצלו הכתום של טראמפ

צלו הכתום של דונלד טראמפ מתחיל לתת אותותיו ברחבי העולם וכמובן גם בישראל. ראש הממשלה בנימין נתניהו, שציפה בכיליון עיניים לרגע הזה, דחק את קץ הלוחמה בעזה (באופן זמני?) עד לשעת כניסתו של טראמפ לבית הלבן. הוא עדיין מבטיח לשותפיו מהימין הקיצוני שאין להם ממה לחשוש וכי תחת המשטר החדש דברים יראו אחרת. האמנם?

חַלּוֹן הַהִזְדַּמְּנוּיוֹת

חלון ההזדמנויות למלחמה אין סופית שתוביל להגליית האוכלוסייה העזתית והתיישבות יהודית בשטח הפנוי – נסגר בטריקה אחרי 416 ימים של לחימה. טראמפ, שנכנס לבית הלבן, הביא לסיום הקרבות בעזה, וההבטחות של נתניהו להמשך הלחימה כבר לא משכנעות את חבריו בממשלה. בצד המשיחי, שמאמין במלחמה ממושכת שתשמיד את חמאס, יש מי שמייחלים עדיין להגשמת רעיון ה"הגירה מרצון" של תושבי עזה, במחיר החטופים.

עפר בן-דור, בן מושב באר טוביה, הוא איש תאטרון (בוגר הסטודיו למשחק של ניסן נתיב), יוצר גראפי ואנימציה. גר בקולוראדו, ארה"ב. יצירת קריקטורות פוליטיות חברתיות עוזרת במקצת להתגבר על דאגות וחרדות יומיות במציאת המגוחך והאבסורד במציאות הקודרת סביב.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 378 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

בבוקר 7 באוקטובר 2023, עולמם של תושבי קיבוץ ניר עוז התפורר באחת ● 110 חברי קהילה קטנה ואידיאליסטית נרצחו או נחטפו, 29 מהם מוחזקים בעזה עד היום ● כמעט אף מנהיג ישראלי בכיר לא הגיע לבקר בו, ונראה כי הקיבוץ הקטן, שהיה עד לאחת הטראומות הקשות בתולדות המדינה, נותר להתמודד עם השלכות האסון לבדו

עוד 1,076 מילים ו-1 תגובות
מרוץ 2024
המרוץ לבית הלבן

ברוכים הבאים לעידן טראמפ 2.0

לאורך הקדנציה הראשונה של טראמפ היה נדמה שארה"ב הליברלית במצב קבוע של הכחשה ● בכל פעם שטראמפ הפר עוד נורמה מקובלת, היה הלם מחודש, תחושה של "לא יכול להיות" ● ארבע שנים לאחר מכן, נראה שארה"ב קפצה היישר לשלב ההשלמה ● פרשנות

עוד 1,520 מילים

רק מיעוט מעקורי הצפון שבו לביתם

מעקב זמן ישראל למרות השקט בצפון ומענקי "חזרה הביתה", בעיריית קריית שמונה מעריכים שרק כאלף תושבים חזרו הביתה בזמן הפסקת האש ● בקיבוצים ובמושבים חזרו בין 5% ל־15% מהתושבים ● החשש מחידוש הלחימה, בתי הספר ההרוסים, והודעת הביטוח הלאומי כי מי שיחזור עד מרץ ייאלץ לוותר על המענקים, מרתיעים רבים מלשוב אל ביתם

עוד 805 מילים ו-1 תגובות

בימים שחלפו מאז כניסת הפסקת האש לתוקף, שוטרי חמאס וחמושיו חזרו להתמקם ברחבי הרצועה ● ארגון הטרור פעל במהירות להחזרת הסדר, לריסון הביזה ולהתחלת שחזור שירותים בסיסיים ● "אנחנו רוצים למנוע כל סוג של ואקום ביטחוני", אומר בכיר בארגון, "כבר יש לנו 18,000 עובדים המספקים שירותים לאזרחים מדי יום" ● ללא אסטרטגיה מצד ישראל, השתקמות חמאס הופכת לבלתי נמנעת

עוד 1,105 מילים ו-1 תגובות

לשר לוין נותר רק עוד שפן אחד לשלוף מהכובע

שר המשפטים יריב לוין עלול לנסות לסכל את בחירת השופט יצחק עמית לנשיא העליון באמצעות תמרונים פוליטיים, אך גם אם כהונתו של ח"כ יצחק קרויזר תסתיים, הוועדה לבחירת שופטים תחויב להתכנס ולהשלים את ההליך בהתאם להנחיות בג"ץ ● רק גריעה משמעותית בהרכב הוועדה יכולה לעצור את המהלך ● פרשנות

עוד 957 מילים ו-2 תגובות

גבול מצרים עלול להתלקח

אף שהגבול עם מצרים נחשב שקט במשך שנים, אל"ם שמר רביב מתריע בריאיון לזמן ישראל מפני שינוי דרמטי בשטח ● לדבריו, הברחות סמים הפכו לאיומים ביטחוניים, רחפנים משמשים להעברת אמל"ח, וצה"ל מתמודד עם מחסור במודיעין: "אל מול האיומים הפוטנציאליים – הכוחות הקיימים אינם מספיקים"

עוד 1,306 מילים

לא כך חשב הלוי לסיים את התפקיד שאליו כיוון כבר בשלב מוקדם של הקריירה הצבאית שלו ● למעשה, לא הייתה לו שעה אחת של שקט בשנתיים מאז נכנס לתפקיד הרמטכ"ל ● אבל הכישלון של הלוי מתחיל עוד קודם למינויו לרמטכ"ל, כראש אמ"ן ואחר כך כמפקד פיקוד דרום - והכישלון הקשה ביותר היה בליל השבעה באוקטובר ● את הלילה הזה, הלוי ייקח איתו לשארית חייו ● פרשנות

עוד 786 מילים ו-2 תגובות
היום ה־474 ללחימה ● 94 חטופים עדיין בעזה

לוין קורא לעמית להשהות את מועמדותו לנשיא העליון; עמית: "מועמדותי בעינה עומדת"

דיווחים: ישראל דורשת מחמאס לשחרר ביום שבת את ארבל יהוד ● צה"ל הודיע שכוחותיו פתחו באש במספר מוקדים ברצועה כשזיהו גורמים חשודים ובאחד המקרים אף הרגו פעיל של הג'יהאד האסלאמי; עוד נמסר מהצבא שהתקיפות נעשו בהתאם להסכם עם חמאס ● חדשות 13: נתניהו ביקש מממשל טראמפ הסכמה לכך שכוחות הביטחון יישארו בדרום לבנון ● שר התיירות חיים כץ יאייש את המשרדים שעזבו שרי עוצמה יהודית

עוד 39 עדכונים

כ"ץ עמד במשימה הראשונה

כשנתניהו פיטר את גלנט ומינה את ישראל כ"ץ לשר הביטחון הוא העמיד בפניו שתי משימות ● אתמול, כ"ץ השלים בהצלחה את המשימה הראשונה: לזרז את פרישתו של הרמטכ"ל הרצי הלוי ● אולם במקביל, בדיון בוועדת החוץ והביטחון, ניכר היה שכ"ץ מתקשה לעמוד במשימה השנייה: העברת חוק האי-גיוס לחרדים ● פרשנות

עוד 850 מילים

העזתים חוזרים לבתיהם ומתמודדים לראשונה עם ממדי ההרס

הפלסטינים מתמודדים עם נוף של הרס ב"ערי הרפאים" של רצועת עזה: שמחת התושבים מהפסקת האש מתעמעמת כשהם רואים לראשונה את בתיהם ההרוסים ומחפשים את המתים

עוד 742 מילים ו-4 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה