האם הבית הפוליטי התפרק?

 (צילום: Yossi Zeliger/FLASH90)
Yossi Zeliger/FLASH90
אביגדור ליברמן, 2012

מערכת הבחירות הנוכחית מאופיינת, כך נדמה, לא בזכות האידיאולוגיה של המפלגות השונות, אלא בעיקר ברצון העז להפיל את נתניהו והמאבק לשרידות פוליטית.

כך, למשל, שאלת ה"איחוד מול פיצול", הייתה השאלה העיקרית עד להגשה הסופית של הרשימות לוועדת הבחירות. וזו לא היתה השאלה תיאורטית בלבד, אלא הובילה לחיבורים שאם היו מספרים לנו עליהם בעבר – היינו חושבים שמדובר בפנטזיה.

כמה יכולים הפוליטיקאים להיות ציניים? להיכן נעלמה האידיאולוגיה, שהנחתה בעבר את המפלגות? איפה ההבדלים הערכיים והעקרונות שמבדילים בין המפלגות השונות?

אלא שמדובר בהתרפקות על עבר רומנטי מדומיין שלא היה כאן באמת, אלא רק בדמיונם של אנשים, שמתקשים להכיל את הריאל-פוליטיק הנוכחי. ציניות ואופורטוניזם של פוליטיקאים היו כאן תמיד.

זה קרה בעבר הרחוק עם בן גוריון, פרס ודיין בהרפתקאה של רפ"י, וזה קרה בעבר הקרוב כמו במקרה אלכס גולדפרב והמיצובישי, או "התרגיל המסריח" של פרס  ו"אברשה חזור הביתה" – קריאתו המפורסמת של יצחק שמיר לאברהם שריר.

ובכל זאת, למרות הדוגמאות מהעבר, משהו בכל זאת השתנה בזמן האחרון, ואנו עדים להתפרקות כמעט מוחלטת של המושג "בית פוליטי". אותו "בית" שלא עוזבים למרות הקשיים.

רשימה זו מתמקדת בשחקנים הפוליטיים הנוכחיים שרבים מהם עברו בין מפלגות שונות, והפרו בריתות פוליטיות והבטחות לבוחרים, ובכל זאת אנחנו ממשיכים לתת בהם אמון. כי אם יש משהו שעליו יכולים להסתמך הפוליטיקאים זה על הנאיביות והזיכרון הקצר של הבוחרים.

*  *  *

אביגדור ליברמן הוא ללא ספק הציניקן הגדול מכולם. לאו דווקא בגלל שחצה מפלגות יותר מעמיר פרץ למשל או ציפי לבני, אלא בגלל ההתהדרות העצמית שלו ש"מילה שלי זאת מילה".

ב-1999 הקים את "ישראל ביתנו" ובשנת 2,000 התמזג עם מולדת ותקומה. אצל שרון הוא היה השר לתשתיות לאומיות, התפטר וחזר שוב להיות שר. ב-2004 פוטר על ידי שרון.

בהמשך היה שר אצל אולמרט והתפטר. ואז שר אצל נתניהו ופרש. אחר כך התמזג עם הליכוד במסגרת "הליכוד ישראל ביתנו". שנתיים לאחר מכן האיחוד הזה התפרק. ואז שוב התפטר מממשלת נתניהו, ובהיותו באופוזיציה כינה את נתניהו "שקרן רמאי ונוכל".

שנה לאחר מכן כבר התמנה כשר ביטחון אצל נתניהו. ואז שוב פרש. באפריל האחרון החליט שהוא מתנגד למדינת הלכה. זה קרה אחרי שנים רבות בהן ישב בממשלות עם החרדים, על תקציביהם האדירים, ומסמס להנאתו את ה"שוויון בנטל". אכן, יש לו מילה. בילדותי קראו לזה "מילה של עמידר…"

*  *  *

הסיפור הנוכחי של מרצ אף הוא מעניין. אין צורך להרחיב כאן על הציניות של אהוד ברק, שפרש ממפלגת העבודה והקים את "עצמאות", רק כדי שיוכל לשבת עם נתניהו, ואז זנח את חבריו ל"עצמאות". ועכשיו חבר למרצ כדי להושיע אותנו מנתניהו.

מרצ, כמפלגה שאינה מתביישת בכך שהיא מפלגת שמאל, חברה לאדם שרחוק ממנה מאוד בדעותיו והתנהלותו האישית. זה שטבע את המושג "אין פרטנר".

אלא שהפחד מכך שלא יעברו את אחוז החסימה גרמה להם לקבל אותו בזרועות פתוחות. הגדיל מכולם עיסאווי פריג' שרק "תעודת ההכשר" שלו לברק גרמה לחתימה הסופית של כניסת ברק למרצ.

בזכות פריג' קיבלה מרצ עשרות אלפי קולות מהערבים בבחירות אפריל, וכעת פריג' הכשיר את ברק בעקבות ההתנצלות של ברק על חלקו במהומות אוקטובר. כיצד יגיבו על כך הבוחרים הערבים שבניגוד לפריג' לא סלחו לברק? ימים יגידו.

*  *  *

לאורלי לוי אבקסיס לא היתה שום בעיה להיות חברה במפלגתו הימנית של ליברמן וכעת לחבור למפלגת העבודה.

התירוץ של לוי אבקסיס לפרישה היה שליברמן לא התעקש על דרישות חברתיות במו"מ הקואליציוני מול נתניהו. אבל הסיבה כנראה פרוזאית ואישית יותר: ליברמן לא החשיב אותה כמספר 2 שלו, ולכן נתן את התיק השני שהוא קיבל (משרד הקליטה) לסופה לנדבר ולא ללוי אבקסיס.

אז עכשיו היא במפלגת העבודה. ישראל ביתנו, גשר, מפלגת העבודה, מה זה משנה, אם זה הסיכוי היחיד שלה להיכנס לכנסת אחרי שלא עברה את אחוז החסימה בבחירות אפריל.

*  *  *

על פטרונה הפוליטי עמיר פרץ לא ארחיב, זה שהיה במפלגת העבודה, "עם אחד", "קדימה" ואז שוב מפלגת העבודה, הכל בהתאם להזדמנות הרגעית. או כמו שאמר גראוצ'ו מרקס "יש לי עקרונות, ואם הם לא מוצאים חן בעיניך אין לי בעיה לשנות אותם".

*  *  *

במפלגת הימין המאוחד מחדש עומדת שקד. מדובר במפלגה דתית שלא תתיר לשקד לשיר בכנס מפלגתי למשל. מפלגה שהבסיס האידיאולוגי שלה הם רבנים הומופובים מיזוגנים. אבל אין למפלגה הזאת שום בעיה להעמיד בראשם אישה חילונית, ולה אין בעיה לעמוד בראש מפלגה שאלה עקרונותיה.

העובדה שבסופו של יום לא היה חיבור עם "עוצמה יהודית" הכהניסטית לא נבעה מהבדלים אידאולוגיים, אלא מחוסר הסכמה על מיקומו של איתמר בן גביר ברשימה הסופית.

השידוך בין שקד ל"בית היהודי" מתאפשר רק בגלל ששקד "מביאה הכי הרבה קולות" יחסית לשאר המועמדים. לשקד ולבנט לא הייתה בעיה לפרוש מ"הבית היהודי" ולחזור לשם רק בגלל שזה מה שמתאים להם עכשיו.

"הכל צפוי והרשות נתונה": אנחנו הבוחרים משתאים מול החיבורים האלה, המעברים בין המפלגות, נטישת ה"בית" הפוליטי, וגם אם אנחנו יודעים שיש סיכוי סביר שנבחרינו  יעשו זאת שוב, כנראה שנמשיך לתמוך בהם, ונאמץ את הנראטיב החדש שהם משווקים לנו. התקווה שאולי משהו בכל זאת ישתנה לטובה תמשיך לגרום לנו ללכת לקלפי גם בספטמבר הקרוב, למרות, ולא בזכות הפוליטיקאים.

מנשה שרביט הוא מורה להיסטוריה ואזרחות, התיכון הישראלי למדעים ולאמנויות (יאסא) ירושלים

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 754 מילים
כל הזמן // יום שישי, 8 בנובמבר 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־398 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

דיווח: מקורבי נתניהו אספו תיעוד של עימות פיזי בין גלנט לבין מאבטח של לשכת רה"מ

לפי הפרסום, ימים אחדים לאחר פרוץ המלחמה התרחש עימות פיזי בין שר הביטחון לבין המאבטח, שמנע ממנו מלהיכנס למשרדו של נתניהו בקריה ● המפכ"ל חזר בו מהיוזמה להדיח את היועץ המשפטי למשטרה מתפקידו ● דיווח: גלנט אמר לקרובי חטופים שאין טעמים ביטחוניים ומדיניים להישארות בציר פילדלפי ● בג"ץ דחה את העתירות נגד פיטורי גלנט ממשרד הביטחון

עוד 44 עדכונים

ערבות הדדית? רוב הישראלים חוששים שהמדינה תפקיר אותם אם ייחטפו

סקר של המכון לחירות ואחריות באוניברסיטת רייכמן מספטמבר מראה, כי למעלה מ-60% מהציבור בישראל סבור שאם הם או בני משפחתם הקרובה ייחטפו על ידי ארגון טרור, המדינה תעשה מעט להחזירם.

פיטורי שר הביטחון יואב גלנט בזמן המלחמה, החשש שראש הממשלה ידיח גם את הרמטכ"ל וראש המוסד, וכן החשד שהתגלה לאחרונה בדבר השימוש הפסול לכאורה של לשכת ראש הממשלה במידע מסווג על מנת להשפיע על דעת הקהל נגד עסקת חטופים – מחדדים ביתר שאת את התחושה בציבור הישראלי שהמחויבות לחיי החטופים והחזרתם אינה בראש סדר היום של הממשלה הנוכחית.

פרופ' אמנון כוורי הוא פרופסור חבר וראש המכון לחירות ואחריות בבית ספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
עוד 893 מילים ו-2 תגובות
אמיר בן-דוד

משבר האקלים בישראל מזוהה עם השמאל, אך גם הימין מודאג

יממה אחרי שמכחיש האקלים המפורסם בעולם חזר לבית הלבן, מציגה תמר זנדברג בכנס בקליפורניה סקר מקיף של אוניברסיטת בן גוריון על עמדות הציבור הישראלי ביחס למשבר האקלים ● בשונה מארה"ב, בישראל הכחשת אקלים בנוסח הטראמפיסטי עדיין נמצאת בשוליים ● זנדברג: "זה עלול להיות הנושא הבא שבו נעבור אמריקניזציה"

עוד 769 מילים ו-1 תגובות

מטרת הממשלה – כניעת חמאס ללא תנאי

ישראל אינה מעוניינת באמת בהסכם חטופים. ייתכן שהנסיבות החדשות לאחר חיסול יחיא סנוואר הם תירוץ משכנע לכך שאין עם מי לעשות הסכם כזה. אולי עוד יתגלו פרטים כיצד נעשה שימוש על ידי גורמים מופקרים במסמכים מזויפים של חמאס כדי לטרפד עסקה.

ללא קשר לכך, בעזה אין בעל בית, רק כנופיות שמתנהלות כמו ארגון פשע. צריך לדבר עם כל אחד בנפרד אחרי שנדע מי מחזיק את החטופים. קשה לדעת. עם מי בדיוק עושים הסכם חילופין? גם אם מדובר בהסכם עם ראשי חמאס היושבים בקטאר, ראוי לבחון היטב אם יש ביכולתם לכפות על הכנופיות ומשפחות הפשע המנהלות היום את רצועת עזה לקבל אותו – ויותר מכך, להוציאו לפועל.

משה בן עטר הוא פובליציסט, מחבר הספר "המסע לישראל האחרת". עסק שנים בתכנון אסטרטגי והיה מנכ״ל המועצה הציונית בישראל, מנהל כפר הנוער יוענה ז'בוטינסקי, ומנהל המכון למחקר וחינוך בקרן כצנלסון. היה יועצם של כמה שרים ויועץ ליצחק הרצוג. כיום יו"ר המועצה הציבורית היהודית דרוזית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 676 מילים

למקרה שפיספסת

תושבי דיר איסתיא ניסו ביום שישי להגיע למטעיהם לראשונה מזה שנה, בליווי מתנדבים ● מאז שהוקם מאחז חדש באזור, מתנחלים והצבא מונעים בכוח את גישתם לשטח – הדרך נחסמה, עצים נעקרו, ציוד נגנב ועדרי השכנים אכלו את העצים ● חקלאי פלסטיני: "הגיוני שמאחז אחד מגביל גישה ל־35 חקלאים?"

עוד 1,910 מילים

"לכבד את האירוע" או את רגשות הלוחמים?

זה קרה בשבריר שנייה, אירוע מעונב, בנוי על פי כללי טקס מוקפדים ורשמיים – הפך לזירת קרב. כ-500 מוזמנים, סגל דיפלומטי בכיר בעבר ובהווה, מפקדים בכירים בצה"ל בעבר ובהווה, אישי ציבור בכירים שהוזמנו לבית גבריאל, על גדות הכנרת, כדי לציין 30 שנים לחתימה על הסכם השלום בין ישראל לירדן – הושלכו באחת אל זירת הלחימה הפוליטית הבוערת, על רקע מלחמת חרבות ברזל.

על הבמה ישבו אלו שהיו שם במו"מ עם ירדן, באותם ימים של גיבוש הסכם השלום ההוא, לצדו של יצחק רבין ז"ל. ביניהם ישב מנחה הפאנל אליקים רובינשטיין (שכמו תמיד מתבל את דבריו בהלצות שוברות קרח) בעברו מזכיר הממשלה והיועץ המשפטי לממשלה, אלוף במיל' דני יתום, בעבר ראש המוסד ובעת ההיא המזכיר הצבאי של רבין, ראשי צוותים נוספים – ובהם האלוף במיל' עוזי דיין.

פאר לי שחר היא עיתונאית, חברה בוועד המרכזי של מפקדים למען בטחון ישראל, בוועד הפעיל של אמנסטי ישראל, בוועד של מדרשת אדם, ופעילת שלום בתנועת נשים עושות שלום, והיא שרת ההסברה בממשלת השיקום - ממשלת הצללים הלאומית. הייתה עורכת, כתבת ומגישה בקול ישראל במשך 25 שנה. יש לה ותק של עשרות שנים בתקשורת - בגלי צה"ל (ככתבת הראשונה ביומני החדשות) וככתבת מדינית ופוליטית בעיתון חדשות ועל המשמר.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 584 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

מרוץ 2024
המרוץ לבית הלבן

זה לא הגיל, זה התרגיל

הדמוקרטים נכנסו למרוץ עם שלושה אתגרים: האינפלציה, השחיקה המתמשכת בתמיכת ממיעוטים וגילו של ביידן ● רק עם בעיית הגיל המפלגה התמודדה באופן מרשים, מה שהביא את האריס קרוב יותר לקו הגמר מביידן ● ועדיין, אין להמעיט בהישג הרפובליקאי: התוצאות בסנאט מלמדות שהתנועה הטראמפיסטית מושרשת בחלקים נרחבים בארה"ב - וכבר לא תלויה רק בטראמפ האדם

עוד 991 מילים

איראן מאחדת את הים האדום

ברקע האיום האיראני ההולך וגובר, נוצר במפרץ אילת שיתוף פעולה ביטחוני אזורי בין ישראל, ירדן, מצרים וערב הסעודית, בהובלת ארה"ב ● ספינות הטילים של חיל הים מיירטות איומים אוויריים מהאזור, כשטכנולוגיות גילוי ויירוט משתלבות יחד עם יכולות חיל האוויר להגנה על העיר אילת, אסדות הגז והנכסים האסטרטגיים

עוד 1,204 מילים
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

שחר של יום קודם

הנוקאאוט שהנחיל טראמפ להאריס בכל החזיתות ובכל המגזרים הוא קודם כל ניצחונה של אמריקה הכפרית, הנושנה והפשוטה, זאת שחשה שהיסודות נשמטים מתחת לרגליה בגלים של הגירה, פשיעה, סובלנות יתר לאחר ואליטיזם מתנשא ● זוהי אצבע משולשת למדיניות הפרוגרסיבית, והמשך הנטישה ההדרגתית של הדמוקרטיה הליברלית כצורת המשטר המועדפת ● פרשנות

עוד 1,237 מילים

נתניהו פיטר את גלנט רק כדי לשמור על הקואליציה

נתניהו, תחת לחץ של גורמים פוליטיים וחקירות חדשות, בחר להסיר מהדרך את גלנט, שייצג את אנשי המילואים והציג קו נחוש מול ראש הממשלה בנושאי ביטחון ● לא ברור גם למה שר הביטחון המיועד ישראל כ"ץ, שלא יזכה ל־100 ימי חסד או אפילו ל־100 שעות, לוקח הימור כל כך גדול ● פרשנות

עוד 612 מילים ו-2 תגובות

הניצחון של טראמפ אינו מבטיח אור ירוק לנתניהו

עבור נתניהו, ניצחון מובהק של טראמפ הוא חגיגה בטווח הקצר, שלא צפויה להימשך זמן רב ● ההבטחות הגדולות בנושא איראן, למשל, עתידות להתמסמס, במיוחד לנוכח הקשר ההדוק של טראמפ עם פוטין ● במקביל, המפלגה הדמוקרטית צפויה להיכנס למשבר ממושך של האשמות הדדיות ● פרשנות

עוד 765 מילים

נתניהו בונה דיקטטורה בעזרת פוליטיקאים בגובה דשא

אחרי ההדחה הדרמטית של יואב גלנט, נתניהו הוא היום בפועל גם שר הביטחון וגם שר החוץ - קבינט מדיני-ביטחוני של איש אחד ● ישראל הפכה אתמול דף, ואנחנו בפרק הטרום-דיקטטורי של המדינה - בחשיכה ערכית מפחידה, אם להשתמש במטבע לשון של גלנט ● פרשנות

עוד 723 מילים
היום ה־397 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

ההרוג מירי הרקטה לגליל – תושב כפר מסריק, בן 18

ביידן והאריס התקשרו לטראמפ ובירכו אותו על ניצחונו בבחירות ● ראש המטה לביטחון לאומי נחקר בחשד שקיבל ב־2017 עשרת אלפים שקל תמורת מתן מכתב המלצה; מטעמו של הנגבי נמסר ש"מדובר בטענה שהועלתה במסגרת סכסוך אזרחי בין אנשי עסקים ופורסמה כבר בעבר" ● מזכ"ל חזבאללה: רק התפתחויות בשדה הקרב, ולא מהלכים פוליטיים, יביאו לסיום הלחימה

עוד 57 עדכונים

עמק חפר היא אלופת ישראל במיחזור אריזות, ירושלים בתחתית הטבלה ותל אביב בצמרת ● כעשור אחרי שהפחים הכתומים הופיעו לראשונה ברחובות ישראל, רוב הערים הגדולות מתקשות להכיל אותם ואחוזי מיחזור גבוהים נרשמים בעיקר ביישובים קטנים של צמודי קרקע ● רני איידלר, מנכ"ל "תמיר" היוצא: "בכל מקום שבו מנגישים לתושבים את האפשרות למחזר אריזות, הם עושים את זה"

עוד 1,029 מילים ו-2 תגובות

הסודות של טראמפ ברוסיה

אחרי שנים של חקירות ממשלתיות ומחלוקות פנימיות, אנחנו עדיין לא יודעים אם הנשיא לשעבר דונלד טראמפ – ואולי החל ממחר הנשיא הבא – באמת נמצא בכיס של פוטין והאם יחסי הקרבה האלה מסכנים את האינטרסים האמריקאיים

עוד 3,420 מילים ו-1 תגובות

אמריקה בוחרת בין שני עתידים פוליטיים מעורפלים

יום ההצבעה האחרון בארה"ב נפתח אחרי שכ־78 מיליון איש כבר הצביעו בהצבעה המוקדמת ● הדמוקרטים חוששים מהפסד רחב שיפגע בכל מערכות השלטון, בעוד שטראמפ עשוי לערער על תוצאות הבחירות ולעורר מהומות ● העתיד של תנועת MAGA והיכולת לשוב לשיתופי פעולה פוליטיים עומדים בסימן שאלה ● פרשנות

עוד 724 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה