דמוקרטיה במשבר: האם למומחים נמאס מהאנשים?

Rom4 (צילום: דן פרי)
דן פרי
חוכמת ההמונים

ביסוד הדמוקרטיה צמד הנחות: הראשונה היא שפעוטות – כמו חתולים, מקררים וזבובים – אינם יודעים ומבינים מספיק אודות עולמנו המורכב, כדי שיותר להם להצביע ולהשפיע; השנייה היא שמבוגרים כן יודעים ומבינים מספיק, כך שהזכות ניתנת.

הרעיון הוא שיש סיכוי סביר שמבוגרים אלו יטרחו וילמדו על נושאים כגון ההתחממות הגלובלית, ושאם יעשו כך יהיו להם הכלים להכריע אם התופעה מאיימת להטביע בקרוב את תל אביב, לונדון, קהיר וניו יורק.

ייתכן שיש עם זה בעיה.

לפני שנים, במהלך מסע הבחירות ב-2003, פגשתי בעל בסטה בשוק הכרמל אשר אמר לי שאריאל שרון הוא אסון. עמדותיו היו הכי שמאלניות שאפשר. "אני אומר לא רק לתת לפלסטינים את מזרח ירושלים", הסביר. "תן להם גם את המערב – וכך ניפטר מהחרדים!"

נדהמתי לשמוע דבר כזה. כשהתאוששתי, ניבאתי ששרון ינצח.

"בטח!", השיב. "אני מצביע לליכוד. הם כמו קבוצת הכדורגל שלי. הם מפגרים, אבל זה לא משנה".

באותו רגע התחלתי לחשוד שיש בעיה בדמוקרטיה: ויכוחים פוליטיים לא ישנו דבר אם המוחות אטומים, אנשים לא מקשרים בין פעולות לתוצאות, ועצלות אינטלקטואלית מרדימה את האנשים.

מאז המצב נהיה רק יותר ויותר מגוחך. רצון העם נעשה, במובן מסוים, אבל ניתן לזהות בעיות:

דמוקרטיה לא נועדה להיות עריצות הרוב; זוהי מערכת רחבה יותר, שמטרתה היא ליצור הגינות ותוצאות טובות. 51 אחוזים אינם יכולים להחליט להרוג 49 אחוז באופן דמוקרטי, משום שלמיעוט יש זכויות. את זה הימין בארץ, למשל, מבקש לערער, בשם ה"משילות"; הרוב עשוי לחשוב שזה בסדר.

אפשר היום להשפיע על רצון העם בפרופגנדה מתוחכמת, המבוססת פעמים רבות על שקרים ועיוותים, תוך עקיפת שומר הסף, התקשורת החופשית. לכן, אויבי הדמוקרטיה משמיצים כל הזמן את התקשורת כעושת דברם של "האליטות". אנשים ממורמרים ברחבי המערב קונים את הסחורה הזאת.

לרבים אין מושג בנושאים חשובים, גם ללא מניפולציה של כוחות אפלים. המצב בכלכלה העולמית ובגזרת הטכנולוגיה פשוט מסובך להדהים.

עבור אלה שאכפת להם מהדמוקרטיה, קשה לחלוק על כך שאיננו משיגים תוצאות אופטימליות.

זה לא לגמרי חדש. וינסטון צ'רצ'יל אמר (ייתכן שלא היה המקור) שהדמוקרטיה היא צורת הממשל הגרועה ביותר – למעט כל השאר. היא נבחרת כאפשרות הפחות גרועה. אבל העיקרון אינו מוחלט. אילו ידענו שהעולם יושמד כתוצאה מבחירות בלטביה, היינו מכבדים את התוצאה?

נכון שתרחיש אפוקליפטי כזה עוד לא היה, ובינתיים מדברים הרבה על חכמת ההמונים. זהו רעיון נעים ומתקדם, אבל האם הוא נכון?

בכל משימה, יש רמה מינימלית של ידע ויכולת שדרושים להצלחה. לשתות ספל קפה, מספיק מעט; למצוא תרופה לסרטן, צריך הרבה. רבים יגידו שזה אליטיסטי, עד שזה נוגע להם אישית. מי מאיתנו, כאשר אובחן עם גידול במוח, יחליט בין הטיפולים השונים באמצעות משאל עם? ישר יפנו לדיקטטורה של האינטליגנציה.

לעולם יש גידול במוח. לישראל יש גידול במוח. לאמריקה יש גידול במוח. לבריטניה יש גידול במוח. העולם הערבי בכלל גוסס. אבל אנחנו מתעלמים מהבעיה וממשיכים עם הדמוקרטיה.

האינטליגנציה המינימלית הדרושה כדי להבין מה קורה בעולם עולה כל הזמן. הדברים היו פשוטים יותר לפני 126 שנים, כאשר ניו זילנד הפכה לדמוקרטיה הראשונה בכך שנתנה לנשים את הזכות להצביע.

בתקופתנו יש שווקים המשפיעים זה על זה, הפרעה טכנולוגית מסיבית, ואסונות טבע חוצי גבולות ומעשה ידי אדם. כאשר האדם הממוצע לא עומד בקצב, לדמוקרטיה יש בעיה מבנית. האם עברנו את נקודת המפנה?

יובל נח הררי טוען שבני אדם שיודעים מעט על שינויי האקלים או הנדסה גנטית עדיין יציעו מדיניות בנושאים אלה, בעוד שאחרים "מחזיקים בדעות חזקות ביותר על אוקראינה ועיראק מבלי שיוכלו לאתר את הארצות האלה על מפה".

זה אפילו יותר גרוע.

לרוב לא משנה מה קורה בבחירות. הימין והשמאל בגרמניה אינם רחוקים זה מזה. אבל לפעמים זה כן משנה. לרוב, כשזה כן משנה, כל הצדדים מציגים טיעונים סבירים – יש להכריע, לקבל את התוצאה ולקוות לטוב.

אבל לעתים – מיעוט שבמיעוט של המקרים – צד אחד צודק והשני אומר 2 ועוד 2 שווה 10. במקרים נדירים אלה, כאשר חשוב מה יקרה וצד אחד צודק, רוב המומחים עומדים בשורה ומנסים לשכנע. האם זה עוזר או מפריע?

נראה שההמונים כל כך כועסים על "האליטה הגלובלית", שכאשר אנשים משכילים ומצליחים פונים אליהם בבקשה הם יעשו דווקא את ההפך כדי לעצבן. ואכן, מייקל גוב בבריטניה, תומך הברקזיט, הכריז כי "לאנשים נמאס ממומחים" (שכמעט כולם התרעמו על השקרים שגוב וחבריו הפיצו בקמפיין המצליח).

זה פחות או יותר מה שקרה בארצות הברית עם טראמפ, וזה היה גורם מרכזי בבחירות ה-9 באפריל בישראל. מעטים "המומחים" בארץ שתמכו בבנימין נתניהו.

כמה ישראלים יודעים מה הגודל של אוכלוסיית עזה והגדה המערבית, אפילו בערך, ועל כן מבינים את ההשלכות הדמוגרפיות של הריסת הסיכוי לחלוקה? לדעתי אחד מכל חמישה, אולי.

לא פשוט לפתור את הפלונטר. הדמוקרטיה, למרות הבעיה הקולוסלית, היא אכן השיטה הפחות גרועה. אין לנו שום דרך סבירה לבחור מומחה שיטפל בכל הדברים בהצלחה ויהיה איכשהו גם מקובל כמכריע במחלוקות מוסריות.

כל הניסיונות ברוח זו, כולל הפיכות צבאיות, הסתיימו בדמעות. רעיונות סבירים כמו דרישת מינימום של ידע כתנאי לזכות בחירה ייקרעו לגזרים על-ידי פופוליסטים ויידחו על ידי הרוב.

יש לי הצעה אחת בלבד: להשקיע בחינוך. לא ניתן להעלות את האינטליגנציה של האנושות, עד כמה שידוע לי – אבל רמת הידע חשובה לא פחות, ועל זה אפשר להשפיע מאוד. דרך השקעה בחינוך.

אשתי היא מורה; אין מקצוע חשוב מזה. החינוך הוא התקווה היחידה. אך כמעט בכל מקום שתפנה המורים אינם מקבלים שכר גבוה, כיתות הלימוד גדולות מדי, והחינוך הפרטי (אם הוא בכלל קיים) יקר מנשוא. במדינות דמוקרטיות זו בעקיפין בחירת העם. אבל אני צופה שפוליטיקה יכולה לעזור; למעט כמה יוצאים מן הכלל (החרדים הישראלים ודומיהם), כולם רוצים תכנית ליבה וחינוך חובה וסיכוי משופר לילדיהם להתקדם (ואם לא, במקרה קצה זה צריך לעקוף אותם).

השקיעו בחינוך, מדינות עולמינו המורכב! ממנו אותו היטב, וממנו אותו מהר.

נ.ב. שרון הלאומן זכה ב-2003 ומיד הפר את הבטחותיו ויצא מעזה. אצבע אלוהים? הקשבה מוזרה למומחים? אין לי הסבר. אולי ההמונים בכל זאת צדקו.

דן פרי שירת כעורך ראשי של סוכנות איי-פי במזה"ת (מבסיסו בקהיר) לאחר תפקידים דומים באירופה, אפריקה והאיים הקריביים. שימש כיו"ר התאחדות עתונאי החוץ בישראל. איש היי טק ויזמות בעבר ובהווה. עקבו אחריו ב: https://danperry.substack.com

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 872 מילים
כל הזמן // יום שני, 6 במאי 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־213 ללחימה ● 132 חטופים עדיין בעזה

צעקות לעבר נתניהו בטקס ביד ושם: יזכור עם ישראל את בניו ובנותיו שהופקרו

לשכת ראש הממשלה: הפרסום שקרי, נתניהו לא טרפד עסקה ● הלילה פורסם בניו יורק טיימס מפי גורם ישראלי: היינו קרובים לעסקה, הצהרות נתניהו גרמו לחמאס לסגת, בכי חמאס: כניסה לרפיח תמוטט את המו״מ, היינו קרובים ● צה״ל קרא לאוכלוסייה של מזרח רפיח, המונה כמאה אלף איש, להתפנות ● גלנט לאוסטין: לא נותרה ברירה, חמאס מסרב לכל ההצעות ● סמוטריץ׳: להכנס לרפיח עכשיו

עוד 16 עדכונים
אמיר בן-דוד

יום השואה בצל החורבן

יום השואה מעולם לא נראה אקטואלי יותר. קרוב יותר. נוכח יותר. אפילו נתניהו, שנהג בכל נאומי ערב יום השואה שלו לחבר את זיכרון השואה לאירועים אקטואליים, התאמץ אמש כמיטב יכולתו הרטורית להבדיל בין זוועות השבעה באוקטובר לזוועות השואה ● וגם: מתקרבים למבצע ברפיח ● מתרחקים מעסקת חטופים ● אל ג'זירה אאוט ● ועוד...

ראש הממשלה בנימין נתניהו בטקס יום השואה ב"יד ושם", 5 במאי 2024 (צילום: מעיין טואף / לע״מ)
מעיין טואף / לע״מ

בג"ץ המחיש אתמול פעם נוספת כי הוא לא יהיה זה שיוריד את נתניהו מכס ראש הממשלה – ודחה שוב עתירה שביקשה להוציא את נתניהו לנבצרות בגלל ניגוד עניינים מוגבר בימי המלחמה ● בית המשפט למעשה מנרמל בהחלטתו את המצב החריג, תוך שהוא מתייחס אליו כמעין מצב בסיסי, שבו אין להטריד את בג"ץ יתר על המידה ● פרשנות

עוד 1,034 מילים

ואתם רוקדים נורא רוקדים, טקס המשואות 2024

באופן מוזר מתקבל הרושם שחברי הממשלה נוהגים להתבטא בזירות פיגוע ופח"ע באמצעות ריקוד דווקא. כך למשל חולל בדבקות השר יואב קיש בתגובה לשאלות מראיינות בשידור ישיר מזירת פיגוע ברעננה. מסתמן שגם השרה מירי רגב מתבטאת בריקוד, מסוּגה מעט שונה, לציון הטבח בעוטף.

גם השנה דואגת רגב שטקס המשואות הממלכתי ייחגג ברוב פאר ותקציבים. אמנם בהתאמות המתבקשות – ללא נוכחות קהל ובלי חשש לאינטראקציה עם נתינים. כל זאת תוך שימוש בסרטונים שצולמו מראש, בהם מומחש הטבח ברעים בסיוע רקדנים, המדגימים את מנוסת משתתפי המסיבה ונִרְצָחֶיהָ.

יעלה ורטהיים היא פסיכולוגית קלינית וחינוכית, עובדת בקליניקה פרטית בתל-אביב. בזמנה הפנוי כותבת, קוראת וטווה מחשבות מול נופים בריצה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,372 מילים

הלחץ על נתניהו להרחיב את המלחמה מחלחל גם אל הליכוד

כשליש משרי הממשלה שהיו בדרכם לישיבת הממשלה מצאו לנכון לרדת מרכבם ולהצטרף אל המפגינים מפורום תקווה ופורום גבורה מול לשכת ראש הממשלה אתמול ● המפגינים דרשו להמשיך במלחמה ולהיכנס מייד לרפיח, גם במחיר ויתור על עסקת החטופים ● "חמאס לא יוכל לשלוט יותר בעזה", אמר השר מיקי זוהר למפגינים, "אם זה יקרה, לממשלה הזו אין זכות קיום" ● פרשנות

עוד 671 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

צבא התקפה, לא הגנה

צה"ל, בשמו המלא, אמור להיות צבא ההגנה לישראל. אבל בחינת משימות ההגנה של צה"ל לאורך שנים, מוכיחה שהוא כשל לחלוטין בהגנה על ישראל.

בשבעה באוקטובר נכשל צה"ל בקרב הגנה על גבולות מדינת ישראל – משימתו העיקרית מאז הקמתו. אירועי השבעה באוקטובר הם הכישלון החמור ביותר מאז הקמת המדינה, אבל הם לא אירועים נדירים.

איתי לנדסברג נבו הוא אזרח המודאג מעומק השחיתות השלטונית, חושש לגורל הדמוקרטיה ומזועזע מהגזענות והאלימות בחברה הישראלית. לשעבר עורך "מבט שני" ומנהל מחלקת תעודה בערוץ הראשון (2002-2017). בן קיבוץ תל יוסף וממקימי הפורום למען אנשי המילואים ( 1995-2017) . כיום במאי, עורך תוכן ומפיק עצמאי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 920 מילים

קרפור חוגגת שנה אך אף הבטחה של נתניהו לא קוימה

לפני שנה ראש הממשלה נתניהו הבטיח כי השקת סניף קרפור בישראל תהיה נקודת מפנה ביוקר המחיה ● אלא שמאז הרשת בישראל נקלעה להפסדים עצומים, המנכ"ל עזב, המחירים טסו למעלה ואת הפתרון האמיתי ליוקר המחיה לא רואים באופק ● כך נראה כישלון ממשלתי ידוע מראש ● פרשנות

עוד 1,101 מילים ו-2 תגובות

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

גם אנו, תושבי עזה, חיים כבני ערובה של חמאס

ריאיון סמי עובייד, ששוהה כעת אצל קרובי משפחה ברפיח, משתוקק לחזור לביתו בצפון הרצועה ומאמין שישראל צריכה לספח את הרצועה ("לעולם לא יהיו שתי מדינות, אז בואו ניצור מדינה אחת") ● בריאיון לזמן ישראל הוא מבהיר שחמאס לא נעלם וכי בלי תוכנית ל"יום שאחרי" הוא יחדש את שלטונו: "אף אחד לא רוצה את חמאס, אבל אנשים גם לא רואים אלטרנטיבה"

עוד 2,192 מילים

צחי הנגבי עיוות את ההיסטוריה כדי להתחמק משאלת היום שאחרי

ראש המל"ל התפאר כי צה"ל היה קרוב מאוד מלשים יד על סנוואר, אך סילף את ההיסטוריה בדרכו של נתניהו כשטען שגם במלחמה העולם השנייה לא עסקו ביום שאחרי לפני הניצחון על הנאצים ● הטיעון המעגלי מתווסף להודעות התמוהות של נתניהו בשבת, שכבר הכריז על כניסה לרפיח בלי קשר לעסקה ● אולם, רוב הציבור בעד עסקה גם על חשבון רפיח ● פרשנות

עוד 766 מילים ו-1 תגובות

תגובת גנץ להודעה שנתניהו הוציא אתמול הדגישה את העובדה שלא תתקבל שום החלטה על עסקת חטופים בפורום אחר מלבד הקבינט המצומצם ● או כמו שאמר בלינקן: יש דיבורים, ויש מעשים ● גם נתניהו - שימים ספורים לפני 7 באוקטובר נאם באו"ם והדגיש את חשיבותה של ברית אזורית נגד איראן - יודע שמה שעומד על הכף כרגע זה לא רק פעולה ברפיח ● פרשנות

עוד 746 מילים ו-2 תגובות
היום ה־212 ללחימה ● 132 חטופים עדיין בעזה

שלושה לוחמי צה"ל נהרגו בתקרית הקשה בכרם שלום

סמ"ר ראובן מרק מורדכי אסולין, בן 19 מרעננה, סמ"ר עידו טסטה, בן 19 מירושלים וסמ״ר טל שביט, בן 21 מכפר גלעדי נהרגו מירי הפצמ"רים לעבר מעבר כרם שלום ● דיווח: ראש ה-CIA צפוי להגיע מחר לישראל לשיחות בנושא עסקת החטופים; גורם רשמי: "השיחות קרובות לפיצוץ" ● דיווח: החטופה המשוחררת עמית סוסנה סירבה להשיא משואה

עוד 56 עדכונים
היום ה־211 ללחימה ● 132 חטופים עדיין בעזה

קרובי כמה מהחטופים: נתניהו פועל לטרפד את השגת ההסכם עם חמאס

לפיד: על ראש הממשלה לשלוח לקהיר את צוות המשא ומתן ● בן גביר: נתניהו התחייב בפניי שלא תהיה עסקה מופקרת ושישראל תפעל ברפיח; הוא יודע מה מחיר הפרת ההתחייבויות ● לוחם נפצע באורח קשה מאוד בקרב בטולכרם; חמישה מחבלים נהרגו בפעולה ● ראש המטה לביטחון לאומי: היינו קרובים מאוד לסנוואר; הפער בין ישראל למנהיג חמאס היה בן פחות ממספר ימים

עוד 28 עדכונים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

החרם הטורקי זה הדבר הכי טוב שיכול לקרות לחקלאים

ההודעה של טורקיה על ניתוק יחסי המסחר עם ישראל מזכירה: תם העידן שבו אפשר לדרוך על החקלאות ולאיים בייבוא מכאן, משם ומכל מקום בעולם ● הוועידה הלאומית לאנרגיה תתקיים השבוע ללא שום נוכחות של ארגוני הסביבה ● שבעה חודשים אחרי ה-7 באוקטובר, הריסות תחנת משטרת שדרות עדיין לא פונו משטחי הטבע אליהן הושלכו ● ועכשיו הזמן לחוף ניצנים

עוד 1,294 מילים
עקורים

"אחרי האופוריה של החזרה הביתה, האדמה משמיעה את קול הכאב שנספג בה. אנחנו מתקשים להשריש את עצמנו בחזרה. למעשה, הנפש עדיין עקורה"

ד"ר גילי זיוון

בת 68 מקיבוץ סעד. נשואה, אם לחמישה, דוקטור לפילוסופיה יהודית. פונתה למלון בים המלח וחזרה לקיבוץ אחרי חצי שנה

עוד 2,080 מילים ו-5 תגובות
מירוץ 2020
המרוץ לבית הלבן

טראמפ מנמנם בזמן שהמחאה בקמפוסים הגיעה לשיא

פנוי המאהל בקולומביה היה האות לגל פינויים ומעצרים אלימים של מפגינים פרו-פלסטינים בקמפוסים ברחבי ארה"ב - ומה שנשאר הוא התקדים של אוניברסיטת קולומביה שהייתה נכונה לשקול חרם אקדמי על ישראל ● אבל זה פחות מעניין את האמריקאים מאשר התקדים של נשיא לשעבר העומד למשפט פלילי, ונצפה מדי פעם מנמנם באולם המשפט ● ובינתיים באריזונה ביטלו את החוק האוסר הפלות

עוד 1,059 מילים

ריאד או מיגור חמאס: למה לא שניהם? ● אינתיפאדת הקמפוסים זולגת למזרח התיכון ● בכאוס העיראקי גם משפיעניות רשת נמצאות בסכנת מוות ● הסודאנים גוועים ברעב ● והשבוע לפני שלושים שנה: החתימה על הסכם יריחו ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

עוד 1,240 מילים ו-1 תגובות

תקרת הזכוכית נפלה עליה

הארכיון של רוןזמן ישראל נובר בארכיון של העיתונאי הוותיק רון מיברג ומפרסם מחדש מבחר מכתבותיו, שקריאה בהן היום מספקת פרספקטיבה איך הגענו עד הלום ● והשבוע: בחזרה ל-2014 וסיפור פיטוריה המתוקשרים של ג'יל אברמסון, העורכת הראשית של "הניו יורק טיימס" והאישה הראשונה בתפקיד

עוד 2,097 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה