הערים בישראל, כמו בכל העולם, נעשות צפופות יותר ויותר, המדרכות צרות מלהכיל את כל המשתמשים, והעיריות מחפשות כל דרך לפנות גורמים מיותרים שתופסים מקום על המדרכה.
בנסיבות האלה, זה רק טבעי שעיריית תל אביב התחילה לפנות את תאי הטלפון הציבורי שמפוזרים ברחבי העיר. "העובדים הזרים היו האחרונים שהשתמשו בהם", אומרת נגה שביט, מנהלת מרחב קהילה צפון-מזרח בעירייה, "אבל אפילו הם כבר הפסיקו. לכל אחד היום יש טלפון נייד".
רגע לפני שאחרון תאי הטלפון ייעלם מהמרחב הציבורי, לשביט היה רעיון: להפוך חלק מהם לספרייה קטנה. "זה התחיל בסיור בוקר בשטח עם המשנה למנכ"ל העירייה. ליד הבית שלי יש תא טלפון אחד שאני כל יום עוברת לידו ולא מתייחסת אליו. התרגלנו שהם שם ואנחנו כבר לא רואים אותם.
"כשראיתי תא כזה בסיור סיקרן אותי אם הטלפון עדיין עובד. נכנסתי והרמתי את הטלפון, לא היה צליל חיוג. שאלתי, אם כך, למה הוא שם, והתשובה הייתה שיש תהליך מול בזק שאמור להביא לפינוי של כל התאים.
"מכיוון שהדבר שאני הכי אוהבת בעולם זה לקרוא, ומכיוון שראיתי איך בלונדון עושים שימושים יצירתיים בטלפונים האדומים המיתולוגיים, עלה לי רעיון – להפוך כמה תאים לספריות קטנות ופתוחות לציבור. לשמחתי, קיבלתי אור ירוק".
את הספרים שביט השיגה בעיקר מעודפים מבית אריאלה. בכל תא יש מקום לכ-100 ספרים בערך. "אחרי ההתנעה הראשונית זה מתקיים מעצמו", היא אומרת, "אנשים לוקחים הביתה ספרים ומביאים אחרים שהם רוצים להוציא מהבית. זה עובד מצוין, רוב הזמן אני לא צריכה להתערב".
ארבעה מהתאים שהפכו לספריות ממוקמים בטריטוריה של שביט בשכונות בצפון-מזרח העיר (רמת החייל, אפקה), ארבעה בשכונות הדרום (בשדרות חכמי ישראל שבשכונת שפירא, רחוב מחל בנווה אליעזר ושניים ברחוב נווה שאנן), ושניים ביפו (רחוב הבעש"ט ורחוב פעמונית).
מאות תאים אחרים כבר פונו ממדרכות העיר. עכשיו זה רשמי: מהאסימון שנפל (וגם מהטלכרט) נותר רק הביטוי.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם