בזוגיות של המשפחה והמדינה, המשפחה מפסידה

חתונה, אילוסטרציה (צילום: istockphoto/Heavenlyphoto)
istockphoto/Heavenlyphoto
חתונה, אילוסטרציה

בראשית הייתה טבעת הנישואין, סמל בינלאומי לזוגיות, אותו רבים מאתנו עונדים כסוג של הכרזה וולונטרית על היותנו בקשר נישואים. אך בזמן שכל אחת ואחד מאתנו רשאים להכריז בפני מי שאנו מעוניינים על סוג הקשר שאנו נמצאים בו, האם אנחנו באמת רוצים שגם המדינה תעשה זאת עבורנו, בלי לשאול אותנו?

בזמן שכל אחת ואחד מאתנו רשאים להכריז בפני מי שאנו מעוניינים על סוג הקשר שאנו נמצאים בו, האם אנחנו באמת רוצים שגם המדינה תעשה זאת עבורנו, בלי לשאול אותנו?

יום המשפחה שחל החודש הוא עוד הזדמנות לחזור ולעסוק בזוגיות הלא תמיד בריאה של המשפחה והמדינה. בין המשפחה שהיא המקום האישי שלנו, זה שבחרנו לעצמנו, זה שאמור להיות מרחב אינטימי פרטי, לבין המדינה הכמהה לאחריות ולרגולציה בכל דבר, גם במשפחה.

בזוגיות הזו, המדינה נהנית מיתרון כוח משמעותי, שפעמים רבות לוקח מהאזרחיות ומהאזרחים את הזכות הטבעית לכאורה לחיות את חייהם כרצונם – קובע בעבורם איך יתחתנו, עם מי יוכלו להתחתן ועם מי לא, לעיתים גם משפיע על יכולתם להפוך להורים.

המדינה מתקשה לשים לעצמה רסן בפני פגיעה במרחב המשפחתי והפרטי שלנו, ויותר מדי פעמים מכניסה ידה לתחום שראוי אם היה נשאר פרטי. לכן, טוב נעשה אם ביום המשפחה לא רק נדבר על חשיבותו של התא המשפחתי עבורנו, אלא נעסוק גם בעצמאותו. בצורך לקחת אותו מחזקת הכלל ולהפוך אותו לחזקתם של הפרטים שמרכיבים אותו.

נחזור לטבעת, סמל הזוגיות שחלק גדול מאתנו עונד על אצבעו. הטבעת היא הצהרה אישית שלנו, משהו שמי מאתנו שעונד אותה, עושה זאת כי יש לה משמעות אישית עבורו. אך לצידה של הטבעת הוולונטרית, כולנו אוחזים גם הצהרה פחות וולונטרית, זו שמצויה בספח תעודת הזהות שלנו, ומתעקשת להכניס את מעמדנו המשפחתי לתעודה המעידה על מעמדנו כאזרחי המדינה.

זוגיות לא תמיד בריאה מתקיימת בין המשפחה, שהיא המקום האישי שלנו, זה שבחרנו לעצמנו, זה שאמור להיות מרחב אינטימי פרטי, לבין המדינה הכמהה לאחריות ולרגולציה בכל דבר, גם במשפחה

מדוע היותנו רווקים, נשואים, גרושים או אלמנים, הוא מידע רלוונטי לתעודת הזהות? הלא מצבנו המשפחתי הוא רק חלק מהזהות שלנו, כולנו גם בנות ובנים, רובנו הורים, יש בינינו דתיים, חילוניים, מעריצי שרית חדד ואוהדי ליברפול. מדוע דווקא מעמדנו הזוגי צריך שיהיה מידע גלוי לכל מי שמקבל לידיו את תעודת הזהות שלנו? לא כולנו רוצים לחלוק עם אחרים גירושים, לזכות למבטי חמלה בשל אלמנות, או למילות חיזור נוכח רווקותנו. עצם הפיכת המידע הזה לגלוי בפני אנשים שזרים לנו פוגע בפרטיות ועלול להביא למבוכה ולמועקה לרבים מאתנו.

אין למעמד המשפחתי שלנו שום רלוונטיות בבואנו להצביע או להוציא רישיון נהיגה. נכון, המדינה צריכה לדעת עם מי אנו חיים באותו משק בית לצורך מתן תנאים, הנחות והטבות, אך על המידע הזה להיות בידי משרד הפנים, לא מוצג קבל עם ועולם על גבי תעודת הזהות שלנו.

אז בואו נחשוב לא רק על בני המשפחה שאנו אוהבים ועל חשיבותם עבורנו, אלא גם על החשיבות שהמשפחה תישאר יחידה אינטימית ואוטונומית. כזו שלא חוסה תחת הרגולציה של המדינה והכי חשוב, כזו שיש לנו את העצמאות להחליט אם ברצוננו לשתף בה את החברה כולה, או אם אנחנו מעדיפים לשמור אותה לעצמנו ולאהובינו.

אירית רוזנבלום היא עורכת דין, פילוסופית של המשפט, מייסדת ומנכ"לית הארגון "משפחה חדשה", הפועל להכרה ערכית וחוקתית במשפחה. לרבות כל התאים המשפחתיים בישראל והשוואת זכויותיהן של משפחות מכל הסוגים והמינים. מחברת הספר "בגן של אלוהים – תולדות המהפכה המשפחתית".

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 469 מילים
כל הזמן // שבת, 9 בנובמבר 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
מצב הרוח
שיחה עם הסופרת מרסל מוסרי

"אני חושבת שהתמכרנו לשנאה. ושנאה היא כמו סם"

"זה מתחיל בקבוצת הווטסאפ של הבניין - איך לעלוב, להתלונן, להציק; ומתרחב לקבוצות, עדות ותאגידים. אנחנו חולים בשנאה. לקינו בשנאה שעלולה להיות סופנית והזאב הריח את הדם והגיע" ● הסופרת, בעלת הטור והשדרנית מרסל מוסרי מדברת על הגירושים שעברה, הסרטן שגילתה ארבעה חודשים אחרי פרוץ המלחמה, ולמה סרבה להצעות לרוץ לכנסת: "בי לא משתמשים ולא אמכור את נשמתי לפוליטיקה"

עוד 2,015 מילים

לעשות את הדבר הנכון - להכיר ברצח העם הארמני ולפתוח שגרירות בירוואן

ביחסים בינלאומיים, עשיית הדבר הנכון נדחקת לעיתים לשוליים כאשר אינטרסים אסטרטגיים עומדים על כף המאזניים. אבל זה לא חייב להיות כך. לפעמים הדבר המוסרי הוא גם כדאי.

זה המצב עם יחסי ישראל-ארמניה. למרות מערכת היחסים ההדוקה של ישראל עם אזרבייג'ן, היריבה הוותיקה של ארמניה, ירושלים חייבת להעביר מסר נחוץ של מדיניות חוץ מונעת ערכית על ידי הכרה ברצח העם הארמני ופתיחת שגרירות בירוואן, בירתם.

נדב תמיר מכהן כמנכ"ל בישראל של JStreet - הבית הפוליטי של אמריקאים תומכי ישראל ותומכי שלום, חבר הועד המנהל של מכון מתווים למדיניות אזורית וכיועץ לעניינים בינלאומיים למרכז פרס לשלום וחדשנות. לשעבר דיפלומט בנציגויות ישראל בוושינגטון ובוסטון ויועץ מדיני לנשיא המדינה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 607 מילים
אמיר בן-דוד

העולם הערבי מחכה לעשות עסקים עם טראמפ

מדינות המפרץ מברכות על חזרתו של טראמפ בזמן שאיראן חוששת משינויים במדיניות האמריקאית ● המלחמה בלבנון מבעירה את המתחים העדתיים ● בצל המלחמה, סודאן מתמודדת עם מגפות ורעב ● הפתרון העיראקי לייצוא הנפט ● והשבוע ב־1945: פרעות טריפולי ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

עוד 1,572 מילים

סיפור לשבת מיטתו של אדם היא מבצרו

לפני עשר שנים, כשהגענו לגיל שישים, לקחה חניה זוגתי-לחיים-ארוכים את שקית התרופות שלה ועברה לחדר-השינה שבקומה השנייה.

"בגילנו הרבה יותר נוח ככה," היא אמרה, ולגמרי צדקה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,119 מילים

למקרה שפיספסת

אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
יֵאוּשׁ 234

בשנה וחצי שבין "ליל גלנט 1" ל"ליל גלנט 2" הוכינו, הותשנו, עייפנו, ורבים מאיתנו איבדו את האמונה שבכוחנו כאזרחים להשפיע על המציאות

עוד 1,100 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

האיש שדרס את הילרי קלינטון

הארכיון של רוןזמן ישראל נובר בארכיון של העיתונאי רון מיברג ומפרסם מחדש מבחר מכתבותיו, שקריאה בהן היום מספקת פרספקטיבה איך הגענו עד הלום ● והשבוע: בחזרה לבחירות 2016 הסוערות בארה"ב, שגם בהן, למרות החששות והאזהרות, דונלד טראמפ הביס מתמודדת דמוקרטית

עוד 2,323 מילים

עקורים

טור אישי למה עתרתי לבג"ץ נגד פיטורי גלנט

אמש החליט בג"ץ לדחות את העתירות שהוגשו נגד פיטוריו של יואב גלנט ● עו"ד יובל יועז, הפרשן המשפטי של זמן ישראל ומי שעומד בראש "משמר הדמוקרטיה הישראלית", היה הראשון להגיש עתירה בנושא - ומסביר כעת למה, למרות התוצאה, היה זה חשוב לעתור נגד החלטת ראש הממשלה לפטר את שר הביטחון במהלך מלחמה

עוד 1,051 מילים

אחרי ההדחה, לאן מועדות פניו של יואב גלנט?

מרגע זה, נתניהו ינסה לחסל גם את הקריירה הפוליטית של גלנט, כפי שניסה עם שרי ביטחון הקודמים ● גלנט עצמו אומר לזמן ישראל כי הוא נשאר בכנסת ובליכוד, אבל לא בטוח שהבחירה היא שלו ● מבחינת ראשי הקואליציה, גלנט הוא חבר באופוזיציה ואי אפשר לבנות עליו בהצבעות על חוקי ההשתמטות ● במקום זאת, הם ינסו לדחוק אותו החוצה מהליכוד ומהכנסת בהקדם ● פרשנות

עוד 731 מילים ו-3 תגובות
היום ה־399 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

גורם ביטחוני: האירועים בהולנד ספונטניים, לא בהכוונת איראן

משרד החוץ: לא ידוע על אף ישראלי מנותק קשר באמסטרדם; ישראל תסייע להולנד בחקירת האירועים ● ביידן גינה את האירועים באמסטרדם: "מעשה מתועב שמהדהד רגעים אפלים בהיסטוריה" ● המטה לביטחון לאומי קרא להימנע מהגעה למשחק של מכבי תל אביב בבולוניה, איטליה, מחשש לפרעות נוספות ● דיווח: היועמ"שית אישרה לחקור חשדות נגד נתניהו

עוד 57 עדכונים

משבר האקלים בישראל מזוהה עם השמאל, אך גם הימין מודאג

יממה אחרי שמכחיש האקלים המפורסם בעולם חזר לבית הלבן, מציגה תמר זנדברג בכנס בקליפורניה סקר מקיף של אוניברסיטת בן גוריון על עמדות הציבור הישראלי ביחס למשבר האקלים ● בשונה מארה"ב, בישראל הכחשת אקלים בנוסח הטראמפיסטי עדיין נמצאת בשוליים ● זנדברג: "זה עלול להיות הנושא הבא שבו נעבור אמריקניזציה"

עוד 769 מילים ו-1 תגובות

תושבי דיר איסתיא ניסו ביום שישי להגיע למטעיהם לראשונה מזה שנה, בליווי מתנדבים ● מאז שהוקם מאחז חדש באזור, מתנחלים והצבא מונעים בכוח את גישתם לשטח – הדרך נחסמה, עצים נעקרו, ציוד נגנב ועדרי השכנים אכלו את העצים ● חקלאי פלסטיני: "הגיוני שמאחז אחד מגביל גישה ל־35 חקלאים?"

עוד 1,910 מילים
מרוץ 2024
המרוץ לבית הלבן

זה לא הגיל, זה התרגיל

הדמוקרטים נכנסו למרוץ עם שלושה אתגרים: האינפלציה, השחיקה המתמשכת בתמיכת ממיעוטים וגילו של ביידן ● רק עם בעיית הגיל המפלגה התמודדה באופן מרשים, מה שהביא את האריס קרוב יותר לקו הגמר מביידן ● ועדיין, אין להמעיט בהישג הרפובליקאי: התוצאות בסנאט מלמדות שהתנועה הטראמפיסטית מושרשת בחלקים נרחבים בארה"ב - וכבר לא תלויה רק בטראמפ האדם

עוד 991 מילים

איראן מאחדת את הים האדום

ברקע האיום האיראני ההולך וגובר, נוצר במפרץ אילת שיתוף פעולה ביטחוני אזורי בין ישראל, ירדן, מצרים וערב הסעודית, בהובלת ארה"ב ● ספינות הטילים של חיל הים מיירטות איומים אוויריים מהאזור, כשטכנולוגיות גילוי ויירוט משתלבות יחד עם יכולות חיל האוויר להגנה על העיר אילת, אסדות הגז והנכסים האסטרטגיים

עוד 1,204 מילים ו-2 תגובות
היום ה־398 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

דיווח: מקורבי נתניהו אספו תיעוד של עימות פיזי בין גלנט לבין מאבטח של לשכת רה"מ

לפי הפרסום, ימים אחדים לאחר פרוץ המלחמה התרחש עימות פיזי בין שר הביטחון לבין המאבטח, שמנע ממנו מלהיכנס למשרדו של נתניהו בקריה ● המפכ"ל חזר בו מהיוזמה להדיח את היועץ המשפטי למשטרה מתפקידו ● דיווח: גלנט אמר לקרובי חטופים שאין טעמים ביטחוניים ומדיניים להישארות בציר פילדלפי ● בג"ץ דחה את העתירות נגד פיטורי גלנט ממשרד הביטחון

עוד 44 עדכונים
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

שחר של יום קודם

הנוקאאוט שהנחיל טראמפ להאריס בכל החזיתות ובכל המגזרים הוא קודם כל ניצחונה של אמריקה הכפרית, הנושנה והפשוטה, זאת שחשה שהיסודות נשמטים מתחת לרגליה בגלים של הגירה, פשיעה, סובלנות יתר לאחר ואליטיזם מתנשא ● זוהי אצבע משולשת למדיניות הפרוגרסיבית, והמשך הנטישה ההדרגתית של הדמוקרטיה הליברלית כצורת המשטר המועדפת ● פרשנות

עוד 1,237 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה