אישיות
חיים גבריאל

תעלומת העצים המתים הרעלה מכוונת בלב תל אביב

עצים ותיקים וירוקים בלב תל אביב החלו לגלות סימני גסיסה ● השכנים המודאגים הזמינו את נציגי העירייה שקבעו כי מדובר בהרעלה, ועכשיו החקירה בעיצומה ● תאורטית, מרעילי העצים יכולים להישלח למאסר ● אבל גם אם יצליחו למצוא את האשמים, רוב הסיכויים שזה ייגמר בקנס

לב העיר ההיסטורי של תל אביב ידוע בעצים הוותיקים שלו, שחופתם הרחבה מטילה צל נדיב ומצננת את הרחובות. עצים מרשימים כאלה מתנשאים גם בחצר בית מס' 13 ברחוב מלצ'ט. אבל בזמן האחרון תושבי הרחוב רואים בעיניים כלות איך העצים גוססים ומאבדים במהירות את ההוד וההדר שאפיינו אותם.

בביקור שנציגי העירייה ערכו השבוע במקום, בעקבות פניית התושבים, התברר שהעצים הורעלו במכוון באמצעות הזרקת חומר לתוך הגזע בעשרות נקודות שונות. הממצאים הועברו למשרד החקלאות על ידי חיים גבריאל, אגרונום עיריית תל אביב, וכעת מתנהלת חקירה פלילית בניסיון לאתר את המרעילים.

אנשי מקצוע שבדקו את העצים – בראשם פיקוס ענק שניצב בחזית הבניין – אומרים שהסיכויים להציל אותם אפסיים: החומר שהוזרק כבר נספג ברקמות והתפשט

מדובר בבניין ישן מאוד, שגם העצים שבחזיתו נראים מבוגרים מהמדינה. בעשור האחרון עמד הבניין נטוש בגלל מאבק ירושה, ובשלב מסוים אף הוכרז כמבנה מסוכן. לפני כמה חודשים הוא נרכש על ידי בעלים חדשים, והשכנים הבחינו שמדי פעם מגיעים עובדים, שמתחילים להכין את השטח לקראת שיפוץ.

"ב-35 השנים שאני גרה כאן, הנוף היפה של העצים האלה הוא חלק בלתי נפרד מהרחוב", אומרת דורית פיגוביץ-גודארד, שגרה ממול. "הגסיסה שלהם מזעזעת. אני מקווה שעושים הכל כדי לתפוס את האנשים המרושעים שאחראים לזה".

על גזעי העצים רואים סימני קידוח ונוזל שכנראה הוזרק לתוכו (צילום: עיריית תל אביב)
על גזעי העצים רואים סימני קידוח ונוזל שכנראה הוזרק לתוכו (צילום: עיריית תל אביב)

אנשי מקצוע שבדקו את העצים – בראשם פיקוס ענק שניצב בחזית הבניין – אומרים שהסיכויים להצילם אפסיים: החומר כבר נספג ברקמות והתפשט.

חיים גבריאל, אגרונום העירייה, צילם את העצים המורעלים והעביר למשרד החקלאות את הדיווח הבא: "בחזית הבניין המשותף בחצר גדלים 5 עצים ותיקים: ברוש מצוי, 2 עצי קליסטמון ו-2 פיקוס השדרות. על גזעי העצים רואים סימני קידוח ונוזל שכנראה הוזרק. פיקוס אחד במצב יבש, פיקוס שני מאוד גדול, מראה סימני הרעלה, וקיימת נשירת עלים חזקה. מבקש לבצע תחקיר בהתאם".

"לא יישאר כאן שום דבר ירוק"

ינון לוי, אדריכל ותושב האזור, אומר שלמרות שהעצים ממוקמים בתוך שטח פרטי, הם נכס ציבורי וחייבים להגן עליהם: "על רוב המדרכות בלב העיר לא נוטעים עצים. הן צרות מהתקן המינימלי שמאפשר נטיעה – רוחב של 2.5 מטר. את

"רוב הצל והנוף הירוק מספקים עצים שעומדים בתוך חצרות הבניינים. אם כל אחד יכרות או ירעיל את העץ שנמצא בשטח שלו, לא יישאר כאן שום דבר ירוק".

בימים האחרונים כבר הגיעו למקום נציגים ממשרד החקלאות ובחנו את העצים. לסיירת הירוקה של המשרד יש סמכויות חקירה נרחבות במקרים כאלה, כולל זימון לחקירה באזהרה. על פי פקודת היערות, ניתן להשית עונשים כבדים – עד כדי מאסר בפועל – על מי שפוגע בעצים.

אלא שהניסיון בפועל מלמד, שגם אם החוקרים מצליחים להשיג ראיות מרשיעות – משימה לא פשוטה לכשעצמה – העונשים לרוב מסתכמים בקנסות.

"המחוקק לא הציב את זה בראש סדר העדיפויות", אומר גורם שבקיא בתחום, "ולכן המערכת המשפטית מעדיפה במקרים רבים לסיים תיקים כאלה בקנסות מנהליים, במקום להעסיק את בית המשפט בתיק שעלול להימשך זמן רב".

את רוב הצל והנוף הירוק מספקים עצים שעומדים בתוך חצרות הבניינים (צילום: אביב לביא)
את רוב הצל והנוף הירוק מספקים עצים שעומדים בתוך חצרות הבניינים (צילום: אביב לביא)

במשרד החקלאות אמרו לנו היום, כי "פקיד היערות הראשי במשרד קיבל את הדיווח על החשד להרעלה במצל'ט ופתח בחקירה. נכון לזמן זה, לא ניתן למסור פרטים בדבר החקירה עד להשלמתה ולקבלת החלטה של התובע המשרדי.

"את החקירה הזאת, כמו את שאר החקירות בנושאים אלו, מנהלת הסיירת הירוקה. לפקחי הסיירת הירוקה יש סמכויות חקירה, כולל גביית עדות פתוחה, חקירה תחת אזהרה, תפיסת ציוד וכדומה.

"בכל אירוע שמועבר לטיפול פקיד היערות נפתחת חקירה, ורובם המוחלט של האירועים מסתיים בפתיחת תיק או קנס. בשנת 2017 נפתחו 103 אירועים, ובהתאמה נפתחו 103 חקירות. ב-2018 חלה עלייה במספר האירועים ב-150% ונפתחו 153 אירועים וחקירות, ומתחילת 2019 נפתחו 116 אירועים וחקירות".

עוד 529 מילים
כל הזמן // יום שלישי, 16 באפריל 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־193 ללחימה ● 133 חטופים עדיין בעזה

דיווח: גורמים אמריקאים מעריכים שהתקיפה הישראלית תהיה מוגבלת בהיקפה

לפי הפרסום ב־NBC News, התגובה הישראלית תכלול תקיפה של כוחות צבא איראניים ושל שלוחות של טהראן מחוץ לאיראן ● ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית הביע חשש מפני האפשרות שישראל תתקוף מתקני גרעין באיראן ● צה"ל: מתחקור ראשוני עולה ששני הפלסטינים שנהרגו אתמול באזור הגבול שבין השומרון לבקעת הירדן לא נפגעו על ידי כוחות הצבא

עוד 6 עדכונים
אמיר בן-דוד

פשעי ממשלת ישראל

שני פשעים מהדהדים גם בימים אלה.

שני הפשעים האלה השתלבו היטב בהתנקשות המופרעת במתחם הדיפלומטי האיראני בדמשק וכן בהתנקשות בילדיו של הנייה ברצועת עזה שכללה הרג של ילדים – נכדיו של הנייה שלא חטאו בדבר:

עורך דין דניאל חקלאי הוא בעל משרד עריכת דין שמתמחה בייצוג בתחומי המשפט הפלילי, עבירות הצווארון הלבן, ועדות החקירה, הדין המשמעתי ולשון הרע. בן 46. נשוי ואב לשני בנים. פרסם מאמרים וכן סיפורים קצרים בכתבי עת דיגיטליים. אוהב מאד ספרות, קולנוע ומוזיקה. מוטרד מאד מהסכנות העצומות למשטר הדמוקרטי ולזכויות האדם והאזרח. מנסה לחשוב כיצד למקם את המשפט החוקתי ואת המשפט הפלילי בהקשרים סוציולוגיים, תרבותיים, פוליטיים, היסטוריים ופסיכולוגיים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 796 מילים

מלחמת עזה – עוד כתבות

למה ארה"ב מתעלמת מהחרדי שבחדר?

מיום הקמת ממשלת נתניהו, בוושינגטון מחרימים את סמוטריץ' ואת בן גביר, אבל למה הממשל האמריקאי לא נמצא בקשר ישיר עם דרעי, שיושב באופן קבוע בקבינט המלחמה? ● לדברי גורמים בש"ס, האמריקאים מבקשים מדי פעם לקיים פגישות אישיות, אך הדבר לא מסתייע ● אם האמריקאים רוצים להבין מי עשוי להשפיע על נתניהו, כדאי שיפנו גם לדרעי ● פרשנות

עוד 594 מילים ו-1 תגובות

רגע של בהירות אסטרטגית

ההתקפה האיראנית המסיבית על ישראל בבוקר ה-14 אפריל היא רגע של בהירות אסטרטגית לישראל.

האתגר המאיים ביותר על ישראל היא איראן, והמרחב בו מתממש האיום הוא אווירי: טילים וכלי טייס בלתי מאוישים. כשלאיראן תהיה יכולת להרכיב ראשי נפץ גרעיניים על טיליה, יהפוך האיום הזה לקיומי ממש.

ד"ר אהוד ערן הוא עמית נלווה במרכז לביטחון בינ"ל ושת"פ באוניברסיטת סטנפורד וחבר ועד מנהל במכון מיתווים - המכון הישראלי למדיניות חוץ-אזורית

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
בהירות אסטרטגית מחייבת קוהרנטיות בין רעיונות למציאות אותה רוצים לשנות. 1. תנאי ראשון הוא קיום דמוקרטיה עם הנהגה נחושה שזוכה לתמיכה רחבה לשינוי. אבל, בישראל אין דמוקרטיה ליברלית, יש פשי... המשך קריאה

בהירות אסטרטגית מחייבת קוהרנטיות בין רעיונות למציאות אותה רוצים לשנות.
1. תנאי ראשון הוא קיום דמוקרטיה עם הנהגה נחושה שזוכה לתמיכה רחבה לשינוי. אבל, בישראל אין דמוקרטיה ליברלית, יש פשיזם מושחתי כככ, משיחיים של טרנספר ומשתמטים ואתגר גדול לייצב קואליציה של שיקום פנימי.
2. ישראל צריכה להחזיר את החטופים (אמון במדינה) ואת העקורים/הביטחון לאורך הגבולות (ריבונות בשטחה) ובאיו"ש. מבחינה קיומית זה דחוף יותר מאירן והסדרים אזוריים. האם ניתן להתחיל אזורית, בפרק זמן מהיר מספיק בשביל להחזיר את העקורים? או שהלחץ לבסס ביטחון גבולות ולהחזיר עקורים עד תחילת שנת הלימודים/לפני בחירות בארה"ב גדול יותר? כנראה השני …
3. בשני הצדדים יש פונדמנטליסטים עם ווטו אלים על כל הסדרה. אין מנגנונים לנטרל את הקיצונים. לא הצליחו כל שנות אוסלו, וכיום התמיכה בחמאס כיורש הרשות והתמיכה בימין הלאומני בישראל חזקה.
4. המאבק הגיאופוליטי בציר סעודיה-מצרים-נסיכויות-ירדן-ישראל-ארה"ב מול אירן-מיליציות-רוסיה-סין (גם בהקשרי אוקראינה וכו, לא רק הגמוניה במזה"ת ופטרודולר) אינו מאפשר הסדרה של פשרות גדולות או הרתעה חזקה שתבטיח יציבות תומכת שינוי גדול. רק הסכם גדול בין הצירים, או כוח גדול מול הציר שכנגד יאפשרו הסדרה כבסיס ליציבות ולא כמקור לעימות גדול על רקע תפוצת נשק מתקדם וגרעין…

ומה אם הפלסטינאים לא רוצים הסדר? והם לא רוצים הסדר. הרי ניסינו מספר פעמים לסיים את השליטה על הפלסטינאים, אך נתקלנו בקיר, ואני לא רואה איך זה משתנה. כל השאר אפשרי, אך עם הפלסטינאים אני ל... המשך קריאה

ומה אם הפלסטינאים לא רוצים הסדר? והם לא רוצים הסדר. הרי ניסינו מספר פעמים לסיים את השליטה על הפלסטינאים, אך נתקלנו בקיר, ואני לא רואה איך זה משתנה.
כל השאר אפשרי, אך עם הפלסטינאים אני לא רואה רצון מצידם להגיע להסדר כלשהו. ועם הזמן, הטרור, ה- 7 לאוקטובר, גם הרצון הישראלי כבר התאדה…

עוד 966 מילים ו-2 תגובות

למקרה שפיספסת

צה"ל מתכנן להחליף את רובי "תבור" ברובי סער מתוצרת כחול-לבן המבוססים על רובים ממשפחת AR האמריקאית, עם תחמושת הקיימת כבר 65 שנה ● החלטת צה"ל מתבססת על מחקר גדול, אולם הוא בוצע לפני המלחמה בעזה ● בצבא ארה"ב, לעומת זאת, בחרו בנשק עם קליבר חדש ורב עוצמה המתאים לאתגרי הלחימה העתידיים ● איזו מהבחירות נכונה יותר, ימים יגידו ● פרשנות

עוד 796 מילים

מעשה בניסים, עסקאות - ואסון דמים

מעשה שהיה, כך היה. 

עיירה אחת, כתריאליבקה שמה, שכנה סמוך לצומת דרכים. תושביה התפרנסו מעבודות של חקלאות ותעשייה. ברבות השנים, הדרכים היו לכבישים ראשיים, והעיירה הייתה לעיר קטנה.

יהל זמיר הוא מהנדס תוכנה ופעיל חברתי. הוא התחנך בקיבוץ משמר העמק, ושירת בצה"ל כקצין ביחידה 8200

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 695 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

ברית קטאר–עזה הובילה למתקפת 7 באוקטובר

דוח שחיברו אנשי מודיעין עבור פרקליטי משפחות קורבנות חמאס, שחלקים ממנו הגיעו לידי זמן ישראל, טוען כי ארה"ב הייתה מודעת להיקף הפעילות הזדונית של דוחה ולפגיעה באינטרסים האמריקאיים ובעלות בריתה – אך נמנעה מלפעול ● לפי הדוח, תהיה זו טעות להמשיך לאפשר לקטאר "למלא תפקיד מרכזי כמתווכת בעימות בעזה"

עוד 1,084 מילים

מחיר הנפט זינק מייד אחרי החיסול בדמשק, ואחר כך זינק שוב לקראת המתקפה האיראנית על ישראל ● זו לא פעם ראשונה שמלחמה מקפיצה את מחירי הנפט ● המרוויחות העיקריות מהתייקרות הנפט הן המדינות שמייצאות אותו: רוסיה, ערב הסעודית, איחוד האמירויות – וגם איראן

עוד 1,128 מילים
היום ה־192 ללחימה ● 133 חטופים עדיין בעזה

הרמטכ"ל: "שיגור של כל כך הרבה טילים וכטב"מים לשטח ישראל ייענה בתגובה"

מיקי זוהר: התקיפה הישראלית ברפיח התעכבה בשל הרצון להגיע להסכם עם חמאס ● דובר המועצה לביטחון לאומי של ארצות הברית: כמות האספקה המועברת לרצועה גדלה משמעותית בימים האחרונים ● "וול סטריט ג'ורנל": גורמים בארצות הברית ובמערב מעריכים שישראל תגיב במהירות למתקפה האיראנית ● צה"ל: שם המבצע לסיכול המתקפה האיראנית – מגן ברזל

עוד 43 עדכונים

הפעם, נתניהו בוחר בביידן על פני בן גביר וסמוטריץ'

"בנקודת זמן זו וללא סיוע של אמריקה, כנראה שהפעולה הדרושה היא חיסול רפיח. עם איראן נסגור חשבון מאוחר יותר", כתב אתמול נתן אשל ● זו הרוח המנשבת מסביבתו של ראש הממשלה: ישראל לא תגיב נגד איראן ללא תיאום ואישור האמריקאים, אבל משאירה את הדלת פתוחה לתגובה עתידית ● "ראש הממשלה קיבל מהאיראנים כרטיס טיסה. עכשיו הוא רק צריך להחליט מתי לממש אותו" ● פרשנות

עוד 770 מילים

לישראל אין מספיק כסף לניהול מלחמה כוללת

מאחורי ההצלחה הישראלית בסיכול המתקפה אתמול, התגלה גם נתון מבהיל אחד: יכולת ההגנה האווירית של ישראל היא מצוינת אבל לא בת קיימא מבחינה כלכלית בשביל מערכה גדולה וארוכה הרבה יותר ממה שחווינו הלילה ● פרשנות

עוד 526 מילים

בפעם השנייה מאז מלחמת איראן–עיראק, טהרן הוכיחה שהיא מעצמה אזורית ● האמריקאים הבהירו כי כל תגובה ישראלית תהיה חייבת להיות מתואמת איתם ● העובדה שדובר צה"ל הודה בשעות הבוקר המוקדמות כי חלק מהטילים שנורו לעבר ישראל פגעו בבסיס חיל האוויר בנבטים אפשרה לאיראנים לרדת מהעץ ● פרשנות

עוד 549 מילים ו-1 תגובות

הברית האזורית נחוצה לישראל כמו אוויר לנשימה

ישראל ובנות בריתה הצליחו ליירט 99% ממתקפת הטילים האיראנית ● הישראלים חייבים להישיר מבט למציאות: לולא הברית האזורית ושיתוף הפעולה עם מדינות כמו ירדן, ישראל הייתה נראית הבוקר אחרת לגמרי ● האפשרות לברית עתידית עם ערב הסעודית – חיונית מאי פעם ● מדינות האזור מבקשות רק דבר אחד בתמורה, שנתניהו ימשיך לשלול ● פרשנות

עוד 607 מילים ו-3 תגובות

לא בטוח שישראל היא זו שצריכה להגיב למתקפה האיראנית

בפעם הראשונה בתולדותיה איראן תקפה את ישראל במאות חימושים – והכריזה למעשה על מלחמה רשמית ● לא בטוח שהתשובה הישראלית תגיע מהר ● אחרי האיום של ביידן, ארה"ב חייבת להגיב כדי לשמר את ההרתעה האזורית שלה ● השאלה היא לא האם תהיה תגובה אלא מתי, באיזה עוצמה ומי תלחץ על ההדק ● צה"ל יתקשה להתמודד במקביל גם עם הרצח שמאיים להדליק את הגדה המערבית ● פרשנות

עוד 575 מילים
היום ה־191 ללחימה ● 133 חטופים עדיין בעזה

צה"ל הודיע: בוטלו הגבלות פיקוד העורף על מערכת החינוך

דיווח: קבינט המלחמה הסתיים ללא קבלת החלטה על תגובה לתקיפה האיראנית ● ביידן אמר לנתניהו "לחשוב אסטרטגית על סכנת הסלמה" ● מטרה אווירית חשודה שהגיעה ממרחב ים סוף יורטה בהצלחה על ידי מערכת כיפה ימית, החות'ים לקחו אחריות על השיגור ● דיווח: התאריך לפעולה ברפיח נדחה; הליכוד בתגובה: "הפעולה לא נדחתה"

עוד 88 עדכונים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

"אנחנו עלולים לגלות שאיבדנו את הצפון שהכרנו"

סיור בגבול לבנון בעקבות הנזקים שהמלחמה גרמה לאוצרות הטבע היפים בישראל: הנחלים שהפכו לנתיבי טנקים, הקוצים שהביאו סוללות התותחים. אבל אפשר להתחיל לתקן, ויש כבר מי שעובד על זה ● "פיפיתל", מתקני השירותים האוטומטיים, הגיעו לתל אביב ● הפילים בספארי התכנסו לפרידה אחרונה מוורדה, זקנת השבט ● ומה עושים עם מלפוף ענק שהגיע במשלוח מהמשק האורגני?

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 1,545 מילים ו-1 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה