אלימות נגד נשים או אלימות בתוך המשפחה?

אילוסטרציה לאלימות (צילום: Bombaert/iStock)
Bombaert/iStock
אילוסטרציה לאלימות

המלחמה ב"אלימות נגד נשים" הוא אחד מדגלי המאבק הפמיניסטי, מלחמה שזוכה לתמיכה ולקונצנזוס מקיר לקיר כמעט, כי מי יכול להשאר אדיש אל מול סבלה של אשה חלשה, אסקופה נדרסת לרגלי בן זוגה הגבר האלים?

העובדות, כמו שקורה עם הרבה מדגלי הפמיניזם המגדרי, מספרות סיפור שונה במקצת.

התפישה הבינארית של הפמיניזם, הרואה בגבר תוקף ובאשה קורבן נצחי, מייחסת לאלימות נגד נשים מאפיינים שונים לחלוטין מאשר לכל סוג אלימות אחרת.

אלימות נגד נשים לפי התפיסה הזו, היא תוצר של יחסי הכוחות ההיסטוריים בין גברים ונשים. יחסי כוחות שעוצבו על ידי הפטריארכיה, שבה הגברים הלא הם "המעמד המדכא" שולטים בנשים "המעמד המדוכא" תוך כדי שימוש באלימות בשעת הצורך.

למרות שבעולם נהוג לקרוא לאלימות נגד נשים "אלימות מגדרית" שהוא כביכול מונח נייטרלי, תמיד מדובר באלימות של גברים נגד נשים, אף פעם לא להיפך ואף פעם לא באלימות של גברים נגד גברים או של נשים נגד נשים במקרים של זוגות הומוסקסואליים, כל אלה נחשבות לאלימות בתא המשפחתי.

האלימות המגדרית לפי גירסת הפמיניזם היא אחת בלבד, אלימות גברית נגד נשים, והיא תוצר של הפטריארכיה והדיכוי ההיסטורי של המין הנשי.

כל מקרה של אלימות של אשה כלפי גבר, הוא תגובה לגיטימית והגנה עצמית מפני אלימות הגבר, תגובה שזוכה לעתים לשבחים כאקט של שחרור מכבלי הפטריארכיה.

מסתבר רק שמספר רב של מחקרים סותר לחלוטין את  התאוריה הסטנדרטית של הפמיניזם.

המחקרים הפסיכולוגיים שאצטט בהמשך, לא מדברים כלל על אלימות מגדרית (או על אלימות נגד נשים) אלא על אלימות אינטימית בין בני זוג, או בראשי התיבות שלה באנגלית IPV.

הגברים, כמסתבר על פי מחקרים אלה, הם בממוצע אגרסיביים יותר מנשים כלפי זרים מאותו המין, והנשים הן אגרסיביות באותה מידה או יותר מבני זוגם הגברים בתוך מערכת היחסים איתם (בייטס ואחרים ,2014)

מאז שנות ה-70 של המאה העשרים, מחקרים רבים נוספים מגלים לנו שנשים, בדומה לגברים הן גם קורבנות וגם תוקפות במקרים של אלימות בין בני זוג (מאלו, 2019).

במטא מחקר (meta analysis) הגדול ביותר שבוצע עד היום, שכולל 580 מחקרים שונים המשווים 60 פרמטרים של סיכון בין גברים לנשים ליפול קורבן לאלימות בין בני זוג, נמצאו הבדלים משמעותיים רק בשלושה (ספנסר ואחרים, 2016). מחקר ידוע נוסף מוכיח שיש יותר דמיון מאשר הבדלים,  באלימות שמפעילים גברים ונשים בתוך מערכת זוגית (אלמקויסט ואחרים, 2014)

הדימוי של הגבר "השולט" היא אלמנט נפוץ בשיח הפמיניסטי, בעיקר כשמנסים לתת פירוש להתנהגויות שמזוהות עם אלימות נגד נשים. אבל הנשים נוטות להיות "שולטות" לא פחות, ולפי מחקרים (בייטס, 2014) הן נוטות להיות אגרסיביות פיזית ומילולית לא פחות מן הגברים על מנת ליישם את ההתנהגות השולטת.

כמו שטוען באירוניה הפסיכיאטר פבלו מאלו, כאשר גבר בודק את הטלפון הסלולרי של זוגתו כדי לראות אם היא שוחחה עם גברים אחרים, הוא מיישם את יחסי הכוחות הא-סימטריים בין הגברים לנשים, מכח הפטריארכיה כדי לשלוט בבת זוגו. אך כאשר אשה בודקת את הטלפון של בן זוגה היא עושה זאת פשוט מתוך קנאה.

רק במקרים של התנהגויות גבריות כלפי נשים, אנחנו מזעיקים את הפטריארכיה כדי לפרש התנהלות שאצל נשים, או אפילו אצל גברים בזוגיות הומוסקסואלית, אנחנו פשוט מכנים קנאה.

 

כולנו בני ובנות אנוש כאחד סובלים מהפרעות אישיות מסוגים שונים, נטיות דכאוניות ואובדניות, נטיות להתמכרות, התקפים פסיכוטיים ושאר תסמונות נפשיות. התאוריה הפמיניסטית מתעלמת מכל אלה כשהיא מנתחת "אלימות מגדרית" וקובעת כי הגבר פועל מתוך "שנאת נשים" באשמת הפטריארכיה. הבעיה עם התאוריה הזו, היא שאין שום ראיה שתומכת בה. יש לעומת זאת ראיות למכביר שתומכות בתיאוריה שהמוטיבציה לאלימות אצל גברים ונשים בכל גיל ומכל נטיה מינית הן זהות.

לטענת פבלו מאלו, מגוחך לחשוב שברגע שמוח הגבר נדבק בחיידק השוביניזם, הוא נעשה חסין לכל שאר גורמי האלימות, כמו קנאה למשל. גורמים אלה יהיו רלבנטיים לכל שאר סוגי האלימות הקיימים, אבל לא לאלימות נגד נשים. חיידק השוביניזם הופך את המוח הגברי לחסין מפני דכאון, הפרעות אישיות, פסיכוזה, או פוסט-טראומה, המוח השוביניסטי פועל רק על דלק הפטריארכיה.

לדעת בייטס, האלימות בין בני זוג איננה שונה במהותה מסוגים אחרים של אלימות, הוא טוען שהדרך הנכונה להבין ולנסות לטפל בה היא במסגרת טיפול כולל בתופעות אלימות, בין השאר על ידי טיפול באלימות ממנה סובלים גם גברים, שהם עדיין הנפגעים העיקריים של מקרי רצח ופשיעה.

מחקרים מוכיחים שחברה בה מתקיים שיוויון כלכלי וחברתי גדול יותר היא חברה הנוטה לפחות אלימות, כולל אלימות בין בני זוג. כל צעד להפחתת אי השיוויון החברתי הוא בהכרח גם צעד להפחתת האלימות בתוך המשפחה ולהפחתת האלימות "נגד נשים". הגברת השיווין, וחינוך לפתרון קונפליקטים ללא אלימות, הם האמצעים היחידים שהוכיחו עד כה יעילות בהפחתת אלימות.

חברות פחות אלימות, הן חברות שיש בהן פחות אלימות בתוך המשפחה, ובהכרח – פחות אלימות כלפי נשים. המאבק שלנו כחברה, נשים וגברים כאחד, חייב להיות נגד אלימות כחולי שפוגע בכולנו. חתירה לחברה שיוויונית יותר היא הדרך להפחתת אלימות, כל סוגי האלימות.

תיוג מגדר שלם כתוקפן ומגדר אחר כקורבן הוא לא רק שקרי, הוא גם מזיק, מפלג ומקטב. הגדרה מלאכותית של אלימות בין בני זוג כאלימות נגד נשים, ומיצג שווא של מקור האלימות הזו, לא מובילים לפתרון, ואולי אף מרחיקים אותו.

מקורות:

Bates, E. A., Graham‐Kevan, N., & Archer, J. (2014). Testing predictions from the male control theory of men's partner violence. Aggressive behavior, 40(1), 42-55. En http://clok.uclan.ac.uk/13400/1/13400_Bates%20et%20al.,%202014%20Testing%20predictions%20from%20male%20control%20theory.pdf

Elmquist, J., Hamel, J., Shorey, R. C., Labrecque, L., Ninnemann, A., & Stuart, G. L. (2014). Motivations for intimate partner violence in men and women arrested for domestic violence and court referred to batterer intervention programs. Partner abuse, 5(4), 359-374.

Fajnzylber, P., Lederman, D., & Loayza, N. (1998). Determinants of crime rates in Latin America and the world: an empirical assessment. The World Bank. https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.17.6675&;rep=rep1&type=pdf

Lysova, A., Dim, E. E., & Dutton, D. (2019). Prevalence and Consequences of Intimate Partner Violence in Canada as Measured by the National Victimization Survey. Partner Abuse, 10(2), 199-221.

Malo, Pablo, Violencia de Género versus Violencia Doméstica. Una reflexión, Evolución y neurociencias, 3 de agosto de 2019 En

https://evolucionyneurociencias.blogspot.com/2019/08/violencia-de-genero-versus-violencia.html?spref=twUltima visita el 4 de agosto de 2019.

Neuding, Paulina, Sweden's Sexual Assault Crisis Presents a Feminist Paradox, Quillette, 10 de octubre 2017.

Saad, Gad. The Sad Truth 469, My Chat with Swedish Parliamentarian Hanif Bali (THE SAAD TRUTH_469), en https://www.youtube.com/watch?v=umhcTgtXl5Q, 19 de junio de 2017.

Spencer, C., Cafferky, B., & Stith, S. M. (2016). Gender differences in risk markers for perpetration of physical partner violence: Results from a meta-analytic review. Journal of family violence, 31(8), 981-984.

גיא נבו הוא יליד 1964, עורך דין לשעבר, יזם סדרתי בהווה. גרוש מאד, אב לשתי בנות, חי בארגנטינה מאז רצח רבין אותו לקח באופן אישי. לכלב שלו קוראים רון.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 965 מילים
כל הזמן // יום חמישי, 28 במרץ 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־174 ללחימה ● 134 חטופים עדיין בעזה

הורי חיילים חטופים יפגשו עם נתניהו לראשונה: "דמיין את הבנים שלך מוחזקים ע״י השטן״

שלושה פצועים בפיגוע ירי בכביש 90 בבקעה, מצוד אחר המחבל היורה ● צה״ל: במרחב שיפא חוסלו עד כה כ-200 מחבלים ● היום עד השעה 14:00: תשובת המדינה לבג״ץ על גיוס החרדים, היועמ״שית צפויה לקבוע כי יש לגייס את החרדים מה-1 באפריל ● דיווח: הטון האמריקאי משתנה - פגישות גלנט בכירי ממשל נועדו לא כדי להזהיר ממבצע ברפיח אלא לתכנן אפשרות ליציאה אליו

עוד 14 עדכונים

בכפוף להחלטת הקבינט, צה"ל נערך למלחמה קצרה וקטלנית בלבנון

אתמול סיימו כל מפקדי הגדודים בסדיר ובמילואים סדנה לקראת מהלך אפשרי בלבנון ● "מלחמת לבנון הבאה, מתי שלא תפרוץ, תהיה קצרה יותר ממה שאנחנו חושבים, במיוחד בגלל היבט הלגיטימציה הבינלאומית", אומר לזמן ישראל גורם במערכת הביטחון ● המשמעות היא שישראל חייבת להכין תוכנית פעולה קטלנית, שתביא את ההישג הנדרש בזמן קצר מאוד ● פרשנות

עוד 779 מילים
אמיר בן-דוד

בדרך ל"ניצחון המוחלט" נתניהו נותן לחמאס נמל במתנה

קשה להגזים בחשיבות היוזמה לבנות לעזה נמל. על אף ההתחלה הצנועה – בינתיים מדובר ברציף צף בצפון עזה – היא עשויה להתפתח לבניית נמל של ממש, שיסיר אחת ולתמיד מישראל את נטל "המצור", יאפשר לעזתים חופש תנועה ויפתח להם אופקי מסחר וכלכלה.

אלא מה – מדובר נכבדות בכך שהגורם אשר יבנה את נמל עזה – זאת קטאר. אומנם בהקשר המיידי מדובר בנמל אמריקאי במימון של האמירויות לצורכי סיוע הומניטרי בלבד, אך אם אכן תהיה זאת המתכונת גם להמשך – אפשר לומר כבר מייד, כי זה עשוי להיות צעד ראשון לנטרול אונר"א מן הסיוע. כמו כן, זה יכול להוביל להקמת גוף בינלאומי וערבי של בעלות בריתנו שיחליף את אונר"א ואולי אפילו יאותת על שובה של סעודיה לעזה, שאותה עזבה אחרי שגילתה שישראל מעדיפה את קטאר על פניה. סעודיה וקטאר לא יכולות לדור בכפיפה אחת, מסיבות שנפרט בהזדמנות אחרת.

פנחס ענברי הוא חוקר בכיר של מזרח התיכון, עיתונאי, סופר, תסריטאי ומשורר. שימש שנים רבות חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. חיבר ספרי עיון על בבעיה הפלסטינית. הרומנים שחיבר יחד עם אשתו אביבה הם: "על גב סופה" - על אתגרי הקהילות הנוצריות בגליל המערבי בימי המנדט הבריטי מול האסלאם הרדיקלי ומעמד האישה, ו"שומר השאול" עוסק בשחיתות הישראלית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 460 מילים

מלחמת עזה – עוד כתבות

חל שיפור בהכנסת הסיוע, אך ישראל מציבה מכשולים

המתאם ההומניטרי של האו"ם בעזה ובגדה המערבית טוען כי ישראל עדיין מגבילה את הסיוע - אם כי חל שיפור מתון ● הוא מצביע על עיכובים משמעותיים בצד הישראלי, בהם בדיקות חוזרות של הסיוע על ידי צה"ל וסגירת מעבר הסחורות בכרם שלום בגלל השבת ● בשיחה עם זמן ישראל הוא מזהיר מפני ההשלכות של פלישה אפשרית לרפיח

עוד 1,608 מילים

פרשנות קצת שונה ל"מטרות המלחמה"

כתבינו מדווחים כבר חודשיים שנשארו 2 גדודים במחנות המרכז, ועוד 4 גדודי חמאס ברפיח. שאלה: מדוע צה"ל, בהנחיית הדרג המדיני המאוחד לחירום, לא מפרק את 2 הגדודים במחנות המרכז? הרי מדרום כבר פורקו גדודי חאן יונס ומצפון כבר פורקו גדודי עזה בעיר ובצפון הרצועה. במערב יש ים. אז למה?

ובכן, ההיגיון האמיתי אומר, שכנראה קבוצת חטופים גדולה מוחזקת שם במחנות המרכז. לכן צה"ל לא יסכן אותם לפני שיהיה ברור אם יש או אין עסקה לשחרורם.
לכאורה הרי נערכים מבצעים חטיבתיים בביה"ח שיפא ובבתי החולים בחאן יונס. אז מה הבעיה עם 2 גדודי מחנות המרכז? ואם זו הסיבה, למה רה"מ ממשיך בנאומי הזחיחות על ניצחון מוחלט וכניסה לרפיח? מדובר כנראה בשקר מוחלט ובתעמולה בזויה על גבם של משפחות החטופים.

לקראת פעולה ברפיח – אותה מאיים, מבטיח ו"מנחה" בנימין נתניהו כבר חודשיים, צה"ל שחרר ממילואים אלפי חיילים והותיר רק 3 חטיבות ברצועה.  בתחילת המלחמה היו שם כ-20 חטיבות. זה הגיוני?

איתי לנדסברג נבו הוא אזרח המודאג מעומק השחיתות השלטונית, חושש לגורל הדמוקרטיה ומזועזע מהגזענות והאלימות בחברה הישראלית. לשעבר עורך "מבט שני" ומנהל מחלקת תעודה בערוץ הראשון (2002-2017). בן קיבוץ תל יוסף וממקימי הפורום למען אנשי המילואים ( 1995-2017) . כיום במאי, עורך תוכן ומפיק עצמאי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 563 מילים

למקרה שפיספסת

פרויקט "ממספרים לשמות" משתמש בבינה מלאכותית כדי לזהות מצולמים אלמונים בתמונות שצולמו לפני, במהלך או אחרי השואה ● בריאיון לזמן ישראל, מייסד הפרויקט דניאל פאט מספר כי בעזרתו הצליחו לזהות מאות מצולמים בתמונות שאחרת היו נשכחות מהעולם ● "יש מיליוני פנים שעוד לא עברו אנליזה"

עוד 1,147 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

תחזית הבלהות של האוצר

בתחילת המלחמה היה נדמה שהמוני צעירים חרדים יתגייסו וכתוצאה מכך ישתלבו בעבודה ● אלא שבעסקה הנכרכת מעל ראשיהם הם ימשיכו להיות כבולים בישיבות עד גיל מאוחר ● לפי האזהרה חסרת התקדים של האוצר מדובר בהפסד של 104 מיליארד שקל בעשור הקרוב ● באוצר ממליצים לבטל את גיל הפטור, לתחום את מספר הלומדים בישיבות ולגייס את השאר

עוד 1,568 מילים

עקורים

תלמידי העוטף חזרו ללימודים באזור הגבול בלי מיגון מתאים

מאות ילדים ובני נוער מהעוטף חזרו ללמוד סמוך לגבול בבית ספר מחודש, אך לטענת הנהגת ההורים ללא מיגון מתאים ● לזמן ישראל נודע כי משרד החינוך מאפשר לתלמידים להיכנס לכיתות לימוד מחודשות עם ממ"דים שגודלם כמחצית מהתקן ● חלק מההורים כבר הודיעו כי לא ישלחו את הילדים ● משרד החינוך מתחמק ממענה ● המועצה האזורית: קיבלנו אישור מפיקוד העורף

עוד 758 מילים

נשף המסכות של החרדים

שעות ארוכות ישבו אתמול השרים החרדים עם נתניהו, והביעו את התנגדותם לחוק הגיוס המתגבש ● הם נגד מכסות, יעדי גיוס והסנקציות שמוצעים בחוק, למרות שהם יודעים היטב כי מדובר בדרישות פיקטיביות ● היום המדינה צריכה למסור את תשובתה לבג"ץ - שכבר הבהיר כי בכוונתו להכריע עוד השבוע בעניין כספי התמיכה לתלמידי ישיבות שאינם מגויסים ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
אני רוצה לדעת מי בא עם הרעיון המתועב של ״מכסות״ גיוס. הגיוס הוא חובה פרסונלית של האזרח, לא של אירגונים. או שיש או שאין הצדקה לגיוס של האזרח - מה פתאום להעביר את הסלקציה לישיבות או גופים... המשך קריאה

אני רוצה לדעת מי בא עם הרעיון המתועב של "מכסות" גיוס. הגיוס הוא חובה פרסונלית של האזרח, לא של אירגונים. או שיש או שאין הצדקה לגיוס של האזרח – מה פתאום להעביר את הסלקציה לישיבות או גופים סקטוריאליים אחרים שיחליטו על פי שיקוליהם את מי לשלוח לגיוס? האזרחים אינם ליטרת בשר שרב כלשהו יחליט האם ישלח אל הצבא. מכסות גיוס מנרמלות את היחס של מנהיגי הציבור החרדי אל הציבור שלהם כצאן חסר בינה שיעשה מה שיגידו לו – את זה בדיוק יש לפרק ולהפוך את הציבור החרדי מעדר לאנשים.
רוצים מכסות? בבקשה. 400 עילויים בתורה שיקבלו מעמד מקביל לספורטאי מצטיין. כל אחד יכול להגיש מועמדות, הרבנים יכולים להגיש המלצות, ומערכת הביטחון תאשר פרטנית את האנשים.
כל השאר – מלש"בים.

עוד 521 מילים ו-1 תגובות
היום ה־173 ללחימה ● 134 חטופים עדיין בעזה

היועמ"שית נגד מזכיר הממשלה: "ההצעה שגיבשת לא נשענת על תשתית מקצועית מינימלית"

חייל בחטיבת גבעתי, סמל ראשון ניסים כחלון, נהרג בקרב בחאן יונס; כחלון, תושב חדרה, היה בן 21 במותו ● חמאס פרסם הקלטה, שבה, לטענת הארגון, נשמע מוחמד דף, והוא קורא לעולם הערבי ולעולם המוסלמי "לצעוד לכיוון פלסטין למען שחרור מסגד אל־אקצא" ● עובדת נוספת בממשל ביידן, שלישית במספר, התפטרה מתפקידה במחאה על יחסה של ארצות הברית למלחמה בעזה

עוד 50 עדכונים

בזמן שמערכת המשפט עדיין נמצאת תחת מתקפה ולוין מונע מינוי נציב חדש בשיטה הקיימת, נציב תלונות הציבור על שופטים מגיש את הדוח השנתי האחרון שלו ● שהם פעל בזהירות המתבקשת בפרשת השופט כבוב, אך גם יצר בדוח כלל משפטי מעורפל ובעייתי, שמרחיב יתר על המידה את היקף סמכויותיו של הנציב ● פרשנות

עוד 1,159 מילים

המשטרה עדיין לא פינתה את הריסות תחנת שדרות

חודשיים אחרי חשיפת זמן ישראל וכחצי שנה אחרי שבת הדמים – ההריסות של בניין משטרת שדרות, שנכבש ב־7 באוקטובר, עדיין מושלכות בלב אזור טבע מוגן בין שדרות לקיבוץ אור הנר ● במשטרה טוענים שעבודות הפינוי יתחילו בשבועיים הקרובים, ובינתיים מקפיצים סיור משטרתי כדי לתשאל כל אדם המסתובב בקרבת ההריסות

עוד 752 מילים

ראש הממשלה מקושש מנדטים על חשבון ישראל והחטופים

כל הטריקים והשטיקים שסייעו לנתניהו בעבר כבר לא עובדים – לא מסע ההכפשות נגד גנץ, לא החפירה על "ניצחון מוחלט" ולא האולטימטום ההזוי לאמריקה ● רה"מ מנסה לצייר את ביידן כצורר ישראל בניסיון לקושש מנדטים על חשבון מצבה הבינלאומי של המדינה ● כל זה מצטרף לפרישה של סער ולקידום חוק ההשתמטות ● פרשנות

עוד 1,005 מילים ו-2 תגובות

כבר שני סופי שבוע שעשרות אלפי מתפללים מוסלמים פוקדים את מתחם אל-אקצא ומתפזרים בשקט מייד בתום התפילות ● אף שניטש ויכוח לגבי מספר המתפללים, אין ספק כי נטרול השר בן גביר מקבלת ההחלטות ומאמצי הווקף לשמור על שקט באל אקצא נושאים פרי ● בנוסף, אפליקציה חדשה של צה"ל לניטור הפלסטינים הנכנסים לישראל מהשטחים רושמת הצלחה ● פרשנות

עוד 695 מילים
היום ה־172 ללחימה ● 134 חטופים עדיין בעזה

משפחתו של החטוף אוריאל ברוך עודכנה כי נרצח וגופתו מוחזקת בידי חמאס

דובר צה״ל מאשר רשמית כי מרואן עיסא חוסל ● החטופה עמית סוסנה חשפה את ההתעללות המינית שעברה בשבי חמאס ● ארה״ב: דברי נתניהו על תשובת חמאס לא נכונים ולא הוגנים כלפי המשפחות ● חיל האוויר תקף פעמיים בעומק לבנון; עשרות רקטות נורו לגליל ● הנייה באיראן: ישראל לא מסוגלת להשיג את מטרותיה ● דיווח: יהדות התורה איימה לפרוש מהממשלה על רקע חוק הגיוס

עוד 43 עדכונים

העדויות מ־7 באוקטובר מעלות זיכרונות היסטוריים של אלימות מבוססת מגדר על רקע רצח עם ● מה שקרה בישראל דומה מאוד לפשעים שבוצעו נגד הארמנים, בני הטוטסי והיזידים ● לארגוני זכויות האדם ולאו"ם – ולארגונים בינלאומיים אחרים – יש אחריות לא רק לגנות את המעשים הללו, אלא גם לחקור אותם כפשעים נגד האנושות

עוד 1,891 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה