דוח הסנגוריה הציבורית חושף ליקויים חמורים במערכת אכיפת החוק

טעון תיקון שימוש יתר במשפט הפלילי, מעצרי שווא, הגשת כתבי אישום בגין זוטות, הפרת זכויות בחקירת קטינים, כשלים בטיפול בתלונות על אלימות של שוטרים ● דוח פעילות הסנגוריה הציבורית לשנת 2018 מציף סוגיות מפתח במערכת אכיפת החוק שזקוקות לרענון מיידי

פלילים. אילוסטרציה (צילום: אביר סולטן/פלאש90)
אביר סולטן/פלאש90
פלילים. אילוסטרציה

דוח הסניגוריה הציבורית לשנת 2018 מותח ביקורת קשה על מערכת אכיפת החוק בישראל וחושף שורה של כשלים במשטרה ובבתי המשפט.

הדוח, שמטרתו לסקור את פעילותה של הסניגוריה הציבורית בשנה החולפת, הוגש השבוע לשר המשפטים ולוועדת הסניגוריה הציבורית, ומתוארות בו מגמות והתפתחויות כלליות שנוגעות למשפט הפלילי, לחירויות הפרט ובמיוחד לזכויות חשודים, נאשמים ואסירים.

קריסה תחת העומס

הדו"ח חושף ירידה מובהקת ומדאיגה בהיקף הפניות לשירותי הסניגוריה הציבורית, ומתמקד בליקויים שהתגלו במערכת אכיפת החוק ובמערכת המשפט ושם דגש על האקוטיים שבהם:

שימוש יתר במשפט הפלילי. הסניגוריה הציבורית מתריעה מזה שנים על התופעה של שימוש יתר בהליכים פליליים במקום נקיטה בהליכים חלופיים, מתאימים יותר, כמו למשל הסדר סגירת תיק מותנית עבור בגירים והליכים כדוגמת קד"מ (קבוצת דיון משפחתית) עבור קטינים.

הגשת כתבי אישום בגין זוטות. במהלך שנת 2018 נתקלה הסניגוריה הציבורית במספר לא מבוטל של כתבי אישום שעוסקים במעשים פעוטי ערך, אשר לעמדתה של הסניגוריה הציבורית רחוקים מן הרף הפלילי ואינם מצדיקים את השימוש בכלי הפוגעני והחריג של הגשת כתבי אישום.

מעבר לפגיעה בפרט, הגשת כתב אישום במקרים כאלה מהווה גם בזבוז משווע של זמן שיפוטי ומשאבי ציבור. כך למשל הוגש כתב אישום כנגד אישה לאחר שבמהלך דין ודברים בינה לבין הגרוש שפכה עליו יוגורט. הסניגוריה הציבורית קוראת לרשויות האכיפה להפעיל שיקול דעת ראוי בעניינים אלה מלכתחילה ולא להופכם לכתבי אישום פליליים.

הגשת כתב אישום במקרים מסוימים מהווה בזבוז משווע של זמן ומשאבים. הוגש, לדוגמה, כתב אישום כנגד אישה ששפכה יוגורט על הגרוש שלה במהלך ויכוח

מעצרי שווא. הסניגוריה הציבורית שבה ומתריעה על ריבוי המעצרים בישראל – התופעה המטרידה ביותר כיום במערכת המשפט הפלילי. לתופעה זו השלכות מדאיגות על משטר זכויות האדם בישראל ועל היחס שבין הפרט לשלטון. מנתוני המשטרה עולה כי במהלך שנת 2018, לראשונה מזה שנים, חלה ירידה ניכרת במספר המעצרים – ירידה של 10% מהשנה הקודמת.

נראה שהשיח שהובילה הסניגוריה הציבורית על ריבוי המעצרים ועל נזקיהם נותן את אותותיו, אבל בשורה התחתונה גם במהלך שנת 2018 נתקלה הסניגוריה הציבורית בתופעה רחבת היקף של מעצרים מיותרים שבמקרים רבים ניתן היה לחסוך באמצעות שחרור חשודים בתחנות המשטרה.

אי מיצוי הסמכות של קציני משטרה לשחרר בערובה עצורים בתחנות משטרה גורם לפגיעה מיותרת בחירותם של העצורים, להכבדה משמעותית על שב"ס ולהעמסת דיונים מיותרים בפני בתי המשפט כדי לדון בבקשה לשחרור.

אחת הדוגמאות לכך בדו"ח היא של אישה צעירה ללא עבר פלילי שנעצרה בחשד שנכנסה לדירת ארוסה לשעבר, סירבה לצאת מהדירה ומשכה בחולצתו של המתלונן. בית משפט השלום בבאר שבע הורה על שחרורה, תוך שהוא מבקר בחריפות את התנהלת המשטרה שנמנעה מלשחרר את האישה עוד בתחנה.

ד"ר יואב ספיר, הסניגור הציבורי הארצי (צילום: יונתן סינדל/פלאש90)
ד"ר יואב ספיר, הסניגור הציבורי הארצי (צילום: יונתן סינדל/פלאש90)

פגיעה בזכות ההיוועצות עם סניגור לפני חקירה. למרות פסקי הדין של בית המשפט העליון בנושא חשיבות זכות ההיוועצות ועל אף הוראות החוק והתקנות, המציאות בחדרי החקירות מלמדת כי משטרת ישראל לא מקפידה ליידע את כל העצורים על זכותם להיוועץ בסניגור בכלל, ובסניגור ציבורי בפרט, טרם חקירתם.

הסניגוריה הציבורית עושה מאמצים רבים להבטחת מימוש זכותם של חשודים להיוועצות עם עורך דין, הכוללים מפגשים עם קציני משטרה, טיעונים בבית המשפט המביאים לא אחת לפסילת ראיות ולשחרור עצורים שזכויותיהם נפגעו והקמת מערך תורנות וכוננות שמאפשר נגישות של סניגורים לכל תחנות המשטרה בכל שעות היממה ובכל ימות השבוע.

למרות זאת, קרוב למחצית מהעצורים המיוצגים על ידי הסניגוריה אינם זוכים לממש את זכותם החוקית לייעוץ משפטי לפני חקירה. לאחרונה פנה הסניגור הציבורי הארצי למפכ"ל המשטרה בדרישה שמשטרת ישראל תיישם את פסיקת בית המשפט העליון ושוויתור על זכות ההיוועצות יהיה מתועד בהקלטת אודיו-וידאו.

מרבית התלונות המוגשות למח"ש אינן מגיעות לכדי חקירה ממצה עד תום. חקירה של ממש נערכת רק בכשליש מכלל התלונות מדי שנה

הפרת זכויות בחקירת קטינים. גם השנה נדרשו סניגורים להעלות בפני בתי המשפט טענות רבות כנגד הפרת זכויותיהם של קטינים במהלך חקירה משטרתית. בין השאר הועלו השנה טענות בדבר חקירה בשעות הלילה שלא כדין, חקירה ללא נוכחות הורים, הובלה אסורה באיזוק ואף חקירה שלא על ידי חוקר מיוחד. בחלק מהמקרים בתי המשפט החליטו על שחרור הקטינים ממעצרם בעקבות הטענות בדבר הפרת הזכויות בחקירה.

כך קרה למשל בעניינה של נערה בת 14.5, ללא עבר פלילי, שעוכבה על ידי שוטר בקניון בחשד לביצוע עבירה של גניבת רכב יחד עם חברתה. היא נעצרה לאחר ששהתה בתחנה יותר משלוש שעות, מבלי שנשלחה הודעה על כך לסניגוריה הציבורית ולמשפחתה ומבלי שנמסר לה כי היא זכאית לייעוץ על ידי הסניגוריה הציבורית טרם חקירתה. בית משפט השלום בבאר שבע קיבל את עמדת הסניגוריה והורה על שחרור הקטינה לאור הפגיעה בזכויותיה.

טיפול בתלונות על אלימות שוטרים. מניתוח נתוני הפעילות הכלליים של מח"ש ניתן ללמוד על כך שמרבית התלונות המוגשות למח"ש אינן מגיעות לכדי חקירה ממצה עד תום – בין אם מפני שהוחלט שלא לחקור בהן כלל ובין אם משום שנערך לגביהן בירור ראשוני בלבד, שלא הוביל להמשך חקירה.

מהנתונים עולה כי חקירה של ממש נערכת רק בכשליש מכלל התלונות שמוגשות למח"ש מדי שנה, ובמקביל, תוצאות החקירות שמתקיימות מתאפיינות בשיעור נמוך של מיצוי הדין עם השוטרים. גם סיכום נתוני המעקב של הסניגוריה הציבורית אחר תלונות שהוגשו למח"ש מעיד על שיעור נמוך של מיצוי הטיפול בתלונות בגין אלימות שוטרים.

נוכח המצב הזה, הסניגור הארצי פנה לפרקליט המדינה ולמנהלת מח"ש והציג בפניהם את הקשיים העולים מעבודתה השוטפת של הסניגוריה הציבורית לגבי מיצוי הטיפול בתלונות למח"ש. כעת, יש לקוות שהנחיות פרקליט המדינה העדכניות ויישומן יביאו לשיפור בהתמודדות עם התופעה של אלימות שוטרים באופן שיהווה מסר ברור כנגד תופעה זו, הפוגעת בציבור ובמשטרת ישראל כאחד.

עוד 819 מילים
כל הזמן // יום שלישי, 25 במרץ 2025
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־536 למלחמה ● 59 חטופים עדיין בעזה

דיווח: שב"כ וצה"ל הזהירו את נתניהו ב-2019 שהכסף הקטארי זולג לזרוע הצבאית של חמאס

בג"ץ התיר לנתניהו לראיין מועמדים לתפקיד ראש שב"כ; רה"מ יחל בראיונות מחר ● רוסיה ואוקראינה חתמו על הסכמים שיבטיחו את השיט בים השחור ושיאסרו תקיפות הדדיות של מתקני אנרגיה ● פדוית השבי אילנה גריצווסקי: התעוררתי בעזה, עירומה למחצה, כשסביבי שבעה מחבלים ● הבמאי זוכה האוסקר חמדאן בלאל, שנעצר על ידי צה"ל, שוחרר ממעצר

עוד 48 עדכונים

אחרי שנות חיפוש - אותרה נקודת השפל של נתניהו

זאת אולי שאלת השאלות עבור פרשן פוליטי בישראל: מהו הרגע השפל ביותר של בנימין נתניהו? מהו המעשה ומהי האמירה שמזקקים את השפלות באופן הכי מובהק? לא פשוט בכלל.

כי כאשר ניגשים למלאכת הערכת רגעי השפל, נתקלים בסבך מורכב. המשוואה חייבת להביא בחשבון לא רק מה נעשה או נאמר, אלא גם למה, מתי, למי, באילו נסיבות ותחת אילו לחצים. האם היה זה תכנון קר, פעולה אימפולסיבית או מעשה אידאולוגי? גם ההקשר חשוב — שמא היה האדם בעמדת כוח או תחת איום? פעל לבד או כחלק ממערכת? יש לשקול את היקף הנזק, מידת הפרת האמון, וההשלכות ארוכות הטווח. האם מדובר היה במעשה פומבי או פרטי, האם הייתה חרטה, האם היו לו חלופות?

דן פרי שירת כעורך ראשי של סוכנות איי-פי במזה"ת (מבסיסו בקהיר) לאחר תפקידים דומים באירופה, אפריקה והאיים הקריביים. שימש כיו"ר התאחדות עתונאי החוץ בישראל. איש היי טק ויזמות בעבר ובהווה. עקבו אחריו ב: https://danperry.substack.com

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 1,194 מילים ו-1 תגובות
אמיר בן-דוד

לא צריך לשנות את הכללים כשאפשר פשוט להתעלם מהם

החלטת הממשלה להדיח את ראש שב"כ תוך עקיפת הכללים שהיא עצמה קבעה מבטאת תפיסה מסוכנת: לא לשנות את הכללים — אלא לפטור את עצמה מהם במקרה הצורך ● אם הדפוס הזה יתקבע גם בנוגע ליועצת המשפטית לממשלה, לא ייוותר הרבה מההבחנה בין שלטון החוק לבין שלטון הכוח המוחלט ● פרשנות

עוד 936 מילים ו-1 תגובות

פיטורי ראש שב"כ: הפרעה אוטואימונית בדמוקרטיה הישראלית

המשבר סביב פיטורי ראש שב"כ רונן בר, התערבות בית המשפט העליון בהחלטה זו, והצהרת ראש הממשלה כי לא יכבד את פסיקת בית המשפט, אינם בגדר סכסוך פוליטי רגיל. משבר זה מייצג ביטוי חמור של תופעה מדאיגה, שניתן להשוות להפרעה אוטואימונית – כאשר הדמוקרטיה תוקפת את מנגנוני ההגנה של עצמה.

בדומה למערכת החיסון של הגוף, דמוקרטיה בריאה מסתמכת על "מערכת חיסון" של מוסדות וארגונים המזהים איומים ומגנים על המערכת כולה. בתנאים רגילים, מוסדות כמו שב"כ מתפקדים כחלק ממערכת חיסון זו, מזהים איומים על הביטחון הלאומי ורווחת אזרחיה. אבל כאשר ההנהגה הפוליטית מפטרת ראשי ביטחון בגלל הבעת הערכות לא רצויות, הדמוקרטיה למעשה תוקפת את "תאי החיסון" שלה עצמה.

שגית אלקובי פישמן היא דוקטורנטית בחוג לתקשורת באוניברסיטת בר-אילן; חוקרת את האופנים בהם מתפתחים נרטיבים בסביבות שיתופיות ודיגיטליות והשלכותיהם על זהויות קולקטיביות מתהוות, בדגש על אירועים בעלי השפעה גלובלית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 839 מילים

למקרה שפיספסת

פייסבוק לא רוצה שתקראו את זה

שרה וין־ויליאמס, בכירה לשעבר בפייסבוק, חושפת בספר חדש את כל מה שכבר ידענו – רק מבפנים, ובקול רם: תרבות ארגונית רעילה, פולחן אישיות סביב מארק צוקרברג, חצר ביזנטינית בהנהגת שריל סנדברג, ובעיקר — תאגיד אחד ששבר בלי היסוס את כללי המשחק של החברה האנושית, בשם רווח, כוח ושליטה

עוד 2,320 מילים

כיצד לסייע לילדים בגילאים שונים להתמודד עם הימים הקשים

איך לענות לילד בגיל הגן או בית ספר יסודי, האומר שהוא מפחד שגם בו יפגעו?

כאשר ילד בגיל הגן או בית הספר היסודי אומר שהוא מפחד שיחטפו אותו או יפגעו בו, תגובתנו כהורים צריכה להיות רגישה ומותאמת לצרכיו הרגשיים. חשוב להבין שתחושות הפחד שלו אמיתיות ומבוססות על מידע שהוא שמע או חווה בסביבה שלו. התפקיד שלנו הוא להעניק לו תחושת ביטחון מבלי לבטל את רגשותיו.

ד"ר שירי דניאלס היא המנהלת המקצועית הארצית של עמותת ער"ן וראשת התוכנית לתואר שני בייעוץ חינוכי במכללה למנהל. מחברת הספרים "עוצמת ההקשבה – כיצד לסייע לסובבים אותך בזמן מצוקה רגשית ומשבר" ו"כאב אנלוגי בעידן דיגיטלי" בהוצאת מטר.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,233 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

הערבים משלמים את החשבון למאי גולן

שורה של ארגונים חברתיים דורשים לבטל העברה של 66 מיליון שקל מהחברה הערבית לשרה לשוויון חברתי, בהמשך לקיצוץ ענק בתוכנית החומש בשנה שעברה ● קיצוץ הסכומים הזעומים יפגע במיוחד בנשים ערביות ● "הקיצוצים יחריפו את הפערים. קבוצות חזקות נהנות מתקציבי ענק והשקופות נאלצות להתקוטט על פירורים"

עוד 1,008 מילים

גם בקרב החרדים רואים בגולדקנופף נזק

למרות שהתנצל, ואפילו פעמיים, התמונות של שר השיכון מפזז בחתונת אחיינו לצלילי שירת "נמות ולא נתגייס" הקימו עליו גם את חרונם של בכירים בחברה ובפוליטיקה החרדית - וההערכה היא כי גולדקנופף נמצא בסוף הקריירה הפוליטית הקצרה שלו ● בחסידות גור כבר מסמנים את המחליף ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
סיפור מעולה. בבצ׳יק יהיה בודאי שר השיכון בקרוב, אבל ממש לא חבר כנסת בכנסת ה-25. משום ששמו איננו כלול ברשימת המועמדים של רשימת יהדות התורה והשבת לכנסת ה-25. כדי שבבצ׳יק יהיה חבר כנסת, יצ... המשך קריאה

סיפור מעולה. בבצ'יק יהיה בודאי שר השיכון בקרוב, אבל ממש לא חבר כנסת בכנסת ה-25. משום ששמו איננו כלול ברשימת המועמדים של רשימת יהדות התורה והשבת לכנסת ה-25. כדי שבבצ'יק יהיה חבר כנסת, יצטרכו להתקיים בישראל הדיקטטורית בראשות ראש ארגון המחבלים, הצורר ורוצח החטופים ביבים שקרניהו, בחירות לכנסת ה-26. אלא שבחירות לכנסת ה-26 לא יתקיימו, כי הכנסת ה-25 היא הכנסת האחרונה שנבחרה בבחירות – והיא תכהן עד יומו האחרון של ביבים שקרניהו כראש ממשלה, שיהיה כנראה גם יומו האחרון בכלל.

עוד 698 מילים ו-2 תגובות

העיתונות האמריקאית התמודדה עם ממשל לעומתי גם בקדנציה הראשונה של טראמפ, אבל הפעם הנשיא הגיע נחוש יותר - והאיומים הולכים ומתגברים ● עלייה במספר התביעות המשפטיות; ועדת התקשורת הפדרלית (FCC) שהפכה לתוקפנית יותר; ניסיון לשלוט בסגל העיתונאים המסקר את הנשיא; ועוד ● "ממשל טראמפ מנהל קמפיין שנועד לעשות כל שביכולתו כדי לצמצם ולהכשיל את העיתונות בארה"ב"

עוד 1,181 מילים

"עמדתי מול כיסאות ריקים – ולא יכולתי להמשיך"

עומר רפאלי, שהיה מורה בתיכון נופי הבשור, איבד תלמידים רבים ב־7 באוקטובר – ולא הצליח לשוב להוראה ● ורד אבני הפיקה טקסי זיכרון – עד שהחיים עצמם הפכו לטקס מתמשך ● בזמן שהמדינה מתקשה לספק פתרונות תעסוקה, עמותות אזרחיות כמו "מיזם 710" מנסות לעזור לאלפי עקורים לבנות חיים מחדש

עוד 2,088 מילים

כשסילמן אומרת "לא", למה היא מתכוונת?

11 ימים אחרי שהמשרד להגנת הסביבה נדרש להכריע אם קצא"א תוכל לשלש את כמות הנפט באילת, עתידו של המפרץ עדיין מעורפל: סילמן ואנשיה השיבו לבקשה בשלילה, אבל הותירו פתח לחריגים שעלול להיות מנוצל לרעה ● בינתיים הצדדים שומרים על דממת אלחוט, ונותר רק לתהות אם לפנינו מקרה נוסף שבו כסף גדול מהמפרץ מתערבב בתהליכי קבלת ההחלטות הרגישים ביותר בישראל

עוד 705 מילים

הדחת היועמ"שית היא רק תחנה בדרך לחיסול משפט נתניהו

נתניהו מנסה להשתלט על כל המוסדות הדמוקרטיים – החל בכנסת, דרך בתי המשפט, הייעוץ המשפטי והפרקליטות ועד התקשורת והאקדמיה ● לכל המעשה הזה יש תכלית ברורה אחת: לעצור את המשפט הפלילי שבו הוא נתון ● פרשנות

עוד 588 מילים ו-1 תגובות
היום ה־535 למלחמה ● 59 חטופים עדיין בעזה

כ"ץ תקף חקירה של מצ"ח; הרמטכ"ל: "לא מקבל הנחיות דרך הודעות בתקשורת"

חמאס פרסם סרטון של אלקנה בוחבוט ויוסף חיים אוחנה ● צה"ל יירט שתי רקטות ששוגרו מהרצועה; הג'יהאד האסלאמי נטל אחריות על הירי; התרעות הופעלו בעוטף עזה ● האו"ם הודיע שיצמצם את נוכחותו ברצועה, אחרי שחמישה עובדי אונר"א נהרגו בלחימה ● טראמפ: מעריך שמדינות נוספות יבקשו להצטרף להסכמי אברהם

עוד 60 עדכונים

הנתון שהופך את ביזת התקציב לאיום קיומי

אם יש נתון שצריך להטריד את כולנו משבוע ביזת התקציב בכנסת, הוא לא בהכרח העברת מאות מיליונים למשרדים מיותרים בזמן מלחמה ● הרי מחברי הקואליציה הנוכחית כבר אין לנו ציפייה שינהגו באחריות ● הנתון המדאיג באמת נמצא דווקא באור הירוק שהם קיבלו מאיתנו לנהוג כך ● פרשנות

עוד 569 מילים ו-2 תגובות

בלי הודעה מוקדמת, תושבי רמת אביב גילו שהעירייה מתכוונת לעקור 100 מטר של שיחים עבותים ● מדובר ב־13 מיני צמחים שמטהרים את האוויר, מורידים את הטמפרטורה ומהווים בית ומקור מזון למגוון בעלי חיים ● יותר מ־600 תושבים מתנגדים למהלך, אך העירייה פרסמה משאל ציבורי שאינו כולל אפשרות לשימור המתחם ● "לא מדובר בטיפול או שדרוג של השיחים, אלא בחיסול של רובם"

עוד 1,728 מילים ו-7 תגובות

חידוש הלחימה נפתח בהפתעה מוצלחת – ובעיתוי פוליטי שקוף

חידוש התקיפות ברצועת עזה הגיע בעיתוי שמשרת את ממשלת נתניהו – סמוך לאישור התקציב ועם הדהוד לפוליטיקה הפנימית ● במהלך צבאי קצר שהפתיע את חמאס, ישראל ביקשה להעביר מסר גם ללבנון ולסוריה, תוך שהיא נזהרת מהחטופים ● בינתיים, האמריקאים מאותתים כי אם חמאס יגלה גמישות, הם לא שוללים הסדר – ואף לא מעורבות שלטונית ביום שאחרי ● פרשנות

עוד 803 מילים ו-2 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה