אפקט פגמליון בגן הילדים - חלק א'

אילוסטרציה. גן ילדים (צילום: iStock-Rawpixel)
iStock-Rawpixel
אילוסטרציה. גן ילדים

מקרי ההתעללות העלו דרישה לפיקוח ממשלתי בפעוטונים. הפיקוח הקיים בגני העירייה לרוב תורם, לעיתים מכביד, אך לא פותר את חוסר האמון ההורי כלפי גננות ומטפלות. הנבואה השלילית עלולה להגשים את עצמה – או להיפך

* * *

בגיל ארבע וחצי מבינים לא מעט ועדיין לא הרבה. מה הייתי אמורה לחשוב כשבתי בת הארבע וחצי חזרה מגן העירייה שלה בספטמבר וסיפרה שהגננת בכתה היום במטבח? היא הוסיפה שהסייעת חיבקה אותה ואמרה שיהיה בסדר, אבל הגננת המשיכה לבכות.

זה קרה לפני שנים רבות. בהתחלה חשבתי שזה משונה: אולי לא הבינה נכון, אולי קלטה שמועות משובשות מילדים אחרים. אך לא יכולתי להתעלם מהעובדה שבדרך כלל לא נהגה לספר שטויות כאילו היו דברים רציניים. אם זה מה שקרה, מה זה אומר? בינתיים, מיום למחרת נעדרה הגננת ובמקומה הגיעו מחליפות, כשבגן משתררים חוסר-שקט ואי-וודאות.

מה באמת קרה שם? קשה להורים לדעת מה קורה בגן. מה עובר הילד, האם "רואים" אותו, איזה יחס הוא מקבל, איך באמת מתפקד הצוות. מדי יום משגיחים מבוגרים רבים על הילד שעובר מיד ליד – לא כי זה מה שנכון לעשות, פשוט כי ככה יוצא.

בבוקר מפקידים אותו בידי גננת או סייעת וממשיכים לענייני היום. בדרך כלל שבים לאסוף אותו בשעות אחר הצהריים, לרוב לא מידי מי שקלט אותו בבוקר. מי שמביא את הילד לגן אינו בהכרח זה שאוסף אותו.

רק הילד עצמו נוכח ברצף האירועים המלא, שלא ברור כיצד הוא מבין אותם, האם הוא רוצה ויכול לשתף בחוויותיו וכמה קשובים ההורים לקלוט את איתותיו. אז כיצד נדע שהופקד בידיים ראויות וטובות, ושהוא מקבל בגן את מה שהוא אמור לקבל?

בצל אירועי ההתעללות האחרונים שוב עולה הדרישה הציבורית החשובה לפיקוח על גנים ופעוטונים. אך מהי משמעותו של פיקוח? האם הוא נועד בעיקר למנוע אירועים מחרידים של התעללות? והאם מדובר בפתרון אקסקלוסיבי והרמטי לסכנות הפוטנציאליות שנשקפות בגן?

הטיפול בגיל הרך קריטי. אינספור מחקרים ותיאוריות דנים במשקל העצום של חוויות השנים הראשונות, שלמרות שקשה לזכור בצורה מובחנת וברורה, הן מתוות את ציפיותינו מעצמנו ומאחרים, ואת מערך המבנים המנטלי שלנו. טיפול ראוי בגיל הרך לא יסולא בפז ואילו טיפול פוגעני, מזניח ומתעלל מותיר חותם רעיל מתמשך.

לגדל ילד קטן זה פרויקט יקר, שלרוב פוקד הורים בשלבי בניית הקריירה, בעודם טרודים ולחוצים בזמן ובמשאבים. נגישות הורים לילדיהם מצטמצמת ככל שהם טרודים במלחמת הקיום: ככל שהפקקים מתארכים, המשכנתא גדלה, שוק העבודה מסתחרר, ככל שהתקשורת מציפה בתכתיבים ובמודלים תובעניים ותחרותיים למצוינות הורית ולהתפתחות הילד, ומנגד, בתרחישי זוועה ובביקורת על המתרחש בגנים ובפעוטונים.

בממשלה מתמסרים מזה עשורים באחריות לפעוטונים בין משרדי הכלכלה-העבודה-הרווחה-הבריאות, כשהפוליטיקאים חומדים את תקציבי הבינוי, את הכוח ואת הג'ובים אך נרתעים מהאחריות החינוכית המערכתית.

כך נותר משרד החינוך מחוץ לעסק; הכשרת גננות, מטפלות וסייעות בגיל הרך אינה קיימת או מפוקחת; ותקינת כוח-העזר בפעוטונים הציבוריים תקועה במינימום אבסורדי.

עבודת הגננת קשה, אחראית ומורכבת. גננות מנהלות אופרציית גן, מנהיגות צוות, מחנכות ומטפלות בילדים ונמצאות במגע עם הוריהם. כעת עולה לכותרות הדרישה לפיקוח בפעוטונים הפרטיים.

בגני-עירייה לעומתם קיים פיקוח נרחב במסגרתו כפופות הגננת ומדווחת למגוון גורמים: מפקחות, רכזות-אשכול, יועצות חינוכיות, מדריכות-התנהגות, מנהלי אגפי-חינוך ברשות המקומית, שירות-פסיכולוגי, מתי"א, רכזי סייעות ועוד.

בנוסף, פועלת הגננת מול עמותות וארגונים פרטיים ששולחים לגן מטפלים, מדריכים ומפעילים. כל אלו אמורים לתרום לעבודת הגננת, לדייק ולהעשיר אותה, אך במקביל גם עלולים גם לגזול מתשומת-לבה ומזמנה ואף לפגוע בפְּנִיוּת הרגשית שלה.

הגננת המסורתית ניהלה בשנים עֲבַרוּ את הגן ביד-רמה כשהיא שולטת בכל פינה מתוך עמדה סמכותית המגובה בנוכחותה הפיזית והרגשית הרציפה, ללא ימים חופשיים או ישיבות בגן ומחוצה לו. כיום, גננות-עירייה (או כפי שהן קרויות "מנהלות גן") אחראיות לתאם בין המון גורמים מוניציפליים, פדגוגיים, טיפוליים, קהילתיים ובירוקרטיים.

כל אלו דורשים תשומת-לב ועלולים להידחף לראש סדר-העדיפויות של הגננת. במצב זה הדחוף עלול לגבור על החשוב והתפל עלול להפוך לעיקר, ולהסיט מהמשימה העיקרית, ניהול הגן פנימה והחזקתו כחממה מטופחת ומטפחת למוטביו העיקריים – הילדים. פיקוח יתר עלול להפוך מאמצעי למטרה ולכן מנכס לנטל.

בדרך כלל, מי שבוחרת להיות גננת ולחילופין מי שבוחרת לעבוד כמטפלת או כסייעת עושה זאת מתוך רצון לעבוד עם ילדים ופעוטות. היא יכלה לבחור במקצוע דומה או מקביל בַּדרישות, בתהליכי ההכשרה וברמת ההכנסה, ובחרה במקצועה לא מתוך חוסר ברירה, גם לא מתוך אדישות לילדים ולטובתם.

נכון, פה ושם מסתננות לפעוטונים עוֹבדות שמוטב היה שלא יבואו במגע עם קטַנים חסרי-ישע כי קשה להן לווסת תסכולים. חלקן הקטן, מיעוט שבמיעוט, אף פועל ממניעים זרים של השפלה וניצול וצריך היה להיות מורחק היטב ממגע עם ילדים.

"הגננת המתעללת" או "המטפלת המתעללת" שניצפו בסרטונים שפורסמו מייצגות התעללות מסוג פגיעה פיזית אקטיבית. חשוב לציין שקיימים סוגי התעללות נוספים ופוגעניים לא פחות, כמו אלימות מילולית, Tantalizing (משחק ברגשות באמצעות יצירת ציפיות והכזבתן תוך התגרות וקינטור) וכמובן – הזנחה. קשה ללכוד אלימות מסוגים אלו באמצעות מצלמות אבטחה.

לרוב, ילדים לא ידווחו על אירועי התעללות לסוגיהם, כי הם מתקשים לתאר אירועים מורכבים וטעונים. לעיתים הם מבינים אותם בצורה גולמית, כמו למשל תיאור בכיה של הגננת ע"י בתי.

אך כדי לתאר אירוע קשה וטראומטי שקורה ישירות לילד, ראשית עליו לחוות אותו; וכדי לחוות, נדרשת יכולת ייצוג ועיבוד נפשית. חוויות קשות ובלתי נסבלות כמו חוויוֹת התעללות נבלעות בירכתי הנפש כמזון בלתי ניתן לעיכול, שמרקיב ותוסס מבפנים.

הפסיכואנליטיקאי ויניקוט כינה זאת "חוויה שקרתה ולא נחוותה": אירוע בלתי נסבל שקרה לילד אך בהיעדר מנגנון נפשי בשל שמאפשר לו לקלוט, לזהות, לחשוב ולעבד את המתרחש, נותר האירוע בלתי מיוצג ולא ידוע, ובאותו הזמן, משפיע עליו מבפנים בצורה רעילה.

בדרך כלל, הורי הילד רוצים בטובתו ובמוגנותו יותר מכל אדם אחר בעולם, אך מטבע הדברים הם אינם עמו בגן ולכן עולה הדרישה לפיקוח.

בהמשך למפגש אינטנסיבי ומגוון שלי עם עולם הגנים לאורך השנים – כאם, כמדריכת הורים, כמטפלת בגננות במסגרת הסתדרות המורים, כפסיכולוגית שמקשיבה למטופלים שעסוקים בילדיהם, כמי שעבדה בגני עירייה כפסיכולוגית גן וכמטפלת רגשית בגנים, וכמי שהייתה ממובילי חקיקת חוק מעונות יום שיקומיים לפעוטות – אחד השיעורים החשובים שלמדתי קשור דווקא לסיפור עם הגננת שבכתה.

ממנו למדתי המון על ההבדל שבין פיקוח, לבין תשומת לב אישית "מרימה" ומטפחת, ועל אופיו הדו-סטרי של אפקט פגמליון – אפקט הנבואה שמגשימה את עצמה, שמוכר כפועל על הילדים אך משפיע גם על הגננת שלהם. וכאן ההורים נכנסים לתמונה. על כל זה ארחיב בחלקו השני של הפוסט.

יעלה ורטהיים היא פסיכולוגית קלינית וחינוכית, עובדת בקליניקה פרטית בתל-אביב. בזמנה הפנוי כותבת, קוראת וטווה מחשבות מול נופים בריצה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 940 מילים ו-2 תגובות
כל הזמן // יום ראשון, 19 בינואר 2025
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־471 ללחימה ● 94 חטופים עדיין בעזה

דורון שטיינברכר, אמילי דמארי ורומי גונן הגיעו לתל השומר

צה"ל: שלוש השבות נפגשו עם אמהותיהן בנקודת הקליטה הראשונית ולאחר מכן הועברו במסוק לבית החולים שיבא שבתל השומר, שם נפגשו עם שאר המשפחה ● מנדי דמארי, אמה של אמילי: "הסיוט של אמילי בעזה הסתיים, אך יש עדיין יותר מדי משפחות שעדיין מחכות בכאב" ● גלנט: "סליחה שזה לקח יותר מדי זמן" ● דובר הזרוע הצבאית של חמאס: מחויבים להסכם הפסקת האש

עוד 87 עדכונים

עבור היהדות, חורבן עזה יהיה לדיראון עולם

בתוך שנה, עשור, או אולי דור, עזה תשוקם בתמיכה ובמימון עולמיים. זה יקרה במסגרת שלום ישראלי-פלסטיני אשר עוד מוקדם לדעת מה יהיה טיבו, אבל הבסיס החוקי והבינלאומי שקיים עבורו בהחלטות בית המשפט הבינלאומי לצדק ובהחלטות האו"ם הוא הקמת מדינת פלסטין בגבולות 67 אשר בירתה ירושלים.

אחרי שזה יקרה ונסתכל לאחור על מעשה חורבן עזה בידי מדינת ישראל, מה יהיה מקומו בהיסטוריה? האם הוא יהיה רק עוד פרק במלחמות ישראל? אני חושש שלא. ייתכן שהחרבת עזה בידי ישראל תהיה אירוע מכונן בהיסטוריה של מדינת ישראל, העם היהודי, וגם של היהדות עצמה, כמו כיבוש הארץ על ידי יהושוע, חורבני הבית, הקמת הסנהדרין, השואה, והקמת מדינת ישראל. ואסביר.

אהוד שפירא הוא פרופסור למדעי המחשב וביולוגיה במכון ויצמן, יזם, פעיל פוליטי, ואמן. תרם לפיתוח למידה ממחושבת, שפות תכנות מתקדמות, מחשבים מולקולריים, שחזור עץ שושלת התאים האנושית, ובאחרונה חוקר תשתית חישובית לדמוקרטיה דיגיטלית. ב 1993 הקים את יוביק בע״מ, חברת תוכנת האינטרנט הראשונה בעולם לרשתות חברתיות ומטאוורס, עשר שנים לפני פייסבוק ושלושים שנה לפני מטא. ב 2020 הקים את המפלגה הדמוקרטית. זמר בס-בריטון, הקים והוביל את להקת בא-רוק.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
5
אם אתה לא יודע מה יהיה פסק הדין בהאג, אין לך מצפן מוסרי ואין לך מושג וחצי מושג במשפט בינלאומי אז עדיף שתהיה בשקט. ברצח העם ברואנדה מתו כ-8000 איש ביום כל יום במשך חודשים על ידי כפריים ... המשך קריאה

אם אתה לא יודע מה יהיה פסק הדין בהאג, אין לך מצפן מוסרי ואין לך מושג וחצי מושג במשפט בינלאומי אז עדיף שתהיה בשקט.

ברצח העם ברואנדה מתו כ-8000 איש ביום כל יום במשך חודשים על ידי כפריים חמושים בקלאצניקובים. מדינה עם צבא ונשק גרעיני שהורגת ביום פחות ממאה מחבלים נאצים ומגינים אנושיים שהם ורק הם אחראים למותם לא מבצעת רצח עם

חבל שנותנים במה לתת רמה כמוך

אני מסכים עם חלק מדבריך, ברוח דברי ראשת ממשלת ישראל, גולדה מאיר: "לעולם לא נסלח לערבים שאילצו אותנו להרוג בהם". מדוע? כי בבחירות האחרונות ברשות הפלסטינאית בשנת 2006, לפי כתבה של YNET שנ... המשך קריאה

אני מסכים עם חלק מדבריך, ברוח דברי ראשת ממשלת ישראל, גולדה מאיר: "לעולם לא נסלח לערבים שאילצו אותנו להרוג בהם". מדוע? כי בבחירות האחרונות ברשות הפלסטינאית בשנת 2006, לפי כתבה של YNET שנת 2006 "חמס זכה בבחירות; ממשלת אבו עלא התפטרה", הם זכו ב-80/132 מושבים בפרלמנט; 16/24 בעזה.
בלשון פשואה: 3/4 מהפלסטינאים רוצים את שלטון חמס כי הם מזדהים עם מטרות הארגון. בין המטרות, לפי "אמנת חמס": "ישראל תקום ותוסיף להתקיים עד שהאסלאם ימחה אותה, כפי שמחה את מה שקדם לה", [דברי] האימאם השהיד, חסן אלבנא, רחמי אללה עליו".
לכן מטרת אוכלוסיית עזה היא למחוק את ישראל ממפת העולם – רצח עם והם אינם מכירים בהבדל בין צבא לאוכלוסייה.
ב07/10 הם ביצעו אונס ורצח עם לשמחת תושבי עזה. לפי השידורים באינטרנט, אזרחים גם הם רצחו ואנסו, בזזו והרסו. אזרחים היכו והתעללו בחטופים. לא שמענו קול אחד! של עזתי בעולם כולו שמחה ויצא נגד; ההיפך הוא הנכון – בכל העולם שמחו והפגינו בעד אנסים, רוצחים וחוטפים ונגד מדינה שמנסה לשחרר אותם. גם היום, נציג פלסטינאי בכנסת משווה בין אנסים, שורפי ילדים חיים, רוצחים וחוטפים לבין חטופים שלא עשו להם פיזית כלום בחייהם ושחלק מהם עזרו להם בפועל לכן, בפועל, "אין שם אוכלוסיה אזרחית" והמלחמה היתה נגד כל תושב עזה כי כל תושב עזה מזדהה עם רצח עם.

עוד 1,027 מילים ו-5 תגובות
אמיר בן-דוד

בוקר של תקווה

מאחר שאנחנו במזרח התיכון, כל מה שיכול להשתבש משתבש, כל התוכניות מתעדכנות תוך כדי תנועה, ושום דבר לא נסגר עד שהוא לא קורה ● וגם: חולצה גופתו של אורון שאול ● צה"ל כבר נערך לשלב הבא ● בג"ץ דחה את העתירות ● זאב רווח מת ● ועוד...

עצרת למען שחרור החטופים המוחזקים בעזה בכיכר החטופים בתל אביב, 18 בינואר 2025 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)
אבשלום ששוני/פלאש90

רגע לפני ההשבעה, טראמפ משיק מיזם קריפטו מסוכן

בסוף השבוע האחרון השיק טראמפ מטבע קריפטו חדש, שהפך משקיעים למיליונרים בתוך שעות ספורות ● אך לפני שאתם קופצים על הלהיט החדש של שוק הקריפטו, יש כמה דברים שחשוב לדעת על המטבע השנוי במחלוקת, שטראמפ ישמח מאוד שתרכשו ● פרשנות

עוד 697 מילים

הפוליטיקה של הזהויות הובילה לבגידה בהן

הקבוצות ותתי הקבוצות בעם היהודי הן אינסופיות, וככל שיש יותר נישואי תערובת הן הופכות חסרות חשיבות. אך בפועל, פוליטיקת הזהויות עדיין חוגגת. בתוך כך, הגזענות וההתבדלות מהאחר מתקיימות גם בתוך העדות וקבוצות השיוך עצמן.

50 גוונים ואינסוף מוצאים התקבצו להם בעם היהודי: משחור דרך גוונים של חום, בז', אדמוני, ורוד ועד לבן בלונדיני. יהדות תבל, אשר התקבצה אל מדינת ישראל, לא מפסיקה לחלק ולפצל עצמה כמו אמבה בהתקף של ריסוק גנטי, ובמקביל דורשת ייצוג בממשלה ובעמדות מפתח לטובת האותנטיות וקידום אינטרסים סקטוריאליים. חלק בלתי נפרד מדרישת שוויון ותחושת ערך.

גילה לבני זמיר היא חיפאית, יועצת תקשורת ופובליציסטית, מנכלי"ת המרכז הישראלי - דרוזי, מייסדת ושותפה בתכנית "האקווריום-הכשרה פוליטית דמוקרטית". הובילה מאבקים סביבתיים וחברתיים. בוגרת התכנית למנהיגות חברתית במרכז מנדל צפון. בעלת BA בתקשורת, רוח וחברה ועיצוב תקשורת חזותית. נשואה, אם ל-3 וסבתא ל-4.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
כל המקופחים בעיני עצמם (לא חשוב מאיזו עדה) ימשיכו לתמוך בראש ארגון המחבלים הדיקטטור הצורר ורוצח החטופים ביבים שקרניהו ששולט כאן כבר 18 שנה במצטבר, רק כי זה מעצבן אותי ושכמותי. רק משום ש... המשך קריאה

כל המקופחים בעיני עצמם (לא חשוב מאיזו עדה) ימשיכו לתמוך בראש ארגון המחבלים הדיקטטור הצורר ורוצח החטופים ביבים שקרניהו ששולט כאן כבר 18 שנה במצטבר, רק כי זה מעצבן אותי ושכמותי. רק משום שאנחנו רוצים בנפילתו של ראש קואליצית השואה הזדון וההפקרה שקרניהו. איך אמר פעם המטריד המיני נתן אשל, אחד ממקורביה של משפחת המטורפים שקרניהו "מה שמאחד את המצביעים שלנו זו השנאה".

עוד 892 מילים ו-2 תגובות

למקרה שפיספסת

משרד העבודה מטרפד אכיפת בטיחות בעבודה ביו"ש כבר עשור

ביום חמישי האחרון נהרג עובד באתר בנייה בגבעת זאב ● מנהל הבטיחות לא יחקור את התאונה, והיא לא תצורף לסטטיסטיקה העגומה ● במשרד העבודה טוענים כי אין להם סמכות אכיפה ביו"ש, אך ממסמכים שנחשפים כאן לראשונה עולה כי כבר לפני עשור גובשה החלטה לאכיפה באזור, ואף נערכו לכך בפיקוד המרכז – אולם המהלך נעצר במשרד העבודה

עוד 1,126 מילים

"הלכת הצפיוּת" כמוצא האולטימטיבי

עסקת החטופים הנוכחית מגיעה לאחר שמוצו כל האמצעים למען שחרור החטופים והחטופות שעדיין בחיים וגופותיהם של אלה שאינם עוד. ההפגנות לא הצליחו למלא את ייעודן. נראה כי בנימין נתניהו ועושי דבריו מתעלמים מהם ומהן ומתבצרים במושבי השרד.

חשוב להזכיר כי מדובר בעיקר באזרחים – נשים וילדים, מבוגרים וחולים, חיילות וצעירים – שנלקחו מביתם בתנאים המזכירים את השואה, ואף יותר, מאחר והפעם הם נחטפו במדינה שהקימו במטרה עליונה שכל יהודי יוכל לחיות בה בביטחון, ''לא עוד…" ידע רדיפה ובטח לא פוגרום.

דר׳ מיכאל פריאנטה הוא מו׳׳ל, סופר ופובליציסט שחי בפריז. כותב ומפרסם פרוזה ומאמרי דעות בעברית ובצרפתית. בין ספריו האחרונים: ׳׳פרנסוס האחר׳׳, רומן העוסק בבעיות זהות, ׳׳בצל החומות׳׳, זכרונות ילדות המלח של מקנס, מרוקו, ׳׳מבן גוריון ועד נתניהו׳׳, ספר פוליטי חברתי. הוא חבר אגודת העיתונאים של תל-אביב ומפרסם מאמרי דעה ב-הארץ, מעריב, Ynet Times of Israel ,Libération ,Le Mond.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 645 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

העסקה יוצאת לדרך, אך שלב ב' מתנדנד מעל תהום פוליטית

יומיים אחרי שחתם על עסקת החטופים, נתניהו עלול לשקוע במאבקי הישרדות פוליטיים: ההתפטרות של שרי עוצמה יהודית מחזקת את סמוטריץ', שמאיים לפרוש בעצמו, מה שמערער את יציבות הממשלה ● על אף הבטחותיו לציבור, שיקוליו הפוליטיים של נתניהו מעוררים ספקות באשר ליכולת להשלים את שלב ב' של ההסכם ● פרשנות

עוד 1,050 מילים

צה"ל נערך מחדש בעזה - ומתפנה לטפל בגדה המערבית

צה"ל נערך מהבוקר במה שתהיה כנראה רצועת ההגנה החדשה על יישובי העוטף, וזה כולל נוכחות גדולה של כוחות בפרימטר – האזור הביטחוני המיוחד שנמצא בצד העזתי של הגדר ● אבל בעוד שתשומת הלב הציבורית תהיה ברצועת עזה ובשחרור החטופים, חלק ניכר מתשומת הלב המבצעית והמודיעינית של צה"ל ילך בימים הקרובים לגדה המערבית ● פרשנות

עוד 541 מילים
היום ה־470 ללחימה ● 98 חטופים עדיין בעזה

דיווח: חמאס יעביר את שמות המשתחררות בשעות הקרובות

קטאר: אין הפרה של ההסכם בעיכוב במסירת הרשימה ● נתניהו: זו הפסקת אש זמנית - נשיג את כל מטרות המלחמה ● בן גביר מאשר: נתניהו הציע לי לקבל קרדיט על פיטורי הרמטכ״ל; רה״מ מכחיש ● הפצוע מפיגוע הדקירה בת״א נותח -לא נשקפת סכנה לחייו ● השחקן והבמאי זאב רווח מת בגיל 84 ● צה"ל נערך להפסקת האש, ימשיך לתקוף עד כניסתה לתוקף בשעה 8:30 בבוקר יום ראשון

עוד 28 עדכונים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

שינוי האקלים פוגש את האנושות בכל החולשות שלה

לפני עשור נקבע היעד: לא לעבור עלייה של 1.5 מעלות. ב-2024 כבר עברנו את היעד. ובכן, לאן ממשיכים מכאן? על מה ניאבק ב-75 השנים שנותרו במאה הזאת? ● כנראה שאין אדם בלשכת הרמטכ"ל שצורמת לו כמות בקבוקי הפלסטיק המוגשים שם בפגישות רשמיות - ולדובר צה"ל לא אכפת להפיץ תמונות של זה שוב ושוב ● מעשה בזוג ג'ינס אהוב שהזדקן בטרם עת ● והפלמינגו שוב הגיעו לבקר

עוד 1,528 מילים

תוכנית "בדרך להחלמה", שהושקה ב-2010 בתרומה של לאונרד כהן, מתמקדת כיום בהבאת פלסטינים מהגדה למרכזים רפואיים בישראל לטיפולים מצילי חיים ● הפעילות נמשכת למרות ששישה מתנדבים נרצחו במהלך הפלישה של חמאס ליישובי העוטף ● עבור הפלסטינים, נסיעה אחת במונית עולה שליש מהמשכורת החודשית הממוצעת

עוד 1,244 מילים

נתניהו מתחבא מאחורי הקטארים

ישראל הותירה לקטאר להכריז על עסקת החטופים, בזמן שנתניהו בורח מאחריות ● האתגר הבא של לבנון: לארגן מחדש את הצבא ● השת"פ הסודי של סין והחות'ים ● סופרת ממוצא איראני מסרבת במחאה לקבל עיטור צרפתי ● והשבוע ב־2006: האסון במכה ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

עוד 1,308 מילים

העיתון זה אני

הארכיון של רוןזמן ישראל נובר בארכיון של העיתונאי הוותיק רון מיברג ומפרסם מחדש מבחר מכתבותיו, שקריאה בהן היום מספקת פרספקטיבה איך הגענו עד הלום ● והשבוע: בחזרה ל-1992 ולחגיגות ה-25 למגזין הרוקנרול "רולינג סטון", ששינה את פני עולם המוזיקה ונתן קול לדור אבוד שמאס בעיתונות הישנה

עוד 3,211 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
בְּנֵי אָדָם 243

אסור לשכוח: הם לא "רשימת ה-33", או "מקרים הומניטריים" וגם לא "התעקשות במשא ומתן". הם גם לא רק "התצפיתניות" או "החטופים". לחשוב עליהם רק כך, זה לשלול מהם (ואולי גם קצת מאיתנו) את האנושיות. אלה האנשים שאנו מייחלים עכשיו לשובם

אילון מאסק הפך לערוץ החשאי בין טראמפ וטהרן

מאחורי גבו של הנשיא ביידן, פעלו מקורבי הנשיא הנכנס טראמפ כדי להביא לשחרורו של איש עסקים איראני החשוד כאיש קש של משמרות המהפכה - בתמורה לשחרורה של עיתונאית איטלקיה שנעצרה באיראן ● אמש נחשף כי מי שעומד מאחורי התיווך שהביא לשחרור האסירים הוא לא אחר מאשר אילון מאסק, מקורבו של טראמפ ובעל אינטרסים כלכליים בעסקה ● פרשנות

עוד 680 מילים

בג"ץ התקפל אל מול הבריונות של יריב לוין

אחרי שהמשטרה והיועמ"שית קבעו כי אין כל היבטים פליליים בטענות שהועלו נגד יצחק עמית, לא הייתה כל עילה לעכב את הליך בחירתו לנשיא ● אלא ששר המשפטים פשוט "הודיע" בבוטות לבית המשפט כי הוא אינו מכנס את הוועדה לבחירת נשיא לעליון ● שופטי בג"ץ רצו למנוע מלוין פתחון פה נגד בית המשפט העליון ונתנו לו ארכה של עשרה ימים ● זו לא הייתה החלטה משפטית אלא כניעה של השופטים לבריונות ● פרשנות

עוד 881 מילים ו-1 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה