סעודיה מזהירה כי תפעל להתחמש בנשק גרעיני, אם איראן תשיג נשק כזה, כדי להגן על אזרחיה ואדמתה. סכנת מירוץ חימוש גרעיני מאיימת על המזה"ת, וג'ו ביידן יצטרך לבלום אותה. בינתיים ממשל טראמפ מחפש דרכים חדשות להגביר את הלחץ על איראן.
גורמים מדיניים בכירים בירושלים אומרים כי חזרה של ממשל ג'ו ביידן להסכם הגרעין עם איראן, ממנו נסוג הנשיא טראמפ ב-2018, עלולה לעורר מירוץ חימוש גרעיני באזור מחשש שאיראן תשיג פצצה גרעינית. מדובר במדינות כמו סעודיה, מצרים וטורקיה, שמעוניינות אף הן להשיג נשק גרעיני, ואם איראן תשיג אותו לפניהן יפתח מירוץ חימוש במזרח התיכון.
חזרת ממשל ביידן להסכם הגרעין עם איראן עלולה לעורר מירוץ חימוש גרעיני. מדינות כסעודיה, מצרים וטורקיה מעוניינות אף הן להשיג נשק גרעיני, ואם איראן תשיג אותו לפניהן יפתח מירוץ חימוש במזה"ת
הנשיא ג'ו ביידן הביע בעצמו חשש מהאפשרות הזו בראיון שהעניק לעיתון "ניו יורק טיימס" בשבוע שעבר.
שר החוץ הסעודי פייצל בן פרחאן הסביר את עמדת ארצו בקשר למשא ומתן שג'ו ביידן מתכנן לקיים עם איראן בנושא הגרעין. בראיון שהעניק ב-6 בדצמבר לעיתון האיטלקי "לה רפובליקה" הוא אמר שסעודיה איננה מתנגדת לכך שארה"ב תחזור להסכם הגרעין עם איראן משנת 2015, אך הציב תנאים:
- יש להטיל איסור מוחלט על איראן להעשיר אורניום.
- יש לפתור את בעיית הפיקוח במתקנים הגרעיניים הצבאיים של איראן מכיוון שיש אתרים איראניים בהם מגבילים את פעילות הפקחים הבינלאומיים ומונעים מהם לבצע את עבודתם.
בראיון נוסף שהוא העניק לרשת CNBC דרש שר החוץ הסעודי כי ארצו תהיה חלק מהמשא ומתן העתידי בין ממשל ביידן לאיראן כדי:
"להפסיק את הפעילות הגרעינית של איראן ואת הפעולות 'המלוכלכות' שלה באזור".
סעודיה, שאיראן מתחרה עמה על ההגמוניה באזור המפרץ, גורסת כי זוהי זכותה להתחמש בנשק גרעיני. את הביטוי לעמדה הזו נתן עאדל ג'ביר, שר המדינה לענייני חוץ, בראיון שהעניק לסוכנות הידיעות הגרמנית בחודש שעבר:
"זוהי זכותה של סעודיה שיהיה גם לה נשק גרעיני. אנו שומרים על זכותנו להתחמש בנשק גרעיני אם לא נצליח למנוע מאיראן את ההתחמשות בנשק הזה. זוהי בהחלט אופציה מבחינתנו. אם איראן תהפוך לכוח גרעיני מדינות נוספות ילכו בעקבותיה. סעודיה הבהירה שהיא תשקיע את מירב המאמצים להגנת עמה ואדמותיה".
סעודיה, שאיראן מתחרה עמה על ההגמוניה במפרץ, גורסת כי זכותה להתחמש גרעינית. "אנו שומרים על זכותנו להתחמש בנשק גרעיני אם לא נצליח למנוע מאיראן להתחמש בו", אמר שר המדינה לענייני חוץ הסעודי
בחודש שעבר שיגר השגריר הסעודי בשבדיה, הנסיך ח'אלד בן סלמאן, איגרת לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, בה דרש שהסוכנות תמשיך לחשוף את הפעילות הגרעינית העויינת של איראן.
באיגרתו הוא כתב שהמשך הגדלת כמות האורניום המועשר שבידי איראן מעבר להגבלות שמופיעות בהסכם הגרעין היא המשך להסלמה וההפרות האיראניות וטען כי:
"בהתנהגות הזו איראן מאיימת על הביטחון והשלום העולמי".
סעודיה הבהירה פומבית כי היא רוצה להיות צד בשיחות שמתכנן ג'ו ביידן לקיים עם איראן בנושא הסכם גרעין חדש. גם בחריין הביעה רצון דומה, אולם האיראנים דוחים את הדרישה הזו על הסף. משרד החוץ האיראני סעיד ח'טיב פירסם הודעה ב-7 בדצמבר שבה דחה על הסף את האפשרות של השתתפות סעודיה ובחריין במשא ומתן עתידי על תכנית הגרעין האיראנית ואמר כי:
"על המדינות האלה לדעת את מקומן".
ארה"ב מודאגת ההתפתחויות האחרונות בנושא הגרעין האיראני, חיסולו של מדען הגרעין האיראני מוחסן פחרי זאדה העלה לראש סדר היום הבינלאומי את סכנת הגרעין האיראני והיא תקשה על ג'ו ביידן לנהל משא ומתן עם איראן על חזרה להסכם הגרעין.
האיום של סעודיה, כי בכוונתה להתחמש בנשק גרעיני אם איראן תשיג את הנשק הזה, מטריד מאוד את ארה"ב. היא איננה רוצה מזרח תיכון גרעיני שבו גורמים קיצוניים יכולים לשים את ידם במהירות על נשק השמדה המוני כזה.
לכן, הנשיא ג'ו ביידן יאלץ להתחשב בעמדת מדינות המפרץ ובעמדת ישראל, המתנגדות בתוקף לחזרת ארה"ב להסכם הגרעין משנת 2015, מבלי שהוא יורחב ויתוקן משמעותית בכמה סעיפים, כמו למשל הכללת פרוייקט הטילים הבליסטיים האיראניים.
האיום של סעודיה, כי בכוונתה להתחמש בנשק גרעיני אם איראן תשיג את הנשק הזה, מטריד מאוד את ארה"ב. היא איננה רוצה מזה"ת גרעיני, שבו גורמים קיצוניים יכולים לשים את ידם במהירות על נשק השמדה המוני כזה
טראמפ מחפש דרכים חדשות ללחץ על איראן
ממשל טראמפ חידש בשבוע שעבר את מאמציו לפתור את משבר המפרץ המתבטא במצור מדיני וכלכלי על קטאר.
"הרביעיה הערבית" (מצרים, סעודיה, איחוד האמירויות ובחריין) הטילה את החרם הזה על קטאר לפני 3 שנים בגלל תמיכתה בטרור והתערבותה בעניינים הפניימיים של מדינות ערב.
הנשיא טראמפ שיגר למפרץ את השליח ג'ארד קושנר, שנעזר בכווית כמתווכת כדי לנסות להביא לפתרון המשבר.
כווית מסרה כי חלה התקדמות גדולה במגעים וסוכם עקרונית על פיוס, אולם נראה כי סעודיה ממתינה ל"אור ירוק" גם ממצרים, איחוד האמירויות ובחריין. הנשא טראמפ שוחח בטלפון עם נשיא מצרים א-סיסי וניסה לשכנעו להסכים לפיוס עם קטאר.
על פי גורמים אמריקנים, הנשיא טראמפ יזם את המהלך לפני שהוא עוזב את הבית הלבן כדי להנחית באמצעותו מכה אחרונה על הכלכלה האיראנית.
במהלך סיורו במפרץ ביקש ג'ארד קושנר משליטי סעודיה לפתוח מחדש את המרחב האווירי הסעודי לטיסות מסחריות מקטאר. הטיסות של קטאר במרחב האווירי של סעודיה נפסקו בעקבות אותו חרם כלכלי שהטילה עליה "הרביעיה הערבית" לפני 3 שנים.
כתוצאה מהמהלך הזה של "הרביעיה הערבית" משלמת קטאר לאיראן סכום שנתי של 100 מיליון דולר כדי שטיסותיה יוכלו לעבור במרחב האווירי האיראני. ממשל טראמפ רואה בסכום הזה חמצן כלכלי עבור איראן והוא רוצה להפסיקו כדי להדק את טבעת החנק על צווארה.
לא ברור אם ממשל טראמפ יצליח להפסיק את החרם של "הרביעיה הערבית" על קטאר לפני שהנשיא טראמפ יעזוב את הבית הלבן ב-20 בינואר.
גורמים בכירים במפרץ מסרו כי צפוי החודש מפגש פסגה של ראשי מדינות המפרץ לדיון בנושא הפיוס.
כתוצאה מחרם "הרביעיה הערבית" על קטאר, קטאר משלמת לאיראן 100 מיליון דולר בשנה כדי שטיסותיה יעברו במרחב האווירי האיראני. ממשל טראמפ רואה בסכום זה חמצן כלכלי לאיראן והוא רוצה להפסיקו ולהדק את טבעת החנק על צווארה
השאלה החשובה היא מה יעשה ג'ו ביידן בעניין הפיוס במפרץ. הוא מסתייג מסעודיה ורוצה בדיאלוג עם איראן. סעודיה ואבו דאבי סייעו בבחירות הקודמות לנשיאות האמריקנית לגייס כספים לקמפיין של דונלד טראמפ כדי שייבחר לנשיא בעקבות הסכם הגרעין עם איראן ב-2015.
על פי גורמים אמריקנים, המהלך הזה של הנשיא טראמפ במפרץ נועד להקשות על ג'ו ביידן לנהל משא ומתן עם איראן על חזרה להסכם הגרעין עם איראן.
נושא הגרעין האיראני מטריד מאוד את מדינות אירופה, ישראל ומדינות המפרץ, והוא יהפוך לאתגר גדול עבור ממשל ביידן אשר יצטרך לנווט בזהירות בשדה מוקשים במזה"ת. אם הוא ינסה לנקוט במדיניות פייסנית מדי מול איראן הוא צפוי להיתקל בהתנגדות עזה של ישראל ומדינות המפרץ, סכנת ההסלמה במפרץ גדולה וג'ו ביידן יצטרך לקחת זאת בחשבון.
יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)
האלוף במיל. גיא צור מספר שרואיין במשך 45 דקות בידי שרה נתניהו לתפקיד מזכירו הצבאי של רה"מ.
אם זה נכון, זוהי עבירה פלילית חוזרת של הפרת אמונים לכאורה מצד הנוכל המשסה. האם היועצת המשפטית לממשלה תפעל? האם אחוזי התמיכה בנתניהו ובליכוד יצנחו? האם הפתולוגיה הזו מעניינת מישהו? לא נעצור את הנשימה.
האלוף במיל. גיא צור מספר שרואיין במשך 45 דקות בידי שרה נתניהו לתפקיד מזכירו הצבאי של רה"מ – עבירה פלילית חוזרת של הפרת אמונים. האם היועמש"ית תפעל? האם התמיכה בליכוד תצנח? לא נעצור את הנשימה
רק הגילוי הזה – בלי המכלול העצום של אלפי הפתולוגיות מהן נאלצנו לסבול – אמור להניב פרידה מהחיים הפוליטיים של כל מנהיג או איש ציבור במדינות דמוקרטיות סבירות. ודאי של מועמד לראש הממשלה. אדם בעל הגינות מינימלית היה מניח את המפתחות על השולחן.
ב-2012 התמודד גיא צור לתפקיד המזכיר הצבאי של ראש הממשלה דאז בנימין נתניהו, ומצא את עצמו בראיון אל מול רעייתו. https://t.co/yUmJ812LbW
— ערוץ 7 (@arutz7heb) June 26, 2022
מדינות דמוקרטיות סבירות אמרנו. אדם בעל הגינות מינימלית אמרנו.
אך ישראל לא אמרנו. כי אין דמוקרטיה ששוללת אזרחות ופוגעת בזכויות אדם של מיליונים הנתונים לשליטתה ומקיימת שתי מערכות חוק לפי מוצא אתני. לא קיימת חיה כזו. ואין גרם של הגינות בנתניהו שריסק ועלול לסיים את מלאכת הריסוק של ההיבטים הליברל-דמוקרטיים שעדיין נותרו כאן.
וגם עדותו ביום 20 ביולי בוועדת החקירה הממלכתית לאסון מירון – שכמובן תהיה מביכה, חלולה ומלאת כזבים – לא תגרע דבר מהתמיכה בפוליטיקאי הנורא הזה.
אמרנו מדינות דמוקרטיות סבירות ואדם בעל הגינות מינימלית. אך אין דמוקרטיה שפוגעת בזכויות אדם של מיליונים תחת שליטתה ומקיימת שתי מערכות חוק לפי מוצא אתני, ואין גרם של הגינות בנתניהו
ריקבון. מק וריקבון. ופתולוגיה.
עורך דין דניאל חקלאי הוא בעל משרד עריכת דין שמתמחה בייצוג בתחומי המשפט הפלילי, עבירות הצווארון הלבן, ועדות החקירה, הדין המשמעתי ולשון הרע. בן 46. נשוי ואב לשני בנים. פרסם מאמרים וכן סיפורים קצרים בכתבי עת דיגיטליים. אוהב מאד ספרות, קולנוע ומוזיקה. מוטרד מאד מהסכנות העצומות למשטר הדמוקרטי ולזכויות האדם והאזרח. מנסה לחשוב כיצד למקם את המשפט החוקתי ואת המשפט הפלילי בהקשרים סוציולוגיים, תרבותיים, פוליטיים, היסטוריים ופסיכולוגיים.
אז מסתבר ששופטי בית המשפט העליון האמריקאי הטעו את הסנאט, כאשר בתור מועמדים הבטיחו לא לבטל את הזכות להפלות. גם שמרנים וגם שקרנים? מזעזע!
אבל אם נשים בצד את הרגש, אפשר לראות את ביטול הפסיקה מ-1972 הידועה בשם "רו נגד ווייד" (אשר קבעה שהחוקה מגנה על זכות האישה לבצע הפלה) כך: השמרנים טוענים שאין זכות חוקתית להפלות, ושהנושא הוא פוליטי.
אפשר לראות את ביטול הפסיקה מ-1972 הידועה בשם "רו נגד ווייד" (שקבעה כי החוקה מגנה על זכות האישה לבצע הפלה) כך: השמרנים טוענים שאין זכות חוקתית להפלות, והנושא הוא פוליטי
למרות שטיעון זה בא מבית מדרשם הקודח של הרפובליקאים, הוא לא בהכרח מטורף, והוא גם מספק לדמוקרטים פתח לא רע לבחירות אמצע הקדנציה בנובמבר.
הרעיון שהזכות להפלה לא מעוגן בחוקה הוא הרבה פחות מטורף, למשל, מההתעקשות שלכל טמבל כן יש זכות חוקתית לשאת תת-מקלע בקניון השכונתי (ולאחרונה בית המשפט שוב תמך בגרסה זו). אינני משפטן, אבל אני יודע לעשות חיפוש, ולא מצאתי את המילה הפלות בחוקה. כל השאר זה פרשנות.
במהלך חצי המאה האחרונה הסוגייה עוותה לחלוטין על ידי כל הצדדים, כולל ליברלים שמתעקשים שההתנגדות להפלות היא סוג של קונספירציה לשעבד נשים ולשלול מהן זכויות על גופן באופן כללי. הם מתעקשים לקרוא לעמדתם "הזכות לבחור" כאילו שמדובר בטעמים של גלידה, ולא מעיזים לומר את האמת: הם תומכים בזכות לבצע הפלות – קרי בהפלות.
ריבונו של עולם, קראו לילד בשמו! הציבור מזהה בהיסוס כזה חולשה – בארה"ב כמו בארץ בנושאים אחרים – וככה זה נגמר.
אני מאמין לשמרנים שהם באמת ובתמים רואים בהפלה סוג של רצח, או למצער הריגה. אני לא מסכים עם הדעה הזו, אבל אני גם חושב שלמילים יש משמעות ושעדיף לדייק. לכן אני לא "תומך בבחירה" – אני תומך בזכות לבצע הפלות (גם עד שלב מאוחר למדי בהריון).
אני מאמין לשמרנים שהם באמת רואים בהפלה סוג של רצח או הריגה. אני לא מסכים עם דעה זו, אבל גם חושב שלמילים יש משמעות ושעדיף לדייק. לכן אני לא "תומך בבחירה" – אני תומך בזכות לבצע הפלות
וכן, אני מודה שיש כאן סוגיה מוסרית לא פתורה וכנראה לא פתירה. אינני לגמרי בטוח שזו לא הריגה; אבל אני מסיק שגם אם כן זה עדיף על להכריח אישה לשאת עובר שאיננה רוצה בו עד הלידה.
אם אתה רואה בזה רצח אז יש להניח, בהקשר האמריקאי, שאתה גם תומך בעונש מוות – שהוא גם כן רצח. החיים לא מושלמים, וגם המוות לא, ואין בחירות קלות, וכולנו צריכים להירגע.
זה לא כל כך מוזר, אם כך, להסיק שהמחלוקת בין נקודת המבט שלי לבין זו שמתנגדת להפלות היא באמת פוליטית יותר מאשר משפטית. החלטת בית המשפט העליון משנת 1972 הייתה סובייקטיבית כמו זו שביטלה אותה בסוף השבוע שעבר. "רו" סיפקה פשוט דרך נוחה להבטיח את הזכות להפלות תוך עקיפת הפוליטיקאים, שבארה"ב הם חכמים עוד פחות ממקביליהם הישראלים.
נראה שהרפובליקאים מעדיפים כעת שבתי המחוקקים במדינות השונות הם שיחליטו בעניין הפלות. זה, שוב, לא לגמרי בלתי הגיוני. אבל יש בזה גם משהו אנטי-לאומי, כאילו שארה"ב איננה מדינה אלא סתם אוסף של טריטוריות אוטונומיות; רפובליקאים רבים באמת גורסים כך. אם הימין בארץ (שטוען שהוא המחנה הלאומי) הוא בפועל המחנה הדו-לאומי, הימין בארה"ב הוא המחנה הרב-לאומי. שם כמו כאן הם לא מבינים עד הסוף את המהות של עצמם; בלבול שאינו מודע לבלבולו.
מי שבאמת מאמין בארה"ב כמדינה יכול לטעון שחקיקה פדרלית היא זו שצריכה לתת להפלות את הכיסוי הנדרש. וזו אכן עמדתי.
כך או כך, זה בסדר גמור. רוצים שהנושא יהיה פוליטי? אז אדרבא, שיהיה פוליטי ועוד איך. הזעם על כך שמחצית המדינות עומדות לאסור על הפלות אכן צריך להבהיר לאזרחים (שחלקם הניכר עצלנים מבחינה אינטלקטואלית) שלהצבעות שלהם (וגם להימנעות) יש השלכות. זה צריך לדרבן החלטות פוליטיות המבוססות על הבנה בוגרת של סיבה ומסובב (שם כמו בישראל; רוצים איראן ישראלית וסוף למדינה היהודית? תצביעו לימין!)
נראה שהרפובליקאים מעדיפים כעת שבתי המחוקקים במדינות השונות יחליטו בעניין הפלות. זה לא בלתי הגיוני. אבל יש בזה גם משהו אנטי-לאומי, כאילו שארה"ב אינה מדינה אלא אוסף טריטוריות
סקרים מראים שרוב עצום בקרב האמריקאים לא רצה בביטול פסיקת רו ונבעת מאיסורים על הפלות. עד היום היה קשה לרתום את הרוב הזה, בין היתר בגלל שהם היו שאננים. הרי כמועמד לכס המשפט ברט קוואנו אמר לסנאט שרו מהווה תקדים חשוב מאוד. האמינו לו. עכשיו יש להגיש חשבון.
אין סיבה להתייאש ואין סיבה לפחד מהבחירות. כזכור, בארה"ב יש כל שנתיים בחירות לכל בית נבחרים ולשליש מהסנאט. צריך להזכיר לבוחרים שדעותיהם לא יתאימו באופן מושלם לאף מפלגה פוליטית; יש לבחור בהתאמה המרבית ולתעדף נושאים. עבור אמריקאים שאכפת להם מביזיון ההפלות, סביר מאוד שהזכות להפלות תהפוך לנושא המרכזי בבחירות באמצע הקדנציה.
זאת ועוד: מי שתומך בזכות להפלות כנראה גם שייך לרוב שתומך במגוון נושאים חברתיים ליברליים כולל גישה רחבה יותר לשירותי בריאות ובקרה הדוקה יותר על נשק. בנושא אחרון זה, שימו לב שאפילו החקיקה המינימלית שהתקבלה בסנאט בימים האחרונים זכתה להתנגדות של 70% מהסנאטורים הרפובליקאים – כלומר 35 מהם. מלבד קומץ שדרך נס הצטרפו ל-50 הדמוקרטים כדי להעביר את החקיקה, רוב הרפובליקאים לא התרשמו ממעשי הטבח והזוועה שהאמריקאים חווים מדי שבוע.
העמדות הרפובליקאיות בנושאים שלעיל, בתוספת התנגדותם לצעדים נגד שינויי האקלים, עם בונוס בצורת הסכנה הברורה שהם ומנהיגם דונלד טראמפ מהווים לדמוקרטיה, אמורים להוציא את הבוחרים לקלפיות.
תמיכה ברפובליקאים (במיוחד כאשר לכל מדינונת שמרנית יש את אותם שני סנאטורים כמו שיש לקליפורניה וניו יורק הליברליות) מובילה לבית משפט עליון שמנותק מהמציאות, מהתקופה ומהעם.
העמדות הרפובליקאיות בנושאים כהפלות ונשק, בתוספת התנגדותם לצעדים נגד שינויי האקלים, עם בונוס בצורת הסכנה שהם ומנהיגם טראמפ מהווים לדמוקרטיה, אמורים להוציא את הבוחרים לקלפיות
בסוף הציבור צריך להבין את זה. אחרת, ואין דרך לומר את זה באופן מנומס, מגיע לו לסבול.
דן פרי שירת כעורך ראשי של סוכנות אי-פי במזה"ת (מבסיסו בקהיר) לאחר תפקידים דומים באירופה, אפריקה והאיים הקריביים. שימש כיו"ר התאחדות עתונאי החוץ בישראל. איש היי טק ויזמות בעבר ובהווה. עקבו אחריו ב: https://twitter.com/perry_dan
עוד עיוות קטן שיימשך בחסות הטרלול הפוליטי הגדול
האזנה מודרכת לסימפוניה החמישית לקמפיין ותזמורת מאת לודוויג ואן נתניהו
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם