ניסיתי להבין מה מכעיס אותי כל כך בשיח "הניחו לאבנר"

 (צילום: Flash90)
Flash90
אבנר נתניהו וברק כהן בדיון בבקשת הוצאת צו ההרחקה בבית המשפט בתל אביב

אני עומדת לכתוב פוסט עצבני ואישי ומקווה שלא אתחרט על כך בבוקר.
בד"כ אני נמנעת מלכתוב על עצמי, נמנעת כמה שאפשר מהאישי. עבורי הפוסט הוא "כלי", ולרוב אני מבקשת לתת בו ביטוי למאבקים של אוכלוסיות מוחלשות כמו קהילת מבקשי המקלט.

אך הפעם אשתמש בפלטפורמה הזו להביע את תחושות הזעם שאני חשה, במיוחד לנוכח ההערות וההודעות הלא מעטות שאני מקבלת ביחס לפניה של עו"ד ברק כהן אל בנו הצעיר של ראש הממשלה, אבנר.

ובכן נשמות טובות – אני, כפי שאתם מבינים – לא ברק כהן, וחבל. בעיני הוא אקטיביסט מעורר השראה. הלוואי עלי להיות כמוהו. אני אמנם שמחה שהוא רואה בי שותפה, וזה עבורי כבוד גדול, אבל בואו, אם אתם רוצים להגיד לברק שהוא "חצה את הגבול" (ובעיני הוא ממש לא!) אמרו זאת – לו.

אז למי שמעונין להטיף, גללו הלאה, אם אין לכם משהו נחמד להגיד בנוגע למה שאכתוב, אל תגידו אותו כאן. זכותי, תודה.

ניסיתי להבין מה מכעיס אותי כל כך בשיח: "הניחו לאבנר", בסטטוס כלשהו שכתבתי במהלך היום, הסברתי מדוע בעיני הוא מטרה לגיטימית.

אבנר אינו קטין, והמשפחה כולה נהנית ממנעמי השלטון. יש צעירים רבים בגילו  שזקוקים לקצת סיוע. אין להם רכב, ובוודאי שאין להם נהג שיקח אותם מפה לשם. הם רצים בתחבורה ציבורית לעבודה וללימודים, רוכבים על אופנים על מנת לבצע שליחויות ולהרוויח כמה שקלים כדי שיוכלו לשכור דירה, ויש כאלה שנולדו להורים שאין להם קורת גג, כי האבא של אבנר לא חושב שקורת גג היא זכות יסוד.

אבנר הוא מטרה לגיטימית כי הוא פריבילג, שהגנתו ממומנת מכיסינו, כמו שאר הדברים שבהם הוא מוקף, ולכן הוא נושא באחריות גם אם הוא פחות לוקח חלק במופעים ציבורים. אדם בגילו יכול להחליט שהוא לא צריך נהג, אבטחה ומימון שוטף על גבינו.

לי יש ילדים בגילאים של אבנר ויאיר, והם נאבקים קשה לממן לימודים ולהתפרנס תוך כדי. המיסים שלי ושל ילדיי מממנים את אבנר ואת יאיר. יש לי גם כמה אריתראים שאני דואגת להם כמעט כמו לילדיי. גם הם בגילאים של אבנר ויאיר והגיעו לישראל בגיל 14 – 16. הם עבדו ועובדים כמו חמורים וחרדים לחייהם, ולא יכולנו לאפשר לעצמם כלום פרט לבירה. גם הם משלמים מסים ומממנים את משפחת נתניהו, ובנוסף גם חוטפים גזענות לפנים, אז לאבנר אסור להגיד כלום?

מעבר לדברים הללו, אינני מתכוונת לשוב ולדוש בכך. ובעיקר – תנוח דעתכם, עו"ד כהן אינו מתכוון לפנות שוב לאבנר.

ואז כשהתקלחתי בשעת לילה מאוחרת, הגיעה התובנה. ראשית, כתבו אצלי הערת תגובה בסגנון: "איך זה שפעילי זכויות אדם אינם רגישים לאחר" (בנסיון לרמוז על מגבלה כלשהי שיש לאותו אחר). בואו, לטעון שאינני רגישה לחולשות של מישהו – זה קצת מופרך. ואסביר למה:

בקיץ של שנת 1970, חזרנו, משפחתי ואני, משהות ממושכת בארה"ב ובקנדה, שם אבי סיים את המאסטר שלו ואת ה-PHD. האמת שזו היתה חופשת מולדת אחרי שבע שנות גלות, בהן לא ראינו את המשפחה המורחבת, לא את הסבתות ולא את הסבים שלנו.

ניסיתי להבין מה מכעיס אותי כל כך בשיח "הניחו לאבנר". הוא מטרה לגיטימית כי הוא פריבילג, לא קטין, שנהנה ממנעמי השלטון. אדם בגילו יכול להחליט שהוא לא צריך נהג, אבטחה, ומימון שוטף על גבינו

חופשת הקיץ התארכה וביקשנו, אחותי ואני, שלא לשוב לקנדה. הצענו שהורי יסעו ואנחנו נשאר עם הסבתות. הורי החליטו להישאר בארץ. אמי היתה בהריון עם אחי הצעיר, והוא לצערי נולד בישראל ולא בקנדה.

למה לצערי? לא בשל האזרחות שיכול היה לזכות בה, אלא בגלל מה שאירע אחרי שנולד. זה היה בשנת 1971. מאות, אם לא אלפי ילדים, חלו אז בדלקת קרום המוח. בן דודי חלה ונפטר בהיותו בן שנה, ואחי, שהיה צעיר ממנו בכמה חודשים, חלה אף הוא.

בגיל 10 חודשים הוא הפך מתינוק קסום, חייכני ופטפטן, גאוות אבי ואמי, לתינוק כמעט אָפָּתִי, לא מגיב, לא צוחק, לא מתהפך, כלום. הדימוי של "שערות שהלבינו בן לילה", הפך למוחשי, שערותיה של אמי הלבינו בכמה שבועות בהן נלחמה על חייו של אחי.

המדינה התכחשה לעובדה שמחלתו נבעה מהמגפה. הרופאים טענו שהם לא יודעים מה קרה לתינוק, שהובל לחדר מיון ונשאר מאושפז למעלה מחודש.

חיי לא חזרו להיות מה שהיו. אחרי שחזר מבית חולים, אמי נלחמה כמו לביאה על מנת להעניק לו טיפול הולם. היא רצה מקצה הארץ ועד קצה, בחיפוש אחר מענה לשפע הבעיות שהחלו להתבהר.

מרכזים רבים במוחו נפגעו ולא היה ברור כלל איך הוא יצליח לתפקד. במיוחד קשה היה לשער איזה מרכז נפגע ואיזה לא, וזאת בשל גילו הצעיר.

מאז ועד היום, אמי במסע יחד עמו והוא כבר בן 48. המדינה, כאמור, בקושי מכירה בנכות שלו, והוא מתקשה להיות עצמאי מבחינה כלכלית.

זאת על אף שלמד בכוחות אל-אנושים להתגבר על מכשלים אין סופים. היום הוא צלם מוערך, שעיקר עבודת הצילום שלו בתחום בניינים ומבנים ציבורים ופרטים. עבודתו זוכה להערכה מרובה, אך הוא מתקשה לשווק את עצמו, שכן קולו סדוק והוא נשמע מוזר.

מעטים האנשים שעזרו לו ולנו. הוא פוטר עשרות פעמים ממקומות עבודה שבהם עבד. לדוגמה, אחרי שנים של משמרות לילה כשומר בבנין משרדים מהודר, אחד מבעלי המשרדים טען שאחי "לא יצוגי" מספיק.

במסעדות בהן עבד כשוטף כלים, נשמטו מידיו צלחות וכוסות. כאשר חילק פליירים בתיבות הדואר של בניני דירות בתל אביב, הוא לא עשה זאת במהירות מספיקה.

אחי חטף אינספור הערות והשפלות, לאחותי ולי הציקו בבית ספר, בצופים והיכן לא, עם הערות כמו "האח המפגר שלכן". ילדים התייחסו אליו באכזריות, ובחייו הבוגרים הוא מאוד בודד. איש לא אמר לכל המעסיקים ולכל האנשים שהתייחסו עליו כמו זבל: "הניחו לו".

יחד עם זאת, אחי ממשיך להאבק, זוכר את כל המאמצים של אמי, וזוקף לזכותה את ההישגים שלו.

שנית, הסיבה שאני כותבת כל זאת נוגעת לזוית אחרת בכל הענין, שאלת ההסתרה. אמי מעולם לא הסתירה את העובדה שאחי סובל מההשלכות של המחלה הארורה ששדדה ממנו את התפקוד שלו.

להיפך. היא שיתפה ואף הרצאתה על הפגיעות הרבות והמגוונות שהן תוצאה של דלקת קרום המוח. היא סייעה להורים רבים להתמודד עם הקושי שבתפקוד של מי שנפגע, היא העניקה מהידע שצברה ומהנסיון שלה בהתמודדות עם ילד, שנפגע ממגפה שהמדינה ביקשה להסתיר.

בנוסף אמי סייעה למשפחות למצות את זכותם מול ביטוח לאומי, כפי שהצליחה לעשות לבסוף עבור אחי.

אמי ואחי לא התכחשו למצב, אלא ביקשו ליצר שיח סביב הפגיעה ובכך להעצים את עצמם ואת המשפחות שנפגעו אף הן.

אין לי מושג מה קורה במשפחה כזו או אחרת. אבל אני חושבת על משפחות שיש להן כוח ציבורי רב, ועל היכולת שלהם לשמש שליחים בכל הנוגע למגבלה של בן משפחתם. אם יש משפחות כאלה – הבוחרות דווקא בהסתרה – איזה מסר הן שולחות לבן המשפחה ולציבור בכללותו?

ולענין ההערות לילדי בשל הפעילות שלי למען הפליטים ומבקשי המקלט – עליהן אכתוב, אולי, בפעם אחרת.

סיגל קוק אביבי היא פעילת זכויות אדם, כלת פרס ע״ש ישעיהו ליבוביץ לשנת 2018 על הפעילות למען מבקשי המקלט בישראל. הגישה עתירה לעליון ביצוגו של עו״ד איתי מק למניעת גירושם של מבקשי מקלט יחד עם 119 אקטיבסטים. עתירה זו שמה קץ למדניות הגירוש בכפיה שתוכננה לאפריל 2018. סטודנטית למשפטים

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
3
אנו חברה אכזרית ואטומה שחיה באשליה שאנו עם נבחר והטוב מכל העמים. יש לנו מה ללמוד מעמיםי רבים שאנו מזלזלים בהם. ומשפחת נתניהו? היא תמצית הגועל ואני מקוה שהשכינה/קארמה תשלם להם כגמולם. בר... המשך קריאה

אנו חברה אכזרית ואטומה שחיה באשליה שאנו עם נבחר והטוב מכל העמים. יש לנו מה ללמוד מעמיםי רבים שאנו מזלזלים בהם. ומשפחת נתניהו? היא תמצית הגועל ואני מקוה שהשכינה/קארמה תשלם להם כגמולם. ברק כהן הוא גיבור ואדם מעורר השראה.

עוד 1,001 מילים ו-3 תגובות
כל הזמן // יום שישי, 28 במרץ 2025
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־539 למלחמה ● 59 חטופים עדיין בעזה

צה"ל: יירטנו רקטה ששוגרה מלבנון; התרעות הופעלו בקריית שמונה ובסביבתה

לבד מקריית שמונה הופעלו התרעות בתל חי, משגב עם ומרגליות; מהצבא נמסר שרקטה נוספת ששוגרה נפלה בשטח לבנון ● כ"ץ: "אם בקריית שמונה ויישובי הגליל לא יהיה שקט - לא יהיה שקט גם בביירות" ● טראמפ: אנחנו מתחילים להרחיב את הסכמי אברהם ● ישראל עברה הלילה לשעון קיץ

עוד 9 עדכונים

הוועדה לבחירת שופטים היא רק הספתח במזימה של יריב לוין

החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים והעברת כל הכוח למינוי שופטים לפוליטיקאים הוא חלק ממזימה כוללת ● אי אפשר לנתק זאת מהמתווה המורכב של ההפיכה המשטרית, שעליה עובד יריב לוין שנים רבות, והיא מתחברת בכל צומת למשפטו הפלילי של נתניהו ● פרשנות

עוד 608 מילים
אמיר בן-דוד

וירשתם את הארץ - בלי דמוקרטיה

המהפכה המשפטית היא הכרח. היא נובעת מהצורך החיוני להתאים את סוג המשטר להשגת היעד – סיפוח שטחים. אי אפשר להשיג את המטרה הזאת בלי לנטרל את בג"ץ ו"בצלם", לעקר את מוסדות אכיפת החוק והמנגנונים הדמוקרטים ולהטיל פיקוח על החשיבה.

השלב לריבונות בשטחים חייב לעבור כשהדמוקרטיה אינה מהווה עוד עצם בגרון. ראוי לבלום את האנרכיה שהדמוקרטיה מייצרת כחטוטרת טורדנית המכשילה את גאולת הארץ. בנימין נתניהו השרדן הבלתי נלאה הפנים שהדבר עולה בקנה אחד עם שמירת שלטונו.

משה בן עטר הוא פובליציסט, מחבר הספר "המסע לישראל האחרת". עסק שנים בתכנון אסטרטגי והיה מנכ״ל המועצה הציונית בישראל, מנהל כפר הנוער יוענה ז'בוטינסקי, ומנהל המכון למחקר וחינוך בקרן כצנלסון. היה יועצם של כמה שרים ויועץ ליצחק הרצוג. כיום יו"ר המועצה הציבורית היהודית דרוזית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 787 מילים

אחרי שעורר תקוות במערב, א-שרע מביא לסוריה עוד מאותו דבר

לנשיא סוריה הזמני היה ועדיין יש הרבה מה להוכיח כדי לזכות בתמיכת המערב ● אם לשפוט לפי הצעדים בהם נקט בשבועות האחרונים, ניכר שהוא צועד בכיוון הלא נכון

עוד 1,273 מילים

למקרה שפיספסת

כל כך קשה לענות בימינו לשאלה הפשוטה "מה שלומך?"

כל כך קשה לענות בימינו לשאלה הכי פשוטה "מה שלומך". כמו כולם, אני עונה: כמו כולם, מה כבר אפשר לומר בנסיבות הללו, אישית אני בסדר, אוי, וכו'. אבל באמת, מה שלומי? איך אני מרגישה?

ובכן, מכירים את הרגע הזה, כשמועדים ומבינים שאין במה להיאחז? שבריר שנייה עד הנחיתה על הקרקע, שמרגיש כמו נצח אבל מצליח להכיל אלף מחשבות ודאגות? כמה המכה תהיה קשה? האם אשבור יד, אף, משקפיים? האם אצליח לקום בכוחות עצמי? אם לא, מי יראה אותי במצוקתי, מי יעזור לי? זהו רגע מפחיד, זמן קפוא ומאיים. כך אני מרגישה.

טובה הרצל היא גמלאית של משרד החוץ. שרתה כקצינת קישור לקונגרס בשגרירות ישראל בוושינגטון, הייתה השגרירה הראשונה של ישראל במדינות הבלטיות לאחר התפרקות בריה"מ, ופרשה אחרי כהונה בדרום אפריקה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 603 מילים

כך נכשלה האופוזיציה במשימת חייה

באופוזיציה טוענים כי מופעל לחץ מתמיד על ח"כים בליכוד לעזוב ולהפיל את הממשלה: "מציעים להם תיקי שרים ושריונים, אבל הקואליציה גדולה, הומוגנית ונתניהו שולט בה" ● ח"כים לשעבר מפקפקים: "האופוזיציה לא עושה מספיק" ● ח"כ קריב: "אין לנו כרגע ג'וקר שיציל את המדינה מהם ב'זבנג וגמרנו', המשימה שלנו היא מלחמת התשה שתאט את החקיקה ההרסנית"

עוד 2,338 מילים ו-2 תגובות

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

נתניהו נכנס לפרטים הקטנים כדי שנשכח מהבעיה הגדולה

נתניהו הוא אמן בהסטת דעת מנושאים שאינם נוחים לו ● כך עשה גם בנאומו בכנסת בעת העברת התקציב לשנת 2025, כאשר הציג מספרים שמפריכים לכאורה את הטענה לביזה ● הכול כדי שנדבר על אחוזים ונוסחאות במקום על העובדה הבלתי ניתנת לערעור: התקציב הזה מוביל אותנו לאבדון ● פרשנות

עוד 701 מילים ו-1 תגובות

המבצר עוד לא נפל

השופטים בכל הערכאות, ועמם הציבור כולו, נדרשים כעת לקחת נשימה עמוקה, ולקוות שהנזק העצום שהכנסת הטילה היום על הרשות השופטת, ועל המדינה כולה, יתוקן לפני שיגרום למפולת ולקריסה ● אין להתייאש, אך יש לעמוד על המשמר: עוד לא חדר רקב הפוליטיזציה את שערי בתי המשפט ● פרשנות

עוד 869 מילים ו-3 תגובות
היום ה־538 למלחמה ● 59 חטופים עדיין בעזה

הוריו של אלון אהל: "שמענו שהוא על סף עיוורון ובסכנת חיים, מפחדים שלא ישרוד"

דיווח: ישראל סיפקה לארה"ב מודיעין שסייע בחיסול בכיר חות'י בתימן; המידע הועבר בקבוצת סיגנל של בכירי ממשל טראמפ אליה צורף בטעות עיתונאי ● בג"ץ דחה את בקשת הממשלה להתיר למ"מ נציב המדינה להמשיך בכהונתו ● דיווח: ארה"ב וקטאר עובדות על הצעה חריגה שבה ישוחרר החייל החטוף עידן אלכסנדר ● מעל 50 אלף הפגינו בתל אביב: "הממשלה רוצה שנשכח מהחטופים"

עוד 56 עדכונים

נתניהו לא יהיה טראמפ

ראש הממשלה נתניהו חזר בחודש שעבר מביקור אצל נשיא ארה"ב עם חזון חדש: להיות טראמפ של ישראל ● מאז הוא פועל בשיטה דומה – מנסה לבצע טיהורים בקרב שומרי הסף ולקדם חוקים מעוררי מחלוקת ללא מעצורים ● אלא שנתניהו פספס נקודה מרכזית, שעשויה להרוס לו את כל התוכנית ● פרשנות

עוד 861 מילים ו-2 תגובות

בכל העולם אוכל בריא יקר יותר מג'אנק פוד, אבל מחקר חדש שנערך בישראל ממחיש את האבסורד: משרד הבריאות מפרסם תפריט מומלץ לילדים, אבל רוב המשפחות לא יכולות לממן אותו ● החוקרת, נעמה ירוסלביץ: "משפחה בשני העשירונים החלשים צריכה להוסיף 2,700 שקל בחודש כדי להיצמד להמלצות. הפתרון – ארוחות צוהריים מסובסדות במוסדות החינוך"

עוד 1,025 מילים

הדתה במסווה של תרומה

מעקב זמן ישראל בקשת חופש מידע שהוגשה בעקבות תחקירי זמן ישראל חושפת: רוב מוחלט של התרומות הספרותיות לחיילי צה"ל בשנים האחרונות היו ספרי קודש – בהם גם כאלה הכוללים מסרים שנויים במחלוקת ● דובר צה"ל סירב למסור פרטים על תוכן הפרסומים, אך ייאלץ לעשות זאת לבקשת ביהמ"ש ● לצד המסלול הרשמי, נחשף גם מנגנון עוקף־נהלים שמאפשר למפקדים להזרים לחיילים תכנים בלי פיקוח

עוד 969 מילים ו-3 תגובות

ההתנגשות הטריטוריאלית בין ישראל כ"ץ ואייל זמיר

חילופי הדברים בפומבי בין שר הביטחון הרמטכ"ל שהתקיימו ביומיים האחרונים הם חלק ממאבק על שטחי מרעה - ולא בטוח שזה היה קורה אלמלא המלחמות המקבילות שמנהלת הממשלה מול המערכת המשפטית, המשטרה, שב"כ וכן הלאה ● אמש נפגשו כ"ץ וזמיר, ביוזמתו של הרמטכ"ל, והציגו חזית אחידה: הפעם, כ"ץ ויתר ● פרשנות

עוד 663 מילים
היום ה־537 למלחמה ● 59 חטופים עדיין בעזה

אלפים הפגינו ליד הכנסת נגד צעדי הקואליציה לפוליטיזציה של בתי המשפט

דיווח: נתניהו ראיין מועמדים לראש שב"כ בעת שהיועמ"שית אסרה זאת ולפני אישור בג"ץ ● פלסטינים הפגינו ברצועה נגד חמאס וקראו לעצירת המלחמה ● כ"ץ הודיע שבקרוב שטחים נוספים ברצועה יהפכו לאזורי לחימה ● "במבחן התוצאה נכשלתי": מפקד החטיבה הצפונית של אוגדת עזה פרש מצה"ל ● בשל ניגוד עניינים, טליה איינהורן לא תבחן את המועמדים לתפקיד ראש שב"כ

עוד 49 עדכונים

לא צריך לשנות את הכללים כשאפשר פשוט להתעלם מהם

החלטת הממשלה להדיח את ראש שב"כ תוך עקיפת הכללים שהיא עצמה קבעה מבטאת תפיסה מסוכנת: לא לשנות את הכללים — אלא לפטור את עצמה מהם במקרה הצורך ● אם הדפוס הזה יתקבע גם בנוגע ליועצת המשפטית לממשלה, לא ייוותר הרבה מההבחנה בין שלטון החוק לבין שלטון הכוח המוחלט ● פרשנות

עוד 936 מילים ו-1 תגובות

פייסבוק לא רוצה שתקראו את זה

שרה וין־ויליאמס, בכירה לשעבר בפייסבוק, חושפת בספר חדש את כל מה שכבר ידענו – רק מבפנים, ובקול רם: תרבות ארגונית רעילה, פולחן אישיות סביב מארק צוקרברג, חצר ביזנטינית בהנהגת שריל סנדברג, ובעיקר — תאגיד אחד ששבר בלי היסוס את כללי המשחק של החברה האנושית, בשם רווח, כוח ושליטה

עוד 2,320 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה