אורי סביר, מי שהיה מנכ"ל משרד החוץ וראש משלחת ישראל למשא ומתן עם הפלסטינים ואחר כך עם סוריה, הלך לעולמו בגיל 69. אורי היה גדול הדיפלומטים הישראלים בדורנו, והשתייך לקבוצה מצומצמת ביותר של אישים שהשפעתם על ההיסטוריה הישראלית הייתה מכרעת.
אורי סביר, שהיה מנכ"ל משרד החוץ וראש משלחת ישראל למו"מ עם הפלסטינים ועם סוריה, הלך לעולמו. אורי היה גדול הדיפלומטים הישראלים בדורנו, והשפעתו על ההיסטוריה הישראלית הייתה מכרעת
זכיתי לעבוד לצידו בשנות הגאות והשפל של תהליך השלום, וללמוד מקרוב כמה שיעורי-מפתח על אסטרטגיה, מדינאות ודיפלומטיה. הנה 3 דברים, מתוך רבים, שלמדתי מאורי:
1. כן, אפשר
אם פוליטיקה היא אמנות האפשרי, מדינאות ודיפלומטיה במיטבן הן אמנות הפיכת הבלתי-אפשרי לאפשרי. בשיבתו כמנהל המשא ומתן, הצליח סביר לשנות את נתיב ההיסטוריה של הסכסוך הישראלי-פלסטיני.
הוא העלה את הסכסוך על פסים של משא ומתן מדיני, תוך שבירת הטאבו על אש"ף כנציגו הלגיטימי היחיד של העם הפלסטיני, והקמתה יש מאין של ישות מדינית פלסטינית בתחומי עזה ואיו"ש, היא הרשות הפלסטינית.
המהלכים הללו נעשו תחת התנגדות קשה, אלימה ועיקשת של מתנגדי ההסדר בצד הישראלי והפלסטיני. אבל העובדה שהסכמי אוסלו שורדים עד היום, ועדיין מהווים את הבסיס למדיניות ישראל ולמדיניות אש"ף והרש"פ, מעידה על מוצקותם האסטרטגית.
הלקח הוא שגם "הדברים הגדולים", אלו שממשלות ישראל ורבים מאזרחי ישראל מעדיפים להדחיק, להזניח, להשאיר במעמד המסוכן והמזיק של "סטטוס קוו" מדומה, הדברים הגדולים הללו כן ניתנים לשינוי.
מהלכי אוסלו נעשו תחת התנגדות אלימה ועיקשת של מתנגדיו בצד הישראלי והפלסטיני. אבל העובדה שהסכמי אוסלו שורדים עד היום כבסיס למדיניות ישראל ולמדיניות אש"ף והרש"פ, מעידה על מוצקותם
הם מחייבים תעוזה, נחישות, התמדה, תשלום מחירים לאומיים ואף אישיים של העוסקים המלאכה, אבל הם אפשריים.
2. חיוניות הפשרה
סכסוכים בין-לאומיים ותוך-לאומיים הם קשים, מורכבים ולעיתים מתמשכים. הסכסוך הישראלי-פלסטיני מתמשך כבר יותר מ-100 שנה, וסופו אינו נראה באופק.
בשיח הישראלי רווח בתקופות קודמות השימוש במושג "פשרה". תוכניתו של יגאל אלון קראה ל"פשרה טריטוריאלית". תוכניתם של משה דיין ושמעון פרס קראה ל"פשרה פונקציונלית". אולם מזה שנים רבות נעלמה המילה הזו מן הלקסיקון הישראלי.
ככל שגברה עוצמתה האבסולוטית והיחסית של ישראל – מול הפלסטינים בפרט והעולם הערבי בכלל – במישור הצבאי, הכלכלי וגם המדיני, כך גוועה ההכרה בצורך ב"פשרה".
אורי היה אמן של פשרות. פשרות מתוחכמות, יצירתיות, נועזות ומרחיקות-ראות. את הפשרות עיצב מתוך ראייה אסטרטגית המבחינה בין ההכרחי, אותם מרכיבים שעליהם לא ניתן להתפשר, לבין אלמנטים אחרים, גם אם חשובים, אבל כאלה שניתן להתפשר עליהם במסגרת "חבילה" של תן וקח סביב שולחן המשא ומתן.
כך למשל, בנושא ערביי ישראל הוא לא היה מוכן להתפשר, והדף כל נסיון לכרוך סוגיות הקשורות בהם ביחד עם המשא ומתן עם אש"ף. כך למשל, הוא התנגד נחרצות לשילובו של ח"כ אחמד טיבי כיועץ לערפאת, ודחה כל גישה שחתרה לטשטוש ההפרדה בין הפלסטינים באיו"ש ובעזה לבין הפלסטינים אזרחי ישראל.
אורי היה אמן של פשרות. פשרות מתוחכמות, יצירתיות, נועזות ומרחיקות-ראות. את הפשרות עיצב מתוך ראייה אסטרטגית המבחינה בין ההכרחי – לבין אלמנטים, גם אם חשובים, שניתן להתפשר עליהם
הוא הבין לעומק, הן כנושא ונותן מדיני מקצועי והן כאדם בעל רגישות ואמפתיה, את המניעים והאינטרסים של הצד הפלסטיני. כנושא ונותן הוא שאף ליצור שיווי משקל חדש ויציב בראייה ארוכת טווח, רב-שלבית. מהצהרת העקרונות של אוסלו, דרך הסכם הביניים, אל הסכם קבע, וידע להקיף בראייתו ובחשיבתו את כל טווח הזמנים ומרחב השיקולים, הסיכונים וההזדמנויות.
משפט מרחיק-ראות שאמר לי לאחר חתימת הסכם הביניים נצרב בזכרוני – "אנחנו הצלחנו יותר מדי. כפינו עליהם דברים שהם לא יוכלו לעמוד בהם".
כן, קשה מאוד להגיע לפשרה ששני הצדדים יראו בה ניצחון ויתמידו לשמור עליה לאורך שנים ודורות. במקום ההכרה בצורך בפשרה, השתלטה מאז סוף שנות ה-90' על השיח הישראלי רוחה הרעה של ה"הכרעה", מונח חסר-שחר במאה ה-21 כמעט בכל הקשר בינלאומי, ובוודאי בהקשר הישראלי-פלסטיני.
כאז כן היום, המדיניות הנכונה מול הסכסוך הישראלי-פלסטיני היא מדיניות של פשרה, שתביא בחשבון את הצרכים והאינטרסים של שני הצדדים ותיצור מציאות חדשה ויציבה.
כן, קשה מאוד להגיע לפשרה ששני הצדדים יראו בה ניצחון ויתמידו לשמור עליה לאורך שנים ודורות. במקום ההכרה בצורך בפשרה, השתלטה מאז סוף שנות ה-90' על השיח הישראלי רוחה הרעה של ה"הכרעה"
3. האנושי הוא הממשי
עבור האזרח/ית הישראלי/ת, או הפלסטיני/ת, מדיניות חוץ ובטחון היא מושג מופשט, עמום ומרוחק. באנגלית משתמשים במונח – High policy, אי שם בגבהים. פוליטיקאים רבים עושים מאמצים כדי למצב את עצמם כ"מורמים מעם", מתוך הנחה שכך יגבירו את הפופולריות שלהם. מדינות משקיעות אמצעים רבים כדי לייצר נראות וסמליות גרנדיוזית למנהיגי/ות ומוסדות האומה.
אבל, כמאמר הקלישאה, "בסוף כולם בני אדם". ההחלטות הגדולות ביותר מתקבלות על ידי אנשים, וכוחם של יחסים בינאישיים לשנות מציאות בינלאומית הוא רב. הדיפלומטים הגדולים בהיסטוריה, דוגמת בנימין זאב הרצל, היו גם אמנים של יחסים בינאישיים.
לאורי הייתה כריזמה שמילאה כל חדר, חוש הומור דק, ויכולת פנומנלית ל"קריאת" בני שיחו וליצירה מהירה של קשרי אמון פוריים. מול בן שיחו העיקרי בצד הפלסטיני, אבו עלא, הוא יצר קשרי חברות של ממש. מול בן שיחו הסורי, וואליד מועלם, הוא יצר מיידית דיאלוג משמעותי, אתגר עצום כשמדובר בשליח של משטר-האימים של אסד. מול בני שיחו האמריקאים, בראשם השליח המיוחד לשיחות השלום דניס רוס, הוא קיים דיאלוג אינטימי שהביא הישגים אדירים לישראל. ועבודתו מול המתווכים הנורווגים טרייה לארסן ומונה יול – שהפכו חברים קרובים גם כן – היא דוגמה ומופת לדיפלומטיית-תיווך אמיתית, הנלמדת בבתי ספר לדיפלומטיה.
בשיאו של המשא ומתן על הסכם הביניים "אוסלו ב'", היו מאות ישראלים ופלסטינים ספונים בבתי מלון בטאבה ובאילת, נושאים ונותנים בעשרות קבוצות עבודה, חיים, אוכלים וישנים באותו מתחם לאורך חודשים ברציפות. הקשרים האנושיים שנוצרו ביניהם, בהשראתם של אורי ואבו עלא, היו חיוניים להצלחת המשא ומתן.
לאורי הייתה כריזמה שמילאה כל חדר, חוש הומור דק, יכולת פנומנלית ל"קריאת" בני שיחו בצד הפלסטיני, הסורי, האמריקאי או הנורווגי, וליצירה מהירה של קשרי אמון פוריים, דיאלוג משמעותי או אינטימי ולעתים חברות
ועכשיו, השתמשו בשלושת הלקחים הללו כסרגל למדידת מצבנו בשעה זו –
- ממשלת ישראל מודיעה, לא בתדהמה אבל בנחרצות, ש"אי אפשר" לקיים אפילו הידברות מדינית בסיסית עם הפלסטינים.
- בראש הממשלה עומד מי שהתוכנית המדינית שלו כונתה "תוכנית ההרגעה, עושים מה שטוב לישראל" – ולעזאזל הצד השני. עמיתו-לשעבר לדרך במפלגת "הבית היהודי", בצלאל סמוטריץ', דוגל ב"תוכנית ההכרעה". אף מנהיג/ה לא נושא/ת את דגל הפשרה, ובשיח הישראלי אין תוכנית פשרה מדינית לסיום הסכסוך.
- על פי סקרי דעת קהל הציבור הישראלי הולך ומתרחק מתפיסת הפלסטינים כבני אדם, והגזענות ו"העליונות היהודית" מרימות את ראשן המכוער כלפי ישראלים ערבים, ישראלים יוצאי אתיופיה, יוצאי רוסיה ועוד.
מול המציאות הקשה הזו קל להתייאש. אבל הדבר העיקרי שלמדתי מאורי, וראיתי אותו מבצע פעמים רבות, הוא לעולם לא להתייאש. גם תחת הנסיבות הקשות ביותר, בתקופת פיגועי-התופת ברחובות ירושלים ותל אביב, או כשנדמה היה שכלו כל הקיצין ולא ניתן יהיה להגיע להסכם, כשמשברים מדיניים וביטחוניים היכו שוב ושוב, אורי תמיד חיפש ומצא מהם מוצא. הוא לא ויתר על החתירה לשלום ולעתיד טוב יותר עבור שני העמים והאזור כולו. עבורי, זוהי צוואתו.
ערן עציון הוא יזם מדיני ופוליטי, דיפלומט בכיר לשעבר, כיהן כסגן ראש המועצה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה, וכראש התכנון המדיני במשרד החוץ. המוטו שלו הוא: Speak Truth to Power. מאמין שהמפתח לעתיד ישראל, והעולם החופשי, הוא מהפיכה בשיטה הדמוקרטית
מתן כהנא הבוקר ברשת ב׳: אני מתכנן להמשיך ברפורמת הכשרות.
על הודעת רע"ם לגבי הבנייה בכפרים הבלתי מוכרים אמר: "אני חושב שאחרי שנים רבות של הזנחה ואובדן המשילות בנגב, באה הממשלה שלנו ועושה טיפול שורש רציני. לשמחתי זה בתיאום עם התושבים, עם הבדואים. לא הייתי עושה מזה כזה עניין".
בישראל היום מדווחים כי בחלק הסגור של ישיבת סיעת כחול לבן בשבוע שעבר הקריא שר הביטחון בני גנץ הודעת ווטסאפ ויראלית ובה איומים של גורמים ערביים עלומי שם להשתלט על מדינת ישראל. לדעת גנץ כותבי ההודעה צדקו והוא אמר "זה לא רחוק מהמציאות. אני מעריך שבתוך כמה שנים נהיה במצב שהמדינה היהודית תהיה בין גדרה לחדרה. אנחנו במרחק כמה שנים מזה".
לחצו כאן לקריאת העיתון בגרסה הדיגיטלית – בסלולר ובמחשב >>> https://t.co/8k4qNJnL2Y pic.twitter.com/wMGG76t0VL
— ישראל היום (@IsraelHayomHeb) May 16, 2022
לשון ההודעה שהועברה:
*קיבלתי ושווה קריאה !! כמה שזה נכון , לך תסביר את זה לשמאלנים.*
תמשיכו לקלל , אין לכם סיכוי נגד אללא , לאט לאט אנחנו נוגסים לכם במדינה , יש לנו שטח בנגב בגודל גוש דן שמלא בפחונים עם ילדים בדואים קטנים , מה תעשו , זה שטח פלסטיני בפועל ??
ברגע שיבוא טרקטור אחד אנחנו נשתמש בארגוני השמאל כמו שלום עכשיו ובצלם שיפנה לשליט האמיתי במדינה (בגץ) כדי להוציא צו עצירה ונשלח ילדים וצעירים לזרוק אבנים ולהתבצר במקום ,עד שתברחו כמו עכברים מהשטח , כל אבן שתקום בנגב נשבור לרסיסים.
הגליל בעזרת אללא גם שלנו בקרוב ,
אנחנו קונים מהמנהל דונם ב-50,000 שקל בעוד היהוד משלם 1150,000 שקל . כבר היום אנחנו 85% מאוכלוסיית הגליל ומשתלטים בקצב מהיר , בונים בתים בכל פינה בלי היתרים , למה מי יתעסק איתנו ??
והיהוד שגר בגליל כולם בורחים למרכז הארץ , למה סובלים מהצקות , אלימות בכבישים , פרוטקשן ,יריות
, גניבות ושודים .
בעזרת אללה כל הצפון והדרום יהיה ערבי בדואי , אתם המדינה שלכם תהיה גדרה עד חדרה ומישור החוף .
בחייאת אללא , הכל בזכות אללא , תודה לך אללא שהיהוד כל כך מטומטם ונתן לנו את כל הטוב הזה ,
אתם היהוד תודה על הדמוקרטיה שלכם , בזכותה אנחנו בונים איפה שבא לנו ,
לא משלמים מיסים וארנונה , סוחטים את היהוד בביטוח לאומי 18,000 כל חודש , גונבים מהיהוד רכבים וקורקינטים, היהוד משלם לנו מס ( פרוטקשן ) בגליל ובנגב , מנצלים את הבתי חולים שלכם , אצלנו נפצעים הרבה , היהוד בא לקנות אצלנו הכל כולל חלקי חילוף לרכב ( הכל גניבות מהיהוד) , אבל אנחנו עושים
קניות רק בג'נין וברטא.
תודה לך אלללא , אנחנו לא רוצים מדינה פלסטינית , רוצים לחיות במדינת ישראל שיכולים להמשיך לנצל את היהוד .
למה בפועל אנחנו השליטים , בנגב ובגליל , תשאלו כל יהודי שגר שם , אף יהוד ואני אומר אף יהוד לא יעיז להתחצף לערבי או לבדואי למה יחטוף יריות בבית ויברח הוא והמשפחה שלו כמו עכבר מבוהל , באחריות תשאלו כלללל היהוד שם .
השלטון אומר לכם הגליל והנגב זה יהודי , אני אומר לכם בפועל זה שטח פלסטיני , לא משנה מה כתוב אצלכם בשטח אנחנו שולטים , כל עסק חדש בנגב משלם לנו מס פרוטקשן , כל שכונה שתקום לא תקום בלי תשלום פרוטקשן .
אנחנו פעם בשנה מביאים לנגב מלא טרקטורים ובטון ובונים את המדינה הפלסטינית קילומטר קילומטר , תשאלו את ראאד סאלח כל שנה מארגן יום בניית המדינה הפלסטינית בנגב, שתקום בזכות אללאאא שלנו .
תמשיכו לבנות לנו כבישים ובתים בנגב ובגליל הכל יהיה שלנו , אתם תברחו בלי שנתאמץ בכלל ,תמכרו את הבתים שלכם בגרושים לערבים
עם יד על הלב יש ליהוד אומץ לגור בשכונה עם ערבים ?? חבל עליו יא עייני האוטו שלו כל יום נגנב , הילדים שלו יקבלו מכות רצח מהילדים שלנו , הם חזקים וחסונים למה עובדים קשה לא כמו אצלכם כל יום על המחשף , היהוד שחיי איתנו יהיה כמו עבד חלש ונחות , אם ירים את הראש נחתוך לו את הראש. וכל היהוד בגליל בנגב יודע , אפילו דגל ישראל אסור לשים על האוטו .
שום דאווינים עם המטס שלכם , לנצח אותכם לא צריך לא מטוסים ,לא פצצה גרעינית , מספיק רחם של אישה ,ארגוני שמאל דמוקרטיה וקצת עזרה מאללא
משה אבוטבול קובל בפני היועמ״ש לממשלה על מהלך מינוי מתן כהנא לשר מחדש.
שלחתי פניה דחופה ליועצת המשפטית לממשלה לבדיקת חוקיות מינויו של ח״כ מתן כהנא המתוכננת מחר בבוקר לכהונה כשר / סגן שר בממשלה; pic.twitter.com/c8hoE4htBK
— משה אבוטבול (@Abutbulm) May 15, 2022
שר הרווחה מאיר כהן אומר הבוקר ברשת ב׳ על רקע אסון הרעלת המזון בהוסטל בחולון כי "שירותים רבים במשרד הופרטו לאורך השנים אך במקביל לא נבנה מערך פיקוח הולם ויעיל".
אתמול פרסם משרד הרווחה פרסם תוכנית להידוק הפיקוח על מסגרות הדיור.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם