לפני למעלה מ-20 שנה, ב-2001, התחלתי את המסע האישי שלי בסוגיית הפונדקאות. זה קרה כשעתרתי לבג"ץ בשמה של א', רווקה, שבעקבות גילוי ציסטות ברחמה עברה ניתוח להסרת הרחם. לאחר מעשה התברר שלא היה הכרח בכריתה מלאה של הרחם וכי יש דרכים אחרות לטיפול בבעיה, אך היה זה כבר מאוחר מדי מבחינתה.
לפני למעלה מ-20 שנה התחלתי את המסע שלי בסוגיית הפונדקאות. זה קרה כשעתרתי לבג"ץ בשם א', רווקה, שבעקבות גילוי ציסטות ברחמה עברה ניתוח להסרת הרחם. לאחר מעשה התברר שלא היה הכרח בכריתה מלאה
הרשמו עכשיו לניוזלטר היומי
א' ביקשה שישאבו ממנה ביציות, ובעזרת תרומה מבנק הזרע הצליחו להפרות שני עוברים שהוקפאו עבורה במעבדה לפריון, כדי שבבוא העת תוכל להפוך לאם באמצעות פונדקאית. אבל השנים עברו ו-א' לא נישאה, והחוק דאז קבע כי ללא בן זוג לא ניתן לאשר לה להסתייע בשירותי פונדקאית.
כשהגשתי את העתירה, הייתי משוכנעת בהצלחתה. הלא אין אי צדק משווע מזה, אין אפליה גדולה יותר. אך אז הגיע פסק הדין שנכתב על ידי השופט מישאל חשין ז"ל, שבדרכו המיוחדת הפגין אמפתיה ל-א' ולרצונה להיות אם, אך בחר שלא לפרש את החוק או לחלוק על עמידתו בערך השוויון הקבוע במגילת העצמאות, אלא רק ציין כי ידיו של בית המשפט כבולות, כל עוד לא ישונה החוק.
לאחרונה נפלה לה חומת האפליה האחרונה בפונדקאות, עם הכרזתו של שר הבריאות ניצן הורוביץ על כך שתאושר פונדקאות גם לגברים יחידנים ולזוגות הומואים, זאת לאחר שב-2018 הוחל החוק גם על נשים יחידניות וזוגות לסביות.
שר הבריאות הורוביץ מודיע: החל מ-11.1 הפונדקאות תהיה שיוויונית לכל אדם בישראל – נוסף לגברים יחידנים וזוגות הומואים, גם טרנסג'נדרים יוכלו לבצע הליך פונדקאות בארץ. "יום היסטורי למאבק הלהט"בי בישראל" @kann_news pic.twitter.com/EfIidNgwcQ
— Ittai Shickman | איתי שיקמן (@ittaishick) January 4, 2022
יש לציין כי גם בג"ץ שינה את עמדתו בנושא, כשביולי 2021, קבע כי החוק הקיים מפלה את הגברים היחידנים וזוגות ההומואים. "לא ניתן להשלים עם המשך הפגיעה הקשה בזכויות האדם הנגרמת כתוצאה מהסדר הפונדקאות הקיים", כתבו שופטי בג"ץ, בחלטה שהתקבלה פה אחד.
חומת האפליה האחרונה בפונדקאות נפלה, עם הכרזת שר הבריאות הורוביץ על אישור פונדקאות גם לגברים יחידנים ולזוגות הומואים, לאחר שב-2018 הוחל החוק גם על נשים יחידניות וזוגות לסביות
השינוי דה יורה כבר כאן, אבל הדרך לשוויון מלא דה פקטו עדיין ארוכה. אחד המכשולים בדרך אליו היא "ועדת האישורים". כמו בכל דבר אצלנו, גם בפונדקאות יש רגולציה על שיקול הדעת של האזרחים בדמותה של עוד ועדה, אחת מיני רבות במדינתנו.
לצידם של רופא פנימי וגניקולוג, פסיכולוג, עובד סוציאלי ומשפטן, חבר בוועדה גם איש דת, חלק מהניסיון של המדינה להכניס את הדת לכל פרט מחיינו. נוכחותו של איש הדת איננה נתונה לבחירת האדם שהוועדה דנה בעניינו. היא חובה, כי במדינת ישראל אנשי הדת מקבלים יכולת השפעה גם על חיי החילונים שהשיקול הדתי לא נוכח בחייהם.
המעורבות של הדת לא נגמרת בוועדה, אלא ממשיכה גם בדרישה שהפונדקאית וההורה המיועד יהיו בני אותה הדת, עוד התערבות מיותרת בחופש הבחירה של אזרחי ישראל.
תמצית השבועיים האלה בתת-סעיף 1ד לתיקון 5 לחוק הפונדקאות, שבו מוודאים כי "האם הנושאת היא בת דתה של האם המיועדת; ואולם אם כל הצדדים להסכם הם לא-יהודים, רשאית ועדת האישורים לסטות מהוראות פסקה זו בהתאם לחוות דעת של איש הדת חבר הוועדה".
ועל זה כתבו ב"זו ארץ זו", ואידך זיל גמור בחוץ.— ????מסמרים (@masmerim) July 28, 2018
עצם קיומה של הוועדה, וביתר שאת העובדה שהשיקול הדתי נוכח בה, מלמדת על כך שלמרות השינוי המבורך, המדינה עדיין לא מוכנה לוותר לחלוטין על השליטה בתחום הפונדקאות.
בניגוד למדינות רבות אחרות, שמפקחות על השכר והתנאים שניתנים לפונדקאיות כדי למנוע ניצול, אבל לא על עצם הזכות לפונדקאות, מדינת ישראל, למרות כל ההצהרות, עדיין לא מוכנה לאפשר פונדקאות לכל. אצלנו הרשויות עדיין שומרות על זכותן למנוע מהורים את הזכות להמשכיות, ולא רק משיקולים בריאותיים ונפשיים, אלא גם דתיים.
מדינת ישראל, למרות כל ההצהרות, עדיין לא מוכנה לאפשר פונדקאות לכל. אצלנו הרשויות עדיין שומרות על זכותן למנוע מהורים את הזכות להמשכיות, ולא רק משיקולים בריאותיים ונפשיים, אלא גם דתיים
מדינת ישראל עברה כברת דרך ארוכה מאז אותו בג"ץ שהגשתי לפני 21 שנים, אבל עדיין נותרה דרך ללכת בדמות ביטול שאריות הרגולציה על שיקול הדעת של אזרחיה בנושא. ראוי שנכיר בזכות להמשכיות כזכות יסוד של כל אדם, לא שנציב עוד ועוד מכשולים בפני יישומה.
אירית רוזנבלום היא עורכת דין, פילוסופית של המשפט, מייסדת ומנכ"לית הארגון "משפחה חדשה", הפועל להכרה ערכית וחוקתית במשפחה. לרבות כל התאים המשפחתיים בישראל והשוואת זכויותיהן של משפחות מכל הסוגים והמינים. מחברת הספר "בגן של אלוהים – תולדות המהפכה המשפחתית".
השבוע, בעקבות הצעת החוק של אופיר כץ מהליכוד, שאמורה לאפשר ביתר קלות לפסול מועמדים ערביים מריצה לכנסת (ופוסט מעולה של מאיה מארק בנושא), חזרה שאלת הקול הערבי לדיון הציבורי. להערכתי, השאלה הזו קריטית ממה שרובנו חושבים, או במילים פשוטות יותר, נדמה לי שהבחירות הקרובות יוכרעו על בסיס שאלת הקול הערבי (או הקולות הערבים). אסביר.
נדמה לי שזה יהיה הצומת שאליו יתנקזו רבות משאלות היסוד הערכיות והפרקטיות במערכה הזו, שתגיע במוקדם או מאוחר.
עירן הלפרין הוא הוא פרופסור לפסיכולוגיה חברתית ופוליטית במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית. ייסד ומוביל את המעבדה לחקר סכסוכים בין קבוצות ויישובם באוניברסיטה העברית בירושלים. ייסד את מרכז אקורד - פסיכולוגיה חברתית לשינוי חברתי ומשמש כיו"ר השותף והפסיכולוג החברתי הבכיר בארגון. שימש כדיקן בית הספר לפסיכולוגיה במרכז הבינתחומי הרצליה.
שתילים מאזורי המלחמה משגשגים על גג במרכז תל אביב
ישראל נמצאת במלחמה כבר שנה, והציבור איבד אמון בממשלה ככלל ובטיפול שלה באתגרים הביטחוניים של ישראל בפרט.
101 חטופים מוחזקים עדיין בעזה, ואין בעתיד הנראה לעין הסדר שמחזיר אותם הביתה. צה"ל עדיין נלחם בלוחמי חמאס חמושים, והירי מעזה ממשיך להשפיע על החיים בעוטף ואפילו מגיע לאזור תל אביב.
פרופ' אמנון כוורי הוא פרופסור חבר וראש המכון לחירות ואחריות בבית ספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן.
"יותר ויותר כותבי עברית לא חיים בישראל ומספרם הולך וגדל"
בשנת 2006 היה בני הצעיר אִילַי פעיל בארגון להגנת הסביבה והעולם "גרינפיס". מאחר שמילדותו היה אילי פעלתן והרפתקני באופיו, ובין השאר נהג לטפס על כל מה שאפשר היה לטפס עליו, אין כל פלא שבגרינפיס הבחינו ביכולותיו והוא נעשה לחבר בקבוצת המטפסים הרשמית של הארגון.
על כן מעת לעת, לפי המשימות, נהג ארגון גרינפיס להטיס אותו ברחבי העולם למקומות בהם נזקק הארגון לאנשים שיטפסו למקומות גבוהים, לתלות שלטים או לכתוב באותיות ענק על קירות. המודעות והכיתוב נועדו לעורר את המוּדעוּת של אנשים לסביבה ולהגנה עליה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
קודם כל, זה ביזיון שבוחרים שני רבנים כאשר אין צורך אפילו באחד. אבל אם כבר, אז בואו נכניס קצת פלפל ונמנה גם רב ראשי רפורמי, רב ראשי קונסרבטיבי, ורב ראשי חילוני – תחשבו איזו סמטוכה נפלאה תהייה כאשר כולם מצביעים על כולם כולל על ארבעת המועמדים של הכתות האחרות. כמה דילים ודרמות ניתן לייצר לתוכנית הריאליטי הזו.
בידור להמונים.
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם