JavaScript is required for our website accessibility to work properly. מירון מנור צוקרמן: ותיקון – אַיִן | זמן ישראל

ותיקון - אַיִן

ראש אמ"ן היוצא אהרון חליוה בטקס חילופי מפקד אמ"ן, 21 באוגוסט 2024 (צילום: צילום מסך דובר צה"ל)
צילום מסך דובר צה"ל
ראש אמ"ן היוצא אהרון חליוה בטקס חילופי מפקד אמ"ן, 21 באוגוסט 2024

פיטר מ. לנדר, מהנדס ראשי בתאגיד דה הבילנד הבריטית, היה מעורב בתכנון מטוס הנוסעים "דה הבילנד קומט" בשנות ה-50. המטוס, הראשון בעולם שהופעל בסילון, סבל מסדרה של תאונות קטלניות שנגרמו בשל כשל הנדסי במבנה גופו – בעיקר סביב חלונות מרובעים שגרמו לעייפות החומר ולסדקים קטלניים בלחץ.

לנדר, שחש אחריות אישית עמוקה לאסונות, בחר להקדיש את חייו לאחר מכן לשיפור הבטיחות בתעופה ולסיוע למשפחות הנפגעים. הוא פעל רבות להעלאת המודעות לחשיבות בדיקות עייפות החומר, תמך ביוזמות חינוכיות להנצחת זכר הנספים וליווה משפחות רבות בהתמודדותן עם הטרגדיה. סיפורו הפך לסמל לאחריות אישית ומקצועית בתעשיית התעופה, ולחשיבות ההכרה בכשל תכנוני המוביל להפקת לקחים ולעשיית טוב.

לנדר, שחש אחריות אישית עמוקה לתאונות במטוס שהיה מעורב בתכנונו, הקדיש את חייו לשיפור הבטיחות בתעופה ולסיוע למשפחות הנפגעים. סיפורו הפך סמל לאחריות אישית ומקצועית בתעשיית התעופה

בימים אלו הופנו הזרקורים לעבר שני ראשי אגף המודיעין של צה"ל: האלוף אלי זעירא שהלך לעולמו בגיל 97 ושימש בתקופה שקדמה לפרוץ מלחמת יום הכיפורים (6 באוקטובר 1973), והאלוף אהרון חליוה (יבדל"א) ששימש – 50 שנה אחרי זעירא – בתקופה שקדמה למתקפת ה-7 באוקטובר 2023.

שניהם, אם להשתמש בנימוקי ועדת אגרנט, נשאו באחריות המרכזית למחדלי ההתרעה. שניהם דבקו בְּ"קונספציה" – הערכה מודיעינית שגויה לפיה אין בכוונת האויב לפתוח במלחמה – והובילו לכך שמידע ותחזיות שסתרו אותה, לא זכו להתייחסות הראויה.

שניהם לא הפגינו גמישות מחשבתית, לא עודדו הבעת דעות שונות בקרב אנשי אמ"ן ולא נקטו בצעדים שהתחייבו ויכלו להוביל להֵעָרְכוּת תואמת של צה"ל. שניהם סיימו את כהונתם כראשי אמ"ן ואת שירותם בצה"ל בעקבות מחדלים אלו ומסקנות ועדות אגרנט ותורג'מן.

אבל לא בנושאי ההתרעה המודיעינית והאחריות הפיקודית עסקינן, אלא באחריות המצפונית שנטלו, אם בכלל, שני ראשי אמ"ן אלו, והאחרון שבהם בפרט, בו אתמקד.

לא אעסוק בנושאי ההתרעה המודיעינית והאחריות הפיקודית של שני ראשי אמ"ן, זעירא לפני מלחמת יום כיפור, וחליוה לפני טבח ה-7 באוקטובר, אלא באחריות המצפונית שנטלו, אם בכלל, וחליוה בפרט

בהתפטרותו, האלוף חליוה אמר כי "המפקד צריך לדעת לשאת באחריות – גם להצלחות וגם לכישלונות", והוסיף כי החלטתו לפרוש נובעת ממחויבותו לערכי צה"ל ומרצונו לחזק את תחושת האחריות במערכת הביטחון.

המילים הן כדורבנות, וההתפטרות יאה למי שמודע לכישלונו האדיר; למי שמכיר במשימתו כַּמעריך הלאומי; למי שמודה בטעותו שהובילה להפקרתם, פציעתם ומותם של רבים כל כך; למי שמבין שביהירותו המקצועית ובביטחונו האינטלקטואלי, גרם להרס חבלי ארץ; למי שבזחיחותו התעלם מסכנת הפלישה ונפל למלכודת ההונאה שטמן לו חמאס.

ברם, למרות הניסוח המדויק  ומהלך הפרישה הנכון, דומה שחליוה גם ניסה בהמשך להצטדק ולטעון לאחריות המערכת, ברקע לאחריותו האישית. כן, דומה שהוא חזר לחיי שיגרה של גנרל הפורש מהצבא ומקרין עסקים כרגיל, משל יצא לפרק ב' של חייו בטבעיות.

ומכאן ההשתאות: האם ההודָאה במחדל לא צריכה הייתה לחרוג ממילותיו היפות של האלוף – "אשא את הכישלון הזה בלבי עד ליומי האחרון"? האם די במילים כדי לשאת באחריות אישית? האם האחריות אינה גם מוסרית ואינה גם מוּתלֶת בתיקון? לכן, ההכרה במחדל היא רב שכבתית -הצהרתית, פונקציונלית ומצפונית. והתהליך השלם מחייב:

  1. מודעות לאשמה.
  2. נטילת האחריות. 
  3. התחייבות לתיקון.

חרף מהלך הפרישה הנכון, דומה שחליוה ניסה בהמשך להצטדק ולטעון לאחריות המערכת לצד אחריותו האישית. הוא חזר לחיי שיגרה של גנרל הפורש מהצבא ומקרין עסקים כרגיל, משל יצא בטבעיות לפרק ב' של חייו

לאור כך, האם חליוה, שמעד קשות – לא רק בהערכתו המודיעינית אלא גם בהתנהלותו באותו לילה שבין ה-6 ל-7 באוקטובר – לא מחויב היה להביע חרטה המלווה בהחלטה אישית לתרום להבאת מרפא לאלו שנפגעו מטעותו, מעין ניסיון לכפר על העוול שגרם? הלא ניתן היה לצפות מהאשם העיקרי בהפתעה המודיעינית, להשלים את מעגל האחריות בכך שיצהיר גם על אחריותו הערכית, וכנגזרת ממנה על הקדשת יתרת ימיו לטובת "קורבנותיה"?

הערכאה הפנימית של ראש אמ"ן היוצא חייבת הייתה לפסוק לטובת נפגעי כשלונו; ובמיוחד לטובת אלה שמתוך אגפו התריעו על הסכנה הקרבה ועל האיום המתגבש, ו"נזרקו" באטימות מחשבתית "מכל המדרגות".

צפויה הייתה ממנו החלטה להתגייס לטובת המשפחות של אלו שנפלו ובמיוחד של אלו מתוכם שהצביעו על תנועות מדאיגות של כוחות הנוח'בה וננזפו. נדרש היה שיתמסר מכאן ואילך לאלו שנרצחו, על אף שהיו הַכָּרוז על פעילות מחשידה ברצועה ולא זכו לתהודה. תצפיתניות, אמרנו כבר?

נראה שחליוה לא רק שהיה שחצן ומתנשא מחשבתית בתקופה שקדמה לשבת השחורה אלא המשיך להיות מבוצר בגישתו גם אחרי נטילת האחריות במוּבנָה הצר. הוא לא נראה כמי שמוכן להתמודד עם השלכות החלטותיו.

נראה שחליוה לא היה רק שחצן ומתנשא מחשבתית לפני השבת השחורה, אלא המשיך להיות מבוצר בגישתו גם אחרי נטילת האחריות במוּבנָה הצר. הוא לא נראה כמי שמוכן להתמודד עם השלכות החלטותיו

חליוה אינו נשמע מיוסר מכשלונו ולא מצטייר כמי שגמר אומר לנסות להביא מזור למשפחות שנפגעו מהעוול התפיסתי שהוביל. וזאת, גם אם הכשל היה מערכתי – מודיעיני, צבאי ומדיני – והוא רק היה אחד מאדריכליו.

מפקד כזה, מן הנכון היה שאחרי מפלתו יעשה מפנה בחייו ויקדיש עצמו לתרומה ולעזרה; שיחיה חיים של תשובה ערכית עם משמעות אנושית על שגיאה קריטית שעשה וגזלה כל כך הרבה מכל כך רבים, חיים של נקיפות מצפון ומעשים שיביעו ייסורי לב על כך שהאמת שלו פגעה אנושות באחרים. וזאת, לפני הקמת ועדת חקירה ממלכתית ובמנותק ממנה.

ובהינתן שהאחריות אינה רק מילים אלא פעולה, מתבקש היה שמעבר ללקיחתו אחריות פיקודית, יפגוש ראש אמ"ן לשעבר את פני הזולת: בהלוויות החללים המוחזרים מהשבי, בביקורֵי משפחות חללים (ושל התצפיתניות בפרט), בליווי פצועים, בעידוד פגועי נפש. וככלל, בחיזוק ידיים למי שנפער חלל בחייו בעטיה של הפלישה הקטלנית והמפתיעה. אין לזה הגדרה מדויקת אבל זה פשוט מה שאדם בעל מצפון וקול פנימי חייב היה לעשות, ביודעו שהטעות שלו עלתה לאחרים בחיים, באושר ובשלמות גופנית ונפשית.

דווקא בהשוואה לסיפורו של פיטר לנדר, שבחר להמיר כאב אישי למחויבות מוסרית ולפעולה מתקנת, מתחדדת השאלה כיצד ראוי שמנהיגים ומפקדים יתמודדו עם כישלון חמור. לנדר לא הסתפק בהודאה באחריותו, אלא הרחיב את מעגל ההשפעה שלו ופעל למען אלה שנפגעו, מתוך הבנה עמוקה כי אחריות אמיתית כרוכה בתיקון ובנתינה.

דווקא בהשוואה לסיפורו של לנדר, שלא הסתפק בהודאה באחריותו, אלא בחר להמיר כאב אישי למחויבות מוסרית ולפעולה מתקנת – מתחדדת השאלה כיצד ראוי שמנהיגים ומפקדים יתמודדו עם כישלון חמור

על רקע זה, ניתן היה לייחל שגם אלופים בצה"ל יבחרו להוביל מהלך דומה, המושתת על צער אמיתי ומעשים שמטרתם להקל ולרפא את פצעי נפגעיהם.

מירון מנור צוקרמן התמחה בביטחון לאומי ובתוך כך שימש בעבר ובמשך שנים כסגן ראש המכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן וכמנהל "כנס הרצליה השנתי על מאזן הביטחון והחוסן הלאומי". בתוקף רקעו היה גם עוזר מזכיר "פורום אירופה-ישראל" ופעיל ב"פורום נאטו-ישראל".

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
5

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
מוזר: 1. אף איזכור של שאלות ששאלו אותי לא פעם: מי אחראי משמרת דמים? ואיזו אחריות נלקחה מתוך מנהיגות ותחושת אשם, או נאכפה? מי אפשר פרוטקשן לחמאס הוא נכס? (והאם זה קשור לקטר שחדר למבצר? ... המשך קריאה

מוזר:
1. אף איזכור של שאלות ששאלו אותי לא פעם:
מי אחראי משמרת דמים?
ואיזו אחריות נלקחה מתוך מנהיגות
ותחושת אשם, או נאכפה?
מי אפשר פרוטקשן לחמאס הוא נכס?
(והאם זה קשור לקטר שחדר למבצר? (ונעצר?))
מי התעלם מהתרעות רבות ממלחמה רב זירתית?
מי נמנע מחיסולים כשהמליצו לו?
מי הסתמך על קו (דמוי מז'ינו/בר לב) להגנה?
מי דרשו ריתוק מעל עשרים גדודים לצבא האבטחה לגדה (וסוכה), והשאירו בקושי גדודים בודדים בדרום ובצפון בצבא ההגנה לישראל?
מי רמס דרג מקצועי בכיר בפומבי?
מי איפר השתמטות המונים?
מי חשקו בטרנספר מלחמת נצח עוקדת
והצהירו על כוונה לכתישת המונים?
מי מאפשר פוגרומים ללא עצורים?
ומי היה עסוק בתהליכים והליכים?
2. כדי להביא לאכיפת אחריות ומסקנות אמת
אולי צריך וועדת חקירה ממלכתית
עם סמכויות זימון וחקירה והמלצות לכל המעורבים בלי לבודד אחד מאחרים?
ולמה הפתרון שקבוע בחוק לא מוזכר בטקסט באופן ברור כחיוני לחשיפת העובדות לגבי כולםן,
ללמידה ביקורתית כדי לשנות ולשפר, וכדי לאכוף?
3. למרות הסיפור החביב לגבי העבר,
לפי המקורות אונליין, וועדה שהוקמה בהקשר של המטוסים בשנות ה50 לגבי "רק" כחמישים הרוגים, קבעה באופן נוח שהבעיה היתה סיסטמית.
לא היתה העמדה לדין על פשעים,
ויו"ר החברה התפטר בלי לשאת בפיצויים או אחריות משפטית של ממש, וגופים אחרים מעורבים אפילו לא טרחו לעשות משהו דומה.
לעומת זאת, האחריות של הנהגת מדינה למחדל דמים והמלחמה ממושכת, עם מעל 2000 ואלפי פצועים ואלפי נפגעי נפש ורבבות עקורים וחבלי ארץ הרוסים והשמדת ערך במאות מיליארדים והסתבכות אסטרטגית ובידוד ופילוג והשתמטות ועוד, צריכה להיבדק לעומק, ביקורתית על ידי לא מקורבים לנחקרים, כולל אכיפה ושינויים, כדי למנוע קונספציות נוספות.
מה למדנו? מממ

מעולה. אכן כך אמור להיות. האלוף זעירא חטא באותו אופן, בעוד חליווה נראה כמעצים את החטא ולו בגלל היקפו, עומקו (נזקיו האזרחיים) ונזקיו הגלובליים. הניתוח שבכתבה כמו גם ההצעה לשלשת אופני ה... המשך קריאה

מעולה. אכן כך אמור להיות. האלוף זעירא חטא באותו אופן, בעוד חליווה נראה כמעצים את החטא ולו בגלל היקפו, עומקו (נזקיו האזרחיים) ונזקיו הגלובליים.

הניתוח שבכתבה כמו גם ההצעה לשלשת אופני התיקון (יותר נכון, הנסיונות לתיקון) מגדירים יותר טוב מכפי שהוצע או נטען על ידי מאן דהוא ופותחים פתח חדש לחלוטין לטיפול אישי במחדל שכל אחד מנושאים באשמה חייב לקחת על עצמו, בלי קשר לרמת הענישה הציבורית המתחייבת ממעמדם.

במאמר צדדי, נראה שהרצי הלוי, למשל, לקח על עצמו מחוייבות מעין זו. זאת, מבלי להפחית ברמת הענישה הציבורית המתחייבת מתוקף מעמדו והבטחון שניתן בו.

נראה שרבים מאד, רבים מידי, כולל הנושאים בנטל תפקידיהם הבכירים, לא מפנימים אפילו את משמעות המושג "אלוף". אפילו מילולית, מדובר בבכיר מכל בכיר, בעל הישגים וכישורים מריגים באיכותם ויוצאי דופן במידרג הצבאי. זה הבסיס להגדרת התפקיד. ומשכך, מצפים ממי שנושאים בדרגות אלו לתמורה בהתאם לתואר שהוצמד להם.

אכן התנהג בשחצנות וזחיחות עוד בטרם ה 7/10. היה יושב מול שולחנו כשרגליו על השולחן, נעליו נחות על משטח העבודה וכולו אומר בטחון רב. במה ? חדל אישים, ראינן את התוצאות. עלוב נפש, ודבר לא השת... המשך קריאה

אכן התנהג בשחצנות וזחיחות עוד בטרם ה 7/10. היה יושב מול שולחנו כשרגליו על השולחן, נעליו נחות על משטח העבודה וכולו אומר בטחון רב. במה ? חדל אישים, ראינן את התוצאות. עלוב נפש, ודבר לא השתנה בו

לפוסט המלא עוד 947 מילים ו-5 תגובות
כל הזמן // יום רביעי, 1 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.