ראשית, אתה כותב רהוט וברור. הניתוח שלך נכון בעיניי. יחד עם זאת, בניגוד אליך, אני די פסימי. השמאל סיים את תפקידו בהובלת המדינה, לפחות בטווח הנראה לעין. זאת בשל כשלונו להתאחד, טרם הבחירות, לגוש מלוכד המציג אלטרנטיבה ברורה (לא בהכרח שימוש בסיסמה "רק לא ביבי"). הסיבות לכשלון קשורות לאגו, לגאווה, לשאננות, להזנחת הרחוב (במיוחד אוכלוסיית השוליים) ולהיעדר דמות דומיננטית מנהיגה ומאחדת. אבל, אם תסתכל על העולם החופשי שסביבנו, תראה תופעה ברורה של התחזקות הלאומיות (ובחלק מהמדינות, הלאומנות, כמו אצלנו). אנו נכנסים לתקופה חשוכה, שבה הדמוקרטיה המוכרת לנו תהפוך לזכרון היסטורי, ויעבור זמן רב, עד שהמדינה תחזור למה שהיה לפני הבחירות, אם בכלל. הכרסום בדמוקרטיה יהיה איטי, הדרגתי וכמעט בלתי מורגש. הוא יתחיל עם פסקת ההתגברות, ימשיך דרך ביטול סמכויותיו של בית המשפט העליון, ויסתיים כנראה בהגבלת החירות במדינה, כמו איסור הפגנות נגד השלטון, איסור פרסום מאמרי ביקורת, ביטול מוסד מבקר המדינה (או נטילת הסמכויות המועטות שעוד נותרו לו) ועוד פעולות שבסופן ישראל תהפוך לדיקטטורה ימנית, דתית, משיחית. יש די והותר דוגמאות היסטוריות לתהליכים כאלו, וישראל איננה שונה ממדינות שעברו תהליך דומה. אני יכול רק לקוות שהתחזית השחורה והעגומה שלי תתבדה, למרות שממרם גילי, ומנסיון החיים שלי, היא תתממש, גם אם לא כולה.
מה אתם רוצים מיצחק הרצוג? למה ציפיתם? לנשיא אמיץ? דעתן? יוזם? מוביל? נשיא עם ביצים, שלא פוחד לומר את מה שהוא חושב? נשיא אקטיבי, שנלחם, למשל, בשחיתות השלטונית?
למה ציפיתם? לנשיא עם עמוד שדרה? עם חזון? למנהיג בעל השראה? לדמות כריזמטית, שתאחד את העם? למה ציפיתם מהאזרח מספר 1? לאישיות שהיא מעל הפוליטיקה?
ירמי עמיר הוא עיתונאי, יוצר וחיית תרבות. עורך תרבות וכתב בכיר לשעבר ב"ידיעות אחרונות", כתב את דרמת הטלוויזיה הבועטת "סקס, שקרים וארוחת ערב", ערך את הסדרה "מי מפחד מצופית גרנט", הגיש תוכניות ברשת ב' וברדיו FM 103, הופיע בתיאטרון הקאמרי, כתב שלושה ספרים: "ירמיהו כוס קקאו" (לילדים), "השליפות של המדינה" ו"יש לי בלעדיות". אין דמוקרטיה בלי עיתונות חופשית.
אחרי הרמת דגל אדום שמטרתו להזהיר ולהתריע מפני ההליכים הדיקטטוריים שאנו נמצאים בעיצומם, כמו שהם מוצגים בספר "על הרודנות" של טימותי סניידר, מגיע ספרו הדקיק של אומברטו אקו "הפשיזם הנצחי" (במקורו מאמר) ומקל עלינו באיתור 14 סימנים לזהות את שלטון פשיסטי.
כל אחד מהסימנים הבאים מהווה, עם יישומו, מצב שלטוני של קדם פשיזם, ומצביע על הרגע שלפני ההפיכה למשטר פשיסטי:
פאר לי שחר היא עיתונאית, חברה בוועד המרכזי של מפקדים למען בטחון ישראל, בוועד של מדרשת אדם, ופעילת שלום בתנועת נשים עושות שלום, והיא שרת ההסברה בממשלת השיקום - ממשלת הצללים הלאומית. הייתה עורכת, כתבת ומגישה בקול ישראל במשך 25 שנה. יש לה ותק של עשרות שנים בתקשורת - בגלי צה"ל (ככתבת הראשונה ביומני החדשות) וככתבת מדינית ופוליטית בעיתון חדשות ועל המשמר.
רפורמת "סער-לוין" מציעה שינוי יסודי לא רק בהרכב הוועדה לבחירת שופטים, אלא גם בכינון חוק יסוד החקיקה, המיועד לשרטט מסגרת ברורה ונבדלת להליכי חקיקה חוקתיים.
ההצעה, שנועדה למנוע חקיקת חוקי יסוד במחטף או כתגובה ללחצים פוליטיים וקואליציוניים, מציבה בפנינו הזדמנות (נדירה) לעגן עקרונות הליכיים שיטפחו פוליטיקה חוקתית שקולה, מובחנת ורצינית.
גונן אילן הוא עו״ד ודוקטורנט למשפטים (PhD) באוניברסיטת בר אילן בתחומי תורת חקיקה ודיני חקיקה.
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם