מה המשותף בין זעקת תעשיית התרבות, מאבק העצמאים, הפגנות הנכים ומחאת ג'ורג' פלויד באמריקה לבין העימות בשבוע שעבר בין ניר ברקת לישראל כ"ץ בוועדת הכספים בכנסת?
כולם דורשים בתוקף שיקשיבו להם ומצפים לקיום דיאלוג אמיתי. ובדיוק כפי שהטיח ברקת בפני שר האוצר באותה וועדה: "אתה לא מוכן לשמוע, לא באת להקשיב" – כך גם עם כל היתר: אף אחד לא באמת 'בא להקשיב'.
מה המשותף בין זעקת תעשיית התרבות, מאבק העצמאים, הפגנות הנכים ומחאת ג'ורג' פלויד באמריקה לבין העימות בשבוע שעבר בין ניר ברקת לישראל כ"ץ בוועדת הכספים בכנסת?
במיוחד כעת, במציאות כל כך מאתגרת, קחו את ההזדמנות לשנות לתמיד את האופן שבו אתם נוהגים להקשיב לאחרים. ד"ר ג'ניפר גארווי ברגר, חוקרת בתחום פיתוח מנהיגות, מציעה להבחין בהבדל בין שלושה סוגי הקשבה: להקשיב כדי לנצח (WIN), להקשיב כדי לתקן (FIX) ולהקשיב כדי ללמוד (LEARN).
אנחנו מספרים זה לזה דברים בלי סוף. אבל אילו מין מקשיבים אנחנו? זה אולי מפתיע, אך בזמן שמספרים לנו משהו, אנחנו נוטים להקשיב על-פי מטרות מסוימות, למרות שרוב הזמן הן בכלל נסתרות מאיתנו.
הקשבה כדי לנצח
כולם מכירים את ההרגשה כאשר משתפים מישהו בסיפור או רעיון, ותוך כדי התיאור הוא כבר נוקט עמדה, ומתמקד פחות בנו ויותר באיסוף נתונים וראיות כדי להוכיח שזה לא טוב או שיש לו רעיון אחר. בין אם המקשיב הוא הבוס, קולגה, בן זוג, מורה, חבר או שר בממשלה – לפעמים עוד לא סיימנו משפט והוא כבר 'יודע הכל'.
זו ה'הקשבה כדי לנצח'. במקום להתרכז בהקשבה, מדלגים למטרה: להוכיח שאנחנו טועים או לשכנע אותנו לחשוב אחרת. אין למקשיב צורך ממשי בפרטים או בסיפור והיעד העיקרי שלו – באופן מודע יותר או פחות – הוא לסיים את הדיאלוג כמנצח, בעוד המספר נותר מתוסכל ודבריו אינם נשמעים באמת.
זה עשוי לקרות אפילו כאשר משתפים חבר או בן משפחה בחוויית מצוקה או קושי – והוא ממהר לטעון שהמצב לא כל-כך גרוע, שזה זמני, או שהבעיה כלל אינה קיימת. כוונות העידוד הן טובות ביסודן, אך כל עוד המקשיב אינו מעוניין בסיפור אלא רק בשכנוע הצד השני שהוא טועה בתפיסת המציאות – זו הקשבה שרק מתחפשת לאמפתיה, ותכליתה לנצח את הדיאלוג – ולעבור הלאה.
אנחנו מספרים זה לזה דברים בלי סוף. אבל אילו מין מקשיבים אנחנו? זה אולי מפתיע, אך בזמן שמספרים לנו משהו, אנחנו נוטים להקשיב על-פי מטרות מסוימות, למרות שרוב הזמן הן בכלל נסתרות מאיתנו
הקשבה כדי לתקן
הסוג השני הוא ה'הקשבה כדי לתקן'. כאן, כשמישהו מתחיל לספר משהו, המקשיב חותר מיד לאבחן במהירות גם את הבעיה וגם פתרונות אפשריים שיתקנו או יעלימו אותה, ומעמיד לרשותו את כל הידע והמומחיות שצבר: האם ניסית לעשות את זה? האם חשבת לנסות את זה? שמעת על התוסף מזון? ניסית את המדיטציה? ומה עם הדיקור?
גם לנצח וגם לתקן, הן צורות הקשבה הגיוניות ושימושיות – בעולם לינארי: עולם צפוי, עולם שבו גם כאשר העניינים מסתבכים, עדיין יש להם תשובות נכונות או לא נכונות, ולכל בעיה – יש גם פתרון. אך העולם שאנו חיים בו כיום אינו ליניארי כלל וכלל, אלא מורכב, כאוטי ובלתי צפוי. אין פתרון אחד כמעט לכלום, ולא תמיד גם ברור לגמרי מה בדיוק הבעיה.
עולם כזה הוא מערכת סבוכה ודינאמית, בה כל שינוי קטן עשוי לגרור שינוי גדול ודרמטי במערכת כולה. זו מערכת מרובת זיקות, קשרים והקשרים, ישירים או עקיפים, מיידיים או מושהים, מכוונים או בלתי מכוונים, חד-פעמיים או מצטברים. בעולם מורכב שכזה, אנחנו אולי מעדיפים לחשוב שדברים אינם מורכבים כפי שהם באמת, אבל גם די ברור, שכל מי שנפגוש אי-פעם – יודע דברים שאנחנו לא.
הקשבה כדי ללמוד
בדיוק בגלל זה כדאי להקשיב לאחרים בציפייה ללמוד מהם משהו חדש: זה מצוין שתהיה לך הפרספקטיבה שלך, ועדיין, ב'הקשבה כדי ללמוד' התכלית היא לאפשר את ההזדמנות להתבונן מנקודת מבטם של אחרים. לבחור דווקא בדרך הארוכה, הסקרנית, שתרחיב ותגדיל את שדה הראיה – במקום זו החותרת לניצחון או לתיקון, ובעצם סוגרת ומצמצמת אותו.
זה מצוין שתהיה לך הפרספקטיבה שלך, ועדיין, ב'הקשבה כדי ללמוד' זו הזדמנות להתבונן מנקודת מבטם של אחרים. לבחור בדרך שתרחיב את שדה הראייה במקום בזו החותרת לניצחון או לתיקון, ובעצם מצמצמת אותו
אין ספק שבעולם מורכב זמננו יקר, ואוטומט ה-WIN וה-FIX מסייע לקצר תהליכים, מה גם שה-LEARN דורש משאבים וקשה לביצוע, אפילו מבחינה תודעתית. יחד עם זאת, כאשר מקשיבים במטרה להכיר טוב יותר את עולמם של אחרים, לגלות מה הם מרגישים וכיצד נראית החוויה שלהם לעומק – זו עשויה להיות הזדמנות בלתי-חוזרת להיחשף למידע חדש, חיוני או מפתיע, למצוא מפתח למנעול, או פשוט לזכות בהכרת תודה של הצד השני – על ההזדמנות להישמע באמת.
* תודתי לד"ר ג'ניפר הארווי ברגר על ההזדמנות לשתף תובנות שלה בעברית
יועצת לניהול משא-ומתן ותקשורת עסקית קונפליקטואלית. מלמדת חשיבת משא ומתן תוך הבנה שאמנות ניהול הקונפליקט היא משחק החיים. בחיים כמו גם בעסקים, לא תמיד נקבל את כל מה שמגיע לנו, אך אולי נוכל להשיג את מה שננהל עליו משא-ומתן מוצלח. כמו בכל משחק, נוכל לשלוט טוב יותר על מהלך הענינים ולהשפיע על התוצאה אם נשקיע בשכלול מודעות, ידע ויכולת ביצוע מול יתר השחקנים על המגרש. ועכשיו בואו ספרו לי: איך אתם משחקים את משחק המשא ומתן?
מספרים על אחד מגופי התקשורת, שהיה לו מנהל שניהל את ממלכתו ביד רמה ובזרוע נטויה. היה המוציא והמביא, השותל והעוקר, הבוחש והמשליך מטעמו, ומטעמם של שולחיו. אפילו עד חצרו של ראש הממשלה הגיע.
כמובן שפוזיציה שכזו דרשה כישורים ברמה גבוהה. בכל זאת, חצרו של ראש הממשלה, מוציא ומביא, שותל ועוקר וכיוצא בזה. לא ממש הבנתי לאיזה סוג של כישורים נדרשו, אך אין ספק שנדרש להיות מה שלימים כונה "ליגה אחרת".
בתכונה אחת, בה היה כרוך תפקידו, אין עוררין שניחן, על פי הפרסומים: סבלנות. סבלנות היתה לו בהחלט. לא פעם ולא פעמים נאלץ לגייס את חדוות העשיה והביצוע שלו ולהמתין למועד הנכון. גם אם סבר שעיכוב עלול לפגוע בטובת העניין, במערכת כולה, חלילה בראש הממשלה או משפחתו, גם כשגמלה בליבו ההחלטה שעל אדם זה או אחר לסיים את תפקידו לאלתר. גם אז התאזר בכל הסבלנות שהצליח לשים עליה את ידו וחיכה עד ליום ההולדת של אותו אדם, ורק אז זימן אותו למשרדו כעומד לשפותו במתנה או ברכה לבבית, רק כדי להודיע לו את שידע משכבר.
לעתים גייס את חדוות העשיה והביצוע והמתין למועד הנכון. גם כשגמלה בליבו ההחלטה לפטר אדם כזה או אחר. חיכה ליום הולדתו של האיש, ורק אז זימנו, כעומד לכבדו במתנה או ברכה לבבית, ובישר על פיטוריו
בימים אלה עוזב את חיינו מפטר גחמני ידוע. דונלד טראמפ הגיח לעולמנו בסדרת הריאליטי "המתמחה", מצויד במשפט שהפך מזוהה איתו, איתו נפרד מהמתחרים בלווית ניפנוף אצבע מבטל: "אתה מפוטר".
עדות מעניינת נוספת חושפת עוד טפח מהתנהלות ירון דקל בגל"צ, וגם את השיטה שבה פיטר שלושה עובדים: ביום ההולדת שלהם, עם שוקולד
https://t.co/uGsyu1hRp2— Nati Tucker נתי טוקר (@nati_tucker) June 14, 2019
נדמה שהקריירה החדשה שלו לא סיפקה לו את הריגוש שחווה בטלוויזיה. עם כניסתו לתפקיד, שכר הנשיא ה-45 שחקן שחור כדי שיגלם את קודמו, הנשיא ברק אובמה. השחקן התיצב בחדר הסגלגל למשחק תפקידים שכלל טקס פיטורין שצולם לשימוש אישי.
!some weird shit indeed
מנהיגי העולם החופשי הם לא כל אחד. לא תמיד אנחנו יכולים להבין אותם.
אבל אנחנו עדיין יכולים לבחור. אמנם מלאכת היישום הופכת קשה מיום ליום. אך עדיין עומדת לנו הזכות לסלוד מן המפטרים ברינה, ולהנות מאנחה קטנה של הקלה כשמדי פעם הסדר הישן והטוב קורץ לנו מעל ראשיהם של רשעים ובועט להם בתחת.
מעצבת, חושבת, מאיירת וכותבת. בעלת המותג B.Knit לטקסטיל ואפנת בית. פרסמה סיפורים קצרים בפלטפורמות שונות, בין היתר באתר המוסך, עברית ובכתב העת פטל. איירה עבור מוסף שישי של מעריב. גרה בתל אביב
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם