האם מוזיאון פולין בוורשה הוא באמת מוזיאון יהודי?

המוזיאון לתולדות יהודי פולין (מלפנים נראית האנדרטה לזכר מרד גטו ורשה) (צילום: Kpalion, ויקיפדיה)
Kpalion, ויקיפדיה
המוזיאון לתולדות יהודי פולין (מלפנים נראית האנדרטה לזכר מרד גטו ורשה)

האם מוזיאון פולין בוורשה לתולדות יהודי פולין הוא באמת מוזיאון יהודי? האם הוא יכול להשתמש בשם "מוזיאון"? לא בטוח. משהו קורה במוזיאון פולין. יותר מידי תקלות, בורות גדולה מדי, ויותר מידי מקרים – מעלים את השאלות הללו.  

*  *  *

רבים מהמבקרים בפולין ובמיוחד בוורשה, מקדישים כמה שעות לביקור במוזיאון היהודי של פולין – MUSEUM POLIN, מוסד שהוקם לפני כ-20 שנה. כמעט כל משלחות הנוער שמגיעות לפולין (ויתחדשו בקרוב) מבקרות במוזיאון פולין, שאמור להיות קורת הגג להיסטוריה ולסיפור היהודיים של פולין, מעטפת לאלף שנות היסטוריה של העם היהודי בפולין.

מאיר בולקה חוקר ומגלה בשנים האחרונות את מזרח אירופה ובמיוחד את פולין. כבר 10 שנים על הקו בין פולין לישראל ועדיין לא גילה אפילו 10% מהסיפורים של יהדות אירופה לפני השואה ולאחריה. הופך כל אבן, מאתר כל פיסת מידע ומנסה להוציא את האמת לאור, גם אם היא כואבת. במסגרת עיסוקו פועל לשימור המורשת היהודית ועוסק בשימור אתרי מורשת יהודיים. לעיתים גם נאבק באנטישמיות, בעיקר זו הדיגיטלית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
אזרחי ישראל היהודים אימצו את השם "מוזיאון יהודי" ולא אף אחד אחר. אני מניח שבמידה ובישראל ירצו לציין מיקום של כנסייה עתיקה, לא יגיעו למקום עובדי הרשות הישראלים עם צלב על צוארם כדי לתקוע ... המשך קריאה

אזרחי ישראל היהודים אימצו את השם "מוזיאון יהודי" ולא אף אחד אחר. אני מניח שבמידה ובישראל ירצו לציין מיקום של כנסייה עתיקה, לא יגיעו למקום עובדי הרשות הישראלים עם צלב על צוארם כדי לתקוע שלט "פה מקום הכנסיה העתיקה". להשמיץ זה הכי קל. אין מה להשוות בין הזיכרון בברלין לזיכרון בפולין. בברלין את הזיכרון יצרו הרוצחים . בפולין את הזיכרון יצרו הפולנים לזכר אזרחי פולין היהודים שנרצחו ע"י הגרמנים. איך ניתן לבצע פה השוואה בכלל. הזיכרון. ברלין מכפר על רצח 6 מיליון?

כפי שנכתב כאן (אם כבר- צריך להיות POLIN Museum ובפולנית- (POLIN Muzeum אלא POLIN Muzeum Historii Żydów Polskich - פולין (בשמה העברי של המדינה) המוזיאון להיסטוריה של יהודי פולין. שם שנב... המשך קריאה

כפי שנכתב כאן (אם כבר- צריך להיות POLIN Museum ובפולנית- (POLIN Muzeum אלא POLIN Muzeum Historii Żydów Polskich – פולין (בשמה העברי של המדינה) המוזיאון להיסטוריה של יהודי פולין. שם שנבחר בכוונה רבה ומלאה, בניגוד מודע למוזיאון היהודי של ברלין למשל ורבים אחרים, להצהיר על היותו של המוזיאון מוסד פולני שאיננו מתיימר להיות יהודי, אלא להציג את ההיסטוריה של יהודי פולין ולעסוק בה.
לפני שמדברים על בורות של אחרים, אולי כדאי לציין שאם רוצים לספר לאחרים מתי מוזיאון פולין הוקם, לא צריך "לחשוב" שהמוזיאון הוקם לפני עשרים שנה, אלא צריך לדעת, ואם לא יודעים, אז צריך לפתוח גוגל. ובכן, טקס הפתיחה של המוזיאון היה ב-2013, ותערוכת הקבע נפתחה באוקטובר 2014. כלומר, המוזיאון הוא בן עשור לערך, ולא בן עשרים שנה. ההצעה הראשונית להקים את המוזיאון אגב עלתה לפני כמעט 30 שנה, ב-1995. כלומר, ממש כמו אלו שכתבו את הפוסטים בפייסבוק של המוזיאון, יש לכותב חתיכת תעוזה לתווך לאחרים ידע שאין לו, ואולי בניגוד להם, ידע שהוא יכול לרכוש בקלות עצומה. למה אותם עובדים נמצאים שם מלכתחילה וכותבים את הפוסטים האלה- זו בהחלט שאלה שמצריכה תשובה ובירור, כמו רוב הסוגיות שאתה מעלה כאן-מדאיג במיוחד הסיפור על המוזיאון ב-בובובה. אבל את כל אלה כאמור צריך לבדוק לא כדי לבחון אם מוזיאון פולין ראוי לכותרת מוזיאון יהודי, מאחר שהוא מעולם לא התיימר להחזיק בה.
יחד עם זאת, חלק מההאשמות שמופיעות כאן אינן הוגנות כלל. הכותב מזכיר שהתחלפה ממשלה בפולין ומפציר במוזיאון להבין שרוחות חדשות מנשבות בפולין (המדינה). הוא אינו מזכיר את זה שבמהלך שנותיהן של ממשלות חוק וצדק, אלו שהוחלפו, מוזיאון פולין נחשב ואף הואשם בהיותו מוסד אופוזיציוני באופיו (אף שפעילותו השוטפת המשיכה להיות מתוקצבת גם על ידי המדינה), שדריוש סטולה שעמד בראשו נאלץ לעזוב כדי לאפשר את המשך קיומו, לאחר חודשים של סכסוך עם משרד התרבות הפולני. הסכסוך נסב על תערוכה זמנית שהוקדשה לקמפיין האנטישמי ה"אנטי-ציוני" שהתקיים בפולין ב- 1968, במלאות לו 50 שנה, והיה בו מוצג שהשווה את המצב בפולין של אז, 2018, בה התקבל חוק המכון לזיכרון לאומי ("חוק השואה") והמשבר ביחסים עם ישראל, ועליו יצאה קצפה של הממשלה. כך שמוזיאון פולין העז לא רק להגיד דברים שמעליבים פולנים, אלא אף דברים שמעליבים את ממשלת פולין. אם לדעתו של הכותב התחולל שינוי לרעה בכל הנוגע לדברים אלה מאז שסטולה הועזב ב-2019 או ממועד מאוחר יותר מוגדר (יש להזכיר את התערוכה הזמנית שאצרה ברברה אנגלקינג באביב 2023 שעסקה במרד גטו ורשה מנקודת מבט של יהודים שלא השתתפו בו כלוחמים, גם היא לא עשתה הנחות לעם הפולני), אזי ראוי להזכיר גם מה קדם לו. לגבי המסננת מגוויל ספר התורה- אכן ייתכן שנעשתה על ידי פולנים, אך מוזר שלא מועלה פה כלל האפשרות שנעשתה בידי גרמנים, בפרט אם אכן נמצאה בשטח הגטו (שאלה שנראה שהתשובה לה שנויה במחלוקת), שם היו גם שוטרים אוקראינים, לטבים וליטאים ויותר מכל אחת מהקבוצות האלה מאשר פולנים. הטענה על כך שתערוכת הקבע לא מזכירה "מספיק" את הנושא של הסגרת יהודים בידי פולנים מתמיהה- הוא בהחלט כן מוזכר, אף עם ציטוטים של יהודים שהיו קורבן לאיומים בהסגרה וסחטנות . יתרה מכך, מופיעים בתערוכת הקבע מקרי טבח של פולנים ביהודים, הטבח בידוובנה, הטבח בקיילצה עם תמונות מפורשות וציטוטים מזעזעים מהמשפט שנערך בעקבותיו, פוגרומים נוספים שהתרחשו באותה תקופה והקמפיין האנטישמי של 1968, שרבים מבאי המוזיאון, בפרט התיירים מחוץ לפולין, לא שמעו עליו מעולם. הטענה שיש סכנה שהמוזיאון לא יהיה מוזיאון אלא "מחסן של פריטים שלא הוחזרו לעם היהודי" פשוט אינה הוגנת- זה מוזיאון שבנוי על נרטיב ולא על פריטים אותנטיים, שיש בו יחסית מעט-ואלו מהם שהיו שייכים ליהודים בני זמננו בעיקר נתרמו על ידם ולא "נלקחו מהם". את הנרטיב הזה של תערוכת הקבע ואת הצגתו בנו מיטב המומחים המוזיאליים (ולראייה הפרסים הרבים בתחום שקיבל המוזיאון) וההיסטוריונים -ביניהם יהודים וישראלים. מן הסתם, אלו לא אותם אנשים שכותבים את הפוסטים המדוברים בפייסבוק ולא מי שענו על התגובות אליהם, אך אותם פוסטים ותגובות לא יבטלו את עבודתם של בוני התערוכה.

עוד 795 מילים ו-2 תגובות
כל הזמן // שבת, 27 ביולי 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
מצב הרוח
שיחה עם העיתונאי והדוקומנטריסט שלומי אלדר

"ישראל נלחמת על קיומה. היצירה היא החלק שלי במלחמה על הארץ"

"התקשורת הישראלית לא משדרת את מה שקורה בעזה. אנשים בישראל לא רואים את התמונה הרחבה, לא רואים את מה שרואים בכל העולם. אף אחד לא מבין למה יש הפגנות נגד ישראל. בתקשורת הישראלית החליטו להיות צנזורים ולא לפגוע בנפשו של הישראלי" ● העיתונאי, הבמאי והיוצר הדוקומנטרי שלומי אלדר חזר לישראל שונה אחרי עשור בארה"ב – ולא מתכוון ללכת לשום מקום

עוד 1,961 מילים

מישהו שירים את המורל

מישהו יכול לכתוב לי הודעה משמחת ומחממת את הלב? כותבת אישה מודאגת ממרכז הארץ. זה מזכיר לי אמרה בערבית על אנשים מדוכדכים המבקשים מראש הכפר: "ספר משהו משמח – אפילו שקר".

בני אדם השרויים במצוקה זקוקים לעיתים למישהו שישפר את האקלים, יעלה את מצב הרוח ויפיח תקווה. מישהו ללכת אחריו, להאמין ביושרו, לישון בשקט כשיודעים שהוא מצוי על ההגה.

משה בן עטר הוא פובליציסט, מחבר הספר "המסע לישראל האחרת". עסק שנים בתכנון אסטרטגי והיה מנכ״ל המועצה הציונית בישראל, מנהל כפר הנוער יוענה ז'בוטינסקי, ומנהל המכון למחקר וחינוך בקרן כצנלסון. היה יועצם של כמה שרים ויועץ ליצחק הרצוג.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 776 מילים
אמיר בן-דוד

קשה להאמין שהמאמצים הסיניים אכן יישאו פרי, אך בייג'ינג עוד לא אמרה את המילה האחרונה ● נאום נתניהו הצליח לאכזב גם את המדינות הערביות שמעוניינות בשת"פ עם ישראל ● לבנון חוגגת בענק ברקע איומי המלחמה ● הסודאנים גוועים ברעב ● והשבוע ב־1956: הלאמת תעלת סואץ ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

עוד 1,160 מילים

לחזור הביתה, לקיבוץ, זה כמו לחזור לחיות מול אנדרטה

לאחרונה גיליתי במהלך נסיעה במונית שגם בבת-ים יש רחוב ששמו כ"ט בנובמבר. כבר ידעתי קודם לכן שבירושלים, בהרצליה, אולי גם בערים נוספות יש רחובות הנושאים אותו שם. כידוע, בכ"ט בנובמבר שנת 1947 הוחלט באו"ם על הקמתה של מדינת ישראל.

"עוד יהיו לנו רחובות שייקראו 'ה-7 באוקטובר'", הערתי בלגלוג מריר. ונהג המונית הגיב: "אף אחד לא יסכים לגור ברחוב שזהו שמו".

שלומית טנא היא עיתונאית לשעבר (ב"על המשמר" ובהמשך ב"ידיעות אחרונות")..יוצאת קיבוץ. ב-1981 החלה בסיקור עיתונאי שוטף של הקיבוצים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 681 מילים

למקרה שפיספסת

מותו של החלום האמריקאי

הארכיון של רוןזמן ישראל נובר בארכיון של העיתונאי הוותיק רון מיברג ומפרסם מחדש מבחר מכתבותיו, שקריאה בהן היום מספקת פרספקטיבה איך הגענו עד הלום ● והשבוע: בחזרה להאנטר תומפסון, העיתונאי שחווה על בשרו את התקופה הפוליטית האפלה ביותר בתולדות ארצות הברית - ובפרט שנת 1968 הקודרת והאלימה, שהייתה סופה של התקווה

עוד 2,470 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
אוֹלִימְפִּיָּאדָה 223

כולם מדברים על טרור, אף אחד לא מדבר על צדק. האם במקום להתרווח בכורסה, לשתות בירה קרה,  לנשנש ענבים ולעודד מכל הלב את ספורטאינו, נצפה בלב דואב איך ישראל הופכת מוקצת מחמת מיאוס - ברחובות פריז, באצטדיונים, באולמות האתלטיקה ובבריכות השחייה?

עוד 1,115 מילים

עקורים

נתניהו מהמר נגד האריס. זה עלול לעלות לו ביוקר

חמישה ימים אחרי פרישתו של ביידן מהמרוץ לנשיאות ארצות הברית, האריס הצליחה לבסס את מועמדותה מטעם המפלגה הדמוקרטית והלכה למעשה להחזיר את המרוץ לבית הלבן לנקודת ההתחלה ● זה לא מפריע לנתניהו לזלזל בה, לצאת נגדה באמצעות תדרוכים של גורם מדיני ולהתחנף לטראמפ, שאומר בדיוק את אותם הדברים כמו האריס: יש לסיים את המלחמה ולהחזיר את החטופים הביתה ● פרשנות

עוד 1,125 מילים ו-3 תגובות
היום ה־294 ללחימה ● 115 חטופים עדיין בעזה

משלחת ישראל השתתפה בטקס פתיחת האולימפיאדה בפריז

אחרי החבלה שגרמה לכאוס: צרפת תגביר את האבטחה על רשת הרכבות ● דיווח בצרפת: נפתחה חקירה בעקבות איומים על הנשיא הרצוג ● טראמפ בפגישה עם נתניהו: "חייבים להחזיר את החטופים" ● בכיר במו"מ: "נתניהו מוביל ביודעין למשבר ומהמר על חיי החטופים" ● דיווח: ראש המוסד צפוי להיפגש ביום ראשון עם ראש ה-CIA, ראש ממשלת קטאר וראש המודיעין המצרי ברומא

עוד 44 עדכונים

משרד השיכון הסתבך עם סקר שהזמין בעצמו

בדרך לאישור תוכנית הבנייה של מאות יחידות דיור על מורדות עמק השלום, קרתה למשרד השיכון תקלה: הדוח האקולוגי שהמשרד עצמו הזמין, קבע שמדובר בשטח טבע ייחודי עם מגוון מסחרר של בעלי חיים וצמחים, והמליץ לצמצם משמעותית את הבנייה ● בקרוב יתקיים הדיון המכריע בוועדת התכנון, ואם הבנייה על אחד המקומות היפים והמטוילים ביותר בישראל תאושר למרות ממצאי הדוח, התושבים מבטיחים להגיע עד בג"ץ

עוד 1,461 מילים ו-2 תגובות

פריז חוששת מפיגועי ענק

במהלך החודשים האחרונים מומחי טרור ברחבי העולם המערבי התריעו מפני העלייה באיומי הטרור לקראת האולימפיאדה ● חלקם אף השוו את המצב לאזהרות שהצטברו לפני 11 בספטמבר ● צרפת זקוקה יותר מתמיד לכוחות העילית שלה, לסיוע מודיעיני בינלאומי ואולי לטיפת מזל בסגנון הישן כדי לצלוח את האולימפיאדה הזאת ללא תקריות ● פרשנות

עוד 1,225 מילים

איום המטענים בגדה המערבית מחייב את צה"ל לפעול אחרת

המציאות הביטחונית מצריכה את ישראל לחשוב אחרת בהיבט הסיכול המוקדם של פעולות טרור בגדה המערבית ● לאחרונה הכריז אלוף פיקוד מרכז על מדיניות חדשה – בידוק והחרמה של חומרים דו־שימושיים ● לא מן הנמנע שבקרוב נתחיל לראות הכבדה משמעותית על מעבר הסחורות הללו לגדה ● פרשנות

עוד 871 מילים
היום ה־293 ללחימה ● 115 חטופים עדיין בעזה

הבית הלבן: צריך לסיים את המלחמה; אנו פועלים להגיע לעסקה

דובר צה"ל הודיע, ככל הנראה בעקבות הביקורת על תחקיר בארי, שהתחקירים הבאים שהצבא יפרסם יעסקו בתפיסת ההגנה ובמודיעין ולא בקרבות ● חייל נספה ושניים מחבריו לגדוד נפגעו באורח קשה ברצועה; לפי החשד, הם נחנקו מגז רעיל שגנרטור פלט בחדרם ● הדיפלומט האמריקאי מרטין אינדיק, מהבולטים שבמתווכים בין ישראל והפלסטינים בעשורים האחרונים, מת בגיל 73

עוד 62 עדכונים

כשהדברים מוגשים בכישרון רטורי ומתובלים בסיפורים הרואיים עם גיבורים ביציע, קשה היה להישאר אדיש לנאומו של ראש הממשלה ● אבל כשנתניהו חדר לעומק, התגלו כל המכשלות - בלי תוכנית מציאותית ליום שאחרי, בלי בשורה לחטופים ● בקונגרס האמריקאי גם לא היה מי שיצעק את הכאב שמלווה אותנו מאז השבעה באוקטובר ויציג לנתניהו את שורת האסונות והמחדלים שהוא אחראי להם ● פרשנות

עוד 730 מילים ו-1 תגובות
מרוץ 2024
המרוץ לבית הלבן

כרונולוגיה של פרישה בלתי נמנעת

בניגוד לתיאוריות הקונספירציה, נראה שעד תחילת 2024 מצבו הקוגניטיבי של ביידן היה שפיר לחלוטין ● כשהחלו הסימנים המעידים הראשונים על הידרדרות, בפברואר, הוא כבר היה עמוק מדי בתוך המרוץ - ואולי גם בהכחשה עצמית - מכדי לפרוש בכבוד ● בינתיים, האריס מתחילה את הקמפיין במצב לא הרבה יותר טוב משל ביידן ● יש לה פוטנציאל לנצח את טראמפ - השאלה אם תצליח לממש אותו

עוד 1,231 מילים

תיעוד מהשטח "מחויבים לארץ הזאת ונילחם כדי להגן עליה"

חיילי הגדס"ר הבדואי הם חלק בלתי נפרד מצה"ל ומשתתפים גם כעת בלחימה בעזה ● היחידה המיוחדת הזאת, בעלת הרוב המוסלמי, מילאה תפקיד מכריע בהגנה על המדינה במשך עשרות שנים ● הצלם גיא פטאל הצטרף לגדס"ר 585 בפעילותו לאורך הגבול הדרומי של הרצועה, וחלק את כאבה של קבוצת הלוחמים והגששים המסורה, שמתאבלת על האבדות שלה במלחמה

עוד 888 מילים ו-6 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה