אישיות
יואב ספיר

דוח הסנגוריה הציבורית חושף ליקויים חמורים במערכת אכיפת החוק

טעון תיקון שימוש יתר במשפט הפלילי, מעצרי שווא, הגשת כתבי אישום בגין זוטות, הפרת זכויות בחקירת קטינים, כשלים בטיפול בתלונות על אלימות של שוטרים ● דוח פעילות הסנגוריה הציבורית לשנת 2018 מציף סוגיות מפתח במערכת אכיפת החוק שזקוקות לרענון מיידי

דוח הסניגוריה הציבורית לשנת 2018 מותח ביקורת קשה על מערכת אכיפת החוק בישראל וחושף שורה של כשלים במשטרה ובבתי המשפט.

הדוח, שמטרתו לסקור את פעילותה של הסניגוריה הציבורית בשנה החולפת, הוגש השבוע לשר המשפטים ולוועדת הסניגוריה הציבורית, ומתוארות בו מגמות והתפתחויות כלליות שנוגעות למשפט הפלילי, לחירויות הפרט ובמיוחד לזכויות חשודים, נאשמים ואסירים.

קריסה תחת העומס

הדו"ח חושף ירידה מובהקת ומדאיגה בהיקף הפניות לשירותי הסניגוריה הציבורית, ומתמקד בליקויים שהתגלו במערכת אכיפת החוק ובמערכת המשפט ושם דגש על האקוטיים שבהם:

שימוש יתר במשפט הפלילי. הסניגוריה הציבורית מתריעה מזה שנים על התופעה של שימוש יתר בהליכים פליליים במקום נקיטה בהליכים חלופיים, מתאימים יותר, כמו למשל הסדר סגירת תיק מותנית עבור בגירים והליכים כדוגמת קד"מ (קבוצת דיון משפחתית) עבור קטינים.

הגשת כתבי אישום בגין זוטות. במהלך שנת 2018 נתקלה הסניגוריה הציבורית במספר לא מבוטל של כתבי אישום שעוסקים במעשים פעוטי ערך, אשר לעמדתה של הסניגוריה הציבורית רחוקים מן הרף הפלילי ואינם מצדיקים את השימוש בכלי הפוגעני והחריג של הגשת כתבי אישום.

מעבר לפגיעה בפרט, הגשת כתב אישום במקרים כאלה מהווה גם בזבוז משווע של זמן שיפוטי ומשאבי ציבור. כך למשל הוגש כתב אישום כנגד אישה לאחר שבמהלך דין ודברים בינה לבין הגרוש שפכה עליו יוגורט. הסניגוריה הציבורית קוראת לרשויות האכיפה להפעיל שיקול דעת ראוי בעניינים אלה מלכתחילה ולא להופכם לכתבי אישום פליליים.

הגשת כתב אישום במקרים מסוימים מהווה בזבוז משווע של זמן ומשאבים. הוגש, לדוגמה, כתב אישום כנגד אישה ששפכה יוגורט על הגרוש שלה במהלך ויכוח

מעצרי שווא. הסניגוריה הציבורית שבה ומתריעה על ריבוי המעצרים בישראל – התופעה המטרידה ביותר כיום במערכת המשפט הפלילי. לתופעה זו השלכות מדאיגות על משטר זכויות האדם בישראל ועל היחס שבין הפרט לשלטון. מנתוני המשטרה עולה כי במהלך שנת 2018, לראשונה מזה שנים, חלה ירידה ניכרת במספר המעצרים – ירידה של 10% מהשנה הקודמת.

נראה שהשיח שהובילה הסניגוריה הציבורית על ריבוי המעצרים ועל נזקיהם נותן את אותותיו, אבל בשורה התחתונה גם במהלך שנת 2018 נתקלה הסניגוריה הציבורית בתופעה רחבת היקף של מעצרים מיותרים שבמקרים רבים ניתן היה לחסוך באמצעות שחרור חשודים בתחנות המשטרה.

אי מיצוי הסמכות של קציני משטרה לשחרר בערובה עצורים בתחנות משטרה גורם לפגיעה מיותרת בחירותם של העצורים, להכבדה משמעותית על שב"ס ולהעמסת דיונים מיותרים בפני בתי המשפט כדי לדון בבקשה לשחרור.

אחת הדוגמאות לכך בדו"ח היא של אישה צעירה ללא עבר פלילי שנעצרה בחשד שנכנסה לדירת ארוסה לשעבר, סירבה לצאת מהדירה ומשכה בחולצתו של המתלונן. בית משפט השלום בבאר שבע הורה על שחרורה, תוך שהוא מבקר בחריפות את התנהלת המשטרה שנמנעה מלשחרר את האישה עוד בתחנה.

ד"ר יואב ספיר, הסניגור הציבורי הארצי (צילום: יונתן סינדל/פלאש90)
ד"ר יואב ספיר, הסניגור הציבורי הארצי (צילום: יונתן סינדל/פלאש90)

פגיעה בזכות ההיוועצות עם סניגור לפני חקירה. למרות פסקי הדין של בית המשפט העליון בנושא חשיבות זכות ההיוועצות ועל אף הוראות החוק והתקנות, המציאות בחדרי החקירות מלמדת כי משטרת ישראל לא מקפידה ליידע את כל העצורים על זכותם להיוועץ בסניגור בכלל, ובסניגור ציבורי בפרט, טרם חקירתם.

הסניגוריה הציבורית עושה מאמצים רבים להבטחת מימוש זכותם של חשודים להיוועצות עם עורך דין, הכוללים מפגשים עם קציני משטרה, טיעונים בבית המשפט המביאים לא אחת לפסילת ראיות ולשחרור עצורים שזכויותיהם נפגעו והקמת מערך תורנות וכוננות שמאפשר נגישות של סניגורים לכל תחנות המשטרה בכל שעות היממה ובכל ימות השבוע.

למרות זאת, קרוב למחצית מהעצורים המיוצגים על ידי הסניגוריה אינם זוכים לממש את זכותם החוקית לייעוץ משפטי לפני חקירה. לאחרונה פנה הסניגור הציבורי הארצי למפכ"ל המשטרה בדרישה שמשטרת ישראל תיישם את פסיקת בית המשפט העליון ושוויתור על זכות ההיוועצות יהיה מתועד בהקלטת אודיו-וידאו.

מרבית התלונות המוגשות למח"ש אינן מגיעות לכדי חקירה ממצה עד תום. חקירה של ממש נערכת רק בכשליש מכלל התלונות מדי שנה

הפרת זכויות בחקירת קטינים. גם השנה נדרשו סניגורים להעלות בפני בתי המשפט טענות רבות כנגד הפרת זכויותיהם של קטינים במהלך חקירה משטרתית. בין השאר הועלו השנה טענות בדבר חקירה בשעות הלילה שלא כדין, חקירה ללא נוכחות הורים, הובלה אסורה באיזוק ואף חקירה שלא על ידי חוקר מיוחד. בחלק מהמקרים בתי המשפט החליטו על שחרור הקטינים ממעצרם בעקבות הטענות בדבר הפרת הזכויות בחקירה.

כך קרה למשל בעניינה של נערה בת 14.5, ללא עבר פלילי, שעוכבה על ידי שוטר בקניון בחשד לביצוע עבירה של גניבת רכב יחד עם חברתה. היא נעצרה לאחר ששהתה בתחנה יותר משלוש שעות, מבלי שנשלחה הודעה על כך לסניגוריה הציבורית ולמשפחתה ומבלי שנמסר לה כי היא זכאית לייעוץ על ידי הסניגוריה הציבורית טרם חקירתה. בית משפט השלום בבאר שבע קיבל את עמדת הסניגוריה והורה על שחרור הקטינה לאור הפגיעה בזכויותיה.

טיפול בתלונות על אלימות שוטרים. מניתוח נתוני הפעילות הכלליים של מח"ש ניתן ללמוד על כך שמרבית התלונות המוגשות למח"ש אינן מגיעות לכדי חקירה ממצה עד תום – בין אם מפני שהוחלט שלא לחקור בהן כלל ובין אם משום שנערך לגביהן בירור ראשוני בלבד, שלא הוביל להמשך חקירה.

מהנתונים עולה כי חקירה של ממש נערכת רק בכשליש מכלל התלונות שמוגשות למח"ש מדי שנה, ובמקביל, תוצאות החקירות שמתקיימות מתאפיינות בשיעור נמוך של מיצוי הדין עם השוטרים. גם סיכום נתוני המעקב של הסניגוריה הציבורית אחר תלונות שהוגשו למח"ש מעיד על שיעור נמוך של מיצוי הטיפול בתלונות בגין אלימות שוטרים.

נוכח המצב הזה, הסניגור הארצי פנה לפרקליט המדינה ולמנהלת מח"ש והציג בפניהם את הקשיים העולים מעבודתה השוטפת של הסניגוריה הציבורית לגבי מיצוי הטיפול בתלונות למח"ש. כעת, יש לקוות שהנחיות פרקליט המדינה העדכניות ויישומן יביאו לשיפור בהתמודדות עם התופעה של אלימות שוטרים באופן שיהווה מסר ברור כנגד תופעה זו, הפוגעת בציבור ובמשטרת ישראל כאחד.

עוד 819 מילים
כל הזמן // יום שישי, 10 במאי 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־216 ללחימה ● 132 חטופים עדיין בעזה

ארה"ב: המבצע ברפיח יחליש את ישראל במו"מ עם חמאס

נתניהו בתגובה לארה"ב: "אם נצטרך לעמוד לבד, נעמוד לבד" ● בני משפחות חטופים מפגינים מול הקריה בזמן כינוס הקבינט ● דובר צה״ל: ״יש מספיק חימושים למשימות ברפיח" ● שגריר ישראל לארה"ב: עיכוב משלוח הנשק "מצער" ושולח "מסר שגוי" לחמאס ● דיווח: אם לא תהיה עסקה בקרוב - גנץ ואיזנקוט צפויים לפרוש מהממשלה ● סופית: בוטלו אירועי ההילולה במירון

עוד 61 עדכונים
אמיר בן-דוד

מורשת של עליונות יהודית

חטופים כן או לא, רפיח או נורמליזציה, במשרד למורשת יהודית עסקים כרגיל – בימים אלה מונה שם מנכ"ל חדש, איתי גרנק, והוא כל מה שדמיינתם: הוביל קמפיינים נגד שמאלנים, תומך בהדתה ומו"ל של כלי תקשורת משיחי. כל אלה מתאימים לשר המורשת כמו כפפה ליד, אבל בינם למורשת אין דבר או חצי דבר.

הוועדה לבדיקת מינוי בכירים בנציבות שירות המדינה בדקה את מועמדותו של גרנק ואת כישוריו "בהקפדה יתרה, במטרה להבטיח שהמניע הפוליטי אינו המניע המכריע בבחירת המועמד".

אורי ארליך הוא עיתונאי לשעבר, פעיל שמאל ודובר ארגון הארכיאולוגים "עמק שווה".

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,051 מילים

חמש שנים אחרי שעיריית אילת הכריזה על "סוף עידן הפלסטיק" ואסרה על הכנסת חד"פים לים, החופים של העיר הדרומית נותרו בתום חופשת הפסח מטונפים ומלאים בפלסטיק ● מתברר שלחוק אין שיניים והסמכות לתת קנסות תקועה כבר שנים בהמתנה לאישור הממשלה ● זה המצב גם בשאר הערים בישראל ● כל עוד הסחבת הממשלתית תימשך, הים והחופים ימשיכו להיראות כמו מזבלה

עוד 1,384 מילים

למקרה שפיספסת

איזנקוט עלול להתחיל לאכזב, גנץ עלול להתגלות כמשת׳׳פ של נתניהו

בנימין נתניהו ממשיך לסרב להעניק עדיפות עליונה לשחרור החטופים. הם בינתיים נמקים בשבי חמאס ומשפחותיהם ממשיכות להיאבק ברחובות מבלי שמאבקן יישא פרי. המצב נמשך ונגרר מאז שחרור הגל הראשון של חלק מהחטופים לפני כחמישה חודשים.

גדי איזנקוט נחשב עד כה כתקוות המשפחות, מי שמגן בקבינט המלחמה על מטרת החזרת החטופים תחילה. בהצטרפותו לדחיית ההצעה המצרית, הנתמכת על ידי ארה''ב, הוא אכזב. האם נדבק גם הוא בחישובים אלקטורליים? הפקרת החטופים, כשהוא ובני גנץ שותפים לממשלת המחדל לא תשכח לעולם.

דר׳ מיכאל פריאנטה הוא מו׳׳ל, סופר ופובליציסט שחי בפריז. כותב ומפרסם פרוזה ומאמרי דעות בעברית ובצרפתית. בין ספריו האחרונים: ׳׳פרנסוס האחר׳׳, רומן העוסק בבעיות זהות, ׳׳בצל החומות׳׳, זכרונות ילדות המלח של מקנס, מרוקו, ׳׳מבן גוריון ועד נתניהו׳׳, ספר פוליטי חברתי. הוא חבר אגודת העיתונאים של תל-אביב ומפרסם מאמרי דעה ב-הארץ, מעריב, Ynet Times of Israel ,Libération ,Le Mond.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 483 מילים

הכנסת צמצמה את פעילותה דרמטית עם פרוץ המלחמה

הכנסת ה־25 החליטה לצמצם מיוזמתה באופן תקדימי ובניגוד למלחמות העבר את עבדותה הפרלמנטרית, הכוללת פיקוח על הממשלה, בשלושת החודשים הראשונים לאחר מתקפת חמאס, כך עולה ממחקר חדש ● בריאיון לזמן ישראל מסביר עורך המחקר טל אלוביץ': "חלק מההצעות – להביא לדיון או לחקיקה את נושא התנהלות הכנסת במצב חירום"

עוד 1,627 מילים

תגובות אחרונות

הסירו את מעטה הבושה

בין פגישות עבודה וההתעסקות היומיומית כפסיכולוג, העבודה הטיפולית בקליניקה בתקופה הזאת מחזירה אותי במחשבותיי עשור אחורה, לעזה. זיכרונות חזקים שמלווים אותי מאותה התקופה שבה לחמתי יחד עם חבריי לצוות בשג'עייה ובמידה רבה גם הובילו אותי לימים להיות פסיכולוג.

*  *  *

בתקופה האחרונה אני פוגש בקליניקה יותר ויותר חיילי מילואים. חלקם פונים בגלל משבר שהתפתח בעקבות אירועי המלחמה עצמה. אך באופן שאותי הפתיע, רבים אחרים פונים בשל משברים המלווים אותם כבר במשך שנים. הם פונים כעת בזכות המגמה החיובית שמובילה יותר ויותר אנשים לפנות לטיפול.

נתנאל זינגבוים היה לוחם ששרת בצוק איתן בעזה כצלף, כשבחר ללמוד פסיכולוגיה והמציא את אפליקציית "זינגמונד" המחברת בין פסיכולוגים למטופלים, שתעזור לאחרים בקרב הנפשי בעקבות חוויות הלחימה האישיות שלו.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 601 מילים

עקורים

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

בישראל בוחנים תגובה לחרם הטורקי ומנסים למצוא חלופות

עם סחורות שתקועות בנמלי טורקיה, היצואנים והיבואנים מחשבים את עוצמת ההפסדים שיתגלגלו בוודאות גם לצרכנים ● הם ינסו לייבא ולייצא ממקורות אחרים, יקרים יותר, או לייבא את אותם מוצרים טורקיים דרך מדינות שכנות ● ישראל, מצידה, עשויה להגיב לצעד הטורקי במכסים או תלונה לארגון הסחר העולמי

עוד 1,416 מילים ו-1 תגובות

כוחות צה"ל פרוסים לאורך גבול לבנון כדי להרתיע את חזבאללה מלפשוט על יישובי הצפון - אבל במקביל הם חשופים ופגיעים ● לכן חזבאללה מתמקד בפצמ"רים ומל"טים מתאבדים, אשר "צדים" את כוחות צה"ל לאורך הגבול ● וכך, למרות השמועות שנסראללה רוצה לסיים את הלחימה ומוכן להגיע להסכם, זה עדיין לא מתורגם בשטח ועשוי להוביל למלחמה כוללת שאף צד לא באמת רוצה בה ● פרשנות

עוד 793 מילים ו-1 תגובות

ביהמ"ש המחוזי צפוי לקבל את חוות הדעת הרבות של גורמי הביטחון ולאשר את הוראת הממשלה לסגירת הערוץ הקטארי ● בכסות של שיקולי ביטחון, פועלת הממשלה לצמצם את חופש הפעולה של כלי תקשורת ● מה שמתחיל בסגירת שידורי ערוץ אל־ג'זירה עלול להסתיים בסגירתם של כלי תקשורת אחרים ● פרשנות

עוד 879 מילים

ישראל נואשת להחליף את העובדים הפלסטינים, אבל מתעללת במחליפים

החקלאות הישראלית זקוקה נואשות לעובדים זרים שיחליפו את הפלסטינים, שכניסתם לארץ נאסרה מאז ה-7 באוקטובר ● אך עובדים הודים שהגיעו לאחרונה לארץ מספרים כי יחס מתעלל ותנאי עבודה בלתי חוקיים הם נפוצים מאוד ● תוכנית ההגירה החדשה של הממשלה צפויה לגרום לבעיות נוספות

עוד 1,568 מילים

"בית החולים הדסה לוקה בגזענות ואפליה"

מעקב זמן ישראל קדוש מולא טוען שחברת ועד עובדים ביקשה ממנו לרקוד בפניה "ריקוד אתיופי", שהוכרח להתפטר וכי מנהליו בבית החולים הדסה רודפים אותו במשך שנים ● אילן (שם בדוי), אח מוסמך כ־35 שנה, טוען ליחס לא הוגן הלוקה בגזענות ולמניעה מכוונת של קידום ● תלונותיהם המפורטות נחתו לאחרונה אצל מבקר המדינה ● הדסה: "כל הליך סיום עבודה מתבצע על בסיס מקצועי וענייני ללא כל קשר למוצא"

עוד 1,515 מילים

פרשנות סמוטריץ' הפך לשק החבטות של נתניהו

בלשכת ראש הממשלה נהנים לטפח את העימות עם שר האוצר ולהבליט את העובדה שסמוטריץ' לא מתפקד ● "הכלכלה הישראלית גדולה עליו", אומר גורם בכיר בלשכת נתניהו, "הוא נתן לבנק ישראל ולאגף התקציבים את הטיפול בכלכלה ואמר להם 'תעזבו אותי מזה, רק תתנו לי את ההתנחלויות'" ● סמוטריץ', מצדו, לא נשאר חייב

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
שלום ירושלמי, אתה כתב ופרשן עתיר זכויות, אבל כתיבתך הנוכחית לא עומדת בסטנדרטים מינימליים. באופן קבוע אתה מדברר את התדרוכים והמסרים של נתניהו, דרעי ואחרים בלי לאתגר אותם ולשים בתוך הקשר.... המשך קריאה

שלום ירושלמי, אתה כתב ופרשן עתיר זכויות, אבל כתיבתך הנוכחית לא עומדת בסטנדרטים מינימליים. באופן קבוע אתה מדברר את התדרוכים והמסרים של נתניהו, דרעי ואחרים בלי לאתגר אותם ולשים בתוך הקשר.
בכתבה זאת, לדומה – מי מינה את סמוטריץ' הכושל לשר בשני משרדים חשובים?? הוא האחראי על הכשלונות אף יותר מהשר עצמו. גם ההשתלחות בפקידות הבכירה שמתפקדת כמובגרת האחראית בכלכלה הישראלית היא חצופה ושקופה, ונועדה להסיט את כל האש מנתניהו.
@בירנית גורן

עוד 647 מילים ו-1 תגובות
היום ה־215 ללחימה ● 132 חטופים עדיין בעזה

כוכבי: לא ניתן לשחרר את החטופים ללא סיום המלחמה

הרמטכ"ל הודיע לתת־אלוף עופר וינטר על סיום שירותו בצה"ל ● מת מפצעיו לוחם הימ"מ ייטב לב הלוי, שנפגע בשבוע שעבר באורח אנוש בקרב ליד טולכרם ● דיווח: אמבולנס מלווה את נתניהו בנסיעותיו מאז עבר השתלת קוצב לב ● בית המשפט גזר על ארי הרו, שהורשע במסגרת הסדר טיעון במרמה והפרת אמונים, שישה חודשי עבודות שירות וקנס בגובה 700 אלף שקלים

עוד 44 עדכונים

שני שלישים מתושבי העוטף לא מרגישים בטוחים לשוב הביתה

אף שרוב תושבי העוטף עדיין מרגישים שהקיבוצים והמושבים שנאלצו לנטוש הם "הבית", רובם לא חש בטוח לחזור לשם כעת, ומצביעים על ליקויים ביטחוניים שמונעים מהם לשוב לאזור, כולל חוסר אמון בהנהגה, כך עולה מסקר חדש שממצאיו מובאים כאן לראשונה

עוד 520 מילים

המלחמה העמיקה את הפערים החינוכיים

בדיקת זמן ישראל נזקי תקופת הקורונה ללימודים טרם תוקנו במלואם, וכעת נוספו להם נזקי המלחמה ● רבים מבתי הספר לא ממוגנים, חובת הנוכחת בוטלה, והתוצאה – תלמידים ישבו בבית במשך חודשים ● לחלק מהילדים העקורים אין תנאים סבירים ללמידה עד עכשיו ● משרד החינוך לא בדק את היקף הפגיעה ● ארגוני ההורים: הלמידה מרחוק לא שווה כלום, הנזק גדול וייקח שנים לתקן

עוד 1,843 מילים

להחלטה שהתקבלה בסוף השבוע נגד בניית מלון בחוף לידו באשדוד עשויות להיות השלכות על כל קו החוף הישראלי ● ועדת הערר קבעה שהחוף שייך לציבור ולא לקומץ בעלי הון, ושתוכניות מהמאה הקודמת של בנייה סמוך לקו המים לא מתאימות למציאות הנוכחית ● בינתיים יציקת הבטון והיסודות שהונחו בלי היתר ממשיכים לכער את החוף, ונראים כמו אנדרטה למלון שאולי לא יקום אף פעם

עוד 943 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה