בית הדין הבינלאומי בהאג מסר את החלטתו בעניין חוקיות המדיניות והפרקטיקות של ישראל בשטחים הכבושים, כולל מזרח ירושלים. בית הדין קבע שישראל הפעילה את כוחותיה ככוח כובש בניגוד לתקנות האג ולאמנת ז'נבה הרביעית.
תחילה ציין בית הדין כי אינו רואה מניעה מדוע לא ימסור את דעתו בנוגע לעניין וקבע כי יש לו סמכות לדון בנושא. לדבריו, זו לא שאלה בילטרלית בין ישראל ופלסטין, אלא יש לה השלכות על כל המדינות ולכן יש סיבה טובה שבית הדין יממש את הסמכות שלו.
עוד ציין כי מנקודת מבט משפטית, ההתייחסות לכל השטחים -הגדה, מזרח ירושלים ועזה – היא כאל יחידה אחת.
בית הדין ציין כי אמנות שישראל צד להן חלות גם במצבים של תפיסה לוחמתית וכיבוש. ולכן ישראל מחויבות להן לצד החובות מתחום המשפט הבינלאומי המינהגי, דיני כיבוש משפט הומניטרי ודיני מלחמה.
עוד ציין בית הדין כי הכיבוש נמשך יותר מ-57 שנים. ההנחה היא שכיבוש הוא מצב זמני, ולא מעביר ריבונות לכוח הכובש. העובדה שהכיבוש נמשך שנים רבות לא משנה כשלעצמה את הסטטוס המשפטי. כל ההנחות של כיבוש זמני חלות גם בכיבוש ארוך שנים.
בנקודה זו הבהיר בית הדין כי הוא מכיר בכך שב-2005 ישראל נסוגה מההתנחלויות בעזה, ולפיכך יעסוק במדיניות ההתנחלויות שעדיין קיימת בגדה המערבית. הוא ציין כי המדיניות נמשכת וכי הוקמו מאחזים חדשים.
לפי בית הדין, החוק הבינלאומי קובע שהכוח הכובש יהיה רק אדמיניסטרטור, והוא ישמור על המשאבים. השימוש של כוח כובש במשאבי טבע אסור יהיה מעבר מה שנדרש לשם ניהול הכיבוש עצמו.
בית הדין קבע כי ישראל מפירה את חובותיה לנהוג כאדמיניסטרטור בכך שהיא מגבילה את נגישות הפלסטינים למשאבי טבע כמו מים.
בעניין החלת חוק ישראלי על השטח הכבוש. תקנות האג קובעות שהכוח הכובש צריך להותיר את החוק שנהג באותם שטחים כבושים ערב הכיבוש, כחוק החל, למעט במקרה שזה בלתי אפשרי.
לפי הראיות שלפני בית הדין, ישראל החילה את חוקיה שלה על השטחים. לא רק המשפט הצבאי. מועצות מקומיות של מתנחלים הכריזו על שטח שיפוט דה-פקטו בשטחיהם. מזרח ירושלים סופחה והוכרזה כשטח ישראלי מלא. ביהד לא משוכנע שהחלת החוק הישראלי בשטחים ובמזרח ירושלים – מוצדק.
בית הדין קבע שישראל הפעילה את כוחותיה ככוח כובש בניגוד לתקנות האג ולאמנת ז'נבה הרביעית. עוד ציין בית הדין כי ישראל נמנעת מלאכוף את החוק על מתנחלים שפוגעים בפלסטינים וכי גם זו הפרה של חובותיה של ישראל במשפט הבינלאומי.
באשר לסוגיית הסיפוח – בית הדין מבין סיפוח כרצון של הכוח הכובש ליישם שליטה מתמדת על הטריטוריה. כדי שלא יהיה סיפוח, השימוש בכוח צריך להיות זמני. לכן הפרקטיקות של ישראל בשטח הכבוש, ואופיין המתמשך והכוונה להפוך אותן למתמיד – עשויות להוות מעין סיפוח.
בית הדין קובע כי הפרקטיקות והמדיניות של ישראל, לרבות הרחבת התנחלויות ותשתיות, החומה, הניצול של משאבי טבע, ההכרזה על ירושלים כבירת ישראל, סיפוח מזרח ירושלים – נועדו להישאר לנצח וליצור מציאות בלתי ניתנת לשינוי בשטח. מטרתן לייצר שליטה מתמדת על כלל השטחים – כלומר סיפוח.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
זוכרים את חרפת ה-11:0? בג"ץ המפוחד והמורתע לא ייכנס לבריכה הטובענית כדי לבדוק עובדתית מי צודק בתצהירו – רונן בר או ראש ארגון המחבלים, הדיקטטור, הצורר ורוצח החטופים ביבים שקרניהו. השלישיה המובילה אך המובלת תבקש מבר את תאריך הפרישה שלו, תקבל את התאריך, תפסוק שעם קבלת התאריך והפרישה המתקרבת העתירות מתייתרות, אין צורך לתת פסק דין מנומק, ואין צו להוצאות לאף אחד מהצדדים. וזהו. המבצר כבר נפל לפני חמש שנים. מה שנשאר ממנו הם 12 פחדנים.
לפני כמה שנים שאלו באיזה ראיון את אביגדור ליברמן אם הוא ישן טוב בלילה. "אני סופר עד אחת ונרדם", הוא השיב, והבהיר אגב כך שהוא ישן היטב. אני לעומתו דווקא ישן רע מאוד כבר איזו תקופה. אולי זו המלחמה. אולי זה הגיל. אולי זה הגוף שנלחם בכוחותיו האחרונים עם הגיל.
באחד הלילות בשבוע שעבר, בזמן ששנתי שוב נדדה, נתקלתי באיזה פרומו בחדשות 13. הנה תיאור קצר שלו – עצמו את העיניים ותנו לי לקחת אתכם איתי: על גבי המרקע תמונות מתחלפות בתזזיתיות ממה שנראה כמו שידור העברתה המטלטלת של החטופה השבה ארבל יהוד מידי החמאס לידי הצלב האדום.
ד"ר יונתן אילן, מרצה בכיר וחוקר בבית הספר לתקשורת באוניברסיטת בר אילן. תחומי מחקר עיקריים: התרבות הויזואלית על שלל גווניה (ובמיוחד צילום, טלוויזיה); חדשות וייצורן (ובככל זה ארגוני חדשות בזירה המקומית והבינלאומית); ארגוני מדיה
ברמאללה הסתיימה בסוף השבוע ישיבה מיוחדת של מוסדות אש"ף כדי לבחור סגן לאבו מאזן, אבל היא לא נקבה בשם היורש, אלא יצרה מנגנון שבו אבו מאזן יבחר את יורשו מתוך חברי הוועד הפועל של אש"ף.
בסופו של דבר, רק אחרי התייעצויות מסדרון ומגעים בטלפון, נבחר חוסיין א-שיח', איש הקשר עם ישראל, לסגנו של אבו מאזן. כעת הוא יצטרך להוכיח שהוא גם היורש הראוי, ודרך ארוכה לפניו.
פנחס ענברי הוא חוקר בכיר של מזרח התיכון, עיתונאי, סופר, תסריטאי ומשורר. מחבר הערכים על הפלסטינים באנציקלופדיה העברית החדשה. שימש שנים רבות חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. חיבר ספרי עיון על הבעיה הפלסטינית, וספר בלשנות על שורשי השפה העברית "סיפור שורש". הרומנים שחיבר יחד עם אשתו אביבה הם: "על גב סופה" - על אתגרי הקהילות הנוצריות בגליל המערבי בימי המנדט הבריטי מול האסלאם הרדיקלי ומעמד האישה, ו"שומר השאול" עוסק בשחיתות הישראלית.
הכתובת הייתה על החול
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם