JavaScript is required for our website accessibility to work properly. ד"ר אורית יעל: "מתנות קטנות" | זמן ישראל

"מתנות קטנות"

מתנה, אילוסטרציה (צילום: nerudol /iStock)
nerudol /iStock
מתנה, אילוסטרציה

נוהגי קבלת המתנות של משפחת נתניהו מעוררים מנעד רחב של תגובות, שנע מהגדרתן כלגיטימיות ועד תיאורן כשוחד. על מנת להבין את משמעותן החברתית, השלטונית והמשפטית כדאי להיעזר במחקריהם של היסטוריונים, סוציולוגים ואנתרופולוגים (רובם יהודים) שחקרו את הנושא בחברות שונות בעבר ובהווה. ממחקריהם עולה כי מתנות אינן רק מתנות. יש להן משמעויות רבות ומגוונות, ובוודאי כאשר מקבלים אותן אנשים המקורבים למוקדי הכוח.

בהקדמה לספרה "מתנות בצרפת של המאה ה-16" מציגה ההיסטוריונית נטלי זימון דיוויס (Natalie Zemon Davis), המוכרת לרובנו מספרה "שובו של מרטין גר", את ההיסטוריוגרפיה של המתנה. בתחילה היה סחר חליפין עליו התבססה פעילותן הכלכלית של החברות המוקדמות – חפץ תמורת חפץ, סחורה תמורת סחורה, אשה תמורת כוח וכן הלאה. בהמשך התפתח סחר החליפין למטבע עובר לסוחר, כלומר זהב, כסף, או מתכות אחרות בעלי ערך כלכלי קבוע, שניתנו תמורת המוצר הנסחר. לכל חפץ או סחורה היה ערך כלכלי שניתן היה לרכוש אותו בעזרת המטבעות. כלומר השוק הכלכלי.

בתחילה היה סחר חליפין עליו התבססה פעילותן הכלכלית של החברות המוקדמות – חפץ תמורת חפץ, סחורה תמורת סחורה, אשה תמורת כוח וכן הלאה. בהמשך התפתח סחר החליפין למטבע עובר לסוחר

במקביל התפתחה המתנה, כלומר, נתינת דבר מה ללא ציפייה לתמורה, לכאורה. בספרו "עולמו של אודיסאוס" ההיסטוריון מוזס פינלי (Moses I. Finley) שחקר את הכלכלה בעולם העתיק, תיאר טובין ושירותים שנעו בדמות מתנות והשבת מתנות. שלל מלחמה, מתנות לתומכים, מיסים, קנסות, שכר טרחה, סחר ועוד. אם כך מתנה אינה רק מתנה יש לה משמעויות כלכליות רבות ומגוונות, אותן יש לבחון ביסודיות.

ביצירתו "המסה על המתנה" הסביר הסוציולוג והאנתרופולוג מרסל מוס (Marcel Mauss) כי חליפין וחוזים ב"חברות ארכאיות" מתבצעים בצורת מתנות. המתנות ניתנות באופן תיאורטי מרצון, אך למעשה יש חובה לתיתן, ולהשיב עליהן; אופן זה הוא לכאורה עניין חופשי של בחירה, ואף על פי כן הוא גם כפוי ותלוי אינטרסים. כל מתנה מובילה למתנה חוזרת ברצף של אירועים.

לדברי מוס המתנה יוצרת קשר חברתי בין השותפים. קשר של אמון, סולידריות ועזרה הדדית, או קשר של יריבות ותחרות שמציין עליונות פוליטית ותחרות, כאשר הצד השני לא מסוגל להחזיר מתנה שוות ערך לה.

ניתוח זה מעלה תהיות רבות לגבי נוהגי המתנות של משפחת נתניהו. למשל בפרשות התיקים 2000, 4000. לכאורה, תמורת מתנה של פרסום אוהד נתן נתניהו זכויות כלכליות לבעלי ההון. בפרשת 1000, קיבלה משפחת נתניהו מתנות בסכומים נכבדים. מדובר במתנות כגון סיגרים, שמפניות ורודות ותכשיטים שניתנו במסגרת "אירועים אישיים" מאיש העסקים ארנון מילצ'ן.

האם המתנות שקיבל נתניהו כרה"מ ניתנו לו מתוך רצון או מתוך חובה? מתוך אינטרס, או בחירה? על מנת להשיג תמורה, או ללא כל תמורה? והאם היה פה חופש בחירה או שהוא היה רק לכאורה?

המתנות ניתנות באופן תיאורטי מרצון, אך למעשה יש חובה לתיתן, ולהשיב עליהן; אופן זה הוא לכאורה עניין חופשי של בחירה, ואף על פי כן הוא גם כפוי ותלוי אינטרסים. כל מתנה מובילה למתנה חוזרת ברצף של אירועים

האנתרופולוג מרשל סהלינס (Marshall David Sahlins) הציג את המתנה כ"קשת רחבה של הדדיות מסוגים שונים". בצד אחד של הקשת נמצאת "הדדיות כוללנית", במסגרתה מתנה ועזרה ניתנות בחופשיות וברוחב יד, והתמורה אינה מפורטת. אפשר שתגיע במהר, אפשר שלא תגיע לעולם, אבל הקשר בין הנותן למקבל נמשך. באמצע הקשת נמצאת "הדדיות מאוזנת" בה הגמול מגיע מהר למדי והוא דומה בערכו למתנה המקורית.

ובקצה האחר של הקשת מצויה "הדדיות שלילית" במסגרתה יש ניסיון להשיג משהו בחינם בלי להיענש על כך, והיא נמצאת בטווח שבין מסחר חליפין ערמומי ועד לגנבה במלוא מובן המילה.

ניתן אם כן להבין כי מתנות, גם בצדה הרך יותר של הקשת ב"הדדיות כוללנית", ניתנות תמורת משהו, מתישהו. בוודאי ובוודאי בהמשך הקשת של "הדדיות מאוזנת" ועד ל"ההדיות שלילית", שהיא על גבול האילוץ או הגנבה.

אם כך, באיזה מיקום על הקשת נמצאות המתנות שמקבלת משפחת נתניהו? לכאורה נראה שפרשת בית המלון נמצאת ב"הדדיות מאוזנת". הנתינהוז קיבלו בילוי יוקרתי במחיר שאינו מקובל לשאר הציבור ואילו בית המלון קיבל בשלב זה פרסום ואולי יקבל עוד בהמשך.

אך מתברר כי במהלך השנה האחרונה קיבלה רשת מלונות דן תשלום נכבד תמורת קליטת מבודדי הקורונה בתקופה בה שאר המלונות קרסו.

וכך נראה כי במקרה זה המתנה היא אך שי קטן, תמורת ההכנסה הנאה שזכתה לה הרשת בתקופה הקשה. ואם כך, היא עשויה להיות מוגדרת כ"הדדיות מאוזנת" אולי אף "ההדיות שלילית" תלוי מה היה ההליך בו ניתנה המתנה.

הנתניהוז קיבלו בילוי יוקרתי במחיר נמוך משאר הציבור, והמלון קיבל פרסום ואולי יקבל עוד בהמשך. אך מתברר כי בשנה האחרונה קיבלה רשת מלונות דן תשלום נכבד בקליטת מבודדי הקורונה כששאר המלונות קרסו

האנתרופולוג קלוד לוי שטראוס (Claude Lévi-Strauss) טען כי עסקאות מסחריות ומוטיב הרווח החליפו את ההדדיות של המתנה הארכאית לצורותיה הרבות וכל שנותר הן מתנות קטנות לחגים ומתנות הניתנות בחיק המשפחה.

כלומר בכל מצב אחר שאיננו מתנה קטנה או משפחתית, המתנה איננה מתנה, אלא חלק מפעילות כלכלית מוסדרת. האם זו הסיבה שבכל ביקור של אנשי ממון היה למישהו ממשפחת נתניהו יום הולדת? ועדיין – היות שלא מדובר במתנות בחיק המשפחה, הרי שממילא הן מוגדרות כפעילות כלכלית.

יש חוקרים אחרים מחמירים יותר, הטוענים כי המתנה היא ערוץ פעילות כלכלית לגיטימי, המתנהל במקביל לשוק הכלכלי. לשיטתם, גם אם "מתנות" נכנסות תחת ההגדרה של מתנה, הרי שלמעשה הן מקבילה לגיטימית, פחות או יותר, לפעילות מסחרית. דהיינו כל מתנה היא עסקה כלכלית ואין "מתנות קטנות לגיטימיות בין חברים".

ההיסטוריון ז'ורז דובי (Georges Duby), שחקר את ימי הביניים, תיאר את החברות האירופאיות במאות 7-8 כעולם של מלחמה והענקת מתנות כאחד. ביזה הפכה למתנת מס, שלל מלחמה היה למתנה, איכרים הביאו מנחות תחת השם מתנה, תשורות מלכותיות היו למעשה סחורות, האצילים התחרו זה בזה באמצעות המתנות שהעניקו בחצר המלך וכן הלאה.

מתיאורו נראה כי ככל שהיה לאדם יותר כוח הוא קיבל יותר מתנות מאלו שמתחתיו. נראה אם כן כי נתינת מתנה לאדם בעל כוח וסמכות מבוססת על יחסי מרות, או ציפייה לתמורה כלשהי. ואם לא היתה ציפייה לתמורה כלשהי (דהיינו שוחד) אולי "תיק 1000" הוא בכלל סדרה של תשורות מלכותיות שהווסאל הביא לאדונו?

על פי האנתרופולוג שטראוס, בכל מצב שאינו מתנה קטנה או משפחתית, המתנה אינה מתנה, אלא חלק מפעילות כלכלית מוסדרת. האם זו הסיבה שבכל ביקור של אנשי ממון היה למישהו ממשפחת נתניהו יום הולדת?

קבוצה של היסטוריונים ואנתרופולוגים חדשים, טוענים כי בעת העתיקה התקיימו חילופי המתנות כעסקאות מסחריות, שהיוו הכלאה בין הענקת מתנות לפעילויות מסחריות.

בימי הביניים מערכת החלפת המתנות והמערכת הכלכלית המסחרית היו שני טיפוסים של התנהגות חליפין ויכלו לפעול ביחד ובמקביל.

השינוי חל בתחילת העת החדשה. מדינת הלאום הדמוקרטית הגדירה את המתנה כתמורה האסורה לאיש ציבור, שהרי הוא אינו מייצג את עצמו אלא את הציבור, ואם הציבור אינו נהנה מן המתנה, גם נבחר הציבור לא יכול להנות ממנה.

במקביל הרחיבה המדינה הריכוזית (הלא דמוקרטית) את עסקאות המתנה כשמתנה בצורת חפץ, טובת הנאה או כסף הפכו חלק בלתי נפרד מן ההתנהלות השלטונית, עד כדי כך ששחיתות הפכה לחלק שגור מן הממשל הריכוזי.

מכאן שמנהג המתנה, הניתנת לשלטון ולמנגנוניו, הפך בעת החדשה לאבן בוחן המאפשרת להבחין בין שלטון פלורליסטי דמוקרטי לשלטון ריכוזי לא דמוקרטי.

האנתרופולוגית הפמיניסטית גייל רובין Gayle Rubin מסמנת את הנשים כמתנות. הן ניתנות בנישואין, נלקחות כשבויות במלחמה, נשלחות כמתנות פיוס, נקנות ונמכרות. ולוי שטראוס מציין כי נשים לנישואין נחשבו למתנה היקרה והנחשבת ביותר.

תפקידן של הנשים, בדומה למתנות אחרות, הוא להדק את הקשר והמחויבות בין הגברים או ליצור תחרות על בסיס כוח. ובהקשר של משפחת נתניהו שמענו על יאיר נתניהו שהציע להעביר את בת זוגו דאז לי לוי כמתנה לבני הטייקונים חבריו לבילויים הליליים. כבסיס לתחרות או כדרך לחיזוק הקשר? במקרה זה, בחברה בה יש שאיפה לשוויון מגדרי, שני היעדים פסולים.

האנתרופולוגית גייל רובין מסמנת נשים כמתנות. תפקידן להדק את הקשר והמחויבות בין הגברים או כתחרות על בסיס כוח. שמענו על יאיר נתניהו שהציע להעביר את בת זוגו דאז כמתנה לחבריו, בני הטייקונים

אם נסכם את דבריהם של החוקרים, נראה כי בצורה כזו או אחרת, כולם מגיעים למסקנה שלמתנה יש ערך כלכלי. כלומר, נותן המתנה מצפה לקבל תמורה כלשהי בשלב כלשהו. רק במקרים אישיים, קרובים ואינטימיים במיוחד, אין ציפייה לתמורה ולכן זוהי באמת מתנה.

כדאי אם כן, שעל מנת להבין מה משמעותן החברתית, הכלכלית והמדינית של המתנות הללו, יבחנו היועמ"ש, מבקר המדינה, המשטרה ועדות הכנסת (ביקורת-המדינה, האתיקה וועדת הכנסת) ובסופו של דבר בית המשפט, בביקורתיות וביסודיות רבה את כל נורמת "המתנות הקטנות" שיצרה פה משפחת נתניהו והסובבים אותם. כי מתנות הן לא רק מתנות.

מדינה שבה השלטון או גורמים הנמצאים במוקדי הכוח (ואין מדובר רק בנתניהוז אלא בדמויות ידועות נוספות), נגועים בקבלת מתנות וטובות הנאה בצורות שונות, נמצאת בדרך להפיכתה למדינה ריכוזית לא דמוקרטית ואם חפצי דמוקרטיה אנחנו, יש להכחיד את הנוהג הזה מכל דרגי השלטון.

ד"ר אורית יעל (Orit Yaal) חוקרת היסטוריה חברתית ומגדרית. היא משתמשת בתקשורת ההמונים של התקופה כמקור להבנת החברות הנחקרות. להנאתה לומדת כל החיים, לפרנסתה מרצה במכללה אקדמית כנרת, לשלמות נפשה מרצה אקטיביסטית במסגרות אזרחיות (פורום מיכל סלה, מכינות קד"צ), פובליציסטית בעיתונות החופשית ונואמת בכיכרות. בחייה הפרטיים קיבוצניקית, פמיניסטית נשואה ואם לארבעה. מאמינה בשוויון חברתי, כלכלי ופוליטי, כי רוב בני האדם טובים צריך רק ללתת להם את הכלים להראות את הטוב הזה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,313 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום שישי, 24 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

ויטקוף וקושנר יצאו לשיחות עם איראן בפקיסטן, ואנס יצטרף אם תהיה התקדמות

נסיה כראדי, בת ה-11 שנפגעה מטיל איראני בבני ברק, מתה מפצעיה ● דיווח: המשטרה מתקשה לתאם מועד לעדות נתניהו בפרשת הפגישה הלילית ● דיווח: ישיבות קבינט קוצרו או נדחו כשנתניהו עבר הקרנות לטיפול בסרטן ● דיווח: הרמטכ"ל הורה לחקור חשד לביזה של חיילי צה"ל בדרום לבנון ● ימנו בנימין זלקה, בן 21, נרצח על ידי נערים שהתפרעו בפיצרייה שבה עבד ביום העצמאות

לכל העדכונים עוד 38 עדכונים

למה פוליטיקאים יוצאים בהכרזות כאילו הם כל-יודעים?

זאת כנראה תופעה רווחת בקרב פוליטיקאים: הם נוטים להסתמך על נטייתם של המוני אנשים להיאחז בעמדה קיצונית, בינארית, בתפיסה של שחור-לבן שאין בה מקום לאמצע, לגוונים אפורים.

כל דעה פסקנית ונחרצת מתבססת על הכללות גורפות. לתפיסה מעין זאת נלווים בדרך כלל קושי להכיל אמביוולנטיות. פסקנות הדוחה כל ספקנות.

שלומית טנא היא עיתונאית לשעבר (ב"על המשמר" ובהמשך ב"ידיעות אחרונות")..יוצאת קיבוץ. ב-1981 החלה בסיקור עיתונאי שוטף של הקיבוצים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 677 מילים
אמיר בן-דוד

סבא שלי היה נאצי

ריאיון לאחר שגילה כי סבו שלו היה חבר במפלגה הנאצית וקצין בוורמאכט, יוהאנס שפור מציע כיום סדנאות מחקר ייחודיות לגרמנים המבקשים להתעמת עם עברה האפל של משפחתם ● בריאיון לזמן ישראל הוא אומר: "אנשים מעדיפים לדעת את האמת הקשה מאשר למלא את החלל בדמיון שלהם"

לכתבה המלאה עוד 1,940 מילים

"לאהוב לעד רק ליום אחד"  - על פזמוניה של מירית שם אור

השבוע ציינה מירית שם אור את יום הולדתה, וזו הזדמנות להיזכר בכמה משיריה ולעמוד על ייחודם.

מירית שם אור ­­- עיתונאית וסופרת מוערכת – נודעה גם כמי שכתבה עשרות להיטים לאורך השנים. מירית מעולם לא שאפה להציג עצמה כמשוררת, אלא כתמלילנית שבעצם "נקלעה לסיטואציה".

ד"ר אמיר מזור הוא היסטוריון המתמחה בעולם האסלאם של ימי הביניים ובקורות היהודים תחת שלטון האסלאם. כמו כן כותב טורי דעה בנושא גיבורי תרבות בתחום המוסיקה הפופולרית, השירה והפיזמונאות בישראל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,129 מילים

למקרה שפיספסת

אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
אֱנוֹשִׁיּוּת 299

מתוך התהום רייצ׳ל גולדברג פולין מציעה לנו מפת דרכים איך להיות אדם טוב בעולם

לכתבה המלאה עוד 908 מילים

החרב שאוכלת את הבית - האם ה"ביטחון" הפך לדת של מוות?

בזמן שמהדורות החדשות של 2026 ממשיכות להזין אותנו בסיסמאות על "ניצחון מוחלט", "הסרת האיום לצמיתות" ו"שינוי פני המזרח התיכון", כדאי שנבין את המנגנון התודעתי שמאפשר למשטרים לבצע פשעים מחרידים מבלי שהם יוגדרו ככאלה.

ההיסטוריון וחוקר הג'נוסייד א. דירק מוזס מציע בספרו "The Problems of Genocide" מראה שחורה ומפכחת: המושג "ביטחון קבוע" (Permanent Security) הוא המנוע המרכזי שמאחורי האלימות המודרנית. זוהי המלכודת שבה כולנו כלואים.

ארנון הראל הוא כותב ואזרח הפועל במסגרת המחאה האזרחית בישראל. כתיבתו נעה על התפר שבין ניתוח ביקורתי לפעולה אזרחית, ומתמקדת בפערים שבין חוק, מוסר וכוח בפעולת מוסדות המדינה. הראל רואה בכתיבה עצמה אקט אזרחי, ובשתיקה לנוכח עוולות – צורה של שיתוף פעולה. 20 שנות קבע ועוד 15 שנות מילואים בחיל האוויר בתפקידי פיקוד בשדה, מודיעין ומטה; 25 שנות אפיון, עיצוב פיתוח וניהול פרויקטים של מערכות מידע גדולות; 6 שנות הוראה בתיכון. בעל השכלה אקדמאית נרחבת ומגוונת.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 879 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

הממשלה טענה במשך חודשים ש"זו לא העת" לחקור, וכעת, כשבאופק מסתמנות בחירות, הרכב של שבעה שופטי בג"ץ בראשות המשנה לנשיא סולברג שוקל להניח לנושא עד לאחר הבחירות כדי לא לספוג אש פוליטית ● הרעיון להמתין למשפט הציבור בקלפי מרוקן מתוכן את הביקורת השיפוטית ומשדר מסר הרסני שלפיו ניתן לחמוק מחקירת המחדל הגדול בתולדות המדינה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 981 מילים ו-1 תגובות

"יצירה היא הבסיס ליהדות"

יעקב אגם, אבי האומנות הקינטית, יחגוג בחודש הבא 98 ● השבוע קיבל את פרס ישראל לאומנות פלסטית בטקס אישי שנערך עבורו במוזאון הנושא את שמו בראשון לציון ● כשהוא מוקף במשפחתו ובמעריציו, אגם סיפר על ההשראה ששאב מדיונות החול בילדותו ומסביר מדוע שום דבר באומנות שלו לא נשאר במקום

לכתבה המלאה עוד 1,123 מילים

סרן במיל' ותומך להט"ב מול מועמדים שמרניים

בכירי עיריית ת"א נמנעים מתמיכה פומבית בבחירות לרב הראשי, אך לפי דיווחים שוקלים לגבות מועמד של ש"ס או מועמד מהימין שמתח ביקורת על קהילת הלהט"ב ● מנגד מתמודד הרב אריה לוין, הנתפס כאופציה ליברלית ומקדם פלורליזם דתי, אך אינו נהנה מתמיכה מובהקת בסיעות החילוניות ● אחד מתומכיו: "יש לנו חלופה ליברלית טובה, למה לא לתמוך בה?"

לכתבה המלאה עוד 629 מילים

פסטיבל הניצחון המוקדם של טראמפ קורס אל תוך המציאות

הפסקת האש השברירית הוארכה, אך אי־הוודאות סביב המו"מ והמתיחות במצר הורמוז רק גוברות ● בין הצהרות הניצחון של טראמפ לדיווחים על היקף הפגיעה באיראן נחשפים פערים ● גם בצד הישראלי ההישגים מתערערים מול המציאות ● כשאין הכרעה צבאית ברורה, כל צד מבקש לנצח דרך הנרטיב, בעולם של שקרים ומניפולציות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 683 מילים ו-1 תגובות

משמרות המהפכה ממשיכים לייצר משוואות אש במצר הורמוז ומסרבים לשלוח נציגים לשיחות התיווך בפקיסטן ● מחירי הנפט המזנקים פוגעים בעולם אך גם איראן סובלת ממשבר קמח ומתקשה לשנע נפט החוצה ● במקום לחזור לאופציה הצבאית, הנשיא האמריקאי מהמר על קריסה כלכלית של טהרן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 671 מילים

תשאירו לי מקום להתנגד

בערב יום העצמאות ישבתי עם אהובתי מול הטלוויזיה רק כדי לגלות שהשיר "תשאירי לי מקום לחבק אותך" שכתבתי לה לפני 35 שנים - שיר קטן ואינטימי נטול פאתוס - טובע בים של קיטש פוליטי מצמרר וקברים מוארים ● טקס המשואות לא היה רק מופע חנפנות למנהיג שחיבר בין אנטבה לעזה, אלא אירוע שהדגים איך פוליטיקאים מוחקים את האמת בעזרת רגשנות מזויפת

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,595 מילים ו-2 תגובות

תוגת הישראליות 2026

13 שנים אחרי פרישתו, הפובליציסט והסאטיריקן דורון רוזנבלום חוזר לריאיון לרגל יום העצמאות ומסביר למה המציאות שתיאר בספרו "תוגת הישראליות" לפני שלושה עשורים רק הקצינה ● ממעמקי הפנסיה המאושרת שלו, הוא מנתח את אובדן הנורמליות, מתגעגע לחילוניות הפרגמטית של בן-גוריון, ומבקר את המנהיגות "הדלוזיונלית" של נתניהו, שגזלה את חייהם של שני דורות

לכתבה המלאה עוד 2,432 מילים ו-1 תגובות

הר הקודש והזיכרון הפך להר הבחירות הפרטי של נתניהו

סיור בהר הרצל בין חלקות הקברים הריקות של נופלי ששת הימים לאלו הטריות והצפופות מדי מהשנתיים וחצי האחרונות ממחיש את המציאות הבלתי נסבלת של השכול הישראלי ● אלא שבמקום להתייחד עם הכאב ולשאת באחריות, ראש הממשלה ושליחיו בחרו לשעבד את טקסי יום הזיכרון ויום העצמאות למסע בחירות מביך שמטרתו אחת: למחוק את אירועי השבעה באוקטובר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 932 מילים

בזמן שענקיות התוכנה מאבדות גובה, מותגי עבר כמו נוקיה, בלקברי וקודאק מבצעים קאמבק ● באמצעות ויתור על האגו ואימוץ זהות חדשה, הן מוכיחות שאפשר לקום לתחייה גם אחרי 15 שנה – על חשבון החברות החזקות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 581 מילים

ומאוד לא פשוט

המסדרון מזיכרון לעצמאות היה תמיד עבור מיליוני ישראלים רגע מזוקק שבו אנחנו מזכירים לעצמנו למה אנחנו כאן ובזכות מי ● אפשר לטעון שמי שאיבד את התחושה הזאת השנה הוא סתם "חמוץ" ● אבל בעצם, הוא מיואש ● דעה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 739 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.