ד"ר רות קלדרון
הזמן של
ד"ר רות קלדרון

ד"ר רות קלדרון היא מייסדת עלמא בית לתרבות עברית, חוקרת תלמוד, פועלת לקידום תרבות עברית ישראלית ויהודית, ולעיצוב מרחב ציבורי הומניסטי ליברלי ועשיר בתרבות. צילום: גבריאלה פסו.

אחד בספטמבר - חג הלימודים הישראלי

כל אדם שגדל בישראל מכיר את תחושת ה"אחד בספטמבר".

ההתרגשות והקושי לישון בערב לפני, הכנת הילקוט החדש, ריגוש העפרונות המחודדים, המחברת הריקה עדיין, החולצה המחכה לבוקר, דף חדש. המעבר מכיתה לכיתה מיסגר את השנה ואת מי שהיינו. "טתניק", "יודניק".

ההתרגשות והקושי לישון בערב לפני, הכנת הילקוט החדש, ריגוש העפרונות המחודדים, המחברת הריקה עדיין, החולצה המחכה לבוקר, דף חדש. המעבר מכיתה לכיתה מיסגר את השנה ואת מי שהיינו. "טתניק", "יודניק"

לצד ההתחלה החדשה בלימודים אחד בספטמבר היה גם מפגש עם החבורה איתה גדלנו. עם ה"כיתה". שותפים-עדים להתבגרות המלווים את חיינו. כמו ששרה חוה אלברשטיין "ויויו גם".

האינטימיות עם חברי הילדות, החברים לכיתה, נובעת בין השאר מכך שאין מעשה קרוב ואישי יותר מהלימוד. מי ששומע אותנו חושבים, מתנסחים, מתלהבים או כועסים במפגש עם רעיון או טקסט, מכיר אותנו באופן עמוק.

לאחר שתים עשרה  או שמונה עשרה ולפעמים אפילו עשרים שנות לימוד, כביכול מסתיים פרק הלימוד. ה"כיתה" מתפרקת וכל אחד הולך לדרכו, ליישם את הלימוד בתוך חייו.

אני מבקשת לחלוק על המושג "סיום הלימודים".

התרבות היהודית רואה את האדם כ"נפש לומדת" כל חייו. הלימוד הוא תמידי. אין לו סוף. והמשך לימוד בספירלה של התבגרות ונסיון היא מן המקורות החשובים של סיפוק ומשמעות בחיינו. דמות המופת היא תלמיד החכם. מי שהוא לנצח תלמיד של חכם. גם כשהחכים.

התרבות היהודית רואה את האדם כ"נפש לומדת" כל חייו. הלימוד הוא תמידי. אין לו סוף. והמשך לימוד בספירלה של התבגרות ונסיון היא מן המקורות החשובים של סיפוק ומשמעות בחיינו

אופן הלימוד הבית מדרשי מציע דרך מסורתית-חדשה. הלימוד מתמקד ב"ספרים הגדולים" של התרבות העברית והכללית: מקרא, משנה, תלמוד, קבלה וחסידות, שירה, ספרות, הגות ופילוסופיה.

הפדגוגיה הבית מדרשית שונה מן הלימוד האקדמי הנהוג בבתי הספר, שהוא פעמים רבות חד צדדי: המורה מרצה והתלמיד מקשיב וכותב. היא משותפת והדדית: קהילת הלומדים מחולקת לקבוצות קטנות, "חברותות", הלומדות באותה שעה את אותו הטקסט. הלימוד אינו דומם אלא נעשה ביחד, בקריאה משותפת בקול רם וב"כניסה" זה לתודעתו של זה.

הקשב והסקרנות לשמוע כיצד אדם אחר קורא טקסט ראשוני, והנכונות לשתף אותם באסוציאציות, בהקשרים, ברעיונות האישיים, מייצרים תרבות לימוד אינטימית.

תרבות, שמצד אחד מקרבת אותנו אל המקורות הקלאסיים היהודיים והאחרים, ומצד אחר מחברת אותנו להווה. ומנסיוננו בתנועת ההתחדשות היהודית בשלשה העשורים האחרונים, היא בונה קהילה, מכשירה מנהיגי תרבות עשירים ובקיאים בנכסי הרוח של העבר, היודעים ליישם אותם לעתיד ומעניקה השראה.

אני מבקשת להציע חידוש על לוח השנה שלנו: חידוש חוצה גילאים ושלבי חיים – מעתה כולם מתחילים ללמוד באחד בספטמבר. כולם, במובן כל מי שנפשו חשקה בשמחת הלימוד.

אני מבקשת להציע חידוש על לוח השנה שלנו: חידוש חוצה גילאים ושלבי חיים – מעתה כולם מתחילים ללמוד באחד בספטמבר. כולם, במובן כל מי שנפשו חשקה בשמחת הלימוד

האחד בספטמבר, הצרוב בתודעתנו מן השנים בהן היינו ילדים ולתוך השנים בהן אנחנו מלוים ילדים ונכדים לבית הספר – עשוי להיות יום בו יחגגו בכל יישוב בישראל, יושבי ספסלי בתי הספר ביחד עם סטודנטים ובוגרים, ילדים, הורים וסבים, יהודים וערבים ונוצרים: בגנים, בבתי הספר, בספריות ובתקשורת – את שמחת הלימוד. בכל שנה תיפתח שנת לימודים לכל אדם הרוצה בכך.

בכל שנה נזמין כל אדם בישראל לבחור אתגר – משימת לימוד שנתית: זו יכולה להיות קריאה יומיומית בספר בראשית או במשלי, תהילים, שיר השירים, או עיון בכתבי פרויד, בשירת לאה גולדברג או אורי צבי גרינברג, לימוד מסכת במשנה או עיון בתפיסת המוסר של שפינוזה.

הלימוד יכול להתרחש בחבורה שכבר מכירה את עצמה או בחבורה שתתכנס לשם הלימוד; עם או בלי מנחה או מורה. כל אדם לפי תשוקתו ללמוד ולפי האופן בו מתאים לו ללמוד.

אפשר שנשוב אל מחברות ה"שורה" החומות ואפשר שנלמד במחשב או בנייד. העפרון המחודד יכול להיות העכבר והאצבע שלנו. ובעיקר יערב את הרוח והלב שלנו שתמיד איתנו בכל מקום ובכל זמן.

בכל שנה נזמין כל אדם בישראל לבחור אתגר – משימת לימוד שנתית: קריאה יומיומית בספר בראשית, משלי, תהילים, או עיון בכתבי פרויד, או בשירת לאה גולדברג. לימוד מסכת במשנה או עיון בתפיסת המוסר של שפינוזה

אחד בספטמבר כחג הלימודים הישראלי, יחבר את תקופת השנה לערך הלימוד ולפתיחת שנת הלימודים, הוא עשוי ליצור שפה משותפת עשירה וחיבור עמוק ומשמעותי לישראלים בני קהילות שונות במקום המאחד את כולנו. בלימוד.
אז מה תלמדו השנה?

ד"ר רות קלדרון היא מייסדת עלמא בית לתרבות עברית, חוקרת תלמוד, פועלת לקידום תרבות עברית ישראלית ויהודית, ולעיצוב מרחב ציבורי הומניסטי ליברלי ועשיר בתרבות. צילום: גבריאלה פסו.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 636 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום שישי, 21 במרץ 2025
מה שחשוב ומעניין עכשיו

למצא יש נוצות על הפנים

הארכיון של רוןזמן ישראל נובר בארכיון של רון מיברג ומפרסם מחדש מבחר מכתבותיו, שקריאה בהן היום מספקת פרספקטיבה איך הגענו עד הלום ● והשבוע: ב־1990, חוק החזיר הצית קרב פוליטי רווי יצרים בין רפול ליהושע מצא – עם צעקות, האשמות ונוצות על הפרצוף

עוד 1,454 מילים
אמיר בן-דוד
היום ה־533 למלחמה ● 59 חטופים עדיין בעזה

אזעקות במרכז ובירושלים בעקבות טיל ששוגר מתימן ויורט

היועמ"שית: "אסור לבצע כל פעולה הפוגעת במעמדו של ראש שב״כ"; נתניהו: "לפי החוק הממשלה מחליטה מי יהיה ראש השב״כ" ● במשק איימו לשבות אם הממשלה לא תכבד את פסיקת העליון ● 40 שורדי שבי: "הפסיקו את הלחימה, אין לכם מנדט להקריב חטופים" ● החשודים בפרשת קטאר-גייט: יונתן אוריך ואלי פלדשטיין ● ארה"ב הביעה הסכמה ראשונית להצעת גישור מצרית חדשה

עוד 49 עדכונים

"עורקים" למחנה היריב – האם תמיד עקב מהפך בדעות?

"רק חמור לא משנה את דעתו" – קבע משה דיין. ואכן, תמורות ואף מהפכים בדעותינו עשויים להעיד על פתיחות והיעדר פנאטיות, על נכונות לשמוע גם יריבים ובני פלוגתה, על צבירת ידע וניסיון חיים, על ספיגת השפעות והתייחסות לשינויים בארץ ובעולם. ולעתים מקורם גם בהתפכחות ובהתנערות מאשליות.

אבל מדי פעם נראה שהמבצעים תפנית חדה בדעותיהם, חציית גדר ושינוי כיוון של 180 מעלות, לא עושים כך על בסיס מחשבה שעיקרה עניינית. לעתים יש לחפש מניעים אחרים להתנהלותם: אולי אינטרסים אישיים, שמא משבר בחייהם הגורר נקמנות והתחשבנות עם מי שפגעו בהם, אולי מאמץ להיות פופוליסטי, לא לפגר אחר רוח הזמן. אולי הצורך להתריס ולהתגרות בסביבתם הקרובה. ולעתים דחף בלתי נלאה להתבלט ולהתפרסם.

שלומית טנא היא עיתונאית לשעבר (ב"על המשמר" ובהמשך ב"ידיעות אחרונות")..יוצאת קיבוץ. ב-1981 החלה בסיקור עיתונאי שוטף של הקיבוצים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 998 מילים

למקרה שפיספסת

אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
דִּיפּ סְטֵיְט 251

שש שנים חלפו מאז החל יאיר נתניהו לצייץ באובססיביות על "אנשי הדיפ סטייט שאיבדו כל טיפת בושה וריסון" ועד שאביו, ראש הממשלה, הפך השבוע את המאבק בדיפ-סטייט לנושא מרכזי על סדר היום בישראל

עוד 1,388 מילים

שבויים באלגוריתם - כך הוא משתלט על המוח שלנו

כמה פעמים אמרתם לעצמכם "רק עוד דקה אחת" – ואז מצאתם את עצמכם אחרי שעה גוללים בלי הפסקה בין פוסטים, לייקים והודעות? זה לא מקרי. זו לא רק התמכרות אישית, אלא מערכת שתוכננה בקפידה כדי לשמר את תשומת הלב שלנו.

האלגוריתמים שמפעילים את המדיה החברתית אינם רק שורת קוד, הם כלים שמעצבים רגשות, מחשבות ודימוי עצמי. וזה משפיע על כולם. עלינו, על החברים שלנו, על הילדים שלנו. אבל עבור בני הנוער, ההשפעה היא החמורה ביותר.

לילי שירה יעקב לומדת תקשורת ומנהל עסקים ברייכמן. אחות וטרינרית ומסייעת לנוער במצוקה ברשתות החברתיות כבר 12 שנה. הצילה ילדים שהיו ממש רגע מהתאבדות אחרי כמה ניסיונות.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 875 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

כמעט איש לא יצא להפגין נגד המלחמה כשזו פרצה אחרי השבעה באוקטובר 2023 - כולם הבינו אז שמדובר במלחמה צודקת מאין כמוה ● היום המלחמה נתפסת כמהלך פוליטי המשולב עם צעדי הממשלה שנועדו להאריך את ימיה ולדכא את הדמוקרטיה באמצעות ההפיכה המשטרית המתחדשת ● שלום ירושלמי בילה עם המפגינים בירושלים ביומיים רטובים במיוחד

עוד 1,097 מילים ו-2 תגובות

נחל ציפורי שוחה נגד הזרם

בעוד הממשלה עושה הכול כדי לרסק ולפלג את החברה הישראלית, פרויקט שיקום נחל ציפורי – שבימים אלה הגיע למחצית הדרך – מזריק מנות קטנות של חוסן חברתי, קהילתי ואנושי ● לראשונה נעשה ניסיון לשקם נחל תוך התייחסות לא רק לאיכות המים ולצמחייה, אלא גם לקהילות, לתרבויות ולחקלאים שבסביבתו ● "גן עדן זה כאן, לא באירופה ולא בשום מקום אחר"

עוד 1,496 מילים ו-6 תגובות

רק כ־40% מתושבי קריית שמונה חזרו הביתה

מעקב זמן ישראל שלושה שבועות לאחר תום הפינוי הרשמי, רוב תושבי קריית שמונה טרם שבו לביתם ● לפי נתוני העירייה, רק כ־9,500 תושבים גרים בעיר, בהם 2,000 שלא עזבו לאורך כל המלחמה ● חלק מהמפונים חוששים מהסלמה ביטחונית או מתקשים לשוב בשל נזק כבד לביתם, בעוד אחרים מצאו עבודה במקום גלותם ● מנגד, כמחצית מתושבי קיבוצי עמק החולה וכ־70% מתושבי היישובים שפונו בגליל המערבי כבר חזרו

עוד 532 מילים

לאחר שקידמה בברכה את הצו של עבאס לביטול תשלומים לאסירים ביטחוניים ומשפחות מחבלים, מחלקת המדינה דורשת "מעשים" ולא רק הצהרות ● אולם בינתיים, ה-CIA ממשיך להעביר כספים לכוחות הביטחון, וממשל טראמפ מבטיח לרשות הפלסטינית כי יתרת הסיוע תועבר לרמאללה בזמן הקרוב

עוד 929 מילים
היום ה־532 למלחמה ● 59 חטופים עדיין בעזה

הממשלה אישרה את הדחתו של רונן בר מתפקיד ראש שב"כ

שרי הממשלה הצביעו פה-אחד על הפיטורים; בר יסיים את תפקידו לכל המאוחר ב-10 באפריל ● ראש שב"כ לא הגיע לישיבת הממשלה שדנה בהדחתו, ושלח במקום זאת מכתב שבו טען כי ההליך נעשה עקב ״מניעים זרים ופסולים מיסודם״ ● בתגובה, ראש הממשלה האשים את בר בטבח ה-7 באוקטובר ● רבבות הפגינו בירושלים בגשם ● הנשיא הרצוג נגד הממשלה: לא ייתכן לשלוח את בנינו לחזית במקביל למהלכים שנויים במחלוקת

עוד 59 עדכונים

פרשת קטאר-גייט מתהדקת סביב נתניהו

ראש הממשלה אינו רשאי לקבל שירות כלשהו מבעל תפקיד ששכרו משולם על ידי גורם פרטי ● ככל שנתניהו היה מודע להסדר התשלומים של פלדשטיין, הרי שהוא הפר בכך את כללי ועדת אשר למניעת ניגוד עניינים - מה שעלול להוות עבירה פלילית של מרמה והפרת אמונים ● אולם נוכח החשדות הנחקרים בפרשה, אפשר שהחשד הפלילי שיופנה כלפי נתניהו יהיה חמור אף יותר, ועשוי להיות חשד ללקיחת שוחד ● פרשנות

עוד 928 מילים ו-2 תגובות

"כל השופטים בישראל יסומנו ויקוטלגו פוליטית"

ריאיון התיקון לחוק יסוד השפיטה המשנה את הרכב הוועדה לבחירת שופטים ואת כלל שיטת בחירת השופטים בכל הערכאות עבר הבוקר בוועדת החוקה של הכנסת ויעלה בימים הקרובים לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת ● ח"כ גלעד קריב, שהיה עד לכל תהליך החקיקה, מזהיר מה"קטסטרופה" שהחוק יביא לבתי המשפט בערכאות הנמוכות - ומזהיר מתהליך של הקצנה בבית המשפט העליון ● "השיטה החדשה תקרע את החברה לגזרים"

עוד 1,471 מילים ו-2 תגובות

כ־19.5 אלף מבקשות מקלט, בעיקר מאריתריאה ואוקראינה, חיות בישראל ללא מעמד, ללא רשת ביטחון מינימלית ועם אופק חסום ● דוח מיוחד של ארגון הסיוע א.ס.ף. מתאר תמונת מצב מטרידה, שלפיה נשים אלו נטולות כל מעטפת בסיסית של הגנה וחוות התעמרות מצד הרשויות ● נערה אריתריאית: "אני מרגישה שקופה. החיים נתקעו" ● מנהלת המדיניות בא.ס.ף.: "מפנים להן עורף"

עוד 2,150 מילים

ההישג העצום של ויז חושף את האיום הענק מצד הממשלה

כמה סמלי שהאקזיט הענק של ויז מתרחש בשבוע שבו הכנסת מבקשת לקצץ עשרות מיליוני שקלים מתקציב ההשכלה הגבוהה בישראל ● זו אותה השכלה שהייתה הבסיס ונקודת ההזנק לארבעת מייסדי החברה כל הדרך אל התהילה ● די לשמוע את האזהרה של אחד מהם לפני כשנתיים כדי להבין את האיום הגדול שמרחף מעל המדינה ● פרשנות

עוד 814 מילים ו-2 תגובות

מלחמת שלום התקציב

ההחלטה לחדש את הלחימה בעזה מבטיחה לנתניהו שהתקציב יעבור בימים הקרובים ופותרת לו, לפחות זמנית, את סוגיית חוק הגיוס ● אנחנו במציאות הזויה במדינה שעברה לפני שנה וחצי את האירוע הקשה בתולדותיה ● כמעט אף ממשלה בישראל לא הצליחה לסיים קדנציה שלמה, ונראה שדווקא הממשלה הזו, אחרי ה-7 באוקטובר, עשויה להשלים את ימיה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
רק להזכיר - לא יהיו יותר בחירות בישראל. בינואר 2023 בפתיחת המהפכה המשטרית פנה ארגון המחבלים של הדיקטטור הצורר ולימים רוצח החטופים ביבים שקרניהו בפנייה רשמית לועדת הבחירות המרכזית לכנסת ... המשך קריאה

רק להזכיר – לא יהיו יותר בחירות בישראל. בינואר 2023 בפתיחת המהפכה המשטרית פנה ארגון המחבלים של הדיקטטור הצורר ולימים רוצח החטופים ביבים שקרניהו בפנייה רשמית לועדת הבחירות המרכזית לכנסת וביקש שהועדה תקבע כי המועד החוקי של הבחירות הבאות הוא אוקטובר 2027, ולא אוקטובר 2026. יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, שופט עליון, להזכירכם זרק אותם מכל המדרגות. אבל כפי שלמדנו בשנתיים ויותר האחרונות שום דבר לא יעצור את קואליצית ארגוני המחבלים המרכיבה את ממשלת השואה הזדון וההפקרה. ביוני 2026 תתכנס הכנסת ותאשר ברוב של 68 ח"כים את הצעת החוק לדחיית הבחירות לכנסת, ניחשתם נכון, לאוקטובר 2027. והופ, הבחירות יידחו בשנה, וביוני 2027 יחוקק חוק נוסף שעל פיו הבחירות יתקיימו באוקטובר 2030 וכך הלאה וכך הלאה.

עוד 556 מילים ו-2 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה