הפגנה נגד סגירת שדרות ירושלים, המצולמים לא קשורים לכתבה (צילום: Tomer Neuberg/Flash90)
Tomer Neuberg/Flash90

שדרות ירושלים, הסוף

לנפגעים הוותיקים מהעבודות על הרכבת הקלה בירושלים ועל הקו האדום בדרך בגין בתל אביב, מצטרפים גם בעלי עסקים בשדרות ירושלים ● עורק החיים הראשי של יפו ייסגר ל-28 חודשים ● תושבי יפו יצטרכו לחיות – או להיחנק – עם המציאות שנכפתה עליהם ● פרשנות

השבוע ייסגרו לתנועת כלי רכב גם הקטעים הצפוניים של הנתיב המזרחי בשדרות ירושלים, ובכך תושלם נעילת עורק החיים הראשי של יפו ל-28 החודשים הקרובים. התנועה בשדרה תתאפשר רק ברגל על המדרכות, ובאופניים במרכז השדרה, בנתיב צר שתחום בין גדרות ברזל.

מחר (שני) בשעות אחר הצהריים מתוכננת הפגנה של התושבים במהלך ישיבה של מועצת עיריית תל אביב (-יפו…), ואילו הדיון בעתירה שהוגשה לבית המשפט נדחה לספטמבר. בשלב הזה קשה להאמין שהמהלך הפיך, ונראה שתושבי יפו יצטרכו לחיות – או להיחנק – עם המציאות שנכפתה עליהם. בעיתוי המורכב הזה, להלן כמה הערות על המחלוקת שמאיימת לסדוק את המקף שמחבר בין תל אביב ליפו:

1. תתפלאו, אבל זה הרע במיעוטו

חלק מהיפואים בוודאי לא יאהבו את ההנחה הבאה, אבל נראה שבמצב שנוצר ההחלטה על סגירה מלאה של השדרה היא הרע במיעוטו. החלופה – סגירה לסירוגין של נתיבי השדרה, היתה עולה, ככל הנראה, בדחייה של כשנה במועד סיום העבודות.

אם תושבי יפו היו צריכים לבחור בין סגירה מלאה עד אוקטובר 2021 (תאריך היעד הנוכחי לנסיעת הבכורה של הרכבת), לבין סגירה לסירוגין וחיים בתוך אתר בנייה ענק עד סוף 2022, נדמה שרובם היו בוחרים באפשרות הראשונה, ובצדק.

2. הפרת הבטחה וכשלון בהעברת המסר

אם ככה, מה הבעיה? או, יש הרבה.

גם אם מהותית התקבלה ההחלטה הנכונה, האופן שבו היא התקבלה, ובעיקר הדרך שבה תווכה לציבור ושבה העירייה והעומד בראשה התנהלו ומתנהלים מול התושבים, היא כישלון מתמשך.

זה התחיל בהפרת הבטחה. התוכניות המקוריות היו לסגור את נתיבי השדרה לסירוגין. זה מה שהתושבים ובעלי העסקים בשדרות ירושלים ידעו. כבר לפני כשנה התברר שהתוכנית הזו בעייתית: בבדיקות מקדימות שבוצעו על ידי נת"ע, התברר שמוביל המים המיושן, שעובר מתחת לכביש, נמצא במצב ירוד ושחייבים לחזק אותו בשכבה עבה של בטון, כדי שישרוד את העבודות והקידוחים.

רק ערב פסח (ופסחא, והרמדאן), שבועות ספורים לפני תחילת העבודות, נודע לתושבים שהתוכניות שונו ושהשדרה תיסגר לחלוטין

היה ברור שהטיפול הזה יאריך את משך העבודות ויחייב לשנות את לוחות הזמנים. לפי גורמים המעורבים בפרויקט, בעירייה לא מיהרו לחלוק את המידע הזה עם התושבים. רק ערב פסח (ופסחא, והרמדאן), שבועות ספורים לפני תחילת העבודות, נודע לתושבים שהתוכניות שונו ושהשדרה תיסגר לחלוטין.

לא ברור אם מדובר ברשלנות הסברתית או בכוונת מכוון שנועדה לצמצם את מרחב התמרון והמחאה של התושבים; מה שבטוח – הפרויקט יוצא לדרך עם תחושה של רבים מתושבי יפו שעבדו עליהם בעיניים ועם אובדן אמון מוחלט בעירייה.

לאור ההתפטרות של המנכ"ל המוערך של נת"ע, יהודה בר-און, רבים גם מפקפקים עכשיו ביכולת של החברה – שעד כה עמדה בלוחות הזמנים והתנהלה ביעילות יחסית למקובל בעולם התשתיות הישראלי – לסיים את העבודות בזמן. ואם הרכבת לא תיסע באוקטובר 2021, אזי היפואים ייצאו קרחים מכל הצדדים.

בהקשר של לוחות הזמנים, אגב, קיבלתי מהעירייה את ההתייחסות הרשמית הבאה:

"העירייה קיימה מספר רב של פגישות בנושא עם אנשי המקצוע של נת"ע והנושא נבחן מכל היבטיו.
לצערנו, עמידה בלוח הזמנים שהכתיבה המדינה – פתיחת הקו האדום באוקטובר 2021 מחייבת את סגירת הרחוב.
העירייה מכירה בקשיי התושבים ומספקת פתרונות כדוגמת שאטלים חינמיים".

3. אחרי הפרת ההבטחה, הגיע ניתוק המגע

פניות של תושבים ושל עיתונאים לעירייה בנושא העבודות ביפו נענו בתשובה לקונית – 'פנו לנת"ע, זה פרויקט שלה'. הרכבת הקלה/תחתית היא אכן פרויקט לאומי/ממשלתי, ונת"ע היא הזרוע המבצעת של משרד התחבורה, אבל עירייה, בוודאי עירייה רבת עוצמה כמו תל אביב, לא יכולה להתנער מכל אחריות לנעשה בשטחה וכשתושביה מביעים מצוקה לשגר אותם באדישות אל החברה שמבצעת את העבודות.

כשעיריית תל אביב רוצה, כידוע, היא יודעת לעמוד על שלה ולהיאבק בהנחתות ממשלתיות ואף למנוע אותן. האמת היא, שההחלטה על הסגירה המלאה של השדרה היא על דעת עיריית תל אביב (וכאמור – לגופו של עניין בצדק), אבל ההתחמקות שלה ושל רון חולדאי מלהתייצב מול התושבים, לתקשר איתם ולהקשיב למצוקותיהם – מביכה. יש הרבה דברים שעיריית תל אביב בעידן חולדאי מצטיינת בהם (לצד לא מעט טעויות שנעשו); יחסי אנוש ורגישות כנראה לא יככבו בראש הרשימה.

שדרות ירושלים (צילום: Tomer Neuberg/Flash90)
שדרות ירושלים (צילום: Tomer Neuberg/Flash90)

4. מי יפצה את הנפגעים

בסוף חודש מרץ, כזכור, נחת במפתיע טיל במושב משמרת בשרון והרס בית מגורים. למחרת סיפר לי עמיר ריטוב, ראש מועצת לב השרון, על ההתרשמות שלו ממהירות התגובה של הביורוקרטיה הממשלתית: "הטיל נפל לפנות בוקר, ולפני שבע בבוקר כבר הסתובבו שם אנשי מס רכוש והתחילו לדאוג לבית שהמשפחה תקבל במקום זה שנהרס".

מדינת ישראל מתייחסת לפגיעה כלכלית באזרחים כתוצאה מאירועים מלחמתיים כאל עניין לאומי ולוקחת עליה אחריות. כך גם בסבבי הלחימה בעוטף עזה. כשמדובר, לעומת זאת, בפגיעה אנושה באזרחים ובעסקים קטנים בגלל פרויקטים של תשתיות לאומיות, המדינה מתעלמת לחלוטין ומפקירה את האזרחים לנפשם.

כך היה בעבודות על הרכבת הקלה בירושלים, כך קרסו עסקים קטנים רבים באיזור החפירות בקרליבך/דרך בגין בתל אביב, וכך עכשיו בשדרות ירושלים. נכון שבעוד כמה שנים, כשהרכבת תצא לדרך והמדרחוב היפואי, בתקווה, יהיה שוקק חיים וקונים, בעלי העסקים בשדרה ייצאו נשכרים; אבל לרובם אין אפשרות ונזילות להחזיק מעמד עד אז. כבר עכשיו יותר ויותר חנויות בשדרה נראות מוגפות ונטושות.

גורם בכיר בפרויקט אומר שמדובר בכסף קטן לעומת העלות הכוללת של הרכבת הקלה שעומדת על מיליארדים רבים, אבל ידו של האוצר קפוצה וגם קולו של שר התחבורה לא נשמע; בכל הנוגע למרכז תל אביב, אחרי עיכוב ממושך הקימה עיריית תל אביב קרן לפיצוי העסקים הקטנים, אבל מדובר בסכומים מגוחכים ביחס להיקף הפגיעה הכלכלית.

ביפו המצב קשה עוד הרבה יותר, ובעלי העסקים – שיעבירו את השנתיים הקרובות מול כביש חסום, ותפאורה של בורות ואבק – אפילו לא מקבלים הנחה בארנונה.

אחר כך מתפלאים למה בכל מקום שבו מתוכנן פרויקט תשתיות בעל חשיבות לאומית, התושבים מערימים קשיים ועושים הכל כדי לחסום אותו בגופם. הם יודעים שמהפרויקט הזה מדינה שלמה תיהנה – ואילו הם היחידים שישלמו את המחיר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
מסכנים. מקבלים רכבת קלה/תחתית בחינם - ובוכים. במקום הבכי יש לפעול שהעבודה תתנהל 24/7 ולא לא כיום שביום ו מפסיקים עד יום א ובלילה לא עובדים. עבודה 24/7 תיעל את העבודה ועשויה לקצר... המשך קריאה

מסכנים. מקבלים רכבת קלה/תחתית בחינם – ובוכים.
במקום הבכי יש לפעול שהעבודה תתנהל 24/7 ולא לא כיום שביום ו מפסיקים עד יום א ובלילה לא עובדים.
עבודה 24/7 תיעל את העבודה ועשויה לקצר את העבודה בחצי לרווחת התושבים.
תושבי יפו – עשו משהו נכון.

עוד 855 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום חמישי, 14 בנובמבר 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־404 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

שישה לוחמים מחטיבת גולני נהרגו בקרב בדרום לבנון

ההרוגים הם סמל יואב דניאל, בן 19 מנהריה, סרן איתי מרקוביץ, בן 22 מכוכב יאיר, סמל ראשון ניר גופר, בן 20 מדימונה, סמל ראשון דרור חן, בן 20 מגן חיים, סמל ראשון שריה אלבוים, בן 21 ממחולה, וסמל שלו יצחק סגרון, בן 21 משדרות ● בלעדי: ראש לשכת עורכי הדין האשים את שר המשפטים בכך שהוא סוחט אותו בניסיון לסכל את בחירת יצחק עמית לנשיא בית המשפט העליון

עוד 50 עדכונים

נתניהו מקים ארגון מודיעין פרטי

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה השבוע את הצעת החוק הפרטית של כמה מחברי הקואליציה, שתחייב את ראשי מערכת הביטחון ואת הקבינט המדיני-ביטחוני לקבל חוות דעת מגוף חדש. גוף שיוקם ויגבש הערכות מודיעיניות חלופיות לפני כל החלטה.

יצוין כי ההצעה לא מבוססת על עבודת מטה מסודרת ולא על מסקנות של ועדת חקירה ממלכתית שטרם קמה, אלא הגיעה מתוך גחמה פוליטית לרצות את ראש הממשלה, שיחסיו עם מערכת הביטחון ובעיקר קהיליית המודיעין אינם טובים.

ד"ר אבנר ברנע הוא עמית מחקר במרכז לחקר הביטחון הלאומי באוניברסיטת חיפה, בכיר לשעבר בשב"כ ואוהד ספורט.(אוהד מנצ׳סטר יונייטד מילדות). מתגורר בתל אביב

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 585 מילים
אמיר בן-דוד
מרוץ 2024
המרוץ לבית הלבן

רוב הציבור האמריקאי לא השתכנע שהדמוקרטיה בסכנה

ניצחונו של טראמפ הוכיח כי הרעיון המופשט של הגנה על הדמוקרטיה אינו מספיק לגיוס קולות ● האתגרים שמחכים לו בזירה הגלובלית כוללים כלכלה במשבר, יחסי חוץ מתוחים ותהיות בנוגע ליכולתו ליישם הבטחות כמו הטלת מכסים על סין וגירוש מהגרים ● פרשנות

עוד 1,104 מילים

שלושה שיעורים ברזילאיים

מעבר לניחוחות קרנבל, אחת המחשבות הראשונות שבדרך-כלל עולות למשמע השם "ברזיל" היא פשיעה. ואכן, בברזיל יש פשיעה, ואפילו פגשתי מישהו שנחטף לחמישה ימים למטרות כופר ומשפחתו נוסעת ברכב משוריין. פגשתי אותו על אי מרוחק, בו בחר לחיות בפשטות ובחופשיות ללא סכנה האורבת לו בשל הרקע המיוחס שלו.

אני אישית, טפו טפו, לא נתקלתי בבעיות מסוג זה, אבל כן נתקלתי בביקורי בברזיל בכמה דברים מעוררי השראה, שניתן לאמץ גם אצלנו כשתהיה הנהגה מקומית וכללית שתרצה להיטיב עם הציבור.

שרון אביטל היא בעלת דוקטורט ברטוריקה מאוניברסיטת טקסס באוסטין. היא מרצה וחוקרת שכנוע, תקשורת בלתי מילולית, ותקשורת בין תרבותית. בשל הכובע הכפול שהיא חובשת כרטוריקנית וכמטפלת בשיטות שונות של רפואה משלימה, היא מתעניינת גם בקשר בין פוליטיקה ותהליכי ריפוי ושליטה (צילום: קובי וולף)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 763 מילים

למקרה שפיספסת

עד השחרור המוחלט

עמותת "אנימלס" החלה את דרכה מקבוצת פעילים ששכרו חדר במקום ששימש בעבר כחנות פרוות ● במהלך 30 השנים שחלפו מאז רשמה העמותה הישגים משמעותיים, בהם איסור פיטום אווזים, איסור כליאת עגלים, הגבלות על כליאת חזירות והבטחה להוצאת תרנגולות מטילות מהכלובים ● כעת, עם מנכ"ל חדש, מקווים בעמותה לעלות מדרגה במאבק – ולהפסיק את ניצול בעלי החיים

עוד 1,910 מילים ו-1 תגובות

עוד קונספציה - והפעם בלבנון

מעולם, לאורך שנות כיסוי עיתונאי רבות של מערכת הביטחון, לא הייתי כל כך זועם ומתוסכל. זה החל בהצהרות של ראש הממשלה ושל שר הביטחון בנוסח "אנחנו כפסע מהניצחון" וממשיך ב"הכרענו את חמאס בעזה ואת חזבאללה בלבנון".

עומד בראש הממשלה אחד שמבין משהו בביטחון, ולצידו שר ביטחון חדש שלא מבין דבר וחצי דבר בביטחון, ומכריזים הכרזות חסרות בסיס כאלה.

אריה אגוזי הוא כתב לענייני ביטחון. עבד בעבר בידיעות אחרונות. מתמחה בדיווח על טכנולוגיות ביטחוניות ישראליות ועל האתגרים עימן צריכות טכנולוגיות להתמודד, בעיקר מול האיומים החדשים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 586 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

חוק הג'ובים של ש"ס היה המקדמה עבור קידום חוק ההשתמטות

לאחר מאבק ממושך ואיומים במשבר קואליציוני, אושר "חוק הרבנים הקטן" של ש"ס בקריאה ראשונה בעזרת התערבותו האישית של נתניהו, שהבטיח את תמיכת יהדות התורה בתמורה לקידום חוק האי גיוס ● החוק כולל תקציב של מיליונים לטובת מאות תקנים וג'ובים בימים שבהם חלק מחיילי המילואים קורסים כלכלית ● פרשנות

עוד 589 מילים

נתניהו התחייב בפני בג"ץ שניתן לנהל מדינה ובמקביל לנהל משפט כנאשם ● כעת גם נתניהו – בעצם פניותיו לבית המשפט בבקשה לדחות שוב את עדותו – מסכים שלא ניתן לשלב בין ראשות ממשלה לבין תפקוד כנאשם במשפט פלילי ● נכון לרגע זה, היועצת המשפטית לממשלה עדיין שומרת את קלף ההשתק השיפוטי בכיסה ● פרשנות

עוד 799 מילים ו-2 תגובות

הכרישים הפתיעו השבוע כשהגיעו מוקדם מהצפוי לתחנות הכוח באשקלון ובחדרה, אך לא ברור אם יישארו לאורך זמן ● שינוי בהזרמת מי המלח ממתקן ההתפלה בחדרה עלול לגרום להם להיפרד מהחוף, שהפך לביתם בחורפים הקודמים ● עד שתתברר השפעת השינויים, מדינת ישראל ועיריית חדרה ממשיכות להחמיץ את תופעת הטבע הנדירה

עוד 819 מילים ו-1 תגובות

תחקיר שערוריית האקו־פארק באשקלון

מכרז מעוות, ספק יחיד, הברחת מתחרים, תוספות תמוהות ונסתרות של עשרות מיליוני שקלים, תקציבים המשתנים ללא אישור, הסתרה של פרטים מהותיים, וחברה מסחרית בראשות מקורבים לצלחת שהוקמה כמה ימים לפני המכרז – וזכתה בכל הקופה ● חברת ועדת המכרזים: "הופכים אותנו לחותמת גומי" ● יו"ר ועדת המכרזים לשעבר: "נעשו פה דברים בלתי חוקיים" ● עיריית אשקלון: "פועלים על פי כל דין"

עוד 3,212 מילים ו-1 תגובות

"אם אפרסם עם ישראלים יצלבו אותי. סיכון שאיני מוכן לקחת"

בעקבות מייל אחד מקולגה אוסטרלי ילידי ומוסלמי, הודיעו חוקרות מאוסטרליה ופולין על ביטול חד־צדדי של פרויקט מחקר בינלאומי בהשתתפות ישראלים בנושא שיקום אסירים ● יוזמת הפרויקט קארין עובדיה טוענת כי מדובר בהפרת החופש האקדמי ("מפלה את החוקרים") ● המקרה מדגיש את השפעת ה־BDS על האקדמיה הישראלית

עוד 1,035 מילים

מבשילים התנאים להפסקת המלחמה בצפון

אחרי יותר משנה של מלחמה, התלכדות האינטרסים של ישראל, ארצות הברית, רוסיה וחלקים גדולים בצמרת הלבנונית, מייצרת חלון הזדמנויות לעיצוב מחדש את הגבול הצפוני ● פרשנות

עוד 834 מילים
היום ה־403 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

וושינגטון לא תגביל את משלוחי הנשק לאחר שלא נמצא שישראל מפרה את הדין הבינלאומי

טראמפ הודיע שימנה את המושל לשעבר של ארקנסו, מייק האקבי, לשגריר בישראל ● שני ההרוגים מפגיעת הרקטה בנהריה הם תושבי העיר זיו בלפר, בן 52, ושמעון נג'ם, בן 54 ● צה"ל: הושמדו בדאחייה רוב אתרי ייצור הטילים והמחסנים שבהם החזיק חזבאללה אמצעי לחימה מתחת לפני הקרקע ● חייל נפצע בינוני מבקבוק זכוכית שהשליכו אזרחים שמחו נגד פינוי של מאחז לא חוקי בבנימין

עוד 47 עדכונים

"אין לנו גביעים אבל יש לנו משהו טוב בהרבה: יש לנו סיפור"

מועדון הכדורגל הגרמני סנט פאולי לא זכה בגביעים או באליפויות ובכל זאת הפך לאחד המועדונים המוכרים בעולם הכדורגל, עם אג'נדה ליברלית ואנטי פשיסטית מוצהרת ● בין היתר הם מנהלים חברי המועדון קשר אמיץ עם אוהדי הפועל ת"א ותומכים בשחרור החטופים ● שאול אדר נסע להמבורג, לראות את הקבוצה והאוהדים במגרש הביתי

עוד 3,247 מילים

חייבים בחדלות פירעון חשופים להתעמרות נאמנים

מילואימניק שחזר משירות ממושך בעזה ובלבנון והוכר כנכה צה"ל יצא מביהמ"ש בדמעות, בטענה שנאמנתו החמירה איתו ● במציאות הכלכלית הנוכחית, שבה יותר אנשים נקלעים לחדלות פירעון, רק שבעה עובדים במשרד המשפטים מפקחים על נאמנים המטפלים בכ־60 אלף תיקים ● מומחה בתחום סבור שיש להגביר את הפיקוח, וטוען כי קיימת בעיה מבנית בתפקיד הנאמנים: "אם הוא לא הוגן חייך יהפכו לגיהינום"

עוד 1,280 מילים

אם אושרה חקירה פלילית חדשה נגד נתניהו, הציבור חייב לדעת

למרות בקשות חוזרות של זמן ישראל, משרד המשפטים מסרב להתייחס לפרסום לפיו היועמ"שית אישרה לחקור חשדות הנוגעים ישירות לנתניהו בפרשות הביטחוניות הרגישות ● חקירה פלילית נגד ראש הממשלה טומנת בחובה השלכות משטריות כבדות, ואם התקבלה החלטה כזו, בהרב־מיארה תצטרך לעדכן את הציבור בהקדם ● פרשנות

עוד 802 מילים ו-2 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה