JavaScript is required for our website accessibility to work properly. ד"ר רחלי ברץ: משואה בישראל, דגלי פלסטין בארגנטינה - מחירה של ידידות אמת | זמן ישראל

משואה בישראל, דגלי פלסטין בארגנטינה - מחירה של ידידות אמת

נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי וראש הממשלה בנימין נתניהו במליאת הכנסת, 11 ביוני 2025 (צילום: Menahem KAHANA / AFP)
Menahem KAHANA / AFP
נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי וראש הממשלה בנימין נתניהו במליאת הכנסת, 11 ביוני 2025

הבחירה של השרה מירי רגב בנשיא ארגנטינה חאבייר מיליי להדלקת משואה היא מהלך מדיני מבריק ומוצדק, אך הוא נושא תג מחיר סמוי. כשהדגל שלנו הופך לכלי במלחמות פוליטיות פנימיות בבואנוס איירס, יהודי התפוצות הם אלו שמשלמים את המחיר. הגיע הזמן שנבחרי הציבור יזכרו שביטחון ישראל וביטחון העם היהודי הם שני צדדים של אותו המטבע.

*  *  *

בחירתה של רגב להזמין את מיליי להדליק משואה ביום העצמאות ה-78 של מדינת ישראל, היא מהלך מדיני ראוי בעיניי. במציאות הבינלאומית המורכבת שבה אנו נמצאים, מיליי הוא הרבה יותר מ"ידיד", הוא בעל ברית אידיאולוגי אמיץ שמתייצב לצדנו במעשים, בהצבעות גורליות ובביקורי הזדהות מרגשים בכותל.

השרה רגב השכילה לזהות נכס אסטרטגי נדיר ולהעניק לו את הכבוד הראוי על עמידתו האיתנה לצד ישראל בשעותיה הקשות. אך דווקא בשל צדקת הבחירה והחיבוק הממלכתי הראוי, עלינו לעצור לרגע ולהביט אל מעבר לאוקיינוס – אל המקום שבו האור של המשואה הזו עלול להטיל צל כבד ומסוכן על הקהילה היהודית הגדולה בארגנטינה.

דווקא בשל צדקת הבחירה והחיבוק הממלכתי הראוי, עלינו לעצור לרגע ולהביט אל מעבר לאוקיינוס – אל המקום שבו האור של המשואה הזו עלול להטיל צל כבד ומסוכן על הקהילה היהודית הגדולה בארגנטינה

ביום העצמאות ה-78, עלינו להכיר במציאות הדמוגרפית שקל לשכוח במסדרונות השלטון בירושלים – רוב העם היהודי עדיין חי בתפוצות. יהדות העולם אינה רק מאגר של תמיכה רגשית או יעד פוטנציאלי לעלייה, היא עמוד שדרה אסטרטגי התורם לחוסנה הלאומי של ישראל. נבחרי הציבור שלנו מחויבים לשמור על שלומם של אחינו בנכר, ובדיוק כאן טמון הפער המדאיג שבין האינטרס המדיני לבין המציאות המדממת בשטח בבואנוס איירס.

באקלים הפוליטי הנוכחי, נוצרה בארגנטינה זהות מסוכנת ב"תת-המודע הקולקטיבי" בין מדינת ישראל לבין מדיניותו הפנימית של הנשיא מיליי. זה בא לידי ביטוי בנושאים כואבים שאין עליהם מחלוקת וראויים לגינוי מקיר לקיר כדוגמת המאבק ברצח נשים, אולם בהפגנות בארגנטינה הדבר הפך לקרדום לחפור בו נגד ישראל והביטוי לכך הוא בעשרות דגלי פלסטין שהונפו בהפגנות אלו.

המחנות המתנגדים למיליי מזהים את שתיקתו בנושאים חברתיים-פנימיים עם תמיכתו בישראל, וכך באופן מעוות, המאבק הצודק למען זכויות נשים הופך למפגן של שנאה כלפי המדינה היהודית והקהילה המקומית.

התקשורת המקומית בארגנטינה תורמת למדורה כשהיא מייצרת קשר ישיר בין מיתוסים אנטישמיים קדומים על "יהודים וכסף" לבין המצב הכלכלי במדינה. כאשר כתבות על האינפלציה במדינה מלוות בתמונות של מיליי מתייעץ עם רבנים, המסר הסמוי להמונים ברור ומסוכן: היהודים הם האחראים למצוקה.

המחנות המתנגדים למיליי מזהים את שתיקתו בנושאים חברתיים-פנימיים עם תמיכתו בישראל, וכך באופן מעוות, המאבק הצודק למען זכויות נשים הופך למפגן של שנאה כלפי המדינה היהודית והקהילה המקומית

הקישור הזה מעורר עוינות ישנה, המרעילה את היחס לקהילה היהודית. המצב מחריף עוד יותר במסדרונות האקדמיה: בפקולטות למדעי הרוח בבואנוס איירס מונפים היום דגלי פלסטין כחלק ממאבקים שאין להם דבר וחצי דבר עם המזרח התיכון. בהפגנות סטודנטים נגד העלאת שכר הלימוד הופכת ישראל לשק חבטות, נוצר "משולש רשע" מדומיין – חאבייר מיליי, דונלד טראמפ ובנימין נתניהו – המשמשים דלק להסתה.

הנתונים של ה-ADL (הליגה נגד השמצה), המציגים עלייה של 15% במדד האנטישמיות בעשור האחרון, ומיליוני התבטאויות שנאה ברשתות בשנה החולפת – הם נורת אזהרה בוהקת.

אמנם ישנם צעדים מבורכים, כמו הצו של עיריית בואנוס איירס מיולי 2025 לחיזוק המאבק באנטישמיות, אך הם אינם מחליפים את הצורך באחריות ישראלית. המסר לנבחרי הציבור שלנו חייב להיות חד וברור: כן לחבק, אך לא לחנוק. עלינו להוקיר את מנהיגי העולם שעומדים לצידנו, אך חובה עלינו לשלב בתהליך קבלת ההחלטות את שלומם וביטחונם של יהודי התפוצות.

מדינת ישראל הוקמה כדי להיות מקלט ובסיס כוח לעם היהודי כולו. זהו החוזה הבלתי כתוב של הערבות ההדדית, והוא חייב לעמוד לנגד עיניו של כל פוליטיקאי לפני שהוא משחרר הצהרה או מעניק כבוד לגורמים פוליטיים חוץ-ישראליים. מנהיגות אמיתית היא כזו שלא מסתנוורת מאור הזרקורים של טקס המשואות, אלא זוכרת שהאש הזו צריכה להפיץ חום לכל יהודי באשר הוא, ולא להצית את הרחובות בהם צועדים אחינו.

המצב מחריף אף יותר במסדרונות האקדמיה. בהפגנות סטודנטים נגד העלאת שכר הלימוד הופכת ישראל לשק חבטות, נוצר "משולש רשע" מדומיין – מיליי, טראמפ ונתניהו – המשמשים דלק להסתה

אם נחזק את המדינה ונפקיר את היהודים נאבד את זכות הקיום העמוקה ביותר שלנו. ביטחון ישראל וביטחון יהדות העולם על שלל גווניה הם גורל אחד כרוך זה בזה. ביום העצמאות הזה, חובה עלינו לזכור שחוסנה של המדינה נמדד, קודם כל, בשלומו של העם היהודי כולו.

ד"ר רחלי ברץ מרצה וחוקרת באוניברסיטת אריאל ובמרכז האקדמי פרס. לשעבר ראש המחלקה למאבק באנטישמיות בהסתדרות הציונית. עוסקת בנושאים גיאופוליטיים, חוסן קהילתי, משפחתי וחברתי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 664 מילים
כל הזמן // יום רביעי, 22 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

איראן קיבלה את ההצעה להארכת הפסקת האש, טראמפ: יתכן כי השיחות יתחדשו השבוע

דיווח גורס כי הפסקת האש הוארכה לשלושה עד חמישה ימים, מקור בבית הלבן טוען כי אין לוח זמנים ● מתנחל הרג פלסטיני בן 25 בכפר באזור בנימין ● דיווח: לבנון תבקש להאריך את הפסקת האש עם ישראל בחודש ● כלי טיס עוין ששיגר חזבאללה יורט בשמי דרום לבנון ● כ-40 ישראלים חצו את הגבול לסוריה, הוחזרו על ידי צה״ל והועברו לידי המשטרה

לכל העדכונים עוד 6 עדכונים

תשאירו לי מקום להתנגד

בערב יום העצמאות ישבתי עם אהובתי מול הטלוויזיה רק כדי לגלות שהשיר "תשאירי לי מקום לחבק אותך" שכתבתי לה לפני 35 שנים - שיר קטן ואינטימי נטול פאתוס - טובע בים של קיטש פוליטי מצמרר וקברים מוארים ● טקס המשואות לא היה רק מופע חנפנות למנהיג שחיבר בין אנטבה לעזה, אלא אירוע שהדגים איך פוליטיקאים מוחקים את האמת בעזרת רגשנות מזויפת

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,595 מילים
אמיר בן-דוד

זה תלוי בנו - מימוש הזכויות המובטחות במגילת העצמאות

עבור ישראלים רבים, ציון יום העצמאות נע בין זכר השכול לבין המנגל; זה טבעי. עבורי, זוהי הזדמנות גם לתהות כיצד מתממשות בימינו הזכויות המובטחות על ידי מגילת העצמאות.

כאשר אני מעיין במסמך המכונן הזה, עיניי מתעכבות במיוחד בהבטחות לפיהן ישראל "תקיים שוויון זכויו​ת חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין". אני גם מתמקד בקביעה כי המדינה "תבטיח חופש דת, מצפון, לשון, חינוך ותרבות".

יהודה יעקב כיהן כדיפלומט מקצועי בין 1989-2025. במהלך הקריירה שירת כראש הנציגות הדיפלומטית בבוסטון, יצר שלוש יחידות חדשות – האחרונה למדיניות אימפקט חברתי – וזכה בפרס למצוינות מטעם משרד החוץ על מעורבותו במאבק נגד האיום האיראני. כמו-כן כיהן כחבר בוועד המנהל של שתי עמותות ישראליות העוסקות בקידום שוויון חברתי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 856 מילים

תוגת הישראליות 2026

13 שנים אחרי פרישתו, הפובליציסט והסאטיריקן דורון רוזנבלום חוזר לריאיון לרגל יום העצמאות ומסביר למה המציאות שתיאר בספרו "תוגת הישראליות" לפני שלושה עשורים רק הקצינה ● ממעמקי הפנסיה המאושרת שלו, הוא מנתח את אובדן הנורמליות, מתגעגע לחילוניות הפרגמטית של בן-גוריון, ומבקר את המנהיגות "הדלוזיונלית" של נתניהו, שגזלה את חייהם של שני דורות

לכתבה המלאה עוד 2,432 מילים

למקרה שפיספסת

"מקץ" שבע השנים - מי הראוים להשיא משואה?

יום העצמאות ה-78 של מדינת ישראל מוצא אותנו בנקודת זמן סימבולית מאין כמוה. אם נביט לאחור על לוח השנה העברי והקלנדר הישראלי, נגלה שחלף בדיוק "מחזור חיים" מקראי אחד מאז החלה הטלטלה הגדולה של החברה הישראלית.

שבע שנים חלפו מאז נשאבנו לסחרור של מערכות בחירות בלתי נגמרות, מגפה עולמית ששינתה סדרי עולם, קרע חברתי עמוק, ושיא מטלטל וכואב במלחמה הקשה ביותר שידענו מאז קום המדינה – "מלחמת אוקטובר 2023" ונוספות שהגיעו אחריה.

אשת חינוך ואקדמיה. עוסקת בחקר השחיתות השלטונית ובחקר החוסן האישי, הקהילתי והלאומי בארגונים פרטים וציבוריים ובמערכת החינוך בפרט. מרצה וחברת סגל במכללת אורנים ועמיתת מחקר באוניברסיטת אריאל ובמוסד שמואל נאמן למחקר מדיניות לאומית. מנכ"לית מרכז מגדלורים – הכוונה לחוסן מיטבי, מרכז שמעניק שירותי הרצאות, סדנאות וימי עיון בתחומי חוסן וחברה בוערים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 856 מילים

הר הקודש והזיכרון הפך להר הבחירות הפרטי של נתניהו

סיור בהר הרצל בין חלקות הקברים הריקות של נופלי ששת הימים לאלו הטריות והצפופות מדי מהשנתיים וחצי האחרונות ממחיש את המציאות הבלתי נסבלת של השכול הישראלי ● אלא שבמקום להתייחד עם הכאב ולשאת באחריות, ראש הממשלה ושליחיו בחרו לשעבד את טקסי יום הזיכרון ויום העצמאות למסע בחירות מביך שמטרתו אחת: למחוק את אירועי השבעה באוקטובר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 932 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

בזמן שענקיות התוכנה מאבדות גובה, מותגי עבר כמו נוקיה, בלקברי וקודאק מבצעים קאמבק ● באמצעות ויתור על האגו ואימוץ זהות חדשה, הן מוכיחות שאפשר לקום לתחייה גם אחרי 15 שנה – על חשבון החברות החזקות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 581 מילים

ומאוד לא פשוט

המסדרון מזיכרון לעצמאות היה תמיד עבור מיליוני ישראלים רגע מזוקק שבו אנחנו מזכירים לעצמנו למה אנחנו כאן ובזכות מי ● אפשר לטעון שמי שאיבד את התחושה הזאת השנה הוא סתם "חמוץ" ● אבל בעצם, הוא מיואש ● דעה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 739 מילים

בין הרבנים ללוחמות

שורת מקרי חיכוך סביב שירות לוחמות חושפת מתחים בין הדרישות הדתיות לבין הצרכים המבצעיים ● משימות משתנות בניגוד לפקודות, וכללי הצניעות נאכפים רק על נשים, בעוד החרדים אינם מתגייסים ● בצה"ל כבר מודים שאין חלופה ללוחמות – אך ההגנה על זכויותיהן עדיין לא מגיעה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 560 מילים

קרבות השליטה בטהרן מקרבים את העימות עם טראמפ

ציטוטים שיוחסו ליו"ר הפרלמנט האיראני השמרני מעידים על מאבקי כוח בצמרת המדינה אחרי חיסול חמינאי האב ● ברקע המגעים עם ארצות הברית, המאבק הפנימי משליך ישירות על קבלת ההחלטות בטהרן ועל הסיכון להסלמה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 626 מילים

קומץ שחיינים מול ים של אדישות: כך נחשפה דליפת הביוב בפלמחים

במשך שבועות במערכה עם איראן היו למים בחוף פלמחים ריח ומרקם של ביוב, אבל שום גורם רשמי לא היה בתמונה ● כמה שחיינים וגולשי סאפ היו היחידים שדאגו לים ואף איתרו את הצינור שממנו דלף הזיהום – שתוקן בסוף השבוע האחרון ● "היו ימים שחזרתי הביתה כשבגד הים וחולצת השחייה שלי מסריחים מביוב. זה הלך והחמיר"

לכתבה המלאה עוד 1,342 מילים

"לא בשביל המדינה הזאת בני נהרג"

הם איבדו את יקיריהם בשבעה באוקטובר – אך בצבא ובמערכת החינוך מסרבים לשמוע את קולם ● המצטרפים לפורום השכול הישראלי–פלסטיני נאבקים להקמת ועדת חקירה, להחלפת הממשלה ולמפגש עם הכאב בצד השני ● "צריך להילחם על הנשמה והאנושיות שלנו"

לכתבה המלאה עוד 1,853 מילים

שופטי העליון עולים להתקפה נגד הקיפאון המניפולטיבי של לוין

המכתב החריג של בכירי העליון לשר המשפטים מסמן נכונות לפעול למינוי שופטים לכלל הערכאות גם ללא שיתוף פעולה מצדו, לנוכח המחסור החמור במערכת ● פרסום רשימות המועמדים והדיון בבג"ץ יכריעו אם חברי הוועדה יוכלו לממש זאת חרף התנגדותו ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 925 מילים

סתירות בדוחות הכספיים של העמותה של מרדכי דוד לגבי מקור ההכנסות

עמותת "אחוות אחים לצדק – ביחד ננצח", שהקים דוד יחד עם פעילים מבני ברק ביוני 2025, אספה במהלך 2025 מעל מיליון שקל בתרומות ● אולם בדוח שהוגש לרשם העמותות, העמותה טוענת כי לא אספה תרומות בכלל

לכתבה המלאה עוד 460 מילים

ראש הממשלה מנסה להיפטר מכאב הראש של הפריימריז ודורש שריונים כדי לדחוק מועמדים שמביישים את התנועה ● במקביל, בנט שולט ביד רמה במפלגתו החדשה ומגייס בכירות לשעבר בשירות הציבורי מתוך הבנה ברורה – עדיף אנשי ביצוע פרגמטיים מאשר אידיאולוגים שיעשו לו תרגילי עריקה נוסח שיקלי וסילמן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 807 מילים

הפצצה המתקתקת של המשק הישראלי

השקל מוביל את מגמת התחזקות המטבעות העולמית, ומותיר את היצואנים להיאבק על הישרדותם מול העלויות שהמטבע החזק משית עליהם ● ללא התערבות ממשלתית מהירה, כושר התחרות של המשק הישראלי עלול להימצא בסכנה ממשית ומיידית ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 685 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.