JavaScript is required for our website accessibility to work properly. בקהילות החרדיות בארה"ב, החיסונים והמוטציות מפחידים בעיקר את הנשים | זמן ישראל
נשים וילדים מהקהילה החרדית בבורו פארק, ברוקלין, אוקטובר 2020. למצולמים אין קשר לנאמר בכתבה (צילום: AP Photo/Kathy Willens)
AP Photo/Kathy Willens
"אנשים פוחדים יותר מהחיסון מאשר מהווירוס"

בקהילות החרדיות בארה"ב, החיסונים והמוטציות מפחידים בעיקר את הנשים

בלייקווד, ניו ג'רזי, שם מחצית התושבים הם חרדים, שיעור הילודה הוא מהגבוהים בעולם ● זו גם העיר שבה חזרו לנהל ארועי התקהלות בחללים סגורים במהירות רבה ולמעשה, הקורונה נתפסה שם כמפחידה פחות מהרחקת הילדים מבתי הספר ● כל זה השתנה בשבועות האחרונים עם הגעתן של המוטציות לקהילה ● אך בד בבד, מידע כוזב על החיסונים מבלבל את התושבים ומותיר בעיקר את הנשים מבולבלות

לאורך רוב השנה האחרונה, האימהות הצעירות בלייקווד, ניו ג'רזי, חוו את מגפת הקורונה לא רק כעניין של חיים ומוות, אלא בעיקר כמטרד.

זה לא אומר שהקהילה לא חוותה התפרצויות כואבות של המגפה: היא כן. זה לא אומר שהמשפחות לא איבדו את יקיריהן: הן איבדו. אבל כשמקשיבים לאופן שבו האימהות הצעירות מתארות את הסיפור, החלק המשברי של המגפה חלף.

רוב האנשים החלימו מהנגיף, הן חושבות, ורק חלק מהקשישים ומהחולים בסיכון גבוה היו צריכים להישאר בבית. אם לשפוט לפי סרטוני האינסטגרם של החתונות הרבות שמתקיימות כאן בחללים סגורים בעיר, אירועים שבהם מעט מאוד מהאורחים, אם בכלל, טורחים לעטות מסכה, הימים הקודרים של מרץ כמעט ונשכחו.

עבור רבים, סגר שהשאיר בבית אלפי תלמידי ישיבה מבית המדרש הגבוה המקומי, הישיבה הגדולה ביותר בעולם מחוץ לישראל, במשך חודשים – היה מחיר גבוה מדי לשלם. כשהילדים והאנשים הצעירים נמצאים בסיכון נמוך יחסית למות או לסבול ממחלה קשה מווירוס הקורונה, הרחקת הילדים מבתי הספר נדמתה לרבים יותר מזיקה מהנגיף עצמו.

אישה חרדית בשכונה בברוקלין, ניו יורק. 29 בספטמבר, 2020 (צילום: TIMOTHY A. CLARY/AFP via Getty Images)
אישה חרדית בשכונה בברוקלין, ניו יורק. 29 בספטמבר, 2020 (צילום: TIMOTHY A. CLARY/AFP via Getty Images)

כל זה השתנה בשבועות האחרונים, אחרי שנודע על מותה של אישה בת 37, שלפי הידוע הייתה בריאה קודם לכן. החדשות נפוצו בקבוצות הווטסאפ במקביל למידע מוטעה בנוגע לכך שחיסוני הקורונה החדשים עשויים לפגוע בפוריות. בקהילה שבה ילודה ואימהות הם סמל סטטוס בקרב הנשים, שתי ההתפתחויות האלה גרמו לאימהות רבות בעיר לקחת את המגפה ברצינות.

עכשיו, כשרופאים שם וברחבי העולם החרדי יוצאים בקמפיין לשכנע נשים להתחסן כשהן יכולות, ולהיזהר יותר כל עוד הן לא, חלק מהאימהות בלייקווד שוקלות מחדש את העמדה המשפחתית שלהן ביחס לקורונה.

"הסיפורים האלה לא גורמים לנו להיות פחות מודאגות, לכל הפחות", אומרת תושבת לייקווד, 30, בהיריון. היא ציפתה לקבל את החיסון עד שבדיקת הקורונה שלה יצאה חיובית בשבוע שעבר, דבר שהופך אותה ללא זכאית להתחסן, לפחות עכשיו.

לייקווד, עם קהילה חרדית שמהווה כמחצית מאוכלוסיית העיר, שמונה 100,000 איש, היא העיר הפורייה ביותר בניו ג'רזי. ב-2015 נולדו כאן 45 תינוקות על כל 1,000 תושבים – שיעור גבוה פי ארבעה מהממוצע במדינה, ובין הגבוהים בעולם. אז כשהתחילו לצוץ השמועות על השפעות החיסון המתקרב על הפוריות, המקומיים חששו מאוד.

השמועות התחילו בערך כשניו ג'רזי התחילה להציע חיסונים, והתבססו באינסטגרם ובווטסאפ, פלטפורמות הרשת החברתית וההודעות הפופולריות בקרב נשים חרדיות.

נשים הולכות בוויליאמסבורג, בית לקהילה חרדית גדולה בניו יורק, 10 באפריל, 2019 (צילום: Spencer Platt/Getty Images)
נשים הולכות בוויליאמסבורג, בית לקהילה חרדית גדולה בניו יורק, 10 באפריל, 2019 (צילום: Spencer Platt/Getty Images)

בקבוצת ווטסאפ אחת שמנוהלת על ידי חרדים כדי לדון בקורונה, אישה אמרה שהיא חושבת לעלות לישראל, אבל שוקלת מחדש את צעדיה אחר שראש עיריית לוד הודיע כי ידרוש מהורים להתחסן לפני שילדיהם יוכלו לחזור לבתי הספר.

בקבוצה אחרת, נשים השוו את ההמלצה הישראלית לאפשר לנשים הרות להתחסן, לרופאים נאצים שמענים יהודים. "מגעיל!! הם מבצעים ניסויים ביהודים!!", כתבה אחת הנשים.

מספר אנשים שיתפו מידע על קוקטייל תרופות שיצר רופא חסידי, ולדימיר זלנקו, שקודם על ידי דונלד טראמפ אך בהמשך נמצא שהוא לא יעיל ואף מסוכן במקרים מסוימים. מישהו אחר שיתף וידאו של זלנקו שבו הוא אומר שאנשים צעירים ובריאים לא צריכים להתחסן. הוא הציע ליטול אבץ כדי לעכב את "השכפול הוויראלי" ואמר ש"לעניות דעתי הרפואית, אף אחד לא זקוק לחיסון".

בתחילת ינואר, מייקל ויינשטיין, משפיען אינסטגרם חרדי מלונג איילנד עם למעלה מ-21,000 עוקבים, העלה לייב לאינסטגרם של ד"ר לורנס פלבסקי, רופא ילדים ומתנגד ידוע לחיסונים, שאף נשא דברים בסימפוזיון של פעילים מתנגדי חיסונים ב-2019, שאליו הגיעו מאות חרדים ממונסי, ניו יורק. בסרטון, פלבסקי רומז שהחיסונים הם רק מהלך עסקי של חברות התרופות – ושהם עשויים לפגוע בפוריות.

טובה הרשקוביץ, 30, אם לארבעה שגרה בטומס ריבר, ניו ג'רזי, קהילה חרדית גדולה בקרבת לייקווד, אומרת שרבות מחברותיה מבולבלות בנוגע לחיסון ולא יודעות על מי לסמוך.

משפחה חרדית בברוקלין, אוקטובר 2020 (צילום: AP Photo/Kathy Willens)
משפחה חרדית בברוקלין, אוקטובר 2020 (צילום: AP Photo/Kathy Willens)

"מפחיד לדעת שיש נשים שם שאומרות מה שהן רוצות על החיסון הזה", היא אומרת ומציינת שמשפיעני אינסטגרם פופולריים בקהילה החרדית מפיצים מידע שגוי על החיסונים. "הרבה מהחברות שלי עוקבות אחרי האנשים האלה".

ד"ר מארק קירשנבאום, רופא ילדים עם מרפאה בבורו פארק ובוויליאמסבורג, שתי קהילות חרדיות שבהן החתונות והאירועים חברתיים חזרו להיראות כמו בחודשים שלפני המגפה, אומר שהוא מאמין שבערך 20% ממשפחות המטופלים שלו "חשדניים לגבי החיסון".

הרוב מחסנים את ילדיהם למחלות אחרות בגלל הדרישות של בתי הספר, הוא אומר, אבל חיסוני הקורונה הם עדיין עניין של בחירה – אם את בכלל מצליחה להתחסן. קצב הפיתוח המהיר שלהם, כמו גם העובדה שהם חדשים לגמרי, גורמים לו לצפות לחשדנות רבה יותר. "אנשים פוחדים יותר מהחיסון מאשר מהווירוס", אומר קירשנבאום.

כדי להילחם בחשש הזה, אנשי הרפואה החרדים שעמלו בשנה האחרונה לשכנע את הקהילות שלהם להתייחס להנחיות הקורונה ברצינות, מפנים עכשיו את כל כוחם לבניית אמון בחיסונים החדשים.

הוועד הרפואי של הנשים היהודיות, ארגון לרופאות חרדיות וסטודנטיות לרפואה, מפריך מידע שגוי באמצעות דף מידע ופודקאסט שהוא מפיק. קבוצה של אחיות חרדיות מארחות שיחה שבועית שבה ניתן לדון בחיסונים, באמצעות קווים חמים שנגישים לנשים שלא משתמשות באינטרנט מטעמי דת, ובשעה שבה רוב הילדים כבר במיטה – ימי חמישי ב-21:00 – והנשים לרוב מבשלות לקראת שבת.

הקהילה החרדית מנהלת דיאלוג עם משטרת ניו יורק בברוקלין, אוקטובר 2020 (צילום: AP Photo/John Minchillo)
הקהילה החרדית מנהלת דיאלוג עם משטרת ניו יורק בברוקלין, אוקטובר 2020 (צילום: AP Photo/John Minchillo)

"גם אם את לא באינטרנט, יש מתקפה של מידע ומידע מוטעה שמנסה לשכנע ולהניא אנשים מהחיסון לקורונה", אומרת טובי אש, אחות במיאמי ואחת המייסדות של EMES, ארגון שמקדם הפצת מידע רפואי שמבוסס על מדע בקהילות החרדיות. "קשה מאוד לסנן את המידע המדויק".

רופאות חרדיות אומרות שהן מקבלות עשרות טלפונים בנוגע לבטיחות החיסונים בחודשיים האחרונים, כששאלות רבות מתייחסות לבטיחות של החיסונים עבור נשים צעירים או נשים הרות.

הרב ד"ר אהרון גלאט, ראש מחלקת מחלות זיהומיות והאפידמיולוג ועוזר רב במחוז נסאו בלונג איילנד, אומר שהוא מקבל שאלות מהורים לנשים צעירות שמתחילות לצאת לדייטים וירצו להרות זמן קצת אחרי שיתחתנו – כולם רוצים לדעת האם החיסון יהווה בעיה.

"אם מישהו שואל אותי, אני בהחלט ממליץ להתחסן", אומר גלאט. "אנחנו מתמודדים עם סיכון ממשי של מוות מקורונה או סיבוכים אחרים של המחלה, לעומת סיכון תיאורטי, כשאין שום סיבה תיאורטית לכך שהוא מסוכן".

הוא מוסיף: "יש אפס ראיות שמצביעות על כך שהחיסון פוגע בפריון".

צוות רפואי מטפל באישה בהריון שחלתה בקורונה בבית החולים שערי צדק בירושלים, 3 בפברואר 2021 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
צוות רפואי מטפל באישה בהריון שחלתה בקורונה בבית החולים שערי צדק בירושלים, 3 בפברואר 2021 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

בלייקווד, מרפאה בשם חמד התריעה על הבעייתיות של מקרי קורונה בקרב נשים צעירות, והודיעה שחלק מהחולות הפילו. "שלא כמו בתחילת המגפה, כשבעיקר קשישים וגברים היו בסיכון, עכשיו אנחנו עדים לאשפוזים של נשים בנות 35-45", הם כתבו בהודעה. הם יעצו לנשים הרות לדבר עם הרופאים שלהן לגבי החיסון, "בין אם נדבקתן בעבר בקורונה או לא".

יש בקהילות מי שמתייחסים להנחיות מרשויות הבריאות כמקור לבלבול.

החיסונים החדשים לקורונה שייצרו פייזר ומודרנה לא נבדקו על נשים הרות, מה שגרם לארגון הבריאות העולמי לייעץ בהתחלה שרק נשים בהיריון שנמצאות בסיכון גבוה לסיבוכים מקורונה יתחסנו.

אבל עם הזמן התגבש קונצנזוס שההיריון עצמו הוא גורם סיכון, וארגון הבריאות העולמי שינה את המלצתו, למרות שהוא עדיין לא ממליץ לחסן את כל הנשים ההרות, וממליץ שנשים ידברו עם הרופאות שלהן. בניו ג'רזי כללו את ההיריון ברשימת התנאים שמעניקים לאנשים את הזכות להתחסן מוקדם יותר, וגם בניו יורק הוסיפו את ההיריון לרשימה.

הקמפיינים החינוכיים האלה עשויים לקבל עידוד מסיפורים עצובים רבים, בישראל ובלייקווד. בישראל, שש נשים הרות אושפזו במצב קשה, אחרי שנדבקו במוטציה הבריטית החדשה, מה שעודד את ממשלת ישראל לחסן גם נשים הרות.

משפחה בקורונה. אילוסטרציה (צילום: istockphoto/vlada_maestro)
משפחה בקורונה. אילוסטרציה (צילום: istockphoto/vlada_maestro)

בלייקווד, המקומיים נדהמו לשמוע בחודש שעבר על מותה של בשה רנד, 37, אמא לשלושה שגרה בטומס ריבר הסמוכה. הודעה על מותה בתקשורת המקומית לא פירטה את סיבת המוות, אבל פוסט לגיוס כספים למען משפחתה של רנד, שנכתב על ידי אחותה, פירט שהיא מתה מקורונה, למרות שלא ניתן היה ליצור קשר ישיר עם משפחתה ולאמת את העובדה הזאת.

רנד לא הייתה בהיריון, אבל היא אמא חרדית טיפוסית, אחרי שעברה מנוואדה לניו ג'רזי זמן קצר לפני מותה, כדי שילדיה יוכלו ללמוד בישיבה וכדי שבתה הבכורה תוכל ללמוד בתיכון חרדי.

"בשי הייתה קלינאית התקשורת של הבת שלי בחודשים האחרונים", כתב אחד המגיבים לפוסט גיוס הכספים, פוסט שגייס מעל 600 אלף דולר. "מעולם לא פגשתי אישה אדיבה ודואגת ומסורה כמוה".

מתנדבים מקומיים ביוזמת COVID Plasma, שמחברת בין אנשים שיצאו חיוביים בבדיקת הקורונה לבין בתי חולים ומרפאות חוץ שמעניקות טיפול באמצעות נוגדנים ממחלימי המחלה, מעודד נשים הרות לשקול את הטיפול אם הן נדבקות במחלה. אבל אפילו כמה מהמתנדבים בפרויקט, כמו חדוה, מורה בתיכון בלייקווד, אומרים שהם לא בטוחים שהחיסון הגיוני לכולם.

חדוה ובעלה, שנמצא בסיכון גבוה לסיבוכים, התחסנו בשבוע שעבר. "אם הייתי חושבת שזה משהו באמת לא בטוח, לא הייתי מתחסנת בעצמי", היא אומרת.

גבר חרדי מקבל חיסון נגד וירוס הקורונה בירושלים. 12 בינואר 2021 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
גבר חרדי מקבל חיסון נגד וירוס הקורונה בירושלים. 12 בינואר 2021 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

אבל היא לא בטוחה שהחישובים האלה תקפים לגבי בתה, צעירה בת 20 שגרה בישראל, עובדת מהבית ובעלה כבר חולה בקורונה. היא שמע שמועות על כך שהחיסון גורם לבעיות בפוריות והיא כבר לא יודעת במה להאמין, בעיקר כי החיסון חדש כל כך.

"בהחלט שמעתי מרופאים שלא מומלץ להיכנס להיריון מיד אחרי החיסון", היא אומרת. "את לא שומעת דברים כאלה לגבי חיסונים לשפעת". (המרכז לבקרת מחלות אמר ש"נשים שמנסות להרות לא צריכות להימנע מהיריון אחרי קבלת החיסון").

מצד שני, אומרת חדוה, בכל הנוגע לקהילה שלה בלייקווד, היא שמעה על שתיים או שלוש נשים הרות שחלו מאוד בקורונה בשבוע האחרון. היא מקווה שהנשים יהיו זהירות יותר.

"הגיעה אלי בשבוע שעבר בת 22 עם דלקת ריאות כפולה", היא אומרת. "הרבה יותר דברים כאלה קורים בזמן האחרון, ואנחנו מנסים להפיץ את הבשורה ולגרום לאנשים להיזהר יותר".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 1,350 מילים
כל הזמן // יום רביעי, 27 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
ארה"ב במו"מ עם איראן, האש נמשכת בלבנון

הבית הלבן הכחיש את הדיווח האיראני, שלפיו, מתגבשות הבנות בין המדינות

ילדה בת שבע נורתה למוות בערערה; המשטרה עצרה מספר גורמים שלפי החשד קשורים לירי ● כמה רחפני נפץ של חזבאללה פגעו בצפון הארץ, בקרבת הגבול ● צה"ל תוקף באזור צור ● גפני קרא לנציגי מפלגתו ברשויות המקומיות שלא לשתף פעולה עם המשטרה; לפיד: זו קריאה לאנרכיה ● לבקשת נתניהו, בית המשפט ביטל שוב את הישיבה שבה הוא אמור היה להמשיך למסור את עדותו

לכל העדכונים עוד 32 עדכונים

קשת אחים - דוח הנציבות האזרחית לפשעי חמאס

כשהייתי תובעת בעזה, בתפקיד הראשון, הגיע לידיי יום אחד תיק הרצח של שעיה דויטש ז"ל. מושבניק מהזורעים, שנדד לירושלים ומשם לכפר-ים בגוש קטיף, שם אהבתו לחקלאות הובילה אותו לגדל זני פרחים מיוחדים.

ב-29.3.1993, שבוע לפני הפסח, נקרא לחממה על ידי פועליו. למפגש הביא ממתקים וופלים לכבוד החג, אלא שהם התנפלו עליו ואחד דקרו בלבו.

עו"ד סא"ל במיל' אורי אגוז, לשעבר בפרקליטות הצבאית, שופטת בעבירות טרור. חברת פורום דבורה. מחזאית ותסריטאית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,464 מילים
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

שנ"צ במושב האחורי לא יפיל את נתניהו

תיעוד הקמפיין של גדי איזנקוט ב"עובדה" היה ההפך מסרט מלחמה: שיוט אגבי ונינוח ברכב ממפגש למפגש, והירדמות קצרה בתווך, במושב האחורי ● הכריזמה הדובית של איזנקוט מוסמסה לגמרי ● אולי זה מספיק כדי להפוך לראש ממשלה, אבל הרושם הוא שחסר כאן קרב: חזרה מיוזעת מיום ארוך של התחככות, צרידות חרוכה ממאמץ בלתי פוסק לשכנע אנשים, תחושה שמישהו נלחם על זה באמת ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 858 מילים
אמיר בן-דוד

מדינה במבצע חיסול

ספק אם יש מישהו במדינה שמסוגל לדקלם את שמות כל "ראשי הנחש" שישראל חיסלה מאז השבעה באוקטובר. והלילה חיסלנו – בפעם המי יודע כמה – את ראש הזרוע הצבאית של חמאס ● וגם: הווטו האמריקאי בצפון ● האיום הדרמטי של רוסיה ● התפנית המעודדת בגוש עציון ● מבזק ספורט ● ועוד...

הרמטכ״ל אייל זמיר, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ״ץ בדיון בקריה ב-26 במאי 2026 (צילום: מעיין טואף/ לע״מ)
מעיין טואף/ לע״מ

פסילוסיבין ככיוון מבטיח לטיפול ב-PTSD בארץ

מאז ה-7 באוקטובר אנחנו מתמודדים לא רק עם שיקום בתים וקהילות, אלא גם עם שיקום נזק בלתי נראה: שיקום התודעה.

הנתונים שמצטברים מהשטח מציירים תמונה מוכרת מדי למי שעוסקים בבריאות הנפש – גל מתמשך של הפרעות דחק פוסט־טראומטיות, דיכאון וחרדה, שמאתגר את המערכות הקיימות ודורש מענה רחב, מהיר ומדויק.

פרופסור איל פרוכטר הוא שותף מייסד ומנהל תחום רפואה ומדע קולקטיב עיקר - השותפות לחוסן בישראל.

ד"ר נדיה ליסובודר היא יועצת קלינית CRO, מייסדת ומנכ"לית של גליל מחקר ביו-רפואי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 849 מילים

המל"ל כיבה את נורת האזהרה הירוקה

פרישת המל"ל מעיסוק במשבר האקלים מחזירה את ישראל לימים שבהם העיסוק בנושא נתפס כפריבילגיה של מחבקי עצים ● זה לא רק מיושן, אלא מנותק מהמציאות שבה מתקיים קשר הדוק בין שינויי האקלים לביטחון הלאומי ● הפתאומיות והשרירותיות של המהלך מעוררות חשש שמדובר בחלק מרוח התקופה: הרוח הטראמפיסטית המנשבת במסדרונות הממשל הישראלי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,262 מילים

להקים את הסנהדרין

ראוי להקים בישראל את מוסד "הסנהדרין". המערכת הפוליטית סרחה ויוקרתה מצויה בשפל עמוק ברחוב הישראלי. פוליטיקאים רדודים וברוטליים בהתנהגותם החדירו נורמות פסולות לחיים הציבוריים והשחיתו את המערכת הפוליטית.

אנו זקוקים לסוג של חבר מושבעים או בית מגוון בהרכבו, שיהווה מקור השפעה והשראה למנהיגים ולציבור הרחב וישפיע על השיח הציבורי, וזאת בהיעדר ריסון של מקבלי ההחלטות.

משה בן עטר הוא פובליציסט, מחבר הספר "המסע לישראל האחרת". עסק שנים בתכנון אסטרטגי והיה מנכ״ל המועצה הציונית בישראל, מנהל כפר הנוער יוענה ז'בוטינסקי, ומנהל המכון למחקר וחינוך בקרן כצנלסון. היה יועצם של כמה שרים ויועץ ליצחק הרצוג. כיום יו"ר המועצה הציבורית היהודית דרוזית. חבר בקבוצת מפקדים למען ביטחון ישראל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 632 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

בג"ץ נתן לוועדת גרוניס סולם, והיא בחרה להישאר על העץ

המערכה על מינויו של אלוף רומן גופמן לראשות המוסד כבר אינה מתנהלת רק בין העותרים לנתניהו, אלא בין שופטי בג"ץ לוועדת גרוניס עצמה ● אחרי שהוועדה התבצרה בעמדתה וזיכתה את גופמן מכל דופי, שופטי בג"ץ יתקשו להימנע מהכרעה ישירה בשאלת טוהר המידות שלו ובגורל המינוי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 936 מילים

תגובות אחרונות

הרב לנדו קבר את חוק הפטור והותיר את נתניהו בהלם

אנשי ראש הממשלה היו בטוחים שהצליחו לגבש רוב שיאשר את חוק ההשתמטות ויבטיח את שלמות הקואליציה ● אבל אז הגיע מנהיג הליטאים, הדהים את הח"כים החרדים, והטיל וטו שריסק אלפי שעות של תרגילים פוליטיים ● נתניהו מבועת מהאפשרות שהברית תתפרק לקראת הבחירות, אבל ההחלטה של הרב לנדו מעידה שגם ראש הממשלה כבר לא שולט באירוע ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,052 מילים ו-1 תגובות

במזה"ת החדש, הבלוקצ'יין ניצח את הסנקציות

איראן גובה דמי מעבר לא חוקיים במצר הורמוז בהיקף של מיליארדים, ועוקפת את הסנקציות שהוטלו עליה באמצעות תשתית פיננסית פרטית הקשורה בטבורה לצמרת הממשל האמריקאי ולכלכלת ארה"ב בכללותה ● הממשל והרשויות בארה"ב פועלים מול התופעה בשני קולות מנוגדים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,143 מילים

ריאיון המסע פורץ הדרך של הרופאה הדרוזית הראשונה

ד"ר נאדיה ח'יר, שזכתה בשבוע שעבר בפרס יוקרתי למנהיגות נשית, נזכרת בימים שבהם לנשים דרוזיות היה אסור לנהוג או ללמוד באוניברסיטה ● ההחלטה ללמוד רפואה נולדה מתוך רצון לעזור לנשים בקהילה שסירבו להיבדק אצל רופאים גברים – ודרשה פגישה חשאית עם מנהיג העדה כדי לקבל אישור חריג

לכתבה המלאה עוד 899 מילים

בצפון, המורתע הפך למרתיע

יותר מ־130 תקיפות בשבוע אחד ו־11 חיילי צה"ל שנהרגו מאז הפסקת האש אינם עוד "הפרות" נקודתיות, אלא סימן לשינוי מאזן ההרתעה בצפון ● חזבאללה זיהה את נקודת התורפה הישראלית ברחפני הנפץ, הקפיא בפועל את תנועת הכוחות בתוך לבנון והרחיב בהדרגה את טווח הפגיעה גם לתוך ישראל ● כל עוד הדרג המדיני מרסן את התגובה, הארגון ימשיך לפרש את הזהירות הישראלית כחולשה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 850 מילים

הפלירטוט החרדי עם איזנקוט הוא בעיקר מסר לנתניהו

החרדים מנסים להחזיר לעצמם את מעמד לשון המאזניים באמצעות פלירטוט פומבי עם איזנקוט, אבל האיום על נתניהו נשען על בלוף כפול: הם לא באמת בדרך לממשלת מרכז–שמאל, ומתווה הגיוס של איזנקוט רחוק מאוד ממה שהם מבקשים ● המטרה הפוליטית ברורה: ללחוץ על הליכוד, לבלבל את הגוש שממול ולנסות להפוך את איזנקוט לגלגל חמישי בקואליציית נתניהו הבאה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 780 מילים

חלף עם הרוח

מה שהתחיל בהתעלמות מהתושבים הדרוזים, מסתיים ברפיסות וחוסר משילות ● ממשלת ישראל שלחה את חברת "אנרג'יקס" להקים טורבינות רוח בצפון רמת הגולן, וברגע האמת נטשה אותה לבד מול אלימות המפגינים ● המפכ"ל נתן את ברכת הדרך אבל לשטח הגיעו שישה שוטרים, ונתניהו הבטיח להקים צוות בין-משרדי אבל התאייד ● ניר ישועה, מנכ"ל אנרג'יקס: "ברמת הגולן לא הייתה משטרה ולא מדינה"

לכתבה המלאה עוד 1,484 מילים ו-2 תגובות

הקרב על הדמוקרטים מתחיל בכיבוש

ריאיון העיתונאי והיוצר הדוקומנטרי נועם שיזף קורא להתפקד לדמוקרטים כדי להקים בתוך המפלגה בלוק אנטי־כיבוש, שילמד מהמתנחלים בליכוד איך מפעילים לחץ פוליטי מבפנים ● בריאיון לזמן ישראל הוא מסביר למה בעיניו הפלת ממשלת נתניהו אינה מספיקה, מדוע השמאל חייב לחזור לומר "כיבוש", ולמה אין דרך לסיים אותו בלי לשנות את האלקטורט היהודי

לכתבה המלאה עוד 1,948 מילים ו-4 תגובות

משחק כפול בביירות

נביה ברי, מנהיג תנועת אמל והשותף הבכיר של חזבאללה בדואופול השיעי בלבנון, פועל מאחורי הקלעים כדי לשמר את מעמדו הפוליטי ● בעוד שהרס כפרי הדרום מעורר זעם ציבורי גובר נגד ארגון הטרור, ברי ממתין לשעת כושר כדי להציג את עצמו כאלטרנטיבה מתונה – אך בינתיים ממשיך להעניק לחזבאללה מטרייה הפוליטית

לכתבה המלאה עוד 1,270 מילים

מופע ההתקרבנות של עו"ד ציון אמיר מול שופטי בג"ץ מוכיח כי מטרתו העיקרית של שר המשפטים היא לסחוט פרובוקציה ● למרות שהשר מייבש בתי משפט במכוון וממציא חוקי בחירה חדשים, נציגו מתעקש להציגו כמי שמציל את הסדר התקין ● השופטים, שמבינים את המלכוד, מנסים לאלץ את לוין למינויים טקטיים כדי לא להעניק לו עילה פוליטית נוספת להתנגחות במערכת ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 930 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.