איילת שקד (צילום: Tomer Neuberg/Flash90)
Tomer Neuberg/Flash90

פרשנות שקד מציגה: באחריות, למען הטייקונים

כשרת משפטים פעלה שקד שוב ושוב למען הבנקים, חברות הביטוח, הטייקונים, תאגידי הענק והחבר אפי נוה - וסיכלה רפורמות חשובות במשק ● ומי שילם את המחיר? כל אזרחי ישראל, ימניים ושמאלנים

לא משנה אם אתם אנשי ימין או שמאל, חילוניים או דתיים, העובדה שאיילת שקד עומדת לרוץ בראש מפלגה משמעותית בבחירות הקרובות – "הימין החדש", או אפילו מפלגות הימין כולן – היא לא בהכרח בשורה משמחת עבורכם.

מאחורי הכותרות הגדולות על ימניזציה של מערכת המשפט, כשרת משפטים שקד פעלה והצליחה לסכל שוב ושוב הצעות חוק ורפורמות, שאיימו לפגוע באינטרסים של בן בריתה הגדול – יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר, אפי נוה – והקולגות שלו. היא פעלה כך למרות שההצעות שסיכלה נהנו מקונצנזוס בכנסת.

כדי להבין עד כמה הקשר שקד-נוה היה קרוב נחזור ל-22 בנובמבר 2018, אז הצטרפה שקד כשרת המשפטים, לאפי נוה ולמקורבו בלשכה, ינון היימן, לפגישה במשרד עורכי הדין גורניצקי ושות'.

תמוה היה למצוא את שקד בפגישה משותפת עם נוה, זמן קצר אחרי שהודה כי העביר מקורבת שלו במרמה בנמל התעופה בן גוריון, ורגע לפני שפרצה לעולמנו פרשת "מין תמורת מינויים".

אפי נוה (צילום: Miriam Alster/FLASH90)
אפי נוה (צילום: Miriam Alster/FLASH90)

תמוה עוד יותר היה לראות את שקד במשרד המייצג את מיטב הטייקונים ותאגידי הענק במשק. רשימת הלקוחות שיוצגו על ידי המשרד ארוכה, ובין השאר נמצאים בה בנק הפועלים והבנק הבינלאומי, אסם, מנורה והפניקס, וכן חברות של האחים עופר, תשובה ושטראוס.

שקד התייצבה לצד התאגידים מול הצעת חוק שעלולה הייתה לפגוע באותם תאגידים, ופעם אחר פעם פעלה לסיכול הצעות ורפורמות שעלולות היו לפגוע באינטרסים שלהם, ולהיטיב עם הלקוחות של התאגידים האלה.

1. התנגדות לביטול עמלת פרעון מוקדם

כלכלנים ופרשנים רבים סבורים כי שוק המשכנתאות בארץ בנוי על מעין "מלכודת פיננסית": הבנקים "מפתים" את הלקוח לקחת משכנתה "זולה" בתחילת הדרך, ועם התקדמות תקופת ההלוואה, הם "מכניסים" ללווה את כל התוספות היקרות.

כשהלווה מבין את המלכודת ומבקש למחזר את המשכנתה, מסבירים המומחים, דורש ממנו הבנק לשלם עמלת פירעון מוקדם, בשווי של עד עשרות אלפי שקלים.

בכנסת היה קונצנזוס לשינוי מודל עמלת הפירעון המוקדם, אולם שקד כיו"ר ועדת השרים לחקיקה, התנגדה להעלאתה של הצעת החוק להצבעה בקריאה שנייה ושלישית

לפיכך, עמלת הפירעון המוקדם מרתיעה לקוחות מלמחזר משכנתה, מונעת פתיחת שוק מחזור משכנתאות מפותח, פוגעת בעקרונות השוק החופשי והופכת עשרות אלפי לווים ל"לקוחות שבויים" של הבנק למרבית שנות חייהם.

העמלה נוספה כחלק מחוק ישן שנועד לתת מענה למצב קיצון ששרר ב-1981, אז הריבית ירדה בחדות, אולם מאז לא בוטלה. בכנסת היה קונצנזוס סביב שינוי מודל העמלה כפי שהציע ח"כ יואב קיש, אולם שקד, כיו"ר ועדת השרים לחקיקה התנגדה להעלאת הצעת החוק להצבעה בקריאה שנייה ושלישית.

ההתנגדות הגיעה גם אחרי שהחוק שונה כך שהבנקים לא יפסידו בגינו (אבל גם לא ירוויחו ממנו כפי שקורה היום). אחרי פיזור הכנסת התנגדה שקד להעברת ההצעה בוועדת ההסכמות, וכתוצאה מכך ההצעה נגנזה סופית.

פורסם על ידי ‏‎Moriel Matalon‎‏ ב- יום שישי, 23 בנובמבר 2018

2. פגיעה בחוק הריכוזיות

חוק זה קבע שהפירמידות העסקיות שמניותיהן או אגרות החוב שלהן נסחרות בבורסה – יצומצמו לשלוש שכבות בלבד כדי למנוע מצבים של מינוף מוגזם, סיכון ציבור המשקיעים ועוד.

אדוארדו אלשטיין (צילום: Flash90)
אדוארדו אלשטיין (צילום: Flash90)

ב-2017 הודיעה חברת אי.די.בי שמיוצגת על ידי גורניצקי ושות', שלא תוכל לעמוד בתנאי החוק. פירמידת אי.די.בי כללה 4 שכבות, כשהשכבה הרביעית והאחרונה הייתה חברת דיסקונט השקעות (דסק"ש).

אי.די.בי הודיעה לרשות ניירות ערך כי אין באפשרותה לצמצם את השכבה הרביעית וניצלה פרצה בחוק: היא ביקשה למכור את מניותיה בדסק"ש לחברה פרטית חדשה, שמי ששולט בה הוא לא אחר מאשר בעל השליטה באי.די.בי, אדוארדו אלשטיין.

למרות הלחצים שהופעלו על שקד, היא סרבה לתקן את חוק הפירמידות העסקיות באופן שימנע מאי.די.בי לבצע את הקומבינה. בתגובה פנתה יו"ר מרצ דאז, זהבה גלאון, לשקד ואמרה: "אישורך את מהלך האקרובטיקה הפיננסית של אי.די.בי הוא בבחינת פגיעה אנושה בחוק הריכוזיות".

סימון מוצרי מזון מזיקים. שקד עיכבה את הרפורמה (צילום: Nati Shohat/Flash 90)
סימון מוצרי מזון מזיקים. שקד עיכבה את הרפורמה (צילום: Nati Shohat/Flash 90)

3. דחיית יישום החוק לסימון מזון מזיק

בשלהי 2017, נחקקה רפורמת סימון מוצרי מזון מזיקים במדבקות אדומות, שנועדה להזהיר את הציבור מפני מזונות שעלולים להזיק לבריאותו.

למרות שהרפורמה אושרה בסוף 2017 – מהלך שהיה אמור להיטיב עם בריאותם של עשרות אלפי אנשים מדי שנה – היא תצא לפועל בסוף רק בינואר 2020.

חוק שהעבירה שקד, סינדל אפשרות להחיל מידית את רפורמת סימון מוצרי המזון המזיקים, והכל בטענה שזו עלולה לפגוע בחברות המזון. לא מן הנמנע שתאגידי המזון ינצלו את הזמן הזה כדי למסמס את החוק.

חלק מתאגידי המזון הגדולים יוצגו בשנים האחרונות על ידי גורניצקי ושות'.

4. הטלת קשיים על הקמת מוסד בוררות מול חברות הביטוח

מוסד בוררות מול חברות הביטוח נועד למנוע מהחברות לגרור את המבוטחים לדיונים יקרים, מתישים, ארוכים ומשפילים בבתי משפט, במקום לתת להם את הכספים המגיעים להם על פי תנאי הפוליסה.

דורית סלינגר (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
דורית סלינגר (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)

מדובר בחוק שדחפה הממונה על שוק ההון דורית סלינגר. בעקבות החוק השפיל בן בריתה של שקד, אפי נוה (המייצג בעצמו את מנורה), את סלינגר בכנס לשכת עורכי הדין שנערך באילת, וכינה אותה "המפקחת על הביטוח הגרועה מאז ומעולם".

למרות שפורמלית שקד תמכה בהצעה, מאחורי הקלעים היא פעלה לסרס אותו, כפי שנחשף ב"כלכליסט". יוזמת הבוררות מוסמסה לבסוף, ושקד מיהרה להביע תמיכה בהצעת חוק של חברת הכנסת נורית קורן, המקצצת באופן דרמטי מסמכויותיה של סלינגר.

5. סירוס סמכויותיה של ועדת פישמן

יו"ר ועדת הכלכלה לשעבר, איתן כבל, סיפר ל"זמן ישראל" על לחצים שהפעילה שקד במטרה לצמצם את כוחה של ועדת פישמן, שבאה לחקור את הכשלים בהתנהלות הבנקים ביחס ללווים הגדולים.

איתן כבל (צילום: Hadas Parush/Flash90)
איתן כבל (צילום: Hadas Parush/Flash90)

"הופעלו לחצים מאוד גדולים על הוועדה החקירה הפרלמנטרית. השרה לשעבר שקד נפגשה איתי פעמיים שלוש במטרה לאזן את הוועדה", אמר כבל.

לבסוף אכן סמכויות הוועדה לא הורחבו בשל התנגדות שקד, והמערכת הבנקאית יכלה להסתיר מפני הציבור מידע חיוני שיכל לחשוף מחדלים גדולים תחת הסעיף של "סודיות בנקאית".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
5
אם כל הכתוב מדויק ואמת, היא לא ראויה להיבחר שוב כי משרתת למעשה את הקבוצות האליטות השולטים במשק הישראלי במקום לשרת את כלל אזרחי מדינת ישראל ליצור להם חיים טובים, קלים ופשוטים. עצוב מאד ... המשך קריאה

אם כל הכתוב מדויק ואמת, היא לא ראויה להיבחר שוב כי משרתת למעשה את הקבוצות האליטות השולטים במשק הישראלי במקום לשרת את כלל אזרחי מדינת ישראל ליצור להם חיים טובים, קלים ופשוטים. עצוב מאד
לא לבחור בה!!!

עוד 798 מילים ו-5 תגובות
כל הזמן // יום שלישי, 19 במרץ 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־165 ללחימה ● 134 חטופים עדיין בעזה

רס״ב סבסטיאן איון, בן 51 מראש העין, נפל בקרב בצפון עזה

קטאר: "יש אופטימיות זהירה, עדיין רחוקים מהסכם" ● המבצע בשיפא נמשך: מעל 50 מחבלים חוסלו וכ-180 נעצרו ● האו"ם מזהיר: ההגבלות שמטילה ישראל על סיוע לעזה עלולות להגיע לכדי פשע מלחמה ● דיווח: חודש אחרי רונן צור, גם ראש מטה משפחות החטופים החדש עוזב ● נתניהו בדיון החסוי של ועדת חוץ וביטחון: "גורמים בישראל משתפים פעולה עם האמריקאים נגד הממשלה"

עוד 25 עדכונים

המלחמה בעזה החריפה את העוני בישראל

המלחמה הביאה לפיטורי עובדים רבים ולמצוקה נפשית המקשה על מבוגרים ובני נוער, שמסתגרים או מתדרדרים לאלימות, סמים ואלכוהול ● היקף התרומות, שזינק בחודשים הראשונים למלחמה, ירד ● הסטת התרומות לעקורים ולחיילים פגעה בסיוע לעניים ה"רגילים" – והממשלה לא הגדילה את הסיוע לנזקקים

עוד 2,137 מילים
אמיר בן-דוד

נדרש בדק בית

השכם והערב הציבור נתקל במודעות מפתות, בעיקר באמצעי התקשורת הדיגיטליים, בדבר קורסים מזורזים המכשירים מומחים לליקויי בנייה.

 

מדובר בדרך קלה וקצרה לרכוש מעמד מכובד ומקצוע מניב כסף רב – שכן מדינת ישראל נבנית בהיקף עצום, ובסיור ברחבי המדינה רואים מגדלי מגורים צומחים בהיקף מרשים במרכז, בצפון ובדרום.

מהנדס מבנים בוגר הטכניון, בעל תואר שני במדיניות ציבורית, לימודי תעודה בתכנון עירוני ותואר שלישי בהנדסה אזרחית. בעל משרד תכנון וייעוץ בחיפה, מחברם של ספרים מקצועיים ואחרים. מחבר הספר: "תכנון כחוק – דירות ומבני ציבור" בהוצאת "בורסי". אתר -www.benezra.co.il

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 409 מילים

מלחמת עזה – עוד כתבות

תפישת הביטחון החדשה של צה"ל בהגנה על העוטף

חשיפה צה"ל משלים בימים אלה תוכניות אבטחה חדשות לגבול עם רצועת עזה, כשהנחת העבודה היא כי לא ניתן להתבסס יותר על התראה מקדימה ● התוכניות כוללות אזור חיץ ברוחב ק"מ בצד העזתי, אמצעי תצפית מכמה מרכזי שליטה במקביל, הגדלת הכמות והקטלניות של האמצעים האוויריים, הקמת כוח מילואים מיוחד ללוחמה בטרור, ועוד ● אמיר בר-שלום סייר באזור החיץ וחושף פרטים על התוכניות החדשות

עוד 1,464 מילים ו-1 תגובות

חוזה אנדרס, מי שהביא את הטפאס לאמריקה, הוא יו"ר עמותת "המטבח העולמי המרכזי", שפועלת מאז 7 באוקטובר להזנת תושבי עזה – וגם מסמלת את שבירת המצור, כשספינת סיוע עם 200 טון של מזון הטילה השבוע עוגן מול חופי הרצועה ● אולם, ישראל עדיין לא מצליחה לשכנע את העולם שהיא עושה מספיק כדי להציל את העזתים מרעב ● פרשנות

עוד 733 מילים

למקרה שפיספסת

גנץ-לפיד - דואט פוליטי לישראל

בדרמה הפוליטית בישראל היום מזדקרות דמויותיהם של בני גנץ ויאיר לפיד כשחקנים פוליטיים מרכזיים. יאיר לפיד היה זה שהבחין, לפני למעלה מעשור, שלמרכז הישראלי אין בית פוליטי. הצד השמאלי של המפה היה בשקיעה ואילו הצד הימני שהיה בשלטון, הראה סימנים של התנוונות.

בנימין נתניהו, מנהיגו של הימין, לא בחל בשום אמצעי לשמר את שלטונו, כולל פגיעה בנורמות שלטוניות של המדינה. כפי שהמרכז הישראלי נטש בסוף שנות ה-70 את ממשלות השמאל לשעבר, אחרי שהחלו בהן סימני ניוון בעקבות שלטון ממושך, החל להתפתח דפוס דומה ביחס לשלטון הימין, ובפרט לזה של נתניהו (שכבר בעצמו היה בשלטון תקופה ארוכה).

מנחם ברג הוא פרופסור (אמריטוס) באוניברסיטת חיפה בחוג לסטטיסטיקה ושימש בעבר כראש החוג. תחום מחקרו: ניתוח סיכונים. שימש גם בעבר כראש התכנית ללימודי אקטואריה באוניברסיטת חיפה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 959 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

הערכה: הרכבת הקלה גרמה לעלייה במחלות שמפיצות חולדות

בתי חולים באזור ת"א מדווחים על עלייה משמעותית במקרים של טיפוס אנדמי ועכברת - מחלות המועברות על ידי חולדות ● החשש הוא כי אוכלוסיית החולדות הגיחה לפני הקרקע בעקבות עבודות הרכבת הקלה באזור: "זו עלייה גבוהה מאוד. בהחלט מתרחש משהו אפידמיולוגי"

עוד 1,083 מילים ו-2 תגובות

עקורים

פורום המכולות דורש משר הכלכלה להפסיק לקפח קמעונאים קטנים

הדרך לפירוק קרטל המזון עוברת גם בהגברת כושר המיקוח של הקמעונאים הקטנים ● משרד הכלכלה עצמו עודד אותם להתאגד אך הספקים הגדולים לא מוכנים לתת להם הצעות מחיר עם ההטבות שמקבלות הרשתות הגדולות ● כעת הם מאיימים להתחיל למכור מוצרים מיובאים של מותגים פרטיים ● יו"ר פורום המכולות תוקף את ברקת: "הוא מתעלם מתוכנית משרדו – ולא יוכל להוזיל את יוקר המחיה"

עוד 771 מילים

בית המשפט מצלצל בכל פעמוני האזהרה

שופט השלום בחדרה, שדן בבקשות המשטרה להטיל תנאים מגבילים על מפגינים, קבע באופן רשמי כי המשטרה מתפקדת כזרוע פוליטית מטעם השלטון לסיכול מחאות נגד הממשלה ● הקביעה המטלטלת יכולה לשמש בהמשך להגשת תביעות נזיקיות ● נוכח חומרת הקביעות, אפשר שאפילו החסינות הניתנת לעובדי ציבור לא תעמוד כאן ● פרשנות

עוד 1,091 מילים ו-2 תגובות
ראש הממשלה בנימין נתניהו בריאיון ל-CNN, 17 במרץ 2024

לנתניהו אין בעיה עם התערבות אמריקאית, יש לו בעיה עם הסקרים

כשנתניהו הוביל בבטחה בסקרים לקראת הבחירות ב-2015, לא הייתה לו שום בעיה לנאום מול הקונגרס ולקבל את עזרת הרפובליקאים ● גם לא הייתה לנתניהו בעיה עם מעורבות אמריקאית כשממשל טראמפ סייע לו פעם אחר פעם לפני בחירות ● הבעיה של נתניהו היום, עם הקריאות העולות מוושינגטון נגדו, היא הסקרים שמנבאים לו מפלה אילו הבחירות היו מתקיימות היום ● פרשנות

עוד 747 מילים ו-1 תגובות
היום ה־164 ללחימה ● 134 חטופים עדיין בעזה

דיווח: המדינות המתווכות אמרו לישראל שאם לא יושג הסכם – השיחות בין הצדדים יסתיימו

יועצו של ביידן לביטחון לאומי: מרואן עיסא נהרג בתקיפה של צה"ל בשבוע שעבר ● הכנסת ביטלה את משרד המודיעין; גילה גמליאל, שכיהנה במשרד זה, תתמנה לשרת המדע והחדשנות ● דיווח: הרב הראשי יצחק יוסף נבחר לחתן פרס ישראל בספרות תורנית ● בן גביר: מאה אלף אזרחים קיבלו ממשרדי רישיון להחזקת כלי ירייה ● חרף הביקורת הרמטכ"ל אייש כחמישים תפקידי פיקוד בכירים

עוד 47 עדכונים

שר האוצר סמוטריץ' סופג ביקורת קשה על חוסר המעש שלו ברקע הסנקציות האמריקאיות שהוטלו על חלק מהבייס שלו ● כעת הוא מאיים למוטט את הכלכלה הפלסטינית ● אבל מי שעלול להפוך לקורבן ההחלטה הזו, זה דווקא אותו בייס שהוא מייצג ● פרשנות

עוד 648 מילים ו-2 תגובות

המלחמה בעזה לא שינתה דבר

למרות המתקפה האכזרית של חמאס והמלחמה חסרת התקדים בעזה, הסטטוס קוו החדש במזרח התיכון עשוי להיראות במידה רבה כמו זה של 6 באוקטובר ● כמעט לכל פריצת דרך בזירה הישראלית–ערבית קדמה אלימות עזה, אבל הפעם בראש שתי החברות – הישראלית והפלסטינית – עומדים מנהיגים החסרים את הכוח להביא לשינוי במציאות

עוד 2,133 מילים

השם החדש, האולטימטום לנתניהו וההתנגחות בגנץ: המהלך המוזר של גדעון סער לא מסייע לו בסקרים אבל גם לא מוביל אותו לזרועותיו של נתניהו לדבריו ● יכול להיות שסער מבין שעדיף לו להיות בעמדת מיקוח בעת קריסת הממשלה, בזמן שכל העכברים יזדרזו להימלט מהספינה הטובעת ● פרשנות

עוד 722 מילים ו-2 תגובות

נתניהו יצטרך לקבל החלטות מכריעות כבר השבוע

עסקת החטופים והחלטה על זהות הארגונים שיקחו אחריות אזרחית בעזה הגיעו לשלב קריטי ● נתניהו מנסה לרצות את כל הצדדים ולהתחמק מהכרעות, אבל בינתיים נקבעות עובדות בשטח ● הגעת ספינת הסיוע מסמנת שלב חדש בניהול הרצועה ומחייבת החלטה מי יטפל בצד האזרחי ● ואילו המו"מ לשחרור החטופים עבר לשלב מתקדם ודורש הכרעות מעשיות - שנתניהו מתקשה לקבל ● פרשנות

עוד 846 מילים
היום ה־163 ללחימה ● 134 חטופים עדיין בעזה

החטוף סרן דניאל פרץ נפל ב-7 באוקטובר וגופתו בידי חמאס

הקבינט התכנס לדיון בעסקת החטופים לקראת יציאת המשלחת הישראלית מחר למו"מ בקטאר ● גלנט רמז שוב לחיסול מרואן עיסא: "מודיעין מדויק הביא הצלחות בסיכולים" ● הרמטכ"ל: "יש לי סמכות לשלוח לקרב וסמכות למנות"; סמוטריץ': "יש לך גיבוי לניצחון, לא למחטף" ● לפיד נפגש עם קנצלר גרמניה: "על הקהילה הבינלאומית להפעיל לחצים על חמאס ולקדם עסקה במהירות"

עוד 47 עדכונים
סגירה
בחזרה לכתבה