הפועלים (צילום: by Miriam Alster/ FLASH90)

קצת פחות כסף, הרבה יותר השפעה

פרשנות

המנהלים החדשים של דיסקונט והפועלים יקבלו אמנם כמחצית מהשכר שהורגלו לו בעבר ● השתוללות השכר בבנקים נבלמה בזכות ההתעקשות של שלי יחימוביץ' ● אבל בעידן פוטס-טייקוני הפכו הבנקאים לאנשים החזקים במשק, וזה שווה יותר מעוד כמה מיליונים בתלוש

שני המנהלים שמונו השבוע לבנק דיסקונט ובנק הפועלים הולכים לקבל כמחצית מהשכר שהורגלו לו בעבר. אורי לוין קיבל בשנה שעברה 7.3 מיליון שקל כמנכ"ל דיסקונט ניו יורק, ויכול היה להמשיך בתפקידו עוד כמה שנים. כעת, הוא חוזר לישראל כמנכ"ל החברה האם, ויקבל לכל היותר 3.5 מיליון שקל בשנה.

דב קוטלר סיים את תפקידו בישראכרט ב-2014 לאחר 6 שנים, בהן השתכר בסך הכל כ-30 מיליון שקל. במלים אחרות, הוא קיבל כ-5 מיליון שקל לשנה, וגם הוא הולך לקבל עכשיו רק כחצי מהסכום הזה בבנק הפועלים.

השניים נכנסים לתפקידיהם במקום לילך אשר-טופילסקי שעוזבת את דיסקונט אחרי 5 שנים כמנכ"לית, ואריק פינטו, שעוזב את פועלים אחרי 3 שנים כמנכ"ל.

דב קוטלר (צילום: גדי דגון, יח"צ)
דב קוטלר (צילום: גדי דגון, יח"צ)

לוין מוכן לחזור לארץ מניו יורק המעטירה, הישר לתוך כאבי הראש של ניהול תהליך ההתייעלות בדיסקונט, ניסיון לשכנע את הרגולטור להמשיך ולהחזיק בחברת כרטיסי האשראי כאל, התחרות מול הבנקים הגדולים על מתן משכנתאות ואשראי צרכני, והזירה המבעבעת של אפליקציות התשלומים.

גם קוטלר יצטרך להתמודד עם שורה ארוכה של בעיות, כמו סיום פרשת החקירות נגד בנק הפועלים בארה"ב, חתימה על הסכם קיבוצי מול ועד לעומתי, ואתגר טיפה יותר זוהר, אך לא פחות מאיים, של התאמת הבנק לעולם הדיגיטלי.

כאמור, השניים האלה מוכנים להיכנס לקלחת הזו בשביל הרבה פחות ממה שהם עצמם קיבלו, והרבה פחות ממה שקיבלו מנהלי הבנקים עד לפני כמה שנים.

למי ששכח, כדאי להזכיר שמנהלי הבנקים קיבלו בעבר סכומים הזוים בכהונות שנמשכו שנים ארוכות. דוגמה מקרית בבנק הפועלים: ב-2005 צבי זיו קיבל כ-34 מיליון שקל, והיו"ר שלמה נחמה סיים את אותה שנה עם 23 מיליון שקל.

אורי לוין (צילום: רמי זרניגר)
אורי לוין (צילום: רמי זרניגר)

החגיגה נגמרה, והאחראית העיקרית לכך הודיעה אתמול על כוונתה לפרוש מהחיים הפוליטיים: זוהי ח"כ שלי יחימוביץ' שבהתעקשות מעוררת הערכה, הגישה את החוק לראשונה כבר ב-2008, נבלמה פעמיים, ורק ב-2016 הצליחה ליצור קואליציה שתאשר את הגבלת השכר של מנהלי בנקים וחברות הביטוח ל-2.5 עד 3.5 מיליון שקל.

המדינה תמיד שם בשבילם

גם גליה מאור, אלי יונס, ציון קינן, העבריין המורשע דני דנקנר ואחרים נהנו מההפקרות הזו. וזה עבר, כאילו שהבנקים לא מחזיקים לקוחות שחשים פעמים רבות שבויים, בשוק לא מאוד תחרותי.

ואם מישהו חשב שזה לא הוגן שלא מתמרצים את המנהלים האלה להרוויח יותר, ההערכה הרווחת בקרב מומחים לענף היא כי בניגוד לחברות אחרות בשוק החופשי, הבנקים נמנעים מהצגת רווחים מוגזמים בשורה התחתונה בגלל מראית העין – מחשש שיעוררו עליהם זעם ציבורי, שעשוי לערער את יציבות המערכת.

ההנחה היא כי עד שיגיע לשוק הזה זעזוע טכנולוגי מבחוץ, הם ימשיכו ליהנות מבלעדיות על עמלות ומרווחי אשראי גבוהים. בכל מקרה, נראה כי המדינה תהיה שם כדי לחלץ את הבנק מכל צרה שלא תבוא, בלי קשר ליכולות וביצועי המנכ"ל, ולכן אין הצדקה לשלם לו כמו בחברה עתירת סיכון (וסיכוי לרווח).

גם גליה מאור, אלי יונס, ציון קינן והעבריין המורשע דני דנקנר נהנו מההפקרות הזו. וזה עבר, כאילו שהבנקים לא מחזיקים לקוחות שחשים שבויים, בשוק לא מאוד תחרותי

כאמור, הגבלת ההשתוללות בשכר שהיתה פה במשך שנים, לא מונעת מקוטלר ולוין להסכים עכשיו להתמנות לתפקיד. גם ניר גלעד מוכן לכהן כיום כיו"ר מגדל ביטוח אחרי שהתרגל לקבל הרבה יותר מעשרה מיליון שקל לשנה בחברה לישראל. ואגב, אל דאגה, ככל הנראה יימצא מי שיסכים להחליף גם את רקפת רוסק עמינח, שסיימה את תפקידה בבנק לאומי.

וזו אולי ההוכחה הסופית לכך שהגבלת שכר הבכירים לא משאירה את הבנקים ובתי השקעות בלי דמות סמכותית על ההגה.

גליה מאור (מימין) ורקפת רוסק עמינח (צילום: משה שי פלאש 90)
גליה מאור (מימין) ורקפת רוסק עמינח (צילום: משה שי פלאש 90)

יוקרה וכוח פוליטי

נשאלת השאלה, למה בכל זאת הם באים לעבוד בשביל הרבה פחות? אם לא רק בשביל כסף, אז למה?

התשובה היא ככל הנראה היוקרה שניהול הבנקים מוסיף לקורות החיים של השניים. עד לפני כמה שנים, האנשים החזקים במשק היו הטייקונים, שהחזיקו בשלל חברות, חלשו על הון ציבורי עצום, והחליטו על מינויים של עשרות מנהלים תחתיהם.

העידן הזה כמעט נגמר, ומי שנשאר הם מנהלי הבנקים, שאחראים, בנוסף לגופים המוסדיים, על ניהול הקצאת האשראי במשק. יחד עם ניהול עשרות אלפי עובדים, – וכוח פוליטי לא מבוטל – אין עוד הרבה משרות כאלה במשק. זה תפקיד חייהם.

ציון קינן (צילום: פלאש 90)
ציון קינן (צילום: פלאש 90)

לצעירים יש עכשיו למה לשאוף

חוץ מהפסקת ההפקרות בשכר, ההגבלה שלו יצרה עוד אפקט מרענן למוסדות הכי שמרניים במשק: אופק להתקדמות לעובדים בדרגי הביניים.

אם צבי זיו, ציון קינן ורוסק-עמינח כיהנו בתפקיד המנכ"ל 6-7 שנים, הרי שפינטו החליט לסיים את הקריירה בשפיץ של הארגון אחרי תקופה של בקושי 3 שנים.

ולא רק הוא: בתקופה האחרונה פרשו מהמערכת שורה ארוכה של מנהלים בדרגי הביניים. יש כאלה שהסתכלו על כך בבהלה, כאילו המערכת ננטשה.

גם בצבא ובמשטרה אלה שלא נבחרים להחליף את הרמטכ"ל או המפכ"ל עוזבים בסופו של דבר את המערכת ובאים אחרים במקומם. אין סיבה שבמערכת הבנקאית זה יהיה אחרת

אלא שהתחלופה הגבוהה עוזרת לשחרר לחץ בקרב העובדים הצעירים, שכבר לא מסתכלים בעיניים כלות על הבוסים שלהם נתקעים בתפקיד למשך שנים ארוכות.

שלא לדבר על האלף הקודם, שבו המנהלים בבנק הפועלים אפילו לא חלמו להחליף את עמירם סיון, שנאחז בכיסא המנכ"ל 16 שנה.

גם הרמטכ"ל והמפכ"ל נמצאים בתפקיד 3-4 שנים וממשיכים הלאה. גם בצבא ובמשטרה אלה שלא נבחרים להחליף את המפכ"ל והרמטכ"ל עוזבים את המערכת ובאים אחרים במקומם. אין סיבה שבבנקים זה יהיה אחרת.

נוחי דנקנר (צילום: פלאש 90)
נוחי דנקנר (צילום: פלאש 90)

קשה לסמוך על המוסדיים

צבי סטפק, מייסד ובעלים בית ההשקעות מיטב-דש, טען השבוע שצריך לשנות את הגבלת השכר בבנקים. לדבריו, עדיף שהמשקיעים המוסדיים יהיו בעלי הכוח להגביל (או לבטל) שכר מופרז למנהלים, באותו אופן שבו הם יכולים להתנגד לעסקות בעלי עניין בכל חברה אחרת.

סטפק הצביע על חוסר ההיגיון שבו מנהלי חברות שירותים אחרות יכולים להרוויח הרבה יותר ממנהל בנק, שצריך לשאת בהרבה יותר אחריות.

היה אפשר לקבל את ההצעה הזו, אם רק היה אפשר לסמוך על המוסדיים הישראלים, שיגדלו קצת יותר עמוד שדרה ולא ישמשו חותמות גומי (הכוונה למנהלי קרנות הפנסיה, הגמל, הנאמנות ושאר גופי החיסכון לטווח ארוך).

גם באירופה יש שערוריות סביב הבנקים, שברוב חוצפתם שילמו שכר מופרז למנהלים שנייה אחרי שהממשלות חילצו אותם מהמשבר של 2008.

אבל יש גם דוגמאות מעודדות: כך למשל, המשקיעים המוסדיים של סטנדרד צ'רטר הבריטי התנגדו לאחרונה לחבילת פנסיה של המנכ"ל, גם במחיר עימות חזיתי איתו.

גם באירופה יש שערוריות שכר בבנקים, שברוב חוצפתם שילמו שכר מופרז למנהלים שנייה אחרי שהממשלות חילצו אותם מהמשבר הכלכלי הבינלאומי של שנת 2008

כל השנים של נוחי דנקנר וטייקונים אחרים שחגגו עם עסקות בעלי עניין מפוקפקות או עסקות שנגועות לכאורה בשיקולים זרים, חבילות שכר מוגזמות ועוד ועוד מהלכים שהכבידו על המשקיעים מהציבור, הוכיחו שהמוסדיים בישראל מעדיפים להיות נחמדים לבעלי השליטה יותר מאשר לשמור על כספי החוסכים.

גם האישור של תגמול העתק לאייל לפידות בשיכון ובינוי, ממש לאחרונה, מוכיח את זה שוב. החברה של סטפק, מיטב-דש, אמנם התנגדה לתגמול, אבל זה לא עזר לה כי האחרים אישרו אותו. בארץ אין דירקטורים ומוסדיים חזקים ועצמאיים מספיק. כולם מאותו מועדון ומי שלא, מת שיתנו לו להיכנס.

כספומט (צילום: יונתן סינדל פלאש 90)
כספומט (צילום: יונתן סינדל פלאש 90)

הנה לכם משרה בחו"ל – לכו על זה

כאמור, חוץ ממנכ"לי שלושת הבנקים הגדולים, שורה ארוכה של מנהלים בדרגי הביניים עזבו את המערכת הפיננסית: דני צידון, (לאומי), אמיר הסל (הראל), שי פלדמן (AIG) ואחרון חביב אייל לפידות, שעזב את הפניקס כדי לקבל חבילת תגמול ענקית של יותר מ-100 מיליון שקל בשיכון ובינוי.

לפידות נחשב לכוכב ניהולי (נניח), והשמות האחרים שצוינו יתקשו לקבל תגמול שמתקרב לשלו. אם הם בכל זאת רוצים לנסות, הנה שירות להשמת בכירים, בחינם:

וולס פארגו, אחד הבנקים הגדולים בארה"ב, מחפש מנכ"ל ולא מוצא אחד כזה מאז חודש מרץ. המוסד הפיננסי הענק נמצא בעין הסערה לאחר שורה של שערוריות שהחלו ב-2016, אז התגלה שעובדי הבנק יצרו מיליוני חשבונות מזויפים. בגלל השערוריות האלה, מנסה הבנק למצוא מועמד "נקי" מבחוץ אבל אין קופצים על המציאה.

וורן באפט אפילו הרחיק לכת, וטען שהבנק צריך להביא מישהו כל כך נקי ואאוטסיידר, שעדיף שיהיה מחוץ לוול סטריט בכלל. למרות שהוא לא מצליח למצוא מנכ"ל, הבנק הציג השבוע תוצאות טובות שהכו את תחזיות האנליסטים. הספינה שטה והכל בסדר.

כמו פה גם שם, מצד אחד התפקיד יוקרתי ומקנה כוח רב למי שמתמנה אליו. מצד שני, הארגונים הפיננסים האלה סובלים מהכבדה רגולטורית (שאפשר להבין אותה נוכח הסקנדלים שצצים מפעם לפעם), איומים טכנולוגיים מצד חברות הפינטק וגם בעיות שקשורות בעסק עצמו, שכפוף למחזור העסקים כמו כולם.

וולס פארגו, אחד הבנקים הגדולים בארה"ב, מחפש מנכ"ל ולא מוצא אחד כזה מאז חודש מרץ. המוסד הפיננסי הענק נמצא בעין הסערה לאחר שורה של שערוריות שהחלו ב-2016

ההבדל היחיד הוא ששם אפשר להשתכר עשרות מיליונים בשנה, ועדיין לא מצליחים למצוא מועמד, כך שאולי זה לא רק עניין של שכר.

הבנקאים הישראלים (לשעבר) שחושבים שהם ראויים ליותר מ-2.5 מיליון שקל לשנה, מוזמנים לנסות את מזלם ולבקש ראיון עבודה במטה של וולס פארגו בסן פרנסיסקו. שיהיה בהצלחה.

עוד 1,285 מילים
כל הזמן // שבת, 14 בדצמבר 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־435 ללחימה ● 100 חטופים עדיין בעזה

נשיא דרום קוריאה יון סוק-יול הודח על ידי הפרלמנט

ראש הממשלה האן דוק-סו, שמונה על ידי יון, הופך לנשיא בפועל בעוד יון נותר בתפקידו אך ללא סמכויות נשיאותיות ● עימותים בין כוחות הביטחון הפלסטיניים עם מחבלים בג'נין ● א-סיסי דן בעסקת חטופים עם מקגורק וסאליבן בקהיר ● רוסיה מפנה את האמל"ח שלה מסוריה ללוב ● איראן מתחייבת לא להערים קשיים על פקחי סבא"א במתקני הגרעין שלה

עוד 7 עדכונים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

החורף לא מגיע

הגרסה האביבית של דצמבר נעימה למדי, אבל בשירות המטאורולגי מזהירים: "קיים סיכוי גבוה שנשבור שיאי יובש היסטוריים" ● ההסכמים הקואליציוניים כללו התחייבות של הממשלה להעביר חוק אקלים משמעותי - אף לא מילה מזה לא קוימה ● פארק חסן ערפה החדש במרכז תל אביב הוא תפארת של התחדשות עירונית ● ולאן זורקים את החד"פים אחרי ששליח "וולט" הלך?

עוד 1,424 מילים
אמיר בן-דוד

ומה עם המצפון?

בשנים האחרונות האקטואליה מציפה את נושא המצפון. אירועי מלחמת אוקטובר ולפניהם אירועי הקורונה מייצרים שפע החלטות שנוגעות לחיי אדם, ותהליכי קבלת ההחלטות והתגובות כלפיהם מעוררים שאלה לגבי קיומו וטיבו של מצפון בקרב רבות מהנפשות הפועלות.

איך מבינה הפסיכולוגיה את מושג המצפון? האם הוא חלק הכרחי מהאישיות הבריאה? האם אנו נולדים אתו או שהוא מתפתח בדומה לפונקציות מנטליות אחרות?

יעלה ורטהיים היא פסיכולוגית קלינית וחינוכית, עובדת בקליניקה פרטית בתל-אביב. בזמנה הפנוי כותבת, קוראת וטווה מחשבות מול נופים בריצה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,487 מילים

על מנת לשלוט בשטח ולמנוע מדאעש, איראנים ואחרים לפעול באזורים שונים בסוריה, המשטר החדש בסוריה יזדקק לנשק ● האם לבנון תבעט בחזבאללה? ● המונדיאל מגיע לסעודיה ● איראן משחררת את טומאג' סאלחי ● והשבוע ב-1983: פיגוע בשגרירות ארה"ב בכווית ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

עוד 1,496 מילים

למקרה שפיספסת

בגידה

מעולם לא בגדתי בחניה אשתי.

אני יודע שזו הצהרה שעשויה להישמע קצת מוזר, אבל במציאות הישראלית בה אני חי ואותה הכרתי במהלך שנות נישואיי לחניה זוגתי-לחיים-ארוכים, יש בהצהרה הזו משהו מתבקש. זאת מאחר שנאמנות בחיי הנישואים מבלי "להתפרפר מהצד", כפי שהדבר קרוי בלשון עממית, אינה דבר מובן מאליו.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,192 מילים

הנוצרים בסוריה תוהים אם יצליחו לשרוד את ההפיכה

הנוצרים מהווים כ-2% מאוכלוסיית סוריה כיום, אחרי שהיוו כ-10% לפני פרוץ מלחמת האזרחים ● הנוצרים שנותרו נחשבו נאמנים למשטר, אך בעקבות נפילתו של משטר אסד הצטרפו לחגיגות הלאומיות על הפלתו ● השאלה היא, האם הם יכולים לבטוח בהבטחות של השליטים האסלאמיסטים החדשים שטוענים כי יגנו על המיעוטים וישמרו על "זכויות כל העם וכל העדות בסוריה"

עוד 1,052 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

דרכה לצמרת של קוני צ'אנג

הארכיון של רוןזמן ישראל נובר בארכיון של העיתונאי הוותיק רון מיברג ומפרסם מחדש מבחר מכתבותיו, שקריאה בהן היום מספקת פרספקטיבה איך הגענו עד הלום ● והשבוע: בעולם שבו ברברה וולטרס נישאת על גלי ההישגים העיתונאיים הגדולים שלה, נותרת קוני צ'אנג עם הישג יחיד: מרלון ברנדו

עוד 1,781 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
סוּרְיָה 239

ההתפתחויות בסוריה השבוע היו כה מהירות שלא הספקנו להיפרד כראוי מבשאר אל-אסד, הנסיך רך הדיבור שלימד אותנו שיעור ברודנות

עוד 1,060 מילים

מיזם הקריפטו של טראמפ חבר לפלטפורמה הקשורה לחמאס, חזבאללה ואיראן

הנשיא הנבחר מינה לאחרונה את המיליארדר סטיב ויטקוף לתפקיד שליחו למזרח התיכון, למרות חוסר ניסיונו הדיפלומטי ● עוד קודם לכן, טראמפ וויטקוף השיקו מיזם קריפטו, וכעת נכנסה למיזם שותפה חדשה - פלטפורמת הקריפטו Tron, המובילה במתן שירותים לארגוני הטרור במזה"ת ונמצאת במרכז חקירות בישראל ובארה"ב ● מומחים מזהירים מפני ניגודי אינטרסים חריפים גם של טראמפ וגם של שליחו

עוד 1,784 מילים

המשבר החוקתי בין לוין לעליון מגיע לנקודת רתיחה

35 ימים: זה הזמן ששופטי בג"ץ העניקו לשר המשפטים כדי לכנס את הוועדה לבחירת שופטים ולבחור את הנשיא העליון הבא ● אם הדבר תלוי בלוין, הקואליציה תנצל את הזמן הזה כדי להשלים את ההשתלטות הפוליטית על הוועדה ● מנגד, ממלא-מקום נשיא העליון יצחק עמית מבטיח: "הרשות השופטת תעמוד איתן מול הניסיונות לפגוע בחוסנה, והיא תוכל להם" ● פרשנות

עוד 1,165 מילים ו-1 תגובות
היום ה־434 ללחימה ● 100 חטופים עדיין בעזה

בלינקן דן עם ארדואן על הפעלת לחץ על חמאס להסכים לעסקה

דיווחים: חיל האוויר תוקף בדמשק וברחבי סוריה ● הליגה הערבית מגנה את פלישת ישראל לסוריה ● טורקיה תפתח מחר שגרירות בסוריה ● אזעקות באשקלון ובעוטף עזה, צה"ל יירט שיגורים מעזה, אין נפגעים, הג'יהאד לקח אחריות ● בריטניה ויפן הורידו את חומרת אזהרת המסע לישראל

עוד 47 עדכונים

תעשיית תווי הנכה משקפת את מחדלי משרד התחבורה

פרשת זיופי תווי הנכה מציירת תמונה עגומה של מצב השירות הממשלתי: מצד אחד, מערכת מצומקת עם רופאים המקבלים 10 שקלים לתיק, ומצד שני כנופיות של רמאים מקצועיים ● בהיעדר תחבורה ציבורית יעילה וכשהמדינה עולה על גדותיה במכוניות פרטיות, ישראלים רבים מוכנים לרדת לשפל מוסרי כדי להשיג מקום חניה

עוד 1,138 מילים ו-3 תגובות

לאן הולכים כשהכול קורס? גל חדש של דרי רחוב

בעמותת "אכפת" מדווחים על עלייה חדה במספר דרי הרחוב, ביניהם אנשים שנקלעו למצוקה נפשית בעקבות המלחמה, תושבים מעוטי יכולת שנאלצו לעזוב את ביתם בדרום ובצפון, וכן אסירים ששוחררו בשחרורים מנהליים ● לעומת זאת, במשרד הרווחה ובעיריות ת"א וירושלים מדווחים על גידול מתון בלבד, אך ההערכה היא כי רוב דרי הרחוב החדשים אינם מוכרים לרשויות

עוד 1,695 מילים

האופוריה על נפילת אסד נמהלת בצללים של עריצות חדשה

לאחר נפילתו של בשאר אל־אסד בידי היאת תחריר א־שאם, סוריה ניצבת בפני פרשת דרכים ● האם היא תחל בבניית מדינה דמוקרטית כפי שחלמו אזרחיה, או שמא תמצא את עצמה תחת שלטון קיצוני נוסף?

עוד 1,204 מילים ו-1 תגובות
היום ה־433 ללחימה ● 100 חטופים עדיין בעזה

אחרי שבג"ץ הורה למנות נשיא לעליון: בקואליציה דנים בחוק לשינוי הוועדה לבחירת שופטים

לוין בתגובה לצו בג"ץ: "בלתי חוקי ומביש" ● חיל האוויר השיג עליונות אווירית מוחלטת בסוריה; עקב ההתפתחויות האחרונות במזרח התיכון, בצה״ל סבורים כי יש הזדמנות לתקוף את מתקני הגרעין באיראן ● סאליבן: "הרגשתי שנתניהו מוכן לעסקה, מקווה לסגור אותה כבר החודש" ● היועמ"שית לנתניהו: "עליך למנות ממלא מקום לנציב שירות המדינה - רק בהתייעצות איתי"

עוד 56 עדכונים

בישראל ובעולם מקווים שטורקיה לא תשתלט על הוואקום בסוריה

ללא ספק, הנשיא ארדואן הוא המנצח הגדול של התהפוכות בסוריה, לפחות לעת עתה ● אולם לא ברור עדיין מה תהיה גישת המשטר החדש שיקום לגבי האוטונומיה שהקימה טורקיה בצפון מזרח המדינה ● השאלה היא האם ארדואן, לנוכח הצלחתו, יסתפק בהמלכת שלטון סוני או ימשיך לנסות לממש את החזון הנאו-עות'מאני שלו ● פרשנות

עוד 711 מילים ו-2 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה